Varnost v splošni novogoriški bolnišnici na psu: Grožnje z nožem, kraja zdravil in kraje iz torbic ter garderob zaposlenih

Foto: SP dr. Franca Derganca“ Nova Gorica

Po tem, ko je v Splošni bolnišnici “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica prišlo do incidenta zaradi grožnje z nožem, so se na nas obrnili zaskrbljeni zaposleni, ki jih skrbi tako varnost uporabnikov in zaposlenih v njihovi bolnišnici kot tudi po vseh zdravstvenih ustanovah po Sloveniji. Ti namreč trdijo, da je bilo sobotno dogajanje precej hujše, kot so to poročali mediji, zato smo se obrnili na vodstvo bolnišnice in povprašali, čemu kljub incidentu ne ukrepajo in poostrijo varnost pacientov in zaposlenih. Je za kakšne premike mar vedno potrebna tragedija?

V soboto, 16. 9. 2017,  je bil ob obilici dela v Splošni bolnišnici “Dr. Franca Derganca” v Novi Gorici ponovno eden izmed rutinskih dni. Zaradi predoziranja so v bolnišnico sprejeli osebo in jo nemudoma odpeljali v drugo nadstropje, v Center za intenzivno nego (CIT). Omenjenega je zdravstveno osebje po besedah zaposlenih skušalo rešiti, saj je zanje vseeno, kaj je ta oseba storila, saj je le človek, ki si zasluži še eno priložnost. V večernem času je k sprejemnemu pultu v bolnišnico prišel mlajši moški, ki je bil vinjen in zadet. Ob sprejemnem pultu se je prijavil kot brat predoziranega in od osebja zahteval, naj mu povedo, kje je in naj nemudoma poskrbijo zanj. Osebje mu je na miren način pojasnilo bratovo stanje, s čimer pa ni bil zadovoljen, zato je iz hlač povlekel nož in začel z grožnjami, da bo vse pobil, če ne bodo ozdravili njegovega brata, pri tem pa je nož prislonil na trebuh enega izmed zaposlenih in mu ogrozil življenje.

Varnostnik se ob nastali situaciji napačno odzval
V omenjenem trenutku so se v bližini nahajali tudi ostali pacienti, ki so čakali na pregled, med njimi so bile tudi mamice z mlajšimi otoki, ki so zaradi situacije padli v hud šok. Osebje se je nemudoma odzvalo in moškega odvrnilo od napada. Ko je ta pospravil nož, se je približal varnostnik, ki je, namesto da bi olajšal situacijo, zadevo zaostril, saj je moškemu povedal, da je njegov brat na intenzivni negi. Varnostnik je moškega celo pospremil na CIT, češ da bo ta lahko preveril stanje brata, s čimer je ogrozil življenje sodelavcev in hudo ranjenih pacientov, ki se tam zdravijo.

Na CIT je moški začel ponovno povzročati paniko, saj je spet začel groziti z nožem. Tam je nož prislonil na telo enega od zdravnikov, prišlo pa je celo tako daleč, da je prišel celo do sobe, kjer je bil njegov brat, in se do prihoda policistov tudi tam zadrževal ter s tem ogrozil tudi življenje svojega brata. Na srečo so nato prispeli policisti, ki so onesposobili osebo. Brat moškega je prišel k sebi in se tudi sam spravil nad policiste, tako da so ti imeli delo še z njim. Policisti so uspešno onesposobili oba moška, takrat pa se je drama na srečo tudi končala. Zaposleni v bolnišnici poudarjajo, da se lahko le sreči zahvalijo, da je ni nihče resno skupil.

Foto: iStock

Imajo le enega varnostnika na izmeno
Predstojniki bolnišnice so po navedbah zaposlenih poskušali stvar pomesti pod preprogo. “Sami smo se odločili za ta poklic in z veseljem ga opravljamo, a želimo tudi, da nas vodstvo bolnišnice pri tem zaščiti in zagotovi varnost vsem uporabnikom in zaposlenim v bolnišnici.” Od napada v Izoli se po besedah zaposlenih ni spremenilo nič. Dejali so jim namreč le, naj bodo bolj pozorni in naj pazijo nase, če bo kaj sumljivega, pa naj to sporočijo policijo. “Ko smo kaj sporočili policiji, so večkrat dejali, da za takšne reči ne bodo prihajali. Nimamo nič več varnostnikov, detektorjev kovin, varnostnih kamer in drugih stvari, ki bi poskrbele za boljšo varnost. Imamo enega varnostnika na izmeno, to pa je tudi vse,” so z nami delili zaposleni v bolnišnici.

