Veste, od kod prihajate? SDS organiziral posvet: Slovenci v Alpah od pradavnine

Foto: Nova24TV

Kako naj Slovenci razumemo, kdo smo, kje smo in od kod smo prišli, če nam znanost ne podaja konkretnih odgovorov? Veliko zgodovinskega gradiva se je izgubilo, sežgalo ali pa obstaja in sploh ni prevedeno v slovenščino. Mar nismo vredni poznavanja svoje lastne zgodovine? Ali za nas veljajo druga pravila kot na primer za Hrvate, ki imajo svojo zgodovino konkretno napisano in so na svojem območju Balkana že od nekdaj? Ali kot je poudaril vodja največje opozicijske stranke Janez Janša: ”Slovenci malo damo na lastne korenine in na tisto, kar je s tem najbolj povezano – na identiteto.” In zagotovo če čas, da to spremenimo!

V četrtek, 3. avgusta 2017, je v Bovcu za vse zainteresirane udeležence potekalo posvetovanje pod političnim pokroviteljstvom stranke SDS. Na okrogli mizi so razpravljali o slovenskem prostoru v Alpah in različnih kulturah, ki so vplivale na nas, pa tudi o tistih, na katere smo imeli mi vpliv. Z različnimi vidiki, dejstvi in analizami so govorci javnost pripeljali do spoznanja, da smo v Alpah že od pradavnine, čeprav zgodovinskih zapisov za to nimamo.

Posvet Slovenci v Alpah od pradavnine si boste lahko na Nova24TV ogledali v ponedeljek, 7. 8. 2017, ob 23. uri.

V ciklusu posvetovanj Slovenci, kdo smo in od kdaj smo tu? so na posvetovanje z naslovom Slovenci v Alpah od pradavnine vabili gorniški klub Dr. Henrik Tuma in Raziskovalci evropskega staroselstva (RES). Po uvodnih besedah dr. Jegliča je zbrane nagovoril še Janez Janša. Prof. Jeglič je zbrani množici dejal, da so jih, ko so pričeli preiskovati obravnavane tematike, mnogi slovenski znanstveniki grdo napadli. Zato se je spomnil na tiste, ki so jim bili zvesti ter jim stali ob strani. Nekaj se jih je že udeležilo simpozijev v preteklih letih, glavni podpornik pa je še vedno Janez Janša. Ta jim je omogočil, da so kljub napadom lahko delovali.

Zbrane je zatem pozdravil tudi Janša, ki se je najprej vsem zbranim zahvalil, še posebej zato, ker vidi, da so ljudem obravnavane teme všeč in da prihajajo vsako leto. Nato se je posvetil konkretnejšemu uvodu v obravnavane teme: ”Slovenci malo damo na lastne korenine in na tisto, kar je s tem najbolj povezano – na identiteto.” Poudaril je, da je za sedanje stanje veliko vzrokov, a je eden glavnih ta, da še zmeraj nismo razčistili lastne identitete. Teorija o Slovencih kot o prišlekih je bila v veljali v času germanske vlade, o njej pa se je poučevalo in verjelo tudi v času Juge. ”Zakaj se to širi tudi zdaj, ko imamo svojo samostojno državo?” se je vprašal Janša.

Foto: Nova24TV

Beseda je nanesla na poselitev Vzhodnih Alp v prazgodovini. Duša Krnel Umek, etnologinja in raziskovalka, je prisotne popeljala skozi domorodno teorijo o Slovanih in ob tem spregovorila o Mariu Antoneliu. Po njem je povzela in predstavila teorije o izvoru indoevropejcev ter nato slovanske jezikovne skupine. Ljudstva, ki so se priseljevala na naš prostor, niso na nobenem drugem delu sveta izbrisala toliko jezikov kot v Evropi, zato je tako pomembno, da najstarejše besede še naprej ohranjamo in jih tudi preučujemo. V današnjem času samo manjšina znanstvenikov zagovarja pozni prihod Slovanov, mednje pa sodi tudi uradna zgodovina na Slovenskem. Amaterski raziskovalci dokazujejo njihov prihod veliko prej, saj na to kažejo tudi razni grobovi, izročila in kulturni vzorci.

Za njo je nastopil dr. Jože Rant in presunil s predavanjem o slovenskem jezikovnem substratu v Dolomitih in retoromanski Švici. Tema poraja veliko vprašanj in predstavlja izziv arheologom, zgodovinarjem, paleogenetikom in jezikoslovcem. Preteklost lahko odkrivamo s pomočjo jezikovnih plasti, ki jih je pustil razvoj v preteklosti. Predaval je o časovnem nastanku slovenskega substrata v osrčju Vzhodnih Alp in o drugih jezikovnih skupinah, v katerih je veliko besed, prevzetih iz našega jezika. Tako najdemo slovenski besedni substrat v ladinskih/retromanskih narečjih (besede molsti, kozolec, orati, saditi, semena, pek, sekira, žaga, košara …). Te imajo čisto slovensko etimologijo in izglasje. Nedvomno izhajajo iz našega jezika, saj jeziki, ki besede, podobne našim, uporabljajo, ne poznajo take slovnice, ki bi to omogočila in predpisala. Niti malo ne spominjajo na latinske, imajo slovenski koren in fonetično podobnost. Podoben jezik imajo v Švici. Nelogično je, da bi prišleki prišli na tisto ozemlje, prinesli s seboj svoje besede, ki bi jih staroselci prevzeli. Bolj verjetno je, da so torej že od nekdaj na območju Švice in Dolomitov govorili podoben jezik kot tisti na Vzhodu.

Foto: Nova24TV

V drugem okvirnem delu organiziranega simpozija je potekala razprava o prazgodovinskih staroselcih v slovenskih Alpah, kjer so se govorci osredotočili na konkretne posamezne okoliše, na koncu pa so se v pogovor vključili tudi vsi prisotni. Janez Bizjak, dolgoletni direktor Triglavskega narodnega parka, se je osredotočil na staroselce v Trenti. Pokazal je še neobjavljene fotografije in svoja odkritja: površinske rudne jame, ostarine rimskodobnega oziroma antičnega tlorisa, antične črepinje, amulete, broške ter nerjaveče jeklo iz tistega časa, ki je bilo v zemlji par tisoč let in se na njem še zmeraj ni pojavila rja. Ob tem je govoril tudi o daritvenih predmetih in dokazih v gorovju, ki so sumljivi za obstoj staroselcev. Slovenski mojster fotografije Rafael Podobnik je z lastnimi fotografijami prikazal Svetok in druga kulturna mesta v soteskah Doblarce in Lepenke ter njihove posebnosti in najdbe. Zbranim je predaval o najdenih obdelanih kosteh, ki so bile po domnevanjih darovane. Zbrano množico je fasciniral tudi s fotografijami svojih najdb.

Leda Dobrinja je kot raziskovalka množico navdušila s prizadevnim odkrivanjem slovenskega staroselstva na področju Istre in predstavila zbornik, v katerem so dognanja aktivistov tudi precizno predstavljena.  Zbornik Slovensko staroselstvo in Istri II je nastal, ker so Slovenci v Istri pričeli raziskovati svoje korenine, saj o lastni zgodovini niso vedeli prav ničesar. V knjigah, ki so bile že izdane, so iskali dokaze o svojem obstoju, a kmalu ugotovili, da naj bi po pregledanih referencah sploh ne obstajali. Odločili so se, da bodo zgodovino raziskali sami. Knjiga vsebuje prispevke znanstvene in poljudnoznanstvene narave, domoznanske in literarne zapise, razmišljanja ter druge zapise, opremljena je z zemljevidi, dokumenti in fotografijami.

Knjiga je razdeljena na štiri tematske sklope: Raziskovanje, Iz domače zapuščine (domoznanski zapisi), Materialni ostanki (eseji in spraševanja) in Od Istrov do Istranov, ki mu sledi priloga. S projektom želijo širši javnosti predstaviti podatke, ki so jih zbrali, in nove vidike obstoja ter razvoja. Bralca želijo spodbuditi h kritičnemu razmišljanju in k aktivnosti pri iskanju lastne preteklosti. Krnel Umekova je govor zakrožila in nazadnje predstavila še Karne in Kranjce. Vmes je priznala, kako jo muči predvsem poučevanje v slovenskih šolah, kjer otroke vzgajajo v duhu poveličevanja Grkov in drugih, neslovenskih velikih mož, ”o Slovencih pa govorijo kot o navadnih kmetavzih, ki niso v zgodovini ničesar dosegli”.

