Ustavno sodišče odločilo, da bomo morali davkoplačevalci “izbrisanim” plačevati neomejene odškodnine

Foto: STA

Zakonski člen, s katerim je zakonodajalec določil omejitev skupne višine denarne odškodnine, ki se lahko dosodi izbrisanim, je ustavno sodišče ocenilo kot protiustaven. Ureditev je razveljavilo, in sicer s takojšnjim učinkom za tiste, ki so zahtevke vložili pred uveljavitvijo zakona o odškodninam izbrisanim. S tem bomo tistim, ki so v času propada Jugoslavije in osamosvajanja Slovenije zavrnili slovensko državljanstvo, plačevali polne odškodnine, ki gredo lahko v nebo.

Ko gre za preostale oškodovance, pa je ustavno sodišče zakonodajalcu dalo devetmesečni rok, da sprejme novo ureditev. Sicer bo razveljavitev 12. člena zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, začela veljati tudi zanje, so pojasnili na ustavnem sodišču. Ustavno sodišče je sodiščem hkrati naložilo, naj do uveljavitve nove zakonske ureditve oz. najdlje do izteka odložnega roka prekinejo sodne postopke, v katerih so izbrisani vložili tožbe za plačilo denarne odškodnine v sodnem postopku. S tem bo v odprtih sodnih postopkih preprečena uporaba protiustavnega zakona.

Kot so na ustavnem sodišču pojasnili v sporočilu za javnost, so imeli tisti, ki so odškodninske pravde zoper državo sprožili pred uporabo omenjenega zakona in njihovi zahtevki do tedaj niso zastarali, pričakovalno pravico do povračila škode zaradi izbrisa na podlagi 26. člena ustave. Zato so lahko utemeljeno pričakovali, da bo višina denarne odškodnine odvisna izključno od obsega škode in da ne bo omejena z zakonom.

Izbrisani so že začeli z odškodninskimi postopki
Ustavno sodišče tako ugotavlja, da je zakonodajalec med trajanjem sodnih postopkov spremenil pogoje za uveljavljanje odškodninskih terjatev, in to v postopkih, v katerih je bila tožena država zaradi protipravnega ravnanja svojih organov oblasti. S tem je zagotovil ugodnejši položaj države kot tožene stranke, pri čemer je bila možna višina denarne obveznosti države v teh postopkih že opredeljena.

Do 30. septembra 2016 je bilo vloženih 7.585 zahtev za določitev denarne odškodnine v upravnem postopku, kot to zahteva zakon. Od vseh vloženih zahtev je bilo ugodeno 5.436 vlagateljem, 1.780 je bilo zavrnjenih, 110 vlog so zavrgli, 85 primerov pa so s sklepom ustavili. Skupni znesek izplačanih odškodnin je tako znašal 11.680.696 evrov, skupnih znesek vseh določenih odškodnin pa je v višini 24.606.500 evrov.

Zakonodajalec ni navedel razlogov v javnem interesu, ki bi lahko glede te obveznosti države upravičili zakonodajno vmešavanje v odprte sodne postopke. Zato je ravnal v neskladju z 2. členom ustave, ugotavlja ustavno sodišče.

Skupna višina odškodnine omejena na 3-kratnik zneska denarne odškodnine, določene v upravnem postopku
Ustavno sodišče ugotavlja, da omejitev višine denarne odškodnine iz 12. člena zakona pomeni z vidika navedene sodbe ESČP poslabšanje položaja za tiste oškodovance, ki v posamičnih sodnih postopkih dokazujejo konkretni obseg pretrpljene škode in zahtevajo tej ustrezno denarno odškodnino, ki presega zakonsko pavšalno opredeljeni najvišji znesek denarne odškodnine. Sodišče ocenjuje, da resna javnofinančna kriza sicer lahko pomeni ustavno dopustni cilj za sprejetje zakona, s katerim se omeji skupna višina denarne odškodnine. Vendar je ureditev protiustavna, ker zakon niti v posamičnih primerih, v katerih bi bil ugotovljen nesorazmerno velik razkorak med izkazanim obsegom škode in zakonsko pavšalno omejeno denarno odškodnino, ni omogočil individualne presoje položaja posameznega oškodovanca, poroča STA. Zato je izpodbijana zakonska določba tudi v delu, v katerem se nanaša na drugo skupino oškodovancev, protiustavna.

