[FOTO in VIDEO] Več tisoč protestnikov v Šenčurju: Šefic migrante pozdravlja, župane odslavlja

Foto: Twitter

Prebivalci Šenčurja in Kranja so se zbrali na protestnem shodu pred poslopjem nekdanjega Baumaxa v Šenčurju. Notranje ministrstvo je namreč napovedalo, da bi v omenjenem objektu lahko uredili center za migrante. Več tisoč krajanov se je zato s transparenti zbralo na protestu, kjer so glasno in odločno vzklikali: “Kako dolgo bomo še hlapci?”

Več tisoč protestnikov se je pred poslopje nekdanjega Baumaxa pripeljalo kar s traktorji. Opremljeni so bili s številnimi transparenti z napisi, kot so “Šefic, nisi sončni kralj” in “Migrante pozdravlja, župane odslavlja”. Eden izmed protestnikov je za naš portal povedal, da Gorenjska ne želi migrantov. “Tisti, ki to želi, naj jih zaradi mene tisoč sprejme na svoj dom,” je bil kritičen.

Protestnike so prišli podpret tudi poslanci Andrej Čuš, Marko PogačnikŽan Mahnič in Branko Grims. Slednji je izrazil upanje, da bo Šefic protestnike slišal in poslušal. “Navsezadnje je tudi on Kranjčan,” je pripomnil.

Mahnič pa je dejal, da dejstvo, da za migranta država nameni 830 evrov, za upokojenca pa 440, ne potrebuje dodatnega komentarja.

Pobudo Gorenjska je proti migrantskemu centru na družabnem omrežju Facebook spremlja več kot 5 tisoč ljudi. V eni izmed objav so pozvali k mirnemu in kulturnemu shodu, saj ta “služi kot jasno sporočilo vladi, da migrantskega centra tu ali kjerkoli v Sloveniji ne dovolimo”. 

Poslopje je kot neprimerno za namen nastanitvenega centra označila tudi policija. Nasprotovanje migrantskemu centru na omenjenem območju so sicer že izrazili tudi v občini Kranj, kjer so ocenili, da lokacija ni primerna iz varnostnih in razvojnih razlogov.

Tudi v kranjskem odboru SDS odločno proti migrantskemu centru
Razloge proti migrantskemu centru so navedli tudi v kranjskem odboru opozicijske SDS. Izpostavili so, da se objekt nahaja na križišču avtoceste ter regionalne ceste, ki vodi na letališče, in je varnostno povsem neprimeren. Lokacija in namembnost objekta, ki je namenjen trgovski dejavnosti, sta namreč po njihovem povsem neustrezni za namestitev migrantov.

“Pravica do varnosti in spoštovanja osebne integritete je temeljna ustavna pravica vsake državljanke in državljana Republike Slovenije in nikakršen interes tujcev ali tujih držav ni in nikdar ne more biti nad to pravico,” so še opozorili v SDS Kranj, ki mu predseduje poslanec Branko Grims.

Predsednik vlade Miro Cerar je po današnjem shodu v pogovoru za TV Slovenija znova poudaril, da je Slovenija varna in da se državljanom ni treba bati. Kot je dejal, je normalno, da je treba del migrantov začasno namestiti, da jih lahko nato spustimo naprej.

N. K.