Pravoslavni kristjani z badnjim dnevom čakajo božič, katoliki in evangeličani obeležujejo svete tri kralje

Maša ob pravoslavnem božiču (foto: STA).

Božič bodo danes dočakali pravoslavni verniki. Pozno popoldne se bodo zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili še prazničnih maš, s katerimi bodo pričakali božič.

Verniki Srbske pravoslavne cerkve božič  praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Božič po našem koledarju praznujejo 7. januarja. Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič že obeležile.

Pravoslavni verniki se na božič pripravljajo s šesttedenskim postom, v tem času pa naj bi se notranje prenovili. Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, se bo bogoslužje v pravoslavni cerkvi v Ljubljani začelo ob 18. uri. Po maši bodo vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje.

Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša. Še ena maša bo v soboto ob 9. uri.

Pravoslavje spada med tri večje veje krščanstva. Od katolištva se je ločilo po vzhodnem razkolu leta 1054. Razširjeno je predvsem v vzhodni Evropi in na Bližnjem vzhodu. Za pravoslavje je značilno, da nima enotnega poglavarja, kot je papež pri katolikih. Vsaka državna ali narodna cerkev je avtokefalna (samostojna) in ima svojega patriarha, ki je njen poglavar. Izraz pravoslavje ali ortodoksija  pomeni vse tiste, ki po lastnem prepričanju prav slavijo Boga. Pravoslavni kristjani opisujejo ostale kristjane, zlasti katolike, z besedo heterodoksija – tisti, ki drugače slavijo Boga. Pravoslavje se deli na dve večji skupini cerkva: prvo skupino imenujemo vzhodne pravoslavne cerkve (ali pravoslavne cerkve v ožjem pomenu besede). Drugo skupino imenujemo orientalske pravoslavne cerkve ali stare pravoslavne cerkve.

Katoličani in evangeličani pa danes obeležujejo  praznik Gospodovega razglašenja, ki je tudi praznik svetih treh kraljev in je povezan z božičem. V ta čas sodijo tudi koledniki, ki obiskujejo domove in predstavnike oblasti. Ločeno jih bodo sprejeli predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik Državnega zbora  Milan Brglez. V Avstriji, Italiji in na Hrvaškem je praznik svetih treh kraljev dela prost dan.

Po svetopisemskem zapisu je vladar Judeje, Herod, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, naročil učenjakom z vzhoda, naj preverijo, ali se je res rodil nov judovski kralj, ki je bil obljubljen. Na poti jih je vodila zvezda. Katoliški  in evangeličanski verniki obhajajo praznik svetih treh kraljev s kropljenjem z blagoslovljeno vodo in s kajenjem s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika svetih treh kraljev napišejo začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha in Boltežar) z letnico novega leta, na primer: 20 + G + M + B + 17. Matejev evangelij navaja le, da so novorojenemu detetu prinesli troje daril: zlato, kadilo in miro. Od tod sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo tudi njihova imena. Ker so bili modri običajno učeni možje odličnega rodu, ki so imeli velik vpliv pri vladarjih, jim v cerkvi pravijo tudi kralji.

Koledniki na obisku v državnem zboru Foto: STA

Koledniki na obisku v državnem zboru (foto: STA).

Pogosto se v svete tri kralje preoblečejo koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. V Avstriji, Italiji in na Hrvaškem je praznik svetih treh kraljev dela prost dan.

B. J., STA

 • Viktorh

  Lepo praznujte, prijatelji.

 • Caetano

  Želim jim lepo praznovanje!

  Spomnil pa bi rad še na komunistične pokole na badnji dan v Črni Gori na začetku leta 1942:

  https://www.youtube.com/watch?v=UeHe1M-SPzE

  Naime, na Badnji dan 1942. godine crnogorski partizani su kod Kolašina na desnoj obali reke Tare masakrirali 240 ljudi i nad njihovim telima razapeli lešinu psa na krstu (dakle, ubili su i nedužnog psa, inače vernog prijatelja porodice Mandić koja je tu takođe stradala), te ostavili natpis “ovo je pasje groblje”.

 • Nata

  + + + + + + + + + + +

 • rubec

  Na TV seveda ne bo manjkal prispevek z obiska pri gospe Jeleni ki nas bo popeljala po bogato obloženi mizi in razložila jed po jed. V ozadju bomo videli lepo oblečeno hči Lejlo, ki z mobitelom v roki sramežljivo sedi na divanu. Od moža Nikole bo videt samo njegov stomak. Ispod trenerke naravno.

  • Jefferson Vendski

   Sin Aleksandar je pa tačas pred blokom, montira spojler na BMW petki.

  • dob

   Familija se je tudi bogato obdarila. Fotr je dobil nove adidaske, sin pa novi plaustejšon in adidaske.
   Pri Strojanovih je bil fotr vesel, ker je hčerka dobila menstruacijo.

   • rubec

    ahahahahahahahaha jebote dob.

   • Jefferson Vendski

    Zakva pa vesel? A veš koliko bi bilo novih otroških dodatkov.

    • dob

     Fotr ni bil zihr, ker jo štepata še dva strica.

     • Vera

      :) :) :) .

     • Jefferson Vendski

      No saj pol je pa vse v familji, a ne.

      Sicer pa jih ne bo redil on, temveč mi.

     • dob

      Tisto, kar jim mi damo, je samo za cigarete, kar pa ne pomeni, da malo dobijo, ampak da tolk kadijo.

  • indijanka

   hihihi..ho

 • Olga

  Lepo praznovanje vsem!

 • RATATA

  Trije Kralji bodo sprejeti pri treh kraljih.
  Zakaj jih bodo sprejeli ločeno(?) predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik Državnega zbora Milan Brglez.
  Zakaj ti trije prezidenti skupaj kot trije kralji ponižno, kot tisti “tapravi” nekoga ne obiščejo(?) in obdarijo?
  V bistvu ti trije prezidenti niso trije kralji ampak so tri krat po en Jezus! Ali pa je to tri delna nanizanka in vsakič nov glavni igralec.
  Zakaj simbolnih obiskovalcev ne sprejme pravi Kralj MiliJesus Kiićan?
  To, kar se dogaja, se pa res ne spodobi.
  Oni “tapravi” so prinesli darila.
  Kdo bo danes koga obdaril?
  Narobe svet.

  • Nata

   Mi !! Mi ubožki, jim kar naprej ” darujemo ” ravno vse kar se spomnijo !

  • Mojca pokraculja

   Sam še Befana manjka, pa zgleda da se jih raje ogne.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!