Resnica o zaporniškem uporu na Povšetovi: Jim v umazani posodi res strežejo pokvarjeno in gnilo hrano, med katero so tudi dlake?

Foto: STAfoto

Prejšnji teden, v petek, se je v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici zgodil upor. In kaj se resnično skriva za obrazi razjarjenih zapornikov/pripornikov? Vodstvo ne posluša njihovih pritožb, direktorja pa ni na spregled. Hrana ni dovolj kuhana, v njej se najdejo dlake in kocine, postrežena je v umazani posodi z ostanki hrane od prejšnjega dne. Zdravstvena oskrba, ki je sploh nimajo, pa je glede na obroke, ki vsebujejo gnilo hrano in smrdljivo meso, več kot nujna. Ko boste prebrali spodnje pismo zapornikov/pripornikov, v katerem razlagajo o nevzdržnih razmerah bivanja, boste zgroženi.

Že popoldan je eden od zapornikov splezal na nadstrešek ene izmed tamkajšnjih stavb, pozneje so se  mu pridružili še ostali. Vsi so ga podprli in razgrajali. Niso se želeli vrniti v svoje celice. V zaporu so poklicali okrepitve, ker na kraju dogajanja ni bilo dovolj policistov.

V petek v zaporu dogajanja niso želeli komentirati, na Policijski upravi Ljubljana pa so zatrjevali, da v zvezi s tamkajšnjim dogajanjem ne izvajajo nobenih dejavnosti. Na Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij smo glede tega poslali tudi nekaj vprašanj, a nam na vsa zastavljena vprašanja niso želeli odgovoriti.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij se brani, a na naša vprašanja ne želi konkretno odgovoriti
Zapisali pa so naslednje: “Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je danes na novinarski konferenci podala obširnejša pojasnila o petkovem dogodku v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Generalni direktor je odgovarjal tudi na vsa dodatna vprašanja medijev. V izogib ponavljanju, podrobnosti o dogodku ne bomo znova navajali, vam pa v nadaljevanju odgovarjamo na vaše vprašanje, ki se navezuje na prehrano in trgovinsko dejavnost v zaporu ter obravnavo zaprtih.” Tudi njihov odgovor o prehrani in trgovinski dejavnosti ni bil ravno izčrpen. Trdijo, da je jedilnik pester in v skladu z normativi, da je poskrbljeno za raznolike želje in potrebe zapornikov, hrano pa posebej pripravljajo tudi za vegetarijance in vernike, ki zaradi verskih razlogov določene hrane ne jedo. Zapisali so še, da je prehrana v zaporih pod stalnim nadzorom zunanjih inšpekcijskih služb, ki večjih pomanjkljivosti ne ugotavljajo. Pa vendar – ugotavljajo jih zaporniki, ki to ”normativno” hrano dobijo predse.

Foto: STAfoto

Resnica o uporu 13. 10. 2017 na Povšetovi

Pišem v imenu nekaterih pripornikov in zapornikov, ki hočejo ostati anonimni.
Razlogi za protest, ki se je zgodil v petek, so:

HRANA
– nehigienično deljenje hrane in pripravljanje hrane
– slaba kakovost hrane, čeprav je dovolj denarja namenjenega za kakovostno prehrano
– hrana ni dovolj kuhana
– vedno več pripornikov/zapornikov ima resne želodčne težave
– v hrani so velikokrat dlake, kocine in še kaj drugega
– pribora ni in posoda, v kateri je hrana, je pogosto umazana, na njej so tudi ostanki obrokov prejšnjega dne
– obroki so manjši kot v vrtcu
– neupoštevanje dietne prehrane
– ljudje, ki delajo v kuhinji, imajo določene bolezni, zaradi katerih ne bi smeli pripravljati hrane
– za nakup hrane zavod dobi več kot dovolj denarja, da se kupi kakovostna hrana in da se pripravi kakovosten obrok. Mi pa dobivamo hrano 3. klase, ki se v trgovinah ne more prodati (piščančje meso smrti, jabolka so gnila, določeni izdelki so tik pred rokom izteka uporabe, ribe smrdijo, po enolončnicah moraš takoj na stranišče, želodec pa te po tem boli še dva dni). Zanima me, kam gre ves ta denar, ki naj bi bil namenjen za hrano. Vem, koliko stane nakup količinske kakovostne hrane, ker sem tudi sam delal v gostinstvu. Samo izbrati je treba pravega ponudnika. Veliko hrane, ki jo dobivamo tukaj, je za odpis in se je ne more uporabiti v restavracijah, trgovinah, vrtcih, šolah.
– jedilnik se ne spreminja

