Razkol med kristjani so vnašali le krščanski socialisti ali kako je bil Janez Stanovnik že kot gimnazijec navdušen komunist

Janez Stanovnik (foto: STA)

Objavljamo četrtega od osmih delov pogovora z zgodovinarjem, biblicistom in duhovnikom dr. Janezom Zdešarjem. Intervju je bil objavljen v Zavezi v letih 2014 in 2015, posnet pa leta 2007. Zgodovinar dr. Janez Zdešar se je rodil v Ljubljani, leta 1926, v verni katoliški družini. Kot domobranec se je umaknil na Koroško. Vrnili so ga v Teharje, od koder je pobegnil. V Lienzu je maturiral, potem je vpisal študij teologije, v Rimu doktoriral iz svetopisemskih znanosti, potem pa je na prošnjo škofa dr. Gregorija Rožmana deloval med slovenskimi izseljenci. Tudi po upokojitvi je zavzeto študiral in sledil dogajanju v Sloveniji. Umrl je jeseni leta 2013 v Celju.

Janez Zdešar

Kakšne možnosti je imela protikomunistična stran, kje so bile njene napake?
Ja, to je dobro vprašanje, jaz nisem tako mislil tudi v to smer, mi, protikomunistična stran smo imeli precej napak. Glejte, mi tega, kar oni pojmujejo pod besedo tehnika, enostavno nismo imeli. Na primer, da bi bili mi, kot sem prej rekel, vsaj malo pripravljeni na okupacijo. Nismo imeli svojih javk. Torej organiziranih ilegalnih povezav, ilegalnih tiskarn. Zakaj so pa oni lahko to imeli? Za širjenje svojih idejnih programov, za propagando pod okupacijo, to so bile silne akcije, grafiti ipd. Zakaj nismo mi prvi tega sprožili proti Italijanom? Prvi je bil listek za OF. Pa to bi lahko mi. Po drugi strani pa istočasno uradne dolžnosti, da gre Rožman k Grazioliju povedat svojo korektnost in svojo lojalnost; upravičeno, morda kakšno besedo malo preveč, ne kot trosijo laži o njem, ampak vendar. Enostavno ta pasivna rezistenca je bila malo vidna.

Glejte, kako je bilo to genialno, jaz tega ne bom nikoli pozabil: 1. december leta 1941 je bil praznik ujedinjenja Jugoslavije iz leta 1918, državni praznik v stari Jugoslaviji. In veste, kaj naredijo komunisti? Oni proglasijo ta dan: od sedme do osme zvečer ne sme biti v Ljubljani nobenega Ljubljančana na cesti. Kaj je lažje, kot to narediti in ubogati? Ti se bojiš teh reči iz različnih razlogov. Pa je povsem uspelo. Potem so to še enkrat naredili, takrat pa smo mladci, pa stražarji šli in vpili po ulicah. Glejte, kako je to genialno: demonstracija v tem, da ne demonstriraš, da je prazno, da so ulice prazne. In te reči so imeli oni izredno izdelane, ampak tega so se učili in obenem so takšne akcije poznali tudi iz svoje mednarodne prakse. Za nas je bila to novost, novi stil. Vse to bi lahko naredili mi, brez težav, pa bi bilo takoj majčkeno bolj jasno, kako se ne hodimo samo poklanjati Italijanom.

Ampak v vsaj eni podobni akciji vem, da ste bili udeleženi tudi vi.
Raznašal sem Svobodno Slovenijo, to je bil takratni ciklostil časopisa, ki še vedno izhaja. To smo imeli dobro izdelan sistem po rajonih. Mene je pri raznašanju tega nadziral Miloš Kobal, upokojeni polkovnik UDBE, po izobrazbi zdravnik psihiater, ki je še januarja lani predaval na Fakulteti za kriminologijo in policijske vede. Imam dokument, ko Borut Miloš Kobal piše, da je Zdešarja videl, kako je aktovko nosil in jo odložil tam in tam. Spraševal se je, če je bila prazna, pa takšne reči, in je potem poročal Rudiju Janhubi. Rudi Janhuba je bil pa tisti, ki je bil takoj po vojni urednik Slovenskega poročevalca in kasneje Dela. Saj smo delali to, saj smo tudi mi, ampak škoda, kaj vse bi še lahko.

Kam je izginil predvojni vpliv katolištva, znotraj katerega se pravzaprav ne bi smela zgoditi revolucija?
Glejte, te likvidacije, poboji, umori po cestah, to so šli od junija, julija 1941. Konec meseca je bilo že ne vem koliko, že kakšnih 40, 50 ljudi pobitih. Poslušajte, to je bil strah, mi smo se bali. Kam je šel vpliv … Čisto enostavno, to je bil strah pred terorističnimi fizičnimi likvidacijami. Pa še nečesa ne smemo pozabiti, kar se zelo premalo poudarja. Gre za naše vodilne, kot je bil kakšen Stare in ti na policiji: ti so bili v ilegali, vendar ne v eni, ampak v dveh ali pa celo v treh; bili so v ilegali pred komunisti, da jih ne bi dobili, pa streljali, pa tudi pred Italijani, ali celo pred Nemci, ker je bil Gestapo tudi med Italijani. Tako je težko delati. Medtem so se komunisti skrivali le pred okupatorjem, mi jih nismo streljali.

Poleg tega so bili oni ilegale navajeni?
Poleg tega pa so bili oni legalnega, pol legalnega in ilegalnega, kot sami to navajajo, od vsega začetka navajeni, študirali so to, se v tem vadili itn. Pa še nekaj je bilo, spet ena takšna kritika, ki jo je treba premisliti, koliko je upravičena in koliko drži. Slovenci oz. večinske politične stranke do tedaj, da ne rečem še zdaj, nismo znali voditi države. Z vso administracijo, z vsemi svojimi uradi, z vsem, kar je treba, tudi s policijo, tega mi nismo bili navajeni. Zato nismo znali voditi države, ki bi s svojimi represivnimi ukrepi, kot danes rečejo, znala uspešno preprečiti začetke revolucionarnega terorizma partije. Država, kot je Francija z De Gaulom, je rešila problem s teroristi, ki so delali v interesu imperialistične Sovjetske zveze in proti narodnim interesom. Imam knjigo, ki opisuje, kako so v Švici dali 10 ali 15 švicarskih komunistov vohunov za SZ leta 1940 ali 1941 postreliti.

Zdaj pa povem nekaj, kar sem vedno znova slišal, ampak ne vem zagotovo, kaj vse je res. Vsekakor je res, da so leta 1942 vaške straže nekje na Dolenjskem dobile vse komunistično vodstvo skupaj. Vsi so bili tam, Kidrič, Kardelj itd. Imeli so jih zajete menda v nekem določenem prostoru med dvema hišama ali tremi in so potem šli v Ljubljano in vprašali, kaj naj naredijo, in je bil takrat vprašan menda dr. Lenček kot moralni teolog. In baje so rekli, da jih je treba spustiti. Takšne reči bi moralo rešiti vojaško sodišče v nekaj dneh.

Kako je bilo pa s krščanskimi socialisti, ki ste jih že omenjali?
Najprej bi rad povedal, da pri tej temi običajno vidimo samo Kocbeka. Vendar ne smemo pozabiti, da so bili krščanski socialisti pravzaprav politično sindikalno društvo, ki so prihajali iz krščanstva, iz solidarizma, pred prvo vojno. Počasi so se preimenovali v socialiste, v krščanske socialiste. Potem je papež Pij XI. leta 1931 v Quadragesimo anno jasno povedal, da je ta izraz krščanski socialist sam sebi nasprotujoč: ne more biti pravi socialist, kdor je pravi kristjan, ker pod socializmom danes razumemo to in to. Šlo je predvsem za vprašanje terminologije proti zmešnjavi v cerkvi, ne pa za nekaj končnega. Philippe Hussard, ki je bil sicer tudi sam krščanski socialist, je takrat, da bi ustregel papežu, začel govoriti o krščanskih aktivistih. Ampak naši so se šli še naprej svoje krščanske socialiste. Pomagal jim je pa pater Angelik Tominc, ljubljanski frančiškan, brat Romana Tominca. To je bila sindikalna organizacija katoliških krščanskih delavcev, ki pa so vedno bolj začeli simpatizirati z marksizmom. In vedno bolj so se približevali pravemu socializmu, dokler se niso leta 1940 dejansko povsem predali partiji na razpolago. Ampak, o tem bom še govoril.

Edvard Kocbek (foto: STA)

To gibanje je bilo torej ena plat. Kocbek je sicer na neki način spadal v ta krog, po drugi strani pa ni bil povezan s tem. Kocbek je bil samostojen fant, ki je skušal iz čiste filozofije prehajati na konkretno, na narodno življenje, na socialno vprašanje in po tej poti se je začel bližati temu, kar so bili sindikalisti, kot Fajfar in podobni, ki so izšli iz Krekove družine. Te reči so precej zapletene in se nisem vanje poglabljal do podrobnosti. Pomembno se mi zdi poudariti, da ne gre samo za Kocbeka, ampak tudi za Fajfarja. Pozabljamo, kaj so dejansko bili krščanski socialisti oziroma kaj niso več bili. Torej, krščanski socialisti v svojem delavskem gibanju so se čutili vedno bolj ogrožene od tistih, ki niso zabredli v rdeče vode in so bili organizirani kot Slovenski združeni delavci ali nekaj takšnega5, ne vem več. Zato so leta 1940 rekli, da ne morejo več obstajati in je najboljše, da se gredo pogovarjati s komunisti. Tako so se junija tega leta brez vednosti svojega članstva šli v Laško pogovarjat s Kidričem in Leskovškom in so se jim tam popolnoma predali, za sodelovanje brez pogojev. Namesto množični samomor neke stranke to imenujejo pravilna odločitev, apoteoza; da so dokončno dosegli svoj cilj.

Kolikšno politično silo so predstavljali?
Krščanski socialisti so bili precej močni in so v resnici tisti, ki so takrat cepili slovenski katolicizem. Vedno znova poslušamo tudi Franca M. Dolinarja, ki po mojem nima čisto pravih pojmov o razkolu med stražo in mladci. Ah, dajte no! Straža pa mladci smo se prepirali, tudi po neumnem, tu je marsikaj res. Ampak kar se tiče enotnosti celotnega katolištva v primeru takratne politične situacije smo si bili popolnoma na jasnem, ni bilo nobene sence, absolutno nič. Razdor so vnesli krščanski socialisti in Kocbek in Fajfar, ki se predajo ter prodajo partiji. Vse to, kar se tukaj pogovarjava, imam napisano, z datumi in vsem, s citati in podobno. Tako, da vam bo lažje razumeti.

Dolinar je napisal, kako je bila Katoliška akcija bojevita in tako naprej. Čas je bil militanten, ne pozabite tega. To je bila Španija, v Evropi se je absolutno začelo zaostrovanje in del tega je bilo čutiti tudi v Sloveniji. Ampak nikoli nismo iz idejnega nasprotnika naredili svojega sovražnika. To je tisto, kar jaz vedno rečem, tu je bila meja in mi smo se je držali, komunisti se pa tega niso držali. Torej Straža pa Mladci, tudi če je bilo kaj neumnega, to ni pomenilo razcepa v katoliškem taboru. Na eni strani je bila katoliška stranka SLS, pa mladci, pa stražarji, pa dekliški in fantovski odseki, na drugi pa krščanski socialisti, ki so bili številčno kar močni. Zanimivo pa je, da tisti pravi socialisti, ki jih je imel Jelenc in jih je bilo veliko manj, nikoli niso cenili komunistov in so tudi nastopili proti njim. Krščanski socialisti pa so se pustili »pocuzati« v partijske celice.

Janez Stanovnik je bil tudi zraven, kajne?
Ne, ta je bil v SLS.

Mislim tega, ki je še živ.
Aja, tega! No, ta, na katerega sem jaz mislil, je pa, mislim, njegov oče ali pa stric. Zanj se je zanimal Kardelj iz Moskve, češ, zakaj ga ne obdelate, da bo prišel počasi k nam in bi začel v SLS minirati.

Ampak ta mlajši pa je bil krščanski socialist?
Ta je pa tudi bil v začetku ene vrste krščanski socialist, sicer pa je že kot gimnazijec zašel v komunizem. Ampak tisti starejši Stanovnik je znan, ker je cepil SLS. Krščanski socialisti so cepili krščansko delavstvo, Šolar in Kocbek pa intelektualce.

Najbolj presenetljivo pa je to, da je na drugi strani pravi socialist, dr. Jelenc, ki je umrl v Argentini, prispeval najboljšo kratko definicijo komunizma: to je organizirano zlo.

To se pravi, da je to spet dokaz za to, da je šla v emigracijo tako rekoč cela demokratična paleta.
Vsa paleta, vsa demokratična je šla. Da.

Liberalci …
Da, seveda, liberalci tako ali tako, tudi ta socialist, ki jih niti ni bilo toliko, ampak so šli.

To je treba poudariti, ker se vedno govori, kot da je bila povojna diaspora neki ozki politični …
Ne, ne, ne, vsa paleta, vsa demokratična, liberalci, klerikalci, socialisti. Ampak krščanski socialisti in Kocbek s svojo kulturno sekcijo so začeli padati noter in postajali vse bolj rdeči, čim globlje so jih komunisti potegnili vase.

Časnik

 • Tetka iz ozadja

  Lepo je biti antijanšist

  • Nata

   Kako hitro si ti zadovoljen ! Blagor ti !

  • Jaka Sraka

   Res je. In lahko,če si pošteno omejen.

  • antimur

   Če si antijanšist, moraš biti tudi antislovenec, podpirati moraš muslimansko okupacijo, biti moraš vsaj občasni peder ali lezbijka, hudoben, spletkarski in prevarantski kot je večina pritepenskih balkancev, predvsem pa sovražiti moraš svojo domovino, svoj narod, jezik, narodna izročila in navade V kolikor si kljub naštetemu vseeno antijanšist, si človeški deformiranec, s katerimi bo v vsakem primeru opravila narava.

   • Tetka iz ozadja

    To pomeni, da nas je 85% takih?

  • Ruggedplant
 • VERZIFIKATOR

  GROMOVNIK IZ HOTELA MAČK

  Igrat se spet gre tja v peskovnik,
  kjer psi se čedijo in mačke,
  ležé umazane igračke,
  prihaja Janez tja Gromovnik.

  Kjer mačji je hotel, stanuje,
  in v njem je mačka Svetovljana,
  ki dobro jo pozna Ljubljana,
  saj sama sebi le kljubuje.

  Ponoči se boji grmenja,
  Gromovnik ta, naš vrli Janez,
  se spomni nočnega šumenja,
  iz davnih dni, je zanj kot danes.

  Se šel nekoč je mačje boje,
  preganjal nemške je ovčarje
  in belih hrtov poglavarje,
  je vodil trope mačje svoje.

  Pač v sanjah, saj ga je v resnici
  strašilo vsako že grmenje
  in trepetal je za življenje,
  prizna si včasih po pravici.

  Ko z muckami se zdaj obdaja,
  boji se najbolj belih mačk,
  pogled ga muči črnih tačk,
  teh travm težko se osvobaja.

  Tako edino še prenaša,
  če kak oranžen, rdeč mačkon,
  povzpne se na njegov balkon,
  mjavkáje kužke oponaša.

  Nazadnje mu še ta preseda,
  ni barva prava več, ne glas,
  Gromovnik grabi se za pas,
  pa potolaži ga soseda.

  Ji šepnil zadnjič na stopnicah,
  da zdaj še miši se boji,
  prečuje dneve in noči,
  saj maček je njegov v plenicah.

  • KIKI

   Kmalu bo prišla gospa,
   ostro koso bo nosila,
   starga prdca z našga vrtca
   bo veselo pokosila…

   Kdo rohnel bo na paradah,
   kdo se šemil bo v junaka,
   ktera stara muca maca,
   mu bo rekla : ti si faca! ?

   Ni nobene tam poštene,
   ki bi delila moje mnenje,
   da neizmerno bo veselje,
   ko ga strpamo s te zemlje!

   Ostale bodo le mustače,
   kot kitke tiste iz hude jame,
   varno jih bomo shranili,
   OF muzeju poklonili..

   Saj tja shranili bi še gate,
   pa je fantič že v plenicah,
   njegova draga muca maca,
   špara jih za romske brate!

