Slovenski škofje: Marijino vnebovzetje je za verne praznik upanja

Na maši na Ptujski Gori je vernike nagovoril mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto: epa).

V večjih Marijinih svetiščih so na včerajšnji praznik maševali škofje. Obnovili so posvetitev slovenskega naroda Mariji. V nagovorim zbranim so izpostavili, da je praznik Marijinega vnebozetja za verne praznik upanja.

V osrednjem štajerskem Marijinem svetišču na Ptujski Gori je maševal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Dejal je, da je bila Marija prva, ki je doživela polnost odrešenja in je z dušo in telesom pri Bogu. Zato je po njegovih besedah za verne ta praznik v prvi vrsti praznik upanja, da tudi njih čaka to, kar je uspelo Mariji, če bodo pot zemeljskega življenja prehodili v veri in zaupanju v Boga.

Pomen sprave
Nadškof Cvikl se je dotaknil tudi vprašanja sprave in ob obnovi posvetitve Mariji izpostavil, da se nič ne bo spremenilo, če se ne spremenimo mi, če mi ne postanemo boljši. Po nas pa bo tudi naša domovina postala drugačna; takšna, kot si jo vsi želimo, bolj človeška, bolj v službi skupnega dobrega, kjer bodo v ospredju resnica, skrb za okolje, za družine, mladino, s čutom za rojake…

Pomen usmiljenja
Murskosoboški škof Peter Štumpf je v cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču izpostavil pomen usmiljenja. “Tam, kjer je usmiljenje, tam je življenje. Tam, kjer ni usmiljenja, nastopita sovraštvo in nasilje in končno tudi smrt,” je dejal in dodal, da je usmiljenje “velika moč, ki prihaja od samega Boga”. Pri tem se je dotaknil tudi aktualnih razmer.

Kako se boriti proti terorizmu
“Zaman je načrtovati strategije proti terorizmu in sovraštvu, če ne načrtujemo, kako se bomo borili proti grehu, ki ogroža in uničuje vse, kar je dobro za ljudi. In kaj je največje dobro? To, da živimo v miru in veselju s seboj in z drugimi in da po smrti v Kristusu stopimo v večno slavo neskončno usmiljenega Boga,” je dejal škof Štumpf.

Pravičniška drža ni dovolj
Pomen usmiljenja je v osrednji maši na Brezjah izpostavil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je mašo vodil v Marijini baziliki v Petrovčah, koprski škof Jurij Bizjak v baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori, novomeški škof msgr. Andrej Glavan pa na Zaplazu, “dolenjskem Brezju”.

STA, A. Ž.

 • MEFISTO

  Letos so Marijina svetišča po zgledu Vladimira Vladimiroviča množično oblegali tudi levičarji.

  Spoznali ste ih po nerodno priučenim pravoslavnem pokrižanjem.

  Končno so spoznali, da levici in Sloveniji, dokler jo bo sleparilla in plenila, lahko đpomaga le še Devica Marija

 • Viktorh

  “Slovenski škofje: Marijino vnebovzetje je za verne praznik upanja”

  Dan državnosti pa VSEH.

  • Vera

   Bravo Viktorh !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • MEFISTO

  Res je, vernim je ostalo le še prazno upanje.

  Neverni pa že imajo nebesa na zemlji.

  Toda, čaka jih posmrtno pogubljenje.

 • Artur

  Praznik upanja ob pravljicah za lahko noč z moraliziranjem a situacija kot je se odvija naprej tako kot se s pospešenim tempom ne oziraje se na ideologijo in pobožnimi željami ??!! Opij za ljudstvo ! Kdaj bo prišel čas ko se bo ljudstvo nehalo “drogirati” in končno zgrabilo “bika zgrabila za rogove”

  • MEFISTO

   Ko bo ljudstvo zagrabilo bika za roge, bo ta opremljen v klavnico.

   • Artur

    Dovolj bi bilo ,da se ga samo kastrira in se ga nekam postavi kot opomin , da velja samo akcija in nek tralala.

  • Ruggedplant

   Pa ti veš koga si pravkar citiral in čigavo ideologijo tule širiš? Res ogromna mora biti Božja milost, da ti je dal dar govora čeprav ga tule uporabljaš za širjenje zla.

   • Artur

    Božja milost ?! Oziram se okoli , spremljam novice od doma in iz sveta kakšno sr..nje se dogaja nad nedolžnimi ljudmi tudi vernimi, koliko žrtev vključno z nedolžnimi otroki na dnevnem redu in “vsemogočni” to dopušča in, če je to za nekatere božja milost kaj potem božja milost ni ?
    Če je je moj svojevrsten odziv na licemerstvo, svetohlinstvo,hinavščino , demagogijo, oportunizem zaznano kot širjenje zla pač tu ne morem nič za nekatere je to zlo za nekatere pa ,da je v zvezi z nekaterimi družbenimi pojavi treba reči “bobu bob”
    Fino če ste zadovoljni s tem kar vam vaši pastriji oznanjajo in dopovedujejo proti prostovoljnem plačilu. Meni ne klapajo niti rdeči pujsi niti cerkveni na srečo nimam črednega nagona. Moja debelina tošla se kdajpakdaj stanjša ampak tisto kar gre iz njega za pomoči potrbenim ne gre niti za RKC niti za rdeče pujse ampak po najakrajši poti na pravi naslov.

