Slovenski škofje: Marijino vnebovzetje je za verne praznik upanja

Na maši na Ptujski Gori je vernike nagovoril mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto: epa).

V večjih Marijinih svetiščih so na včerajšnji praznik maševali škofje. Obnovili so posvetitev slovenskega naroda Mariji. V nagovorim zbranim so izpostavili, da je praznik Marijinega vnebozetja za verne praznik upanja.

V osrednjem štajerskem Marijinem svetišču na Ptujski Gori je maševal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Dejal je, da je bila Marija prva, ki je doživela polnost odrešenja in je z dušo in telesom pri Bogu. Zato je po njegovih besedah za verne ta praznik v prvi vrsti praznik upanja, da tudi njih čaka to, kar je uspelo Mariji, če bodo pot zemeljskega življenja prehodili v veri in zaupanju v Boga.

Pomen sprave
Nadškof Cvikl se je dotaknil tudi vprašanja sprave in ob obnovi posvetitve Mariji izpostavil, da se nič ne bo spremenilo, če se ne spremenimo mi, če mi ne postanemo boljši. Po nas pa bo tudi naša domovina postala drugačna; takšna, kot si jo vsi želimo, bolj človeška, bolj v službi skupnega dobrega, kjer bodo v ospredju resnica, skrb za okolje, za družine, mladino, s čutom za rojake…

Pomen usmiljenja
Murskosoboški škof Peter Štumpf je v cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču izpostavil pomen usmiljenja. “Tam, kjer je usmiljenje, tam je življenje. Tam, kjer ni usmiljenja, nastopita sovraštvo in nasilje in končno tudi smrt,” je dejal in dodal, da je usmiljenje “velika moč, ki prihaja od samega Boga”. Pri tem se je dotaknil tudi aktualnih razmer.

Kako se boriti proti terorizmu
“Zaman je načrtovati strategije proti terorizmu in sovraštvu, če ne načrtujemo, kako se bomo borili proti grehu, ki ogroža in uničuje vse, kar je dobro za ljudi. In kaj je največje dobro? To, da živimo v miru in veselju s seboj in z drugimi in da po smrti v Kristusu stopimo v večno slavo neskončno usmiljenega Boga,” je dejal škof Štumpf.

Pravičniška drža ni dovolj
Pomen usmiljenja je v osrednji maši na Brezjah izpostavil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je mašo vodil v Marijini baziliki v Petrovčah, koprski škof Jurij Bizjak v baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori, novomeški škof msgr. Andrej Glavan pa na Zaplazu, “dolenjskem Brezju”.

STA, A. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!