Tako je Kučanov svetovalec Roter onečastil ime škofa Vovka: Udba sledi zločina briše še danes

Doprsni kip nadškofa Antona Vovka. (Foto: STA)

“Zdenko Roter je od Vovka tudi zahteval ožgane predmete, ki jih je nato Udba uničila in s tem izbrisala sledi zločina. Sledi zločina briše še danes,” je v svojem govoru poudaril zgodovinar Jurij Pavel Emeršič.

Krščanski forum Slovenske demokratske stranke je v sodelovanju z ljubljansko stolnico pripravil sveto mašo ob 65. obletnici zažiga škofa Antona Vovka, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Po maši je spregovoril zgodovinar Jurij Pavel Emeršič. Njegov nagovor objavljamo v nadaljevanju:

Jurij Emeršič

Jurij Emeršič

Spoštovani!

Naj začnem razmišljanje pri 100 let starih dogodkih. Lepih in hudih, ki so zaznamovali 20. stoletje in mnogi vplivajo na naš čas. V dunajskem parlamentu je Anton Korošec prebral slovenski politični program, Majniško deklaracijo. Centralne sile so jeseni slavile vojaški uspeh, preboj na soški fronti. Na Ruskem pa so nekaj dni kasneje boljševiki izvedli oktobrsko revolucijo.

Prav tiste krvave jeseni 1917 je vstopil v malo semenišče 17-letni Anton Vovk. Prešernov sorodnik iz Vrbe na Gorenjskem, ki je 2 leti kasneje na Škofovih zavodih maturiral in vstopil v ljubljansko bogoslovje. Leta 1923 je bil posvečen v duhovnika. Med obema vojnama je opravljal duhovniško službo v Metliki in Tržiču, tik pred vojno pa nastopil službo kanonika in sodnika cerkvenega sodišča.

Med vojno je vodil škofijski odbor za pomoč duhovnikom beguncem, bil odbornik Mohorjeve družbe in vodja škofijskega semenišča. Ko je takoj po vojni komunistična oblast aretirala generalnega vikarja Ignacija Nadraha, je prevzel njegovo mesto. To se je zgodilo sredi meseca junija, prav v dneh, ko so v kočevskih gozdovih, v okolici Teharij in drugod po Sloveniji potekali največji poboji, kar jih je bilo v Evropi po 2. svetovni vojni. V okviru teh pobojev je potekal genocid nad kristjani, med katerimi je bilo veliko duhovnikov, redovnikov, bogoslovcev … 

Razsežnosti genocida se v tistem trenutku Vovk ni zavedal, saj so komunisti ustavili pretok informacij in strogo nadzirali njegove stike. Poleg tega so pričeli v škofijo seliti partizanske invalide, grafičarje, ženske sumljivega slovesa, ki so razgrajali po hiši. V Vovkovih zapiskih preberemo: “Večna pregledovanja, štetje sob, zahteve, nemiri, plesi, pijančevanje, harmonika, ponočevanje, vpitje, babe nesramne, gorje, gorje …”

Mnogi duhovniki in celo Vovkovi sorodniki niso mogli priti do Vovka, ker jih je pri vhodu ustavila partizanska straža in jim odvzela prtljago. “Za kurbe (oprostite, gošarjem je treba po gošarsko govoriti) je pa vstop prost,” je Vovk zabrusil oblastnikom in ministru Poliču, ki je prav v tistih dneh izdal ukaz o uničenju domobranskih pokopališč na Orlovem vrhu in drugih pokopališč nasprotnikov revolucije drugod po Sloveniji.