Foto: Nova24TV

Kot lahko vidimo bo potrebno raziskovati še veliko starih virov in kritičnih pogledov ter prevesti temeljna dela, ki jih Slovenci do danes še nismo dobili. Zahvaljujoč največji slovenski politični stranki, njihovi podpori in financiranju, bodo vsaj ljubitelji zgodovine, če že ne uradni znanstveniki, raziskali našo slovensko zgodovino in staroselce ter nam ponudili odgovore na pereča, vedno aktualna vprašanja.

A. L.

 • Še pomnite tovariši

  Zase vem do kod prihajam. Za Janšo pa ne. A mi lahko kdo pomaga to raziskati?

  • rubec

   Predvidevam da prihajaš iz neraziskanega Konga. V pregledni Ruandi takih majmunov ni.

   • princeska

    Tip je zihr z Rdeče zvezde, ki mu po domače rečemo tudi Mars. Torej padel je z Marsa.

    • Prle

     Koliko časa pa je padal z Marsa, pa še preživel je?

  • Viktorh

   Tik – tak, še 30 dni, pa…

   • Prle

    ……. prideš iz umobolnice spet ti.

    • Viktorh

     .Tik – tak, še 30 dni, pa…

     • Prle

      …….. pa se v umobolnico vrneš kmalu spet TI.

  • Hribouc

   Urednik! Danes je Nedelja, sveti dan!
   Ampak, zahtevam, da odstraniš to nakazo , ta simbol gorja, ki je pomoril med 100 uin 200 milijonov brezpravnih, mučenih, izstradanih, zmrznjenih, postreljenih, obešenih, zadušenih s pvc vrečko, trpinčenih in razčlovečenih nedolžnih ljudi!

   PROČ Z MORILSKO KRVAVO ZVEZDO, SIMBOLOM ZLA!

   TAKOJ!
   Ti, “Še pomnite tovariši” pa začni učiti se in pomniti Resnico in ne morilsko zlo !

   • Še pomnite tovariši

    No, da slišimo resnico in da se kaj naučimo. Napiši ime in priimek staršev Ivana Janše in kje sta rojena?

    • Prle

     Znano dejstvo je, da se je Ivan rodil s priimkom Janšari in najbolj podoben albanskemu priimku je slovenski Janša. Ekola.

     • šmentanamuha

      To so Kunstlovi viri, zanj pa ne vemo, za katero moštvo igra. Na splošno mi ni všeč, če nekoga diskreditiramo na ta način, ker je v tem trenutku veliko večji domoljub kot levičarji vseh mavričnih odtenkov vključno z rdečimi. Meni je pomembno, kdo je za Slovenijo in pripomore k razvoju države in ohranjanju slovenske kulture in jezika.

     • Prle

      Se strinjam, ampak ali staviš na pravega konja? Pri njem mi gre na jetra predvsem večno žaljenje drugače mislečih in pa dejstvo, da v dolgi karieri politika ni storil ničesar pomembnega za narod, razen, da ga je razdvojil.

     • šmentanamuha

      To, da nas je Janša razdvojil, je agenda levičarjev, kučanistov, ker na ta način najlažje dobivajo volitve. Z uvedbo strankarskega sistema je bilo vsaj uradno enoumja konec, oni pa to prikazujejo kot razdvajanje. Na živce jim gre, ker ima Janša močno stranko, ki je stabilna in pošlihtana, kot bi se reklo, in jo uspešno vodi, zato ga tudi vedno znova izvolijo za predsednika. Kje pa piše, da mora biti vsake štiri leta drug predsednik. Seveda kučanisti to prikazujejo nekaj slabega, čeprav so desetletja sami častili Broza in ga še danes. Že to, da jim Kučan ustanavlja in požegna stranke, bi ti moralo dati vedeti, da nekaj ni v redu.

      Poglej, kaj se dogaja na levici. kar naprej izumljajo nove stranka, ena bolj brezvezna kot druga. Edini program, ki ga imajo, je antijanša politika, ki jih ohranja na oblasti. Zdaj pa vedno bolj patetično obujajo tudi jugonostalgijo in v paniki naseljujejo vse mogoče migrante, predvsem muslimanske, ker upajo na nove volivce.

      Edina sposobnost, ki jo premorejo kučanisti, je ropanje države, bank, državnih podjetij, pokojninskega sklada in kar je še tega. Združeni levičarji so samo njihov podaljšek, ki pa se lahko napajajo iz teh virov samo pod njihovim tutorstvom. Torej je povsem vseeno, kako se imenujejo stranke na levi. Jasno je, kdo je boter in kdo ostali šefi. Da ne bi kdo imel slučajno kakšne iluzije o naprednih levičarjih.

      Vzpostaviti je treba močno gospodarsko / podjetniško okolje, tega pa levičarji ne znajo, ne zmorejo in niti nočejo. Njihova perspektiva je reven delavni človek, ki se ubada samo s tem, kako bo plačal položnice in vsaj za silo preživljal družino. Šolski sistem pa poskrbi za ustrezno indoktrinacijo. Zakaj misliš, da so se tako razbohotile družboslovne šole, kjer kraljuje doktrina marksizma. Obrtništvo in vajeništvo je skoraj izumrlo medtem ko se naokoli potika nebroj doktorantov raznih družboslovnih področij, ki so namen samim sebi. In prav ti so protagonisti sedanje levičarske agende, ki nam vlači v državo tujerodne ljudi, ki prinašajo s sabo samo konflikt.

   • lili pili

    Ti je ketno dol fuknal od vrocine….

  • lili pili

   Baje prihaja iz okolice pristine, tudi doktoriral je tam, preverjeno…

  • Najplemenitejši

   Janša zagotovo ni Slovenec. Samo v ksiht ga pogledaš in ugotoviš, od kje prihaja!

   • janko

    Ti se pa pojdi borit nazaj v Venezuelo:)

 • princeska

  Kaj pa Veneti? Kaj pa Baski? Menda imajo samo Slovenci še ohranjen del starega jezika z Veneti in nekaj z Baski. Če to drži, smo na območju Alp domorodci in ne priseljenci, kot nam želijo vsiliti. Še Prešeren je vedel več o tem, kot ve “uradna” zgodovina danes. Oni nas želijo na vsak način strpati na Balkan in med južne Slovane. Zaveden Slovenec in seveda Slovenka ve, da to ni!!!

  • RATATA

   Lacus Venetus, nekdaj poimenovano jezero …tam gor…. je zanimivo na starem zemljevidu!

 • rubec

  Lari fari. Zgodovina slovencev se začne z dnem ko je dolanc našel prvo gobo. Eni pa pravijo da 28.8.1953 ko je edvard kardelju uspelo zalaufat moped. Sicer se je z njim začel matrat avgusta 1952.

 • Hribouc

  Uuuf, tole sem pa zamudil!

  Dragi avtor, eno ti pa ne štejem v dobro in sicer , citiram:
  “Z različnimi vidiki, dejstvi in analizami so govorci javnost pripeljali
  do spoznanja, da smo v Alpah že od pradavnine, čeprav zgodovinskih
  zapisov za to nimamo…” Tole pa ne drži!
  Ni važno kako je prišlo to na tablo in kdo je, če je, rekel, je narobe.
  Nimamo svojih zapisov v knjigah imamo pa jih vklesane v množico kamnitih plošč po Italiji, Švici – VENETSKIH ZAPISOV in še več jih, zaprašenih, leži, ker jih tajijo po depojih in kleteh srednjeevropskih
  in nemških muzejev – KER, PRAVIJO; SE JIH NE DA PREVESTI Z NOBENIM OD EVROPSKIH JEZIKOV – DEBELA LAŽ – KER VENETSKI SE ODLIČNO PREVAJA S SLIOVENŠČINO IN Z NOBENIM OD EU JEZIKOV.
  SLOVENSKI JEZIK – VEDE /3000 let nazaj- SANSKRT – POTEM : ADAMOV JEZIK , VENETŠČINA, Itd.

