Predsednik Pahor z zlatim redom za zasluge počastil pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, posebno odlikovanje tudi Darku Brleku

Foto: sta

Predsednik Borut Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak za življenjsko delo in izjemen opus na področju slovenske in svetovne glasbene poustvarjalnosti. Posebej je počastil tudi glasbenika ter umetniškega vodjo in direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka, saj ga je odlikoval z redom za zasluge.

Častna članica Slovenske filharmonije in izjemna pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je zlati red za zasluge prejela za življenjsko delo, saj je ena najuspešnejših koncertnih pianistov v svetovnem merilu. Izjemno nadarjenost je pokazala že kot majhna punčka, za kar je poskrbela žalostna usoda sosedov njene družine. Namreč, leta 1943 so družino, ki je stanovala nasproti Tomšičevih, odpeljali v taborišče, ostal pa je le klavir, ki ga je odpeljana družina pred tem zaupala prav družini male Dubravke. Usedla se je za klavir in že dve leti pozneje, pri rosnih petih letih, imela svoj prvi koncert. Nato je šla njena kariera samo še strmo navzgor – ko je štela 17 let, je že diplomirala na znameniti newyorški glasbeni šoli Julliard, na državnem tekmovanju pa je bila izbrana za največji glasbeni talent ZDA. Debitirala je v znameniti Carnegie Hall z orkestrom Newyorške filharmonije, piše STA in dodaja, da se je nato izpopolnjevala pri legendarnem pianistu Arthurju Rubinsteinu.

Njeno življenje so zaznamovale črno-bele tipke, a njena kariera še zdaleč ni le črno-bela. Ta traja namreč že 70 let, zaznamovalo jo je več kot 4.000 nastopov po celem svetu, ob tem pa je poskrbela tudi za promocijo Slovenije, saj nikoli ne pozabi v svoj repertoar vključiti katerega izmed vrhunskih slovenskih skladateljev. In ko smo že pri številkah: pri največjih svetovnih založbah je posnela več kot 90 zgoščenk in prejela številne nagrade, a ena ima v njenem srcu še prav poseben prostor: zlata medalja Mozartovega tekmovanja v Bruslju leta 1967. Borut Pahor ob tem ni pozabil niti na njeno vzgajanje več rodov uveljavljenih slovenskih pianistov in pedagogov na Akademiji za glasbo v Ljubljani, s čimer je pomembno prispevala k razvoju slovenskega pianizma in glasbene poustvarjalnosti. Ogromno pa o njenem talentu pove opis poznavalcev glasbene umetnosti, ki jo označujejo za pianistko nebeške vizije in herojske moči.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vročil državni odlikovanji zlati red za zasluge pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak in red za zasluge glasbenemu menedžerju Darku Brleku. (Foto: STA)

Predsednik Republike Slovenije pa je  z redom za zasluge odlikoval za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev v Ljubljani in Sloveniji Darka Brleka, umetniškega vodjo in direktorja Festivala Ljubljana. Mednarodni poletni festival v Ljubljani je najstarejši festival v Sloveniji in že 65 let tudi največji festival v regiji, piše STA, ki dodaja, da njegovi začetki segajo v leto 1952, prelomnico v njegovi zgodovini pa predstavlja 40. mednarodni poletni festival leta 1992 kot prvi v samostojni Sloveniji. Ravno v povojnem obdobju je mesto umetniškega vodje prevzel Brlek, ki je uvedel številne novosti, obenem pa začel načrtno krepiti sodelovanje z Evropskim združenjem festivalov. Pri tem združenju s sedežem v Bruslju, ki združuje sto največjih evropskih festivalov, je bil od leta 1997 podpredsednik, od leta 2005 pa predsednik. Brlek je tudi eden od ustanoviteljev Evropske hiše za kulturo v Bruslju.

“Veliko povedo tudi številčni podatki. Danes Festival Ljubljana izvede več kot 200 prireditev letno, ki jih obišče približno 100.000 obiskovalcev. V letu 2017 je na poletnem festivalu sodelovalo približno 4.000 umetnikov iz več kot 30 držav, kar je največ doslej,” je zapisano v utemeljitvi, zakaj red za zasluge prejme prav Brlek.

“V uspehu Festivala Ljubljana so vtkani izjemen umetniški čut, vrhunsko znanje in vztrajno prizadevanje Darka Brleka, ki je oktobra 2017 praznoval 25-letnico uspešnega vodenja festivala. Njegovi uspehi so bistveno sooblikovali kakovostno kulturno-umetniško življenje Slovenije in pomembno prispevali k njenemu ugledu v mednarodnem prostoru,” šenajdemo še v utemeljitvi predsednika Pahorja.

M. S.

 • Valter BraniSlav

  Sta Dubravki k uspehu tudi botrovala Kardelj in Macek?
  No kaj bodo na njen uspeh porekli slovenski luzerji???

