Kolumna: Res, pravi čudež je, da nismo vsi mrtvi

Foto: iStock

Pred dnevi je komercialna televizija POP TV poročala, kako nevarne so za zdravje ljudi kresničke. Seveda so za mnenje povprašali neko strokovnjakinjo, ki je to tezo potrdila, češ ko gori ena kresnička, je tako, kot bi stali ob izpušni cevi dizelskega motorja. Podobno je s petardami in raketami, ki ne ogrožajo samo ljudi, ampak tudi živali, ker jih preplašijo. Ob tem so kazali poškodbe, ki jih povzročijo, in kakopak uspehe policistov, ki so v bliskoviti akciji pri mladoletniku zasegli skoraj 1.000 kosov petard.

Pravzaprav je čudno, kako smo mi starejši sploh preživeli otroštvo (jaz na prelomu šestdesetih v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja), ko smo pa zrasli ob kresničkah in ob petardah, v avtomobilih smo se vozili, ne da bi bili pripeti z varnostnim pasom, odpirali okna in tiščali glave ven. Motorje smo vozili brez čelad, kolesarili smo brez ščitnikov za kolena, v šolo nismo hodili po ‘varnih poteh’, nismo poznali ‘varnih igrač’, vodo smo pili kar iz potoka ali izvira, pretepali smo se, imeli polomljene kosti, razbite zobe, odrgnine po vseh sklepih (marsikatera brazgotina se še danes pozna), starši so nas puščali same v avtomobilih, ko so hodili po opravkih, otroški vozički so bili brez zavor, vsi okoli nas so kadili (zdravniki, vozniki, delavci, učitelji – vsi so bili zakajeni in prekajeni), ogrevali smo se z drvmi in iz dimnikov se je kadilo kot za stavo.

Po kazni v šoli kazen še doma
Takrat nismo imeli računalnikov ali PlayStationa, da bi cele dneve preživeli doma in bili ‘na varnem’. Ne, po cele dneve smo bili zunaj, raziskovali bližnji gozd, šli nekaj kilometrov proč, in to, o groza, brez mobilnega telefona, da bi se javili staršem vsako uro, da je z nami vse v redu. Če smo se urezali ali potolkli, smo našli prvo vodo in si izmili rano, nato se igrali naprej. Izdelovali smo si orožje (loke in kopja) ter se igrali bodisi kavbojce in Indijance bodisi Nemce in partizane. Ko smo hodili na vas k sorodnikom, ki so imeli po kleteh še vedno skrito orožje, smo (mulci stari 12 ali 13 let) streljali s pravimi ali zračnimi puškami. Plezali smo po drevesih (in padali z njih), se igrali na igriščih, ki so bila po zdajšnjih standardih ‘smrtno nevarna’: bila so visoka po več metrov, imela vrvi, vrtiljaki so bili hitri in nezavarovani. Mediji danes ves čas opozarjajo na te nevarnosti. In če smo kakšno posebno ušpičili, so nas starši kaznovali – tudi fizično. Za kazen smo denimo morali v kotu klečati na ostrem delu polena. Če nam je učitelj dal nekaj vzgojnih udarcev, starši v šolo niso prišli z odvetnikom, ampak smo bili kaznovani še doma.

Čeprav sem otroštvo preživel v komunizmu, kjer otroci niso imeli na voljo vseh dobrin in igrač, ki so jih poznali zahodni vrstniki, smo bili pri igri relativno svobodni in inovativni, odgovornost za svoje početje smo prevzemali nase in nosili posledice, starši pa niso bili panični, da bi ob vsakem našem smrklju ali ureznini noreli v zdravstveni dom. A to ne pomeni, da nas starši niso imeli radi in niso skrbeli za nas; to pomeni, da niso bili obsedeni in da z nami niso ravnali kot z milnim mehurčkom in nas ovite v vato pošiljali v šolo. Danes si je to skrb v družbi, ki je na deklarativni ravni svobodna, z regulacijami prisvojila država. Nepotešene feministke in psihopati, ki po parkiriščih ob trgovinah oprezajo, ali kdo morebiti v avtomobilu ni pustil otroka, učijo starše skrbi za otroke. Če najdejo otroka v avtu, najprej doživijo ultimativni orgazem, nato pokličejo policijo in medije, na koncu se po televizijah vrstijo oddaje, kjer se ‘strokovnjaki’ zgražajo nad početjem in neodgovornostjo staršev. In pozivajo k zaostritvi zakonodaje.