    • Ruggedplant

     “Božja milost ?! Oziram se okoli , spremljam novice od doma in iz sveta
     kakšno sr..nje se dogaja nad nedolžnimi ljudmi tudi vernimi, koliko
     žrtev vključno z nedolžnimi otroki na dnevnem redu in “vsemogočni” to
     dopušča in, če je to za nekatere božja milost kaj potem božja milost ni
     ?”

     Če razumeš pojem “Božje milosti” kot neko močno Božjo roko, ki bo na tem svetu zaščitilo verne in ugonobilo vse njene sovražnike, bi bil pravzaprav skoraj težje dlje od resnice. Cilj tuzemskega življenja za vernike je v služenju Bogu in bližnjemu, ne pa nabiranje “materialnih” benefitov v zameno za verovanje. To o čemer govori sam, je mešetarjenje na tržnici in ne vera. Biožja milost se nanaša na duhovni svet in ne materialni. Ne zameri, ampak tvoje dojemanje Boga je na nivoju razumevanja prvošolčkov, čeprav imaš morda čiste namene.

     Zanikanje Boga (Njegove besede) je veliko hujše zlo od licemerstva, svetohlinstva, hinavščine , demagogije, oportunizma, ki jih (seveda brez kakršnihkoli konkretnih argumentov, kot pravi politkomisar) tule stresaš nad Cerkev. Sicer pa kdor sodi, ta bo sojen, zavedaj se tega, ko bljuvaš strup po drugih, namesto po grehu samem.

     • Artur

      Moj edini greh pred takšnim “božjim” obličjem je ta, da lahko shajam brez takega “božjega” obličja kot ga jaz dojemam. Bljuvaš strup ???!!! Če nisi z nami si proti nam od nekje iz “leve” strani mi je to že znano. In še enkrat :
      Bog je vsemogočen, vseobsegajoč v vsem torej tudi v njegovih “božjih otorcih” v psihopatih in ljudeh z dušo vsem je “podaril” svobodno voljo že od začetka, da preizkuša koliko zla ljudi z dušo lahko prenesejo v istem “žaklju” s predatorji .Celo večnost se skupaj vrtijo v zaprtem krogu nameščene karme seveda z zbrisanimi spomini na spoznanja, izkušnje iz prejšnjih življenj psihopati so v zlu vse bolj učinkoviti ljudje z dušo vse bolj trpijo v zlu zaradi njih torej psihopati so vse bolj popolni v povzročanju zla, ljudje z dušo svojo vse večjo nepopolnost kažejo pri ne-uporu proti temu zlu.Ob vsem tem človek dobi občutek kot, da se en nori sadistični znanstvenik naslaja in zabava nad posledicami svojega neuspelega eksperimenta in si misli, če že ni uspelo je vsaj primerno za zabavo dokler se ne bo naveličal naredil križ čez to in začel jovo na novo ker “bog ma vas rad”. Kaj je torej bog? ljubeči oče stvarnik , falirani sadistični “laboratorijski vajenec” ali pa največji sado mazohistični psihopat vseh časov in vsega tega predatorskega univerzuma pa je vzpostavljanje harmonije skoraj nemogoče hmmmm vredno razmisleka ali pa je ves ta “šmorn” čisto nekaj drugega kar ljudje z dušo moramo šele skužiti …..!Kot primer izmed mnogih v nebo vpijočih, ki pa se mu ne zdijo omembe vredni vse od naših začetkov do zdaj ,da bi kdaj posegel vmes : Nedolžni otroci umirajo ne, da bi se zavedali kaj so komu kaj krivega storili njihovi krvniki pa lepo dočakajo častitljivo starost nekje za zapečkom ali pa po možnosti za zapahi ne, da bi jim bi bilo treba pred njim polagati račune(seveda že v njegovem trenutno obstoječem življenju, ker edino tako bi bilo po “božje” pravično vse drugo je manipulacija ) za to in dokler ne spustijo svojo črno dušo večina brez kesanja dočakajo matildo na račun davkoplačevalcev ali pa kar je najbolj pravično po zakonu vzroka in posledice končajo že prej po načelu oko za oko zob za zob .

      Oče naš, ki si v nebesih posvečeno bodi tvoje ime……??!! Posvečeno komu ? Kakšen nebeški “ljubeči” oče je to, da dopušča vso to zlo na tem svetu in ne usliši več tisočletne molitve milijonov trpečih duš kao iz njega ustvarjenih ? A ja seveda trpljenje osvobaja in iz njega se učimo in napredujemo navzgor k njemu kot nam pamet prodajajo neki z njim “prosvetljeni veleumi” kakšen smisel ima to, če to traja že celo večnost v njegovem zaprtem “inkarnacijskem laboratoriju” on pa je že zdavnaj odlutal kdove kam ali pa je obupal nad svojimi eksperimenti in je že zdavnaj sklenil pakt z njegovim iz njega kao ustvarjenim Luciferjem njegove nekoč desne roke ali pa kdo ve v čemu je štos. Bog ma vas rad !!?? Malo morgen !!

