To je zgodovinsko društvo, ki je s svojim delovanjem ljudem odprlo oči

Foto: Nova24TV

Zgodovinsko društvo Bled 1004 (deseti april) praznuje dvajset let od svoje ustanovitve. Slavnostna obeležitev dogodka se je odvijala v viteški dvorani na blejskem gradu. Med ostalimi so pozdravili predvsem blejskega župana Janeza Fajfarja in župana Brixna, Petra Brunnerja.

Zgodovinsko društvo Bled 1004 ima zasluge tudi za to, da je praznik občine Bled 10. april, in da je Bled svojo tisočletnico lahko izkoristil v turistične namene.

Predsednik društva Franci Kindlhofer, pobudnik za ustanovitev društva in oživljanja ponovnih stikov z mestom Brixen je uvodoma dejal: ‘2004 je bila pred vrati, in za turistični kraj je tisočletnica nekaj izredno pomembnega. Zato smo razmišljali kako bi zgodovino gledali z realnimi očmi, zato je bila ideja da ustanovimo Zgodovinsko društvo, ki bi s svojim delovanjem ljudem odprlo oči.’

Foto: Nova24TV

Franci Kindlhofer (Foto: Nova24TV)

25. julija 1996 so ustanovili društvo
S tem da so ustanovili društvo, še ni pomenilo da je bila pot do 10. aprila odprta. Pot je bila še dolga in težka. Bile so volitve in spraševali so se ali bo 10. april kdaj sploh bil občinski praznik. Konec leta so bile nove volitve in dobili so novega župana in nove občinske svetnike. Župan je bil prazniku bolj naklonjen in zakon je bil sprejet. ‘Ko smo dosegli ta cilj, da je datum 10. april tudi to, da je potrebno politično delo. Prišli so predlogi tudi za druge praznike. In smo na srečo uspeli to zavrniti, da ni bilo potrebno čakati do naslednjega mandata’, je še povedal Kindlhofer.

Zakaj Bled praznuje 10. aprila?
Odgovor se skriva v zgodovini: Prva znana omemba Bleda je datirana s 10. aprilom 1004, ko je sveti rimski cesar Henrik II. Bled z ozemljem med obema Savama poklonil briksenškemu škofu Albuinu z južne Tirolske. Albuin je bil po rodu s Koroške, zato lahko sklepamo, da je na drugi strani Karavank ležeče Blejsko jezero dobro poznal in se zavedal, kakšne dohodke bo za njegovo škofijo pomenila pridobitev že takrat znanega romarskega središča.

Predsednik društva je še razkril zakaj je rimski cesar Henrik II. Bled podaril: ‘Ker je bil Albuin Korošec in je Bled poznal in je bil dober prijatelj Henrika II., ga je prosil, da mu ga podari.’

Dogodek je prelomnica v blejski zgodovini
Romarji so že od srede 8. stol. prihajali k Sveti Mariji na Blejskem otoku, kjer so predniki današnjih Slovencev, Karantanci, častili Živo – staroslovansko boginjo ljubezni in plodnosti. Dogodek je velika prelomnica v blejski zgodovini, saj je bil Bled prvič pisno omenjen v zgodovinskih virih.

Prvi dokument, ki omenja Bled, je torej darovnica, ki nosi datum 10. april 1004.

Brixen je še edini kraj, ki ima arhiv. Lahko smo zelo zadovoljni da to imamo, ker smo edini, ki imamo to v Sloveniji, je dejal blejski župan in se zahvalil vsem, ki so prispevali k sodelovanju z Brixnom.

Foto: Nova24TV

Peter Brunner, župan Brixna in Janez Fajfar, župan Bleda (Foto: Nova24TV)

Župan Brixna pa se je vsem gostom najlepše zahvalil za povabilo in pogostitev, ter dejal da je z veseljem prišel. Poudaril je še, da smo vsi zelo povezani: Gospod Henrik II. je pripomogel k temu, da sedaj praznujemo 2004 in da to obnavljamo. Vsa zasluga poleg zgodovinske gre tudi Janezu Fajfarju in gospodu iz turistične zveze v Brixnu, ki vzdržujeta že 20-letne stike. Zelo važno je, da se stvari poglabljajo z osebnimi odnosi. Brunner je izrazil željo, da bi še večkrat prišel, saj je letos prvič tukaj pri nas.

Hartmuth Staffler, iz referata predsednika Zgodovinskega društva Brixen pa je zelo vesel, da v okviru tega gradu lahko pove svoje misli: Zgodovina Brixna je včasih potekala paralelno, nasprotno, kontroverzno, harmonično, manj harmonično. Kaj povezuje mesti je tudi Društvo za zgodovino.

