“V stilu udbovskih ledrov”: Novinar Igor Kršinar že dan pred izidom poskrbel za brezplačno reklamo konkurenci

Igor Kršinar (foto: STA).

Kako je mogoče, da novinar dobi v roke tiskano izjavo revije, ki je konkurenca njegovemu mediju in del njene vsebine, še preden je dejansko prišla na police trafik, objavi na Twitterju? V Sloveniji je to očitno mogoče, saj je to uspelo novinarju Reporterja Igorju Kršinarju, ki je očitno revijo Demokracija v roke dobil že dan pred izidom. Kdo ga je obvestil o tisku, se sprašujejo tudi pri tedniku Demokracija.

Pri tedniku Demokracija so sicer spodrsljaj Reporterjevega novinarja vzeli z nekaj mere humorja, a to še ne opravičuje njegovega dejanja. Igor Kršinar je namreč tudi nekdanji predsednik Združenja novinarjev in publicistov in človek na takšni funkciji bi lahko vedel vsaj osnove novinarskega posla in etike.

Drži, mogoče bi morali na to gledati kot na brezplačno reklamo, a tukaj je pod vprašajem profesionalno poslovanje. Da je revija Demokracija v roke prišla novinarju konkurenčnega medija dan pred izidom, je izredno čudno, saj to pomeni, da je imel dostop do tiskarne, kjer se revija tiska.

Kot v “starih dobrih časih”
So pa pri tedniku v odzivu na ekskluzivni predčasni dostop do revije zapisali, da so bralci in bralke verjetno že večkrat slišali zgodbe o tem, kako so v “starih dobrih časih” v tiskarnah dežurali udbovski “ledri”, se pravi možje v črnih usnjenih suknjičih, ki so budno pazili na to, da ne bi s tiskanimi edicijami v javnost prišlo kaj neprijetnega. “Predvsem so pazili na razmnoževanje verskega tiska, denimo Družine, zato so prvi izvodi Družine praviloma prišli v roke “dežurnemu” uslužbencu SDV. S tem je bila Udba stalno “na tekočem” z vsebino najbolj znanega verskega tednika, pa tudi drugih edicij, ki niso bile ravno »na liniji« z režimom. Tudi Janez Janša je v knjigi “Okopi” omenil, kako so za vsebino njegove prve knjige “Premiki” vedeli, še preden je sploh prišla iz tiskarne,” so navedli pri Demokraciji.

“Po 27 letih od prvih demokratičnih volitev smo mislili, da so ti časi očitno že mimo, a smo se motili. Tvit s fotografijo je Kršinar objavil v sredo ob 14.33, kar pomeni, da je bil o vsebini očitno obveščen zelo zgodaj, kar je nenavadno. Očitno ga je o tem nekdo obvestil,” so še dodali.

 

B. V.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!