      Razmišljam naprej moja duša(inteligentna energetska substanca) je večna in neodvisna od takšnega stvarnika napaka moje duše ( in še mnogih drugih ) je samo ta , da smo se zaradi zvedavosti kakšno je izkustvo doživetja na nižji fizični frekvenci oziroma ujetosti v materialnem telesu, nekoč množično ujele v to “božjo ” past v kateri smo “hrana” božjim stvorom , njemu in njegovi “sveti” hierarhiji.Past iz katere bo potrebno slej kot prej uiti dokler se še zavedamo tega, da nam je to res potrebno storiti ,ker v nasprotnem primeru bomo postali samo še njihov odpadni stranski produkt pa se bo še težje pobrati in uiti iz tega “božjega objema”. Duša je duša v svojem večnem bistvu neuničljiva inteligentna ustvarjalna energija s svojo svobodno voljo pa ne od nekakšnega “boga” milostno dano in ji je nekakšna “božja” hierarhija kateri bi se morala podrejati nekaj povsem tujega.

     • Ruggedplant

      Na tvoj dolg odgovor bi ti lahko odgovoril s še daljšim odgovorom in zaslužil bi si ga, ker cenim sogovornika, ki utemelji svoje prepričanje, ne pa zgolj ponavlja utečene brezvsebinske in neosebne fraze. Ker bi takšna teološka debata takole preko tipkovnice obema vzela ogromno časa in ta tema ni namenjena takšni razpravi, ti toplo priporočam knjigo C.S. Lewisa: “Zakaj Bog”, kjer zelo dobro razmišlja prav o vprašanjih, ki te/nas tarejo. Zanimivo pri vsem tem je to, da mož sploh ni duhovnik, le izjemen mislec in literat, njegovi pogledi na ta vprašanja pa so se osupljivo stopila z mojimi, čeprav sv odraščala v popolnoma različnih okoljih in sva bila deležna čisto različnih teoloških vplivov.

      Če je ne dobiš v knjigarni, poskusi v knjižnici, izgleda pa takole:
      http://mmc.bolha.com/0/thumb2/185502/186426/ZAKAJ-BOG-C–S–LEWIS-GANES-1992_54b685b9b3888.jpg

      Glede na tvoj odgovor sklepam, da ti razmišljanje ne predstavlja nepotreben življenjski napor in kljub temu, da imava zelo različna pogleda na svet oziroma presežno, sem prepričan, da te bo knjiga pozitivno presenetila – če se boš seveda drznil izstopiti iz varnega zavetja svojih ustaljenih prepričanj.

     • Artur

      Hvala, vsako takšno čtivo pride prav, da si človek še bolj razširi svoja obzorja in sam pri sebi presodi kaj mu “pije vodo” in kaj ne.

 • bednick

  Slovenski in drugi škofje ali način preživetja s prevaro.

  • Artur

   “Ovčice” jim pa nasedajo in jim polnijo tošle.

   • Ruggedplant

    Mi “ovčice” to počnemo povsem prostovoljno in smo s protiuslugo več kot zadovoljni, medtem ko v blagajno rdečih pujsov prostovoljno ne bi prispeval niti centa, če v to ne bi bil prisiljen. Razumeš razliko, ali potrebuješ risbo? Tudi o debelini tošlov bi lahko razpravljali, a žal ne dosegaš osnovnih standardov za konstruktivno debato – glede na tudi ostale komentarje – o čemerkoli.

    • bednick

     Ne počnete to prostovoljno!!!
     Že kot otroke so vas zafustrirali ( oprali možgane) z vero in iz tega ven ne morete, ne znate in si ne upate.

     Amen.

     • Ruggedplant

      Prav vse frustracije izhajajo iz odsotnosti vere, odsotnosti zavedanja, da je Človek zmožen z močjo duha iti preko vsega, zato je frustracija ena zadnjih lastnosti, ki bi jih lahko pripisoval vernikom, medtem ko ta značilnost dobesedno frca od ateistov, ki prav vsak dan vsak trenutek živijo v zanikanju svoje osnovne biti, saj jim znanost na katero se oprijao/te ne da odgovora na prav nobeno pomembno življenjsko vprašanje. S tem sem ti tudi odgovoril na “argument ” pranja možganov – če sam dojemaš vero kot nekaj kar temelji na prisili in ne svobodi, potem te povsem razumem zakaj si tako nastrojen proti vernim, ampak lajaš v popolnoma napačno drevo, saj pravega očitno nisi spoznal. Za vero se odločam prav vsak trenutek v življenju, tisto kar mi je bilo “dano v zibko” nima na moj današnji odnos z Bogom prav nikakršne neposredne zveze.

     • bednick

      Nekaj ne razumeš:
      že kot otrok si dobil žig na možganih.
      Tega žiga se ne da zbrisati!
      Zdaj na stara leta izvajaš miselne akrobacije, samo da bi prikril, kakšna budala si.
      To je to.

     • Ruggedplant

      Si se teh “modrosti” učil pri stričku Stalinu ali Nietzcheju – predno je tudi ta spoznal svojo zmoto?

     • bednick

      Zdrava kmečka logika.
      Nekdo bi rekel, že spet eden brez izobrazbe.

     • avtohtoni neandartalec

      Torej meniš, da bi bilo mogoče življenje in vse te stvari tudi zelo poenostaviti?

     • bednick

      Zdaj se grem namočt v Bohinj.
      LP

     • bednick

      Še to:
      ne odločaš se za vero vsak trenutek. To so odločili tvoji starši v tvojem otroštvu.
      Je pa res, da vsak trenutek prenašaš svojo ogovornost na boga.