 • montyamp

  Tako se zgodi državi , kjer nad pametjo zmaga nasilje .
  Hipokrizija morilcev ne more biti drugo kot brezmejna .
  Otroci ki odraščajo v okolju pod taktirkami morilcev , kot je rdeča falanga na fotki , pač ne morejo sanjati o neki ultra elitnosti , ker morilec ne bi bil morilec , če bi imel pamet .
  KRI NI VODA .
  Na oblasti imamo bandite .

 • antimur

  Barabe kot je Stanovnik, njegova mlajša reinkarnacija Kučan in njegova golazen, bodo v zgodovini slovenskega naroda označeni kot najhujši sovražniki Slovenije in Slovencev, kar smo na tem ozemlju.( pa ne kakšno Repetovo in Pierazijevo glorificiranje zločinov in zločincev, ampak v resni in znanstveni zgodovini).

  • totex39

   Vsi te omenjeni bodo po smrti označeni kot sovražniki slovenskega naroda in ravno to je nesramnost, da jim sedaj ne pokažemo, da niso dobrodošli, kajti z svojimi dejanji so naredili veliko slabega za našo državo.

 • Aktivist

  ”Glejte, kako je bilo to genialno, jaz tega ne bom nikoli pozabil: 1. december leta 1941 je bil praznik ujedinjenja Jugoslavije iz leta 1918, državni praznik v stari Jugoslaviji. In veste, kaj naredijo komunisti? Oni proglasijo ta dan: od sedme do osme zvečer ne sme biti v Ljubljani nobenega Ljubljančana na cesti. Kaj je lažje, kot to narediti in ubogati?”

  Kakšni komunisti LOL. :) Ne živet v vzporedni zgodovini. Ta protest je organizirala OF in to kot obliko plebiscita, da ljudje pokažejo, da so za odpor. In so v veliki večini v vojnih razmerah pač glasovali Ljubljančani na ta način.

  • Ruggedplant

   Ti dejansko verjameš v neumnosti, ki jih pišeš? Imaš se za aktivista in pristnega komunista, pa niti malo ne poznaš niti lastne zgodovine. kakšen OF, lepo te prosim – OF je bila samo parola, maska za naivne, podobno kot razni ZARES, PS, SMC in ostala fasade ene in iste partije, ki jim očigledno prav tako nasedaš in jih imaš za samostojne entitete.

   • Aktivist

    Jaz sem aktivist za SMC. Moderno in liberalno napredno stranko. In SMC ni partija LOL. Isto kot OF ni bila.

    • Ruggedplant

     Imaš zelo specifičen smisel za humor oziroma ironijo. Saj bi se še smejal, če bi šlo za nek bananistan v pacifiku in ne za kruto usodo moje domovine.

 • Aktivist

  ”Država, kot je Francija z De Gaulom, je rešila problem s teroristi, ki so delali v interesu imperialistične Sovjetske zveze in proti narodnim interesov.”

  Spet vzporedna zgodovina polna osebnih fantazij. De Gaule je sodeloval s komunističnim odporniškim gibanjem v Franciji.

  • Caetano

   Francoski komunisti niso nikoli šli tako daleč kot jugoslovanski in niso napadli drugih odporniških gibanj. Je tudi De Gaulle sodeloval nekaj z njimi kasneje, vendar so bili pa tudi zelo kompromitirani zaradi kolaboracije z nacisti v času pred napadamo Nemčije na SZ. Če sem prav razumel intervju govori o tem, da so nekaj teh boljševiško-nacističnih vohunov SZ v SZ dali Francozi v omenjenem času likvidirati. Tudi pri nas so takrat komunisti ovajali pripadnike drugih odpor. gibanj okupatorjem. To je dosti bolj globoka kolaboracija od tistega, kar očitajo Natlačnu, ki je bil bolj ali manj samo naiven, je pa ukazal, da se ne sme nikogar izdati tudi komunistov ne.

   KPJ je bila najbolj zagnana s svojo revolucionarnostjo že med vojno. Pomladi in pozimi 1942 jo je celo kominterna opozarjala, da pretiravajo, čeprav so Sovjeti imeli iste dolgoročne cilje. Tudi kasneje je bilo podobno leta 1944 so Andriji Mugoši na CK KPJ naročili naj postavi ultimat nekemu albanskemu voditelju odpora v severni Albaniji, da mora z njimi torej boljševiki ali z Nemci. Tretje poti se mu ne sme pustiti.

  • Dragan Krstič

   Komunistično gibanje v Franciji je bilo minorno in ni grozilo da bi po vojni prevzeli oblast kot pri nas. Ne primerjaj justifikacij izdajalcev v Franciji z domobranci pri nas, ki so želeli obraniti narod pred grozečim Tito stalinističnim režimom po zmagi nad nacisti. 20. 4. 1944 je bila prisega Hitlerju samo domobranski blef. Če poznaš svetovno zgodo da je bilo vsakomur količkaj pametnemu

   • Dragan Krstič

    Če poznaš zgodovino 2ww so bili zavezniki že v Italiji, pred izkrcanjem v Normandijo, Rusi na zahodnih mejah SZ, nemška mesta in industrija zbombardirani. In vsakdo pameten je vedel da je poraz Nemčije vprašanje časa.

    • Dragan Krstič

     Sicer pa je bil izid 2ww odločen že z vstopom ZDA v vojno decembra 1941.
     Nemčija bi lahko bila zmagovalka le z uspešno invazijo na vzhodno obalo ZDA pa še invazije na GB niso zmogli.

     • Aktivist

      Amerikanci so raztural ja. So bili dobri. Ampak ni bilo pa tko lahko to vseeno.

     • Dragan Krstič

      Aktivist, Angleži in Amerikanci so od sredine leta 1942 danonočno bombardirali nemška mesta in industrijske objekte, amerikanci podnevi, angleži ponoči. Spomladi 1944 so bili Nemci že totalno v govnu. 3. fabruarja 1943 se je pred Stalingradom predala armada generala Paulusa in od tedaj na vzhodni fronti Rusi niso več poznali poraza. 200.000 vojakov se je predalo Rusom par sto tisoč jih je padlo v bojih za Stalingrad. Meni ne more nihče gobcat da so bili domobranci tako nevedni, da tega niso vedeli, saj so bili povezani z vlado v Londonu, da ne govorim o radijskih vsakodnevnih poročilih o stanju na zahodni in vzhodni fronti. To lahko vam trosi Repe in ostali rdeči podrepniki “zgodovinarji”,
      meni ne.

     • Aktivist

      Preberi si od Repeta knjigo s Puško in knjigo ali pa Gregorja Kranjca Hoja s hudičem.

     • Caetano

      Izrazito slabi in pomankljivi knjigi. Posebno glede vprašanj kako so komunisti kolaborirali z okupatorji in kako so uničevali druga odpor. gibanja, znotraj OF pa izvajali čistke, že med vojno samo bolj prikrito in po vojni.

     • Ruggedplant

      In prav to je področje, ki je KLJUČNO za objektivno presojo celotnega jugoslovanskega parti-zanskega gibanja, saj le še formalno potrjuje tisočkrat zapisane in izrečene besede politkomisarjev samih – da je namreč revolucija, in uničenje kakršnekoli opozicije komunistični partiji prvi in največji njihov cilj. Boj proti okupatorju je bil (spet: po njihopvih lastnih besedah – da o dejanjih niti ne govorimo!) le propagandna dimna bomba za izvedbo zgornjega cilja. Zaradi tega načina delovanja Titovih partizanov, jih je slednji krepko slišal tudi s strani Stalina, ki je nad Titom robantil, ko je usmerjal vse svoje sile v pobijanje domoljubov in opozicije, namesto da bi vsaj del nemških enot zadrževal na zahodu in s tem reševal rit SZ, ki jih je krepko dobivala po betici na vzhodni fronti.

     • Caetano

      Partizani so posebno pomladi in poleti leta 1942 dobivali ta opozorila od Moskve. Kasneje če smo že pri tem so se največ borili z okupatorji ob njihovih ofenzivah na glavnino partizanskega gibanja pod vodstvom komunistov v Bosni. To je bilo leta 1943 in je tudi impresioniralo Angleže. Niso pa vedeli, da se je Tito takrat pogajal z nacisti proti njim ter četnikom in za sporazum z Nemci. Hitler pa ga je zavrnil.

      Potem so se partizani zanašali na Rdečo armado, da je zasedla Srbijo. Tito je pisal Stalinu naj pridejo, da bodo zatrli še zadnje možnosti za protirevolucijo.

     • Ruggedplant

      “Kasneje če smo že pri tem so se največ borili z okupatorji ob njihovih
      ofenzivah na glavnino partizanskega gibanja pod vodstvom komunistov v
      Bosni. To je bilo leta 1943 in je tudi impresioniralo Angleže.”

      No ja, tej borbi (če govoriš o Neretvi) bi se po domače reklo, da so jih konkretno dobili po grbi s strani Nemcev (nič novega) in utrpeli ogromne izgube zaradi katastrofalnega Titovega poveljevanja, ki je za reševanje lastne reiti sebično ogrožal celotno svojo vojsko. Edini “uspeh” te bitke je bil ta, da je Tito žal preživel, te sreče pa ni imela ena tretjina njegove vojske, ki so dali življenje tja v tri krasne. S takšnim katastrofalnim izidom bitke so se zmožni na celem svetu hvalili le komunisti, ki so jim življenja ljudi in vojaški cilji popolnoma nepomembni v primerjavi z božanstvom Velikega vodje. zadeva je v Angliji tako odjeknila, ker je bil takrat v Titovem štabu tudi britanski obveščevalic Deakin (eden večjih zavezniških barab, ki je ključno vplival na Churchilla in njegovo podporo partizanom namesto četnikom), ki je Angliji pošiljal pravljice o partizanskih junaštvih potem ko se je v ogroženosti intimno povezal in poistovetil s Titom in pribočniki. Vsa realna poročila iz Jugoslavije, so obveščevalci v Kairu (ki ji je poveljeval agent komunistične partije James Klugmann) preko katerih so informacije potovale do Londona pridno cenzurirali, “izgubljali”, tako da je Chrurchill od svojih obveščevalcev dobival pravzaprav kar direkten partijski agitprop.

     • Caetano

      Neretvi in Sutjeski ja. Drugače se strinjam velik poraz za partizane. In to zato, ker se je Tito ujel na nemške limanice. Z njimi se je dogovarjal za boj proti četnikom in Angležem, če bi se izkrcali. In je upal v uspeh. Umaknil se je v t.i. ital. cono bližje obali in napadal četnike. Ko je Hitler sporazum zavrnil je pa sledila nemška ofenziva na presenečene partizane. Ta pogajanja so potekala v času med obema bitkama.

     • Ruggedplant

      Hmm, sam sem bil prepričan, da je Tito (seved aneuspešno) prosil Nemce za skupen boj proti zaveznikom ob morebitnem izkrcanju na Jadranu precej kasneje, takrat ko se je to kazala kot zelo bližnja opcija, moram preveriti.

     • Caetano

      Le poglej… saj takrat se je ze govorilo o moznem izkrcanju.

     • antimur

      Pozabil si dodati kakšno kracarijo od Pierazija, kajti dva kretena in lažnivca si že naštel.

     • Dragan Krstič

      HAHAHAHA, od tega lažnivca. A je papir dost dober za rit brisat.

     • radames

      Repe?? Hahahahahaha!
      Lotil se je celo Mein Kampfa. Kučanu ga je spisal!

     • Ruggedplant

      Ne samo to, domobranci so že od prvega dne podpisanega sodelovanja z nemci za obrambo slovenskih civilov pred komunističnim banditizmom načrtovali z zavezniki skoordiniran napad na naciste v trenutku, ko to ne bi pomenilo kolateralne žrtve stokratnega števila pobitih civilistov (torej ravno nasprotno od genocidne taktike partizanov, ki so skupaj z nacisti soodgovorni prav za vsakega ustreljenega talca in požgano vas v Jugoslaviji). Dogovorjeno je bilo, da bi skupaj z zavezniki udarili po Nemcih v trenutku, izkrcanja na Jadranu, do česar pa zaradi
      zavezniških (angleških) drekačev ni prišlo – oziroma je bilo ustavljeno v Trstu, kjer se je zahod ustrašil konflikta s Stalinom, namesto, da bi se s tanki zapeljali preko čelad s peterokrako. To nameto so kmalu odkrili tudi Nemci, ki so vse osumljene domobranske poveljnike hitro sodili in odpeljali v taborišča in to je bil tudi glavni razlog, da domobrancev niso opremljali s težkim orožjem, saj so se zavedali, da bodo ti udarili po njih v trenutku, ko se bo ponudila primerna priložnost za to. Ampak o tem razpravljati s trolom, ki so mu ghlavna referenca Repetove basni je zelo jalovo početje. Jaz sem obupal.

     • Dragan Krstič

      Kako so se komunisti bali da se zavezniki ne bodo ustavili v Trstu je povedala v
      Pričevalcih dr. Tatjana Rejec, soproga tigrovca Rejca.pa tudi to, da je več tigrovcev bilo usmrčenih od partizanov kot Italijanov.

     • sprehajalec

      Tako je, to je propaganda kasnejšega tipa. Dobro so vedeli, da bo Nemčija vojno izgubila. Šlo je za državljansko vojno in boj proti komunizmu. Tudi narodnoosvobodilni boj smo dobili šele po vojni.

     • Ruggedplant

      Tudi državljanska vojna ni najbolj točen izraz, saj je dejansko šlo za državni udar, revolucijo pri kateri ni šlo le za pretenzijo po oblasti, ampak spremembi celotne političnogospodarske ureditve in to v času svetovne vojne(!).

     • sprehajalec

      Nemci so poznali Ameriške proizvodne zmožnosti. Ko so dobili sredi vojne še številke, sem nekje bral epizodo, so vedeli, da je zadeva izgubljena. Le prislovična trma jih je gnala naprej, nekaj podobnega, kot počne Merklova danes. Američani so samo leta 1944 proizvedli 100.000 letal, Nemci so jih toliko proizvedli v vseh sedmih letih vojne, s skrajnimi napori. Medtem ko so Japonci s težavo sestavili skupaj 20 letalonosilk in prav vse do zadnje so jim jih američani potopili, pa so sami z lahkoto postavi 60-70 letalonosilk, (pa lahko bi jih z lahkoto še 2x toliko, če bi bilo treba) od katerih so jih nekaj izgubili le na samem začetku vojne. Ameriške ladjedelnice so dobesedno bruhale ven ladje, trgovske so sestavili v 24 urah, je bil nek rekord.

     • sprehajalec

      Dragan, če gledaš na II vojno kot na nadaljevanje prve je marsikaj jasno. Situacija leta 1918 na zahodni fronti: Nemci oziroma Revolucija je vrgla Rusijo iz vojne, sproščene so sile, ki se jih lahko vse vrže na Zahod. Okoli 11 milijonov mož je imela Nemčija takrat na voljo. Preden Američani pripeljejo dovolj sil. Američane in Angleže so Nemci šteli za eno in isto. Tukaj se niso slepili niti kasneje. Pomladna ofenziva se jim izjalovi, (April, Maj, Junij), ostane le še da prosijo za premirje.

      V II vojno stopijo Nemci z enakimi predpostavkami kot ob koncu prve.

      Glavni sovražnik so Angleži in Američani. Da dosežejo z njimi nek kompromis (v zmago niti niso verjeli, niti jim ni bila potrebna, želeli so le nek dogovor o novi delitvi sveta) oziroma utrditev svoje pozicije s podreditvijo Europe. Rusijo/Sovjetsko Zvezo smatrajo za minornega nasprotnika, ker v prvi vojni je bila Vzhodna fronta drugorazredna. Tako kot v prvi si želijo zaščititi hrbet pred končnim obračunom in se izogniti vojni na dveh frontah. Sprožijo novo ofenzivo na Zahodni fronti 1940 leta, vržejo Francijo iz vojne. Sprožijo ofenzivo na Vzhod. Sovjetska Zveza pa ni več Rusija, tukaj so pa hudo podcenjevali. Ko Sovjeti ob ogromnih izgubah preživijo, predvsem zaradi globine svojega ozemlja, je igra za Nemce izgubljena. Če Hitler ne bi bil tako nor, bi se že zdavnaj prej predali oziroma poskušali doseči neko premirje.

