Soboški škof Štumpf demantiral napade pisuna Karbe: “Pozivam vse medije, duhovnike in vernike, da po svojih močeh prispevajo k širjenju resnice in se vzdržijo objavljanja polresnic ter netenja napetosti”

Dejan Karba (desno) je zanetil vojno proti murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu. (Foto: arhiv Demokracije)

Soboški škof, dr. Peter Štumpf, je v zvezi z neresničnimi navedbami v nekaterih slovenskih medijih (Oste Bakal, Župnik toži škofa!, Slovenske novice, 26. 7. 2018, str. 5; Janko Votek, Beltinski župnik se ne da, Vestnik Murska Sobota, 26. 7., str. 3; Dejan Karba, Duhovniki: Škof Peter Štumpf naj odstopi, Dnevnik, 27. 7. 2018, str. 4)  javnosti podal posebno izjavo, s katero želi dopolniti trditve, ki so bile objavljene v zvezi z dogajanji v župnijah Beltinci in Ljutomer.

Največ nepopolnih podatkov po besedah škofa Štumpfa zasledimo v slovenskih medijih v zvezi z dogodki v župniji Beltinci. “Javno sporočam, da sem na podlagi redne pastoralne vizitacije (8. 5. 2018) v Beltincih ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju župnije. Beltinski župnik Alojz Benkovič je bil o vsem seznanjen. Prejel je pisno poročilo o izsledkih vizitacije (pismo št. 52/18). Zato ne drži njegova izjava v medijih, da ne ve, ‘zakaj bi moral drugam’ (Slovenske novice). Prav tako je poleg dekreta o razrešitvi s položaja župnika prejel moje osebno pismo s ponovno navedenimi razlogi, zakaj mora zapustiti župnijo. Zato demantiram pisanje novinarja, da župnik ni prejel ‘navedenih pravih razlogov’ za umik iz beltinske župnije (Slovenske novice). Župnik je bil in je z vsem seznanjen in lahko moj vizitacijski zapisnik pokaže novinarjem. Vsak duhovnik pa se lahko na škofovo odločitev tudi pritoži,” je zapisal v izjavi medijem in pri tem dodal, da mu to omogoča cerkveno pravo.

Tudi gospodu Benkoviču je to možnost ponudil z dekretom, s pritožbo, ki jo že omenjajo nekateri mediji (Slovenske novice, Dnevnik), pa bo gospod Benkovič lahko vpričo dveh mediatorjev (župnikov) ponovno slišal razloge, zakaj je njegova odstranitev s položaja župnika nujna, in se bo lahko zagovarjal. Pri tem upa, da bo z mediacijo gospod Benkovič spoznal njegovo skrb zanj in za beltinsko župnijo in da se bo po tej poti zanj in za beltinsko župnijo našla najboljša rešitev.

Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika
Soboški škof je prav tako demantiral izjavo novinarjev, da so se duhovniki “zaradi nesoglasij s krajevnim škofom” (Dnevnik) iz murskosoboške škofije “morali umakniti sami ali pa so bili umaknjeni” (Vestnik Murska Sobota). “Kadar so potrebne premestitve, duhovnike vabim na pogovor. Z vsakim duhovnikom, ki se je pripravljen pogovarjati, iščeva najboljšo rešitev ‘za blagor duš’ (salus animarum).” Trenutno sta dva njihova duhovnika na študiju v Rimu. Eden je na prošnjo Slovenske škofovske konference postal kaplan v Slovenski vojski. Drugi je na prošnjo mariborskega nadškofa postal vzgojitelj v Domu Antona Martina Slomška v Mariboru. Na prošnjo argentinskih Slovencev je dr. Štumpf enemu dovolil oditi za dušnega pastirja v Buenos Aires. Eden je izseljenski duhovnik v Stuttgartu. Še pred njegovim prihodom v soboško škofijo je en duhovnik na lastno željo odšel v celovško škofijo, drugi pa je pozneje želel oditi v mariborsko nadškofijo. V zadnjem času je bil en duhovnik začasno umaknjen iz župnije; eden je zapustil duhovniški poklic, eden pa je v postopku vrnitve v duhovniški poklic. Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika.