  In še zelo močno : cela vrsta antičnih in rimljanskih piscev, zgodovinarjev, kronistov piše o našem, unikatnem obstoju na točno tem /in veliko širšem/ prostoru !

  Dragi avtor, preverite z predavatelji in čim preje, naslednjič, popravite trditev-dobro bi bilo. Hvala.

 • stajerc5

  ZADNJA VEST IZ VENEZUELE:
  Vojska se je uprla vladi! Udar prave vrste! Zadeva je zelo vroca, citajte tuje medije!
  .
  Mogoce bo celo kdo prisel na globoko misel, zakaj je nasa “vojska” tako “mocna”…
  .
  Rdecuhi, hitro poklicite mesecnike, ce je to res! Verjetno ze prodajajo vikendice…

 • antimur

  Kučanov osebni zgodovinar Repe se s tem ne bi strinjal, on je trdno prepričan, da Slovenci prihajamo iz Murgel.

  • Prle

   Ivanov zgodovinar Dežman trdi nasprotno, le kdo ima prav?

  • RATATA

   Tam je staro ognjišče, katerega ogenj stara štefka čuva.

 • lili pili

  Hvala kurcu oz jsnshi samo da nismo prisli iza krpatov, lazje se diha, ce bi ugotovili, da smo v sorodu z germani se bolje…

 • Prle

  Evropejce prav malo briga od kod smo prišli, ali pa smo bili že tu. Za njih bomo na vekomaj veke Južnaki oziroma Balkanci

  • macon

   Pod Avstrijci nismo bili Balkanci, komunajzarji pa so nas pahnili na globoki Balkan.

   • Hun

    pod avstrici smo bili hlapci in umazani kmetavzi

    • Prle

     Od tod tudi rek, da smo dunajski hlapci.

    • sprehajalec

     Imaš v mislih makedonce?

     • Hun

      makedonci so se v vecji bedi zivel zato je njihova zilavost odraz tezkega zivlenja

     • sprehajalec

      To o slovencih konjušarih je mit in veš odkod. Slovenci v današnjem smislu so bili konstitutiven del Avstrije, na Dunaju so obdržali najboljše, danes so Avstrijci. prešeren je bil najprej nemški pesnik, ko ni šlo v promet, je postal slovenski.

      Tisti neuki in zabiti, ki se niso mogli priučiti nemščini, so pa pizdili čez tujca. nekaj takšnega, kot danes levičarji.

     • Hun

      avstro ogrska je selektivno pobirala bistre slovence da je jacala seb imperij…univerze slovencem pa za čuda niso pustil ustanovit

     • sprehajalec

      ne spremljaš, najnovejšega dogajanja, verjetno bo premik ustanovitve Ljubljanske univerze na 1704.

      https://www.rtvslo.si/slovenija/bo-ljubljanska-univerza-premaknila-ustanovno-letnico-za-vec-kot-200-let/428438

      letnica 1919 je nastala iz političnih razlogov, da bi poudarila zatiranost slovencev v Avstriji.

      avstro ogrska je selektivno pobirala bistre slovence

      To danes počne tudi Ljubljana, ker tam dobijo službo, doma ne. še sploh je problem z dohtarji.

    • macon

     Pod Avstrijci smo bili vse mogoče: od hlapcev, kmetov, uradnikov, obrtnikov do generalov in dvorjanov. Nacionalizmi so začeli noreti v drugi polovici 19. stoletja. Dunaj je bil svetovna prestolnica in Avstrija ena od petih najpomembnejših ter najmočnejših držav sveta (plus Francija, Velika Britanija, Prusija-Nemčija, Rusija).

     Železnica Dunaj-Trst pokaže, da Avstrijci tega prostora niso zapostavljali in zanemarjali. Vsekakor bi tukaj raje živel v drugi polovici 19. stoletja kot v prvi 20.

 • Antonius

  Nehajte nasedati provokatorjem, ker je ves njihov namen, da z bedarijami zasmetijo komentarje pod naslovnim prispevkom na temo zgodovine Slovencev od pradavnine.
  Kdor na njihove provokatorske neumnost odgovarja z replikami, piha veter v njihova jadra namernega zajebavanja in sesuvanja portala Nove, zato tudi sam postane neke vrste njihov sodelavec in provokator.
  Ne odgovarjajte jim, naj njihove provokatorske bedarije izzvenijo v prazno.
  Pametni jih itak ne berejo, ampak preprosto preskočijo ali na svojem računalniku celo blokirajo.

  • Prle

   Zelo pametno opozorilo, nikar ne nasedajte pravokatorjem.

  • Donald J. Trump

   Tako je. Tukaj se odgovarja samo na bedarije, ki so v skladu s statutom stranke SDS in dnevnim razpoloženjem Enega in Edinega.

 • tarantela

  Nekaj korenin slovenskega jezika izhaja iz indoevropskih besed- sploh pa smo menda Slovenci edini direktni potomci Adama in Eve. kwa se neki greste.

  • komar marko

   Hja korenine SLO jezika. Tudi v hebrejščini, stari grščini jih je nekaj! Torej?

  • Hun

   baje so/smo potomci hrabrih vikingov

   • šmentanamuha

    Ne, resnica je ravni obratna.

   • sprehajalec

    O Aleksandru, predniku današnjih makedoncev si pa tiho a? Hipokrit.

  • šmentanamuha

   V tem, kar si zapisala, je več resnice, kot si misliš, četudi si se hotela norčevati.

  • sprehajalec

   Drži se kuharski priročnikov tarantela in ne komentiraj nekaj, kar ne poznaš.

 • komar marko

  naši rdečkoti trdijo, da evolucija še vedno traja. Glede na njihove umske sposobnosti in domet, potem jim verjamem, da še vedno gledajo na DREVESA in pohod iz dreves!

 • pipin

  kako pa to da je bila potrebna (pretežno nasilna) konverzija oz besedilo izhajajoč iz nje conversio carantorum et bogoarium daleč daleč največ pove o karantancih in zakaj je slovenski jezik precej bolj podoben ruskemu kot italjanskemu ali pa šiptarskemu, zanimivo kako vrh slovenske bele garde zasolira glede tega glede na svoje intelektualno zaledje (npr simonitija)

  • komar marko

   kaj si hotel pivedati in enačiti SLO jezik s šiptarskim? Pišeš o BELI GARDI. Kateri. Kolikor vem je vsa v ROVIH ALI JARKIH ali pa so kot dvoletniki pomrli na PETRIČKU! Sedaj se izjasni!!!!!!!!!!!!!!!!

   • pipin

    šiptarski jezik je najbolj podoben ilirskemu, tj tu prisotnemu pred rimskimi časi, potem ja pa nastopila latinščina in kateremu je torej podobna slovenščina, drugače pa jaz skos pozivam novotv naj v eni oddaji razgrne zločine zločinca tita, za katerega vemo da je bil eden največjih zločincev, kar pa nima veze s tem a so slovenci kobajagi tle od pamtiveka ali ne, sej simonitija niso dobili na to okroglo mizo

    • komar marko

     pusti ti razlago podobnosti jezikov ker se zapletaš. Posebej pusti latinščino.

     • pipin

      a ker latinščina je predhodnica slovenščini, predvsem je pa latinščina jezik v katerem je bilo sistematično pobitih največ kristjanov, zdej boste takoj rekli kako je komunizem pobil več kristjanov kot rimski pontifex maximus, ampak komunizem je predvsem pobijal politične nasprotnike ki so bili reakcionarni, bela garda, razredno nezavedni itd, rimski pontifex maximus a la diokleciean in neron, domicijan itd so jih pa preganjali samo zato ker so bili kristjani in sistematično požigali cerkve, katerih komunisiti niso tok sistematično očitno

     • sprehajalec

      Bluziš Pipin v neskončnost, Rimljani so samo na svoj način širili Rimski red, tako kot Huni še bolj nasilno. Kdor se je Rimljanom priklonil, je bil deležen njihove zaščite.

