Starši bodo končno lahko pokopali svojega umrlega nerojenega otroka

Foto: iStock

V Sloveniji je po dolgih letih prizadevanj umrlim nerojenim otrokom priznana pravica do pogreba. Gre za zgodovinski zakon, saj bodo starši od sedaj naprej končno lahko pokopali svojega umrlega nerojenega otroka.

Državni zbor je na svoji zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami sprejel Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki prinaša prelomno novost – umrlim nerojenim otrokom je končno priznana pravica do pokopa.

Od sedaj naprej bodo starši veliko lažje pokopali svojega umrlega nerojenega otroka in ščasoma bo postalo samoumevno, da se umrlega nerojenega otroka pokoplje tako kot vsakega drugega človeka.

Velike birokratske prepreke, veliko bolečine
Nekaterim staršem je ob silnih prizadevanjih, če so imeli srečo, da so naleteli na sočutno medicinsko osebje, že uspelo pokopati nerojenega otroka, vendar so se ob tem srečevali z izjemnimi birokratskimi preprekami. Mnogim to, na njihovo veliko bolečino, žal ni uspelo.

23. člen (mrtvi plod)
Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. Pokop ali upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti in ob smiselni uporabi določb tega zakona.

V komentarju k 23. členu je zapisano:
Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se na željo staršev lahko opravi le na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti. Pri tem ni mišljeno obdukcijsko poročilo, ampak poročilo porodničarja-ginekologa.

Prelomen korak narejen, a izboljšave zakona bodo še potrebne
Temu pomembnemu koraku za spoštovanje človekovih pravice nerojenih otrok bodo slediti naslednji, so zapisali na 24kul.si. V naši državi imajo nerojeni otroci končno pravico do pokopa, matere in očetje pa pravico do žalovanja. S tem se veča zavest, da je nerojen otrok človek, ki ima tako kot vsak drug človek, ne le temeljno človekovo pravico do pokopa, ampak predvsem tudi do življenja.

Zakon ima sicer še pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti. Tako se za nerojenega otroka še vedno uporablja popolnoma neprimerna beseda “plod”. Prav tako bi morali imeti pravico do pokopa vsi nerojeni otroci – tudi tisti za katere starši ne izrazijo posebne želje po pokopu.

Jure Ferjan

 • Viktorh

  Morda pa bom dočakal, da bo v našem sistemu človek na prvem mestu, da bo oblast delala v interesu državljanov…

  • Vera

   Zato jo imamo , da bi naj delala v korist Slovencev !

   • MEFISTO

    Za kaj takega je treba pravilno voliti.

    • Olga

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • indijanka

  Končno! Zdi se neverjetno, da se moraš v tej državi prizadevati za nekaj, kar je bilo jasno staroselcem. Mamice, ki smo izgubile otroke smo že zdavnaj v svojo sredino sprejele tudi tiste, ki so izgubile nerojene. Kljub temu, da so bila naša srca z materami, ki so v Nici izgubile otroke, je posijal žarek upanja s tem zakonom. Upanje, da država ni popolnoma izgubila sočutno srce. Mogoče bo s tem, celo žalost, ki spremlja starše ovrednotena in ne bo skrita, kar bo zagotovo vplivalo na število načrtovanih splavov. Veliko bolj kot molitve pred porodnišnico. Žalost seže v srce in strah pred njo postane del razumevanja življenja.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + + Ja , bravo ! Razumevanje življenja !!

  • baubau

   Nobene države in še najmanj naša nimajo “sočutnega srca”-imajo predvsem sebične interese:zgolj nekaterim ozaveščenim posameznikom,ki znajo in hočejo razločevati laž od resnice,gre zato zahvala za omenjeni zakon-žal pa tudi še ni konec drugačnih prizadevanj nasprotnikov pravice,resnice in življenja…

 • Nata

  + + + + + + + + + + +
  Bravoooooooo Zavod Kul.si ! Vse čestitke ljudem , ki se tam trudijo in bojujejo z mlini na veter !
  Slovenska trma pa včasih tudi kam pripelje !!

 • Ruggedplant

  Bravo. Korak po korak in morda bo nekega dne naša komunističnafalanga na oblasti priznala vsem ljudem pravico do titule “človek” – najbrž sicer še vedno prvorazredni in drugorazredni, a vsaj splavljeni plodovi ne bodo več imenovani kot “del ženskega telesa” kot je danes splošno javno mnenje v butalistanu. Upam na preveč?

 • dr Janez Sveti

  Jaz menim, da bi takšen zakon morali sestaviti obvezno s pomočjo staršev, ki so DOŽIVELI izgubo nerojenega otroka.
  Menda ni potrebna razlaga zakaj tako mislim.

  DR Janez Sveti genij

  • avtohtoni neandartalec

   Zakoni, ki nimajo temeljev v stvarnem svetu, sploh ne morejo obstajati, ker se jih naravno krši, če smo pa prisiljeni v fizikalno realnost, ki je ne moremo spreminjati zgolj z močno voljo ali vero.
   Zakon je torej neustaven, isto kot bi napisali, naj Bog čuva Slovenijo, čeprav je jasno, da je ne bo in se ne more zgoditi, ker nič takega v resničnosti ne obstaja.