Revolucija je na oblast prinesla drhal, s katero je moral Vovk komunicirati. Njegovi protesti seveda niso nič zalegli, nobena komunistična obljuba ni držala, proti Vovku pa je nova oblast pričela psihološko vojno, ki se je bila zlasti na plečih duhovnikov, redovnikov, redovnic in bogoslovcev. Ti so bili deležni aretacij, montiranih sodnih procesov, likvidacij, taborišč, zaplemb premoženja, itd. Verski tisk, šolstvo in karitativna dejavnost so bili onemogočeni, verouk postopno izrinjen iz šole …

Na to preganjanje Cerkve so jugoslovanski škofje jeseni leta 1945 opozorili v pastirskem pismu. V ljubljanski škofiji so ga duhovniki brali bistveno bolj disciplinirano kot v lavantinski, čeprav so bili zaradi tega mnogi deležni pritiskov in aretacij. Oblast je namreč zelo surovo reagirala na pismo in ga blatila po vseh časopisih, mitingih in odborih. Tudi na škofijo so množično prinašali nepodpisane proteste. Vovk je v svojih spominih omenil žensko, ki je ob odhodu iz škofije “regljala kar čez ramo moškega: “Če boste take reči brali po cerkvah, bodo kmalu cerkve prazne.” Jaz pa mirno: “Gospa, to skrbimo, da nebesa ne bodo prazna.”

Skrbimo, da nebesa ne bodo prazna. Ta stavek je recept za rešitev številnih težav, s katerimi se danes srečujejo mnogi duhovniki v svojih pastoralnih in družbeno-koristnih prizadevanjih. Kjer po cerkvah govorijo ljudem všečno, jim čehljajo ušesa in se ob tem sklicujejo na ljubezen, se cerkve verjetno polnijo, nebesa pa ne. Vovk je dal duhovnikom in škofom jasen zgled. Govoriti v skladu s cerkvenim naukom in resnico ter razgaljati laži in krivico. Pa čeprav zaradi tega kak mlačni nedeljnik odpade.

V času izida omenjenega pastirskega pisma je postalo tudi oblastnikom jasno, da Sveti sedež ne namerava imenovati novega ljubljanskega škofa, ki bi bil všečen oblastnikom (npr. Mikuž, Miklavčič, Tominec).  Sveti sedež je za škofa priznaval le Rožmana, ki je leta 1945 s slovenskimi begunci odšel na rodno Koroško, oblastniki pa so proti njemu naslednje leto pripravili montirani sodni proces, pred kratkim razveljavljen. Največji absurd je, da je vodstvo nemške obveščevalne službe sredi vojne Rožmana in Stepinca označilo za najbolj odločna nasprotnika nacifašizma v Jugoslaviji. Montirana povojna procesa pa sta obema očitala podporo temu istemu nacifašističnemu režimu.

Vovk je dobro vedel, da je to laž in da je bil Rožman vedno odločen nasprotnik tako internacionalnega kot tudi nacionalnega socializma. Zato se je Vovk vselej odločno postavil v bran Prevzvišenemu. Globoko ga je spoštoval in se o njem najlepše izražal, čeprav so ga oblastniki večkrat hoteli prepričati, naj se mu zoperstavi in doseže njegovo zamenjavo. To je Vovk vsakokrat kategorično zavrnil, čeprav ga je zvestoba Rožmanu zelo drago stala … 

Ko so oblastniki spoznali, da jim diferenciacije na ravni Vovk−Rožman ne bo uspelo izvesti, so se lotili diferenciacije na drugih nivojih: škofe so skušali odtrgati od Vatikana in propagirali nacionalno Cerkev, z ustanovitvijo CMD-ja so skušali spreti duhovnike, laike so skušali odtrgati od duhovnikov s klevetami in sodnimi procesi, s politiko “divide et impera” so skušali spreti predstavnike različnih redovnih ustanov, lavantinsko škofijo z ljubljansko, itd. Vsakega izmed naštetih poskusov diferenciacije bi lahko dolgo osvetljevali, a moje predavanje naj bi bilo kratko. Tako piše v oznanilih.