Skupna višina denarne odškodnine za povzročeno škodo zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se lahko določi v sodnem postopku, je sicer omejena do 3-kratnika zneska denarne odškodnine, ki je lahko upravičencu določena v upravnem postopku.

C. Š.

 • Zgornji

  AAJAAAAA ??? HVALA AMPAK NE HVALA !!! KAR SAMI JIM PLAČUJTE !!! ! !!! ALI PA JIH POŠLJITE NAZAJ DOL OD KODER SO SE PRIVLEKLI !!! ! !!! ŠE BOLJE PA BO, ČE BOSTE ŠLI KAR Z NJIMI DOL !!! ! !!! KER TAKIH KOT STE ZDAJ, VAS TUDI NAJMANJ NE RABIMO !!! ! !!! AJMO, MARŠ !!! ! !!!

 • Aron

  Jao, Janša nam je spet nakopal stomiljonske stroške.

  • Republic Commando

   K R E T E N

   • Steiermark

    On se verjetno razveseli vsakega takšnega “priznanja”, da je kreten…..

 • lado

  so zbežali v čefurijo pa čakali,kajse bo zgodilo!!!! SO prišli nazaj in LEVA BANDA JIM JE ŠENKALA DRŽAVLJANSTVO!!! TEGA NIMA SVET!!!!! STE VOLILI RDEČE ZDEJ BI PA SAMO TEM VOLILCEM NALOŽU TA PROTIPRAVNA PLAČILA!!!! VOLITVE SO TUKAJ IN PO NJIH BOMO,UPAM TO GOLAZEN Z MUSLIĆI NAGNALI NAZAJU MALORO!!!!!!!!!!!!!!! SDS

  • Republic Commando

   Jaz jih nisem volil….

  • Steiermark

   Težka bo, ker se jih je v Sloveniji razmnožilo kar za eno “Slovenijo”, najprej so se proti nam borili, potem so se kot podgane polastili vseh vzvodov oblasti, sedaj pa bodo opravili še “s tisto malo Slovenci, ki nas je ostalo v Sloveniji”…… Tudi jaz upam, da se bo spremenilo kaj, nam v prid, po letošnjih volitvah, vendar moramo biti realisti – preveč podtalnih antislovenskih podgan je pri nas!

 • Jan Kovalski

  To je posledica dolgoletnega levičarskega trmoglavljenja proti sprejetju ustavnega zakona, ki bi obravnaval problem t.i. izbrisanih in je predvideval individualno obravnavo vsakega primera posebej. Ker so levičarji trmoglavili do konca in zagotavljali, da ne bo odškodnin je potem Ustavno sodišče pač odločilo kot je lahko s splošnim določilom, na EU sodišču jim seveda ni preostalo drugega kot, da je sledilo slovenskemu US.
  In danes imamo odškodnine in individualno obravnavo, vse to po zaslugi levičarskega nasprotovanju pravnega urejanja dokler je bil še čas. Levičarska analogija je pozneje sledila v primeru referenduma o arbitraži s Hrvaško, kjer so levičarji ravno tako obljubljali za Slovenijo dobre rezultate.
  Trenutno nas levičarji skušajo prevarati s t.i. Zakonom o drugem tiru.
  Do kdaj boste volivci še nasedali škodljivi slovenski udbo mafiji, ki ji jim je Slovenija zadnja skrb, in jim je prva skrb to, da iz Slovenije ukrade čim več denarja.

  • dob

   Čestitam, Jan!!!

  • RATATA

   Iz 25 tisoč so v teh letih pridobili 25 tisoč familij volivcev.

 • Caetano

  In ravno danes, ko je sodišče v Haagu vsaj simbolično kaznovalo Šešlja taka sramotna razsodba slovenskega ustavnega sodišča…

 • antimur

  Kdor je bil neupravičeno izbrisan, naj dobi odškodnino, toda pri tej čefurski golazni je več kot očitno, da neupravičenih ni bilo, razen za kučanistične pravnike ter ostale jugonostalgike so vsi upravičeni do odškodnin. Do kdaj bomo Slovenci še dovolili, da nas ta balkanska in komunajzerska drhal ropa. Ni jim bilo zadosti osemnajsttisoč prevarantov, pasja kuzla Kresalka jih je dodala še sedemtisoč. Dovolj vas imamo, kučanistov in sodstva, levaških medijev, ljubiteljev balkancev, sploh pa čefurjev.