Samo resnica koristi soboški škofiji
Soboški škof Štumpf je tudi v primeru ljutomerskega župnika demantiral nekatere trditve medijev. Kot poudarja, gospod Zrim ni bil “odstranjen” (Slovenske novice) niti “izgnan” (Dnevnik) iz župnije, ampak ga je po skupnem prijateljskem pogovoru zaradi suma zlorabe mladoletne osebe moral v skladu s smernicami (glej Sporočila 8/2014, 140-145) začasno umakniti iz pastoralnega vodenja župnije. “Ravnal sem tako, kakor določa kan. 1722 Zakonika cerkvenega prava in duhovniku omejil pastoralne dejavnosti, da se zaščitijo on, morebitne žrtve in dobro Cerkve. Dokler gospodu Zrimu ni dokazana krivda, velja za nedolžnega. Zato obžalujem, da se v ljutomerski župniji in tudi drugod po soboški škofiji netijo prepiri v zvezi z dokazovanjem nedolžnosti gospoda Zrima. To ne koristi nikomur, ampak ustvarja napetosti v javnosti in škofiji. Treba je počakati, da se postopek konča.”

Škof Štumpf je na koncu pozval vse medije, duhovnike in vernike, da po svojih močeh prispevajo k širjenju resnice in se vzdržijo objavljanja polresnic ter netenja napetosti med škofom in duhovniki ter duhovniki in verniki. “Samo resnica lahko koristi mladi soboški škofiji pri njeni rasti in poslanstvu,” je še zapisal.

C. Š.

 • Tanja Bor
  • Soave

   + + + + + + No, tale je pa dobra. . . . . .
   Je pa vprašanje, KAJ je vzrok in posledica !

  • Tone

   Saj gre samo za družinski prepir!
   Nekateri pač povsod vidijo komunistične vampirje, ki samo gledajo, koko bi uničili slovenski narod in Cerkev.

   • lojze

    ja res je, koko, kokodak, koko pravi je bedak!

  • BARBARA RAKUN

   Tanja hvala za tole, človek se res lahko zamisli, kakšne so njegove vrednote

   • karpelec

    Ob iskanju cekinov, so se vrednote porazgubile in iz njega naredile samo še pojočo travico.

 • SIMON ROZIC

  Kaj je to polresnica ? , je resnica ali laž?

 • Djuro Sumar

  Dobra novica je, da je župnikov vedno manj, saj se mladi zelo redko odločajo za ta poklic. Pravzaprav se odločajo samo še pedri, da lažje pridejo do otročičkov.

  • Olga2345

   Zdaj so vsi pedri in drogerasi pri levih fašistih, Židanu in mesecu!

   • Djuro Sumar

    So župniki prestopili k levici?

    • stajerc5

     Vprasaj papeza!

     • Djuro Sumar

      Papeža desnakarji itak zmerjajo s komunistom. Desnica je vsa v razsulu.

     • stajerc5

      Ja kaj zdaj, a nisi srecen? Mat Bozja, nikoli ti ne pase, vrz si ga ze enkrat na roke, da bo mir!

     • Djuro Sumar

      Srečen bom, ko bo na planetu večina ljudi ateistov.

     • stajerc5

      Na nasem planetu sigurno ne! Nekje ga bo treba se najti za vernike “nevernikov”!

     • rabbit

      Prej boš Alaha molil kot se ti bo to uresničilo.

     • Djuro Sumar

      Seveda ne bom dočakal, ampak trend gre v to smer, saj so ljudje vedno bolj pametni in razgledani. Pred 100 leti ni bilo na planetu nobenega ateista, danes pa nas je že več kot 10%, v Sloveniji pa blizu 30%.

  • sprehajalec

   Tvoji komsomolci so jih nekoč še z bencinom polivali pa zažigali Đurice….

  • tohuvabohu

   Pa menda tisti, ki sanjajo o velikem bogastvu.

