Umrl je dr. Peter Vencelj

Foto: sta

Iz Mestne občine Kranj so sporočili žalostno vest, da nas je zapustil častni občan dr. Peter Vencelj. Naziv mu je bil podeljen leta 2015. 

Dr. Peter Vencelj je bil slovenski fizik in politik. Med 16. majem 1990 in 14. majem 1992 je bil predsednik Republiškega komiteja za vzgojo in izobraževanje ter telesno kulturo. Leta 1992 je postal državni sekretar Republike Slovenije, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Bil je tudi predstojnik Malteškega viteškega reda v Sloveniji. “Žalna knjiga bo odprta v Galeriji Mestne občine Kranj v torek, 3. januarja 2017, v poslovnem času mestne uprave in na dan januarske seje Sveta Mestne občine Kranj 25. januarja 2017 (ves dan do zaključka seje),” so zapisali.

M. S.

 • Vera

  Ne vem, če smo še leta 1992 imeli kakšne ” komiteje ” ? Se morda motim?

 • Olga

  Odšel je velik človek! Naj počiva v miru!

 • FRANC3

  Bil je velik človek in demokrat. Bog naj mu da večni mir in pokoj, naj počiva v miru.

 • Caetano

  Član osamosvojitvene vlade. Naj počiva v miru!

 • Kučko pod pručko

  Petra sem poznal dobro, saj je stanoval nedaleč od našega bloka. Oče, ki je bil tovarniški delavec in mati gospodinja, sta imela štiri otroke, ki sta jih vse izvrstno šolala. Peter je postal doktor fizike, starejša hči je doktorica matematike, mlajši sin diplomirani inženir elektrotehnike, ‘tamala’ pa je diplomirala na fakulteti za matematiko.

  Starša sta vzgojila svoje otroke v poštene državljane in tak je bil Peter do svoje smrti. Naj počiva v miru!!!

 • Nata

  No, Nova? Malo več pa res lahko napišete!

  • tohuvabohu

   Ta članek in Wikipedija navajata, da je bil fizik. Ni čisto točno. Bil je matematik s specializacijo v mehaniki. Ko sem študiral, je bil asistent znamenitega profesorja Antona Kuhlja pri predmetu tehniška mehanika (dve stopnji). Oba sta bila vešča svoje vede in profesure. Kuhelj je kljub visoki starosti deloval izredno sveže in bistrega duha. Po tabli je pisal, da ga je bilo veselje gledati. Bil je tudi rektor UL. Še pred WW2 je skonstruiral več uspešnih modelov letal. Najbrž ga zato Wikipedija površno omenja kot inženirja.

   • Nata

    No, vidiš ! Več ljudi več ve !
    Glede tebe pa zanimivo. . . tudi glasba ,za protiutež ? Tehniki ?

    • tohuvabohu

     Nata, saj veš, da ima glasba močno zvezo z logiko, matematiko in fiziko. Pa tudi s tehniko. Ni kot gradnja nebotičnikov, vendar je za izdelavo glasbil potrebna vrhunska tehnika. Pa tudi vokalna tehnika ni od muh, kajne.

     • Nata

      Ja, res je !! Močno, zelo močno zvezo ! Te znanosti so osnova . Ostalo pa pride potem, ko po ustvarjalec na tehnično vrhunskem instrumentu oživi napisano!
      Čustva pa vse skupaj oplemenitijo. Eno brez drugega enostavno ne gre.
      Vokal je pa zame najlepši, najbolj popoln instrument.Dana mu je beseda ! Ki jo mi instrumentalisti nimamo.
      Uau, na sedaj sem ti pa dobro naložila.

     • tohuvabohu

      Nata, zelo lepo in zelo resnično.
      Dodal bi še, da je tudi med medicinci izredno veliko dobrih in dejavnih glasbenikov. Kar neverjetno je, da ljudje, ki se razdajajo profesionalno, čutijo še potrebo po umetniškem “razdajanju”.

     • Nata

      Ampak to glasbeno razdajanje je hrana za dušo .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!