Si predstavljate, da bi danes mlada mamica, medtem ko gre v pekarno, pred vhodom pustila voziček z dojenčkom? Mediji bi jo linčali, pozivali, naj ji center za socialno delo odvzame otroka. Ali da bi, ko gre na tržnico, otroka pustila samega doma. To se je dogajalo in dojenčki so, glej čudo čudno, preživeli. Ali na poletnih počitnicah, ko smo se brez krem z visokimi faktorji sončili? Kako je sploh mogoče, da cela generacija ni dobila kožnega raka ali kakšne druge kožne bolezni? Ali to, da smo si otroci delili pijačo, pili iz iste steklenice? Ne dva, ampak cela druščina. Danes ima vsak svojo steklenico ali bidon, a Bog ne daj, da bi kdo drug pil. Vsi se bojijo virusov ali bacilov, ki bi jih lahko dobili, če bi jih več pilo iz istega bidona.

Omenil sem samo nekatere primere, ko smo bili otroci prepuščeni svoji igri, regulacij ni bilo, prav tako ne samooklicanih ‘človekoljubov’, ki bi opozarjali pred vsemi mogočimi nevarnostmi. Seveda, prihajalo je do poškodb, tudi hudih, ljudje so postajali invalidi ali so celo umrli. Ampak to se dogaja tudi danes. Z regulacijami ali brez njih. In ne me prijeti za besedo, ničesar ne opravičujem in ne mislim, da je bilo vse to prav, zgolj navajam dejstva, kaj smo počeli. In preživeli. Če samo pomislim, koliko ‘nevarnosti’ je nekoč prežalo na nas in kako ‘neodgovorni’ so bili starši, potem je pravi čudež, da nismo vsi mrtvi.

Vir: https://kavarnahayek.wordpress.com/2016/12/31/res-pravi-cudez-je-da-nismo-vsi-mrtvi/

Kavarna Hayek

 • Rožle

  No, take petarde kot dinamit včasih že niso bile ..

  • Jojo

   Kot neumnemu mladostniku mi je veckrat pocila petarda v roki pa imam se vedno vse prste. Danes starsi kupujejo otrokom “dinamitne palice” katere so zelo nevarne. Policija in taksni kvazi strokovnjaki pa razkazujejo slike rok katere so razkosane na prafaktotje zaradi mega petard ki ti poskoduje roko tudi ce pocijo pol metra stran od roke… Navadne petarde niso nevarne ce jih ne stisnes v pest to je dejstvo.
   Kar se tice kresnick in vsega ostalega zgoraj nastetega se cudim da sem se sploh ziv…

  • Franc Šink

   Takoj po vojni smo mulci uporabljali pravi dinamit z vsem kar spada zraven. Res pa je da so otroci danes pomehkuženi.Mi smo bili vsaj poučeni.

   • fmg9

    Franc,
    Mene zanima to tudi s strokovnega stališča. Razumem, da so bili časi takrat dugačni.

    Glede pravega dinamita:
    Konkretno? Tri-nitro-toluen (TNT)?

    Če Vam ni pretežko, bi bil vesel nekaj stavkov, kako ste takrat “pokali”?
    (Takrat še ni bilo takih regulativ, kot danes.)

    • stajerc5

     KU-KU, stajerc tuki! Glej, ce imas v familiji nekoga v minerstvu, kamnolom- rudnik itd., kaj mislis, kaksen problem je potem priti do bum-bum?
     Drugace. Tvoja mama je tajnica. Si kdaj videl, da je kupila svincnik?

     • fmg9

      Hvala.
      A obstaja verjetnost, da bi kogarkoli “iz familije v kamnolomu”, premamil cekin ( €€€€ ) pa bi to na črno … “prodali” komu, ki bi lahko to izkoristil za terorizem??

     • Viktorh

      ???

     • stajerc5

      Nimam pojma kaj je z njim…

     • fmg9

      Ne razumem, kaj sem tako neprimernega vprašal? Nisem meril na nikogar konkretno…

     • fmg9

      U redu je… Saj se spomniš primera na Kemijskem Inštitutu?
      Glej… Jamnik je najbrž vedel, kaj Vidmar doma počne… Pri njemu pa veš kaj so našli…

     • Franc Šink

      Tudi mene to zanima.

     • stajerc5

      100% NEEEE! Bi rad prisel na seznam teroristov?
      Dej, zdaj pa resno, koliko si star?????????

