Velenjska dečka: Odgovorni naj popravijo napako ali pa odstopijo in dajo priložnost drugim!

Foto: Luka Svetina

Pred stavbo Vlade RS na Gregorčičevi je potekal družinski shod v podporo velenjskima dečkoma, ki ju je država odvzela starima staršema in dala v rejništvo neznancem, odločitve pa ne želi popraviti niti po tem, ko je Vrhovno sodišče odločilo, da je šlo za nezakonito dejanje. Sicer mineva eno leto, odkar je lastni oče koroškima dečkoma odvzel mamo, a sta otroka lani vendarle praznovala božične praznike v krogu svoje družine, kar pa jima je bilo letos onemogočeno. Protestni shod je povezoval Franc Donko, ki je v družbi približno 30 podpornikov odgovorne še zadnjič pozval, naj se opravičijo za svoja nerazumna dejanja in otroka vrnejo starima staršema.

“Marsikomu izmed nas je bilo težko priti semkaj, na ta mraz, a tukaj smo se vendarle zbrali zagovorniki otrok, družin in demokracije, ki želimo sporočiti predsedniku vlade Miru Cerarju, pa tudi Andreju Židanu in Karlu Erjavcu, da problem koroških dečkov ni več samo problem ministrice Anje Kopač Mrak, pač pa vseh omenjenih,” je na shodu pred vlado poudaril Franc Donko.

Koroška dečka sta že drugo leto iztrgana iz svoje družine zaradi pomanjkanja sočutja odraslih. Najprej jima je oče odvzel mamo, zdaj del stroke ne premore empatij in čustev, ne spoštuje slovenskih zakonov in odločitev sodišč, temveč kaže neverjetno trdosrčnost, so na shodu opozorili protestniki. “Takšne države, ki tako grdo ravna s svojimi državljani, pred 25 leti nismo sanjali,” je razočaran Donko.

Pogačnik: Še zaporniki na Dobu vedo, kje je njihova družina!
Na shodu je bil eden izmed govorcev tudi priznani psihoterapevt Borut Pogačnik, ki je komentiral strokovno nekorektno dejanje kar kot državno ugrabitev: “Lahko smo srečni, da imamo vsaj možnost protestirati in izraziti svojo jezo ter razočaranje, saj pred 30 leti tega ne bi smeli. Slovenija je le na poti v demokracijo, zato se mi zdi res nedržavniško in nestrokovno, da so ta otroka ugrabili in ju odpeljali neznano kam. Ta poteza utegne imeti za koroška dečka hude posledice, vplivala bo na izgradnjo osebnosti teh dveh otrok. V boljšem položaju so celo zaporniki na Dobu, za katere sorodniki vedo, kje so, medtem ko stara starša dolgo časa sploh nista vedela, kje sta njuna vnuka.”

Na shodu so razočarani, ker pristojna ministrica, za razliko od socialne delavke iz Velenja, še vedno ni ponudila svojega odstopa, čeprav je Vrhovno sodišče odločilo, da je bil odvzem dečkov protipraven. Donka je sram tudi, ker je predsednik Borut Pahor napovedal ponovno kandidaturo, sam pa za rešitev nastale situacije ni storil ničesar. “On ima moč, da pomilosti celo obtožence, dveh otrok pa ne more. Poslali smo mu pismo, naj se zavzame za ta dva otroka, pa je našo pobudo vrnil ministrici,” je razočaran Donko.

Če vlada ne namerava popraviti napake, naj odstopi in da priložnost komu drugemu
Na božičnem shodu se je trideseterica zbrala zato, ker še verjame v pravno državo. Ne nameravajo popustiti, saj so se vse velike spremembe v naši zgodovini začele na ulicah, med drugim tudi pomlad narodov in slovenska osamosvojitev. Upajo, da bodo odgovorni vendarle spoznali, da so se zmotili in napako popravili. Ravno čas božičnih praznikov, ki je čas miru, družine in odpuščanja, je naravnost idealen za kaj takšnega. “Če pa niste sposobni priznati svoje napake, potem vas pozivam, da daste priložnost komu drugemu, ki bo spoštoval sodišča,” je Donko pozval vlado k odstopu.

Ker otroka letos ne bosta mogla praznovati božičnih praznikov v krogu svoje družine, so jima v znak podpore zbrani na shodu prižgali sveče in zapeli Sveto noč, preden so se mirno razšli.

Luka Svetina

 • garfi

  bilo nas je malo
  vendar to naj moti tiste Slovence, ki niso prišli

  • FORT WORTH

   Cestitke in podpora za vse,kar delate !

   • garfi

    hvala in lepe praznike

    • FORT WORTH

     Lepe praznke tebi in vam vsem.
     Upajmo na bolje. Ampak na zalost se nic ne zgodi samo od sebe.
     Potrebno bo vstrajati,se druziti izmenjevati mnenja si zaupati in stopnjevati pritisk na brezsrcneze.
     Vse skupaj se vlece ze predolgo…posledice bodo ostale.

 • rubec

  Odstop je kazen za v risanke. Od ugrabiteljev in njihovih podpornikov je prava kazen 1000 € za vsak dan od ugrabitve otrok do vrnitve. Plus čuka zame ker sem se tega spomnil. Tudi za vsak dan.

 • if

  Spodletelo mi je udeležiti se protesta, ne zaradi razdalje, zaradi varstva vnuka.
  Primer dokazuje, da je slovenska družba v globokem moralnem razsulu, tako globokem, da je mogoč prehod v nasilje z neslutenimi posledicami.
  Odgovorno politiko ta primer izpostavlja kot politiko državnega kriminala.

 • Tanja Bor

  Podpiram shod, ki opozarja na krivico. Ljudje pa naj razmislijo, kako bo, ko bodo na vrsti oni. Ce ne bomo pokazali nestrinjanja s tem nasiljem, se bo nadaljevalo. Mucitelj ne bo odnehal kar sam.

 • RATATA

  Ne bo dolgo, ko se bomo čudili, kako spretno bo kvazi levičarska politična pozicija v svoj prid izkoristila to sramoto z dečkoma.

 • rrrrr

  Res nas je kakih trideset na mrazu pred vladno palačo stalo in pelo Sveta noč in od Cerarjevega cigajneraja zahtevalo vrnitev obeh dečkov starim staršem.
  A verjemite mi, da nam je bilo prav toplo pri srcu, ko je istočasno kakih 300.000 naših rojakov stalo in poslušalo džingle bels, džingle bels pred blagajnami ogrevanih trgovskih in gostinskih lokalov in zahtevalo vrnitev drobiža.

 • Olga

  Cerar in cela vlada ODSTOPITE!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!