REKREACIJA
Dokler je nekdo v priporu in ni pravnomočno obsojen, je NEDOLŽEN. Kako ima po tem takem manj pravic kot pa nekdo, ki so ga spoznali za krivega in ki je bil pravnomočno obsojen. Glede na to, da imajo vsi zapori/pripori isto upravo URSIKS (Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij), kako je lahko med posameznimi zavodi tako velika razlika. V Celju, Kopru, Mariboru imajo v priporu vsak dan fitnes, na Povšetovi pa samo dvakrat tedensko. Z nekaj organizacije bi fitnes bilo mogoče izpeljati vsaj petkrat tedensko.

ODNOS IN OGROŽANJE ZDRAVJA
Pripornika se pelje v klinični center ali na zdravniški pregled šele takrat, ko stanje postane resno. Odnos vodilnih je katastrofalen. Ne zmenijo se za naše težave in vse prelagajo na direktorja, direktorja pa od nikoder. Določeni priporniki, ki imajo velike težave z drogo, imajo rane na nogah in rokah ter hepatitis C, ne poznajo osnov higiene. Ti bi morali biti ločeni od ostalih, ne pa da uporabljajo iste prostore (kopalnico).
Po novem hišnem redu vsak pripornik dobi na mesec samo pet paketov toaletnega papirja, dve britvici za enkratno uporabo, pet šamponov po štirideset mililitrov, vsaka dva meseca pa dobi eno peno za britje. Povejte mi, kako lahko s tem nekdo vzdržuje higieno? Še zmeraj se naročuje isto število teh potrebščin, kot se je po starem hišnem redu, le pripornikom se jih dodeli manj.
Pred približno petimi meseci je pod sumljivimi okoliščinami en izmed pripornikov, ki so ga proti njegovi volji prestavili v samsko sobo, storil samomor. Kdo bo odgovarjal za to? Tudi mediji o tem niso bili obveščeni.

KANTINA
Stvari v kantini so 100 % dražje kot pa zunaj v trgovinah (Spar, Tuš, Hofer, Lidl …). To pomeni, da so isti izdelki dražji, npr. kilogram banan zunaj stane osemdeset centov, tukaj v kantini pa 1,90 evra. Glede na to, da nam je odvzeta prostost in služba, ki smo jo imeli zunaj zapora, bi stvari morale biti kvečjemu cenejše oziroma imeti vsaj enako ceno kot zunaj v trgovinah.
Z določenega vira sem prejel tudi informacijo o tem, da je nedavno potekal javni razpis za koncesijo na kantini, katere lastnik je Compas shop, d. o. o., ki je bil vnaprej določen, in da je ”kos pogače” dobil tudi direktor. Zato naj računsko sodišče pregleda vse knjige, ki se navezujejo na ta javni razpis. Kantina ponuja tudi samo enega ponudnika prehranskih dodatkov, temu primerne pa so tudi cene. Marsikateri ponudnik ima veliko bolj prijazne cene, ampak nam je prepovedano prehranske izdelke naročati od zunaj, češ da imamo možnost tega v kantini, čeprav bi lahko za iste izdelke plačali od dvajset do trideset odstotkov manj.
V kantini se večkrat prodajajo izdelki, ki jim je potekel rok uporabe, po polovični ceni, se pravi po ceni, ki je zunaj v trgovinah.

TELEFON IN ZASLUŽEK
Poglejte, odkar imamo v priporu nove telefone, so se cene nenormalno dvignile. Desetminutni klic na prenosni telefon stane osem evrov, se pravi, če kličem petkrat na teden po deset minut, zapravim trideset do štirideset evrov na teden!!!! Od tega zasluži samo Telekom. Zdaj pa mi povejte, kako je mogoče, da imajo zunaj uporabniki na voljo pakete po petnajst evrov na mesec z neomejenimi klici in SMS-sporočili, tukaj pa moramo plačevati, kot da imamo milijone. Ali se vam ne zdi to korupcija? Zakaj ni bilo javnega razpisa za izbiro ponudnika telefonskih storitev, zakaj nam Telekom na mesec ne računa, recimo, dvajset evrov, mi pa bi lahko klicali neomejeno, seveda z upoštevanjem hišnega reda?