   • Aktivist

    Prisega ni bila noben blef. Domobranci so delali Nemcem ogromno uslugo ko so bili oni sami bolj slabi.

    • Dragan Krstič

     Aktivist vzemi kakšno knjigo o zgodovini 2ww v roke. Mogoče boš naletel tudi na trditve nemških generalov, seveda izšolanih na vojaških akademijah da vojne ne
     morejo zmagati brez invazije na vzhodno obalo ZDA.
     Ali si res tako zabit, da ne razumeš dejstva da 20. aprila 1944 ni nihče pameten več verjel v zmago nacizma!!!!!!!!!

     • Aktivist

      Pač niso bili vsi pametni tudi danes niso.

     • sprehajalec

      Od poraza pri Stalingradu ni nihče več verjel, da Nemčija lahko zmaga v vojni. To je bilo jasno vsem. Protikomunističnim gibanjem se je šlo za to, da Zahodni zavezniki prej pridejo na ozemlje Slovenije. Tako kot v Grčiji.

      Komunizem je v Slovenijo prinesel novo komponento, že v prvi vojni so poznali Zeleni kader, torej fante, ki so se skrivali pred vpoklicem ali so ubežali v gozd. Enaka praksa se je pojavila tudi ob nemški mobilizaciji, s to razliko, da je komunizem vnesel v to komponento revolucijo in razredni boj.

      Kjer je bil komunizem, ni bilo osvobodilnega boja ta je bil pridodan kasneje, po vojni. Na prvem mestu je bila revolucija. Do 80tih let se govori ob proslavah in spomenikih o Padlih za Revolucijo, pa Revolucionarnem boju.

      Lahko si pogledaš sam stare Obzornike na netu.

     • Aktivist

      Ne govor neumnosti. OF je med vojno velikokrat javno zanikala da gre za revolucijo kot so kolaboranti nabijal. Je res KP krepila postopoma monopol sam ne tko kot nabijajo v NSZ.

     • sprehajalec

      Poglej si obzornike na EU screen iz 60tih let. Ne sedaj tukaj skakati.

     • sprehajalec

      Od Dolomitske izjave naprej, ko se t.i. OF vključi povsem v Komunistično partijo in ji prepusti vodstvo, je šlo le za Revolucijo in vključitev Sovjetske Republike Slovenije v Zvezo Sovjetskih Socialističnih Držav.

     • Ruggedplant

      Partija je vodila OF že od prvega dne ustanovitve dalje, vsi ostali naivni sodeležniki (Sokoli in krščanski socialisti) so bili šolsko izigrani, revolucija pa se je pričela že leta 41, ko so se dotedanji komunistični propagandi in občasnim manifestom že pridružile tudi likvidacije vseh potencialnih nasprotnikov revolucije.

 • Aktivist

  ”To gibanje je bilo torej ena plat. Kocbek je sicer na neki način spadal v ta krog, po drugi strani pa ni bil povezan s tem. Kocbek je bil samostojen fant, ki je skušal iz čiste filozofije prehajati na konkretno, na narodno življenje, na socialno vprašanje in po tej poti se je začel bližati temu, kar so bili sindikalisti, kot Fajfar in podobni, ki so izšli iz Krekove družine. Te reči so precej zapletene in se nisem vanje poglabljal do podrobnosti.”

  Se vidi da se sogovornik ni poglabljal. :)) Kocbek se je razšel s katoliško desnico zaradi podpore diktatorju in klerofašistu Francu pred drugo svetovno vojno. Za povojne poboje pa ni vedel še več let po vojni. Poglejte mislim komunisti so počasi prevzemali monopol samo ni bilo to tako, kot se prikazuje v fantazijski vzporedni zgodovini.

  Ne čudi me potem zakaj tudi premiera Cerarja zamenjujete s komunistom. Lol

  • Ruggedplant

   “Ne čudi me potem zakaj tudi premiera Cerarja zamenjujete s komunistom. Lol”

   Še en lolek, ki se je pustil nategniti Cmerarju v svetem prepričanju, da gre za “neodvisnega”kandidata brez kakršnihkoli zvez in kontinuitete s partijo, kljub temu, da gre za sina državne tožilke iz prejšnjega sistema, produkt pravne fakultete iz prejšnjega sistema, katerega jedro tvori večina kadra LDS-a, glavni cilj pa preprečitev demokratizacije in pluralizacije ključnih družbenih temeljev.?

   ” Za povojne poboje pa ni vedel še več let po vojni. Poglejte mislim
   komunisti so počasi prevzemali monopol samo ni bilo to tako, kot se
   prikazuje v fantazijski vzporedni zgodovini.”

   Prosim? O medvojnih in povojnih pobojih so vedeli vsi, ki so tako ali drugače sodelovali s partijo in to je najbolj patetičen izgovor s katerim se danes ti sozločinci branijo pred očitki – če bi bil lustracijski sodnik, bi ljudi s takim izgovorom avtomatsko uvrstil med tiste, ki bodo kasirali najvišje kazni, saj tovrstni blef nakazuje na to, da nimajo niti najmanjšega sramu pred tem kar so počeli, saj želijo svoje krvave tovariše ščititi z izgovorom nevednosti – to pa je enako kot sodelovati pri zločinu.
   Komunisti so počasi prevzemali monopol?? Kako počasi vendar – že v prvem letu okupacije so (še pred ustanovitvijo Vaških straž) likvidirali preko 800 antikomunistov, zavednih Slovencev, politikov, ki so predstavljali temelj slovenstva in dobili mandat za to funkcijo s strani ljudstva. Že v začetku 43. pa je partija tudi formalno razglasila sebe kot edino legitimno nosilko boja proti okupatorju (tega boja sicer nikoli ni bilo, se je pa dobro slušalo), s čimer je dokončno monopolizirala svoj položaj v družbi, vse ostale (dejanske) borce proti okupatorjem pa poslala v ilegalo in obsodila na smrt. Nadaljevaljevanje pa vsi poznamo – partija je likvidirala prav VSE, kar ni bilo po godu ozki partijski liniji, celo lastne partizane in komuniste in seveda na desettisoče civilistov, ki se jim niti sanjalo ni s kakšno zverjo imajo opravka – partija je v njih (neoboroženih ženah, otrocih, starcih) videla družbenega sovražnika in zato so morali v grob. Tvoja interpretacija zgodovine je živa apologija zločina in če bo kdaj kaj pravice v tej ugrabljeni državi, upam, da se bodo take komentarje poiskalo na plano in raziskalo ozadje, ki je pisce privedlo to teh zlonamernih manipulacij.

   • Aktivist

    Spet vzporedna zgodovina polna fantazij. Ampak najprej o Cerarju. On je svoji mami povedal da se marsikdaj ne strinja z njo tako da prosim to ni noben argument da je Zdenka Cerar njegova mama.

    No glede odpora pa se prav zavestno trudite pozabiti vse bitke z okupatorjem ali kaj? Tega je bilo ogromno in ni bila nobena fasada.

    Za povojne poboje se ni tako vedelo to je bila tajna. Mnogi voditelji OF so zanje zvedeli globoko po vojni navadni pripadniki pa sploh. Za OF je bilo 70procentov Slovencev komunistov pa takrat 1procent. Potem bi morali pobiti skoraj vse Slovence. Po vojni so pobili v glavnem tiste ki so bili vpleteni v kolaboracijo z okupatorjem ki je bila pri nas zelo globoka in nasilna. Domobranci so prisegli Hitlerju. So pa poboje izvedli izvensodno in seveda so tudi kateri ki niso bili krivi ali le malo krivi nastradali. Ampak danes komunizma ni v Sloveniji. Sploh pa ne na vladi. Morda so kaki ostanki kje ok vendar s pretiravanjem ste samo za posmeh no.

    • Krtača17

     Tako je.

     • Aktivist

      Yeah

    • radames

     Partizani so z Italijani predvsem sodelovali, ne pa se bojevali. Tebi so mnoga polja naše zgodovine povsem bela ali črna, kakor hočeš.

    • tohuvabohu

     Glede Cmerarja je povsem irelevantno, ali je rdečkar ali ne. On je itak lulibuli. Rdečkarji so ga nastavili in rdečkarji ga upravljajo. Če se jim bo strgal s ketne (deloma se je že), bodo pa že poskrbeli, da se ga rešijo.

     • Aktivist

      Lulibuli. :D Vi desni mate kdaj pa kdaj zelo zabavne fore.

     • sprehajalec

      Takrat bo Cerar postal “desničar”. Indici so že, da ga tega obtožujejo.

     • Ruggedplant

      Narobe, ne padaj na stokrat videne partijske finte – Cmerarja obtožujejo “desničarstva” izključno zato, ker vidijo, da med ljudstvom več nima tako absolutne podpore kot ob pričetku lutkovne predstave in zdaj izvajajo dobri stari spin, da je bil nesposobni in nepriljubljeni Miro tako ali tako janševa lutka, da so lahko (kako priročno!) spet vsega krivi desni. Enako so naredili (in še delajo) tudi s Pahorjem, nič novega – partija najprej sondira publiko, potem izbere primerne lutke, z njimi nekaj časa zabava občinstvo, ko občinstvo ne dobi tega kar so kupovali, lutkar zavrže lutko, češ da so mu jo podtaknili garderoberji in na sveno pošlje novega mesijo.

     • sprehajalec

      Aludiram na zgodovinsko znane vzorce, da v trenutku, ko levičar nekoga ne potrebuje več, oziroma se ga želi znebiti, ga obtoži desničarstva. Kot najhujšo psovko, ki lahko doleti odpadlega levičarje. Daleč od tega, da bi Cmerarja smatral za desničarja. desničarji so pošteni in načelni ljudje, ter moralni.

     • Ruggedplant

      Ta pojav ima že kar konkretno dolgo brado – pravkar sem se spomnil retorike in procesov s katerimi je Titov najožji štab tako rekoč preko noči pričel obravnavati najbolj zveste komuniste zgolj zato, ker so ostali zvesti Stalinovi liniji, pa čeprav je bila ta še en dan prej edina dovoljena.

     • sprehajalec

      Ja, pa Trocki, pa Buharin, pa Berija, sami desničarji na koncu pa buržoazni špijoni.

      Levičar menja ime, nravi pa nikoli, pravi stara ljudska.

 • Viktorh

  Mednarodni dan žena

  Avgusta 1939 sta komunistična Sovjetska Zveza in nacistična Nemčija na presenečenje mnogih slovenskih komunistov podpisali sporazum Ribbentrop-Molotov, kar je dejansko pomenilo vzpostavitev partnerskega odnosa med obema režimoma in ideologijama. Nekateri slovenski komunisti in protifašisti, npr. Angela Vode, slovenska učiteljica, publicistka, defektologinja, borka za pravice žensk, predvojna komunistka, soustanoviteljica OF, disidentka, se s to usmeritvijo Kominterne niso strinjali in so izstopili iz partije /Vodetova pa je odsedela 6 let v zaporu/, medtem ko je ostalo vodstvo (Kardelj, Leskošek, Kidrič, Maček) popolnoma pod vplivom ukazov iz Moskve.

  Tako je KPS v naslednjih dveh letih močno omilila svojo protifašistično propagando in se osredotočila na obračunavanje z zahodnimi parlamentarnimi demokracijami, po njihovo “zahodnimi imperialisti”.

  Da, da tovariši, veliko komunistk, revolucionark je kršilo temeljne človekove pravice in pravice žensk: Vida, Lidija, Zdenka, Mica, Pepca, Sonja in mnoge druge.

  Ko danes pogledam v DZ in vidim zadrte obraze političnih možač, me je sram, da so tudi moje poslanke.
  Politika se je vedno znala prilagajati potrebam za lastne koristi.

  Spoštljivo gledam na ženski spol.
  Lepo je videti sproščeno, ljubečo deklico, zaljubljeno mladenko, srečno poročeno gospo, ljubečo mater in soprogo, zadovoljno delavko…

  Včeraj pa je bilo mogoče spremljati delovno telo v DZ in videti kako se politične možače levičarske opcije norčujejo iz vseh teh in pripravljajo novelo zakona, ki ni namenjen srečnim družinam.

  Vsem damam želim lep dan, da ga srečne preživijo s svojimi družinami v najširšem pomenu besede.

  • KIKI

   Spoštovani Viktorh!
   Danes je praznik žensk, ki se je sfižil ravno v socializmu! Na ta dan
   ko so bile pijane “babe” že skoraj pravilo, ko so z uvenelimi nageljčki
   tavale proti domu, kjer so dobile še kakšno klofuto ali brco od svojih
   “ljubečih” partnerjev , ki so se na račun tega praznika zabavali do
   onemoglosti, prav tako so se od oblasti histerične , s tvoje strani naštete
   tovarišice Vida Tomšič, Lidija Šentjurc; Zdenka Cerar,
   Pepca Kardelj in ostale Micke z visokozvenečimi parolami
   drle z raznih govornic po Zadružnih domovih, Narodnih domovih,
   domovih OF, po radiju, kasneje po TV…”Enaakoopravnooost!” je bila
   vsaka druga beseda po onikanju svoje osebe oziroma KP jugoslavije.
   Moja mama je dejala samo : OGABNO, NEMORALNO! SPREVRŽENO!
   S to svojo parolo je moja mati vztrajala do smrti. Slava ji!

   Zgoraj navedene tovarišice so zamenjale nove, miselno in čustveno izrojene
   politične levičarske možače!!!
   In moja mama bi dejala samo: OGABNO, NEMORALNO! SPREVRŽENO!
   Naj ji bo Slovenska zemljica lahka! Slava ji!

   • Viktorh

    …no, mislil sem na hujšo – ZDENKO KIDRIČ.

    In prav zaradi svinjarij, ki so jih počenjale komunistke, sem komentar napisal na to stran.

 • MEFISTO

  Vsem afežejevkam in Togglof Tunnneku ter Teki iz ozadja in ostalim njegovim nickovm čestitam za današnji praznik.

  • Jaka Sraka

   Aha, ti si pomislil tudi na politične “pi***.
   Se pridružujem čestitkam.

   • MEFISTO

    Jaka Sraka, s teboj sem

    Na reporterju se te je grdo llotil Togglof Tunnek.

    Ja, moške pičke in kurbe sem imel v mislih..

  • radames

   Zaveden Slovenec se današnjega “praznika” sploh ne spomni. Kwa ti je treba o tem pisati????

 • Vojteh Dovč

  i n e t e r K

 • Krtača17

  Lepo je biti antijanšist….

  • antimur

   Takšnim mentalno omejenim osebam kot si ti, sklepam samo po tvojih komentarjih, ker osebno te ne poznam, bi morali prepovedati ne samo kracati po forumih, ampak omejiti prosto gibanje, kajti ti si nevaren tako sebi in okolici.

  • Jaka Sraka

   Tako pravi tudi tvoja teta.
   Očitno sta oba zelo omejena.
   Sovraštvo vam je, rdečkarjem, dano v zibelko

  • garfi

   ….če si dobro plačan za to

   • kr en

    Novinarka: Govori se, da so ljudje v SDS plačani celo za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih. Je to res?

    Čuš: To drži in se okrepi za časa volilne kampanje, ko se izkoristi mlade
    člane in se jih plača prek študentskih napotnic, da pišejo komentarje.
    Tudi sam sem sodeloval v takem projektu leta 2011, ko je 20 mladih 24 ur
    na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih. Ne vem pa, kako
    so prikazali plačilo stroškov zanje. Tudi na facebooku se vidi, da so
    zelo agresivni. Tem mladim so obljubljali službe v primeru zmage in
    oblikovanja vlade s strani SDS. Čeprav se je res oblikovala, od njih
    službe ni dobil nihče, ti mladi so se počutili prevarane. Raje so
    kadrovali otroke iz svoje elite, ki sploh nikoli nič niso naredili za
    stranko.

    Torej muc, kok si plačan aja pa če si opazil službe ki to jo obljubljajo nauš dobil.

    • Ruggedplant

     S čim konkretno pa si je Čuš prislužil kakršnokoli kredibilnost, da verjameš tem flancam? Ga boš volil ali ti le prav pride, ko laže in za drobtinice piškotkov bombardira svojo nekdanjo stranko brez katere danes še njegovi osnovnošolski sošolci ne bi vedeli kdo je?