  • slovenski štor

   Če nisi mašina,si slaboumen.To kar pišeš je tako neokusno,ogabno,bolno,nagravžno.Nima smisla več pisati.

   • Djuro Sumar

    Resnica je prevečkrat neokusna, ogabna, bolna, nagravžna. Ampak kaj moremo, takšen je pač ta svet, kateremu vladajo kapitalisti in farji.

  • rabbit

   Ljubček to pa si malo pomešal lani sta bila 2 novomašnika letos pa kar 20.

 • VERRZIFIKATOR

  Gledam, kakšno bitje je na sliki,
  da na K začenja se, je jasno,
  v telefon oglaša K se glasno,
  da call girl je, povejo tiki.

 • tarantela

  Ma, pejte delat, ne da sadite rožice in živite na račun ovčic.

 • Olga2345

  Če bi funkcionirala pravna država, bi laži, ki jih širijo Karba in podobni prestituti, dobile epilog na sodišču in fake news, ki blatijo posameznike, sploh ne bi bilo!

  • Tone

   Ali jih je kdo poskusil tožiti, pa ni šlo?

   • rabbit

    Rode je dobil tožbo pa Janša in SDS tudi. Preberi knjigo Fake news Petra Jančiča pa ti bo marsikaj jasno.

    • Tone

     Rode ni dobil tožbe, ampak se je s Karbo poravnal, Janša pa je več tožb zgubil kot dobil.

     • rabbit

      Se pravi Delo je plačalo odškodnino in se opravičilo kdo je sedaj na izgubi. Janša in SDS pa sta tudi tožbo proti Delu dobilo celo opravičilo so uspeli napisati in sicer na tako malem prostoru da bi ga iz mikroskopom težko prebral. Pa so eni vrli mladci to natisnili in ga obesili na nadvoz pri Delu.
      Do sedaj je Janša izgubil samo tožbo proti kurbam iz RTV pa še ta ni dokončna.

     • Tone

      Vidim, da nimaš pojma o stvareh o katerih govoriš, pa naj bo. Tudi jaz nimam spiska Janševih tožarjenj. Delo pa ni nič plačalo, samo poravnala sta se, nista pa povedala, kako. Najbrž zato Družina tako lepo piše o Karbi.

 • Franc Šink

  Najbolj bizarno je da se samozvani ateisti vtikajo v versko življenje drugih.

  • Tone

   Nastavljanje in odstavljanje župnikov ni versko življenje, ampak politika inštitucije Cerkve.

   • tohuvabohu

    Ne picajzljaj. To je povezano.

   • rabbit

    Vsak, ki gre za župnika v naprej ve v kaj se podaja zato 4 lete študira in če mu do takrat to nji jasno ne vem kaj tam počne. Prestavljanje župnika je nekaj najbolj normalnega jaz bi jih prestavila vsake 4 leta, da se preveč ne navežejo na neko rutino saj naj bi bili božji namestniki na zemlji.

    • Tone

     Hvala za informacijo, ampak ti nima nobene zveze z mojim komentarjem.

     • rabbit

      Kako da ne vsak ki gre za župnika ve kakšna je hirarhija in kako deluje. V službi se upošteva šefa in ne snažilka kaj tebi ni jasno.

     • Tone

      Meni ni jasno, zakaj se spuščaš v diskusijo, če ne znaš brati. Jaz sem samo napisal, da odstavljanje župnikov ni versko življenje, ampak politika inštitucije Cerkve. Kaj ti tu ni jasno? Nikjer ne pravim, da ne bi smeli odstavljati župnikov, ker me to sploh ne briga.

 • montyamp

  Židan , Kućan ,Karba , …………………………..
  Če bi Madžari obdržali pomurje , Slovenija danes daje kredite Švici .

 • RATATA

  “mlada Soboška župnija” http://www.skofija-sobota.si/10-obl-skofije

  komu vsi popuščaja in čemu?

  Folk pa nič ne ve in ga nič ne zanima, pa bi ga moralo brigati!
  Komijevski pisuni niso upoštevanja vredni!