To so eni izmed razlogov, zaradi katerih se je zgodil spontan protest. Vodstvo smo na to večkrat opozarjali in zahtevali razgovore, a se ni zgodilo nič. Glavni prelagajo odgovornost na direktorja, ta pa si v zadnjem pol leta, odkar na razmere opozarjamo vodstvo, ni vzel niti minute svojega časa. Žalostno je, da se z lepo besedo danes nič ne doseže. Pozivamo k nenapovedanemu pregledu inšpekcije. Pregleda naj ustreznost kuhinje, higiene in delavcev v kuhinji. V zavod naj na pogovor s priporniki pride tudi Varuh za človekove pravice, računsko sodišče pa naj preveri direktorja. Z njim se naj pogovori tudi socialni delavec, ker direktor, kot kaže, ne razume svoje vloge in odnosa do soljudi. Če ni sposoben za direktorja, pa naj odstopi!!!”

Foto: STAfoto

A. L.

 • luckyss

  Naj si pogledajo ruski zapor “Črni delfin”, pa bodo videli, da je celo Povšetova v primerjavi z njim hotel !!
  Sicer pa mora biti zapor kazen, ne pa da gre marsikateremu kaznjencu bolje kot doma…
  Namen zapora naj bi bil, da se ga izogibamo, ne pa da silimo vanj in tam pišemo knjige, ter nato še kasiramo ;)))

  • Mojca pokraculja

   Matr si tole dobr povedu. Prekosil si samega sebe, vse priznanje. Naslednjič pričakujem da boš rekel , pa kva se čmo mi s temi zaporniki ubadat in stroške imet. Najhitreje je postavit jih pred strelski vod in nobenmu več ne bo na pamet padl da bi celo knjige pisal, pa afne guncal v zaporu ! Res si glavca !

   • luckyss

    Strelski vod ravno ne, ampak kdor noče delat in si s tem vsaj delno kriti svojih stroškov, naj pozabi na Tv, telefon, odprti oddelek in kantino..
    Če se tebi smilijo, jih lahko greš “tolažit”, saj verjetno jim ne plačujemo še javnih hiš (nisem pa povsem prepričan ;))

    • Mojca pokraculja

     Zakaj pa ne strelski vod ? Še “Črni delfin” je po tvoje luksus, kaj šele Povšetova.
     Sploh pa noben se mi ne smili. Smilijo se mi ljudje, ki sami nimajo človeškega dostojanstva in ga zato tudi drugim odrekajo. In zraven še uživajo in se naslajajo.

     • luckyss

      Lopovi vsekakor nimajo dostojanstva…nedolžnih pa v zaporih praktično ni…
      Včasih so imeli policaji kar prav, ko so kašnemu kaj podtaknili…saj so vedeli za druge njihove zadeve, ki jim jih niso mogli dokazati..
      Preveč demokracije na tem področju vodi v anarhijo….
      Je pa pri tem treba biti previden in pošten, da ne pride do “pretirane uporabe pravne moči” v zasebne ali politične namene…Torej zdrav razum in poštenost, ne pa da se lopovi norčujejo iz sistema in vlečejo “odpravnine”…

     • Mojca pokraculja

      Hvala za tvojo resnicoljubnost. Samo da bi ti bilo dano, da ti deliš resnico in pravico. Vidim tvoj užitek. Mraz me stresa ob tolikem sovraštvu in maščevalnosti. Za povrhu pa dodaš, je treba biti previden. Vse te filme smo že videli. Neverjetno, zate vojne še ni konec.

     • luckyss

      Jebi ga…tak je ta naš svet…
      Če zakone preveč “narahljaš” se lopovi množijo…”elita” krade v stotinah milijonov zgolj zaradi tega ker lahko….Edino “uboga” Hilda malo dopustuje in Igor bo treniral košarkasko ekipo baje do konca predsedniških volitev. ostali pa se režijo in tožijo državo..
      Poštenjakom se nam ni za bati “težkih razmer v zaporih”