    • Caetano

     Neumnost SDS ima dovolj podpornikov. Ljudje znajo tudi kaj sami razmisljati.

    • kr en

     govori se tudi, da sem jaz tele kar ni res. Sem osel tako, da me vi janšisti prosim nehajte zmerjati s teletom.

  • kr en

   Vsak dan je lepše :)

  • garfi

   ….če si dobro plačan za to

 • garfi

  razkol zelo dobro nadaljuje murgelska ludamila in pocestnik cestnik, bahovec
  in drugi krščanarji
  bahovec: potrebujemo več utopije
  naj se že utopi

  • kr en

   za razkol ste krivi predvsem janševci ker vsakega, ki nima jj enumja v betici zmerjate z komunajzerji, zombiji, levimi fašisti.. Sploh se ti ne sanja koliko ljudi ni nič od tega pa vseen ne prebavljajo vašega samodržca. Saj veš ti to dobro se meni zdi, samo norca se delate iz ljudi, ker vam tako pač ustreza, a ne muc ?

   • Ruggedplant

    Popolnoma vseeno je, kako se komunisti v 21. stoletju samodeklarirate, saj je tehtnica zelo preprosta: ali si demokrat ali pa komunist, vmesne poti ni. Kdor ima torej v svojem svetovnem nazoru kakršnenkoli zametek simpatije do prejšnje države/režima, je komunist, pa naj se ima še za tako razsvetljenega liberalca. Da bi partija zakrinkala svojo strankarsko evolucijo iz KPJ, si praktično vsako leto izmisli kakšno novo stranko/gibanje, kot po pravilu z bolj paradoksalnim ali brezpomenskim imenom od prejšnjih (izstopajo predvsem LDS, ZARES, PS, Desus, SD, SMC – kjer ne drži niti ena sama beseda iz omenjenih kratic), blesava raja s spominom rdeče ribice pa naseda.
    Imaš tipkovnico v akvariju?

   • garfi

    kr en kreten
    VRNITE 100 UKRADENIH MILIJARD
    potem predavaj kolikor hočeš

    • kr en

     Nisem ti jih jaz ukradel ! Vem pa kje lahko najdeš vsaj nekaj 10 milijard. Vprašaja šefa :)

   • kr en

    Zdajle gledam kaj sem pisal pred 7 urami. Bemtiš, ne smem več piti alkohola. Se mi zdi, da mi resno škodi

 • radames

  Generalno gledano. Komunisti so prinesli slovenskemu narodu toliko trpljenja in gorja, kot ga v v sej zgodovini še ni nihče. Ne Nemci, ne Italijani, ne turški vpadi. Nikoli ne bi smeli vladati v Sloveniji. Osvoboditi pa bi nas morali zahodni zavezniki. Izpod nacizma smo padli pod komunizem. Praktično ni bilo nobene osvoboditve.

 • garfi

  kr en kreten to garfi • eno uro nazaj
  Presstutka: Govori se, da so ljudje v tranzicijski “levici” plačani celo za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih. Je to res?
  Čuš: To drži in se okrepi za časa volilne kampanje, ko se izkoristi mlade
  člane in se jih plača prek študentskih napotnic, da pišejo komentarje.
  Tudi sam sem sodeloval v takem projektu leta 2011, ko je 20 mladih 24 ur
  na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih. Ne vem pa, kako
  so prikazali plačilo stroškov zanje. Tudi na facebooku se vidi, da so
  zelo agresivni. Tem mladim so obljubljali službe v primeru zmage in
  oblikovanja vlade s strani murgel. Čeprav se je res oblikovala, od njih
  službe ni dobil nihče, ti mladi so se počutili prevarane. Raje so
  kadrovali otroke iz svoje elite, ki sploh nikoli nič niso naredili za
  murgelsko mafijo.
  Torej muc, kok si plačan aja pa če si opazil službe ki to jo obljubljajo nauš dobil.

  • kr en

   Nekateri to počnemo za svoj Slovenski narod, seeveda brezplačno. Daj povej kako je pa delati na študensko napotnico in samo za enega in edinega samodržca ? A je za dnar boljš ?

   • garfi

    Presstutka: Govori se, da so ljudje v tranzicijski “levici” plačani celo za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih. Je to res?

    • kr en

     Sam si res neoriginalen muc.

     • garfi

      sm res regionalen muc

   • kr en

    Mi Slovenci, pišemo recimo slovenski narod z malo, kadar se afnamo, da smo Slovenci.

 • garfi

  garfi je plačan s požrtimi levuharji
  whiskas je predrag

 • garfi

  levuharski Aktivist • eno uro nazaj
  Pa ja de. Brez zmage in odpora bi bili lulibuliji ali pa nas ne bi bilo. OF se je borila tudi za pravico do osamosvojitve in za demokracijo. Ni pa vse tko potem dejansko blo ampak danes je.

  Sodelovanje partizanov z okupatorjem
  Knjiga Sodelovanje partizanov z okupatorjem je eden prvih poskusov celovito zaobjeti pojav vojaškega, političnega in gospodarskega sodelovanja med Titovimi partizani in naci-fašističnim okupatorjem v času druge svetovne vojne (1941-45) v Jugoslaviji.
  336 strani, trda vezava, več kot 630 osebnih imen, več kot 440 krajevnih imen
  Bralci Časnika lahko knjigo naročite s skoraj 50% popustom po ceni 35 €. Stroški pošiljanja znašajo 5 evrov (plačilo po povzetju), stroške pakiranja prevzame Založba Ignis.
  http://www.casnik.si/index.php/sodelovanje-partizanov-z-okupatorjem/

  • Aktivist

   To ni res. Mogoče je kaj bilo od tega, ampak večinoma ni res. Partizani so se kar naprej borili z okupatorji, kolaboranti so pa z njimi skupaj maširali in jurišali. Komu naj torej verjamemo? Zame je odgovor jasen.

   • tohuvabohu

    Odgovor je jasen vsem tistim, ki ne verjamejo v komunistične bajke. Brez partizanskih “pustolovščin” bi vojno preživelo neizmerno več Slovencev.

   • Aktivist

    Predvsem so se začeli partizani boriti 27.04.1941 ob dnevu ustanovitve protiimperialistične fronte. Da so bili uradno zavezniki SZ in s tem tudi Hitlerja samega, to ni bistveno. Bistveno je, da mi lajamo v luno

  • Aktivist

   Pa daj si že enkrat dopovej da jaz nisem levičarski aktivist, ampak liberalni in SMC.

 • Dragan Krstič

  Kako zagrizeno so se bili pripravljeni komunisti boriti proti nacizmu je pokazal Stalin ko se je začela varšavska vstaja Poljakov pod vodstvom vlade v Londonu in sicer v avgustu 1944. Rdeča armada je bila samo 60 km oddaljena od Varšave. Stalin je zaveznikom oobljubil pomoč vstajnikom vendar obljube ni držal. Zakaj mislite levakarji je lagal. Jasno zakaj, želel je popoln poraz in uničenje vstajnikov ker bi mu po vojni vsaj preprečevali če že ne onemogočili instalacijo komunizma na Poljskem. Toliko o komunistih in nacistih. Kaj pa naši komunisti? Ko so zavezniki začeli in uspeli z invazijo na italijanski škorenj se je Tito najbolj bal, da se ne bodo ustavili v Trstu ampak nadaljevali prodor na slovensko ozemlje s čemer bi preprečili zmago komunistov po končani vojni na našem teritiriju. Tito je zagrozil Churchillu, da bodo partizani skupaj z Nemci napadli zaveznike, če se bo zgodilo kaj takega. Toliko pa o naših ta rdečih
  zločincih.

 • soc

  Dragi forumski kolegi, vam lahko predlagam, da hladno ignorirate ZL provokatorje, ki so v zadnjih dneh vdrli na forum brez registracije? Spoznate jih takoj po sivi namesto modri barvi nicka, ker nimajo hiperpovezave na profil. Nagravžna srenja bo zanesljivo počasi izginila, ko se nihče ne bo obregoval vanjo. Tako pa bebčki slavijo z vsakim odgovorom na njihove provokacije. Tudi na tej temi.

  Sramota zadeva seveda odgovornega portala, ki to objestno …anje v glavo mirno gleda. Upam, da ne misli, da bodo bebave Mladinine provokacije povečale obisk na strani.

  • garfi

   mislim da širijo propagando za volitve in se bodo še množili kaj šele izginili

   • kr en

    Demokratično se pogovarjamo, a je ta portal v službi resnice ali ne ? Ljudje imajo pravico slišati VSE resnice ne pa samo eno vašo resnico ali kaj ? A ste demokrati ali niste ?

    • soc

     Opica, registriraj se. Preveč presran?

     • kr en

      Kako prijazno od vas. Saj pravim, sem samo na obisku.

     • garfi

      stranišče je naslednja vrata levo

     • kr en

      Saj sem že na stranišču, mačjem stranišču :)

     • soc

      Nepovabljene obiske v ZDA mirno ustrelijo.

    • kr en

     A smo kreteni ali ne? Jaz sem

   • soc

    Se strinjam. Rešitev je izključno v ustrezni moderaciji foruma, kjer mora biti vsaj ena oseba računalniško zelo pismena.

   • FORT WORTH

    Lahko sirijo,kot hocejo. Mi vemo,kaj je dobro za Slovenijo.
    JANSA JE HEROJ-LEVAKI GNOJ !

  • Aktivist

   Ej, če misliš tudi mene jaz sem aktivist za SMC. ZL so gumpci.

   • Aktivist

    Sem pa seveda tudi seronja na kvadrat, kar vam je seveda jasno od prvega dne.

 • garfi

  kr en kreten • 6 minut nazaj
  Nisem ti jih jaz ukradel ! Vem pa kje lahko najdeš vsaj nekaj 10 milijard. Vprašaja šefa :)

  šef kje je murgelski rdeči palček skril milijarde ?

  • kr en

   garfi PAZI !!! Kučan je za tabo !!!

 • garfi

  kr en levuhar • 2 minuti nazaj
  Demokratično se pogovarjamo, a je ta portal v službi resnice ali ne ? Ljudje imajo pravico slišati VSE resnice ne pa samo eno vašo resnico ali kaj ? A ste demokrati ali niste ?

  komunistična resnica je v resnici LAŽ in imajo jih več na zalogi
  tako kot je po njihovo vsak dan več spolov
  zgradimo jim umobolnice in rešimo še gradbeni sektor

  • kr en

   Pa kakšen komunizem spet, res si dosadan, glej, ni vse kar je anti janšizem tudi komunizem. Je to tudi zdrava pamet, ljubezen do Slovenskega naroda, ljubezen do bližnjega.

   • antimur

    Ljubezen do slovenskega naroda je komunistom tuja, ljubezen do bližnjega morda ne, če si iz iste greznice, pa ni važno katerega spola. Ste degeneriranci, ki nimate nič skupnega z ljubeznijo do domovine, svojega naroda in slovenstva. Ste nekaj nahujšega, kar se je Slovencem dogodilo. Skratka degeneriranci, ki domovino peljete v zanesljivo moralno in materialno revščino. Pozabljate pa na to, da nas je veliko, ki se bomo temu uprli z vsemi sredstvi in vas končno sesuli v prazgodovino, kamor spadate vi in vaša nazadnjaška ideologija kot je komunizem.
    P.S.: V Sloveniji govorimo in pišemo slovensko, ne pozabi na to, očitno tvoja integracija ni uspela.

   • garfi

    DOSADAN

 • garfi

  kr en tunek • nekaj sekund nazaj
  garfi PAZI !!! Kurčan je za tabo !!!

  • kr en

   Garfi ko boš nehal laufati za gospodarjem in izkopavati kosti, mi sporoči, mogoče boš potem imel čas da se začneš boriti za Slovenski narod in ne za nekega politika, a veš ?:)

 • garfi

  po izkopavanju kosti zverinsko pobitih Slovencev-domoljubov je potrebno vse
  jame zasuti in spet bi rešili gradbeni sektor

  • kr en

   Spet si v letu 45, ko prideš v leto 2017 se bova naprej tipkala.

   • garfi

    Spet si v letu 45, ko prideš v leto 2017 se bova naprej tipkala.

    • kr en

     Mislim da bi se moral preimenovati v kakaduja, ali so pa samo kolesca v glavi zakačila. A se preveč družiš z SDSovim podmladkom, saj veš sneg, sneg, sneg vse je snegec :) Kdo bi vedel….

     • kr en

      Pa zaradi klemenčičeve domnevne pijanosti sem že skoraj pozabil da so dobili SDSov podmladek med kokiranjem. Ti šment !

 • garfi

  kr en tunek mi pomaga
  V SDS predlagamo obvezno testiranje funkcionarjev na prisotnost prepovedanih drog v organizmu
  Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. V poslanski skupini SDS menimo, da je sprejem tega zakona neizogiben zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov.
  https://www.sds.si/novica/v-sds-predlagamo-obvezno-testiranje-funkcionarjev-na-prisotnost-prepovedanih-drog-v

 • soc

  Moj star stric, eden treh največjih slovenskih pesnikov po rajnkem prof. Joži Mahniču, je bil krščanski socialist in partizan, dober Kocbekov prijatelj njega dni. Partija mu je omogočila, da si je na starost kupil majhno stanovanjce v piranskem mestnem jedru. Vikend. Pravoverni učitelji slovenskega jezika po gimnazijah v sedemdesetih so ga obdelali v največ petih minutah. Verjetno tako kot danes “umetnika” Tauferja.

  Ždel sem skrit pod mizo o Božiču in ob Veliki noči kot radoveden desetletnik in vlekel na ušesa. Besede in zgodbe njega, njegovih dveh bratov, predvojnih liberalnih intelektualcev in takrat profesorjev, obeh poročenih z zagretima (nikoli prisotnima) komunistkama. Pa njunega svaka, edinega polkovnika stare jugoslovanske armade med prvoborci, človeka, ki je vedno hodil zadnji v koloni, je razložil, zakaj. Pa moža moje tete, kasneje dolgoletnega generalnega sekretarja Zvezne skupščine SFRJ, nato pa mogočnega krta v SLS, resnično podgano. Vse, kar se danes objavlja kot velika odkritja, sem slišal pod tisto babičino mizo.

  Zato pravim. Niso bili vsi krščanski socialisti rdeči. Niti pod razno. Partija jih je nato kot koristne v 1941-5 umaknila in jim omogočila človeka vredno življenje. Stanovnik? Ta je pa pač še večja podgana od pokojnega tetinega (ločenega) moža.

  • Caetano

   Eni niso bili, tajno člani KP samo glavni Fajfar, Brecelj in Janez Stanovnik so to bili že tam od Dolomitske izjave. Samo tajno, da bi varali ljudi.

  • Ruggedplant

   Krščanski socialisti brez katerih bi po vsej verjetnosti krinka OF zelo kmalu propadla so že leta 1941 zelo dobro vedeli s kom se spuščajo v španovijo že od ustanovnega sestanka dalje. Komur to takrat ni bilo jasno, je bil bodisi neumen ali pa naiven. Partija takrat ni k mizi povabila nobenega resnega sogovornika, zgolj naivne kulturnike, borce za pravice delavcev in podobne utopiste, ki so jim bili fantastična krinka češ “OF nima zveze s komunisti”. Ne trdim torej, da so bili takrat vsi krščanski socialisti rdeči (čeprav ne moremo mimo dejstva da socializem = rdeče), je pa jasno, da vsak, ki na kakršenkoli način sodeluje s komunisti, tudi sam ne more biti daleč od tega – če pa je, pač ni preživel. Kocbek in Stanovnik sta bila, zato sta ne le preživela, ampak živela kot prava partijska buržoazija. pri komijih sta bili vedno le dve varianti – bodisi piškotek ali smrt, večje zasluge – večji piškotek, večji odklon – prejšnja smrt.

   • Aktivist

    Kakšna partijska boržuazija? Kocbek je živel v popolni izolaciji in pod nadzorom več deset let. Ni šlo po vojni vse kot je bilo v programu OF. Ampak danes je ta program uresničen. Slovenija je samostojna, demokratična in socialna država.

    • RATATA

     kak butl

    • Ruggedplant

     Heheheh hvala, zdaj sem pomirjen.