Na izmeno bi potrebovali vsaj dva kvalificirana varnostnika
Zaposleni poudarjajo, da bi na izmeno potrebovali vsaj dva sposobna in kvalificirana varnostnika, ki znata obvladati stresne situacije, sta v dobri fizični pripravljenosti in vesta, zakaj sta tam, potem bi bilo mogoče bolje, pa še to ne bi bilo dovolj. Potrebovali bi tudi detektor kovine in varnostnika, ki bi to nadzoroval. Nadzorne kamere so po besedah zaposlenih zelo redke oziroma jih sploh ni, pred nekaj dnevi so zato odvisniki brez težav vlomili v omarico z zdravili v 6. in 7. nadstropju ter si protipravno prilastili zdravila v vrednosti okrog 150 evrov.

Foto: Splošna bolnišnica “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica

V neposredni bližini so celo odvisniki
Po navedbah zaposlenih se je letos v 6. in 7. nadstropju zgodilo že okrog 10 manjših kraj iz torbic in garderob zaposlenih. “Glede tega ni narejenega nič, policisti so kraje popisali, to pa je tudi vse.” Že več let zaporedoma se poleg stavbe očesne ambulante zbirajo odvisniki, s čimer so seznanjeni varnostniki in policisti, naredi pa se ne nič. “Mimo njih dnevno hodijo različni obiskovalci in pacienti, med njimi tudi mamice z majhnimi otroki, ki so prisiljeni gledati te odvisnike.” Policisti po besedah zaposlenih trdijo, da ne morejo biti stalno tam, a stalno so na cesti pred bolnišnico, kjer večkrat na dan intenzivno izvajajo meritve hitrosti za malenkost prehitre voznike. “Da bi malo pogledali odvisnike, ki se zbirajo v parku, in jih pregnali kam drugam, pa ne. Večkrat se je že zgodilo, da so nekateri zaposleni po koncu službe prišli do svojega vozila, pa je bilo to podrsano in poškodovano. Kdor je prišel s kolesom, je večkrat ostal brez kolesa.” Ker vodstvo bolnišnice nima posluha za te stvari, so se zaposleni obrnili na policijo, ki jih je prijazno odslovila, da ne morejo narediti nič, prav tako pa ne morejo in nočejo narediti nič varnostniki v bolnišnici.

Foto: iStock

Po besedah zaposlenih je takšnih primerov vse več, vodstvo bolnišnice na čelu z Natašo Fikfak pa ne posluša, saj pri vsem varčuje. “Varčevalo in hitelo se je pri gradnji ambulante in na račun tega je prišlo do velike napake z zamenjavo cevi s kisikom in smejalnim plinom, ki je terjala smrtne žrtve.”

Od policistov so zaposleni glede incidenta izvedeli, da je fant, ki je prišel obiskat brata, stari znanec policije, ki je že bil v zaporu. Pred kratkim je prišel iz zapora zaradi vpletenosti v več ropov, kraje avtomobilov in posesti droge. Policisti so jim dejali, da so lahko zaradi vsega naštetega srečni, da se ni zgodilo kaj hujšega, saj je znan kot izjemno agresiven in nasilen, za nekaj denarja pa je pripravljen narediti marsikaj. Pred leti je namreč za pest drobiža huje poškodoval nedolžno osebo. Policisti so povedali, da je za vse to dobil tri leta zaporne kazni in že po letu in pol odkorakal na prostost. Kako je mogoče, da je za hud napad na nedolžno osebo, ki naj bi imela še danes probleme, in za ostale zločine prebil le leto in pol za rešetkami, zdaj pa se prosto sprehaja naokoli in nadleguje nedolžne ljudi in v tem konkretnem primeru zdravstveno osebje v novogoriški Splošni bolnišnici “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica, ki pomaga soljudem. Policija in sodišče tukaj več kot očitno nista opravila svojega dela in le sreči se lahko zaposleni zahvalijo, da se ni zgodilo kaj hujšega, kot se je to zgodilo v Izoli. Osebje, ki je bilo po incidentu v šoku, je s svojim delom nadaljevalo in še naprej vztraja, saj poudarjajo, da ne delajo zase, ampak za ljudi, ki so odvisni od njihove pomoči. Vendar je od vodstva pričakovati, da ukrepa in poostri varnost.