Povedal je, da so tudi na Brixnu imeli svoje društvo in sicer že pred 1. svetovno vojno, vendar je v času 2. vojne propadlo. Zdaj pa že 23 let deluje novo društvo. V teh letih so skupaj predstavili svojim someščanom že veliko gradiv, 12 knjig in eno veliko raziskovalno delo. Nastopajo pa tam, kjer je s temi zgodovinskimi deli potrebno postreči.

Način kako se zgodovina ljudem približa je različna. Zato v Brixnu organizirajo izlete, predavanja, na priljubljen način in ne na način strokovnjakov.

Na koncu so sledile še podelitve priznanj in zahval. Zgodovinsko društvo Bled 1004 pa želi svoje delo postaviti na širšo osnovo, saj se ne vidi kot izključno blejsko društvo, ampak kot društvo vseh krajev, ki so povezani z letnico 1004. Z mnogimi, zelo originalnimi idejami, se društvu obeta zanimiva prihodnost.

I. K.

 • Okra tatoo

  Čestitam piscu tega članka. Enako članom tega društva na Bledu. Bi pa vprašal, če imajo podobna ali enaka društva v ostalih starih mestih po Sloveniji. Ker gre za pravilno vrednost in povezavo ljudi, ustvarjenega in dogodkov in predvsem pravilno vmeščanje v pravilno zgodovinsko zaporedje.

  • sprehajalec

   Pri nas so zgodovinska drustva zbrana pod krovno organizacijo ZZB NOVJ. Izkljucna tema pa je raziskovanje in razlaganje zgodovine med 27.04.41 in 09.05.45.

   • Okra tatoo

    Res, tudi to društvo z Bleda? Hja, imel sem prav. OF in podobne stvari so se izgleda tudi po tvoje začele že v srednjem veku z nekimi naselitvami nekih predprotestantov na Windisch erde. Potem so jih pravoverni katoliki pobili in zažgali in ponaredili zgodovino, kar so potem naredili tudi nekaj stoletij kasneje tudi potomci teh katolikov nad pokristjanjenimi. No na Bledu so bili naseljeni pravoverni Nemci. V Freising pa nepravoverni. Če zraven prištejem še Moravsko kolonijo, ki je prišla pod protestantskim freisinškim škofom Pfalškim knezom, ki se je poročil in imel potomce in je z dovoljenjem papeža izstopil iz katolicizma, je družba res pisana. Da Krainburga sploh ne omenjam. No Habsburgi s svojimi škofovskimi poltroni so potem to vse porihtali na grmadah.

   • Nata

    Imaš prav . Vendar moraš vseeno malo razložiti , kaj si mislil – glede na povezavo na dober članek .

 • Olga

  Čestitke!

 • Iza Demos

  Lepo! POVEZOVANJE to je beseda, ki mi strašno ugaja. In kako je lepo videti sliko na kateri je skupaj nasmejanih več generacij.
  Še na mnogo let!

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + Zanimivo ! Predvsem pa poučno za našo mladino .

 • avtohtoni neandartalec

  Meni so najbolj odprli oči vaška godba na pihala in pevski zbori, sama Udba, njihovi sodelavci in ovaduhi, sami priužitkarji.

 • svatne

  Karantanci – Sloveni (qui dicuntur Quarantani) – niso na blejskem otoku častili nobene boginje, ker
  so bili kristjani, ki so skupaj s Franki in Bavarci ubranili prebivalce Panonije (Rimljane, Gepide, Gote)
  pred nasilneži z vzhoda (“Huni” je takratno poimenovanje za pogane, ki so vdirali v Panonijo).

  Tretje poglavje Conversio pripoveduje zgodbo izrecno in nedvoumno:

  3. Hactenus praenotatum est, qualiter Bagoarii facti
  sunt christiani, seu numerus episcoporum et abbatum conscriptus in sede
  Iuvavensi. Nunc adiciendum est, qualiter Sclavi, qui dicuntur Quarantani, et
  confines eorum fide sancta instructi christianique effecti sunt, seu quomodo
  Huni Romanos et Gothos atque Gepidos de inferiori Pannonia expulerunt et illam
  possederunt regionem, quousque Franci ac Bagoarii cum Quarantanis continuis
  affligendo bellis eos superaverunt. Eos autem, qui obediebant fidei et
  baptismum sunt consecuti, tributarios fecerunt regum, et terram, quam possident
  residui, adhuc pro tributo retinent regis usque in hodiernum diem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!