  Župniji Železna https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezna_%C5%BEupanija
  in
  Zala https://sl.wikipedia.org/wiki/Zala_(%C5%BEupanija)

  Pa veste sploh ljudje božji, da je po sporazumu v Trianonu določena meja po Dravi do sotočja z Muro in Prekmurju pripada Medmurje?

 • montyamp

  Zaj bo UDBA s Kućanom na čelu , nastavljala župnike .
  Boljše pa je kot da ga ubijejo kot KRAMBERGERJA ,SLIVNIKA ,JAMNIKA,GOLUBA ,………………………………..
  IVEK KDO TE JE UBIL ???
  https://www.youtube.com/watch?v=7AaeV17w3Os

 • if

  Profesionalnost Karbe in njemu podobnih je na psu. Pod težo neprofesionalnosti in nedemokratičnsti je pes pobegnil.

 • Osti jarej

  …sum na pedofilsko zlorabo….in to tukaj zagovarjate……fuj,sramotna sramota

  • Tone

   Vedno je najprej sum, nato obtožba in na koncu morda obsodba.
   Ali misliš, da bi duhovniki morali biti nad vsakim sumom?
   Ali bi morali biti najprej pravomočno obsojeni in šele nato sumljivi?

   • Osti jarej

    ….tona,ne bluzi…..a ti vnuki hodijo v cerkev?…če ja….naj jih varuje bog….aja,če bi bil,bi take svinjarje na mestu s strelo z jasnega pokončal….amen /tako naj bo/

    • Tone

     Nič ne bluzim, ampak postavljam smiselna vprašanja.

     Bog je pri uporabi strele precej nemočen. Najvišje točke cerkvenih stavb namreč niso križi, kot se zdi, ampak strelovodi.

     • Osti jarej

      …boga ni,zato častijo hudiča…..vetikan in cerkev v cerkvi

      …p.s.je vnuk velik toliko,da stoje seže ravno do farjevega razporka ,ali je že tako zrasel,da mora klečat??

     • Tone

      Brzdaj fantazijo!

     • Osti jarej

      …ti si bil ministrant,ane

     • Tone

      Sem, a moj župnik ni imel takih potreb.

 • Osti jarej

  …ni bil izgnan,ne odstranjen…po prijateljskem trepljanju po rami,so ga skrili ….kakopak….modus operandi..

  • Franc Šink

   In ti se imaš za intelektualca?

 • Osti jarej

  …bravo,karba,,za razkrivanje cerkvenih svinjarij

 • slovenski štor

  Bravo g.škof,tako se odgovori jasno,jedernato in odgovorno.
  Vse levičarske gnide,a ni RKC ločena od države?A ni RKC samostojna organizacija?A nima pravil v skladu s slovensko zakonodajo?A niso člani RKC tudi verniki?
  Nisem klerik,sem samo vernik član RKC.Odgovorno sprašujem:Zakaj se mešate v naše notranje zadeve?Kdo ste vi,da nam boste solili pamet?Vi,ki se imate za ateiste,nasprotnike Boga,napadate nas vernike.Kdo vam je dal to pravico:Marx,Lenin,Stalin,Tito,Kardelj,Ribičič….?
  Veliko vas,ateistov,se do nas vernikov na momente hujše obnaša in ravna kot muslimani(agresivni).A vi res mislite,da nas boste prestrašili?Kristijani so v preteklosti veliko trpeli in so vse to grozo pretrpeli.Kristijani smo še vedno tu.Če bo Bog hotel,bomo še naprej.Vi lahko karkoli naredite,nas ne morete izničiti.Komunisti ste verjeli v 1000 letno “carstvo” komunistične SZ,kje je sedaj?
  G.škof,verjamite mi,veliko vernikov iz vseh koncev Slovenije, vas podpira.Vztrajajte!
  Slovenska RKC ne popusti pred napadi levičarjev,ki uporabljajo vsa sredstva dovoljena in nedovoljena!