     • Ruggedplant

      Mi lahko razložiš od kod ti znanje in avtoriteta, da si drzneš presojati o globini in dinamiki vere nekoga drugega, glede na to, da je niti sam nimaš? To je še bolj bizarno kot če bi šel ta trenutek na Harvard predavat ekonomijo, ni pa ti jasno niti kaj pomeni ta beseda.

     • bednick

      Dolgo sem že na svetu.
      Ni mi treba popiti oceana, da bi ugotovil, da je morje slano.
      p.s.:
      kaj je to Harward?

     • Ruggedplant

      Moram ti priznati, da si izjemno samozavesten, ko za laž razglasiš vrednotni sistem, ki so ga spontano razvile in tisočletja razvijale vse svetovne civilizacije, ne poznaš pa najprestižnejše univerze na svetu;
      https://en.wikipedia.org/wiki/Harvard_University

     • avtohtoni neandartalec

      Ampak ljudje in narava smo isto, mi se je pač zavedamo in jo ločimo od nežive snovi, če nam to kaj pomaga, nekih drugih razlik niti ni. Čas teče za nas, za kamen pa ne, zato niti ni tako čudno in napačno, če želijo ljudje svojemu obstoju in stanju pripisati nek višji smisel in pomen. Žalostno je, če moramo izbirati med občim človeškim dostojanstvom in religijo.

     • avtohtoni neandartalec

      Starši so nas naučili govoriti, šole pa pisati in brati zato, da nam lahko lažejo.

   • avtohtoni neandartalec

    Žalostno je, da so ljudje navajeni darovati edino cerkvi in dobrodelnim organizacijam, očitno nas država sili, da moramo vsi nekam spadati.

  • Ruggedplant

   ??

   • bednick

    Če ti ni kaj jasno, bog naj se te usmili.

    • Ruggedplant

     Tudi tebe se bo, če se boš tudi sam sposoben usmiliti bližnjega.

     Največja prevara na svetu je ta, da obstaja samo tisto, kar se da materialno dokazati z omejeno znanostjo in iz te prevare izpeljano seme zla, ki je v tem, da prepriča ljudi, da le-to ne obstaja, prav tako kakor ne dobro.

    • avtohtoni neandartalec

     Pokaži mi eno damo živo bitje, ki nič ne dela, pa ti bom verjel.
     Eno samo, lepo te prosim, boš zmogel, ko vidiš okoli sebe toliko lenuhov.

  • Artur
   • Ruggedplant

    Avtor te objave očitno ne pozna pravega pomena besede Lucifer, ti ki prilagaš ta video kot nekakšen dokaz, pa žal očitno prav tako. Težko branim tega papeža, ki mi sicer ni tako blizu kot prejšnji, a kar je prveč, je preveč.

    • Artur

     Po tem tvojem Lucifer ni vaš bog kot ga promovira Vatikan ali pač je , ne razumem tega protislovja.

     • Ruggedplant

      Beseda luci-fer dejansko pomeni prinašalca luči, zato se v Bibliji nanaša na Janeza Krstnika, Kristusa, torej na nosilce Božje besede, luči. Prav tako pa je omenjan tudi v asociaciji oziroma prispodobi dobrega (angela), ki se pokvari in postane padli angel. Ne gre torej za isto “osebo”, ampak za govorno figuro, preko katere lahko (seveda odvisno od konteksta) slikaš kontraste – bodisi kako iz teme nastane luč ali pa kako luč lahko ugasne v temo.

     • Artur

      Že že ampak kje je tu v prizivanju sam vaš bog stvarnik, ki bi moral biti v takšni ceremoniji na prvem mestu namesto Luciferja oziroma Janeza Krstnika, Kristusa.
      Bog naj bi bil prvi nad nami po hierahični lestvici šele potem njegovi znanilci a prav njih se najprej izpostavlja kot posrednike , v čem je poanta in skakšnim namenom se to dogaja . Zakaj se je vsemogočnemu bogu zgodilo to, da je iz svoje desne roke dobil drugega spet tako imenovanega Lucifreja oziroma padlega angela, ki dela pod njegovim božjim obličjem štalo s svojimi demoni prav na tem svetu na milijonih drugih božjih svetovih z inteligentnimi bogomoljkami , reptili vodozemci ipd . pa še huje ali pa ravno nasprotno ali pa nekje vmes.Čudna so božja pota kot se reče, človeštvo še zdaj filozofira kaj stoji izza te Božje enigme in trpi zaradi nje in se predaja lažnim iluzijam . Kakorkoli pri meni je pač tako kar se mojega izkustva(s strani moje duše, s tega zornega kota je neka božja hierarhija nad menoj nekaj nepojmljivega ) iz tega sveta tiče, doživel sem kar sem doživel in dal svoj energetski pečat v tem stvarstvu po zaslugi moje svobodne volje (ne božje) ko bo prišel moj čas pa čimprej ven iz te “karantene”

     • Ruggedplant

      Ne razumem o čem govoriš – Jezus Kristus JE Bog – torej hierarhično ne more bit ne pod, ne nad njim, janez krstnik in preroki pred njim pa so ga pred tem napovedali in bili torej tudi sami nosilci te Luči – tako kot smo vsi, kadar delujemo po Svetem duhu.

