Radio London o javnih šolah v državni in zasebni lasti: “Štrukljevi sindikalisti ne bi smeli imeti pri izvajanju izobraževanja nobenih privilegijev pred tekmeci”

Radio London je svoje drugo oddajanje namenil javnim šolam v državni in zasebni lasti. Avtor prispevka, bloger in podjetnik, ki je uspel v Londonu, ter idejni član novonastajajoče liberalne stranke Tomaž Štih pravi, da Štrukljevi sindikalisti pri izvajanju izobraževanja ne bi smeli imeti nobenih privilegijev pred tekmeci. “Enako velja za javne šole v državni lasti. Izločati javne šole v zasebni lasti iz te tekme z neenakimi modeli financiranja otrok je nepremišljeno, vodi k manj konkurence in k razvajenosti privilegiranih uradniških nastavljalcev. Potrebujemo zasuk v razmišljanju.”

“Ko smo v Sloveniji pred leti uvajali zahodne prakse, smo posvojili mnogo visoko zvenečih besed, pozabili pa spremeniti naše obnašanje. Marsikaj smo takrat razglasili za javno, pod povrhnjico pa je v resnici ostalo državno, zato ni čudno, da pojem javno mnogi še vedno razumejo zgolj kot sopomenko za državno lastništvo, politično vladanje, neučinkovitost in zbirokratiziranost. Ta sovjetska definicija javnega ni primerna za sodobne razmisleke. V letu 2017 javna šola pomeni šolo, ki izvaja javni šolski program. Kdo je lastnik šole, je pri tem nebistveno. Naš skupni cilj namreč ni, da smo nekakšni kolektivni lastniki šol, ampak da izobrazimo mlade. Kot davkoplačevalce nas zanima nakup najboljšega šolsko-vzgojnega paketa na trgu. Če javna šola v zasebni lasti ponudi boljše pogoje od javne šole v državni lasti, bi morala biti celo obveza administracije, da kupi tisto varianto, ki je za davkoplačevalce ugodnejša.”

“Štrukljevi sindikalisti ne bi smeli imeti pri izvajanju izobraževanja nobenih privilegijev pred tekmeci. Enako velja za javne šole v državni lasti. Izločati javne šole v zasebni lasti iz te tekme z neenakimi modeli financiranja otrok je nepremišljeno, vodi k manj konkurence in k razvajenosti privilegiranih uradniških nastavljalcev. Potrebujemo zasuk v razmišljanju. Od vere, da moramo za vsako ceno ubraniti poslednji sovjetski model državnega šolstva v Evropi, do spoznanja, da moramo v resnici težiti k čim boljšemu izplenu davkov, ki jih v izobraževanje vlagamo. Namesto da se sprašujemo, ali potrebujemo javne šole v zasebni lasti, začnimo razmišljati o tem, kje so sploh še potrebne šole v državni lasti. Če na prste ene roke javno javnih gimnazij v zasebni lasti statistično redno premaguje javne gimnazije v državni lasti, ni razloga, da bi se država še naprej tako obsežno ukvarjala s šolstvom. Če država lahko za šolanje vsakega otroka plača zasebniku, in ta dobro opravi delo, potem ne potrebuje toliko uradnikov in ni treba, da nas to toliko stane. Namesto da bi šolanje izvajala, naj ga financira, izvajanje pa prepusti najboljšemu ponudniku. Na trg naj poseže le tam, kjer komercializacija ni mogoča. Na ta način bo več virov lahko posvetila res problematičnim šolam in demografsko ogroženim območjem. Naj bo naš odnos do izobraževanja naša želja mladim kupiti čim boljšo izobrazbo in ne naša lojalnost nekim davnim ideologijam o tem, čigavo mora biti lastništvo proizvodnih sredstev in čigava osveta bo prosveta.”

I. K.

 

 • AlojzZ

  Na žalost Radio London ni nobena avtoriteta, ki bi jo rdeči oblastniki spoštovali.

  • Olga

   Koga pa oni sploh spoštujejo?

   • janez zorman

    KGB – jevca Putina.

 • dr Janez Sveti

  PRIVATIZIRAJMO VSE DO ZADNJE PASJE UTE. Le tako bomo vzeli moč iz rok politične mafije! Ne bodite naivni, da delajo državne ustanove za dobrobit državljanov. Delaj samo tisto,kar jim dovoljuje ali ukazuje ZAKON in USTAVA!
  DR Janez SVeti bogataš

 • althar

  Za komuniste in njihove podaljške so država in vsi državni (torej davčni) prihodki neodtujljiva lastnina, kar posledično pomeni, da pojmujejo za svojo neodtujljivo lastnino tudi državljane te države.
  Kako smo že rekli takim sistemom? Aja, sužnjelastništvo.

 • Resnica boli

  A potem bo turška osnovna šola plačana kot javna šola? že zdavnaj sem napisal, da javni NI DRŽAVNO, ampak last ljudstva. Samo NIHČE od vladajočih noče tega, ker je vse kar je javno, tudi javni bankomat za vladajoče. Vsa javna podjetja morajo delati tako, da pokrijejo vse stroške delovnaja, ustvarjeni dobiček pa investirajo v razvoj, če pa zadeve delujejo 100%, potem pa se dobiček vrne plačnikom javnih storitev, ne pa tako kot Vo-Ka Ljubljana, ki financira športne klube v Ljubljani (vir: ERAR), Ljubljančani pa plačujemo vedno dražje storitve, saj so profesionalna moštva “sod brez dna”.

 • Mojca pokraculja

  Ne samo to, da so vse javne šole večinoma v državni lasti, ampak je pomembno tudi to, kdo upravlja tak javni subjekt, oziroma kako je to regulirano. Tukaj takoj trčimo na Zakon o zavodih. Ta se od leta 1991 nikoli ni spremenil, le manjši popravki, kar je pravzaprav unikum za naš pravni sistem, ki zakone spreminja dnevno. Zakaj Zakon o zavodih še kar živi v taki obliki, sem že večkrat pisala.
  Bistvo je še vedno samoupravljanje in delegatski sistem s svojimi SIS-i, po vzoru iz socialističnih časov. Svet zavoda je sestavljen tripartitno , vendar ima en part več delegatov v svetu kot druga dva. To so zaposleni v zavodu. Ti imajo torej več glasov(5) od ostalih(3) in lahko-oziroma praviloma, preglasujejo druge. Zato večkrat prihaja do absurdov, ko o imenovanju ravnatelja ali direktorja naprimer soodloča celo snažilka, kuharica ali hišnik šole, ki je član (delegat) v svetu. Pred leti je vlada JJ spremenila sestavo Sveta tako, da so vsi trije deli imeli po 3 člane(delegate), a takoj, ko je vlada JJ padla, je nova vlada vzpostavila star sistem. Zakaj že?
  Za zasuk v razmišljanu bo potrebno korenito spremeniti osnovne zakone, tega pa nihče ne želi. Zakon o zavodih omogoča upravljanje države na vseh področjih, tudi tam, ko to ni oportuno. Zato posledično imamo tako velik javni sektor.

 • montyamp

  Za rdečim komunist fašizmom , je kot pol ure po cunamiju .
  Vsi nekaj iščejo .
  Samozapravni razrast družboslovja in YU-EKONOMIJE , bo bolel še dolgo .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!