     • Mojca pokraculja

      Vse lopovščine in ve kar kučanova mafija, in očitno tvoja opcija, počne, že dolgih 26 let, projiciraš na nasprotno stran. Na tisti del državljanov, ki jih ta država sovraži. Koga sovražiš in kriviš si jasno povedal. Toda lopovi so med vami, “poštenjaki”, ki vladate že 26 let (z izjemo janševih 4 ih let). Kaj ni smešno, da se pritožuješ čez zakone, ki so jih spisali tisti, ki vladajo. Menda ne boš trdil, da jih je opozicija spisala in da opozicija ne dovoli, da lopovi končajo tam, kjer jim je mesto. Bavčar še ni končana zgodba, vse je dogovorjeno, kakor je bilo za Krambergerja.Pa tudi Kovačičeva pomilostitev je bila dogovorjena, si pozabil, da ga je pomilostil predsednik države. In ta predsednik je bil “desna” opcija, mar ne ? Jebiga to je tvoj svet.

     • Lustrator

      “…nedolžnih pa v zaporih praktično ni…”

      Ob stanju našega pravosodja, bi manj mimo ustrelil, če bi namesto besede zapor, uporabil besedo prostost. ta hip v slovenskih zaporih ne sedi prav nobena “velika riba”, medtem ko jih je kar nekaj ne le na prostosti, ampak na najbolje plačanih državnih in paradržavnih gospodarskih funkcijah. Z gotovostjo pa si upam trditi, da na Povšetovi skupaj ni toliko kršilcev ustave, temeljnega pravnega akta države, kot prav med poslanci vladne koalicije.

  • cosmosjasnovidec

   Pa kake brezvezne imaš teslo zahojeno.
   Pa kaj ima sedaj veze kje je kakšen zapor urejen?
   Če še nisi skapiral se tukaj gre predvsem za krajo in polnjenje lastnih žepov na račun zapora na Povšetovi.Od lopovskega direktorja zapora naprej.
   Pizda ste eni popolni kreteni.

 • mona lisa

  Eni pošteni državljani so lačni. Upokojenci z pokojnino še slabe hrane nimajo trikrat na dan po poštenih 0 letih dela. Zaporniki pa naj bi na to prej mislili. Še predobro jim gre na naš račun.

  • mona lisa

   Popravek 40 letih dela.

  • mona lisa

   Po 40 letih dela.

 • Ivan Friderik Novak

  Ime direktorja?!

  • stajerc5

   Ime tvoje ljubljene osebe bos pa ja poznal. Jaz poznam celo naslov! Za vse kar je drzavnega, je odgovoren samo en direktor; z naslovom v Murglah!!!

 • KIKI

  Stanje v zaporih se bo hitro izboljšalo, ko bojo prišli vanj ta pravi (sedanji banksterji, ministri, bivši
  predsedniki in njihovi podaniki , župani in njihovi kriminalu naklonjeni sinovi )…odprli bomo nova gradbišča, zgradili nove zapore, lux variante, z bazeni, saunami, fitnesi…da si bojo revčki in revice lahko po mili volji
  pretegovali svoje predolge , lepljive prste!

  • Franjo Trojner

   Dobro si to napiso! Naši levi banksterji nočejo iti v arest z ostalo navadno sodrgo, hočejo nove, lepše modernejše zapore, bolj podobne njihovim luksuznim vilam. Ker se naša leva oblast še predobro zaveda v kakšnem slabem stanju so naši zapori in da luksuznih še ni, svojih kolegov banksterjev tja noče poslati, zato jim niti sodi ne. Hkrati pa je med našimi levimi na oblasti vedno vseprisoten strah, da bi se v kratkem tudi o njih kaj odkrilo, da bi bsnksterji kaj preveč vun zbrbljali, zato res ni nobene skrbi, da bi pri nas dokler bo levica na oblasti kiri od totih banksterjev rest od notri vido.

 • Morala

  Nekdo si res polni žepe! Neglede na to, da so zaporniki/priporniki, so ljudje…toda, če se ima Slovenija za tako napredno državo, bi moralo v zaporih biti – zdravstvo, hrana, red in čistoča na višku.

  Če ste že kdaj gledali na TV kanalu TLC dok. oddajo – “V zaporu na tujem”, si niti v sanjah ne moreš predstavljati v kakšnih zaporih so zaporniki v Mehiki, Aziji itd., če ne bi videl po TV. Katastrofa, tako se niti z živalmi ne dela!

  • luckyss

   Noben zapor ne sme imeti višjih standardov kot najslabši upokojenski dom, kje onemogle kopajo 1x na štirinajst dni !!
   Tudi upokojenci so ljudje !!

