Umrl je velik domoljub, liberalec in borec proti komunizmu dr. Ljubo Sirc

dr. Ljubo Sirc, Foto: STA

Predsednik ameriške organizacije Atlas Network Alejandro Chafuen, je po tviterju sporočil žalostno novico o smrti dr. Ljuba Sirca, velikega zagovornika svobodne družbe. Dr. Sirc je  bil borec proti komunizmu, velik domoljub, zgled slovenskega liberalizma in član Slovenske demokratske stranke.

Ljubo Sirc se je 19. aprila 1920 rodil očetu Franju in materi Zdenki. Oče Franjo je bil predvsem v tridesetih letih 20. stoletja eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov. Po maturi v Kranju je Sirc v Ljubljani študiral pravo, že zelo zgodaj pa ga je pričela zanimati tudi ekonomija. Ob nemški okupaciji je družina iz Kranja zbežala v Ljubljano, saj je Sirčevim grozila izselitev v Srbijo, obenem pa je družina ostala skoraj brez premoženja.

Bil je aktiven član Stare pravde
Med okupacijo je bil Sirc aktiven v odporniški skupini Stara pravda, ki je bila nekaj časa del Osvobodilne fronte, in ki jo je vodil Črtomir Nagode. Po izključitvi Stare pravde iz Osvobodilne fronte je Sirc odšel v Švico in tam iskal stik z zavezniki. Sirc je nato sodeloval v bojih Pete prekomorske brigade in v artileriji VII. korpusa.

Bil je velik borec za demokracijo
Po vojni si je prizadeval za obnovitev večstrankarstva in tako postal eden med aretiranimi v Nagodetovem procesu leta 1947, kjer je bil obsojen na smrt, a je bila njegova kazen kasneje znižana v 20 let prisilnega dela. Skupaj z njim je bil obsojen tudi njegov oče, ki je leta 1950, kmalu po pogojni izpustitvi, tudi umrl.

Leta 1954 je bil sicer izpuščen iz zapora, a zanj v Jugoslaviji ni bilo ne dela in ne prihodnosti, zato je že leta 1955 preko Italije zbežal v Veliko Britanijo. Leta 1961 je na Univerzi v Fribourgu v Švici doktoriral iz ekonomije, nato pa predaval ekonomijo v Bangladešu in nato v Glasgowu. Oženil se je Sue, ki jo je spoznal na univerzi na Škotskem, v zakonu pa se jima je rodila hčer Nadia. Leta 1983 je ustanovil in nato dolga leta vodil londonski inštitut za preučevanje komunističnih gospodarstev (CRCE ali Centre for Research into Communist Economies; od leta 1996 Centre for Research into Post-communist Economies).

Sirc se je v Slovenijo vrnil šele leta 1989. Vrhovno sodišče Republike Slovenije je leta 1991 razveljavilo sodbo iz Nagodetovega procesa. Leta 1992 je kot član LDS kandidiral na predsedniških volitvah, vendar je pri tem šlo predvsem za liberalno-demokratski politični manever, Sirc pa je nato v predvolilnem boju ostal sam in brez podpore ter je bil na volitvah poražen.

Med ekonomisti v postsocialističnih deželah še danes uživa velik ugled, zlasti med liberalno usmerjenimi. Leta 2004 je bil med pobudniki ustanovitve Zbora za republiko. Od leta 2008 do leta 2010 je sodeloval kot predavatelj na Liberty Seminars v organizaciji Društva Svetilnik. Leta 2010 pa se je včlanil v Slovensko demokratsko stranko.

A. R., povzeto po Siol.net

 • totex39

  Gospod Sirc je bil velik borec za demokracijo in hkrati žrtev umazanega komunističnega režima.
  Naj počiva v miru !

  • Franc Šink

   Njegov oče je bil tudi zelo dober delodajalec.To ljudje v Kranju vedo.

 • Caetano

  Slovenci smo imeli velikega demokrata v osebi dr. Sirca!

 • Ryuk

  Bil je narodni heroj. Naj počiva v miru.

 • radames

  Velik človek!
  Naj počiva v miru in večna luč naj mu sveti.

 • radames

  Ljubo Sirc v svoji avtobiografski knjigi Dolgo življenje po smrtni obsodbi opiše tudi, kako ga je britanski veleposlanik v Indiji povabil na izlet v Nepal. V Katmanduju Sirc za las zgreši takratno jugoslovansko (slovensko) odpravo na Trisul (okoli leta 1960). Vodil jo je Stane Kersnik, ki je bil upravnik ljubljanskih zaporov takrat, ko je bil Sirc tam zaprt. Vse povedano, pod kakšno kontrolo so bile naše alpinistične odprave. Jaz pa dodajam še to, da je bil Stane Kersnik tisti, ki je zrihtal vse, da se je kmalu po 2. vojni podrlo prvotno kapelico na Kredarici.

 • Caetano

  V Demokraciji so dobro zapisali, da je bila Stara pravda, ki sta ji pripadala Sirc in ing. Nagode izkljucena januarja 1942 iz OF, ker je v svoji spomenici zapisala, da je zgrozena nad prepovedjo organiziranja drugih odporniskih gibanj po smrtno kaznijo, kar je bilo takrat sprejeto.

  Dodal bi se, da je bil greh za partijo s strani te sicer levicarske organizacije tudi, da je hotela nadaljevati s politiko lojalnosti med skupinami OF, ki jo je odpravil Drenovski forum decembra 1941, danes se pa prikazuje in uci po solah, kot da je trajala do konca vojne ali vsaj do dolomitske izjave marca 1943.

 • mojadezela

  Umrl je velik domoljub, liberalec in borec proti komunizmu dr. Ljubo Sirc.

  LAŽ. Liberalec, nikoli ampak nikoli ne more biti domoljub. Potuhnjena hinavska spaka.

  • Caetano

   Liberalci so bili od komunistov izredno divje preganjani.

   Kot zaprisezeni totalitarci pa so imeli za gnilega liberalca celo Nikolaja II.

 • Hribouc

  Umrl je veliki Slovenec z veliko začetnico.

  Umrla je žrtev Titoizma, velik Človek!

  g.Ljubo Sirc zasluži velik spomenik na sredi Ljubljane!

  Imej se lepo v Nebesih spoštovani g.Sirc in uživaj med svojimi pri Bogu in Angelih!

  Tu , v Sloveniji – pa dolgoletna slava in časten spomin velikega Slovenca!

 • Olga

  Hvala mu za vse, kar je kljub osebnemu trpljenju, naredil za Slovenski narod! Naj počiva v miru!

 • radames

  Pa še tale zanimivost iz Sircovega življenja. Njegovo dekle v povojnem času je bila Katja Boh, kasnejša ministrica v Peterletovi vladi.
  Čeprav je bila okoli 9 let mlajša od Ljuba, je umrla precej prej. Leta 2008.
  Zdaj naj v miru počivata oba!

  Edit
  Še tale zanimiv članek o vračanju zaplenjenega premoženja družini Boh (Stern):
  http://www.delo.si/novice/ljubljana/druzini-stern-nocejo-vrniti-zaplenjene-lastnine-1.html

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!