Skoraj 400 pripadnikov Slovenske vojske se bo na Počku usposabljalo na vaji Lipicanec III

Vojaško-vadbeni center Poček (Foto: STA)

V sklopu vaje, ki bo trajala do 2. februarja, se bodo usposabljali tudi usmerjevalci združenega ognja iz 72. brigade in 152. letalske eskadrilje z letali Pilatus PC-9M.

Na vaji Lipicanec III bodo pripadniki Slovenske vojske razvijali taktična znanja in postopke, ki zagotavljajo osnovno bojno pripravljenost in usposobljenost. Razvijanje interoperabilnosti, izmenjave izkušenj in usposabljanje na področju logistične podpore so glavni cilji vaje, prav tako tudi medsebojno sodelovanje in razumevanje med pripadniki in pripadnicami dveh prijateljskih vojsk.

Za potrebe vaje bodo izvedeni premiki vojaških vozil SV in ameriških oboroženih sil. Zagotavljajo, da manjše kolone vojaških vozil ne bodo ovirale pretočnosti prometa, čeprav bo do sobote nekoliko povečan promet iz smeri mejnega prehoda Fernetiči do Postojne, od sobote do torka v okolici vadišča, zadnji dan vaje, 2. februarja,  pa v smeri od Postojne proti Fernetičem.

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) Postojna na Počku se začenja vaja Lipicanec III, kjer se bo usposabljalo skoraj 400 pripadnikov enot logistične brigade SV in pripadnikov bataljona za podporo delovanja 173. zračne brigade ameriških oboroženih sil. Vaja bo trajala do 2. februarja. V tem času se bodo odvijali premiki vojaških vozil SV in ameriških oboroženih sil. V Slovenski vojski zagotavljajo, da manjše kolone vojaških vozil ne bodo ovirale pretočnosti prometa, ki bo do sobote nekoliko povečan iz smeri mejnega prehoda Fernetiči do Postojne, od sobote do torka v okolici vadišča, zadnji dan vaje  2. februarja  pa v smeri od Postojne proti Fernetičem.

B. J., STA

 • RATATA

  Kako butasto ime vaje!
  Namesto, da bi se ji reklo “preprečitev vstopa šeriatarjem”!

  • pajot

   Še zmeraj boljše,kot pa “Cerar,drugi mandat”.

   • Franc Šink

    Še drugače: iz peskovnika na fronto.

  • Caetano

   Všeč mi je ime za vajo, ki si ga izbral. :)

 • Caetano

  Slovenska vojska bi morala biti vzgojena v duhu obrambe suverenosti države in demokracije. Sem pa sodi tudi anti-totalitarna in anti-islamistična vzgoja.

  Totalitarizmi so si med sabo podobni zlasti po totalitarnosti in množičnemu nasilju. To je zame tudi bistvo!

  Dejstvo je, da so poleg rasističnih elementov primešali fašisti in nacisti v svojo ideologijo tudi socialistične in futuristične elemente.

  So si pa podobni še na en način. Imajo se za prinašalce ”nove civilizacije” ali ”prenovljenega človeka”. Zato so si tudi slovenski boljševiki nadeli vzdevke v tem smislu: Edvard Kardelj-Krištof ( prinesel novo civilizacijo v Ameriko ) , Boris Kidrič-Peter ( apostol nove vere ), Aleš Bebler-Primož ( reformator slov. naroda ). Podobno se je tudi Hitler npr. imel za tistega, ki bo prenovil ali zgradil novo nemško civilizacijo gospodarjev.

 • samsara

  Spet se bodo gonili, pokali in svinjali naravo nad vodozbirnim področjem za 20.000 ljudi.
  Zaščitniki nepovabljenih muslijev.

 • Dragan Krstič

  Samo da ne bodo streljali z minometi ,havbicam in municijo, ki sta jo na izraelskem odpadu kupila Jekleni Kaco in TISTI S KRATKIMI NOGAMI.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!