V Udbinih dokumentih pa je pisalo, da je Cerkev kot hrbtenico opozicije treba s politiko diferenciacije zlomiti. In od leta 1946 je bil pomožni škof Vovk na čelu edine opozicije, ki je ostala  v totalitarnem času. Junaško se je upiral zastraševanju, psihičnemu izčrpavanju, poniževanju in drugim oblikam terorja … Nasilje pa je doseglo vrh z zažigom v Novem mestu  leta 1952.

Na napad se je Udba dobro pripravila. Sorodnik enega od načrtovalcev mi je zaupal, da se je njegov dedek z Udbo sprl, češ, “Mučenca boste naredili iz njega.” In so ga, čeprav ni umrl neposredno po napadu, ko ga je eden od “spontanih demonstrantov” polil z bencinom, nekdo pa je pristavil k politi suknji ogenj… “Ubijmo hudiča!” se je drla množica, ko je zagorel. “Zgori naj hudič, crkne naj!” so se drli. Vovk se je rešil gorečih oblačil, nato pa moral s hudimi opeklinami počakati več ur, ko je odpeljal vlak proti Ljubljani.

Po zažigu ni škof nikoli povsem okreval. Udba pa je takoj nadaljevala z nasilnimi zasliševanji. Med zasliševalci Vovk omenja Zdenka Roterja, kasnejšega Kučanovega svetovalca. Vovk je opisal, kako ga je Roter spraševal, če ga je morda zažgal spremljevalec, župnik Čampa, ki je bil strasten kadilec. Roter je od Vovka tudi zahteval ožgane predmete, ki jih je nato Udba uničila in s tem izbrisala sledi zločina. Sledi zločina briše še danes.

Zdenko Roter (foto: STA)

Zdenko Roter (foto: STA)

Škof Vovk je požig preživel. Prepričan pa sem, da ni zaradi tega nič manj mučenec za vero. Kvečjemu bolj, saj njegovo mučeništvo ni trajalo nekaj trenutkov, ampak od leta 1945 do 1963. Ko se je leta 1962 že kot nadškof udeležil 2. vatikanskega cerkvenega zbora, so ga tam vsi pozdravljali kot sodobnega mučenca. Tudi papež, ki je Vovku rekel: “Jaz bi moral poklekniti pred Vami.”

Za milosti, ki nam jih lahko prinese njegova priprošnja, Slovenci premalo molimo. Na tem področju so nam lahko zgled južni sosedje Hrvati. Bolj kot večina Slovencev so ponosni na svojo zgodovino, svetnike in državo. Ni glavni problem, da nam bodo speljali teran. Posvojili so tudi našega Antona Mahniča, ki ga pri nas nismo znali ovrednotiti, ga prekrstili v Mahnića in že teče postopek za njegovo beatifikacijo. Pa še brez česa bomo ostali, če se ne bomo zgledovali po junaških osebnostih iz naše zgodovine. In to je škof Vovk brez dvoma bil. Skrajni čas je, da se mu začnemo priporočati vsi, od glave do peta svete katoliške in apostolske Cerkve.   

M. S.

 • tarantela

  Sem se že bala, da ste na Udbo čisto pozabili…

  • RATATA

   Špikaš a?

   • tarantela

    Jebela, sej ni res! Povem svoje misli, nekateri drugi pa u luft.

    • Franc Šink

     Zato ker se ti je žleza strupnica spet obnovila.

     • tarantela

      Je hudič, Udba je spet tu in to deluje. No ob takih prispevkih se obregne še kdo, ampak kaže, da ste alergični samo name.

     • Franc Šink

      Nisem!

    • Peter

     Če bi povedala svoje misli o dogodku, mu z dejstvi oporekala, mu z dejstvi pritrdila, dodala kaj, odvzela kaj, kar ni res, ne bi, vsaj jaz osebno, prav nič skakal v luft.
     Ko pa začneš s svojimi klasikami, pa sori, no, povem svoje misli…

  • Peter

   Return of the Spider Woman!!!
   Bolj tečna in zoprna kot kdajkoli prej!!!
   Ne zamudite, že v kinu poleg vas.

   btw, lahko pa nam prilepiš članek iz kakšnega levega medija, ki govori o tem veličastnem dogodku, da naz razsvetliš z resnico, no…

   • tarantela

    Duhca ne poznam, tud tuki ga ni videt, če bi pa rad kaj pametnega izvedel, pa le preberi učas še kej druzga kot tale portal.

