Grozljiva smrt: Pacient v šempetrski bolnišnici umrl, iz napeljave namesto kisika smejalni plin

Foto: Pixabay

V šempetrski bolnišnici je prišlo do grozljivega škandala. Zaradi napake na napeljavi so hudo bolni pacienti po maski namesto kisika dobivali smejalni plin. Eden od pacientov je zaradi tega umrl. Policijska preiskava še poteka, preverjajo pa sum povzročitve smrti iz malomarnosti. 

Kot so sporočili iz šempetrske bolnišnice, so v urgentnem centru prejšnji četrtek nudili nujno medicinsko pomoč poškodovanemu na delovnem mestu, ki ga je bilo potrebno oživljati. Ker reanimacija kljub strokovno primerni pomoči ni potekala tako, kot bi morala, so posumili, da je prišlo do tehnične napake. Ugotovili so, da je bila napaka v napeljavi, zaradi česar je skozi masko prihajal smejalni plin – in ne kisik.

Pacient je – domnevno zaradi napake – kasneje umrl. Svojce so že obvestili, da obstaja sum, da je pacient umrl zaradi tehnične napake. O dogodku so obvestili tudi pristojno ministrstvo.

Šempetrski urgentni center je del mreže urgentnih centrov po vsej državi, ki so bili zgrajeni s pomočjo evropskih sredstev, poroča STA. Odprt je bil konec lanskega leta. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celar je zato novim urgentnim centrom naročila, naj preventivno ponovno preverijo vse inštalacije. 

Direktorica bolnišnice Nataša Fikfak je dejala, da je dogodek vse zaposlene močno pretresel, dodala pa je, da so izvedli vse potrebne ukrepe, da bi preprečili ponovitev dogodka. Dokazala je tudi, da se različnih priključkov ne da zamenjati, s čimer je izključena človeška napaka v času reanimacije.

Preiskava policije že poteka
Kot so nam sporočili s policije, kriminalisti PU Nova Gorica resno preverjajo vse informacije in zbirajo obvestila, saj obstaja sum kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Preverjajo tudi ravnanja odgovornih oseb, o dogajanju pa so bili obveščeni včeraj v popoldanskih urah.

Policija je obvestila tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in pistojno državno tožilstvo. Dežurni preiskovalni sodnik je skupaj z državno tožilko že opravil ogled kraja, opravili pa so tudi že razgovore in zasegli določeno dokumentacijo. Kot so sporočili s policije, je preiskava še v teku.

M. G.