      Prvotno krščanstvo je ogrožalo rimski red, zato je bilo preganjano. tudi prvotni komunisti so ogrožali državni red, zato pozna komunistična zgodovina veliko mučencev. (Rosa Luxemburg, Karl Libkneht, Pariški komunardi itd…)

     • pipin

      huni niso širili nobenega reda, so samo plenili in niso bili niti slučajno toliko časa prisotni kot rimljani, rimljanom se je redkokdo prostovoljno priklonil da bi bil po “bushevsko deležen njihove zaščite”, so bili pa posamezniki podrepniki kot vedno

      krščanstvo je ogrožalo rimski red do vključno z dioklecijanom z njegovim posvojenim sinom konstantinom ja pa kar čez noč postalo temeljni kamen tegaistega družbenega reda in cesar pa svetnik, še posebej konstantin, komunizem ne pozna toliko svetnikov, predvsem se pa ni tako čez noč zlizal s svojim največjim sovražnikom

     • sprehajalec

      Angleži že dolgo časa občudujejo rimski red, pa Karel veliki ga je, pa vsi tisti, ki so danes najbolj razviti.

      marksistična teorija dialektičnega materializma je Rimljane naredila za izkoriščevalski sloj, NOB pa za okupatorje in sužnjelastnike. Svoje je pridodal še Saleški Finžgar z idilično podobo Iztoka in irene.

      napačno gledanje v komunističnem stilu. moderna zgodovina je to odplaknila. Rimljani so ustvarili Europo, kakršno poznamo. So naš temelj.

     • Anthon

      Saj ta rdeče “izobraženi” brezdomovinski alien očitno sploh ne ve, kdo je latinščino govoril kot živ jezik.

     • janez cepec

      ja maš prou, pust razlago, bo Janša povedu, on je poleg usega, zdej še zgodovinar.

    • Hun

     siptarscina je najbl podobna romunščini…siptarji so pribegli romuni…povelucevanje siptarske zgodovine da so potomci ilirov je pravlica za otroke

     • pipin

      ja sej romunščina (romanski jezik) je tudi nastala s hibridizacijo predrimskega jezika z latinščino ko je romunija prišla v rimski imperij, torej bolj izkaz kontinuitete

     • sprehajalec

      Romunski jezik je romanski, torej rimski. V Romuniji je prevladal zato, ker so Rimske legije v Trajanovih vojnah zdecimirale slovansko moško prebivalstvo in z ženskami zaplodili nov rod Romanov. Zato imaš toliko besed slovanskega izvora v Romunščini in tudi intonacija jezika je takšna kot balkanskih sosedov. Pa toponimi slovanskega izvora v Romuniji….

     • pipin

      samo od tega da bi rimljani zaplodili ženske ne bi bilo toliko rimskega vpliva (na jeziku) oz bi ga bilo po celi rimski evropi enako, pa ga je bilo v romuniji posebej več ker je bila romunija pomemben rudnik zlata

     • sprehajalec

      prevladala je masa vlaško govorečih. tako kot v Wellsu, pa franciji jih je bil tudi Balkan poln. V Romuniji jih je bilo toliko, da so prevladali s svojim jezikom. Že ime Vlaška ti to pove.

     • pipin

      jezika welsa in škotske ni romanski jezik, romunski pa je, torej je bil tam močnejši rimski vpliv kot na britaniji

     • sprehajalec

      Nima veze, važen je jezik vladarja. Franki so germansko pleme z germanskim jezikom, pa je karel veliki izbral Latinski jezik za uradni jezik. Skozi čas se je skrivil v današnjo francoščino.

     • pipin

      karel veliki ni izbral latinščine za uradni jezik, ampak ni imel druge izbire, ker je bilo to edini napisan jezik in tudi že dolgo časa jezik cerkve, torej vsestransko najbolj fensi jezik za uradne dokumente, on seveda ni znal latinsko, rimski vpliv se ni širil samo z vladanjem, ampak tudi s trgovino in kulturo, priseljevanjem, sej se je ohranil v današnji franciji in španiji, ki so romanski jeziki, in francoščina je ilustracija jezikovno-kulturne kontinuitete iz antike

     • sprehajalec

      Kjer je masa govorcev istega jezika, ta potem prevlada. V razmerah, ko ni standardiziranega šolskega jezika. Lahko ga sprejme tudi vladajoči sloj, lahko pa jezik vladajočega sloja postane tudi jezik podanikov, kot na madžarskem.

      balkanski vlahi, so se dolgo ohranili, kasneje je postal izraz pod turki kar za vse kristjane, tudi slovansko govoreče. Z romanskim jezikom, so se pa ohranili v istri, čiči. Pa dalmatoromanski je izumrl, pa istriotski. balkan je poznal vlahe in romansko govoreče, v Vlaški pa je njihovo število prevladalo. čeprav so ohranili do pred kratkim bogoslužje v staroi cerkveni slovanščini.

     • sprehajalec

      Tukaj se pa moram strinjati.

    • sprehajalec

     Šiptarski jezik izhaja iz južne romunije in je latiniziran jezik. Nima veze z ilirskimi jeziki. če jo ima, najdi to vezo.

  • Anthon

   Vsekakor je dejstvo, da so vas vse Srbe Turki natepavali 500 let in da nekega Srba po rodu pač ni. Ste nekakšni specialni Turki.

   • pipin

    sej ti in tale jako intelektualno okrogla miza pa hoče povedat da ste pa vi eni specialni šiptarji oz iliri, po sili meča in opurtunizma tudi rimljani

    • Anthon

     Malo morgen! Tisto z vami je res. Ste pač potomci Turkov že iz prvih desetletij, ko so vas zgazili. Preberi še enkrat fakte o bitki na Kosovem polju, potem upoštevaj turški libido, pa ti bo jasno. Lahko probaš tudi z DNK.

     • pipin

      no pa ti probaj svoj DNK in dokaži kako nisi slovanskih korenin in se nisi sm priselil ampak si potomec ilirov (šiptarji danes so jim še najbolj podobni), ki so jih pregalizi rimljani in so prosili naj jih še enkrat rimljani rimljani in so prosili naj jih še nemci, potem upoštevaj svoje hlapčevstvo pa ti bo jasno

     • Anthon

      Nas ni nihče premagal tako detajlno, kot so vas Turki. Niti ena vaša ženska ni ostala brez turškega moškega. Ti ni nerodno?

     • pipin

      res je, vas so različni premagali, drugače pa sploh ne vem od kje tako haluciniraš turke, a ti je turk ženo na morju nabrisal v rito al kako

     • Anthon

      Slovenci s Turki nimamo težav. Zgodovina kaže, da smo jih večkrat pognali v beg. Raje pazi na svojo turško ženo, da je turški sosed ne dobi.

     • pipin

      ja ste jih pognali v beg ja, pod pajsko oz v štali nemcev, ki so vas proti koncu že tako dihtali da je bilo treba leta 1918 zamenjate hlev in izpasti zmagovalec v prvi svetovni, sploh pa turkov slovenija niti ni nikoli zanimala preveč, so dvakrat prišli do dunaja, kjer se je šele zataknilo

     • Anthon

      Res je, hudo vas je zdelala Kosovska bitka v zgodovini. Danes so drugi krivi za vso vašo nedržavotvornost. Streljate na Američane, ki vam potem nazorno pokažejo, kaj se v resnici pravi ratovati. Turške rabote v Srebrenici sicer še obvladate, a z njimi ste se tudi dokončno zasrali celotni mednarodni skupnosti. Z vami, da spet povem, je res kot z Nokio. Telefonom namreč.

     • Anthon

      Lahko bi dodal, da ste imeli neko lepo priložnost, da postanete veliki, če bi svoje “četništvo” iz II. svet vojne nadaljevali. Postali bi resna vojska in država, a ste počepnili in enako kot nekateri v Sloveniji prepustili vse kominternovsko šolanim teroristom.