    • Peter

     Vau, a res? Kej druzga?
     Kaj pa priporočaš, no?

     • tarantela

      Sam išči, jaz nikomur ne perem glave s priporočanjem, kaj sme ali česa ne sme brati.

     • Peter

      Kako ne, ravno ti si rekla, naj berem še kaj drugega.
      torej?

  • MEFISTO

   Tarantela, zaradi vaših dobrih del ne boste nikoli pozabljeni.

   • tarantela

    Hvala, zelo cenim, samo kaj, ko še nič ne kaže, da bi mi kdaj lahko poplačali ves moj trud, vse bolj kaže na rdeče, ampak oni mi tud ne bojo nič dali, saj še ne vejo zame, ker sploh nimajo za mar naših lamentacij.

 • RATATA

  Potomci drhali – drhalčki, ki so pojerbali oblast zdaj “lepše” govori in se “bolj elegantno” obnaša.
  To je pa tudi ves napredek.

  • Franc Šink

   Učijo se hoditi pokonci.

 • MEFISTO

  O Roterju nič, razen dobro.

  To je bil vendar eden od dveh nekdanjih zelo razvpitih oznovcev in profeisionalnih svetovalcev ljubljenega tovariša Kučana.

  • Vztrajnik

   Se pravi da tovariš Kučan vse ve, oziroma se verjetno ne spominja kaj je vse vedel.
   Sodstvo je pa itak pod celotno rdečo komando. No rezultat je, da brez dela privilegirani državljani tako močno ljubijo tovariša in tovarišijo. To pa je odraz današnjega življenja po komunističnem načinu v Sloveniji. Sam Bog naj pomaga narodu, ki si sam ne zna pomagati.

 • VERZIFIKATOR

  »PADLE MASKE«
  ZMENKA KOTARJA

  Odkar zanj vemo, je anketar,
  v službi pravne bil države,
  kreiral vse ankete prave,
  pravovernih bil nasvetar.

  Nasvetar, to je svetovalec,
  izraz je bolj interne rabe,
  primeren za podtalne vabe,
  sicér je mož usmerjevalec.

  Ker vse drži, kar on se zmeni,
  oprime se ime ga Zmenko,
  zveni podobno kakor Cénko,
  kar zdita dve se nam imeni.

  V resnici je ime le eno,
  zato pa tu sta dva obraza,
  anketarjeva dva izraza,
  a to je pravzaprav vseeno.

  Pomembno je, da ta naš Kotar,
  kot Zmenko se še imenuje,
  ankete vedno nove kuje,
  misleč, da ni nikoli zmotar.

  Naš Kotar vedno tam zmenkuje,
  kjer koti najbolj so zakotni
  in zmenki vsi na moč sramotni,
  zato idej mu že zmanjkuje.

  Ker znane so mu vse skrivnosti
  iz zakulisja in podzemlja,
  saj jih poklicno skrbno spremlja,
  ne skriva svoje veselosti.

  Perverznosti le-te okraske
  nam v knjigi mož obelodani,
  napiše jo v maniri znani,
  naslov pa njen je »Podle maske«.

  Ne padle maske, temveč podle,
  saj pásti ni imelo kaj,
  je znano že predolgo zdaj,
  da podlo so v oči nas bodle.

  Maskerjev večni ta porótar
  zdaj maskic več ne potrebuje,
  nazadnje lastno še sezuje,
  prizna, da je zgolj Zmenko Kotar.

  (iz oktobra 2014, pa žal še vedno aktualna)

  • Nata

   + + + + + + + ja, res je !! Žal !!