 • if

  Slovenija je država Slovenk in Slovencev. Tako pravi ustava v 6. členu: “Slovencov porodnico, Deželo našo živi Bog.”
  Če hočemo to ustavno garancijo obdržati, moramo uveljaviti in uveljvljati tudi del 6. člena, ki pravi: “V sovražnike z oblakov Rodu naj na’šga treši grom! Prost, ko je bil očakov Naprej naj bo Slovencov dom.”

  Prvi korak so skorajšnje volitve!

 • if

  Pred volitvami!

  Krst pri Slovenstvu

  Druščina slovenstva, kolikšna si po števili, po volji preživetja?
  Branili smo se dolgo brez podpore, kdo hoče vas dočákat temne zore, neproste dni živet?
  S seboj povabim druge vas junake, kterih rama se ukloníti noče.

  Temna je noč, in stresa grom oblake, sovražnik podaja se v naše koče, le majhen prostor tje je do gošave, to noč nam jo doseči je mogoče.
  ¨
  Iz ustavne himne, Zdravice
  V sovražnike z oblakov Rodu naj na’šga treši grom! Prost, ko je bil očakov Naprej naj bo Slovencov dom!

 • montyamp

  Prebrisani čefurski izdajalci bodo dobili odškodnine za svojo izdajo in lenobo .
  Slovenistanska čefurijada , to je narobe svet .

 • Mojca pokraculja

  Vsa “zahvala” gre Krivicu. Zakaj in po čigavem naročilu pa je stopil v bran tem čefurjem, ki niso marali slovenskega državljanstva???
  Zaradi vzpostavitev jugoslavije na tleh Slovenije, ki je že v zaključni fazi in po diktatu tistega, ki mu samostojna Slovenija ni bila intimna opcija.
  Tisti, ki niso hoteli našega državljanstva, so ga sedaj dobili po sodni poti ne da bi se o tem sploh izjasnjevali ali zanj prosili. Najmanj kar je, bi morali priseči na slovensko ustavo.
  Pa da jih vidimo !!!

  • Miro

   kakšen Krivic ovca rumena!! ESČP

   • cosmosjasnovidec

    Daj spizdi pasjejebec čefutarski in ne bluzi tukaj.Ovca je tvoja sestra in stara katerima si naredil čefutarske pankrte gnus čefutarski.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

  • dob

   Točno to!!!
   KRIVIC IN BUČAR, GLAVNA KRIVCA DA SMO OSTALI BREZ DRŽAVE!
   https://obstajajoljudje1.blogspot.si/2018/03/krivci-da-smo-ostali-brez-drzave.html

 • Miro

  vprapšanje za trop rumenih blejalcev !!!
  In katera vlada je kriva za izbrisane ? ali ste že pozabili?

 • Antišiptar

  Super se imamo Slovenci, mislim a res? Bomo delali za te parazitske polcivilizirane pometace cest, popravljalce dvigal? Pa pisda matrna, gremo se organizirat! Polaopica cefur bo meni Slovencu dnar zažiral? Pisda vam materna, pobit vas bo treba cefurji smrdljivi!

 • Antišiptar

  Srbe na vrbe! Prokleta turska smrdljiva parazitska drhal. Pobit!!

 • Antišiptar

  A una prepereta crkovina od todorovica bo sedaj od mrtvih vstal? Upam, da ni edina cefurska opica, ki je koncala na striku? Samo kot prakticno, manj denarja je treba dat za vsako crknjeno parazitsko cefursko opico.

 • Vera

  Zamenjava ustavnih sodnikov-ic nam je prinesla pogubo . Zakaj je bilo prej rečeno, da se bo vsakega posameznika obravnavalo posebej , zdaj so pa tile ” nastavljenci ” klonili pred jugonostalgiki . Zakaj je Kresalova dvignila številko prebrisancev iz 18.000 na skoraj 26.000 ?

 • Antišiptar

  Ce bi mi bili normalen narod, bi bili jutri v lublani, pa vsacga cefurja, samo da zgleda cefur, pobil, sturil, pobesil po vrbah.

  • Republic Commando

   Ti se spuščaš na nivo levuharjev. Mogoče si plačan , da očrniš vse nas? Obnašaj se normalno in ne kot povprečni levuhar ali pa spizdi!

   • Antišiptar

    Super. Samo da si politicno korekten, delal bom pa jaz za cefurje al kako? Ne ti meni levuhar, tolko, kot sem jaz Slovenca, ti ocitno nikoli ne boš!

