Spet prihajajo dnevi velikega onesnaženja s trdimi delci

Foto: STA

Spet prihajajo dnevi visoke onesnaženosti zraka s trdimi delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu. Na Primorskem in v Murski Soboti bo onesnaženost nizka, drugje pa zmerna.  

Ko se onesnaženost zraka poveča, je priporočljivo, da omejimo izpostavljenost zunanjemu zraku. To ne pomeni, da moramo biti zaprti v prostorih, ampak da trajanje bivanja in stopnjo fizične aktivnosti zlasti na prostem omejimo. Tiste dejavnosti, ki so mogoče, izpeljemo v notranjih prostorih. Fizične aktivnosti na prostem naj bodo v času onesnaženosti zraka manj intenzivne, krajše in z več odmori. Zračenje prostorov naj poteka v času, ko bo pričakovana onesnaženost zunanjega zraka najmanjša, to je ponavadi zgodaj zjutraj.

Pri zmerni stopnji onesnaženosti, ki jo označujejo z rumeno, na Agenciji za okolje svetujejo le hojo, pri oranžni naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno, pri rdeči pa dodatno svetujejo zmanjšanje fizične aktivnosti tudi v notranjih prostorih.

Glede zračenja prostorov vrtcev oziroma šol v dneh s povečano koncentracijo trdih delcev priznavajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, da so v precepu. Z zračenjem se namreč poveča vsebnost trdih delcev v igralnicah oziroma učilnicah, po drugi strani pa neprezračene igralnice in učilnice predstavljajo povečano možnost za kapljično širjenje nalezljivih bolezni, ki dosegajo vrh ravno v obdobju kurilne sezone. Tudi v šolah in vrtcih je priporočljivo zračiti prostore, če je to le mogoče zaradi organizacije dela, zgodaj zjutraj.

Branka Jurhar

 • garfi

  z maskami bomo hodili okrog kot kitajci
  še težje je prezračevanje prostorov

  • tohuvabohu

   Zakaj imajo v Bohinju tako dober zrak?
   Odgovor: Zato, ker ne odpirajo oken!

   • garfi

    v vsakem primeru sem že kupil maske

   • karpelec

    …in trde delce obdržijo zase.

  • Novakec1

   Burka bo bolj primerna kot maska, dvojni učinek.

 • tohuvabohu

  Pripomba: ne ogrožajo nas trdi, temveč trdni zračni delci. Trd je tisti, ki ne loči teh dveh pojmov.

 • Osti jarej

  Kako resno je spet mislil cerkveni filozof s svojo praznično izjavo – “Cerar: Slovenija počasi, a vztrajno dozoreva”.

  “Postali smo samostojni, sami odločamo kako lepo in dobro bomo v njej živeli. Dovolimo vse, kar ne prihaja iz glave ljudstva, postrežemo jim z dobrotami z neba. Zato smo skrbeli 25 let in danes je dozorelo, več nihče nima pravice vprašati, kako lepo jutro ali večer bo imel, ker o tem odločamo mi. Smo tudi danes podpisali, da lahko ljudje uživajo v prazničnem pogledu na svobodno nebo. Ko vidijo dobrote na nebu so nam lahko zelo hvaležni, ker skrbimo za njihov redni odnos z zdravnikom in farmacevtom. Ker sta božič in Novo leto pač priložnosti za slavje s petardami smo jih mi sklenili metati po nebu, vse te dni, da bo za vas praznik v bolnišnični postelji še ves prvi teden v januarju nadvse lep. S to dobrino moramo ravnati odgovorno in jo trositi v neskončnih količinah, da pomagamo ljudstvu! Še malo, pa ljudje ne bodo več zaznavali krize, ker bodo skrbeli le še za zdravje in golo preživetje.”Publishwall/

  Naj bo ta fotografija kot Cerarjeva srčna čestitka ob lažnem prazniku za vse vas, ki že cvetite!

  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2016/12/26/publishwall_1482766194_6718390.jpg

  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2016/12/26/publishwall_1482766203_8905021.jpg

 • Osti jarej

  ..laž na laž…..aja…še kdo naj reče,da je cmerar rdeč

  • valentin

   ja, verjetno se mu po žilah namesto krvi pretaka glikol.

 • pajot

  Hujši kot trdi delci so samo še trdi desci.

 • Nata

  Dobri komentarji spodaj! Za dobro voljo pred spanjem.
  Ampak. . . je pa vseeno hecno. Kaj se je zgodilo, ali pa se godi, da je toliko govora o tem zadnje dni ??

 • The Truth Keeper

  Naj nam nehajo svinjati nebo in s tem zavirati naraven meteorološki cikel, pa bo narava opravila svoje! S tem nam svinjajo tudi našo rodovitno zemljo, v kateri bodo počasi vzklila le še gensko spremenjena semena, katera bodo za veliko ceno tržile le priviligirane korporacije! A nas to pravzaprav ne gane, kajne? Lepo nas ujčkajo v lažnem zadovoljstvu nekontroliranega potrošništva medtem, ko nam kasirajo davek na izpust ogljika v ozračje! In to taisti, katerih kompanija je svoje fabrike preselila v dele sveta, kjer lahko neobdavčeno svinjajo, česar posledica je večji dobiček! Če obdavčimo vzhod tako kot smo obdavčeni na zahodu, Kitajska bankrotira! Nismo neumni! Dnevi so vam šteti!

 • valentin

  Opozorilo vsem Slovencem

  ne sprehajajte se mimo vladne, prededniške ali parlamentarne palače, ker je virus, ki uhaja iz teh stavb neozdravljiv !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!