 • garfi

  klerofašizem je nova vrsta hrane za mačke

 • garfi

  PSIHOPAT Aktivist • 7 minut nazaj
  To ni res. Mogoče je kaj bilo od tega, ampak večinoma ni res. Partizani so se kar naprej borili z okupatorji, kolaboranti so pa z njimi skupaj maširali in jurišali. Komu naj torej verjamemo? Zame je odgovor jasen.
  jasno:
  Partizani in kolaboracija v Sloveniji
  http://www.zaveza.si/partizani-in-kolaboracija-v-sloveniji/

  • Aktivist

   Sem ti že odgovoru Garfield.

 • Olga

  Mostogradnje s komunisti ne sme biti! Edino prav so naredili Švicarji! Zato imajo danes svobodo in mir!

 • baldeagle

  Bistvena razlika je med tistimi, ki so se borili za enopartijski zločinski komunistični režim (KP), ki je v svoji vladavini teptal vse človekove pravice in si oblast prigrabil mimo volilnih skrinjic na krvav način in tistimi (Domobranci), ki so se borili za demokratično in svobodno ureditev države, v kateri oblastnikom dajo legitimiteto volilci na demokratičnih volitvah.
  Kdor tega ni sposoben ločiti, je ali slep, se spreneveda ali pa popolnoma indoktriniran s partijsko resnico in ideologijo.

  • Aktivist

   Domobranci so prisegli Hitlerju. Dejte to osvojit no. Pri domobrancih, če bereš resne zgodovinarje kot Repeta ali Gregorja Kranjca so bile tri opcije. Eni so bili prepričani v nemško zmago, eni so potihem špekulirali na angleško karto ampak so imeli komunizem za hujšega sovražnika od nacizma kar pa ni bil point druge svetovne vojne. Tretjim pa je bilo vseeno kdo bo zmagal samo da bodo lahko uveljavili čim več klerikalizma v Sloveniji. Nič od tega pa ni demokratično.

   • baldeagle

    Že večkrat sem ponovil svojo trditev, vendar trdoglavci nočete ali ne zmorete razumeti, zakaj je v resnici šlo med WW2 na slovenskih tleh.
    Mnogo bolje bi moral poznati zgodovino lastnega naroda. OF je bila maska za pobijanje tistih, za katere je partija domnevala, da ne bi sprejeli komunizma. Pobijanje se je začelo leta 1941 in se nadaljevalo celo vojno in seveda še po vojni. Šlo je za partijski načrt, kako z zastraševanjem in eliminiranjem političnih nasprotnikov priti na oblast, kar se je tudi zgodilo.
    Temu nasilju so se uprli ljudje po vaseh, kamor so “partizani” hodili ropat, požigat in pobijat, šele sredi leta 1942, ko so organizirali vaške straže, do tedaj je partija to dejavnost opravljala nemoteno – žrtve so v vsaki vasi in ljudje dobro vedo, kako je to šlo in kdo je kriv. Tako je partija namesto skupnega odpora proti okupatorju izzvala bratomorno vojno – načrtno in namerno, kot Kardelj sam piše o takratnem dogajanju.

    • Aktivist

     Poglej malo koliko ljudi so Italijani pobili med svojo ofenzivo 1942. Še več pa so jih poslali v internacijo, kjer so jih namenoma stradali. Pol pa se jim je stisnila prpa ker so se ustrašili da bodo zgubili in so začeli malo lepše delat. Drugač bi blo še par tisoč žrtev njihov taborišč več.

     • baldeagle

      Vaški stražarji so bili vaščani, kmečki fantje iz odročnih vasi, ki so jih partizani, ki so bili tam na varnem pred Italijani, terorizirali, nihče pa jih ni pred tem branil. Zato so, ko je bilo zadosti, šli k Italijanom in si izprosili dovoljenje, da si pomagajo sami. Stražarčili so svoje vasi ponoči in onemogočali partizanska ropanja, požige in umore, ki so se dogajali pred tem. Političnega programa ali višje organizacije niso imeli. Ne moremo jih primerjati s partizani, ki jih je vodila (večinoma za nos) z vsemi žavbami namazana teroristična partija. Vaškim stražarjem ni šlo za oblast ne za politiko, hoteli so imeti mir v svoji vasi.
      Tako so vaški stražarji postali glavni in dolgo pričakovani objekt partijske “osvobodilne borbe”, medtem ko so se proti Italijanom komaj kdaj zganili, po kapitulaciji so jih pomagali celo spraviti v Italijo, medtem ko so vaške stražarje ubijali, če so jim prišli v roke.

     • Aktivist

      Vaške stražarje so vodili klerikalni duhovniki. So imeli ideološko vodstvo. Bili so pa tudi del italijanske vojske, kot pomožne enote ali MVAC.

     • baldeagle

      To nacijo je v največji meri ustvarila slovenska cerkev in nihče drug. To je preprosta resnica, ki je jasna vsakomur, ki pozna našo zgodovino. Brez slovenske duhovščine bi bili že zdavnaj ponemčeni ali poitalijančeni. Seveda te jaz te zgodovine ne bom učil – sam se seznani z njo, to je končno tvoja dolžnost, če si državljan te države.
      Zelo se motiš, ko pišeš, “kako je bilo med II.sv.vojno in po njej z RKC je jasno vsakemu” – prav tebi to sploh ni jasno, saj sprejemaš očitne, lahko dokazljive laži o cerkvenem delovanju med vojno za čisto resnico – ali se pa le delaš in sprenevedaš, pa resnico tajiš?
      Resnica pa je preprosta in je danes znana vsakomur, ki se želi seznaniti z njo: partija je za zaveso “boja proti okupatorju” namesto okupatorja pobijala svoje (mnogokrat le namišljene) domače nasprotnike, za katere je predvidevala, da revolucije ne bodo sprejeli, že leta 1941, zlasti krvavo leta 1942, žrtve pa proglašala za “izdajalce”. Pobiti so znani po priimku in imenu, tako da za mnoge še danes lahko ugotovimo, kolikor so res bili “izdajalci” – razen morebitnih izjemnih primerov je šlo za poštene, zavedne Slovence, katerih umor je bil po vseh merilih zločin. Zaradi varstva pred revolucionarnim pobijanjem, ropanjem in požiganjem so v krajih partijskega nasilja nastale vaške straže in kasneje domobranci – in ne zaradi kakšne afinitete do okupatorja, kot trdijo partijski lažnivci, lahkoverneži brez lastne pameti pa to naučeno laž še danes vneto ponavljajo za njimi!
      Resnica pa je drugačna: slovenski narod ni noben narod “izdajalcev” in “okupatorjevih sodelavcev”. Se je pa uprl zločinu, pri čemer se je žal moral nasloniti na okupatorja, ki ga je takrat manj neposredno ogrožal, kot lastni “bratje”. Od koga so bili takrat Slovenci bolj ogroženi, pričajo seznami medvojnih žrtev.
      Partiji je medvojna namera povsem uspela in nihče za zločine nikoli ni odgovarjal, pač pa so prejeli medalje, časti, privilegije in denar. Torej se zločin splača in komur se zahoče, ga lahko ponovi – to uči potvorjena zgodovina naše otroke in vnuke.
      Lepa dediščina in garancija za prihodnost, o kateri nekateri tako vneto pridigajo, ko pogovor nanese na “kosti”!

     • Aktivist

      Ah RKC nas pa res ni ustvarila za nacijo. Smo bili narod že prej in smo tudi ostali potem ko je cerkev izgubila svoj monopol. Še bolj smo se razvili. Pa če ne obožuješ partijskega monopola monopol RKC pa ja? Kje je pol razlika? Pa nočem rečt da niso duhovniki nič naredili na nas. Ampak monopola nad narodom jim ne priznavam.

     • radames

      Didl dudl, didl dudl, didl dudl….

     • radames

      Italijani Z ZAVESTNO PARTIZANSKO POMOČJO so na ta način pobili ali poslali v internacijo največ Slovencev. Ostalo je po količini tako majhno, da skoraj ni omembe vredno.
      Ti zares ne poznaš RESNIČNIH dogodkov.

     • Aktivist

      Lol. Pa kakšno italijansko pomočjo. Italijani so preganjali najbolj prav partizane pa tudi Slovence na splošno. MVAC pristaši so se znali zaščititi. Svoje sovaščane, ki so bili za partizane so pa ovadili Italijanom.

   • radames

    NISO prisegli HITLERJU!!!!
    Kardelj pa je zagrešil tole VELEIZDAJO:

    Takole prošnjo je Edvard Kardelj, naslovil na sovjetskega veleposlanika, junija 1945:

    »Želimo si, da bi nas Sovjetska zveza štela za predstavnike ene od bodočih sovjetskih republik in da bi na Komunistično partijo Jugoslavije gledali kot na del Vsezvezne komunistične partije (b)«.(P. Simić,Tito – Skrivnost stoletja, 2009, str. 230)

    Prodati nas je hotel!!!!

    • Aktivist

     Pa ja de. Do tega ni nikoli prišlo. Zakaj pa je pol prišlo do informbiroja. Zato vendar ker so jugoslovanski komunisti hoteli biti bolj neodvisni od sovjetskih. Pamet v roke fantje!

     • Dragan Krstič

      Dej ne laži. Komunisti so hoteli biti neodvisni od Stalina hahaha. Malo morgen. Stalin je hotel Tita likvidirati enako kot vse voditelje satelitskih držav. Živa sta ostala le
      Tito in Enver Hoxa. Če še ne veš, pa vidim da zelo malo veš, Stalin je tudi v SZ
      vsakih nekaj let dal umoriti svoje sodelavce in generale ker se je bal njihove popularnosti med ljudstvom.

     • Aktivist

      Stalin je hotel Tita velikokrat neuspešno likvidirati v času po tem, ko se je odločil za samostojno pot ja. Ti Amerikanci ki pravite da nas bi osvobodili da bi jih morali čakati in to so mu pa krili hrbet. Titu namreč. Pojdi v Pivko pogledat malo v vojni muzej boš vedel malo več o tem. Ne pa da bereš pravljice iz NSZ.

     • radames

      kakšna škoda, da tega razbojnika niso fentale že starojugoslovanske oblasti, ko so ga imele zaprtega. On nas je izvrgel iz evropske civilizacije.

     • radames

      Ne smeši se z nepoznavanjem zgodovine. Ti – bivši član KPS – poznaš samo partijske laži in partijsko idoktrinacijo.
      Ti niti ne veš, kakokako so vsi svetovni komunizmi PODLI, ZVIJAČNI in morilski.
      Ti zares ne poznaš zgodovine. Ti si za komuniste “koristna budala”. S študijem svetovne zgodovine pa boš prišel tudi do poglavja o “koristnih budalah”.
      O, mater, kako so ljudje nerazgledani in ZAVESTNO poblesavljeni s partijskimi pravljicami.
      Pa se ti sploh zavedaš, da je Jugoslavija do Gorbačovove glasnosti in perestrojke spadala pod strogo ingerenco Moskve?

     • Aktivist

      Jugoslavija je spadala med neuvrščene in nikamor drugam.

     • Aktivist

      Jugoslavija je bila raj na Zemlji … za lenuhe.

     • stajerc5

      Prva “normalna”…

   • baldeagle

    Ti pa znaš dobro lagati. No, po moje si le navaden tepček, ki bi rad veljal za vedeža, pa je le revež..
    Okupator je prišel leta 1941, domobranci pa so prisegli 1944, ne pa “takoj”. Domobranci so morali nekaj let čakati, da jih je partija skonstruirala, ta konstrukt pa njeni nasledniki še danes izkoriščajo za sramotenje drugače mislečih in hujskanje ljudi drugega proti drugemu.
    In še enkrat: takoimenovano “kolaboracijo” je načrtno in nalašč izsilila partija – s pobijanjem nič krivih. O tem je ponosno pisal sam Kardelj.
    Ampak lažnivci ostanejo lažnivci in tako njihovi nasledniki še danes verjamejo v voljo po izdajanju polovice slovenskega naroda, ki naj bi se naenkrat začela udinjati Nemcem, s katerimi se je cel narod boril za narodno priznanje in svojo lastno kulturo. Seveda v ta kontekst partija ne paše, saj je bila boljševiško, ne pa narodno zavedna.

    • Aktivist

     Kako naj bi domobrance in vaške straže ustvarili komunisti? S pobijanjem političnih nasprotnikov so jih prisilili v kolaboracijo praviš. I will tell you clearly i do not buy that.

     • radames

      Takole so jih ustvarili.

      Takole piše Angela Vode v knjigi Skriti spomin (Lj. 2005; stran 70):

      Citat
      Naslednji dogodek mi je dal misliti. Ko sta Črtomir Nagode in Aleš Bebler razpravljala o organizaciji in nalogah odporniškega gibanja, to je Osvobodilne fronte, je Bebler poudaril:” Pripravljeni moramo biti tudi na boj z belo gardo.” Nagode je prepričano dejal:”Morda pa ne bo potrebno, če bomo znali v gibanje zajeti ves narod.” Nakar je Bebler pojasnil stališče OF (komunistov) do vprašanja bele garde:” Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”
      To mi je nekoč omenil sam Nagode, ki je spoznal, da so komunisti potrebovali belo in tudi plavo gardo, da bi lahko uničili vse, ki se niso uklonili njihovi nadvladi. Šlo je tudi za prevzem oblasti, kjer ne sme biti komunistom nihče na poti, ki bi mislil s svojo glavo, pa tudi korita niso hoteli z nikomer deliti.
      Konec citata

     • Aktivist

      Sami bi organizirali belo gardo? Kako pa naj bi to naredili? To je bilo vendar nemogoče. Morda so komunisti mislili da do tega pojava mora priti zaradi logike razrednega boja. OK so bili fanatiki po svoje sam borit se proti njim skupaj z okupatorjem pa tud ni no. Sploh pa ne še z ostalim narodom ki se je v OF boril za svobodo.

     • radames

      Bebec! S predhodnim pobijanjem ljudi, ki so nekaj pomenili ali pa jim komunizem ni bil všeč. Tako so ustvarili “belo gardo” Z nasiljem. In potem so se ljudje pač branili pred komunističnim nasiljem.

   • Aktivist

    Vidiš radames, še plus si mi dal ne glede na to, da vam non stop serjem po glavi. Bravo!

    • Aktivist

     Kak mu je to uspelo? A se lohk neregistriranim daje pluse jaz njim ne morem pa bi kdaj rad

 • baldeagle

  Komunisti so se borili samo zato, da okupacijo s strani nacistov in fašistov, zamenjajo z okupacijo komunistov. Jaz namreč ne vidim nobene razlike v tem, ali me terorizira nacist, fašist ali komunist. Teror je vedno teror, ne glede na to, kdo ga izvaja.
  Zato “vrednote” teroristične NOB, globoko preziram.

  • Aktivist

   Brez NOB plešasti orel ne bi preživeli ali pa bi bili eni loleki. Brez Primorske sigurno. Saj v redu je bila tudi diktatura KP. To če tega ne maraš je kul. Tudi jaz ne saj sem liberalec in Cerarjev pristaš. Ampak stalinizem smo že kmalu pustili za sabo. Osamosvojili smo se pa tudi na podlagi pravice do samoodločbe za katero se je že OF borila.

   • baldeagle

    Znano zgodovinsko dejstvo je, da bi brez partizanskega boja na tem področju vojna trajala cca 14 dni dlje, kot je. Kajti zelo dobro vemo, da takrat Američani in Britanci niso igrali pokra, temveč imajo prav oni, največje zasluge, da je bil nacizem in fašizem premagan. Torej je bil partizanski boj, glede na upor proti okupatorju s strani velesil na svetovnih bojiščih, takrat le kaplja v morje in nič drugega. Še več, da ni bilo takrat teh zločinskih boljševikov, ki so ta “upor” organizirali, bi bilo danes v Sloveniji veliko več intelektualcev, ki jih je ta boljševistična sodrga pobila, ali pa so bili prisiljeni pobegniti v druge demokratične države, ker v totalitarnem zločinskem boljševističnem režimu niso imeli nobene perspektive in možnosti za svoj intelektualni doprinos napredku.
    Zaradi tega pa je slovenski narod tehnološko, duhovno in mentalno zelo zaostal za razvitimi in demokratičnimi državami. In te posledice so v veliki meri prisotne še dandanes, kar se lepo vidi v miselnosti mnogih ljudi, ki imajo povsem sprane možgane in niso sposobni samostojnega razmišljanja z lastno glavo.
    Torej praznovanje takratnih zločinov, ki so jih storili komunistični zločinci ni nič drugega, kot praznovanje zasužnjevanja in mentalne popačenosti slovenskega ljudstva s strani boljševističnih zločincev in morilcev, pod vodstvom enega največjih zločincev in morilcev tega planeta, Josipa Broza- Tita – kumrovškega šlosarja.

