Umrl je akademik, klasični filolog, publicist in pisatelj Alojz Rebula

Akademik Alojz Rebula (1924-2018) (foto: SŠK)

V torek, 23. oktobra 2018, je umrl pisatelj, esejist in prevajalec Alojz Rebula. Bil je eden največjih slovenskih pisateljev, prepričan kristjan in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, prejemnik več nagrad, predvsem pa klasični filolog in prevajalec Svetega pisma. Slovenski škofje so mu leta 2014, ob njegovi 90-letnici, za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci podelili odličje sv. Cirila in Metoda, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Slovenski škofje izrekajo ženi Zori ter svojcem iskreno sožalje in se pokojnega ter njegove družine spominjajo v molitvi.

Ob izročitvi najvišjega odlikovanja Katoliške cerkve v Sloveniji – odličja sv. Cirila in Metoda – so škofje v utemeljitvi zapisali, da »življenjsko delo Alojza Rebule v literarnem opusu združuje življenjsko realističen in filozofsko razmišljujoči slog, ki odpira aktualna verska vprašanja sodobnega krščanstva. Njegovo služenje Cerkvi preko pisane besede izhaja iz čudenja nad skrivnostjo Božjega učlovečenja, kar spremeni vsako literarno ali kolumnistično delo v pričevalski izdelek in besedilo veroizpovedi, credo. V svoji literarni izpovedi pisatelj izraža pristen življenjski utrip, ki ga preleta s svojim Bogoiskateljstvom ter hkrati s krščanskim upanjem premaguje človeško tragiko«.

Ob tej priložnosti so v utemeljitvi odličja izpostavili tudi, da Alojz Rebula »služenje slovenski besedi združuje s služenjem Cerkvi na Slovenskem, saj v svojih razpravah in romanih premišljuje o narodnostnih, ljubezenskih, umetniško-ustvarjalnih, moralnih in družbenih vprašanjih«. Posebej je izpostavljeno delo roman Nokturno za Primorsko, kjer je »na izviren in tenkočuten način vpeljal historično dogajanje okrog mučenca, kandidata za blaženega, duhovnika Filipa Terčelja. Enkraten lik tega primorskega celostnega humanista, ki je postavil v sredino svojega pastoralnega delovanja ljubezen do naroda in jezika, dobi pri Alojzu Rebuli novo razsežnost. Zahvaljujoč pisateljevemu delu pripoved namreč omogoča širšemu krogu ljudi, da pridejo v stik z žrtvijo treh totalitarizmov 20. stoletja, saj dogodki in opisi dobijo obliko literarnega bogoslužja«.

Sožalje ob smrti profesorja Rebule je izrazil tudi kardinal Franc Rode“Končno je dobil odgovor, ta neugnani spraševalec, ta strastni radovednež, ta nepomirljivi vrtalec v skrivnost sveta in zgodovine, končno je dobil odgovor. Zdaj ve: vse je ljubezen. Na dnu vsega je nedoumljiva, prvotna, večna milina in ta je ljubezen. Ranljiva ljubezen, na videz nemočna pred zlom, a končno – zanj zdaj – zmagovita. Kaj je moralo biti zate, dragi prijatelj, srečanje s to ljubeznijo? Kako si osupel, kako si zavriskal, kako si s knežjo ponižnostjo pokleknil pred Jagnje in se mu poklonil: Patrem immensae maiestatis! In kaj si občutil, si zdržal? – Ko te je prižel na prsi in ti rekel: Moj si! Večno pri meni, zvesti, hrabri, ponižni in ponosni zastavonoša Besede. Večno v moji svetlobi, večno v slavi svetih.”

Demokracija.si

 • soc

  Slava mu in večen spomin! Rad sem ga bral.

  Iz Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN centra je bil kot pošten kristjan gotovo izključen.

  • Ivan Friderik Novak

   Ne, ni bil izključen.
   In ne natolcuj, zahojenec.

   • abc

    Širjenje lažnih novic gre tukaj nekaterim najbolje od rok ; ))

    • Lustrator

     Sploh veš kakšno mnenje je imel Rebula o PEN-u in zakaj ga je zapustil takrat ko so to naredili še vsi preostali akademiki in intelektualci in je v njem ostal le še preverjen partijski kader?