 • Antonius

  Čudi Zoretovo skrivanje za pomožnim škofom Francem Šuštarjem?
  Dan državnosti je na Kongresnem trgu praznoval z vladno kamarilo, na trgu republike ga pa med sedem tisoč glavo množico ni bilo.
  Jezuit med jezuiti se tudi sprašuje, komu je na uslugo Zoretovo dvomljivo obnašanje.
  Zore pokojnemu mučencu Vovku očitno ne priznava tistega, kar je vatikanski papež storil z besedo najglobjega spoštovanja, kdo mora pred kom na kolena.
  Zore sam je lakmusov papir, ki nam kaže žalostno dejstvo, zakaj se ostali škofi z njim upravičeno ne strinjajo.
  Škof Vovk je bil vendar preganjan predstavnik krščanske cerkve in še s poizkusom umora polit z bencinom in zažgan.

  • Vztrajnik

   Posluša tovarišico Ljudmilo iz murgelskega kluba. Podmladek udbe je v cerkvenih krogih zelo aktiven, žal današnjo srednjo generacijo ne zanima in tega ne spremlja. Ko bo narod začutil da mu svoboda odhaja bo že prepozno, kajti udbaški karcinom hitro leze med državljane in zastruplJa, zastruplja …….. !!

  • rrrrr

   Antonius, odlična analiza Zoretovega (ne)obnašanja ob preteklem dnevu državnosti, ko je njegov lakmusov listič dokončno in nedvoumno – poškrlatel….
   Dodajam malce oguljeno primerjavo, ampak tudi Zore je stopil v prevelike čevlje svojega velikega predhodnika, spoštovanega škofa Vovka povsem neodgovorno in nečastno.
   Vsaj rdečih glivic in zadaha po judeževih cekinih bi se moral prej znebti …..pa še potem bi bilo bolje, da bi Vovkove čevlje spoštljivo spravil v vitrino.

 • Olga

  Cerkveno vodstvo pa pozablja na vse te velike, zavedne ljudi in na njihovo mučenisko trpljenje za vero in paktira z njihovimi MIRILCI!

  • Caetano

   Vsi tisti iz cerkvene hierarhije ki mislijo, da jim bo pod šeriatom kaj bolje kot pod komunisti se motijo. Islamizacija je ravno tako pogubna in je ne gre podpirati niti malo.

   • Olga

    Islamizacijo pa s svojo politiko nastavljanja drugega lica, podpira celo sam papež!

  • Franc Šink

   Zore preveč posluša aktualnega Svetega očeta.

   • Olga

    Pred Bogom bo odgovarjal sam!

  • Hribouc

   BRAVO OLGA!
   Z besedo na dan.
   Slov. novice so objavile v rumenem okvirju na dan inavguracije slovenskega nadškofa Zoreta tole, približno :
   “Imel sem strica, ki je bil partizanski major in poznal sem domobrancxa s konca vasi, ki je bil dober človek….”
   TO JE NAVADEN DREK.
   – In ni čudno, da Zore sklepa dreklaste kupčije, nevredne slovenskega človeka, kaj šele Kristjana!
   Ploskoglavi vsegliharji, slabi pridigarji in ničvredni apostoli, nič dušni pastirji, BEJŽTE OD KODER STE SE NADREKALI !

 • Caetano

  Škof Vovk je dejansko moral veliko pretrpeti. Če pogledamo pismo jug. škofov iz jeseni 1945 pa tudi lahko vidimo več kot upravičeno svarilo pred komunizmom. Npr. od vseh številnih katoliških časopisov pred vojno, ni v Sloveniji ali na Hrvaškem izhajal noben več. Tudi danes bi se morali včasih bolj pogumno postaviti proti izrecno škodljivim politikam.

 • Anton

  Vsi ki mahajo z rdečimi zvezdami podpirajo take zločine in dokazujejo ljudem da sodelujejo z hudičem.

