Primer Ivana Radana ali kako želijo zdravniki razmesariti ugled svojega kolega

Foto: STA

Danes se je na sodišču v Ljubljani nadaljevalo sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki je med drugim obtožen šestih umorov svojih bolnikov. Priče so na današnjem naroku opisale razmere na oddelku, kjer je delal Radan.

Da so bili odnosi na nevrologiji slabi, je pred meseci povedal že Radan, danes pa so njegove besede potrdile tudi priče, v glavnem njegovi sodelavci z oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo in tudi ena bolnica, ki se je zdravila na omenjenem oddelku. Dodali so tudi, da nekateri zaposleni Radana niso dobro sprejeli. So pa vsi brez izjeme potrdili, da je bil Radan odličen zdravnik in bi mu zaupali zdravljenje, v kolikor bi potrebovali pomoč nevrologa.

Radan si je za bolnico vzel več časa kot drugi zdravniki
Zelo lepe besede je o svojem zdravniku Ivanu Radanu našla njegova bolnica Jasmina Balon. Poudarila je, da ji je Radan vedno lepo razložil vse v zvezi z njenim zdravljenjem in da si ostali zdravniki zanjo niso vzeli toliko časa. Opazila je tudi, da so zaposleni eden nad drugim zavijali z očmi, neredko pa tudi povzdignili glas.

Radana obtožnica med drugim bremeni, da je decembra 2014 svojemu bolniku vbrizgal kalij, zaradi česar je kasneje umrl. Radan pa trdi, da je kalij sicer res nastavil, vendar je le-ta tekel mimo. S to potezo naj bi hotel le prebuditi svoje sodelavce iz apatije, to naj bi bila zgolj provokacija, s katero bi opozoril na slabo komunikacijo med njimi. Zdravljenje s kalijem je sicer nekaj normalnega, neustrezna količina kalija pa lahko med drugim privede do srčnih aritmij in do srčnega zastoja.

Je Radan žrtev mobinga na delovnem mestu?
Prav Radanov prijeten odnos do bolnikov naj bi šel njegovim zdravniškim kolegom najbolj na živce. Ena izmed prič, in sicer zdravstveni tehnik na oddelku, kjer je delal Radan, je povedal, da je tisti, ki več dela, trn v peti tistim, ki manj delajo. Zdravniki naj bi po njegovih besedah tudi večkrat spremenili terapijo bolnika, ki jo je predpisal Radan, ob tem pa dodali neutemeljene razloge, podobne splošnim floskulam.

M. S.