Tradicionalno romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah v luči zavzemanj za lepšo, boljšo in resnicoljubno Slovenijo

Foto: STA

Na Svetih Višarjah je danes znova potekalo romanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije. Slovesno mašo je z izseljenskimi duhovniki vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, v svojem predavanju pa se je publicistka in novinarka Zlata Krašovec zavzela za lepšo, boljšo in bolj resnicoljubno Slovenijo, ki naj bo dom vsem.

Predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov Janez Pucelj je kot soorganizator Romanja treh Slovenij že zjutraj povedal, da si organizatorji želijo, da bi se na Svetih Višarjah srečevali vsi Slovenci, zato romanje slovenskih ljudi iz domovine, iz zdomstva in seveda zamejstva. Predvsem pa si je zaželel, da bi tudi v prihodnje dobronamerno in resnicoljubno ob svetovišarski Materi Božji razmišljali o skupni slovenski prihodnosti.

Krašovčeva je zbrane nagovorila s predavanjem z naslovom Drugačno pesem si zapojmo, veselejšo, ki si ga je izposodila pri velikem Ivanu Cankarju.

Zlaganost najboljšega med vsemi sistemi
“Ko letos tu, na Svetih Višarjah praznujemo 25. obletnico samostojnosti, ko se veselimo naše mlade države in ko nas žalosti tisto, kar smo upali, da se bo zgodilo, pa se ni, ne smemo pozabiti, da z nami – Slovenci iz matične države, iz zamejstva in izseljenstva – praznuje tudi četrta Slovenija, Slovenija mučencev in naših priprošnjikov,” je povedala Krašovčeva, ki je skozi lastno življenjsko zgodbo opisala najprej čas, ko je spoznala zlaganost “najboljšega vseh sistemov” v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Mediji nadaljujejo z indoktrinacijo
Izpostavila je vlogo Nove Revije in Mladine pri odkrivanju zamolčanega v takratni Jugoslaviji, sam nastanek samostojne Slovenije pa je označila za “milosten čas”, čeprav je tudi izpostavila takratne in sedanje politične akterje, ki so bili proti samostojnosti Slovenije. Dejala je še, da so bili prvi dnevi samostojnosti čas, ko se je zdelo, “da so vse naše sanje na dosegu roke in da je meja nebo”.

Zavzela se je tudi za pouk domoljubja, ki ga je po njenih besedah v učnih načrtih komaj kaj. Kritizirala je tudi medije, ki da se trudijo “za večji učinek kontinuirane indoktrinacije”. Menila je, da nekaterim razdvojenost naroda ustreza, saj da imajo od tega koristi.

Gre za božje stičišče štirih narodov
Vsako leto se na Svetih Višarjah blizu tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Božjepotno središče Višarske Matere Božje je sicer kraj srečevanj štirih narodov, saj je ta cerkvica, ki jo je poslikal slovenski slikar Tone Kralj, romarsko središče Slovencev, Italijanov, Furlanov in Avstrijcev.

Prvo romanje treh Slovenij je potekalo leta 1989. Vsako leto se ga udeležijo tudi predstavniki slovenskega političnega, družbenega in kulturnega življenja.

M. P., STA

 • Nata

  Na !! Ja , kaj je res že leto naokoli ??
  Kako hitro mine in mineva čas .

  Na Višarjah sem sicer že bila , a ne ob taki priliki .
  Ne maram velikih množic …..ko ne veš , kam bi stopil !
  Me pa zanima govor g. Kraševec . Upam , da ga bom kje zasledila , saj gospa sijajno piše in vedno zadene žebljico na glavico !!

  • Vera

   Sama pa se spominjam romanj, ko sem še lahko hodila, ker zdaj žal ne morem več . Doživetja na teh romanjih se enostavno ne da opisati , saj so bila prečudovita . Vozili smo se z avtobusom, prijetno vzdušje pa je vzdrževal duhovnik , ki nam je med potjo razlagal vse o krajih , kjer smo šli skozi ,tudi za lepo petje je bilo poskrbljeno na sami poti, še bolj pa v romarskih cerkvah .

   • Nata

    Ja, romanja so prav gotovo posebno doživetje , Ko cela skupina v nekaj veruje……….verjame !!

    Ker pa imam že celo življenje okoli sebe hrup- sicer blagozvočni – se množic izogibam.
    Midva sva šla na Višarje dvakrat peš z najino mularijo in z družbo s katero smo hodili v hribe .
    Eh , Vera , navkljub današnji situaciji in – hm……….zdravju , se je pa lepo spominjati lepih doživetij .
    Ni bilo lepo živeti v Jugi …….a smo si znali vseeno narediti lep dan v dobri družbi .