    • Republic Commando

     Kdorkoli poziva k uboju , pa naj bo to levi ali desni je zame en navaden drek. Smrdiš do neba.

     • Antišiptar

      Prou. Delal bom pa jaz za druge, knede? Daj spusti se na realna tla, SLOVENEC.

     • Republic Commando

      In tvoja rešitev je pobijanje? Obnašati se kot čefur? Malo misli kaj govoriš. Obtožuješ jih , da so opice polcivilizirane, sam se pa dereš kot največji burek in majmun. Rešitev je ena, reče se ji volitve!

     • Antišiptar

      Torej se vsaj strinjaš, da je potrebna rešitev te izrojene, lopovske situacije? Lepo, da se vsaj tukaj strinjava…. O metodi, kako razresiti situacijo, mi bos pa potem po volitvah povedal….

     • Republic Commando

      Ja je potrebna rešitev. Civilizirana rešitev, ne pa balkansko pobijanje. Če že sovražiš čefurje se ne obnašaj kot oni!

     • Antišiptar

      No, vsaj to mi priznas, da lahko to parazitsko lopovsko polpismeno sodrgo sovrazim. Super.

     • cosmosjasnovidec

      Čefutarji razmišljajo povsem nasprotno kot ti to vem,ker jih prekleto dobro poznam.
      Če še ti pa po pravici povem nobene volitve te situacije z čefutarji ne bodo rešile ne glede kdo zmaga zato si ne ustvarjaj napačnih iluzij.
      Sicer pa nesnage čefutarske so pobile na tisoče Slovencev,ker so vsi komunajzerji ali predniki teh morilcev in oni tebe ne bodo žalili,če do česa pride.
      ————————————————————————
      Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
      DR.Cosmosjasnovidec

   • cosmosjasnovidec

    Antišiptar ima popolnoma prav in se 100% strinjam z njim.
    Ravno zaradi takega tvojega razmišljanja čefutarji teptajo Slovenijo.
    Misliš,da se oni že zdavnaj ne bi spravili k poboju Slovencev,če ne bi bili taki posranci in bi bili v večini.
    Ne pozabi,da so ti čefutarji vsi pristaši komunajzerjev,ker tudi izvirajo iz takih družin eni so pa še pristni.
    Nesnago čefutarsko je bolje zatreti dokler še je čas,ker bo pozneje ona tebe samo naj pride do vojne pa boš videl.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

  • Prdo

   Vabljeni hahaha

   • cosmosjasnovidec

    Pedros kaj je tebi smešnega?
    Pasjejebec ti se niti ne zavedaš,da je tale čas še kako blizu a se boš zavedel,ko ti bo že prepozno nesnaga pasjejebska čefutarska.
    Spravi se čoban nategovat na svoj balkan ovc in koz,da ne boš pozabil na vašo čefutarsko tradicijo in se tukaj v svoji družini paril kot podgana z svojo sestro ter staro katerima si naredil čefutarske pankrte gnus oduren.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

  • cosmosjasnovidec

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

 • Maja

  in za to vsoto in sramoto bomo drzavljani tozili J.Janso in I. Bavcarja.

  • Prdo

   Tako je

   • cosmosjasnovidec

    Daj beži “pedros” pasjejebski.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

  • WatsonForus

   mal si se zajebala – TARDEČE , Drnija in KUČANA !!

  • Soave

   Pišeš neumnosti. Tvoji bi to sramoto in vsoto že zdavnaj lahko popravili in poravnali..
   Obrni se na Kresalko in silne Jurije iz Kopra !

  • škoda

   Maja imaš denar ko bo kontra tožba proti tebi. Si pametna da ti kar škodi

 • Miro

  dejte kaj napisat da so spet enega farja dobili s prsti v…… fuj golazen pokvarjena

  • cosmosjasnovidec

   Farji si ne rinejo prstov v rit kot ti pasjejebski buzerant ter ostala tvoja LGBT pedrovska golazen.
   Vzami štrik in se obesi driska pedrovska zahojeni butl.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

   • Miro

    ja oni si rinejo kaj drugega… smrdljivci pokvarjeni

 • Antonius

  En preprosti žig v njihove pasoše bi v obojestransko korist, takrat najbolj preprosto rešil pravice Jugo delavcev, ki so se našli v Sloveniji. Delovno vizo bi jim priznali, pa bi z imetjem vred ohranili pravice, enake Slovencem.
  Edina zadrega, ki bi jim ostala je, da bi morali v svojih novonastalih matičnih domovinah obnavljati svoje pasoše.
  Ampak, ne! Takratna vladna posadka se je odločila, da ne bo pametna, ker ji je bilo lažje biti neumna.
  Danes imamo, kar ne bi bilo treba, da imamo. Sto tisoč muslimanov in džamijo sredi Ljubljane.