     • pipin

      no dej werdammte windische ziganuer, se vidi sedaj pri hrvaški meji kako pa slovence gleda mednarodna javnost, tako priden kanonfutr američanom pa ne pomaga, vidimo kdo je bolj kot nokia, kdo je bil pa država, ki je bila na zmagovalni strani 1918, jebote windische ziganuer lahko je postat država 91 bodo vsi podprli vse zmazke od držav samo da razpade vzhodni blok, dej se raje posveti plehu ki gre v nemčijo in ga imaš še za spolirat, kar delaš daleč najceneje na svetu in je to tvoja slovenska tržna niša, pa dej se raje posveti da bo turčin ki je napumpal tvojo hčerko z vsemi zakramenti le-to tut poročil, če je župnik vnučkov ne bo hotel kristit – otrok take sjebane kurbe

     • Anthon

      Skoraj vsi srbski Turki, ki jih poznam, imajo težave s prilagajanjem slovenski kulturi in načinu mišljenja, saj so njihove zmožnosti na tem področju skrajno šibke. Mislijo, da je najhujša žalitev za vse ljudi sveta nekaj takega, kar si zgoraj nakracal. Pajade. Iz tebe sem na izi način izvlekel vse, kar sem hotel. Si tipičen srbski Turek.

     • pipin

      prav tle na novatv spletni strani je bil članek kako so se srbi zaradi svojih genov visoko povzpeli v slovenski družbi (ko so jeleno aščić obravnavali se mi zdi), ti se pa torej raje pridno posveti plehu in kako boš župniku predstavil hčerko in vnučke, ker hčerka ma že vse zakramante

     • pipin

      poleg tega imate tudi te dni probleme ker vam pristne avtohotne krščene slovenke skos in skos pumpajo taki ali drugačni turki

  • sprehajalec

   Kaj pa ima podobnost jezikov opraviti z temo? Tam, kjer so zgodovinsko omenjani veneti, se kasneje čudežno v 6. stoletju pojavijo Slovani…

   http://www.veneti.info/images/stories/zemljevidi/Omembe_Venetov.jpg

   • pipin

    ja človek si misli da je kontinuiteta jezika znak stalne prisotnosti, slovani oz sclavi se pa “čudežno” pojavijo v kontekstu propada rimskega cesarstva in množičnih selitev ljudstev

    • sprehajalec

     Zgodovina beleži le dase, pipin. Takšne z realno močjo in silo, vladajoči sloj. Takšne, ki je rimljanom predstavljala realno opozicijo. Kelte, vladajoči sloj, Atilo, langobarde, Vizigote. Komu so ti konjeniki vladali? So vlačili ženske s seboj? Jih moderni migrati tudi vlačijo, ali upajo, da bodo dobili blond švabice?

     Tiste anonimne, pastirje, kmetovalce zgodovina ni zabeležila. Niso realna sila, nekdo jim vlada. ko se emancipirajo v 6. stoletju, se čudežno iz nič pojavijo Slovani.

     • pipin

      zakaj jih je bilo pa treba v 8. stoletju torej (spet)kristiti, če je bilo pa krščanstvo že leta 313 zelo močno in leta 384 edina dovoljena religija v rimskega cesarstvu

     • sprehajalec

      ker so se krstili dase pipin, tako kot so danes liberalci dase. neuki kmetje takratnih časov niso bili pomembni, niti nihče ni skrbel za njihovo duhovnost.

      vera vladarja postane potem s fevdalizmom vera podložnikov. od Karla velikega naprej. Po drugi strani je pa en kup Ajden po sloveniji z ostanki cerkvic, še iz Rimskih časov….

      Ni bilo tako kot danes pipin…

     • pipin

      krščanstvo je bilo do leta 313 predvsem religija revnih v mestu in cerkvice v sloveniji pričajo temu v prid, vera vladarja pa postane vera vseh že s teodozijem 384 ko je krščanstvo edina dovoljena religije, na podeželju je bilo še daleč v srednji vek vse sorte, ampak po mesti pa ne tako zelo

     • sprehajalec

      krščanstvo je bilo proces, ki je trajal stoletja, zaključen je bil vojaško z karlom velikim, podeželje je prakticiralo svoje prakse še naprej, npr. v Transilvaniji z Vampirji.

     • pipin

      ni bil zaključen s karlom velikim, z njim je samo večina evrope, ki je bila že pod rimskih cesarstvom krščanska potem spet postala krščanska (edino nemčija čez ren je bila v okviru karla nekaj novega), drgače so bili pa rusi, poljaki in skandinavci pokristrjaneni kasneje

     • sprehajalec

      Poslušaj, v pojmovanju se razlikujeva. Ti smatraš, da če je Konstantin sprejel krščanstvo, je avtomatsko postal kristjan tudi zadnji kmet rimskega cesarstva. narobe. krščanstvo je bilo zagotovo potem, ko je postala uradna vera, vera višjih slojev. ker so bili pač bliže cesarju. Šele župniki so opravili dokončno delo, stoletja kasneje. Rimljani se niso toliko ukvarjali s svojimi podložnimi narodi, kot so se kasneje fevdalci.

     • pipin

      konstantin niti ni sprejel krščansko prej kot tik pred smrtjo, je pa z njim postalo krščanstvo bolj fensi za višje sloje, se je pa prej širilo predvsem med nižjimi, ko je postalo uradna religija s teodozijem so se zaprli templji vseh drugih religij, ki pa so kot rečeno obstajale še dolgo v srednji vek, tudi v posočju je bila ena mini križarska vojni proti ostankom poganov v srednjem veku (čeprav so se kurenti še do danes ohranili), sicer se pa fevdalci (oz bolj bi bilo reči knezi) do 16. stoletja ko je začelo veljati cuis regio euis religio (takrat so se končale vojne s protestanti) niso imeli kaj za ukvarjat z vero svojih podložnikov, to je bila domena cerkve s papežem na čelu, ki je bila večino srednjega veka dejansko nadrejena vladarjem, takrat je bil katolicizem edina varianta, ki se je širila kot rečeno predvsem s silo, predvsem čez ren je bilo največ nasilnega pokristranjevanja pa tudi na baltik, čemur pa so vladarji radi služili ker so hotli izpast da so rimski cesarji oz ker so sledili rimskemu cesarju (v srednjem veku je bil prvi tak karel veliki)

 • Zaskrbljen

  Prav motece je to vsiljevanje alpinizma celotnemu slovenstvu. Slovenija ni samo alpska.

  • komar marko

   res imaš prav. SLO je tudi vinska in pivska država. Torej kaj lahko pričakujemo?

   • Zaskrbljen

    Tam kjer imajo samo snops je se najhuje.

    • učko

     Boljš bit pijan rdečuhar kot neumna jajotova ovca !!! Pijan se lahko strezni, rdečuharji imajo privilegije, Ivanova ovca pa sam gorje !!!!

     • komar marko

      ja sam če se pijan rdečuh strezni ima še vedno vakuum na podstrehi, nam delavcem pa ostajajo pufi. Torej kaj si hotel povedati, da FDV stroka lahko krade pijana???????????

     • Hun

      ne da si revež zato ker nis sposobn al pa si ne upaš…

  • tohuvabohu

   Zakaj je pa potem kozorog simbol laškega piva?

   • Donald J. Trump

    Kaj ima to veze s slovenstvom?
    Po tej logiki-zakaj je simbol Ljubljane zmaj? je slovenija zmajska država…?

   • Zaskrbljen

    Ne vem, ne poznam zgodovine pivovarne lasko.
    Lahko pa povem, da heineken in zvezda izvirata ne iz casa prijateljevanja marxa, engelsa in heinekena. Marx in engels drzoc za rocici, prepevata ljudske speve, medtem pa heinie vari pivo. Gre v drugo smer, vari pivo in dobavlja gorivo masam revolucije.
    Lenin in trotsky sta imela zelo ljubec odnos do heinievega piva in posledicno zvezde.

 • Hun

  vsi zbrani si naj naredijo DNK test z Janšo vred

  • janez cepec

   mislem, de bi blo bolš, če b’ si IQ zmerl

   • Hun

    misliti i srati ni isto

  • sprehajalec

   Vi sanjate o Aleksandru, ki je nagovoril svoje vojake v svojem jeziku, ki ga niso Grki razumeli, tukaj pa bluziš na pamet. zadeva je zelo podprta že dolgo let od samega Bora sem.

