Ste Zoisov štipendist? Ne zamudite roka za oddajo vlog

Foto: STA

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov je objavil poziv za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za štipendiste, ki so štipendijo prejeli po novem zakonu o štipendiranju. Če želijo prejemati štipendijo od začetka letošnjega študijskega leta morajo dijaki vlogo vložiti najkasneje do 31. avgusta, študentje pa do 30. septembra.

Kot so sporočili s sklada za razvoj kadrov in štipendiranje, je štipendist upravičen do nadaljnjega prejemanja štipendije, če v vsakem naslednjem šolskem letu izpolnjuje vse pogoje po zakonu o štipendiranju oziroma, če je uspešno zaključil letnik in se vpisal v višjega. Prav tako mora izkazati ustrezen izjemni dosežek, z ustrezno povprečno oceno pa tudi uspeh.

Štipendisti morajo vlogo z dokazili poslati priporočeno ali vložiti osebno na naslov sklada. Dokumentacija v zvezi s pozivom in razpisom je na voljo na spletnih straneh javnega sklada.

Za štipendiste, ki študirajo v tujini
Pri štipendistih, ki se izobražujejo v tujini, se upošteva datum šolskega oz. študijskega leta v državi izobraževanja. Štipendisti, ki se izobražujejo v tujini, morajo priložiti tudi potrdilo o vpisu. Za uveljavljanje katerega od dodatkov k štipendiji morajo vlogi priložiti tudi ustrezna dokazila.

A .R., STA

  • Aton

    Ali ni žalostno, da je Zoisova štipendija lahko nižja od državne z dodatki?

  • Iza Demos

    Tele štipendije pa sploh vse dodatke bo treba ukinit in uvesti plačljivo šolanje od zaključene osemletke dalje. To je podedovana miselnost iz Yuge, da morajo biti vsi “študirani” . Da o tem, da imaš v SLO lahko status študenta 100 let sploh ne omenjam in seveda potem delaš preko študentske napotnice. Rezultat tega pa je da je preko 52.000 brezposelnih s IV. in V. stopnjo izobrazbe (53% od vseh 99.117 brezposelnih) in preko 17.000 brezposelnih s VI., VI. in IX. stopnjo izobrazbe (18% od vseh brezposelnih). Koliko VI., VI. in IX. stopnjo izobrazbe smo šolali na svoj račun za druge države pa ne najdem podatka. Prav gotovo ne malo saj skoz poslušam po medijih, da naši dobri mladi kadri odhajajo v tujino. Torej večina naših zastonj šolanih “učenjakov” je bodisi v tujini ali na borzi dela ali pa so se prepisali že na npr. četrti faks. Pa toliko nas je stal njihov študij. Tuje demokratične države so veliko bolj racionalne in si morate študij plačati sami in dobite od države namesto štipendije študentsko posojilo, ki ga kar nekaj let, ko ste zaposleni odplačujete. Torej se za študij odločijo tisti, ki so sposobni in ga tudi končajo v predpisanem roku. Ne mi sedaj nazaj trosit tisto o bogatih in revnih. Tudi sposobni revni najdejo način, da si plačajo študij.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!