   • radames

    Ti si bedak! komunistom je bilo vseeno, če pobijejo pol slovenskega naroda. Osvobodili bi nas lahko IZKLJUČNO ZAHODNI ZAVEZNIKI. Tako so nas pa komunisti zasužnjili. Vsej zahodni Evropi so zahodni zavezniki prinesli ponovno svobodo. Vzodni Evropi pa Rusi suženjstvo, tiranijo in trpljenje.
    Tito je neuzmerno oboževal Stalina. Do zadnjega dne je bil stalinist.
    Ti si tako nadudlan s komunistično propagando, da se človeku želodec obrača, ko bere tvoje poste. Pa še hinavec si. Vedno dodaš nekaj v stilu “Tudi jaz ne saj sem liberalec”. Samo da zavajaš in se opravičuješ.
    NIKOLI NE BI SMELI IMETI KOMUNISTOV NA OBLASTI.

    • Aktivist

     Pa ti si tako slepo trmast kot ta župnik Košmrlj iz pričevanja ki sem ga objavil no.

     • radames

      Trmast si ti, ki nočeš videti resnice in podlosti partijskega počenjanja. Ne razumeš, da so le komunisti hoteli UNIČITI slovenski narod, okupatorji pa zgolj v mnogo manjši meri.

     • Aktivist

      LOL Okupatorji so ga hoteli uničiti ja, to je bil njihov program. Ne vem kaj naj bi sploh pomenilo uničiti ga v manjši meri. Če nekaj uničiš uničiš.

     • radames

      Komunistični zločini – pravno gledano – NIKOLI NE ZASTARAJO. Na vesti imajo vojne zločine in zločine proti človečnosti, tudi genocid. Prihodnje generacije bodo zagotovo po pravni poti obsodile KPS in poimensko vse najvišje partijce, ki so odgovorni za najhujši zločin proti slovenskemu narodu v vsej zgodovini.

      Nas ne bo več, prepričan pa sem, da se bo ta obsodba zgodila. Ker s takimi zločini in partijskimi lažmi narod ne more živeti in ne prosperirati. Ta zadeva leži na narodovi duši kot kamen, ki mu onemogoča svobodno življenje.

      Komunistom je bilo vseeno, če narod uničijo.

      Boris Kidrič že leta 1942 na Vinici pravi: “Vseeno je, če od Slovencev ostanemo živi samo trije, pa tisti pravi – to je komunisti.”

     • Aktivist

      Ja zihr je to reku no. Pol bi lahko 100x to uresničili ko so imeli oblast. Pa komunistov takrat ni bilo več kot pol procenta potem pa ne več kot desetina.

    • nebošlo

     Dajte se držati dejstev, lepo prosim, saj jih imate vendar zadosti na svoji strani. Cel svet ve za spor med Titom in Stalinom, tu si pa nekaj izmišljujete kar lahko vsak preveri v 5 sekundah.

     • stajerc5

      Mislim, da ti neboslo…

     • radames

      titu je Stalin (mimo Kominterne) omogočil, da je postal sekretar KPJ. Zato mu je bil tito do smrti hvaležen. Spor med njima pa je bolj zaigrana zadeva. Tudi ti si nadudlan s partijskimi pravljicami. Niti malo želje ne čutiš, da bi malo globlje raziskal zadeve.

      Solženicin: “Če komunisti prenehajo lagati, propadejo v 14 dneh.”

     • Aktivist

      Radames v elemntu spet haha. Sovjetski tanki na mejah Jugoslavije ti pa o igranem sporu.

     • radames

      Sovjetski tankisti so se leta 1968 (zasedba Češke) izzivalno vozili 200, 300 metrov čez madžarsko mejo v Jugo. Naša “slavna” JLA je imela strogo prepoved streljanja.

   • Aktivist

    Brez NOB tudi Jezusa ne bi bilo. Brez NOB se Zemlja ne bi več vrtela. To, da je bilo 31.12.1941 v Sloveniji manj kot tisoč banditov v gozdovih, to bomo vedno zamolčali.

 • Aktivist

  Da boste razumeli kako je bila sprevržena ta domobranska politika vam dajem v razmislek spodnje pričevanje. Torej domobranci črnorokci ubijejo človeka, ki ni bil komunist ampak liberalec in katerega družina je trpela že od Italijanov poleti 1942. Špekulirali so tudi o nekem sporazumu med Hitlerjem in Amerikanci ter Angleži iz katerega pa seveda ni moglo biti nič. Kdor še danes misli, da je bila druga svetovna vojna proti komunizmu in ne proti nacizmu se zelo moti.

  Dne 18. decembra 1943 so v Sodražici pri Ribnici Nemci aretirali 39-letnega gostilničarja in podjetnika Ivana F a j d i g o. Povod za aretacijo so dali domači domobranci, med njimi Franc Levstek, ki si je že dolgo prizadeval, da bi prijeli Fajdigo.

  Ivan Fajdiga je podpiral osvobodilno gibanje in partizanske enote. Prav tako brat France, ki so ga že Italijani obsodili na večletno ječo in odpeljali v zapore v Italijo. Vendar so Nemci iskali predvsem njunega sovaščana in Ivanovega soimenjaka Ivana Fajdigo, ki je bil v partizanih. Ker je imel aretirani isto ime in priimek kot partizan Fajdiga, so domobranci zavedli Nemce v zmoto, da so se lahko znebili še enega nasprotnika.

  Pri aretaciji je nemški oficir odvzel Fajdigi osebno izkaznico. Pred odgonom v Ljubljano mu je obljubil, da jo bo že čez dve uri dobil nazaj, ker se bo sam peljal z njim in jo preveril.

  V Ljubljani so Fajdigo odpeljali na ledinsko šolo v Komenskega ulici. Oče, bratje in sestre so stanovali v bližini šole v Kotnikovi ulici. Ivanu se je posrečilo, da jih je obvestil o svojem prisilnem prihodu v Ljubljano. Takoj so prišli k njemu in se o vsem pogovorili. Povedal jim je, da čaka samo še na osebno izkaznico, ki jo bo neki nemški oficir preveril, da se bo prepričal, če le ni on partizan Ivan Fajdiga. Nihče ni slutil kaj hudega. Do jutra so mirno čakali, ko pa ga le ni bilo na spregled, so ga šli iskat. Našli ga niso nikoli več.

  Nekaj pred polnočjo so domobranci odpeljali Ivana Fajdigo na srednjo tehnično šolo, od tam pa okoli 4. ure zjutraj na Sv. Urha.

  Ivanov oče Franc Fajdiga je vsepovsod poizvedoval za sinom. Bil je tudi na srednji tehnični šoli in po vseh ljubljanskih političnih zaporih. Spraševal je na vseh blokih, ki so vodili iz mesta, a nikjer ni našel sledu za sinom. Nazadnje je odšel k policijskemu šefu Hacinu, s katerim se je še pred vojno seznanil. Hacin mu je obljubil, da se bo zanimal za njegovega sina. Naročil mu je, naj se zglasi naslednjega dne. Poln upanja se je odpravil k njemu in zvedel, da je dal preiskati vse zapore, a ni mogel izslediti njegovega sina. Razočaran in potrt je Fajdiga odšel domov, vendar upanja, da bo našel sina, še ni izgubil.

  Okoli božiča se je vnovič zglasil na srednji tehnični šoli. S seboj je imel paket s priboljški za praznike. Domobranec, ki je Fajdigo sprejel, se je polakomnil paketa in dejal, da je njegov sin Ivan še pri njih. Vzel je paket, Fajdiga pa je nekoliko potolažen odšel domov.

  Po božiču so Fajdigo vi nadaljevali s poizvedovanjem za Ivanom. Nobenega sledu niso našli in spoznali, da jih je domobranec na srednji tehnični šoli nalagal. Tedaj je oče sklenil, da bo govoril s škofom Rožmanom. Pot do njega naj bi mu ugladil njegov dobri znanec in sovaščan, tedanji šentpetrski župnik v Ljubljani Alojzij Košmerlj.

  Dne 8. februarja 1944 se je Fajdiga odpravil v šentpetrsko župnišče. Pred župnikovo pisarno je imel sobo njegov starejši brat Janez Košmerlj. Kot upokojeni železniški uradnik je pomagal bratu urejati arhiv in matične knjige, v popoldanskih urah pa je pisal in odpošiljal v tujino razne dokumente za izseljence iz šentpetrske fare. Janez Košmerlj je Fajdigo še dokaj prijazno sprejel in ga napotil k bratu.

  Franc Fajdiga je župniku takoj povedal, da bi hotel govoriti s škofom zaradi sina Ivana, ki je brez sledu izginil. »Zato sem prišel k tebi, da mi boš pomagal,« ga je odkrito zaprosil. Košmerlj ga je nejevoljen zavrnil: »Prevzvišeni te ne bodo sprejeli, so bolni! Kar se tiče Ivana, ti lahko kar jaz povem, da je mrtev in da daš lahko zanj za črno mašo.«

  Fajdiga je prebledel in osupnil. Košmerlja je poznal kot zagrizenega nasprotnika OF, vendar takega odgovora ni pričakoval.

  Ogorčen je začel govoriti in dokazovati, da je njegov sin po nedolžnem ubit, ker mu ne more nihče nič očitati. »Prav gotovo so ga zamenjali z onim drugim Ivanom Fajdigom iz Sodražice, ki je bil med organizatorji upora v ribniški dolini.«

  Košmerlj je na te besede odvrnil: »Kaj hočeš, danes so revolucionarni časi in jih bo še veliko padlo. Krivca pa nikar ne išči, ga ne boš našel!«

  V nadaljnjem razgovoru je župnik imenoval svojega ožjega rojaka advokata dr. Ivana Lavriča in dejal: »Poglej Lavriča! Moj sosed je in vsi vemo, da ni komunist, pa vendar — padel bo!«

  Stari, tedaj 72-letni Franc Fajdiga je sovaščanu potožil, koliko je njegova družina že pretrpela. »Poglej!« je začel, »štiri vojske, italijanska, belogardistična, nemška in domobranska so nam požigale in še drugače uničevale domačijo, družino pa pognale na vse strani. Zapuščeni dom so nam izropali pobožni vaščani in pobrali še tisto, kar je ostalo. Moj nesrečni Ivan je bil že leta 1942 hudo ranjen, ko so Italijani bombardirali Sodražico. Meni, ki sem že tako star, so stregli po življenju, me vlačili po zaporih in odgnali v internacijo. Eno hčerko so mi aretirali dva dni pred porodom. Rodila je v ječi in skoro zblaznela. Drugi dve sta zbežali, da sta si rešili življenje. Sina Franceta so Italijani obsodili na dosmrtno ječo že več kot eno leto hira v samici v trdnjavi Volterra…«

  Ko je Fajdiga spregovoril o Francetu, ga je Košmerlj prekinil: »France naj pa kar v tujini ostane, ker gre tudi za njegovo glavo, že sodraški župnik Majdič ga je s prižnice označil za komunista, čeprav ni naravnost imenoval njegovega imena. Vendar so vsi vedeli, koga je imel v mislih. Kdor se količkaj veže s komunisti, zapade telesni in duševni smrti, kajti zdaj gre za to: ali bomo padli mi, verniki, ali komunisti! Taki časi so zdaj! Italijani so bombardirali Sodražico samo zaradi komunizma!«

  Fajdiga se je uprl takšni razlagi neresničnih dejstev. »V Sodražici in okolici vedo vsi, da sta kriva bombardiranja in streljanja osmih talcev sodraški kaplan šolar in inž. Novak!« je ogorčeno povedal Košmerlju.

  Košmerlj je zavpil: »Kriva nista ne kaplan ne Novak, ampak samo sodraški liberalci, ki so se združili s komunisti!« Na dolgo in široko je začel razlagati, kakšno strahotno zlo je komunizem, in mu naprtil celo krivdo za razpad stare jugoslovanske armade. Fajdiga mu je oporekal in dokazoval, da so se sodraški narodnjaki borili le zoper okupatorja, ki je pobijal poštene in zavedne občane in požigal njihove domove. Kaplan šolar in šentgregorski Kristane pa sta skupaj z inž. Novakom sodelovala z okupatorjem in ovajala ljudi, ki niso hoteli z njimi, češ da so komunisti.

  Vse Fajdigove besede so bile kakor bob ob steno. Košmerlj je trdil svoje in dolžil komunizem vseh nesreč. Rodoljube, ki so podprli osvobodilni boj, je označil za komuniste in pribil: »Tudi nekateri iz tvoje družine, npr. France, so se zvezali s komunisti in kar temu dejstvu pripiši vse nesreče!«

  »Mi poznamo samo partizane, ki se bore proti okupatorju, in nobenih komunistov!« se je razvnel tudi stari Fajdiga. »Pridružili smo se jim zato, ker smo zavedni Slovenci, ne pa zato, ker bi bili komunisti. Ko so nas Italijani bombardirali, je kaplan zbežal, oba župnika pa sta se odselila. Le zavedni, partizanom naklonjeni ljudje so stali prestrašenemu ljudstvu ob strani. Na cerkev in župnišče sploh niso padale bombe in bi duhovnikom ne bilo treba bežati!«(Kasneje se je izkazalo, da so duhovniki odšli k Italijanom kazati, katere hiše morajo obstreljevati, ker naj bi podpirali komuniste, zato so pa iz mesta za čas bombardiranja odšli !!!)

  »To ni nič, kar govoriš!« je jezen ugovarjal Košmerlj. »Udinjali ste se komunistom in zato ste krivi!«

  Fajdiga je uvidel, da nima nikakega smisla razpravljati o teh stvareh s tako zagrizenim človekom. Zdaj, ko je od »posvečenega« Človeka zvedel, da sin Ivan ni več med živimi, je moral verjeti. Bolj kot vse drugo ga je zanimala njegova usoda. Rad bi zvedel vsaj to, kje so ga pobili in zakopali, že večkrat je slišal, da domobranci v ljubljanski okolici na veliko pobijajo aktiviste OF, internirance, ki se vračajo iz taborišč, in ujete partizane. Kje se to dogaja, pa ni vedel točno povedati nihče. Zato je previdno vprašal Košmerlja, če kaj ve, kje leže vsi tisti nesrečneži, med katerimi je tudi njegov sin.

  Košmerlj ni hotel nič slišati o tem. Vzkliknil je: »Koliko jih bo še padlo!« Nato je še kar naprej glasno razpredal svoje misli: »Le poglej, kako dolgo se je pri nas komunizem pripravljal! Počasi in previdno se je širil med ljudmi. Liberalci so najprej postali brezverci in prenehali hoditi v cerkev, zdaj so pa vsi v komunističnih vrstah!«

  Fajdiga je na te župnikove besede pripomnil: »Pa mi ti povej, kako je z vami! Ste duhovniki prisiljeni, da sodelujete z domobranci in še celo s Črnorokci, kot pravijo ljudje tistim, ki ponoči pobirajo ljudi po domovih in jih vlačijo sam bog ve kam, od koder se nihče več ne vrne?«

  »Moramo!« je srdito odvrnil Košmerlj. »Kar ti poglej in preštej, koliko naših dobrih fantov je že padlo zaradi partizanov in komunistov! Mar naj se pustimo vsi pobiti?!«

  »To je laž!« je kriknil Fajdiga. »Padajo samo izdajalci, ki vohunijo za okupatorja, in tisti, ki se v njegovih vrstah tolčejo proti partizanom. Koga pa vi pobijate! Sta bili mogoče Mrharjeva vdova in njena 18-letna hčerka, ki ste ju pobili v Dolenji vasi pri Ribnici, komunistki?«

  Košmerlj je povzdignil glas kot pri pridigi: »Kaj, ženski svet?! Ta je šele revolucionaren! Dela bolj na tihem, a vztrajno!«

  Očitki so padali zdaj s Košmerljeve, zdaj s Fajdigove strani. Župnik si ni dal nič dopovedati, čeprav je imel Fajdiga na vsak očitek pripravljen stvaren in prepričljiv odgovor. Fajdiga ga je izzivajoče vprašal: »Misliš, Lojze, da bo kaj bolje, če bo zmagala Nemčija in ne Rusija?«

  človek in z veselo novico prekinil razgovor. Ves zadihan je pravil, da so Nemci nekje na Primorskem ujeli Borisa Kidriča. Gestapo ga ni hotel izročiti domobrancem, ampak ga je dal prepeljati nekam v Italijo.

