Upanje za spremembe in nov začetek

Foto: iStock

S pepelnično sredo se začne naša priprava na veliko noč, ki bo letos prvi dan v aprilu. Postni čas prinaša priložnost poglobljenega premišljevanja o pomenu Jezusovega trpljenja in njegove smrti na križu, te zadnje postaje na poti v velikonočno zmago življenja nad smrtjo. Bližajoča pomlad prinaša čas prebujanja in novega rojstva, zato  naj želja po preporodu zajame vsakogar posebej in celotno družbo.

Premislimo preteklost in spremenimo prihodnost. Vsako  pomembno delo si zasluži premislek in pogovor. Čas, ki ga odpira pepelnična sreda, je odlična priložnost, da se povežemo v postnih premišljevanjih o najpomembnejših temah za narodovo  duhovno in telesno preživetje. Premislimo svoj odnos do življenja. Se zavzemamo za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti?

Rojevanje in umiranje sta globoko povezana z družino. Se zavedamo, da se v Sloveniji zaradi splava vsak dan ugasne življenje 10 nerojenih otrok? Da je čedalje več govora o evtanaziji starejših, nemočnih ljudi? Da po dolgih letih prvič ne bo organizirane molitve za življenje nerojenih otrok pred porodnišnico? Zavod Božji otroci je več let pripravljal 40-dnevno molitev za življenje pred ljubljansko porodnišnico, za kar jim gre vsa naša zahvala in priznanje. Letos jim zaradi pomanjkanja podpore skupnosti ni uspelo.

Smo kot narod ustrezno obvarovali človeško dostojanstvo 100.000 v strahotnih mukah pokončanih zavednih Slovenk in Slovencev v povojnem genocidu? Obstanemo pred krutostjo tega zločina in skrivnostjo mučeniških smrti, ki so pričevanja najvišje ljubezni? Ali ne izgubljamo v boju za otroke in družino že na samem začetku, ko odnosu med moškim in žensko odvzamemo svetost in smo samo še zunajzakonski partnerji, v skupnosti, v kateri ni resnega zaupanja v božjo pomoč, ampak odprta vrata za beg pred bližnjim in Bogom? Od relativizacije zakramenta svetega zakona do teorije spola, homoseksualnega aktivizma in jemanja življenj nerojenih v roke človeške pravičnosti je samo še korak, ki ga spremlja izguba smisla med mladimi, ki pogosto postanejo žrtve zlorab in zasvojenosti. Spoštovanje materinstva, očetovstva, svetega zakona in družine so koraki, ki lahko spodbudijo ponovni vzpon slovenskega naroda.

V času pred volitvami strnimo molitveno in postno verigo za domovino
Bog je rekel Abrahamu, naj gre v deželo, ki mu jo bo pokazal. Tudi nas Slovence, desetletja trpeče v sponah komunistične Jugoslavije, je  poslal na pot v obljubljeno v deželo. V duhovno svobodno in ozemeljsko samostojno Slovenijo. Zdaj smo na poti skozi puščavo, pogosto podobni nezvestim Izraelovim sinovom, ki  so se, naveličani čakanja, zatekli k čaščenju malikov in zlatega teleta.  So mar naši predniki sejali slabo seme? Smo podobni zrnom, ki padajo na pot, na kamnita tla, med trnje; tiste, ki  padejo na plodna tla, pa pomendramo? Pogosto smo podobni nepotrpežljivim in od poti utrujenim Izraelcem, a ni še vse izgubljeno.

Imamo namreč nekaj, česar se premalo zavedamo. Slovenci imamo blagoslov naših mater in očetov, naših prednikov in mučencev za domovino! Najlepša popotnica  za težko pričakovani čas sprememb je blagoslov trpečih mater, očetov in starih staršev! Naša utrujena domovina na poti  potrebuje Božji dotik – čudež. Tako kot je Jezus povabil učence, tudi danes vse nas vabi, da sodelujemo, da bomo skupaj z njim delali čudeže. Vabi nas, da mu damo vse. Marsikdo ne premore drugega kot neplačane položnice, prazen hladilnik in shrambo, skupni so nam Huda jama, Kočevski rog, slovenska piramida Stožice, kraje in prevare izvoljenih politikov, zadolženost naših vnukov … V begu pred neprijetno resničnostjo se skrivamo med množico medijsko spodbujenega “javnega mnenja”, v svet telefonov, podob z računalnika, posedanja po lokalih; posegamo po pijači, drogah, častimo podobe na jumbo plakatih in vse bolj postajamo prebivalci smetišča na poti življenja.