      “Zakaj se je vsemogočnemu bogu zgodilo to, da je iz svoje desne roke dobil drugega spet tako imenovanega Lucifreja oziroma padlega angela, ki dela pod njegovim božjim obličjem štalo s svojimi demoni prav na tem svetu na milijonih drugih božjih svetovih z inteligentnimi bogomoljkami ,reptili vodozemci ipd . pa še huje ali pa ravno nasprotno ali pa nekje vmes”

      Na koga ali kaj konkretno ciljaš?

      Tudi nadaljevanja ne razumem – glavni blagor tukajšnjega materialnega obstoja je prav v tej enigmatičnosti in svobodni volji, ki nam dopušča da se sami odločimo za Njegovo pot ali pa brezpotje. Največje trpljenje ob duhovni kapaciteti kakršno premoremo, bi bila prav predeterminiranost, kakršni so podvržena ostala živa bitja (rastline in živali) – ki pa seveda ne trpijo, saj te duhovne dimenzije samozavedanja ne premorejo in se torej niti ne zavedajo tega, da delujejo po vnaprej določenih vzorcih evolucijsko izoblikovanih vzorcih.

     • Artur

      Jezus Kristus oziroma Lucifer je vaš bog torej človek, ki je živel pred 2000 leti hmm res nenavadno, da je en sam človek, ki je živel nekoč vaš bog, katerega je Lucifer dobro naj bo zdaj satan njegova nekoč desna roka v puščavi preizkušal ???!!! Izšel je iz “boga” oziroma Jezusa ali kakokrkoli kot angel dokler ni “padel” in si dovoli svojega stvarnika preizkušati ma dajte no kje je potem njegova božja vsemogočnost in dostojanstvo da se sploh pusti napeljati na skušnjavo !!!
      Enigmatičnost v trpljenju in bedi skozi celo človeško zgodovino povzročeno od psihopatov a, da jim nobeden nič ne more ob vsej duhovni kapaciteti, ki jo premoremo zdaj pa kuhajo še 3 svetovno vojno a vsemogočni bog je dvignil roke od njih in to je zate blagor. Psihopati imajo tudi svobodno voljo na svojem večnem brezpotju kakšna je njihova božja enigmatičnost s povzročanjem zla pri doživljanju in dojemanu nas ob vsej naši duhovni kapaciteti ? Vsaj zame oni niso blagoslov v tej božji enigmatičnosti, ki je tako po “božje” nedorečena ,kruta nedojemljiva in protislovna.

     • Ruggedplant

      Prav vse tvoje zgražanje in čudenje izhaja iz poznavanja samih osnov krščanske teologije, pa te to prav nič ne ovira pri tem, da skušaš razlagati njena najgloblja mistična vprašanja, ki ne bodo imele na tem svetu svojega odgovora nikoli. Tvoj problem je, ker si vkalupljen v ta prostor-čas in skušaš z nekimi zaostalimi znanstvenimi zakoni potrditi ali ovreči teološke dogme. Šel si celo še dlje – postavljaš se v vlogo Boga in deliš ljudi na zle in dobre, ne zavedaš pa se, da je prav igranje te vloge privedlo ljudi (Božja bitja) v vsa ta zla dejanja. Kdor namreč pozna Boga nad sabo, živi po Njegovi volji in obžaluje stranpoti, lahko sicer greši, ne more pa postati Zlo, saj je le to popolnoma nepodrejeno Bogu. Bog ga sicer dopušča (in to JE blagoslov), vendar ga kot takega ne ustvarja, ustvari ga človek, ko se s svobodno voljo odloči kakšno izmed Njegovih kreacij zlo-rabiti proti njihovem naravnem namenu – prispodoba o Adamu, Evi in Drevesu spoznanja. Da ti malo olajšam razmišljanje – bi se ti zavedal česarkoli dobrega, če ob tem ne bi imel nikakršnega izkustva slabega? Dokler ne okusiš grenkobe, ne razumeš pomena sladkega, dokler ne okusiš učinka smrti, ne moreš okusiti blagoslova življenja, dokler ne okusiš kletke, se ti tudi sanja ne zakaj je svoboda najpomembnejša človeška vrednota.

      O tem se je spraševal tudi pisec Michel Quist, nakar je zapisal: »… Ne želim si Boga lutkarja, ki bi z neba vlekel za vrvice, privezane na
      igralce človeške komedije, zavračal zlo in dopuščal samo dobro. Rekel sem, da bi si ne želel Boga, ki bi nam na pladnju nudil povsem izdelan svet, kjer bi lahko živeli brez vsakršne nevarnosti; da bi ustvaril ubogljive ljudi, ki bi znali samo ljubiti. Rekel sem, da sem raje sprejel ceno svobode, čeprav vključuje tudi trpljenje, ker je ta svoboda neposreden, najlepši in največji dokaz, da smo ljubljeni … Še ptica se v svoji svobodi obrne proti vetru in mu lahko kljubuje, da bi se mogla dvigniti više. Trpljenje, ki nas doleti, nam pomaga, da duša zori … Bog nas je ustvaril svobodne, toda svoboda nam je lahko dana tudi v pogubo. Zlo je na svetu zato, ker smo se za zlo odločili v svoji svobodi. Če pa nam Bog ne bi dal svobode, ne bi bil Bog ljubezni …«

     • Artur

      Kdor namreč pozna Boga nad sabo, živi po Njegovi volji !!?? Nobeden bog ali bogovi niso nad voljo moje duše ona se ravna po svoji volji in po svoji ne po “božji ” volji se bo rešila iz te “božje kletke”. In ja psihopati so zlo in ni se mi potrebno igrati boga da izrazim takšno mnenje zakaj je takšne “bog” ustavril ve samo on sam tisti ki trpijo pod njimi morajo to šele ugotoviti, če niso to ugotovili pred tisoči leti bodo morda čez tisoč let dokler se jih “bog” končno ne usmili in jih razsvetli.