   • Hun

    pa da ne pozabš da sm pol slovenec tko da ko provociram o slovenski dedeščini se tice tud mene

    • sprehajalec

     Solunski Slovenci so po Josipu Šumanu iz 19. stoletja del slovenskega naroda. Tito jih je potem naredil za makedonce.

     • Hun

      makedonci so prvi na balkanu zacel z narodnim ponosom….se pred atentatom karađičevega rodbinca ko je bil vrhunec narodnega zavedanja

  • Anthon

   Tudi zate velja dejstvo, da so vas vse Srbe Turki natepavali 500 let in da nekega Srba po rodu pač ni. Ste nekakšni specialni Turki.

   • Hun

    zdj pa srbi natepavajo slovenske hčere..kaj češ ko je jači taj jebe a drugi primaju

    • Anthon

     Pozabil si, da le tiste, ki jim liče na Turkinje. Geni pač. Prva Juga in krvavi Edi iz druge so v Slovenijo navozili vse sorte. Jaz govorim o pravih, nekomunajzarskih Slovenkah. Take Turkom v srbski varianti, ali morda malo bolj echt varianti iz Bendžulaja, pač ne dajo. Za ostale pa me ne briga, če jih muž občasno malo namlati. To je pač vaša kultura. Dobiješ veliko brenčalo i batine u paketu.

     • Hun

      “nekumunisticne slovenke” …takim kot si ti ni več pomoči…

     • Anthon

      Ne poznaš tega? Ne občudujejo Jugosov vse Slovenke. To je samo turška fikcija zaradi domnevno velikih brenčal. A odkar seksologija napreduje, mnoge dame vedo veliko več. Zakompleksanost kakšne dame se da razrešiti tudi brez padanja v turški harem. Znanost je znanost, ne smemo tega podcenjevati.

     • Hun

      ti bos o znanosti nazadnjaski domobranec

     • Anthon

      Daj se že znebiti svojega marksizma, to še v buffetu Walter v Ljubljani ne pali več.

     • Hun

      velka vecina se ga se znebit nismo rabl, ker nismo bli kontaminirani s partijo tko kot ti jehovec

     • Anthon

      Kaj pa zdaj vpletaš Jehovove priče. Si zelo čuden.

     • tohuvabohu

      Najbrž je mormon, hehe.

 • janez cepec

  Dr. Jože Rant, govori o jezikovnem substratu v Dolomitih in retoromanski Švici. Jezikovne podobnosti so nastale zarad tega, ker je od ljubljenga vodje prapraprapraprapra ded na poti izza Krpatov mau ausglajzou iz smeri, po domač bi se djal, de se j’ zgubu, pa je še po uni strani Alp mau šlevov, pa trosu seme in s tem kleno slovensko besedo po današnji zapadni EU, pa i širše .

  • sprehajalec

   Kwa a n morš spat tm u begnah Janez? Sej zej sej uhladil. O alpskih toponimih v Švici, ki so podobni našim, so pisali že dolgo nazaj, mislim da Thuma ali pa Rudolf Badjura.

   ne bluzi če poznaš samo Gorenjski glas.

   • janez cepec

    ja sej podpiram to tezo, kva t’ ni jasn?

    • Donald J. Trump

     HAHAHAHAHAHAHA klena bisera res :D

  • Janez

   PROVOKATOR J. CEPEC !?
   Je
   Verjetno – nadenček ?
   PA?
   NE POZNA SVOJIH STARŠEV ?
   Poznam eno ok gospo, ok medicinsko sestro !
   Našli so jo kot dojenčico – pod enim drevesom – v zvezdni noči.
   Ime
   ji je ZVEZDANA, priimek ima pa po tistem drevesu – pod katerim so jo našli.
   Čisto
   ZARES?
   A si ti tudi tak. Ali pa si rezultat erotik avanture?
   Kakega KGB tipa? A la V. Putin ? Daj nam no zaupaj tvojo ETNOGENEZO !? L.r. J. KOMENDA

   • janez cepec

    ti sicer nisi najdenček, sam si sirotek, ki so se ga tastari takoj ob rojstvu udpovedal, k so vidl, kašn debil si. zato si od rojstva u Begnah, si pač tak kot si, nažalost. ne vem sicer, kašne načrte j’ mu Stvarnik s tabo, kej posebnga gotov ne, pri taki količini deva, k ga je mu, se j’ tud njemu zgodil, de se mu izdelk, to se prau ti, ni posreču. škart roba, kva češ, tud taki morte žvet

 • Valter BraniSlav

  Slovenci smo Slovani. Vendar pa smo slovenci narod z zelo nizkim samospostovanjem, zato sami sebe (Slovane) preziramo. Pojdite na google in vstavite Slovenia DNA mitochondrial….

 • PRIČEVALCI

  Retoromanščina ima toliko skupnega s slovenščino, kot SDS z demokracijo. NIČ!

  “La Lia Rumantscha renviescha al Niev vocabulari romontsch sursilvan-tudestg dad Alexi Decurtins. Ina versiun digitala anflan ins cun cliccar sin la colligiaziun sutvart.”

  • janez cepec

   ja zdej si ga pa usrou. pa SDS je ja pojem demokracije, cela EU b’ se uka zgedvala po njej, pa se kej navadl, pa kešno dobro stvar prevzel od našeh demokratov. res pa je, de j’ to demokracija po meri bivšga komunajzarja, ljubljenga vodje, od zdej naprej tud razlagalca zgodovine-

   • tohuvabohu

    Za ovce tvoje sorte je še predobra.

  • Anthon

   Vse Srbine vas j….., da postajate vse manjša žepna državica. Da ne ponavljam štosa z Nokio.

   • PRIČEVALCI

    Izgleda, da imate srbi in janšisti isti problem, lol.

    • Anthon

     Govoriš o sebi?

     • PRIČEVALCI

      O vas. Jaz sem Slovenec.

     • Anthon

      O ja, itak! Nisem še srečal prosrbsko orientiranega “Slovenca”, ki ga ne bi nekaj žulilo. Kaj kmalu se spozna, za kaj gre.

     • PRIČEVALCI

      Prvo si napiši ime v nicku po slovensko, potem se bova pa naprej pogovarjala, ovca neslovenska.

     • Anthon

      Naredi DNK test, da se zresniš.

     • borko

      nikoli

  • sprehajalec

   bedak, raje se loti copy paste domobranskih zločinov.

   Jezik retoromanov je bil v 2000 letih romaniziran.

   https://www.youtube.com/watch?v=4XpBFBBHtcQ

   daj prevedi, pa spada pod kao slovenski jezik.

 • Valter BraniSlav

  KAJ PRINASA SLOVENSKA DESNICA SLOVENCEM:
  1) SOVRASTVO DO JOSIPA BROZA TITA
  2) SOVRASTVO DO ISTOSPOLNIH
  3) SOVRASTVO DO PRISELJENCEV
  EKONOMSKEGA PROGRAMA DESNICA NIMA. VSE KAR JE ZMOZNA JE DA PLJUVA SVOJE SOVRASTVO 24 UR NA DAN, 7 DNI NA LETO….

  • PRIČEVALCI

   Takšen program so imeli že nacisti ….. s to razliko, da so imeli še ekonomski program.

   • Anthon

    Jaz bi pol Beograda prepustil Albancem, so veliko podjetnejši od Srbov

    • PRIČEVALCI

     Boli mene Q za srbe in albance. S tem se ukvarjate balkanci in vaš albanski Veliki vodja.

     • Anthon

      Ko boš žrtvoval 500 € za DNK test, ti bo resnično postalo nerodno.

     • borko

      albanca in še obrezanca maš ti v hlačah

     • KIKI

      Srček, imaš komplekse? Ne boj se” Za tabo stoji opankar; samo hlače
      si da dol, pa bosta potrdila od kod sta!