  • Osti jarej

   …katoliška cerkev vernike izgublja…prav zaradi takih svinjarij….pa niso edine….sploh ne

  • Tone

   RKC je javna ustanova. Mediji imajo pravico in dolžnost, da poročajo o dogajanjih v javnih ustanovah. To nima nobene zveze z napadi na vero in vernike, ne na tisto Cerkev, ki naj bi bila občestvo vernikov in ne ustanova.

   • slovenski štor

    Tone,zakaj se ne poučiš,če si ateist,še posebej,kaj je kaj?Prvo moraš definirat,kaj je ustanova,potem,kaj je javna in šele nato blekniti.
    To kar si bleknil je brca v temo.Mediji imajo vse in nič.Njihovo gonilo bi morali biti bralci,poslušalci,gledalci.Mediji niso družbene ustanove kot v socializmu.Ti si vse pobrkal.Tudi zato je v Sloveniji sranje.Obveščaneje ni več stvar partije,socialistične zveze ali podobnega stvora.Mnogi mislijo,da je še vedno tako.Tako imenovana Zveza borcev Slovenije misli,da je RTV SLO njen “organ”….tako je včasih bilo.Njim ni treba nič poročat,če nočejo.Malo drugače bi se morala obnašati RTV SLO in RADIO,kot javni servis.Pa se ne.Občutek imam,da gre za svojevrstno servilnost do dolečinih struktur.Ve se katerih.
    Ko boš definiral javno ustanovo,boš imel boljšo sliko.
    Naj ti še povem,da je RKC verska skupnost.Za njo velja Zakon o verski svobodi,tudi pogodba med Slovenijo in Svetim sedežem…
    Potolažim te:RKC ni javna ustanova,tudi društvo ni,tudi fundacija ni,tudi javni zavod ni….
    RKC je verska skupnost!Oseba zasebnega prava.
    To kar Karba piše, je napad na RKC,na vero in nas vernike.Mi smo občestvo.Ti nas ne moreš ločevati na vernike in klerike.Ni šanse.To so poskušali in delali v socialistični republiki Sloveniji,skoraj 50 let.Še danes živeči Zdenko Roter ve zelo veliko.Saj je bil v prvih vrstah socializma proti RKC.Zdaj to poskušate mlajši rodovi vaših prednikov.Vidim,da vam ne uspeva najbolje.
    Bolj ko nas napadate,močnejši smo.V času najhujših napadov je bilo veliko kandidatov za kleriški stan.Zato me ne motijo napadi.Bolj ko boste napadali,boljši bomo.O,ko bi bilo še več “Karb”,kje bi nam bil konec?
    Tone,levičar-ateist,napadaj!

    • Tone

     “Potolažim te:RKC ni javna ustanova,tudi društvo ni,tudi fundacija ni,tudi javni zavod ni….”
     Kjerkoli so razpisi za proračunska sredstva ustanovam, društvom, fundacijam, javnim zavodom, se RKC postavi v vrsto.

     Kaj ni Karba član RKC občestva? Ali nisi bral intervjuja z njim v Ognjišču?

     • slovenski štor

      V tvoji glavi je še kar socialistična zveza in ne samo tvoji.Res je tako!
      Na razpise za proračunska sredstva se lahko javijo vsi tudi ti,razpisovalec odloča na osnovi razpisnih pogojev kdo in koliko dobi,če ustreza tem pogojem.Tisti,ki ne ustrezajo so pač odbiti,verjetno bi lahko bil tudi ti.Javiti se na razpis…brez veze ti razlagati.To je tako: postaviš se pred zid in tuliš v zid,posledica,vse se odbije od zidu v tebe.Razumeš?Bo šlo?
      Karba?Član RKC,možno.Osebno ga ne poznam.Poznam kar nekaj njegovih pisanj.Po vsebini napisanega bi rekel,da ni kristjan,celo,da je proti Cerkvi.Sicer pa,kdo sem jaz,da bi lahko sodil?Ne smem in ne sodim
      Ognjišče redno berem.Zadnjih 2o-let se ne spomnim,da bi bil kakšen pogovor s Karbo.In če bi bil? Po tvoje je vsak sogovornik v Ognjišču že član RKC.To ni res.Novinarji in bralstvo določajo sogovornike,ki ni nujno,da so člani RKC.
      Tone,RKC je mnogo,mnogo več kot si ti lahko predstavljaš!