    • Vera

     Nata, res je ! Čeprav smo morali že od malega trdo delati na kmetiji, toda nedelje so bile naše , zato smo se znali zabavati v domačem gasilskem domu , zahajali smo v kino , plesali smo ob raznih opravilih pozimi ( cufanje perja, luščenje bučnih koščic, ob kužuhanju – ” ličkanju ” itd. Ob cerkvenih praznikih smo pa pomagali pri pripravah v cerkvi ( krašenje – čiščenje ) Res nam je bilo lepše, kot je današnji mladini, ki zahaja v cerkev samo do birme, potem jih pa nihče več ne vidi do morebitne cerkvene poroke . :( .

     • Nata

      + + + + + + + + + +
      ampak , Vera………..nismo imeli pametnih telefonov , no ????
      Kaaaaaaaaaakšna škoda !!

     • Vera

      Nobene škode ni bilo, saj ga jaz še sedaj nočem imeti, temveč raje uporabljam starega klasičnega s katerim mi treba drsat po ekranu . :) Lp

     • Nata

      Ja, sej ! Tole ” drsanje ” res hecno izgleda !
      Sicer mene vse zanima , tudi tak aparat imam . Malo zaradi vnučkov , malo pa zaradi ugodnosti , oz. sposobnosti , ki jih ti telefoni imajo .
      Moram pa tudi jaz reči , da velikokrat uprabljam stacionarni telefon.
      Veš …..če pa pomislim , da smo na našem koncu dobili tel linijo šele leta 1994 ???? Telefonirati smo hodili v govorilnico , v kateri je vedno kaj manjkalo . Če je bila slušalka na mestu , pa imenika ni bilo .
      Na , kam sva zašli od romanja na sv, Višarje …….
      Lep večer

     • Vera

      Nič hudega, saj vedno krenemo malo iz poti :) . Lp in lep miren večer želim !

 • Olga

  Bravo Slovenci za enotnost!!

 • avtohtoni neandartalec

  Izredno lepi kraji, res škoda, da niso take vasice večkrat in bolje predstavljene, mogoče bi potem lahko nastale še kakšne bolj vesele in optimistične tradicije.

  • Nata

   No, pa saj romanje ni nič žalostnega ! Nasprotno !

 • MEFISTO

  Ko se je moj spodnji sogovornik nazadnje malo peš malo pa po kolenih odpravil na romanje na Svete Višarje, se je, revež, prve tri dni božje poti vračal domov na prenočevanje

  • Nata

   Hi…….hi………..no , to se mu pa v trojno dobro šteje !

   • MEFISTO

    Da se bo opral smrtnih grehov, bo moral še večkrar po kolenih na Sv. Višarje.

    • Nata

     Hm……, da ne bo goljufal ?
     Bo v gondoli klečal , pa je !!

    • Nata

     Uh , težka bo ! Bomo pozorni nanj , da ne bo goljufal . Bo klečal v gondoli ?

 • Vera

  Naslov bi res moral biti drugače napisan, saj je Slovenija ena sama in še to majhna žepna državica . Če me spomin ne vara se je pred leti reklo : ” srečanje vernikov iz treh dežel ” .

 • if

  Vsebine, ki bodo uničene, če bodo EU države vodili poltiki tipa Merkl/Cerar/Holand. Gre za predstavnike lobijev, ki delujejo proti svojim kulturam, gre za veleizdajalce.

 • Viktorh

  “Tradicionalno romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah v luči zavzemanj za lepšo, boljšo in resnicoljubno Slovenijo”

  Sovražim polovičarstvo. Malo M. P., malo STA. Ne vem kdo je skrit za MP, STA pa je znana po netočnostih.
  Manjka urednik, pa še kdo.
  Zamislite se.

 • Viktorh

  http://www.politikis.si/?p=171501
  K cerkvi Matere Božje na Svetih Višarjah bodo danes znova romali Slovenci iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije. Gre za tradicionalen dogodek, ki ima tako verski kot družbeni značaj.
  Romanje treh dežel organizira Rafaelova družba iz Ljubljane v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov ter vladnim uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu.
  Za cerkvijo bo ob 10.30 imela predavanje novinarka, publicistka in kolumnistka Zlata Krašovec z naslovom Drugačno pesem zapojmo, veselejšo! Predavanje bo posvečeno 25. obletnici samostojnosti Slovenije.
  Opoldne bo slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Poleg ljudskega petja bosta liturgijo obogatila glasbenika iz Trsta. Po maši bo potekal kratek kulturni program.
  Vsako leto se na Svetih Višarjah blizu tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Božjepotno središče Višarske Matere Božje je sicer kraj srečevanj štirih narodov, saj je ta cerkvica, ki jo je poslikal slovenski slikar Tone Kralj, romarsko središče Slovencev, Italijanov, Furlanov in Avstrijcev.
  Prvo romanje treh Slovenij je potekalo leta 1989. Vsako leto se ga udeležijo tudi predstavniki slovenskega političnega, družbenega in kulturnega življenja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!