Primer Milko Novič: Še danes bo vložena ustavna pritožba zaradi njegovega pripora

Foto: Matic Štojs

Zagovorniki krivično in brez obremenilnih dokazov na 25 let zapora obsojenega Milka Noviča bodo še danes vložili ustavno pritožbo zaradi pripora. Novičev odvetnik Žiga Podobnik je povedal, da ni mogoče izluščiti resnih argumentov za ponovitveno dejavnost, kot jo je v obrazložitvi navedla sodnica Špela Koleta.

Zagovorniki Milka Noviča, ki ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta brez obremenilnih dokazov obsodila na 25 let zapora zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika ter mu ob izreku sodbe odredila pripor, češ da obstaja ponovitvena nevarnost, čeprav je bil pred tem konec leta 2016 izpuščen iz pripora, bodo zaradi pripora še danes vložili ustavno pritožbo. Novičev odvetnik Žiga Podobnik je za STA povedal, da ni mogoče izluščiti resnih argumentov za ponovitveno dejavnost, kot jo je v obrazložitvi navedla Koleta, ki je ob izreku sodbe zatrjevala, da je Novič z dogodki na inštitutu še vedno zelo okupiran. Po njenih podatkih naj bi Novič že prvi dan po odpravi pripora lanskega decembra telefoniral na inštitut in vznemirjal zaposlene. Sicer pa  če imajo ljudje čisto vest, jih noben klic ne more tako vznemiriti, kot naj bi Novičev klic nekatere zaposlene na inštitutu. Upravičeno se torej lahko vprašamo, kdo zares stoji za umorom njihovega direktorja Janka Jamnika.

Sicer pa je tožilstvo Novičev pripor, v njem je preživel skoraj dve leti  od konca decembra 2014 do 6. decembra 2016  ves čas utemeljevalo, da obstaja ponovitvena nevarnost. Kljub temu se, ko je bil Novič izpuščen iz pripora in je na prostosti preživel tri mesece, ni zgodilo nič, kar je napovedovalo tožilstvo.

Pripor je decembra 2016 Noviču odpravila prav sodnica Koleta, in sicer po pričanju nemškega sodnega izvedenca Axla Mantheia. Ta je s svojimi trditvami zasejal dvom v trdnost balističnih dokazov zoper Noviča. Njegov odvetnik Podobnik pa sedaj pričakuje, da bodo o Noviču odločali prednostno. Ta je sicer po njegovih besedah zaradi krivice, ki se mu je zgodila, nadvse prizadet in vztraja pri trditvi, da ni ubil Jamnika.

M. S.

 • Anton

  ne daj se Milko, verjamem v tvojo nedolžnost, že zaradi samih nebuloz, ki imajo z logiko toliko skupnega kot kura z možgani.

  sarkazem press

 • gušto

  Samo zdrži ! Enkrat mora biti tega konc. matr, ja.

 • slosin

  … in dubio pro reo, ne pa 25 let zapora…

 • Morala

  Prav žalostno! Ponovitvena dejavnost? Neumnost!

  • gušto

   Mogoče se bojijo, da bi ga še enkrat fental.
   Pa to ne moreš verjet, kakšnih neumnih zaključkov, se naša sodišča včasih znebijo.

   • tohuvabohu

    To je že redna praksa naših sodišč. Vladimirja Voduška, ki ga dolžijo, da je nekoga izsiljeval, so držali v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti. Janeza Slevca, ki se je v gorah sprl z očetom in ga pahnil v prepad, držijo v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti. Za Noviča je dve leti obstajala ponovitvena nevarnost, potem nekaj mesecev ne, zdaj pa nenadoma spet obstaja. S kakšnimi kreteni imamo opraviti v sodstvu, to je norišnica. Kdaj se bomo znebili te zalege?

 • Olga

  Pravilno!
  Pravi zločinci so pa na prostosti! Enako kot pri Krambergerju! Sramota! Sodniki bodo morali nujno odgovarjati za kršenje človekovih pravic!

 • xtc

  Novičbo prost šele po kaznih in odškodninah na ESČP SEVEDA ČE ;DA ČATI NAROD:

 • Aton

  Dokler je dvom, ni kriv. Na srečo, ali pa žal – kakor hočete!

 • šmentanamuha

  Nova v nebo vpijoča šlamastika slovenskega sodstva in sodnice, ki je dušo prodala Hudiču. Lahko bi pomislili, da je samo tako nesposobna, toda tu je v igri preveč naključij in pomenljivih nelogičnosti, da bi lahko verjeli samo v sodničino slabo presojo.

 • Tine

  Nihče, ki je pod okriljem SDSa že po definiciji njihovega vodje ne more biti kriv.
  Sploh mi ni jasno, zakaj so mu začeli sodit, če vztrajniki niso v naprej potrdili njegove krivde, ker je splošno znano da je krivda v Murglah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!