N. Ž.

 • janez zorman

  Ali so cevi že poštukali ?

 • RATATA

  Povratnik na prostosti, povratnik v arestu.

  • twin

   Marsikaj se vrača pri nas, fašizem recimo.

   • RATATA

    Pri nas fašizem ostaja ves čas! On to na oblasti.
    Vsi ki sebe imenujejo protifašisti so največji fašisti! Spadaš mednje, le da ti zaradi skromnosti tvojih možganskih kapacitet to ni glih jasn!

 • twin

  Slovenija se razkraja, zagotovo ne zato, ker je v naši policijski deželi premalo policajev in drugih militantnežev, prej prav zato, ker jih je veliko, odločno preveč. Saj ja ves denar požrejo, vse gre za varnost, varni smo pa kot v severni Koreji, skoraj nihče več ne zaupa državnim uniformirancem.
  Nihče ne napada človeka, ki mu skuša rešiti življenje, zakaj morajo narkomani krasti in vlamljati, če pa so droge proti odvisnosti za njih zastonj, pa tudi travo lahko posadijo na vsakem vogalu. Se vam ne zdi, da tu ni nobene logike? Crkniti pa človek ne more kar tako, ne glede kar lažnjivci nabijajo po skrajno pristranskih medijih, o sodiščih nima smisla zgubljati besed, ker delujejo pri nas edino Evropska.
  Kakšni varnostniki so to, da mu ni vzel vsaj noža, prav je, da mu je pomagal poiskati brata, seveda pa bi mu moral preprečiti vmešavanje v delo zdravnikov oziroma takoj poklicati policijo, ker je že pokazal orožje.
  Problem je, da so po moje vsi vpleteni krivi, bolje rečeno gnili, te države praktično ni več, denar se vlaga samo v represijo, korupcijo, mučenje, sledenje in zatiranje nedolžnih, problemi pa se seveda kopičijo, enkrat mora eksplodirati. Ste pa poiskali lep primer, ki dokazuje, da živimo v ogromnem koncentracijskem taborišču, samo mediji se še delate, da ni tako hudo, verjetno zaradi politične oligarhije, ki vas plačuje za zavajanje in pristranskost. Zanimivo, za take pa denar nikoli ne zmanjka, nacional socialistična gospoda nima nobenih takih problemov, ne leva in ne desna.

  • steiermark

   Saj mi nimamo prave policije, imamo samo inkasante, ki rddečim gnidam zagotavljajo preživetje in bogatenje na račun ljudi…..

 • goldhorn

  Ta dva brata sta albanske narodnosti.

 • von Rhein

  Primerjava poročila o dogodku na MMC in tukaj. Razumem zakaj nergači tako napadajo Novo 24. Preveč pove,čeprav je bil tokrat poročevalec zelo obziren in je pisal samo o agresivnem povratniku.

 • Anton

  superiorneži (beri komunisti), so nam ukradli državo, jo pripeljali na rob propada, izropali večinsko gospodarstvo (beri primer gospodarski bazen Maribora), sedaj pa se hinavci na valu gospodarske rasti pripisujejo svoje zasluge, čeprav vemo, da ta vlada ni prav nič naredila za to gospodarsko rast, nobenih potez, kaj šele reform, kot tudi ne večinsko prejšnje vlade, razen z odliko vlade v mandatu 2004-2008, gospoda Janeza Janše. skratka še en od premnogih kazalcev kako z zavajanjem, s pomočjo medijskega ustroja, ki je večinsko na strani režima zavaajjo narod in talajo cvetke.Gospodarska rast je v večjem delu odraz iznadljivosti in spsosobnosti naših izvoznikov gospodsrva, pri čemer naši komunisti ups politikantje ups še enkrat politiki jim niso olajšali dela niti za “5 cm”, kvečjem zavirali so naše gospodasrtvo, in sedaj se ti oportunisti, pataloški lažnjivci hvalijo na računu tujih zaslug, in si jih prtijo ko svoje, “prasci jedni”

  sarkazem press

 • althar

  Dobrota je sirota.