 • Caetano

  Včasih je bil hudič rdeče črn, danes pa je zeleno rdeč.

 • Franc Šink

  Vesel sem da me je nadškof Vovk birmal.

  • tarantela

   Se mi zdi, da te je malce preveč mahnil…he-he…

   • tigr

    Črnih vdov, ki požrejo samca, ko jih ta zadovolji pa ni maral.

   • tramal

    Tebe bi moral človek cel dan mahati pa bi bilo še premalo.Bog ti pomagaj komunajzerji ti ne bodo in tudi ne morejo.

   • Hribouc

    Krota, alkoholična.

   • FRANC3

    Tebi verjetno tudi sv. birma ne more pomagati. Obred sv. birme je vidno znamenje nevidne milosti.
    Ti verjetno tega ne razumeš?

 • tramal

  Pokončen človek ki se ni nikoli bal komunistične drhali.Potrebujemo ogromno takih v sloveniji.

  • Hribouc

   ZAKAJ pa bi se bal hudiča?

   Oprosti, povej, prosim, razloži!

   VELIKO NAS JE, KI SE NE BOJIMO.

   NE SATANA, ŠE MANJ KOMUNISTOV IN – NAJMANJ OD TEGA- NEKEGA KUČAN MILANA !
   B E D A.
   Ne uboštvo. Ponavljam – Beda !

   • tramal

    Ja vseeno je nas nekaj pokončnih ki se ne bojimo ne hudiča in ne komunisto.

 • Vztrajnik

  Narod, ki še danes časti rdeče morilce in poveličuje še danes živeče njihove opevane naslednike mora plačati ceno da nima države in ne svobode. Da se danes oglašate rdečim pravokatorjem z opranimi bolanimi možgani, jim omogočate da so vedno mokri od neuresničljivih mokrih sanj. IGNORIRAJTE JIH – SAJ SE JIM BO OD TEGA DOKONČNO ZMEŠALO, KER NE BO PO NJIHOVEM !

  • cosmosjasnovidec

   Tem pritegnjencem je popolnoma vseeno,če jih ignoriraš ali ne,ker nimajo možganov in so kot živi mrtveci.
   Tako,da je celo bolje jim kaj napisati saj je jasno,da se iz njih norčujemo oni se pa iz tega norčevanja lahko kaj pametnega naučijo saj ne vedo kaj je pametno in kaj ne.

 • Hribouc

  Za malega Belcebuba Roterja semi žvižga- v njigovem pojmovanju in doumevanju betonske stvarnosti!
  Roter, verjetno boš dočakal sladostrastniost svojega podtkikanja o tem ali se je, morebiti, g.Vovk zakuril sam ali ga je zakuril celo njegov sopotnik – in prosi Boga i prosi nas, vse slovenske Kristjane za
  blago odpuščanje.
  Nič drugega.
  Za tebe samega!
  Ne gre za nas, ki ne vemo natanko kaj nas čaka.
  Vemo pa približno tole:
  “Kajti tisto, kar te bo žgalo, da iz tvoje zlobe izžge tvojo zlobo proti sočloveku je neizmerljivo grozno in je časovno, ii nima časa, brezčasovno !”

 • FerdoPiš

  To so neke Nostradamusove kvake…

  • Tovariš garač hahaha

   Upam da ti zgori bajta in tvoji otroci .Potem boš razumel kaj si ravnokar napisal.

   • Hribouc

    Ne kliči hudiča po nepotrebnem, že tako ti skače po betici-samo ne dovoli, da ti vstopi skozi temensko čakro, ker boš moral klicati gasilce iz Polja.
    Bog naj te čuva, dokler ne boš spoznal kaj je dobro – kajti potem se še kako predstavi slabo – Bogt ne daj v podobi rogatega.