   • Morala

    V tem se strinjam, da ne morejo imeti luksuza! Vem za razmere v upok. domovih. Saj pravim, da so si največji reveži v bolnicah in upok. domovih nepokretni in onemogli.

   • Steiermark

    Za levaško psihopatsko golazen, upokojenci niso ljudje ampak balast, katerega se je potrebno tako ali tako rešiti, če drugače ne, pa z uvedbo evtanazije…..

  • MEFISTO

   Zakaj naj bi se grdo delalo z živalmi?

   Če so v zaporu tudi levičarji, ti so pa itak slabši od vsake živali.

   • Steiermark

    Mefisto, se strinjam s tabo, glede levakov, vendar nesmemo pozabiti, da levaki v glavnem, (vsaj v zadnjih nekaj letih, prej so jih kar vstrelili, kot krambergerja….) zapirajo in z “dokazi” neznanega dne, na neznanem mestu itd. desne, za njih moteče – tem pa verjetno ne privoščimo ničesar slabega….

   • Morala

    Ne me narobe razumeti, ampak v takšnih razmerah in pogojih kot so tam v Mehiki, Aziji in še kje, si ni mogoče predstavljati – od ubojev, pretepov, posilstev, tolp, drog, nesnage, natrpanosti, bolezni, podgan, ščurkov, premalo in zanič hrane…ni da ni…. če pa ima zapornik denar, pa dobro shaja.

 • Kosobrin

  Tale zapor je zelo žalosten videti že na zunaj, kaj je šele znotraj?

  • Soave

   Tudi meni je to prišlo na misel. Le kam gre denar?

 • Transformer

  Penologija je na Zahodu v razpadanju. Včasih so bile kazni preveč krute, zdaj pa kazen ne pomeni, da si kaznovan, ampak si želiš biti nagrajen. A ja, zdaj bi več menijev, pa vege in halal, pa kaj jaz vem kaj še. V apor greš zato, ker si kršil zakone države, kjer so te prijeli, torej v zaporu imaš hrano trikrat na dan, delati moraš od 08:00 do 12:00 in od 13:00 do 17:00 in to kako tako delo, da ti rekreacija niti na misel ne pride. Plačilo za dobro opravljeno delo se nabira na računu, s katerega se ne sme do konca kazni NIČ dvigniti, kajti veliko kaznjencev se izgovarja da nima denarja za plačilo žrtvam, torej se tu nabira. In dokler ni račun tako poln, da lahko poplačajo vse zahtevke žrtev, mi kazen ne more poteči. Če je dobil tri leta, pa ne dela dobro, bo lahko sedel 30 let, da se račun napolni. potem bojo hitro razmišljali ali se kriminal splača. Isto velja za banksterje in bele ovratnike. Bavčar bo tolkel kamenje še tri dni po smrti. odprti oddelek bo pa tak, da bojo delali na prostem v soncu ali dežju ali snegu. Tisti, ki pa je vodil upor, pa naj se ga izroči Srbiji, ga sigueno iščejo zaradi pizdarij na Kosovu.

 • RATATA

  Cigani šteajkajo, hočejo vodo in štrom zastojn,
  arestanti štrajkajo….
  Ja jebemomatr, samo Slovenci smo tiho in molče trpimo norčevanje komunajzesko morilske zalege, ki nas ropa in tiranizira!

 • MEFISTO

  Dlake in kocine so v hrani.

  Mar imajo LGBT kuhinjo in kuharje ter kuharice?

 • von Rhein

  Kuharji so njihovi kolegi,z njimi naj se zmenijo in ne,da plezajo po strehah. Banane so drage. Pomislijo naj kako je bilo drago mamilo,ki so ga uvažali in potem prodajali mulariji pred šolo. Že to dvoje je dovolj in ne bom našteval dalje.

 • tetka z ozadja

  Čuvajte zapor za janšiste.

  • Olga

   Za Kučana? Ne skrbite, ga bojo Nemci “oskrbeli”!

  • učko

   Ta rdeče fašiste pa v konc-logor !!!

   • cosmosjasnovidec

    Pred strelski vod kjer bodo stroški samo na trenutno potrošeni municiji.

  • cosmosjasnovidec

   Prej se boš ti znašel noter driska begunska.

 • Olga

  Prej bi mislili, kaj delajo, pa bi doma lahko kaviar jedli!