  Po tej nepreverjeni in tudi popolnoma neosnovani novici, kot se je kmalu izkazalo, je Košmerlj kar zasijal od veselja. Fajdigo je pustil vnemar in se začel razgovarjati s prišlecem.

  Franc Fajdiga je odšel iz župnikove pisarne in se ustavil pri njegovem bratu v sosednji sobi. Obupan mu je povedal, da je župnik potrdil Ivanovo smrt. Janez Košmerlj je vzdihnil in dejal, da jih kar naprej pobijajo. Zaupal mu je, da prihaja vsak dan k bratu neki domobranski oficir poročat, koga in koliko so jih pobili. Videti je bilo, da se župnikov brat ni strinjal z umori, da so se zdeli župniku nujni, in da sočustvuje s svojim rojakom. Izstavil mu je celo mrliški list za umorjenim sinom s pripombo, da brat tega ne sme vedeti.

  Ko mi je Franc Fajdiga po osvoboditvi pokazal zapisnik, ki ga je napisal takoj po razgovoru s šentpetrskim župnikom, in mi opisal še razne podrobnosti iz razgovora, sem spoznala, da je moral Alojzij Košmerlj voditi seznam vseh žrtev, ki so jih pobili na Sv.Urhu. Da bi izvedela o tem kaj več, sem šla k njegovemu bratu Janezu Košmerlju. Vprašala sem ga, če mi lahko pove kaj bolj točnega o seznamu žrtev »črne roke«, ki ga je vodil njegov brat.

  Janez Košmerlj mi je povedal, da je njegov brat tik pred osvoboditvijo pobegnil v tujino. Pred pobegom je veliko listin požgal,čeje bil med njimi tudi seznam žrtev, mu ni znano. Lahko, da ga je vzel s seboj. Vprašala sem, če mu lahko piše po seznam. Nekoliko se je začudil vprašanju in odvrnil, da lahko piše po seznam, vendar je vprašanje, če ga bo brat tudi poslal. Da bi bilo takšno pisanje, še bolj pa pričakovanje pozitivnega odgovora čisto odveč, sem vedela sama prav tako dobro kot župnikov brat. Spraševala sem predvsem zato, ker sem hotela dobiti potrditev, da je tak seznam obstajal.

  Vprašala sem ga še, če se spominja imena domobranskega oficirja, ki je brata obveščal o žrtvah »črne roke«. Odvrnil je, da je prihajalo k bratu vsak dan veliko obiskovalcev. Med njimi so bili tudi civilno oblečeni duhovniki in domobranski oficirji. Včasih so prihajali v uniformah, kot je pač naneslo. Kateri je župnika obveščal o žrtvah, ne bi mogel vedeti. Spomnila sem ga, da je o tem že med vojno govoril s Francem Fajdigom in da ne verjamem, da se tako važnih stvari ne bi več spominjal. Nezaupljivo me je pogledal in dejal, da je bilo pri njih v župnišču vsak dan toliko veselih pa tudi žalostnih novic, da ni nič čudnega, če se posameznih več ne spominja. Povedal je, kako so v župnišču prirejali svečana kosila in nazdravljali veselim novicam o domobranskih zmagah. Kadar pa so zvedeli, kako so bežali, je bilo pri kosilu vse tiho in poklapano.

  »Jaz to odločno trdim!« je zavpil Košmerlj. »Kajti, če zmagajo sovjeti, potem vernih katoliških Slovencev ne bo več!«

  »In če zmaga nacistična Nemčija?« je vprašal Fajdiga.

  »Tudi Nemčija ne bo zmagala, ker bo prej prišlo do dogovora z zavezniki,« je svojo teorijo o zmagi začel razlagati Košmerlj. »Anglija in Amerika ne bosta dopustili boljševizacije Evrope. Hitler in Goebels se zavzemata za zvezo z Anglijo.«

  Ko je premeteni in na vse strani preračunljivi šentpetrski župnik Košmerlj po svoje razložil nadaljnji razvoj druge svetovne vojne in ureditev povojne Evrope, je iznenada prihitel v njegovo pisarno Fajdigi čisto neznan

 • baldeagle

  Kar se tiče izdajalstva, so bili edini narodni izdajalci tukaj komunisti, ne pa domobranci. Kje pa sploh niso bili komunisti izdajalci? Komunizem je ena redkih ideologij, kjer brat mori brata. Kjer je internacionalizem pomembnejši od domovine!
  Seveda pa so ob njihovi zmagi vse nasprotnike komunizma označili kot fašiste, izdajalce ipd. kar se dogaja še dandanes. Kdorkoli je kritičen do ex totalitarnega režima, ga takoj proglasijo za fašista.

  • Aktivist

   Merilo za izdajstvo je v tem primeru če izdajaš sonarodnjake okupatorju. Domobranci so to počeli javno in jasno. Ljudje v Ljubljani so trepetali pred njimi saj so vedeli da samo če si dal kaj hrane za partizane so te že lahko poslali v taborišče. Brat domobranec je izdajal brata Slovenca ki je bil za narodno svobodo.

   • baldeagle

    Dogajanje leta 1941 in 1942, ki ga je režirala partija pod Kardeljevim vodstvom (teror in pobijanje nič krivih ljudi, ki jih je partija smatrala za možne nasprotnike) je povzročilo nastanek obrambnih vaških straž oziroma po partijskem besednjaku, vzetem iz sovjetskega vzora, “belogardistov” – “izdajalcev”.
    Ostalo medvojno in povojno pobijanje v imenu “NOB” oziroma “izdajalstva” je samo nasledek tega partijskega peklenskega načrta, da sproži revolucionarno nasilje in se vzpne na oblast. Kot kreator tega načrta (o njem Kardelj piše v svojih pismih) , ki je povzročil okoli deset tisoče mrtvih med Slovenci, si ne zasluži spomina, kaj šele kaj več.

    • Aktivist

     Sej sem ti odgovoru. Kako naj bi domobrance in vaške straže ustvarili komunisti? S pobijanjem političnih nasprotnikov so jih prisilili v kolaboracijo praviš. I will tell you clearly i do not buy that.

   • radames

    Komunisti so izdali:
    Toneta Tomšiča
    Aleša Stanovnika
    Tigrovce na Mali gori nad Ribnico
    Partijsko šolo v Cerknem
    Pohorski bataljon
    Ves slovenski narod z zelo aktivno kolaboracijo z italijanskim okupatorjem

    Nehaj se smešit, ker so največji hudiči na slovenskih tleh med vojno bili komunisti

    • Aktivist

     LOL. Pa sam še to no. Kako si predstavljaš te izdaje? Nemci in Italijani ful iščejo komuniste, potem pa pride k njim en odposlanec s priporočenim pismom od tovarša Kardelja in pravi evo ovadba za Pohorski bataljon. Ne bit smešen no.

     Izdajal je zares tisti, ki je korakal z okupatorjem.

     • radames

      “Izdajal je zares tisti, ki je korakal z okupatorjem.”

      Torej komunisti!!! Italijani so jim v Stražo pri Novem mestu pošiljali vagonske pošiljke sanitetnega materiala, blaga za uniforme, orožja in hrane.

     • Aktivist

      Fantje menda vam je jasno, da smo mi povsem obrnili resnico. Mi smo domoljube, ki so se hoteli upreti komunizmu razglasili za sovrage in to zgodbo trajbamo še danes. Moramo …

 • baldeagle

  Pomembno je, da narod izve resnico, kdo je povzročil bratomorno vojno in trpljenje tega naroda.
  Najprej smo bili prepričani, da je to storil okupator, zdaj pa vemo, da večino trpljenja med vojno sploh ni povzročil okupator, pač pa ga je zavestno povzročila partijska vrhuška z izvajanjem revolucionarnega nasilja s pobijanjem “predvidenih” ali dejanskih domačih partijskih političnih nasprotnikov, z nasiljem nad ljudmi, ki niso pasali v shemo “tapravih”: kmetov, obrtnikov, trgovcev, intelektualcev, duhovnikov itd. Oglejte si sezname pobitih med vojno, pozanimajte se za njihove usode in zakaj so morali umreti nasilne smrti. Velikanska večina teh ni zagrešila prav nič.
  Največjo tragedijo pa je partija povzročila s tem, da je namerno razklala narod, podpihovala sovraštvo in izzvala bratomorni boj, ki ga očitno terja še danes – z lažno “zgodovino”, z lažnimi obtožbami in odkritimi lažmi na račun druge strani, sramotenjem vseh, ki so se ji uprli, in s prepoveličevanjem lastne vloge pri osvoboditvi naših krajev čez vso razumno mejo (“slovenskega naroda ne bi bilo, če ne bi bilo NOB”). Ta vloga je bila, žal, – summa sumarum – vse prej kot častna: O tem zadosti zgovorno priča prek 600 grobišč po vsej deželi!
  Žalostno je, da tega temnega madeža na zgodovini slovenskega naroda ne zmoremo oprati z resnico niti danes, po tolikih desetletjih. kako bi potemtakem lahko bili kredibilna država, narod?
  Kako biti ponosen nase, če med sabo skrivaš in ščitiš neskesane partijske zločince?

  • Aktivist

   75% žrtev so povzročili okupatorji in njihovi sodelavci. To je prava statistika. Pa s tem ne zanikam preostale četrtine.

   • Aktivist

    Zmotil sem se. 99% so povzročili vsi ostali razen mi, komunisti ne. Ko smo jih hoteli lepo postreliti, so bežali. Kaj smo drugega hoteli kot jih potem brutalno pobiti in tako so postali žrtve, če bi se nam pustili mirno pobijati, ne bi zanje nihče nikoli izvedel in ne bi bili žrtve.

    • Aktivist

     Phh trol. Vsak vid da nisi liberalec kot jest. Se ti res zdi da se lohk prave liberalce igra. Njet

  • nebošlo

   Tu se skriva vaš največji problem in razlog, zakaj vas ne samo slovenci, ampak cel svet ne jemlje resno. Lažete o enostavno preverljivih številkah.

   • radames

    Komunizem je absolutno zlo. Pa lahko (lažno) filozofiraš še naprej.
    Sovraštvo so začeli razpihovati komunisti, ker je komunizem religija sovraštva. Ko bo komunizem pri nas obsojen tako, kakor morajo biti obsojene zle zadeve, ne bo nobenih razprtij ali razkola več.
    Tudi Nemci so opravili z nacizmom. In uvideli, da je bil tudi nacizem absolutno zlo. Priznali so zlo in se opravičili za sejanje zla. In so poleteli v napredku, v kvalitetnem življenju.
    Tole je fragment daljšega posta, ki ga je nekdo na nekem forumu napisal:

    “Pa ti res misliš, da temeljita denacifikacija in totalen družbeni kolaps, soočenje z resnico ena na ena v Nemčiji nima nobene zveze z njeno kasnejšo uspešnostjo?”

    Samo mi smo še, ki nočemo vrnitve v evropsko civilizacijo. Vztrajamo na malikovanju zločina.
    Kako si mentalno tudi ti izven evropske vicilizacije, pove tale tvoj stavek: “zakaj vas ne samo slovenci, ampak cel svet ne jemlje resno.”

    • Aktivist

     Radames mi smo v Evropi. Globoko. Ne rabimo se tja vrnit. Globoko dihaj da te ne bodo v spanju komunisti napadl.

     • radames

      Mentalno smo še vedno evropskki izmečki. Zoran Polič je kot slovenski notranji minister ukazal z zemljo zravnati vse domobranske grobove in vse grobove tistih, ki so jih ubili komunisti med vojno. To je barbarsko dejanje, ki ga evropska civilizacija ne pozna! S tem ukazom nas je izbrisal, izvrgel iz evropske civilizacije! Danes je še vedno tako. Z odporom se izkopava pobite.
      Ti sploh nisi v Evropi. Tak izmeček ne more biti Evropejec.

 • baldeagle

  Nihče namreč ne zanika, da je bil poraz nacizma nekaj dobrega. Na žalost pa je v vzhodni Evropi izgon nacistov pomenil tudi uvedbo komunistične diktature in to meče na današnje dni grenak priokus. In to da se na čelu teh proslav nahajajo tisti, ki so leta 1945 uvedli komunizem, govori prej v smislu, da se proslavlja predvsem zmaga komunizma, ne pa poraz nacizma. Da pa je bil komunizem nekaj dobrega, pa se Slovenci ne bomo nikoli poenotili, zato nas bo tudi spomin na ta datum delil, dokler ne bo komunizem definitivno obsojen. Kajti komunistična ideologija, je ideologija smrti.

  • Aktivist

   Sam Slovenci smo izšli dosti bolje skozi kot vzhodna Evropa. Stalinizem smo že zgodaj pustili za sabo.

   • baldeagle

    Etično sodišče je med drugim ugotovilo, da:
    1. Tito je skupaj z revolucionarno komunistično oblastjo (tako civilno kot vojaško) odgovoren za genocid nad hrvaškim in slovenskim narodom;
    2. Tito je odgovoren za zločinski načrt, ki je razglasil vse, ki se nisto strinjali s komunistično diktaturo in ideologijo, za kontrarevolucionarje in sovražnike naroda ter države;
    3. Tito je s pisnim ukazom vzpostavil OZNO in KNOJ, organizaciji, v okviru katerih je delovalo 120.000 vojakov, odgovornih za likvidacije vojnih ujetnikov in civilnega prebivalstva, ki se niso strinjali s komunistično ideologijo;
    4. Tito je skupaj s komunistično partijo odgovoren za množične poboje vojnih ujetnikov in civilnega prebivalstva po končani 2. svetovni vojni, in sicer brez kakršnegakoli sojenja.

    Torej je po tvoje dobro ,ker v Sloveniji partija ni dopuščala političnega pluralizma in večstrankarskega sistema. Ker je kršila vse človekove pravice in temeljne svoboščine. Uvedla in z represijo vzdrževala enopartijski totalitarni režim. Zapirala in pobijala politične nasprotnike.

    Po vsem naštetem se Stalinizma nismo osvobodili niti dandanes, kaj šele v preteklosti, pod partijsko absolutno oblastjo.

    Dovolj je bilo diskusije s tabo, ker vidim, da si navaden opranoglavi tepec.

   • Aktivist

    nismo pa se smeli otresti titoizma in novodobne barabije, kučanizma.
    Klinc, mi smo pač barabe in za nas ni bistveno, kako se svinjarija imenuje bistveno je, da lahko krademo.

    • Viktorh

     Ni kaj, resda si pravi idiotski provokator brez primere.
     Jebi se in rasti.

   • KIKI

    Titoizem nam je pa, žal, ostal in banditizem tudi, a njeee?

 • Aktivist

  Fantje ne tok jamrat. vas zapuščam zdej. Komunizma ni več v Sloveniji. Mogoče so kaki ostanki ok. Ampak na vladi imamo liberalca evropskega kova. Slovenija je danes v bistvu uresničen program OF. Samostojna na osnovi svobodnega plebiscita, demokratična in socialna država. Jaz si večkrat za kosilo naročim XL pico pa bi mi bla zadost klasična sam ker rad uživam v hrani. Imamo kljub krizi se kar dobro. Večina sveta se nima.

  Liberalni pozdravčki

  • garfi

   KOMUNIZEM=NACIZEM=FAŠISEM=ANTIFAŠIZEM=ISLAMIZEM=LIBERALIZEM=……..

   • Aktivist

    =prvi Newtonov zakon

    • tohuvabohu

     A potem si ti tisti rdečkarski poslanec, ki je zadnjič v parlamentu menil, da 1. Newtonov zakon pravi, da dve telesi ne moreta biti hkrati na istem mestu?

  • sprehajalec

   Levičar si lahko privošči pico in to še XL. Ker je pri koritu, medtem ko je mnogo Slovencev lačnih.