  • Valter BraniSlav

   a ja, pa se to DESNICA SANJA O TEM DA SLOVENCI NISMO SLOVANI…. ZELO UPORABNO… la za koliko se bo Slovencem povecal BDP na racun te blodnje ?

   • sprehajalec

    Bedak lahko tudi tako zaključi.

    Osnovna Borova napaka je bila, da je dal knjigi napačen naslov, veneti naši predniki. Podcenjeval je lastnost bedakov, da preberejo samo naslove.

    moral bi dati “Veneti so bili praslovani”, kar je v resnici mislil.

   • Anthon

    Ti si turški Slovan, sem ti že prej povedal.

    • borko

     arkadaš

  • Janez

   Dobra šala !
   REZULTATE “LOPOVSKO- EKONOMSKEGA” ” HA, HA PROGRAMA ”
   EX KP, ZK, LDS PS itd.
   SD, SMC, DESUS, ZL – Lizovčkov itd.
   – VIDIMO : 70 MRD € pufa, 5 mrd € luknjeNLB, IRAN NLB GATE itd. Razloži ! L.r. J. KOMENDA

   • Donald J. Trump

    Kar se ekonomskega programa tiče, imata levica (razen ZL) in desnica popolnoma enake želje. Prodati vse,čim prej, preden se zameja oblast, da pokasiramo še provizije.

    Ko je SDS prišel na oblast, je naredil točno to, za kar je pred tem kritiziral SD – spravili so skozi pokojninsko reformo.

    • tohuvabohu

     Vidiš, kako spet potvarjaš zgodovino, za kar ste rdečkarji strokovnjaki. Pahorjevo reformo so pokopali družno sindikati in erjavec. Reformo je pripravil isti človek, ki je bil že pri Pahorju in je še sedaj sekretar na ministrstvu, Peter Pogačar. To je bilo takrat, ko ste vsi rdečkarji tulili “cunami, cunami”.

     • Donald J. Trump

      O potvarjanju zgodovine in falsifikaciji dokumentov bi lahko razpravljala…

     • tohuvabohu

      S tabo težko. Rdeči imate v posesti zgodovino že 70 let in si jo debelo izmišljate ter ne dopuščate nobene drugačne verzije. S takimi orangutani se ne da pogovarjati.

  • Vera

   Se ti ne zdi , da resnica ni sovraštvo ?

  • borko

   v enem stavku je to domoljubje,besedo sovraštvo si ti dodal,pička rdeča

 • črnaovca

  Vse je mogoče a ni Cankar rekel; za časa reformacije so polovico poštenih Slovencev pobili druga polovica je pobegnila in ostli so ……….

 • Anton

  skratka, levaki spet po dolgem in širokem orgazmirajo

  sarkazem press

  • PRIČEVALCI

   orgazem press

 • PRIČEVALCI

  Retoromanščina …. izgleda, da jo janšisti, albanci, romi in romuni dobro razumejo …. za razliko od nas Slovencev.

  https://www.youtube.com/watch?v=9MLgy2qY2tw

 • dr Janez Sveti

  Danes vsi vemo kaj DNK. Torej so ugibanja brezpredmetna. Če vas zanima od kje je vaša kri, plačajte DNK test in evo vam odgovora.
  DR Janez Sveti genij

  • KIKI

   Rekli ti bodo: mati Micka, oče nepoznan ! ,,,pa si spet na začetku, dragi moj Francek!

   • dr Janez Sveti

    Nisem Francek. Mama je znana in očetu sem tako podoben, da me je kar strah. Od kje je moj rod? Ja zadnjih nekaj generacij se imamo za Slovence. Verjetno bi morali poslat kri na DNK test, da bi videli, od kje smo. Bilo bi zanimivo.
    DR janez Sveti vesoljc

 • PRIČEVALCI

  Čuj, Jože Rant …. ne preveč okol govort, da se ti ne bojo še Švicarji smejal ….

  https://de.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4toromanische_Sprachen

 • PRIČEVALCI

  Ja, zdej pa Janša mene sprašuje, če vem od kod prihajam?!! Itak, da vem. Iz SLOVENIJE! Tako, kot moji starši, stari starši, prastari starši, pra-pra-pra-pra stari starši, itd.

  Od kod s pa ti, Ivan? In tvoji starši? ….. naprej je pa itak brez veze, ker boš zmrznu že v drugem kolenu, lol.

  • KIKI

   Vzemi v roke eno samo njegovo knjigo ali samo sestavek, članek, karkoli,
   potem pa gobcaj o inteligenci, poreklu in pismenosti Janeza Janše do nezavestI
   Naši ddr. (novejši) niso tako pismeni, to ti lahko potrdim in delajo Slovencem samo
   sramoto, doma in po svetu…
   Vem, da je bila npr, moja praprapra babica na Dunaju guvernanta 4 otrokom pri zelo
   častitljivi Avstrijski družini. Znano nam je tudi, da se je njena sestra (najlepša) podala
   na “kriva” pota in je bila baje naj-hay prostitutka na Dunaju …to je življenje in preteklost,
   ki je ne moreš spremenit, lahko pa lažeš sam sebi po mili volji do lastne smrti! Tako
   kot naši borci za zasluge osvoboditve Yugoslavije…Ej, ej, ej! A s ti tud not padu?

   • janez cepec

    kero knjigo, a rdečo partijsko knjižco, ki jo še skoz špara, just in case

  • slosin

   …možno, ampak evolucija je pa očitno vaš rod obšla….primitiven si kot neandertalc…

 • SLOVanski narodi

  SLOVenci so SLOVani. Slovenščina, hrvaški , srbski jezik imamo enake besede!! (naprimer besede: leto, zima, dan, noč, smrt, živeti, dati, rasti, dobiti, blok, naselje, cesta, mesto, država, politika, pamet, razum, znanje, knjiga, graditi, zidati, ustvariti, pisati, zapisati, poštenost, laž, govoriti……….itd itd ……)

  • šmentanamuha

   Seveda, Sloveni so izvorni narod Evrope in stara slovenščina izvorni jezik vse do Indije iz časa vedskega obdobja.

 • SLOVanska SLOVenija

  Slovenci, Hrvati, Srbi, Rusi, Makedonci, Poljaki, Čehi, Slovaki, Črnogorci..smo SLOVANSKI narodi. https://ciklopea.com/hr/language/slovenski-jezik/

 • slovanski narodi

  Celi svet ve, da smo v tem delu Evrope vsi Slovani https://www.britannica.com/topic/Slav

  • PRIČEVALCI

   Itak, da ve. Samo balkanski janšisti bi radi bili Švicarji.

   Janšisti so nomadsko pleme, ki so se pred kratkim naselili v Sloveniji. K nam so prišli iz J. Balkana in iz J. Amerike … sedaj bi pa radi šli še v Švico …. lubenice prodajat.

   • RUSIJA JE SLOVANSKA

    .-) poglej ponosne Ruse, ali pa ponosne Čehe in Poljake, ponosni so na slovansko poreklo.

    • PRIČEVALCI

     Saj smo pravi Slovenci tudi. Samo janšisti brez rodovnika nekaj bluzijo. Iščejo lastno identiteto.

     • KIKI

      I D I O T z neozdravljivo fobijo!

   • borko

    ti si bolnik,na operacijo moraš da ti Janšo odstranijo iz možganov

  • šmentanamuha

   Danes se pač uporablja beseda Slovani, ampak izvorna beseda je Sloveni. Britanica bo morala malo popraviti svoje zapise.

 • !!

  Zakaj nekateri, ki imajo po naravi črne oči in črne lase pridigajo slovanskim ljudem iz kje češ so???? Črnolasi črnooki so sigurno po poreklu drugje, ne pa iz Alp!

  • janez cepec

   kje s pa vidu črne lase? sej je plešast

  • sprehajalec

   Alpkii fenotip ima rjave lase in rjave oči. Blond in modere oči so nordijci.

   • Slovani smo svetli

    Plave oči imamo Slovani. Ozri se okoli sebe! Sram naj te bo ker skoz nakladaš neumnosti.

    • sprehajalec

     Sram naj bo tebe, ker Črnogorce ne smatraš za slovane.

