Pri 45-letih jih vržejo na cesto: Vojska za bodoče brezposelne vojake pripravlja izobraževanje na “karierni dan”

Foto: STA

Na ministrstvu za obrambo pripravljajo 29. maja v prostorih bivše vojaške gimnazije karierni dan. Še posebej vabijo vojake, ki bodo letos in v naslednjih dveh letih stari 45 let, saj je znano, da se jim, ko dopolnijo to starost, prekine pogodba o zaposlitvi.

“Sektor za vojaške zadeve direktorata za obrambne zadeve v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje organizira predstavitev njihove dejavnosti. V okviru delavnic, pripravljenih s strani ZRSZ, se bodo podale informacije o možnostih, ki jih na svojem širokem delovnem področju nudi in zagotavlja ZRSZ. Delavnice so namenjene kadrovskim delavcem in vojakom, ki jim bo v prihodnjih letih zaradi starosti 45 let potekla pogodba o zaposlitvi,” so zapisali v svojem vabilu na “karierni dan”.

V vabilu so zapisali, da so še posebej vabljeni vsi vojaki, ki bodo v letih 2018, 2019 in 2020 dopolnili starost 45 let.

Vojake, ki jih zagotovo čaka brezposelnost, ko dopolnijo 45 let, s tem pa pot iz “službe za domovino” na zavod za zaposlovanje, bodo seznanili, kakšno je trenutno stanje na trgu dela in kaj delodajalci sploh iščejo. Ob tem, ko jih mečejo na cesto, pa jih bodo tudi naučili, kako pripraviti življenjepis. Očitno mislijo, da bo s tem njihovo delo narejeno in “roke oprane”. Biti zaposlen v službi domovine naj bi bilo častno delo, a kaj, ko na koncu vojaki nečastno pristanejo na cesti …

J. G.

 • Claudio Moro

  SAMO Janez Janša lahko REŠI Slovenijo,ker je srce Slovenije. Zaradi
  Janeza Janše imamo zdaj svojo državo in ne živimo več pod tiranijo
  Jugoslavije. Janez Janša je strateško končal vojno v samo 10 dneh in nam
  prisvojil osamosvojitev Janez janša je srce Slovenije In srce je treba
  negovati Kaj ti če srce propade propade tudi država Janez janša ni samo
  politik on je narodni ponos Janez Janša ni samo navaden človek on je
  državni zaklad Brez janeza janše Slovenija propade Levičarji so že čisto
  uničili Slovenijo zdaj hičejo pa še zamenjati avtohtono prebivalstvo z
  artabci in afričani Janez janša 2018 kar pomeni močna slovenija Če janez
  janša po nekakšnem čudežu ne zmaga leta 2018 potem je z Slovenijo konec
  izgubili bomo jezik narodno zavest in dediščino Če bodo državo vodili
  kot so Cerar, Murgelsi lord teme in kavboj Zoki, ki za Katarce zida
  sredi Ljubljane mošejo potem je z Slovenijo konec. Eden in edini, ki
  lahko Slovenijo popelje v vso njejo slavo je Janez Janša in njegova
  stranka SDS, ki vedno dela samo v korist Slovenije in tam notri so
  najboljši politiki v Slovenskem prostoru. Janez Janša je heroj in srce
  Slovenije Janez janša je Slovenija !

  • janez cepec

   s ker’ga nornhausa s’ pa ti spizdo? ker tacgale kretena ne bi spustl, de se sam šeta po domovini

 • Franc Šink

  Čaka jih pravica hlapca Jerneja.

 • sprehajalec

  Ta 45 let zagotovo velja le za navadne vojake. Za ostale ni omejitve navzgor. predvsem ne za 1100 uslužbencev na MORS.

  Kurs pisanja Curricum Vitae pa je nov dosežek zavoda za Zaposlovanje.

  • Steiermark

   Saj ravno to je problem, da velja le “za navadne vojake”, ki nimajo kvalifikacij , ki bi jim omogočile prezaposlitev v kakšnem drugem poklicu – in teh je največ! Dočim si antislovenska in slovenski vojski nenaklonjena vodilna drhal privošči vsemogoče, seveda na račun vojske! Zakaj pa barabe ne uvedejo dodatnega izobraževanja oz. prekvalifikacije navadnim vojakom, medtem ko so v vojski ter jih potem tudi zaposlijo, kot je bilo predlagano za varnostnike ipd.? Ni problem nezaposljivosti vojakov, problem je, da nam vojsko “vodi” drhal, ki jo želi uničiti in nas v Sloveniji prepustiti kot hlapce oz. sužnje balkanski in ruski mafijski drhali, od katere imajo sami korist!

   • sprehajalec

    Zaposliti danes 45 letnika (razen na najnižja opravila s 500 eur plače) je utopija. Drugače je pa sestav takšen, 3500 oficirjev in podoficirjev + 1100 “režije” na Morsu napram 3500 vojakom. na približno sem rekel.

 • Dilinger

  Vsako delo je častno in ne samo delo v službi domovine!

 • kralj matjaž

  Kariera v vojski, bi ti morala zagotovit široke kvalifikacije, močna priporočila za zaposlitev v gospodarstvu. Vojaki bi po končanem služenju morali imet tudi malo podjetniške žilice in bi morali znat znanje, ki ga pridobijo v vojski, vnovčit v civilnem življenju. Če vojska tega ne dela, če vojska po 20-25 letih služenja ustvari nezaposljivega posameznika, brez cilja v življenju, je s tako organizacijo nekaj zelo narobe.