   To je tista demokratična in socialna z liberalcem europskega kova. Je, ja, zanje.

   • Aktivist

    Ja sam liberalci XL pice jemo. Pa marbit se Judi no. Ha ha ker populizem

    • sprehajalec

     Direktno iz drzavnega korita.

  • Aktivist

   …. da nadaljujem. Komunizma fantje ni več. Sedaj imamo mafijski sistem, ki ga vzdržujemo mi, barabe in sicer tako. Tiste bolj neumne zavajamo z lažmi in jim prodajamo levičarske pravljice, da nas bebeci volijo na volitvah medtem pa mi kradem kot srake. Kako dolgo bo šlo, bo šlo, do takrat pa

   Liberalni pozdravčki. :)

   • stajerc5

    Na smarnico ne pozabi!!!

   • Viktorh

    ..komunizma ni, ostali pa ste idioti.

  • KIKI

   V rit se zaleti s tvojo XXXl pico na račun OF!

  • radames

   Didl dudl, didl dudl, didl dudl, didl dudl…., provokatorček, ki obožuje komunistične zločine. Duševni kripl!

  • soc

   Drekator ducata nedavno zgoljufanih in dveh ducatov copy-paste nickov v precej daljšem obdobju, vsi vemo, da se niti za minuto ne boš odstranil s tega foruma. Dolžnost kliče, peneze je treba zaslužiti. Hecno bo, ko boš enkrat v roku dveh, treh let tako kot tvoji kolegi tule in po drugih forumih znan z imenom in priimkom. Morda bo za (neo)marksistično propagandno dejavnost takrat že uveljavljena analogija odgovornosti s prijateljskima nacistično in fašistično. Baaaaaaad.

   Seveda na to ne računaš, Naši so večni… No, se morda vidimo.

 • radames

  Baj, baj, noro naivni in blesavi @aktivist. Ti si zares nor. Škoda je le, ker imamo preveč takih norcev in idiotov, ki zaljubljeno častijo najhujše morilce , ki so kdajkoli obstajali na bivših jugoslovanskih tleh.

  • Aktivist

   Smešni ste da se ne zavedaste kolk. :D

   • stajerc5

    Zame si samo ubogi revez, ki je zrastel oz. bil vzgojen od “taksnih” starsev. Ne, ti ne cutis sramote, ki jo delas zavednim Slovencem, ne, ti sigurno ne, ampak nas je sram, da imamo taksne med sabo.

    • Aktivist

     Bogi si res. Jaz sem samo liberalec ki rad mal vas desne zezam. Ampak sam tko da se od srca smejem ne kaj hudga. Ha ha

     • radames

      Ti si samo PROVOKATOR. Daleč od liberalca. Pravi liberalec je bil Ljubo Sirc, ki so ga zaradi tega komunisti obsodili na smrt.

     • Aktivist

      Te spet daje politkomisarjev sindrom?

   • Aktivist

    In to vam pravim jaz, slavni Aktivist, kralj trolov.

    • stajerc5

     Zdaj nisi vec vesoljni Sveti, zdaj si samo pocestni aktivist? Kocke pripravljene za volitve?

    • Viktorh

     Govno, brez dostojanstva.

   • Viktorh

    Le katera žival te je abortirala?

    • Aktivist

     Lol. A si tud ti kot Radames ko povsod komuniste prepoznavata. Sej sta kot politkomosarji ki so povsod videli belo gardo.

     • Viktorh

      Ne, jaz tako kot mislim jaz.
      Mislim pač, da si navadno tele.

     • Aktivist

      Pa tako grdo o uglednih liberalnih sodrzavljanih. Ccc. Da tudi o premieru tako ne govorite?

  • soc

   Follow the trail of money. Pa je jasno, zakaj opice plešejo, kot plešejo.

   • stajerc5

    …sem ze tudi poiskusil, pa me vedno zaradi velike goflje iz ovinka vrze in izgubim trail…

 • garfi

  tunek nas spet zapušča
  kako pusto bo brez njegovih laži

 • garfi

  če znaš samo gobezdat si takoj lahko dobro plačan revolucionar

 • garfi

  Dr. Drobnič o kominterni, tolovajih, škofu Rožmanu
  https://www.youtube.com/watch?v=qxk7eOzlgRQ

  • Aktivist

   On je bil kvizling in njegovo mnenje nima vrednosti. Prizanje pa vsakemu ki je kakorkoli tudi morda samo malo prispeval k zmagi zaveznikov kot je reku Brglez.

 • if

  Julij 1940, Kominterna evrposkim KP: “Sprejejmajte naciste prijatejsko, bojkotirajte odporniška gibanja.”
  Tito in Kardelj sta bila Člana Kominterne.

  27. marec 1941, jugoslo komuisti skladno z navodilom iz Moskve protestirajo proti oblasti Kraljevine Jugoslavije, ker med protesti proti pristopu Jugoslavje k trojnenmu paktu ni preprečila napad na nacistično pomembno osebo in nacistični urad v Beogradu.

  !3. maj 1941, dober mesec po napadu nacifašistov, komunističnih kolaborantov, nas Kraljevino Jugoslavijo, v imenu KPJU Tito radiogramsko Moskvi: “Odzvali se bomo v preimru, če boste napadeni.”

  • Aktivist

   Predvojna SLS je hotela po kapitulaciji Francije sporazum s Hitlerjem. Bila je ful za trojni pakt in podobno. Tudi antisemitizem je uvajala. Niso imeli samo komunisti pred napadom na SZ povezav s Hitlerjem.

   • radames

    Preberi si, kako je bil s Kraljevino Jugoslavijo podpisan sporazum s Hitlerjem z garancijo, da Nemčija NE BO napadla Jugoslavije:

    C/P

    V bistvu se imamo na Balkanu za vojne strahote zahvaliti predvsem Angležem. Prinz regent Pavel je namreč po podrobni proučitvi situacije, v kateri se je nahajala Jugoslavija, po dolgih pogajanjih, ki so Hitlerju jemali živce, podpisal takozvani “trojni pakt” s katerim je Jugoslavija dobila status, podoben statusu Švice. Ker so bile ugodnosti, ki jih je izboril regent Pavel tako velike, je Hitler zahteval, da ostane vsebina pakta skrivnost. Angleška obveščevalna služba je naščuvala četniške oficirje, ki so sicer vedeli, da Jugoslavija v vojni s silami osi ne more obstati, da so izvedli puč, odstavili regenta in nastavili mladoletnega kralja Petra. Od tam naprej je šlo vse samo navzdol v mednacionalno in ideološko klanje. Partija nima pri tem nič, ji je pa odgovarjalo, da država razpade. Zato do napada Nemcev na Rusijo, komunisti niso razmišljali o oboroženem odporu, ampak le o rušenju države. Naj se vrnem k paktu, ki je zagotavljal: ozemeljsko celovitost, politično in vojaško nevtralnost, izključeval vsak prevoz vojaških sil preko ozemlja Jugoslavije in še nekaj manj pomembnih ugodnosti. V primerjavi s podporo, ki jo je Jugoslaviji lahko dajala Anglija, je bilo to veliko. Vse skupaj je dajalo državi tudi čas, ki ga pa zaradi četniške nestrpnosti do Hrvatov in vojaške domišljavosti oficirjev, ni izkoristila. Na srbskih spletnih straneh je vsebina trojnega pakta objavljena.
    ___________________________________________________

    Kraljeva vlada je res podpisala dokument z nacistično Nemčijo v katerem ni nobenega člena o kakšnem pristopu k trojnemu paktu. Člen so si za povojne potrebe izmislili komunistični zgodovinopisci. S podpisanim protokolom se je Nemčija zavezala k spoštovanju nedotakljivosti jugoslovanskih meja in nevtralnosti. Hitler je imel pred očmi napad na takratno Rusijo, zato ni imel interesa, da omejeni vojaški potencial zapravlja v Jugoslaviji. Protokol je bil dogovorjen tajno zaradi Madžarov in Bolgarov, ker so prečenje svojega ozemlja, vojaškim silam Nemčije dovolili. Jugoslovanska vlada se je s tem podpisanim protokolom, vojni povsem izognila. Osamljena Anglija v vojni proti Nemcem je zaradi prepričljivih razlogov prek zahodu naklonjenega generala Mirkoviča, proti kraljevi vladi 27. marca leta 1941 sprovocirala znameniti puč in preračunljivo porinila v vojno proti Nemčiji še Kraljevino Jugoslavijo. Posledica je bila nenapovedan napad in vkorakanje nemških, italijanskih in madžarskih okupacijskih sil v Kraljevino Jugoslavijo.
    Vlada Kraljevine Jugoslavije je dokument podpisala na Dunaju.

    ___________________________

    Takratna jugoslovanska vlada je imela interes in dolžnost zaščiti Jugoslavijo pred nemško invazijo. To ji je s podpisom dokumenta povsem uspelo. Potem se je zgodil pa tisti puč v katerega so bili preračunljivo vpleteni Angleži.
    Konec citata

    ******************

    Ti si pa kar nekaj izmišljuješ. V glavnem so bile vse jugoslovanske demokratične stranke za ohranitev Jugoslavije. Komunisti pa za razbijanje. In to jim je tudi uspelo.
    Zato danes pravimo, da so komunisti uničili dve Jugoslaviji, danes je na istem Republika Slovenija. Komunisti, njihovi mladiči in derivati vladajo večino obstoja Republike Slovenije!!!!

    • Aktivist

     Kero kolaborantsko nakladanje je pa spet to. SLS je laskala Hitlerju celo pred vojno. Amerikanci so lepo povedali knezu Pavlu da narodi ki se ne bodo branili niso vredni drzave. On pa jim je odgovoril da so ga v trojni pakt primorali predstavniki hrvaske in slovenske klerikalne stranke.

     • radames

      Gostilniško nakladanje. Raje se poglobi v zgodovinske knjige.

     • Aktivist

      Ful so nam skodili ti klerikalci ze takrat. Pavle je rekel da je moral podpisat Amerikancem ker se sicer Slovenci in Hrvati sploh ne bi boril. Zahodni zavezniki so zato celo predlagali Srbom naj nas enostavno prepustijo nacistom in branijo samo svoje meje pa kralj ni hotel.

     • radames

      AMERIČANI SE V TISTEM ČASU SPLOH NISO VPLETALI V VOJNO V EVROPI, NITI V EVROPSKE ZADEVE Z VOJNO, NITI S HITLERJEM!!!!

      Ti pa si lažnjivec! Izmišljuješ si sto na uro!

     • Aktivist

      Seveda so ze takrat podpirali na veliko Angleze in protinemsko politiko.Tudi na Balkanu. Nemci so kot razlog za agresijo navedli med drugim dogovarjanje z Americani.

     • Jovo Jamnica

      Ta podtek, o Američanih mi manjka. Imaš kakšen link? Primer:
      ———————————-

      … Aus dieser Ausführung geht klar hervor, daß ein Angriffskrieg gegen Griechenland und Jugoslawien schon lange ins Auge gefaßt worden war, sicherlich schon seit August 1939. Die Tatsache, daß
      Großbritannien den Griechen zu Hilfe gekommen war und später in der Lage sein könnte, deutschen Interessen großen Schaden zuzufügen, wurde als Vorwand für die Besetzung beider Länder genommen.

      ______________________

      http://www.zeno.org/Geschichte/M/Der+N%C3%BCrnberger+Proze%C3%9F/Materialien+und+Dokumente/Urteil/Der+gemeinsame+Plan+zur+Verschw%C3%B6rung+und+der+Angriffskrieg/Der+Angriffskrieg+gegen+Jugoslawien+und+Griechenland

     • Aktivist

      Sure. Pismo ameriškega predsednika Rooswelta vodilnim jugoslovanskim politikom pred pristopom k trojnemu paktu. O tem pišeta tudi Hoptner kot Američan in naš Godeša ki je dober poznavalec te tematike.

     • FRANC3

      spet zavajaš, postajaš živčen!?

     • FRANC3

      Hitlerju in nacistom so laskali komunisti. To naj ti bo že enkrat jasno. 1. maja 1941 so v Trbovljah in Hrastniku skupaj paradirali nacisti in komunisti!!
      Te je sram to priznati?

   • FRANC3

    Ti si pa ful zmeden.

 • Fogglof Tunnek

  “Kako je bil Janez Stanovnik že kot gimnazijec navdušen komunist.”

  Jas tudi poznam enega nafdušenega komunista, že od malih nog. Bil je zelo resen, v njegovi četi, ki se je podala po poteh avnojske Jugoslavije v Jajce, ni bilo zabave, fse je bilo podrejeno obujanju junaške zgodovine in spominof na Tita. Takšen je bil Janez Janša ko je bil še zagrizen komunist.

  • Dragan Krstič

   Drekec pekec iz Haloz, a si bil ti kot eden boljših udbovcev zadolžen zanj.

   • FRANC3

    On mu je papirje nosil, pa rit brisal.

  • Aktivist

   Ni blo dobesedno tako. Ostali komunisti so na poti v Jajce jedli pleskavice Janez je pa hotel imet zase kranjsko klobaso. Je bil mal poseben. Ha ha

   • Dragan Krstič

    A ti si bil pa njegov udbovski pomočnik. Ja res je da med liberalci in komunisti ni razlike,
    oboji pokvarjeni.

    • Aktivist

     Med liberalci in komunisti je razliko kot med dnevom in nocjo.

     • garfi

      vstani, dan je

     • Dragan Krstič

      Se strinjam, ampak 21. decembra na Grenlandu.

     • Aktivisti

      Imas tezave z dojemanjem realnosti v Sloveniji saj vem.

     • FRANC3

      +++++++++++++

     • FRANC3

      Oboje je pol-pol iste ga dne. Komunisti so najbolj aktivni ponoči (kot mafija, hijene, sove,…), liberalci pa podnevi, ko kradejo.

 • Aktivist

  Desni te imajo kar za partijca, udbovca, narodnega neprijatelja, izdajalca. Pa si samo liberalec. Oni pa trdijo da niso komunistom podobni, ki so tudi povsod videli izdajalce. Lol ha ha ha. Joj ker folk. Ahahaha

  • Dragan Krstič

   Abervezni si pozabil dodati.

 • garfi
  • Aktivist

   Liberalci smo zakon. Saj vidis da vladamo. Najprej Drnovsek pol Cerar. Mal sem ratal zaspan pa motim se v pisanju. Lahko noc

   • garfi

    liberals are idiots

   • tohuvabohu

    Drdrnovšek in Cmerar liberalca? Hahahaha, vic stoletja. A zato, ker sta se sama tako opredelila? Ti si bodisi naiven bodisi butast, tertium non datur. Oba sta bila služabnika rdeče mafije, čeprav sta to skrivala kot kača noge.

    • Dragan Krstič

     Drnovšek je bil vase zagledan in egoističen skopuh brez osnovnih moralnih in etičnih kvalitet.

     • Aktivist

      Lol. To ti je dedek mraz povedal?

    • soc

     Datur et tertium. Plačan, kar se mi zdi zelo očigledno. Lakaj Novega razreda.

 • xtc

  Kdorkoli vam razlaga da je kakršen koli socialist desen;vam laže v oči:
  Desnega socialista ni:

  • Aktivist

   Pravi socialisti niso ksenofobi. Imejte to vedno pred ockami.

   • tohuvabohu

    Ne nakladaj. Ni večjih ksenofobov, kot so/ste rdečkarji. Sposobni so vtakniti vodo v ustavo, da ja noben tujec ne bi koval dobička z “našo” vodo (ki nam jo itak pošilja nebo).
    Sploh pa je smešno, da samodeklarirani liberalec presoja, kakšen je “pravi” socialist. Tebi nekaj ven izbija, da še sam ne veš kaj, ubožec.

 • Hribouc

  Tragedija Slovenije so kocbekjanske dvospolne dvoživke.

  Radi bi imeli vse. Radi bi obvladovali vse. Radi bi dvorili vsem.
  Še dandanes jih je ko dreka!
  Iz Partije se ni nikoli izpisal, izstopil, hodi redno ali neredno v cerkev in govori in dela in obnaša kot sprijeni zakrknjeni komunist.
  Reči mu ne smeš nič čez Tita ne čez Jugovino, takoj dobi srbečico in peno na gobec ter podivja preden rečeš eks!
  Ti so res nastali iz opice, ni dvoma.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!