     • Ruggedplant

      Kdor ti je dal voljo je seveda nad njo, saj ti jo je dal po duši, ki prav ako izhaja iz Njega. In tu ironično ne gre za nikakršno kletko – človek je zares svoboden le takrat kadar dela po Njegovi volji – ko torej posluša Božji glas, ki prebiva v duši vsakega človeka tega planeta, tudi v dušah t.i. psihopatih kot jih imenuješ. Ko človek zaradi svobodne volje greši, ima le OBČUTEK, da ga to dela svobodnega, dejansko pa greh utesnjuje ( – razvade, odvisnosti,…) in jemlje človeku resnično svobodo, ki mu je bila dana, zato se na ta način ne more uresničiti v vsej človeški polnosti.

      In še enkrat (zdi se mi da tega dela nikakor ne moreš sprejeti) : Bog je ustvaril celotno stvarstvo in človeka po svoji podobi – to pomeni, da izhaja iz njega in je popolno kakor on sam – v vsem, razen v grehu. Ta pa se ne nahaha v človeku (kot zmotno misliš in ljudi pošiljaš v pekel), ampak se pojavi, ko se človek odloči zlorabiti milost svobodne volje in užije sadež iz prepovedanega drevesa, če se navežem na svetopisemsko simboliko. Noben človek torej ne more biti zloben v smislu personifikacije zlobe, tako kot noben (razen Bog) ne more biti personifikacija dobrega – zlo je tisto, ki se lahko kvečjemu naseli v človeku (med smrtniki tu ni izjem), ne more pa mu vzeti človečnosti in izničiti možnost prisotnosti dobrega – v tem je tudi smisel Božjega prihoda na zemljo v človeški obliki, da prevzame nase težo grehov in nam omogoča, da se lahko znova in znova spustimo v boj s skušnjavami in postajamo v njem vedno močnejši ali pa vsakič znova klonemo na istih točkah. Tudi ko ljudje obupamo nad sabo, Bog ne, sicer nam že v začetku ne bi naklonil obstoja – prav vsaka stvar se namreč zgodi z razlogom. Ne glede na to kaj počnemo z Njegovimi darovi, smo še vedno njegovi otroci in smo mu vsi enako ljubi. Edinona nas pa je, ali priznamo njegovo očetovstvo in mu v življenju sledimo, ali pa ga zatajimo ter se prostovoljno odločimo za pogubljenje.

     • Artur

      Njegova volja ,da ravnam po njegovi volji ni in ne more biti moja svobodna volja, moja duša ni del njega ampak je ujeta iz že navedenih razlogov poleg mnogih drugih v njegovem “laboratoriju” in z izkušnjami v njemu teži, da se nikdar več ne vrne v njega.

     • Ruggedplant

      Nisi dovolj pozorno prebral mojega zapisa – nikjer nisem navedel da je Njegova volja enaka naši, ampak da smo prave svobode deležni le kadar se prostovoljno odločimo, da hodimo po Njegovi poti, sledimo Njegovemu glasu – “organsko” to “čutimo” globoko v sebi ko naredimo bodisi nekaj, kar je bilo hkrati racionalno gledano zelo nekoristno za naš “materialni jaz”, a zelo dobro za duhovnega (nesebična dobra dela, usmiljenje, odrekanje, trpljenje za dobro nekoga drugega), ali pa nekaj kar nam je sicer povzročilo kratkoročno “materialno” ugodje, a nas kasneje peče v dnu srca.

      Kar se tiče izvora duše – ta ni nastala z materialnim rojstvom človekovega telesa in zato tudi z njegovo smrtjo ne umre – vrne se namreč tja od koder je prišla, prišla pa je od tam od koder je nastalo vse stvarstvo. Tudi v Svetem pismu piše, da bomo po smrti spet vsi eno z Njim – na tem svetu je duša torej nekakšna Božja iskrica v nas, ki nam omogoča živeti preko racionalne recipročnosti kakršno živijo živali in rastline. Tako dušo in svobodno voljo razumem jaz, seveda pa gre le za premišljevanja o neubesedljivih skrivnostih, ki jim nikoli ne bomo prišli do dna, saj spadajo v sfero presežnega. Prav vsak človek ima glede tega nekoliko drugačno predstavo, tale tvoja z “laboratorijem” pa mi je zdelo daleč.

     • dob

      Upam, da bo to kaj prispevalo k boljkši predstavi o tem, kako je nastajalo vesolje.
      Torej:
      >>Jezus Kristus-sveti duh oziroma Lucifer….<<

      To dvoje ne gre skupaj. Oziroma, gre skupaj toliko, kolikor gresta skupaj Zavest in Podzavest!

      Naj začnem s tem:
      Popolnost ne obstaja. Popolnost je mit!

      Bog v Začetku ni vsega vedel. Učil se je ravno tako, kot se mi učimo: iz izkušenj!

