V Ivančni Gorici kot prvi v šolske avtobuse vgradili alkoholne ključavnice

Foto: Občina Ivančna Gorica

V Občini Ivančna Gorica so prvi v Sloveniji pristopili k projektu opreme šolskih avtobusov. To pomeni, da bodo z alkoholnimi ključavnicami še v tem šolskem letu opremili enajst vozil, ki prevažajo učence dveh tamkajšnjih osnovnih šol. 

Z Občine Ivančna Gorica so sporočili, da bodo omenjene ključavnice vgradili v okviru projekta Alkoholne ključavnice. Vodja projekta Majda Zorec Karlovšek iz združenja Fortox je pojasnila, da bodo alkoholne ključavnice, ki jih je za eno leto brezplačno posodilo podjetje Dräger Slovenija, prihodnji teden vgradili še v preostala vozila za prevoz ivanških otrok. Za vgradnjo alkoholnih ključavnic pa bodo skušali navdušiti najprej okoliške in nato tudi druge slovenske občine, je še dodala.

Po podatkih združenja Fortox alkoholna ključavnica kot dodatna oprema vozila od voznika zahteva, da ta pred zagonom motorja opravi preizkus glede morebitnih izdihanih alkoholnih hlapov, vožnjo pa mu dovoli le v primeru, da v izdihanem zraku alkohol ni prisoten.

Vsi morajo poznati tveganje, ki ga povzroča pitje alkohola
Kot so opozorili na Občini Ivančna Gorica, omenjeni projekt ne predstavlja nezaupanja prevoznikom šolskih otrok, vsi sodelujoči pa so k temu pristopili prostovoljno. Z alkoholnimi ključavnicami želijo predvsem v šolah, družinah, podjetjih in med državljani spodbuditi pogovore o pomenu varnostne kulture v prometu, na delovnem mestu in v prostem času ter o dejanskem zavedanju tveganja, ki ga povzroča pitje alkoholnih pijač in uporaba drugih psihoaktivnih snovi.

M. S., STA