     • Tone

      Ohladi!!
      Kadar gre za denar, se cerkev postav v vrsto z drugimi javnimi ustanovami. Kaj si mislijo sami o sebi, me pa ne zanima.

      Karbo pa lahko spoznaš tukaj:
      https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/C0E75BDC3F327DAAC1257523003A21C2

     • rabbit

      Karba je študiral za župnika pa to ni nikoli postal omenjata se dva razloga po enem je topli brat pa so v cerkvi ugotovili, da jih je že preveč, po drugi najbrž bolj realni pa da je od starejših vernih gospa izvabljal denar in da je to nekomu iz škofije prišlo na ušesa in da ne bi bilo škandala so ga po hitrem postopku vrgli iz lemenata.

   • Franc Šink

    Rkc ni javna ustanova.Ampak intimna zadeva kamor se ti nimaš kaj utikat.

    • Tone

     RKC zelo intimno vabi z zvonjenjem na svoje intimne prireditve, javno celo razglaša, kdaj je intimni obred prispel do povzdigovanja, intimno prireja procesije po trgih in poljih, intimno ima svoje prireditvene prostore na glavnih trgih vasi in mest, intimno trguje z lesom in pornografijo, intimno dobiva proračunska sredstva, intimno se njeni poglavarji udeležujejo državnih proslav in sprejemov, intimno njeni delavci škropijo na novo zgrajene javne in državne objekte, …

     • slovenski štor

      Ne tebi,ampak tistim,ki slučajno berejo tvoja pisanja in recimo tega.Oznaki za vsebino:trivialno,infantilno.
      Franc Šink je povedal nekaj povsem drugega,kar ti ne razumeš.Tvoj odgovor potrjuje,da ti brcaš v temo.
      Napisal sem ti kaj je RKC,in še vedno ti ne gre v glavo.Morda imaš tudi podzavestno blokado.Zavestno tako in tako poudarjaš,da si proti RKC.Torej,v tebi so še dodatni mehanizmi,ki blokirajo samo razumevanje,ne poterjevanje,kar ti hočemo povedati.
      Spoštovani bralci,če Tone ni mašina,se s svojo svobodno voljo trdno odloča,da je proti RKC,veri in občestvu vernikov,klerikov….V vseh oblikah in vsebinah.Tako ga jaz razumem.

     • Tone

      Jaz nisem niti proti veri, niti proti RKC, jaz sem proti neumnostim in netočnostim, ki jih pišete tukaj. Ti bi pa rad ocenjeval mene osebno.

      Še nasvet: če že rečeš, da ne pišeš meni, ampak brlcem, potem ne piši “ti brcaš v temo”, ampak – Tone brca v temo, ne gre mu v glavo, ima podzavestno blokado, je proti Cerkvi, itd.

   • rabbit

    Ni po levičarsko je ločena in sedaj bi se pa vtikali tam kjer jih nič ne srbi.

    • Tone

     Kdor želi javno nastopat, mora biti tudi pripravljen prenesti javno sodbo, celo opravljanje. Oseba ali ustanova, vseeno.

     • rabbit

      Med kritiko in opravljanjem je zelo velika razlika in ti opravljaš ne kritiziraš.

     • Tone

      No, prav, saj pravim, da imam tudi opravljati pravico. Ni lepo, greh pa tudi ne.

      Vidim, da bi ti rad zabil enega nasprotnika Cerkve. Jaz nisem nasprotnik Cerkve, ampak takšnih nasilnežev kot si ti.

 • xtc

  Ne vem kaj levake toliko briga Cerkev in njeni notranji odnosi-cerkev je tam oni tukaj,če se bo odkrilo kaj kaznivega,pa je za to pristojno sodišče ne Karbe in kučani.

  • Tone

   Mediji imajo pravico in dolžnost, da poročajo o dogajanjih v javnih ustanovah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!