   • novaknovak

    pomagaj si in Bog ti bo pomagal…

    • avtohtoni neandartalec

     Če si lahko pomagam sam, zakaj se potem še Bog zraven štuli in kje je ta isti Bog, ko si pomagajo sami moji sovražniki?
     Jaz si mislim bolj tako, naj mi pomaga Bog, če vidi smisel v mojih prizadevanjih, sicer naj se spoka stran in me pusti pri miru.

 • Olga

  Žalostno, da se moramo o tem sploh pogovarjati! Vsak, brez izjeme bi moral imeti pravico do groba! Glede pokopov umrlih ne segamo v Sloveniji niti do kolen prazgodovinskim prednikom!

  • avtohtoni neandartalec

   Tudi pri nas lahko vidiš grobove hišnih ljubljenčkov, nekateri so tako prizadeti, da jim še križ postavijo, zgleda potem kot bi cigani sredi sadovniaka pokopali dojenčka.

  • Ivan Friderik Novak

   Slabo si obveščena.
   V Mariboru imajo v neposredni bližini Dobravskega pokopališča prostor za pokop malih živali (psi, mačke, papige, …). Upepeljevanje le-teh v Sloveniji zaenkrat ni možno, ker ni krematorija za živali.

 • MEFISTO

  Težka bo!

  Slovenija je menda edina država na svetu, kjer je pobijanje nerojenih otrok ustavna ženska (človekova) pravica.

  Še bo pogrebov nerojenih mrtvih otrok.

  • avtohtoni neandartalec

   Nerojen plod lahko abortira samo noseča ženska, ne obstaja civilizacija ali kultura, ki bi jim preprečila razpolaganje s svojim telesom, od nekdaj to počnejo.
   Pri nas se krepi starorimski kult čaščenja mesa, v katerem živi sveti duh, gre za zelo ekstremistično in izrojeno ideologijo, ki je doživela svoj vrhunec med nacizmom in klerotalibansko pomladjo.

   • MEFISTO

    Samo Petrovc, krovni ick vseh ostalih nickov istega telebana uporablja izraz klerotaliban ali katoliban.

    Torej je Mefisto vendarle nezmototljiv, ti pa mož stoterih, zdaj že tisočerih nickov.

    • avtohtoni neandartalec

     Taliban je ljudski izraz za čobana, če se ne motim, izvorno se nanaša na arabce, kamor spada tudi katoliška sekta, ki temelji na istem izročilu in tradiciji vzgoje jagnjetine.

     • MEFISTO

      Torej si le eden od nickov moža stoterih, zdaj že tisočerih nickov, ki ohjranja izročilo udbe in neumorno brska po vikipedijah ter se dela pametnega.

   • novaknovak

    razpolaganje s svojim telesom? bluziš stari, bluziš, in misliš da si pameten? si en skupek organskih celic, ki misli da je, okol tebe in zgleda da tud v teb, pa en prazen nič…

    • avtohtoni neandartalec

     Še vedno bolje kot kup nečesa, kar nima nobene predstave o lastni celoti oziroma ne pozna občutka ločenosti sebe od prostora.
     Za psa je recimo problem že vrvica, na katero je privezan, ne razume koncepta, ne vidi je dobro in misli, da ga pač nekaj grabi za vrat in vleče proti nadmočnemu gospodarju.

 • Antonius

  Kdor bolečini in žalosti drugih, odpre vrata v svojo dušo, v najglobjem pomenu besede, šele zares postane človek, človeku, pomoč v razumevanju in opora v ravnanju.

  • avtohtoni neandartalec

   Zgleda poznaš ti neko lestvico, človek je od ena do deset, odvisno kakšne nebuloze.mu gredo po glavi in kakl se obnaša, ko je pijan ali nekaj takega. Za vrednote gre torej, ne za gola, očitna in nespremenljiva naravna dejstva.
   V resnici pa je splošna definicija vseh zivih bitij in še posebej človeka, ki se sebe in narave tudi edini zaveda, da smo vsi ustvarjeni iz delov telesa očeta in še posebej matere, v kateri smo zrasli v organsko celoto. Vesolje je brezmiselno, mi smo pa ustvarjeni, že to marsikoga zmede, mogoče mislijo, da ima tudi univerzum ata in mamo, v glavnem ne razumejo, da lahko edino iz nič nastane nekaj in se red lahko pojavi edino v totalnem kaosu, če je že, potem je lahko edino zato.
   Zakaj ni uzakonjena splošna pomoč, vsi ljudje bi si morali neprestano pomagati med sabo, reševati tuje probleme in si izmišljati lastne želje, potem bi bilo vse človeško res sveto. Vendar zakon temelji na človekovih pravicah, ki izhajajo iz tistih stvari, ki so za vse ljudi in jih vsi potrebujemo enako, dihamo recimo isti zrak, vendar le posameznik potrebuje določeno popkovino, ki mu dovaja kisik naravnost v kri, če bi nas kdo potisnil v isto maternico, bi se v hipu zadušili. Zato za plod ne veljajo človekove pravice, vaaj ne v absolutnem obsegu.
   Ljudje smo torej zgolj zato, ker smo se pač taki rodili, v temeljih smo vsi isti, zato naše pravice urejajo zakoni, iz zapovedanega načina pa izhaja tudi družbena morala, ki jo negujemo s kulturo ter običaji. Nerojeni otroci se niso rodili, zato niso ljudje, ne.dobri, ne slabi, niti povprečna žalost, sploh niso bili nikoli človeška bitja temveč se je razvijal zgolj skupek organskih celic.