     Toliko o širjenju lažnih novic. PEN je IZDAL slovenski narod, Rebula in vsi ostali pokončni Slovenci pa so jasno rekli: NE V MOJEM IMENU!

   • FRANC3

    Je bil pa utišan!

   • Lustrator

    Še huje, iz tega udbovskega društva je SAM protestno izstopil po tem ko so šli z odkrito politizacijo tako daleč, da so iz društva izključili Janšo!

 • Andrej

  Umrl je še en velik Slovenec. O njegovi veličini se jim na ministrstvu za kulturo niti ne sanja. Me zanima, kdaj bodo imeli žalno sejo.

  • Caetano

   Se popolnoma strinjam!

  • FRANC3

   Težko če jo bodo imeli, saj ni bil ”njihov”. Še čudno, da ga niso izključili.

  • Slovenka

   Upanje res umre zadnje.

 • rubec

  Hvala bogu, da za tega velikega Slovenca ni izvedelo židanovo teslo. Potem bi rebulo izgubili še dosti preje kot teran.

 • augustin hadelich

  Me pa res zanima, ali bo Credo v jutrišnji Družini še njegovo. Ali bo ostalo pri prejšnjem “Vsaka tretja misel mi je smrt”?

 • Anton

  Počivaj v miru spoštovani Gospod Alojz!

  Anton

 • FRANC3

  Bog naj mu da večni mir in pokoj. Hvala Vam g. Rebula za vse, kar ste dali Sloveniji, Slovencem in slovenski literaturi.

 • Ivan Friderik Novak

  Ena izmed odlik spoštovanega pisatelja katoliškega prostora je bila tudi ta, da se ni udinjal klerikalcem.

 • Slovenka

  V Sibilinem vetru, Devinski sholar, Senčni ples, Ob babilonski reki in še in še. Spoštovani gospod, hvala Vam za vse, kar ste storili za slovenstvo.

  • Osti jarej

   ….kačje rože pa nisi prebrala?…kaj pa nokturno za primorsko?…tudi ne?

   • Slovenka

    Prebrala sem zgoraj našteta dela, deli, ki si ju navedel, pa bosta morali še malo počakati, ker imam trenutno kopico drugih opravkov. Vsekakor hvala za odziv.

 • Balkica

  Poslovil se je še eden od velikih Slovencev.
  Naj mu bo lahko slovenska zemlja, ki jo je tako ljubil. Hvala mu za vse, kar je naredil za naš jezik. Sožalje družini in svojcem.

 • if

  CREDO! VERA!

  Vera kristjana Alojza Rebule je prešla tudi skozi stanje šibkosti, kot da bi v svoji šbkosti povzemala prvi del Jezusovega trpljenja v vrtu Getsemani “Oče, če je mogoče naj gre ta kelih mimo mene”.
  Potem je prešla v vero brezmejnega upanja in zaupanja v Očeta, ki je izraženo z drugim delom Jezusovega trpljenja v vrtu Getsemani “vendar ne, kakor jaz hočem, ampak kakor ti, Oče”.

  Listu DRUŽINA predlagam naj objavi vsa njegova CREDA, ki jih je skozi leta objavljal na zadnji strani DRUŽINE.

  Ta hip so v arhivu DRUŽINA dosegljiva CREDA od vključno 15. 3. 2015 naprej.
  Menim, da so Rebulova CREDA bogastvo za slovenstvo, slovenski narod, RS in širše.

  Bog z Vami, gospod Alojz Rebula.

 • vreči proč 3 milijone

  Enkrat v Credu pisal o komiku, ki so ga izvolili v Italiji. Na koncu je dopisal, da se v Sloveniji to ne dogaja. Takrat Šarec še ni bil na volitvah.

  • Slovenka

   Nesrečnež do zadnjega trenutka ni verjel, da je mogoče v Sloveniji tako nizko pasti.

 • Smrt Janšizmu in Janšistom

  Kot družinski član šokiran ob tej novici.

 • Franci Pušenjak

  Sožalje najprej njegovim svojcem, potem pa tudi vsem nam, ki smo ga brali! Bil je iskalec vere, kdaj pa kdaj je zanihal, vendar nikoli odnehal! In sedaj, kot je zapisal kardinal Rode, je doživel objem Boga, tolažbo in vsa spoznanja, ki jih je tako vneto iskal! Njegov CREDO bo manjkal!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!