 • paradajz

  Vse skupaj je šlo rakom žvižgat. Poznam vodstvo šempetrske bolnice. Te ženske so arogantne,vase zagledane karieristke. Briga jih za zaposlene, pomembno je samo, da fajn izpadejo pred kamerami. V tej naši državi te mine, da bi šel v bolnico, kaj šele da bi šel z malim otrokom. Okrog šempetrske bolnice je polno odvisnikov, mimo njih moraš z nosečniškim trebuhom, z malim otrokom, ali pa z invalidskim vozičkom, ko pelješ ostarelo babico na pregled. Policaji vedo kje je problem, pa ne naredijo nič. Zakaj je tako vedo oni. Je pa vse skupaj norčevanje iz varnosti državljanov.

  • pajot

   Mojo ženo,ki je rodila v šempetrski bolnišnici so skoraj ubili z napačno injekcijo po porodu s carskim rezom. ne pravijo zastonj,da je ta bolnišnica pokopališče.

 • pajot

  ta dva brata imata ime in priimek. Včasih so kriminalcem objavili v časopisih polno ime in začetnico priimka. Zdaj tega ne počnejo več. Ker se pri nas kriminal ščiti.Od TEŠ-a,drugega tira in pranja denarja navzdol.

 • steiermark

  Ni navedeno ali je tale izmeček človeštva kričal alahu akbar ali pa morda samo po balkansko, akbar udba in posledica pripadnosti balkanski “kulturi” teh migrantov, ki nam jih je titek poslal!

 • Antonius

  Dejstvo je, da zaradi premalo policajev, ti ne morejo zagotavljati varstva kjerkoli v vsakem trenutku. Spomnimo se, kakšni problemi so se pojavljali, ko so za policaje nabavljali paralizatorje.
  Varnostnik v bolnici je primerljiv varnostniku v trgovini. Varnostnik oborožen z golimi rokami ne bi naredil nič drugega, kot izpostavil nevarnosti še sebe. Oborožen s paralizatorjem bi varnostnik zares predstavljal varnostnika.
  Neodstavljiva zdravstvena ministrica se pa s problemi varnosti in nadzornimi kamerami po bolnicah ne utegne ukvarjati, ker je na polno angažirana z držanjem štrika vsem tistim, ki bolnišnicam kradejo denar za predrage medicinske pripomočke.
  Po svoje so za varnostno stanje po bolnicah krivi tudi v njih zaposleni zdravniki, ki brez kakšnega protesta dovolijo, da jim kradejo denar pri nabavi medicinskih pripomočkov in zato posledično njihove bolnice nimajo denarja za zagotovitev najnujnejše varnosti.
  Bomo videli? Dr. čas zdravi vse, pa še v vrsti pri njem ni treba čakati.

 • Lisjak

  Dolžnost policije in tožilstva je.da razišče takšna kazniva dejanja tudi,če oškodovanec tega ne želi.Vse skupaj se bo pa ustavilo”Kje že”?

 • Burek Burecki

  Pizda znate posminkat stvari da zgledajo. Potlej je ogorzil onega pa tistega pa je sel pa ni pa je videl brata pa je use ogrozil… Lol kaksen zmazek. .

  • goldhorn

   Zmazek je tvoj komentar.

 • Osti jarej

  ….cela država je na psu…kaj na psu…na psičku,….

 • Osti jarej
  • Janez

   TEBE ?!
   PA V POKOMUNISTIČNI PREVZGOJNI ” G U L A G ” !
   ŽE
   IŠČEMO LOKACIJO ZSA TA – BODOČI ” GULAG A LA “GOLI OTOK” !
   ZA
   PREVZGOJO ZAKRKNJENIH PO- KOMUNISTOV KOT SI TI – V SLO DOMOLJUBE !
   A?
   ŠE NISI DOJEL,
   DA STA KOMUNISTIČNA ZLOČINCA “MARŠAL TITO IN KARDELJ” CCA 1980 ” ŠKRIPNILA”
   1980. L.
   STA – HVALABOGU – ŠKRIPNILA. VESELILI SMO SE IN ŠE SMO VESELI TEGA. L.R. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!