      Podzavest je princip, koncept, ki MORA obstajati! Obstaja zato, da vanj lahko Vesolje začasno odloži tisto, česar ne more takoj razumeti in razložiti KER ŠE NI IZKUŠNJE o tem.
      V podzavest telo shrani vse neznano. To so stvari, ki jih denimo človek ni sposoben takoj predelati iz različnih vzrokov in razlogov. Recimo bolečine, ki nastane pri operaciji, ko smo brez zavesti pod anestezijo.
      Travme iz otroštva, travme po nesreči – teh stvari je ogromno!
      Tudi strahovi in demoni so samo govorica. Če iz tega delamo bogove, potem dobijo moč, ki jo ima vsaka odtujena energija, ki prosto (brez gospodarja in brez vedenja o svojem nastanku) plava in napada ljudi. Dela škodo! Mi jo naredimo za nepremagljivo s tem, ko jo povzdignemo do mitoloških razsežnosti.

      Potreben je čas in nove izkušnje, da je človek sposoben razumeti, dojeti, razložiti, sprejeti, si izdelati mnenje o, določiti uporabnost. Terapija, skratka!

      Podzavest je prostor začasnosti in je predsoba Zavesti.

      Vesolje se uči in Bog se tudi učil. Bedak je tisti, ki misli, da se Bogu ni bilo potrebno učiti!

      Bedak je recimo Lucifer in to velik. O sebi misli, da je popoln, da že vse zna in da je zato Bog.
      Zavest povezovati z Bogom je ne le logično, ampak potrebno in normalno.
      Delati Boga iz ne-zavesti oz. podzavesti, pa pomeni ustvarjati rezervnega boga, surogat, ki ga nadomešča. Krivda je zdaj nadomestni Bog na planetu namesto Boga. Samo za ilustracijo o tem, kaj smo naredili. Denar je simbol "edinega Boga", takega univerzalnega, ki ga čisto vsi uporabljajo in prav nihče zanj ne reče: Ne, to pa ni moj bog!

      Oboževati Temo, ki ima sicer nekatere elemente svetlobe pomešane v Temi, je pravzaprav poveličevanje in oboževanje pomanjkanja Zavesti.

      Vprašanje, če je to sploh "zavestna" reakcija človeštva.
      Vsak medicinec ve, da podzavest mora obstajati, sicer bi se nam zmešalo. Zato je denimo takšen stavek: A ne bi blo bolš, če Luciferja sploh ne bi bilo….. nonsens!

      Bolj priporočljivo bi ga bilo zamenjati za: A ne bi blo bolš, ko ne bi Nezavesti imeli za Boga in iz nje delali Luciferja.

      Podzavest je samo predsoba Zavesti!
      Nekaj, kar je začasno, ne more biti Bog.

     • dob

      NA GORI
      Ko je bil Učitelj na Gori, se mu približa Zli Duh in mu pokaže lepote tega Sveta, z besedami: “Padi predme na kolena in me moli kot svojega Očeta, pa ti dam vse to, kar vidiš!”

      Sin Boga Očeta in Matere, ki je rodila Vse v Vesolju, se zasmeje in smeh mu pride ( le odkod neki?) naravnost iz srca:

      “Bedak! Vse to JE moje. S tabo vred.”

 • Artur

  Usmiljenje je ali pa ga ni , žalostno da obstajajo nekateri katerim se mora to vcepljati in dopovedovati .

  • Olga

   Usmiljenje do domovine?

   • avtohtoni neandartalec

    Nična toleranca do usmiljenja.

 • avtohtoni neandartalec

  Vrh rimokatoliške cerkve je maševal v samih malih in odročnih krajih, mogoče zato, ker v prestolnicah ni velikih Marijinih svetišč ali pa gre za kakšne tradicije, ki jih javnost slabo pozna, vendar imajo za skupnost poseben pomen.
  Usmiljenje je res nenavaden pojav, v naravi ga poznamo edino v primerih, ko je zver sita in preveč zadovoljna, da bi s polnim trebuhom še naprej lovila in lobijala plen.
  Pri ljudeh pa deluje precej drugače, vodi nas razum, ki včasih izgine, postane zmeden, obseden z raznimi blodnjami, človek je lahko v nekem trenutku pasiven, v naslednjem bo neusmiljeno razmetaval s silo povsod okoli sebe, dokler ne bo vse mrtvo in porušeno, lačen, sit, ogrožen, varen, ne igrajo nobene vloge.
  V Sloveniji ni danes nobenega usmiljenja, vlada nam fašizem, vsi smo se dolžni usmiliti edino izrojene države oziroma njenih predstavnikov in uslužbencev, pokazati empatijo in razum pri nas pomeni znak šibkosti, morda celo izdajalstvo, ker če ni reda in discipline, država trpi, v fašizmu pa večjega greha preprosto ni.