  • Prdo

   Ti si neumn

   • cosmosjasnovidec

    Pedro pasjejebski kaj je pa tebi spet naškodilo glista parazitska čefutarska.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

  • cosmosjasnovidec

   Smrduhi čefutarski so mislili,da bo srbski četniški agresor zasedel Slovenijo in si zato niso hoteli urediti državljanstva.
   Ko je agresor napadel je čefutarska svinjska izdajalska golazen plesala užička kola po balkonih blokov od veselja sedaj pa hočejo gnusobe lene spet crketiniti in živeti na račun slo davkoplačevalcev čeprav je balkanska golazen vsa na sociali.
   Stirati ven vso balkansko izdajalsko golazen,ker je sramota Sloveniji z normalno ali pa fizičnim posredovanjem z bejzbol palicami preko hrbtov.
   Teh čefutarskih zajedalcev sploh ni nič sram,da se klatijo tukaj po Sloveniji čeprav vedo,da jih živih nihče ne prenaša.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

  • Mojca pokraculja

   Ne verjamem, da je “Vladna posadka” zaradi neumnosti tako odločila, nič ni bilo slučajno.

 • Ivan Friderik Novak

  SDS-ovci, povejte, kako se je opredelil ddr. Jaklič!

  • cosmosjasnovidec

   To bomo vprašali tebe butel,ker si eden izmed najbolj pametnih na tem portalu.Hahaha
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

  • RATATA

   Verjetno skladno z ustavo, zakoni in moralnimi normami.

 • cosmosjasnovidec

  Nabijem na kurac to sodišče in vso izdajalsko čefutarsko nesnago.Stirati preklet izdajalski klošarski plevel iz Slovenije.Preklete čefutarske nedelovne lene golazni tako ali tako vsi visijo na sociali.
  Če bo tako bo pa brez dileme potrebna vsesplošna Slovenska vstaja,ker je takih pizdarij že davno preveč na kupu.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • dob

   Stari, sem ti že večkrat hotel napisati, da so tvoje analize notranjepolitičnih dogodkov enostavno povedano najbolj strokovne od vseh, kar sem jih bral. In tudi najboljše argumentirane!

   • cosmosjasnovidec

    Tudi tvoje so pravilne in vedno točne.
    Sicer pa se z tole drhaljo ne,da na drugačen način kot ga imajo izdajalski zahrbtneži sami.
    Ne glede ali jih grajaš ali hvališ ti na koncu zabijejo nož v hrbet kar je tradicionalna primitivnost vseh strahopetnih balkancev,ker nimajo respekta niti kulture.
    Kot paraziti so se na silo prisesali v Slovenijo kjer živijo na račun Slo davkoplačevalcev za zahvalo pa pljujejo po njih.
    Če bi jaz bil v neki tuji državi in mi ne bi odgovarjalo bi se vrnil v svojo ta golazen pa seveda nima spoštovanja sama do sebe ne,da bi imela do drugih.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

    • dob

     Ni kaj dodati.

   • janez.pokoncni

    Haha! Si predstavljaš, da bi jih moral Bobovnik brati na Odmevih. ;)

 • xtc

  Žal plačujemo napake preteklosti,ki jih nismo ali nismo želeli urediti pravno pravilno prvi čas.

 • Osti jarej

  ….naj jih plačajo oni,ki so to sramotno šlamastiko zakrivili…z uradniki vred

 • Soave

  Kje ste silni Juriji, Kresalke in vsi tisti , ki ste trdili , da stroškov ne bo ?

  Pa še nekaj. Saj hodite kaj po raznih Uradih na Upravnih enotah, ali ne, dragi komentatorji ? Potem veste, z menoj vred, kolikšno število uradnic in uradnikov iz Juge dela tam ! In oni prav gotovo imajo prijatelje iz svojih domačih logov.
  Kaj jih niso mogli opozoriti, da smo sedaj samostojna, druga država, s svojimi pravili ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!