Siva tožilska halja – včasih bi od sramu lahko pordela

Tožilec Stanislav Pintar.

Siva tožilska halja je, sodeč po informacijah, ki prihajajo z Vrhovnega državnega tožilstva RS, dolgočasna. Tako zelo, da tožilci odpirajo d.o.o., čeprav se zdi, da to s funkcijo državnega tožilca ni združljivo, in se predajajo nenavadnim oblikam razvedrila. Tudi takim, da bi tožilske halje najbrž pordele, če bi lahko.

Spletna stran Vrhovnega državnega tožilstva RS ne ponuja veliko informacij o tem, kaj slovenski vrh v sivih haljah počne. Bolj spominja na mešanico kakšnega oglasnega portala in portala neke šole. Kot šolske urnike nizajo letne razporede dela, čistopise letnih razporedov in spremembe letnih razporedov del. V posebnem razdelku je objavljena komunikacijska strategija, nekakšna seminarska naloga, po navodilu neznanega nadrejenega jo je očitno spisala uslužbenka Erika Repovž, ki je po enajstih straneh šolskega nizanja teoretičnih točk in po uvodu, v katerem ugotavlja, da bi “državno tožilstvo moralo popraviti svojo javno podobo,” prišla do cilja. Zapisala je: “Cilj oddelka je čimprejšnja širitev oddelka zaradi obsega dela, ki presega sedanje kadrovske zmožnosti.” Če obstoječi zaposleni v jabolko ne znajo zagristi drugače kot z analizo lastnega (ne)dela, bi bili davkoplačevalci najbrž povsem zadovoljni s kakšno menjavo.

Vrhovno državno tožilstvo je očitno opravilo večji nakup novih vozil, saj na oglasnih straneh na portalu prodajajo številna stara vozila, vendar pa nam kljub vztrajnosti na spletni strani razpisov, s katerimi bi transparentno izvajali menjave premičnin, ni uspelo odkriti. Generalni državni tožilec Drago Šketa je sicer v Mariboru obiskoval srednjo trgovsko šolo, s čimer se je v času njegovega imenovanja za enega lokalnih medijev pohvalil njegov nekdanji profesor.

Bumerang
Med državnimi tožilkami v javnosti najraje nastopa Blanka Žgajner, ki pa je veliko zgovornejša, kadar si pred mikrofone zaželi sama, kot kadar se ji pripeti kakšen profesionalni zdrs, kot denimo takrat, ko ni pravočasno vložila zadeve za sodno preiskavo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in so morali prisluhi v zadevi farmacevtka v smeti.

Blanka Žgajner pa nima težav le v službi, ampak, kot je pred dnevi razkril portal Požareport, tudi v družini. Čeprav je njena mati Katja Bašič, znana borka zoper nasilje nad otroki (sicer pa je bila po pričevanju naših virov v mlajših letih tudi vplivna tajna sodelavka takratnih struktur, pred več kot desetimi leti pa jo je neko dekle na tekmovanju za Miss Hawaiian Tropic tako vznemirilo s svojimi izjavami, da se je zoper njo celo javno izpostavljala), je vnuk Bašičeve in sin Žgajnarjeve leta 2013 prišel v anale takratnih generacij Osnovne šole Prežihovega Voranca v središču Ljubljane, ko je po pisanju portala skupaj s sinom lastnika borzne hiše Ilirika Igorja Štembergerja teroriziral učence. Portal je o dogajanju iz leta 2013 zapisal: “Otroka sta fizično napadala mlajše učence, jih izsiljevala za denar in se nad njimi znašala na vse možne načine. Starši niso vedeli, kaj storiti, ker tudi ravnatelj ni storil − ničesar.” Na zapis, češ da je Žgajnerjeva prišla v šolo in zagrozila ravnatelju, se je odzvala Žgajnarjeva prek službe tožilstva za odnose z javnostmi in informacijo zanikala. Ni pa zanikala navedb o obnašanju svojega otroka.

Tožilec z d.o.o.
Stanislav Pintar je višji državni tožilec. V eni od različic razporeda tožilskega dela za leto 2018 na spletni strani beremo, da je njegov oddelek strokovnoinformacijski (SIC) oddelek: “Delno in začasno dodeljeni višji državni tožilec Stanislav Pintar opravlja naloge iz pristojnosti SIC, povezane s premoženjskopravnimi ukrepi. V to notranjo organizacijsko enoto je v okviru dodelitve na Vrhovno državno tožilstvo RS dodeljen z delno (polovično) obremenitvijo.”

Ampak Stanislav Pintar je očitno 8. januarja letos odšel v akcijo in odprl svoj d.o.o., MKPS, Mednarodno kazensko pravno svetovanje. Podjetje s sedežem v Gotovljah, kjer ima Pintar tudi stalno prebivališče, se ukvarja z urejanjem zunanjih zadev, s sodstvom, z izobraževanjem, izpopolnjevanjem in usposabljanjem. Viri blizu tožilstva pravijo, da je Pintar dobil donosen posel v Makedoniji pri tako imenovanih twinning projektih. Očitno na tožilstvo sploh ne prihaja, saj so na vprašanja Pintarju o odhodu s tožilstva in zaslužkih pri makedonskih poslih s specializiranega državnega tožilstva, ki ga začasno vodi višja državna tožilka Darja Šlibar, sporočili: “Na Specializiranem državnem tožilstvu RS smo prejeli vaša vprašanja, ki ste jih naslovili na višjega državnega tožilca Stanislava Pintarja. S tem v zvezi vam pojasnjujemo, da je višji državni tožilec Stanislav Pintar na Državnotožilski svet v začetku letošnjega leta naslovil vlogo za mirovanje tožilske funkcije ob odhodu na delo v tujino. Odločitve Državnotožilskega sveta o njegovem statusu še nismo prejeli.”

Stanislav Pintar se je na izobraževanje, ki ga bo očitno izvajal kot podjetnik, pripravljal že v tožilski službi. Na spletu je dostopno njegovo predavanje, ki ga je imel leta 2014 v Tesliću v Bosni in Hercegovini. Pri preučevanju dokumenta smo ugotovili, kot je razvidno tudi s priložene fotografije, da je nastajal na računalniku s programsko opremo, ki je v lasti DTRS (kar je kratica za Državno tožilstvo Republike Slovenije).

Škandal24

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!