   • novaknovak

    zakoni? tud jude in ostale so sežigal po zakonih. al ti misliš, da so jih kar tako, ker je nekomu to padlo v glavo? vse je bilo zakonito! toliko o zakonih. o skupku organskih celic? in kaj si sedaj, kot skupek organskih celic? človek? kdo to pravi? pacient…

    • avtohtoni neandartalec

     Namerno si spregledal bistvo, človek si, ko se kot tak rodiš, dočene stvari vsi potrebujemo enako, nima to veze z ideologijo ali rasizmom. Tudi nerojene otroke ne bi bilo lepo sežigati v krematorijih, zato obstaja človekova pravica o nedotakljivosti telesa, mi velja tudi za splav. Nedotalljivo, s strani države ali druge osebe, je telo ženske, ki lahko sama o sebi svobodno odloča, plod je del njenega telesa, ni še otrok od očeta, ker ne more postati otrok, če se ni rodil. Pravica ženske do splava je torej ekskluzivna pravica ljudi ženskega spola, ki je kot taka univerzalna za vse rase in narode.
     Nihče ni rekel, xa so zakoni človeka in zakoni narave enakovredni, tudi sam ne razumem zakaj jih imenujemo isto.

 • avtohtoni neandartalec

  Obstajata realnost in ideološka sfera, dejstvo je, da človek po smrti ne izpuhti zlepa, zato z ostanki ravnamo spoštljivo in izvajamo dočene rituale. Pomembno je dejstvo, da je bil človek živ, pogreb in pokop sta sestavni del družbene zavesti.
  Ne moremo pa uporabiti ista izhodišča za ljudi, ki še niso živeli, ker s tem stopamo čez meje stvarnega, pogreb predrojenega človeka temelji na ideji, da je skupek organov isto kot zdravo funkcionalen organizem, ker duša ne obstaja in človeška narava ni produkt dejstva, da lahko seme oplodi jajčece. Nastanek človeka je torej kompleksen, unikaten proces, ker je zavest nekaj posebnega, smo razvili tudi določeno splošno etiko, s katero ločimo pomembna dejstva od zablod in fanatizma.
  Starši bodo lahko pokopavali samo boleč spomin na intimne dogodke, ki jih s pogrebom pripisujejo neko lastno fantazmagorijo, ki se družbe ne tiče, pa tudi ne vidim kako bi lahko posameznikoma koristilo v negotovi prihodnosti, za katero ne moreta vedeti, če sploh obstaja. Od preostalih članov družbe ne more nihče utemeljeno pričakovati empatije in pietete enako, kot papež ne more zahtevati od vernikov, naj malikujejo vse kar se dotakne oziroma pride iz njega, jaz verjamem, da se organska biologija vsem zdi fascinantna in nedoumljiva, vendar zaenkrat še sam od sebe ločim ljudi od biomolekul, sem zo skeptičen do zakonov, ki nimajo nobene resne podlage v stvarnosti. Duša potrebuje terapijo, ne pa uzakonjene blaznosti.

  • Ivan Friderik Novak

   Nekaj nakladati o “ideološki sferi”.
   Verjetno malo ljudi ve, kako ravnajo delavci (patologi, obdukcijski pomočniki, urejevalci pokojnikov, …) z mrtvimi takrat, ko jih nihče ne vidi.

   • avtohtoni neandartalec

    Isti urbani mit kroži o prehrambeni industriji, če je mogoče kaj povezano, v deželi moralnih kanibalov in nekrofilov je itak vse.

  • novaknovak

   mislim, ne mislim, sem trdno prepričan, da bi tud ti rabil kako terapijo..torej, po tvojem, nekaj ur prej je zate to skupek celic, pol pa človek, ko priveka na dan?! ti ne priželim, da doživiš, da ti ta skupek celic odmre preden zadiha zrak…pa teb je to zgleda itak vseeno

   • avtohtoni neandartalec

    Dejstvo je, da embrio diha na škrge in bi se na suhem zadušil oziroma je itak samo ženski organ, ki brez njenega telesa ne raste, če je primerjava z rastlinami mogoče kaj bolj ustrezna.
    Gre za preprosto definicijo človeka, opredeljenega s človekovimi pravicami, kaj je človek kot naravni, bioški pojav, tega pa ne bi vedel. Verjetno je v univerzumu še marsikaj čudnega, človeštvo obstaja komaj par mijonov, pravzaprav sto tisoč let, nekatera bitja ze niso bistveno spremenila že mijarde let, druga niso nikoli zaživela, ne vemo čemu služi vse skupaj, če ima v vesolju sploh karkoli kakšen pomen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!