  • Hun

   zelim ti, da zbolis in crknes cim prej!!!

   • Steiermark

    huniču, pozabljaš, da vsa prekletstva, ki jih nekdo poskuša metati na drugega, pridejo nazaj na “pošiljatelja”!

  • Steiermark

   Olga, mislim, da nimaš prav, tudi JJ je bil po krivem zaprt in brez pravic, kar 6 mesecev, medtem ko so lahko počeli tudi z njim vse, kar so si zaželeli in se psihopatsko izživljali nad njim – upam, da ne, vendar…G. Novič je še danes zaprt, čeprav po izvedenskih mnenjih ni mogel biti morilec, medtem, ko se morilec oz. plačanec prosto giblje po naši deželi in morda tudi zaseda kakšno mesto , primerno za psihopate,k i se izživljajo nad nemočnimi……Moje mnenje je, da so v glavnem tisti, ki delajo v “pravosodju”, ker imajo vedno prav in moč nad zaprtimi, ptiči, ki imajo psihopatska nagnjenja (večina, ker normalen človek ne gre ali skoraj ne gre v takšno službo).

 • dr Janez Sveti

  A tudi v zaporih kriminalci služijo s kriminalci? Najbolj zaskrbljujoče je, da so nepravnomočno obsojeni, zaprti in imajo slabše pogoje za bivanje,kakor zaporniki,ki so pravnomočno obsojeni in služijo kazen v pravem zaporu!
  DR Janez Sveti red in disciplina

  • Hun

   bravo!!!…pripor v Sloveniji krsi najhuje clovekove pravice..izplacano je bilo ze nesteto odskodnin!!!

  • cosmosjasnovidec

   Res je.Že obsojeni kriminalci katere si omenil imajo pač denar katerega so seveda pokradli vsem državljanom.
   Neobsojeni ga pa nimajo,ker so jih dobili zraven in niso mogli ukrasti nič ali so pa nekateri še celo nedolžni in bodo sedeli namesto “pahorja,kurčana,cmerarja,erjavca”pa da ne bom našteval še naprej.

 • Zima prihaja
 • Shalalabayzer

  Frajerčki, pa si sami pripravljajte hrano.

  • Hun

   bi si jo pa ne pustjo

 • Vucko Potoski

  dajmo zaornike porazdeliti po neevropsih državah..
  recimo musliči naj gredo v turčijo, šiptari u albaniju, jugoviči v romunijo, pa bo red…

 • andreas82

  Grozljivo! Kar se tiče prehrane jim povsem verjamem, povsod tudi v zaporih mora biti hrana neoporečna, taki so standardi! Umazani kuharji teh je polno povsod, ne samo v zaporu verjemite! Tudi zapornik je človek, ima določene pravice, kljub temu da je v zaporu!

 • Hun

  Slo zapori so drzava v drzavi…na racun zapornikov, nastavljeni direktorji sluzjo za veljake iz ministrstva lepe denarce…nasi novinarji so mrtve marionete, ce si bi upal kak raziskovalni novinar spustit na to podrocje bi bila afera brez primere

 • Steiermark

  Izgleda, da tisti ki tako nečloveško obravnavajo zapornike, sami spadajo v zapor in ne za vodenje le tega! Naj poskusijo zamenjati vloge, vsaj za en teden, da bodo spoznali svojo zločinsko delovanje in izživljanje ter okoriščanje na njihov račun! Privoščim jim, da jih začnejo maltretirati, na isti način, kot to oni počnejo z njimi, le da tokrat, za začetek naj to počnejo proti osebju, zaporniki Albanci, ki so poznani po svoji “usmiljenosti” in maščevanju!

 • Slovenec 33

  Pripora se ne dobi, če greš pri rdeči čez cesto, če voziš neregistiriani avto z izpitom, ali če si se usral na javnem mestu, ker ga nisi mogel prinesti do WCja..
  Pripor je zaradi zaščite sodržavljanov, ker storilec ne spoštuje zakonov. V priporu lahko storilec dobi kruh in vodo in 15 minutni sprehod na dan v škodo države. Če želi kaj več mora plačati in to skupaj s stroški za paznike, ki imajo delo z njim. Z menoj ga nimajo.
  Če nebi bil v priporu bi lahko banane po 0.9 €za kg jedel.
  Tako pa mora plačati varovanje.
  Je res, da bi moral še kdo drug v pripor, pa sodišče uniči dokaze in zato je še zunaj.
  Ampak to ne spremeni dejstva, da je pripornik v kazenskem postopku in so mu pravice OMEJENE in jih bo dobil po oprostotvi obtožbe ali pa po prestani kazni.
  Pripor oziroma zapor je orodje države, da disciplinira polnoletna nevzgojene, ki jih starši niso pravilno vzgojili, ko je bil pravi čas.