  Tako da vojska potrebuje močno reformo, kjer bodo veterani, po končanem služenju visoko usposobljeni posamezniki, ki bodo lahko opravljali številna dela.

 • Antonius

  Pa koga vlečejo za nos?! Zakaj norčevanje?! Pa saj slovenska vojska vendar ni Zavod za zaposlovanje na Parmovi v Ljubljani.
  Vlada je dolžna predlagati zakon, državni parlament naj ga pa sprejme, da bodo naši bivši vojaki pod ugodnejšimi pogoji zaposlitveno bolj zanimivi za delodajalce. Naj delodajalcem občutno ZNIŽA davčno obveznost za vsakega zaposlenega, ki ga je slovenska vojska odpustila zaradi starostnih omejitev.
  Na ministrstvu za obrambo se v predvolilne namene hecajo, ker bi lahko problematiko prezaposlitve odpuščenih vojakov že zdavnaj rešili.
  V ZDA je vsakdo, ki je za svojo domovino odslužil kot vojak, pri delodajalcih vreden posebnega ugleda, spoštovanja in prednosti ob zaposlitvi.
  Za naše generalštabnike in obrambne ministre pri koritu so jim pa slovenski vojaki navadni *klošarji*.

 • Simofd

  Ampak v britanski vojski je isto. 3 leta prej imaš sestanek, kjer ti na kratko povedo, da boš kmalu star 45 let in ti omenijo, da bi bilo mogoče dobro iti kaj študirati. Če se zganeš in resno študiraš, ti to tudi plačajo in seveda tolerirajo odsotnosti. Sicer pa, ko imaš 45. rojstni dan pride podčastnik, ti da 1 uro, da spokaš svojo omarico v prtljago in te pospremi do vhoda, kjer ti poberejo kartice in drugo za dostop. Podpišeš, da si vse v redu predal nazaj in si civilist. In v čem je problem, če so ti ob podpisu pogodbe povedali, da bo tako? In ne, v Britaniji te ne čaka lagodna državna služba. Je pa res, da je precej lažje dobiti dobro službo, ker bivše vojake cenijo tudi v zasebnem sektorju zaradi discipline, fizične pripravljenosti, ker se ne pritožujejo non-stop, voditeljskih sposobnostih, sposobnosti delovanja pod visokim stresom, ipd. Ko pa je bivši vojak star 65 let, potem dobi tudi pokojnino zaradi dela v vojski, mesto v starostnem domu za veterane, ipd. Res, v čem je problem?

  • sprehajalec

   Najti službo v Sloveniji za ta kader. Naštel si kaj ti nudi anglija. Slovenija ti pa nudi tečaj pisanja curricum Vitae.

   • simofd

    V Sloveniji je večina zaposlovanja na podlagi vez in poznanstev, na tak način pa podjetje/javna služba ne dobi discipliniranih, fizično odlično pripravljenih, ipd. ljudi, ampak ljudi, ki so zvesti njihovi vezi v organizaciji, ne vedo pa kaj dosti o poslu in jim tudi ni kaj dosti do dela in posla. Poznam razmere v nekaterih afriških državah in se dela enako, samo da so tam posledice takega obnašanja vsem veliko bolj vidne.

    Zato je strategija Zavoda za zaposlovanje pravzaprav ok, ker pač poskušajo pomagati na lepoti predstavitve in na povečanju vez in poznanstev za te ljudi. Zakaj? Ker ljudje v Sloveniji dobivajo službe večinoma na tak način in je to torej najboljša pot do uspeha pri iskanju službe. Ker vojak v grmovju težje vzdržuje socialno mrežo in hodi dopoldne na kavice z znanci, kajne?

 • xtc

  Nekaj je jasno-vojaške kariere poklicnega vojaka je pri 45 realno monec povsod po svetu.Seveda pa Slovenija nima urejenih stvari kot so v tujini,vojaki nemalokrat odidejo v zasebne firme,nekateri so celo inštruktorji v raznih firmah ,varnostniki,nekateri se došolajo itd-skratka Slovenija nima urejeno NIČ,je pa neumno misliti,da bodo vojaki lahko odšli v penzijo pri 45.

  • hle

   V ZDA je med klošarji procentualno največ bivših vojakov toliko o tem kako dobro imajo to zrihtano tam

   • Rene Krajnc

    To je zaradi PTSD-ja. Marsikdo enostavno več ne more funkcionirati v družbi. 12 na dan jih naredi samomor.

 • Olga2345

  Spoštovani slovenski vojaki! Volite SDS in skupaj bomo premagali vaše in naše težave! Srečno Slovenija!

 • garfi

  VOLITVE 3. JUNIJ – NUJNA NAPOTNICA !!!
  BANDITI “levica” SO UNIČILI IN IZROPALI TUDI ZDRAVSTVO !!!
  3x-8x so povečali čakalne vrste IN LJUDJE ZARADI TEGA UMIRAJO-evtanazija po leviČĆarsko !!!
  DOVOLJ “VLADAJO” 20 LET NA 50 PODLAGE !!!
  DOL S SMRTNO NEVARNIMI šarec-sd-smc-desus-l-bratušek-sloga-itd !!!
  GOR SlovenskeDomoljubneStranke !!!

 • david23

  Pristojni so imeli 28 let na razpolago, da rešijo problem, ki ga niso rešili! Zakaj so že bili plačani?

 • Osti jarej

  …mene zvije,ko poslušam,peskovo,pucerja,petrovčičevo,bobovnika…ki razpravljajo in govorijo o problemu starejših nezaposlenih….res….le kam se štejejo oni……

 • tomaz_oberkrainer

  rešitev Legion Entragere

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!