     • fmg9

      U redu je… Saj se spomniš primera na Kemijskem Inštitutu?
      Glej… Jamnik je najbrž vedel, kaj Vidmar doma počne… Pri njemu pa veš kaj so našli…

     • fmg9

      Ah, še glede starosti… ;)
      Saj bi ti odgovoril, samo problem je ker se Indijanka preveč za te zadeve zanima ;)

     • Franc Šink

      Kitajski pregovor:Ne daj lačnemu ribe,ampak ga nauči kako se ona ulovi.

    • Franc Šink

     TNT je eksplozivo, to je vsakomu jasno.Pač nitrati.Mi kot mulci razstavljali angleške letalske bombe (neeksplodirane)ki soj jih odvrgli Angleži.Notri so bile neke rumene palice, ki smo jim rekli klobase z luknjo v sredini.Detonatorjev in vžigalnih vrvic pa kolikor si hotel.

     • Franc Šink

      Lahko rečem da kot 12 letni mulci smo že bili že deminerji.dosti tega me je naučil Oče,ker je vedel kakšni smo.In še danes sem živ.

     • fmg9

      Hvala.

     • Nata

      Jejmene ??

   • Pepino

    Res je kar praviš. Res pa je tudi, da je prišlo do veliko nesreč. Poznam kar nekaj fantov ki so razdirali neeksplodirane granate in je prišlo do detonacije. Posledice smrt, slepota iznekaženost

    • Franc Šink

     Ja tudi to je nažalost res.

    • Franc Šink

     Danes tega sigurno ne bi več počel.

  • indijanka

   Kaj pa vem? V našem mestu je bilo vedno veliko smodnika. Mojemu očetu se je strgalo, ko je ugotovil, da mi petarde izdelujejo sošolci. Da o kresničkah sploh ne govorim. Aja, na našem igrišču med hišami smo ohranili rajše oreh namesto igral. Otroci so veseli, ker lahko plezajo po njem. Naš pes se ne boji poka. Tudi ognjemet si vedno pogleda :).

   • fmg9

    Mojemu očetu se je strgalo, ko je ugotovil, da mi petarde izdelujejo sošolci

    Upam, da se mu je dobr strgal.
    A je zaslišal sošolce?
    Sploh pa ne vem, kako si zašla v tako družbo (saj si imela nadpovprečne ocene v šoli).

    • indijanka

     Ker sem bila najživahnejša sem v šoli sedela med fanti :). Jp..imela sem tudi vzorno vedenje. Ja..oče se je mesece trudil, da bi ugotovil od kje strelivo v moji šolski torbi. Zaslišal? Mene niti hipnotizirati ni mogoče. Seveda nisem nič priznala.

     • fmg9

      oče se je mesece trudil, da bi ugotovil od kje strelivo

      Razumem. Takrat še ni bilo toliko znanja in tehnologije. Upam, da je storil vse kar je bilo v njegovi moči (kar vem da je).
      Na njegovem mestu sploh ne bi začel pri tebi. (Ti sploh ne bi vedela, da si izdala dobavitelje orožja/streliva ;))

      Ampak, dandanašnji časi so drugačni. Danes morajo to očetje vedeti.
      Razmišljam, če bi bilo dovolj zanimanja za izobraževanje na področju *domoljubna varnost otroka*… ?
      – IT / internet / telefon / GPS nadzor
      – preverjanje uživanja ilegalnih spojin (mamila)
      – preverjanje vodstva šole/vrtca, vzgojiteljic/učiteljic, ipd…
      – preverjanje družbe

     • indijanka

      :) hmm.. a ti bi vodil tak na pol vojaški tabor? V obliki izobraževanja? Ločeno..za očete in otroke. To bi zagotovo šlo. Nasmejal si me do solz. Če bi bila ba mestu tvoje žene, bi se mi zdela vojaška šola samoumevna in ne izbira.

     • fmg9

      Ja, saj nisem prvi, ki sem se tega domislil.
      http://www.center-motus.si/

      Jaz bi samo pač dal … “mojo nianso”… :) Saj v tem je ustvarjalnost. ;)

   • Viktorh

    No, zelo enostavno smo naredili iz ključa /votlega od vitrine/, žeblja in žvepla od vžigalic. Udaril si ob kamen pa je počilo in….smrdelo po žveplu.
    No, to smo počanjali v 40 tih in začetju 50-tih.
    Luštno pa je le bilo, čeprav sta oba vpila – oče in mati.

    • Viktorh

     Ja, še večjega vraga pa smo počenjali s karbidom, ki ga je bilo dovolj, več kot elektrike in kruha.