 • avtohtoni neandartalec

  Resnica je v fašističnih džamaherijah posebna kategorija. Čeprav je že po definiciji jasno, da je resnica neodvisno in objektivno dejstvo, ki je enako za vse, sta v rabi dve zelo zmedeni različici, ki z dejstvi nimata nikakršne zveze.
  Za katolike ni dvoma, resnica je lahko edino tisto kar piše v Bibliji, razumejo jo lahko edino posvečeni, ki tudi usmerjajo cerkev ljudi, da lahko razumejo dejstva iz biblične perspektive.
  Zloraba resničnega je pri državi še večji absurd, saj se načelno zaveda, da dejstev nihče ne pozna dovolj dobro in v celoti, zato lahko resnica nastane edino kot kompozit različnih mnenj in vtisov, ki jih fašisti stimulirajo, zbirajo in poljubno zlagajo v konsistentne konstrukte, s katerimi lahko potem opravičijo vsakršno zlo in krivice.
  Kaj je potem resnica, kaj čemo početi z njo, če jo nobena stran ne razume in se niti ne trudijo, ker je običajno brezvezna in nekoristna. Govorimo torej o uporabnih resnicah, še več, bolj mot so dejstva nejasna, lažje jih je obračati naokoli in potvarjati.
  Je Marija poznala resnico? Seveda, če se ji je res razodel Bog in jo vprašal, če bi rada rodila njegovega sina, da bo lahko resnica hodila med njimi, v človeškem telesu. Ponudila je edino kar je imela, svoje telo, ki je izgubilo nedolžnost šele z rojstvom Kristusa, ko je pač porinil na svet in ob tem pretrgal deviško membrano.

 • domovina mili dom

  Upanje dolgo že 70 let?
  Torej so bili komunisti poslani, da trpimo na zemlji, posledično nam bo v nebesih lepo?

  • avtohtoni neandartalec

   Danes se imajo fino samo državljani prvega razreda, za državljane drugega razreda, z državljanstvom na odpoklic in tretjega razreda, pod posebno zaščito države, je o dostojanstvu in pravicah nesmiselno govoriti, ker tehnično gledano, ne spadajo med prave ljudi.

  • Ruggedplant

   Nihče ni nikoli obljubil, da bo pot do večnosti posuta z rožicami. Obupovanje je točno tisto, česar si partija najbolj želi – in vidim, da je na tem forumu že kar nekaj razgretih glav, ki bi po hitrem postopku spremenilo svet – če je treba tudi tako, da Zore vkoraka v parlament z nekaj oboroženimi ministranti, razpusti vlado in ukaže lustracijo vseh simpatizerjev prejšnjega režima.

 • Olga

  Pravi dušni pastirji so bili vedno vzgled za ljudi, saj so imeli kompas in hrbtenico!! Ogromno so pretrpeli med komunizmom! Mnogi so bili preganjani, zasmehovani, mučeni in celo ubiti!!!
  Nikoli pa se niso predali in prodali!! Svarili so pred komunizmom! Njihova beseda je prihajala od Boga, saj so jo živeli!
  Mislim, da bi neskončno trpeli ob besedičenju brez prave vsebine in zgledov!

  • avtohtoni neandartalec

   Mislim, da je bilo vseeno najhuje med nacistično okupacijo, ko so lahko Slovenci edino med fašiste ali pa so bili vse to kar naštevaš, in sicer zgolj zato, ker se niso rodili pravim staršem. Komunizem je bil nenazadnje samo razredni boj, za ideale in vrednote je šlo, ne za evgenične blodnje in duševno bolezen.

   • Olga

    Šlo je za zahrbtno revolucijo! Komunisti so izkoristili okupacijo in niso izbirali sredstev! Dokazano so bili edini kolaboranti v boju s fašisti (Turjak)! Ne samo, da so pobijali neoborožene zavedne Slovence, preko 1000 v prvih letih vojne! S svojimi akcijami so izzivali sovražnika, ki se je nato znesel nad civilnim prebivalstvom ( uboji talcev!!).

 • Iza Demos

  Nič se ne bo spremenilo, saj sami duhovniki, škofi itd. ne upoštevajo božjih zapovedi. Ko jih bodo oni in vsi katoliški verniki pa se bo.
  A kdaj bo to ve le Bog, ki se zagotovo ni izmislil ODPUSTKOV.

 • MEFISTO

  Kdaj bo uredništvo tega portala uspelo toliko oganizirati nejegovo delovanje, da se bo smel vsak komentator oglašati le pod enim niockom.

  Portal je vse manj zanimiv, ker nekdo (mož tisočerih nickov, ki mu očitno preostaja časa) že skoraj uredniško vodi vsebno portala in smeri političnega razvoja.

  Zaradi njegovega dolgovezja postaja portal nezanimiv in prenasičen z njim.

  • Viktorh

   Pa ti, menda, ja ne prihaja?

  • Viktorh

   Pa še to:

   ..kjerkoli se pojaviš, delaš zmedo. Vsi te kopirajo, vsi delajo zmedo, vsi te zajebavajo, LE TI NE DOJAMEŠ, DA SE VSI iz tebe norčujejo.
   Strezni se, postani realen, razumi vendar, da se pojavljaš v virtualnem svetu, kjer te NE MOREJO VSI UBOGATI.

   A bo šlo “mali bog”?

 • Viktorh

  Uredništvo pa prosim, da pojasni, a res mora sprejeti vsako reklamo, ne glede na to kako realne učinke imajo.

  Tale, tu, ki kaže senilno, zanemarjeno starko, pa res ni vredno oglaševati za tisto, kar ni mogoče doseči.
  Poleg tega gre za češko ali slovaško firmo, ki zavaja s svojimi oglasi na veliko načinov: jeziki, hujšanje..

  bodite tako prijazni in se ne prostituirajte!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!