Papež Frančišek pravi: “Težko je slišati Božji glas, kadar je človek prepričan, da se cel svet vrti okoli njega.
V takem primeru človek ne vidi ničesar, ker sam sebi postane “obzorje”, dodaja papež. Pred nami so volitve, ki se hitro bližajo. Postni čas uporabimo kot most med Bogom in nami, po katerem bodo prišle milosti. Saj veste, Jezus je dal za nas VSE! Ne samo prsta, roke ali noge. Dal je VSE! Kaj pa mi?  Zmoremo dati Jezusu “eno kavo” na dan in ga ves postni čas dnevno obiskovati v cerkvi pri Sveti maši? Saj veste … brez naše skromne, majhne opeke ni mostu, ki ga bomo gradili do sester, bratov in Boga!

Na poti nismo sami
Se znamo zahvaliti našim očetom, ki so si prizadevali za dobrine, ki jih, pogosto malomarno in samoumevno, dnevno uživamo? Redki so hvaležneži, ki se še danes trikrat na dan zahvaljujejo Bogu. Zahvaljevanje nam širi srce, črnoglednost se umika veselju. Če vemo, da je Bog iz kaosa naredil kozmos, potem moremo verjeti, da lahko s poštenimi ljudmi tudi politiko ponovno obrne v služenje narodu.

Postni čas je čas upanja  za otrokom in družinam naklonjeno Slovenijo
Katoličani in vsi ljudje dobre volje smo povabljeni, da  se združimo v 40-dnevno neprekinjeno verigo posta in molitve za domovino. Postimo se v skladu s svojimi zmožnostmi, najmanj pa ob sredah in petkih ob kruhu in vodi. Otroke spodbudimo, da se v vsem postnem času odrečejo sladkarijam, nepotrebni uporabi telefona, igric in televizije, odjavimo reklame. Ukazovalno vzgojo spremenimo v pričevanje zgledov, ob skupnih obiskih maše in spovedi več časa posvetimo pogovoru z ljudmi in se radi obiskujmo. V postu in družinski molitvi postanimo Jezusovi prijatelji ter s sorodniki, sosedi in vsemi ljudmi dobre volje spreminjajmo Slovenijo na bolje.

Koliko je možnosti in poti! Blagoslovljen postni čas veselja in upanja, draga Slovenija!

Franci Donko in Andreja Gorenc

 • Roman Benedik

  Po vojni ni bilo pobitih 100 000 Slovencev.To je evidentna laž.Pobitih je bilo 15-20 K.Ostalo odpade na Hrvate,Srbe,Črnogorce….Da se razumemo,vsak zločin je zločin.Ampak Donko spet piše o stvareh o katerih ne ve.

  • Anton

   Komunisti še niste priznali zločinov.

 • Roman Benedik

  Donko in pa fanatiki iz GOD-a;kdo vam daje pravico,da večini ljudi ukazujete,kako naj živijo?

  • Karmen

   Kdo ti pa ukazuje?!
   Če nisi za to, bodi tiho in ostale pusti pri miru.

  • Anton

   Beri Mladino.

 • MladiLiberalec

  Od relativizacije zakramenta svetega zakona do homoseksualnosti je samo korak. :) Zanimivo kako so potem preziveli nekrscanski narodi saj bi morali postati vsi ze zdavnaj pedri potemtakem. :D Ali pa je ta korak doooolg. Lol

 • Božobožo

  RKC fanatiki, niste nič boljši od ISIS. Donko se mora zgleda za svoja homoseksualna nagnenja odkupiti z 40 dnevnim postom. Zakaj bi bilo potem to kaj bolje pa ne vem.

 • MEFISTO

  Kar trije nicki enega in istega so postni čas izkoristili za propagiranje homoseksualnosti.

  Če bi sodil po njih, je res težko biti buzerant, še posebej na pepelnično sredo, ki je zapovedana kot strogi postni dan, ko je prepovedano dajati v usta kakršnokoli meso.

 • MEFISTO

  Naš Lastnik množice nickov je proti dodatnemu postu

  Ker je malo vplačeval, ima malo pokojnino, zato pravi, da se po sili razmer že celo leto posti kot najbolj discipliniran vernik v postnem času.

 • MEFISTO

  Kaj naj storim, če me bo danes nadlegovala kaka levičarka, jaz ji pa danes, ko je strogi post, ne smem dovoliti uživati ob poštenem kosu mesa?

  • MladiLiberalec

   Pusti raje levičarke razen če so Bosanke ali pa Albanke. Desničarke so boljše. Drugače pa ti ne morem pomagat razen če se začneš po meni zgledovat ko nisem več katolik.

   • MEFISTO

    Ne, po tebi se ne bom zgledoval.

    Jaz sem namreč zaprisežen heteroseksulaec..

    • MladiLiberalec

     Kaj pa Albanke?

     • MEFISTO

      Pa Bosanke?

     • MladiLiberalec

      Te so tud kul ja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!