     • stajerc5

      200 literski sod od -kaj pa vem cesa, 30 cm- vsaj globoko vkopan, pol kile karbida, vsaj 2 m dolga palca z krpo na koncu, cca 5 min cakanja po politju kardiba, in….
      Moj rajnki foter je moral za stiri sosedova okna placati steklo….
      Se danes me rit boli, da o nategnjenih usesih ne govorim!

     • Viktorh

      Vsaka hiša je imela psa, pa noben ni prejemal pomirjeval, kot je navajala veterinarka na pop.

     • stajerc5

      Veterinarka je dobila sigurno sama eno begunsko pomirilo v poop!
      Tudi jaz, mislim, ne bi potem nic slisal…

     • Nata

      hi……hi…………Bog ve koliko vsega hudega so bili navajeni ??

     • RATATA

      Pa kako dobro smo na karbid špuknli (pljunili no)

    • indijanka

     Oo Viktorh..iskrivo leto ti želim. Zveni zabavno. Mi tega nismo znali več.

     • Franc Šink

      Si še premlada.

   • Franc Šink

    Če se ne boji poka je dobro vzgojen lovski pes.

 • Franc Šink

  Kavarna Hayek me je popeljala nazaj v otroštvo.Dober prispevek ni kaj.

  • Nata

   Jaz tudi tako mislim !

 • Olga

  Kako bomo sploh preživeli brez POP TV in Zgončeve, če ju zakodirajo?!

 • fmg9

  Okej, razumem poanto… Pomehkuženje.

  Je pa tudi tako… Danes ni enako kot pred leti.

  Kdo bo danes v katerikoli prestolnici EU pustil otroka v vozičku pred vhodom v trgovino (pekarno, kot je izpostavljeno v članku) ?

 • željudin

  takole je pisalo v čakalnici neke železniške postaje v ZDA :

  NE MEČITE CIGARETNIH OGORKOV PO TLEH
  SPOMNITE SE POŽARA V CHICAGU

  nekdo je pripisal :

  NE PLJUVAJTE PO TLEH
  SPOMNITE SE POPLAVE MISSISSIPIJA

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + lepo !

 • tarantela

  Včasih ni bilo toliko avtomobilov, otroci so hodili peš v šolo, zato ni bilo preveč okroglih, so vso energijo pokurili. Tudi bolj varni so bili na cesti, saj ni bilo toliko divjakov v avtomobilih, ni se bili treba bati, da bi kakšen pedofil napadel otroka. Ja takrat je bilo lahko staršem vzgajati otroke. Petarde so bile pa redke in zelo nedolžne.

 • Vrhovni sodnik

  Vsem domoljubom srečno, veselo in zdravo 2017.

  • Viktorh

   Hvala, tudi tebi vse najlepše.

   • stajerc5

    Se pridruzujem in seveda zelim vsem nam enakomislecim boljsi jutri!
    Mejckeno ponucano, ampak tudi na Stajerskem mislimo, da je samo v NASI slogi moc!!!

    • Fogglof Tunnek

     Čujte, a se lahko tudi jas pridružim? Srečno 2017 !!!

     https://www.domovina.je/besede

     • stajerc5

      Sej bi jest tud tjeb kej lepga zazelel, sam, glej, prav cajt sem ti povedu, da ti ga Julka za dnar sirje. Zdej je pa na tjeb, bos placval za tujga kuozla- sej ne vem ka bo, al pa to drgi zrihti. Prakso ja mas, nje?

     • Nata

      Ja, veš de. Vendar brez takihle prilog .
      Zadeva, ki si jo priložil, je pravzaprav pohvala SDS. ( saj ljudje iz stranke niso odšli zaradi svoje koristi ), ampak, ker so bili navajeni povdati kar mislijo in se z nečem ne strinjajo.
      Se nisi vprašal tega ? Saj v drugih strankah na veliko špancirajo iz ene v drugo. Kjer jim bolje kaže ?
      SREČNO

     • RATATA

      Ti se nimaš kaj pridruževat

     • tramal

      Pridruži se svoji komunistični bandi kamor spadaš.

     • cosmosjasnovidec

      Ti raje pojdi kuhat svojega ciganskega golaža za katerega si nadarjen in ga podeli tvojim komunajzersko levaškim ciganskim izrodkom kateri kujejo pridružiti se islamistom,da ne bodo lačni pocrkali.