    • Tovariš garač hahaha

     Uredu je Hribovc . Najprej se nauči pisati ker te polovico nisem razumel. Kar pa se tiče, da kličem hudiča sem mnenja da ima “hudič” preveč dela z pravimi barabami kot da se bo ukvarjal z mano.

     • Hribouc

      Samo potrjuješ, kar čutim, da nisi Baraba!
      Te pa srečno!

    • cosmosjasnovidec

     Torej se res nahaja na psihiatriji Ljubljana Polje?
     Sedaj bomo vsaj vedeli kdo bo zažgal kliniko.

   • Hribouc

    Joj, zabu!
    Prjatu, ti, ki “misliš”,da misliš- o hudiču in peklu – klikni, najhitreje bo, na “Medžugorje” pa vidkinji Vicki postavi E-vprašanje kako izgleda, kaj je videla, ko jo je Jezus odpeljal do Predpekla, tako, da je vfidela vanj- v živo ti bo odgovorila.
    Obstaja tudi CD z njeno predstavitvijo popotovanja po Onostranstvu v družbi Boga, Sina.
    Če jo boš poslušal par minut, nikoli več ne boš sočloveku želel, kar ti meni.

    Narobe si razumel-kar4 pišem so fakti-Roterju pekla ne želim nikakor!
    Samo svarim ga, naj se zbudi-ker, ko bo prepozno, bo strahota spoznanja in nobeno kesanje ne bo vžgalo-ker bo nastopila neskončna kazen za vse kar je naredil ljudem slovenskih rodov, nadškofu Vovku pa še posebej, kajti pomagal je žgati BOŽJEGA MAZILJENCA.
    NE SE HECAT FANTJE.
    Božja jeza je v nasprotju od večne in najvišje Ljubezni skoraj enako silovito in nedoumljivo silna, da nam ,Bog pomagaj, da se ji ognemo na daleč!

   • gušto

    Hvala, enako !

    • Tovariš garač hahaha

     Kdo se pa s tabo pogovarja ???

     • gušto

      teslo

   • cosmosjasnovidec

    Kakorkoli si ti povsem zrel na zaprti oddelek psihiatrične klinike.
    Vedi,da se najprej zgodi ravno tistemu kateri želi drugemu.
    No ti si toliko v prednosti,ker nimaš ne hiše ne otrok,ker te nobena ni hotela.
    Domnevam tudi po fotografiji tvojega nicka na katerega si prilepil sliko svojega idola kateri je neštetotkrat lepši od tebe.
    In že v naprej ti povem,če boš omenil sliko na mojem nicku je tole moj pes kateri je od tebe seveda pametnejši le,da še ne ve govoriti in pisati.

 • Hribouc

  Ker ni še zapisano:

  NI OPCIJE, DA IZBRIŠEJO, NEMOGOČE!
  Oni “mislijo”, da so skurili Arhive in jih razvozili po odpadih te dežele, ampak, ne se bat, vse pride nazaj.ČISTO VSE PRIDE NAZAJ.

  IN kaj je najpomembnejše?
  Kučanovi falangisti prve kategorije, kar Roter je, ne jemljejo resno opozoril, da bo treba vse, za vse, za vsako misle, dejanje, hotenje slabega, plačati !

 • Mihec_pihec

  za Rotarjevo početje, bi moral Kučan tudi danes odgovarjati

 • gušto

  @hribovc “..in prosi Boga in prosi nas, vse slovenske Kristjane za blago odpuščanje….”

  Prosi naj predvsem škofa Vovka – božjega služabnika in mučenika, da mu odpusti, ker mu je tudi s svojim početjem pomagal, da bo najbrž kmalu postavljen na čast oltarja.
  Zaradi vseh grozodejstev, ki so jih škofu napravili v zemeljskem življenju, so mu dejansko pomagali do skorajšnjega svetništva, sebi pa pasaport za še bolj ” žgoče stanje”, ki jih čaka v onostranstvu.

  Bog je pravičen sodnik, ki dobro plačuje in hudo kaznuje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!