  • sprehajalec

   kaj porečeš na to, da levičarji red za Zasluge delijo le umetnikom in športnikom?

   • Get Smart

    Zakaj daješ MURGL JUGOKOMUNISTIČNEMU psu špago?
    Če ga že zaslediš, mu nazaj v gobec porili laži, ki jih pseto skozla, ne mu postavlajti kao podvprašanj, da lahko kao natrosi “svoja” (beri MURGL JUGOKOMUNISTIČKA) govna, ki jih tako ali tako trosi.

    MURGL KOMI JUGA podeljuje kao plakete samo SVOJIM,
    torej MURGL JUGOKOMUNISTIČKIM aparatčikom,

    tu pa tam pa še kakemu slovenskemu športniku,
    da ustvari vtis, da so tiste druge plakete,
    ki jih prejemajo jankovići, makarovićke, diklićke, vuk godine,
    ljube bavconi, soroši …
    kao enako zaslužne.

    Zaslužni sicer so, vendar dobivajo zasluge, ker DELAJO za
    njihovo MURGL KOMUNISTIČKO JUGOSLAVIJO.

    Pamet v glavo.

   • Valter BraniSlav

    Boli me q.
    Mene zanima samo denar. Give me $$$ and keep the glamour….
    Predolgo sem ze v ZDA…sem se cisto skvaril. Tudi muslimanski “begunci” me ne ganejo. Tanja Fajon se zgraza. Rada bi jih poslala na tuje domove jaz pa ji odgovarjam naj jih gosti sama pri sebi doma.

    • sprehajalec

     Preveč si prisoten za ZDA in časovno razliko. V Ljubljani sediš, pa tumbaš…

     • Valter BraniSlav

      Prevec sem zasluzil in se dolgocasim…

     • Valter BraniSlav

      Dubravko sem velikokrat slisal… Titu je nekoc igrala na Brdu, in sicer Chopinov Scherzo….

     • sprehajalec

      Takale medalja prinese dober dodatek k penziji. Tako se nagradijo #naši#.

     • Valter BraniSlav

      Dubravka je takrat hodila k neki Slovenski zobozdravnici v New Rochelle…

     • Valter BraniSlav

      Pred kakimi 15 leti je imela recital v Carnegie Hall. Zacela je z Scarlatijem. Po prvi tocki je odsla z odra in se vrnila oblecena v jakno. Zeblo jo je.

 • sprehajalec

  #Namreč, leta 1943 so družino, ki je stanovala nasproti Tomšičevih,
  odpeljali v taborišče, ostal pa je le klavir, ki ga je odpeljana družina
  pred tem zaupala prav družini male Dubravke.#

  Ne vem od kod je ta novica prišla na novo, vendar poizvedovanje ne da nobenih zadetkov. nobenih imen, nobene nadaljne informacije, kaj se je potem zgodilo.

  To je značilno le za eno vrsto sosedov. Ki so bili dovolj bogati, da so imeli klavir, pa da je ta Dubravki tudi ostal. Za Jude. Nobene omembe, nobenih imen. Nobene spominske plošče….

 • Get Smart

  Klavir seveda ni kaka reč, ki bi bila le v domeni judov nje. Pamet v glavo.
  Če je kaviarŽIDO KOMINTERNA oz. tu zanjo MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA dodelila Dubravkotu klavir, je več kot jasno, da je bil Dubravko tako ali drugače v kaviarŽIDO oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČKOJ družini nje,
  poleg tega lahko celo od daleč vidiš, da je ta kao pianist, ki ga KOMINTERNA naredila v Dubrovniku, nato so so iz Dubravkota naredilo kao Dubravko nje,
  in je jasno, da so
  KLAVIR ukradli zaklanemu ČLOVEKU, ki je bil v Sloveniji v 99,99 % SLOVENEC,
  lahko pa tudi kak židovski bastardek, ki pa se ni povsem strinjal s pasjejebstvom, pedefilstvom in predvsem s tem, da bi svoje kao pošteno pridobljeno premoženje s švercanjem, posojanjem itd. delil s svojimi kaviarŽIDO rojaki in njihovimi serbusi, ki se niso bili zmožni naučiti nekaj preprostih trikov, kako “na lep način” preslepiti človeka.
  BARBI BORAT POHAR lutka je MURGL JUGOKOMUNISTIČNA pussi,
  je ČLAN predsedstva CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
  predcednik je seveda tovariš MILAN KUćAN nje.

  Odprite oči in pamet v glavo.

  “Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!”

 • Osti jarej

  …kaj pa zlati red za najljubši anus…..a obstaja?

  • KAPIBARA

   Ne.. obstaja pa leseni dildo, za v zlati anus..

 • Valter BraniSlav

  Sosedeje so bili odpeljani v taborisce in Dubravka je dobila klavir.
  Kdo je sosede odpeljal v taborisce? Mogoce partizani po katerih Nova tako vztrajno pljuva?

  • KAPIBARA

   Ne vemo..pa ti povej ??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!