     • xtc

      Ne ti ne;ker baje onegaviš koze in kure to jeizprijeno in iztirjeno:

  • Nata

   Hvala…..enako !!

  • Unikatna

   Hvala enako!

  • RATATA

   Tule spodaj sem se tud jst znajdu.
   Sodi, kot si sodil lani, pa boš srečen.

  • cosmosjasnovidec

   Tudi tebi iz srca enako in hvala.
   Veselo pa bo ,če se znebimo leve komunajzarske vlade in njenih levaških zahojencev.

   • Vrhovni sodnik

    ITAQ.

 • xtc

  zELO DOBER KOMENTAR;KI OPOZARJA KAJ DANAŠNJA DRUŽBA IN STARŠI DELAJO IZ OTROK_NEDOZORELE;POMEHKUŽENE NEODGOVORNE BEBČKE;BREZ NUJNIH ŽIVLJENSKIH IZKUŠENJ IN STIKA Z REALNOSTJO:

 • Unikatna

  Točno tako!!

 • Anton

  Ko bi jim pustili vsaj peš pot v šolo da bi se lahko malo stepli.

  • radames

   Vedno sem trdil, da je dolga pot v šolo (peš) eno najlepših otroških doživetij.

 • radames

  Ja, ja, pomehkuženost! Pri temperaturi okoli nule in rahlem vetrčku mlado in staro hodi zavito v bunde, šale, kapuce, da jim samo nosovi gledajo ven. Še več! V avtih so kot vozniki natančno tako zaviti kot zunaj.
  Ne znam si predstavljati, kako bi se Slovenčki pozimi zavijali visoko na severu Norveške, recimo na Lofotih. Najbrž bi bili tako zaviti, da se niti premikati ne bi mogli.

 • cosmosjasnovidec

  Replay
  Preveril sem nekaj informacij za levaškega cigana kateri se tukaj nahaja pod nickom “ANTON TIČ” na kokodakarski 24.kurji pa “FOGLOF TUNEK”.In sem objavil resnico o njem,da se ne bo več tako preseraval
  Dobil sem naslednje informacije:
  Haložan sicer sin iz ciganske družine priseljene v Haloze pred davnimi leti v leseno barako za socialno ogrožene.
  Pijanec prve klase kateri povzroča nemire po celih Halozah z njegovim dretjem po celi vasi v alkoholiziranem nenehnem stanju zaradi katerega je bil že cirka najmanj 25 krat mobiliziran na prisilna zdravljenja katera niso doprinesla k uspešnim rezultatom.
  Večkrat kaznovan zaradi spolnega nadlegovanja sosedove koze po imenu “Julika”.
  Prijavo je podalo “Varstvo za zaščito živali” na pobudo oškodovanega soseda kateri je večkrat bil denarno kaznovan z strani sodnika za prekrške,ker je z njim fizično obračunal vsako krat,ko ga je zalotil zraven.
  Da ne bom pisal še ogromno bom navedel le še:
  Poskus posilstva turista z Hrvaške,nadlegovanje mladih fantov kateri so ga večinoma prebutali zaradi istospolne usmerjenosti,kraje kokoši po celotni vasi ter pridelkov na njivah ITD.
  To sem navedel le nekaj malenkosti čakam še pa na dodatne informacije.

 • lauraas

  Zmagala je tista: “nepotešene feministke”, ha ha ha.

 • nicor

  Pa to smo že zdavnaj brali, zdaj se je pač bila prilika obesti na POP tv. Ja, prav imajo, ko opozarjajo pa tudi, ko pokažejo roko tistega nesrečnega fantka! Vsaj normalne je pretreslo in koga rešilo. O komentatorjih skoraj ni vredno govoriti, zamrznili so v svoji mladosti (tudi moja je od tam, zato kaj vem o pokanju v tistem času) in primitivnosti. Saj sem bedak, da se ukvarjam s novo 24TV, ampak vsaj tu in tam jim je treba povedati, da so (pri)zadeti.

  • nicor

   Ja, in zgodba v originalu je zabavna, satirična, jo imam shranjeno, tu je uporabljena povsem neprimerno. Uredniške politike pač nimate ali pa je urednik stalno odsoten. Ali pa so kriteriji “izpod podna”, kaj vem…

 • Borut Stari

  Tudi sedaj bomo preživeli. Le zajebavati naj nas nehajo.

 • Pepino

  lep dan

 • garfi

  res je čudež, neodgovornost je bila v jugi vrhunska
  zrak je bil kot v dimniku

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!