Slovenija v evropskem vrhu v kršenju človekovih pravic

Romski zelenjavni vrtički (foto: STA).

Evropsko sodišče za človekove pravice je objavilo, da se je Slovenija znašla v evropskem vrhu po številu kršitev človekovih pravic na število prebivalcev. Na milijon prebivalcev jih beleži kar 148. Kakor kaže sta najbolj demokratični državi Španija in Nemčija, ki beležita vsaka po dve kršitvi na milijon prebivalcev.

Slovenija se je po številu kršitev človekov pravic v Evropi uvrstila ob bok Malti s 102 kršitvama, Moldaviji s 76, Bolgariji z 68, Grčija s 67 kršitvami na milijon prebivalcev. Najmanj kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev beležita Španija  in Nemčija (2), Danska (3) ter Irska in Velika Britanija (5).

Slovenijo je Evropsko sodišče obsodilo v kar 94 odstotkih vseh primerov, enako kot Rusijo. Slabše so se v tej statistični kategoriji odrezale le še Madžarska in Azerbajdžan, ki sta do zdaj izgubili v 95 odstotkih sodb, ter Ukrajina, ki je izgubila v 99 odstotkih primerov.

Romi po pravico v Strasbourg
Sodišče trenutno obravnava pritožbo Romov glede zagotavljanja pitne vode. Slovenija mora do sredine septembra sodišču pojasniti, kako odgovarja na očitke o kršenju treh členov Evropske konvencije o človekovih pravicah, ker država pritožnikom ni zagotovila pitne vode in sanitarij, čeprav so oblasti dolga leta tolerirala nelegalna romska naselja.

V. V., Povzeto po Siol.net

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!