 • cosmosjasnovidec

  Kakorkoli gledano je vse tole velika svinjarija z strani zahojene države ter njihove korupcije.
  Zapornik oziroma pripornik gor ali dol ima pravico do higiene,hrane oziroma vseh nujnih potreb in te so tudi doloćene z zakonom.Seveda ni deležen svoboščine in ima razne omejitve kot,če je zunaj ampak ima pravico,da se z njim postopa na human način ne pa,da se ga odira na račun njega pa služi skorumpirana lopovska verjetno levaška drhal.Ima pravico do najmanj treh obrokov solidne,če že ne dobi kvalitetne hrane nikakor pa ne pomij ter pokvarjene.
  Sodeč po tem kako že zapor umazano zgleda od zunaj se ni za čuditi kako je šele od znotraj.
  Vidim po nekaterih komentarjih,da jih veliko privošči tem zapornikom še slabše kot se jim godi ampak ne razumejo,da denar gre za te vse zapore tudi iz njihovih žepov od penzionistov ter vseh kateri so v službah.
  Zapornik je napisal povsem točno,da zapori za njihovo vzdrževanje dobijo velike vsote denarja in to je denar davkoplačevalcev katerega guli vlada predvsem tudi z raznimi dajatvami in davki.
  Torej si na naš račun ta drhal polni žepe kot tale direktor v tem zaporu kateri krade zapornikom.
  Na vsezadnje se mi smilijo tisti kateri nekomu privoščijo zapor ne glede na narodnost (tudi jaz ne trpim ćefutarjev,šiptarjev itd.) vendar zapora ne želim nikomur,ker kot pravijo “ena opeka”je za vsakega v zaporu nekateri so še pa celo po nedolžnem zaprti.
  Tam se lahko znajdeš v trenutku predvsem pri tej današnji skorumpirani vladi in podkupljivim sodstvom v trenutku,če si kriv ali nedolžen ti lahko kar hitro kaj obesijo.V tej SLO banani se več ne ve kdo pije kdo plača.

  • Uros Caks

   Keri skorci ste ma jest bi glih vs vse tm zapru.!

 • MEFISTO

  Mar so na Povšetovi zaprti sami antikomunisti, da morajo živeti v takih razmerah?

  • baubau

   seveda,komunisti so bili v arestu nazadnje v stari jugi.

 • Osti jarej

  …kakšna pa je resnica?!?…da lahko “naredijo zaporniški udar” kadar se jim dvigne?!?

 • Osti jarej

  ….na dob naj jih dajo……na polodprte oddelke,s frej vikendi

 • tuti

  Daleč od tega kar ste napisali. Hrana je veliko boljša kot si ji lahko marsikdo zunaj privošči, 3 obroki + malica za delavce + zavodska trgovina … imajo sicer na izbiro več menijev, diet. Dlake, kocine?!?!? od kje vam to?!?!? Sanitarni nadzor je bolj dosleden kot v bolnišnicah….

  • Uros Caks

   Ti tuti boljs da si tih nimas pojma

 • freedomfighter

  Koga briga za te zapornike so drugje pomembnejsi problemi

 • Vucko Potoski

  gledal sem en brazilski film, kjer si arestanti sami kuhajo, perejo in celo goniojo med sabo..!

  • Adis

   Ti pa kamadonce če ti paše se pejt gonit v brazilijo

 • Uros Caks

  Ma prav imajo fantje bil sem tam in to je groza kaj se tam dogaja.

 • rudi breznik

  kljub vsemu so to kriminalci ter zapor ni hotel svoje stroske bivanja bi morali odsluziti z delom v kaksnem kamnolomu ne pa gledanje tv telefoniranje

  • Adis

   Mojster ne rabijo tv ja pa ne vem kaj, ampak neke vrste humanosti pa morajo upoštevati s strani zapora Oz. Zaporov…

   • Adis

    Z živali se tako ne dela

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!