  • KIKI

   Sem temnolas in temnook in izhajam iz Holandije! Smo priseljenci iz malega otoka, ki nosi
   naš priimek in smo pod Alpami že ugotovljenih 500 let!

   • :-)

    ti si turk, ne Holandec

 • Janez

  1. HRVATI ?
  So slovaniziraani potomci AVAROV.
  2. SRBI SO SLOVNIZIRANI – SAM SVOJ NAROD
  3.
  ALBANCI – SO PRED 2.000 LETI Z LADJAMI PRIPELJAN S KAVKAZA. GORSKI-NEMORNARIŠKI LJUDJE.
  4.
  SLOVENCI – SMO SLOVANIZIRANI STAROSELCI ! Od nekdaj živečii tu.
  KAJ TU NI JASNO ?
  Malo šale !
  ” NGAV UNE JE NGAVGA UNETA TKO ZUNGAVU, DE JE BIL ČIST ZUNGAVLJEN ”
  To
  je gorenska diskretna pripoved – o vaškem pretepu. L.r. J. KOMENDA

 • sprehajalec

  Za bedake, ki se spodaj kopičijo pojasnilo. Pa ki zopet čutijo, da je njihovo Slovanstvo ogroženo. ker so vedno v življenju prebirali le naslove. Situacija je povsem podobna kot ob izidu Borove knjige “Veneti naši davni predniki”

  Tako kot takrat, je tudi danes, da so bedaki prebrali samo naslov, pa zagnali vrišč, češ sqaj smo Slovani.

  Osnovna marketinsška napaka Bora takrat je bila, da je dal tak naslov. S tem je zašuštral vse. ker ni računal na bedake.

  naslov bi moral biti in kar je opisoval v svoji knjigi: “Veneti so bili Praslovani”.

  • šmentanamuha

   Imaš dobro poanto.

   • slovansko

    Veneti so Italijani.

    • RATATA

     Umij si gobec

    • šmentanamuha

     Nikoli bili in nikoli ne bodo. Če se vključuješ v debato, poskušaj biti konstruktiven.

  • PRIČEVALCI

   Problem je v tem, da Italijani trdijo drugače. In kdo ima prav?

   https://it.wikipedia.org/wiki/Veneti

   • sprehajalec

    Ne vsi italijani, Mario Alinei trdi, da so bili Etruščani pa Veneti praslovani….

    Tudi ruske bajke razpredajo o pradomovini ruskega naroda v podonavju in preselitvi v Rusijo in asimilaciji Ugrofinskih tamkajšnjih plemen v Slovane.

    • PRIČEVALCI

     Potem pa naj Janša gre v Italijo in zahteva Veneto nazaj, oni bodo pa zahtevali od nas ozemlje, ki je bilo del rimskega imperija … itd.

     • sprehajalec

      To o čemer govoriš nima veze z raziskovanjem zgodovine. nekaj površnega, kot v stilu tvojih postov o Domobranskih zločinih.

     • PRIČEVALCI

      Ne jaz …. o tem govorita, italijanska, švicarska, angleška …. zgodovina. Oni so jo že raziskali. Vi ste pač še en mal uzad …. kakšnih 100 let.

     • sprehajalec

      Spregledal si češke, pa poljske pa ruske, pa balkanske zgodovinarje. Tudi oni majo podobno zgodbo, kot zgoraj Ivan janez.

    • šmentanamuha

     Še bolj prav bi napisal, če bi zapisal, da so bili to stari Sloveni, lahko tudi prasloveni. Beseda Slovani se je prvič pojavila šele leta 1833 in Rusi so še v začetku 20. stoletja govorili, da so Sloveni / Slovenci njihovi predniki. Današnji Slovenci in Slovaki smo neposredni potomci teh Slovenov (Jurij Venelin: Starodavni in današnji Slovenci, 1840)

     • sprehajalec

      Ja, vem, pomešalo se je Slovan pa Sloven. Sloventci bi bilo v bistvu pravilno. samo če boš začel uporabljati ta izraz za podonavske slovene bo vik in krik. Je pa zelo verjeten pas, ki se pojavlja Slavonija, čez Madžarsko in Slovenijo na Slovaško pradomovina slovenov. Panonskih Slovenov.

      Zanimivo bi bilo slišati jezik Atlinih hunov, žal seveda nemogoče. Je rekel nek Madžar, profesor ki se s tem ukvarja na TV, išče Hune. celo življenje iščem hune, pa nisem nič našel. je rekel, huni so politični pojem pod Atilinim vodstvom….

     • šmentanamuha

      Beseda Slovan je politična skovanka. Če nas zanima resnica o izvoru, se moramo opreti na vire. Eden pomembnih virov je tudi Anton Vramec in njegova Kronika Vezda…(1578), prvotisk, kjer govori celo o Kraljestvu Slovenijeh. Knjiga je napisana v štajersekm narečju.

     • Jovo Jamnica

      Srbi posebne besede za umetno besedo Slovan sploh ne poznajo. Oni so nekatere, ki so nanje naleteli in poskušali z njimi komunicirat, imenovali Sloven. Nekoč in danes…

     • šmentanamuha

      No, vidiš, hvala za dodatek.

     • lili pili

      Slaveni to s

     • Jovo Jamnica

      Slaveni pravijo Slovanom Kroboti.

     • šmentanamuha

      Slaveni govorijo Hrvati, ker jim gre težko z jezika beseda Sloven / Slovenec, ker njihov jezik temelji na slovenskem jeziku in zgodovina prav tako. Uporabljajo celo insignije Kraljestva Slovenijeh: kuna, šahovnica…

      http://www.hervardi.com/slovensko_kraljestvo_slovenijeh.php

     • sprehajalec

      Ja, sem slišal zanj, pravijo mu tudi Antun. lastijo si ga hrvati, pa pravijo, da je pisal v kajkavskem narečju.

     • šmentanamuha

      Hrvati so ga preimenovali in tudi naslovnico knjige so strgali, ampak obstaja en cel ohranjen original v NUK-u in faksimile in prečrkovan prepis je dostopen zdaj tudi v knjižnicah. Knjigo je našel avtor študije Anton Vramec in Slovenci (2016 ali 2015). Predstavljena je bila tudi v državnem svetu. Ne morš verjet, naši uradni zgodovinarji Štih in kompanija pa za knjigo nočejo niti slišati, tudi za Venelina ne. To je to, kako se zavestno potvarja slovenska zgodovina.

     • sprehajalec

      Ja, tako je pri nas, če bo cel slovanski svet sprejel avtohtonistično teorijo, bodo pri nas zadnji okopi zagovornikov prihoda izza karpatov. Gre za neko trmo, kontrati mimo vsake zdrave pameti. Seveda če bi prišel Anglež pa rekel, fantje naprimer bor je imel prav, pa bi vsi začeli trobiti kako je imel prav.

      čredni nagon, oziroma kako avtoriteta odloči, ter strah podrejenih pred to avtoriteto. Pomanjkanje samozavesti ter lastne odločnosti. To tepe Slovenijo na vseh segmentih.

      kar se pa Hrvatov tiče, že priznavajo, da gre za politični pojem hrvat in ne v smislu nekega naroda ob genezi. Avarski konjeniki, ki so se nasrali za velebit, ter širili svoje ime do slavonije skozi stoletja. Ampak, danes je pač kakor je, prepričevati jih, da so bili Slovenjeh je povsem brez veze. Nacionalno zavest ti privzgojijo v družbi in šoli in je kakršna je.

     • RATATA

      Drugo knjigo imajo hrvati (mi imamo eno) ampak so ji odtrgali platnice stran, ker omenja Slovenski jezik.

     • sprehajalec
     • šmentanamuha

      Občudujem tvojo širino znanja, sprehajalec. Danes si me presenetil.

     • sprehajalec

      Nikoli ni dovolj muha, vendar kar sem tega prebral, je malokdo, pa še balkanske forume sem spremljal, kjer je ta veda bolj razvita kot pri nas, srž je pa ista avtohtonistična. le imena so druga.

 • bednick

  Factum brutum:
  Švicarji bodo kmalu mešanica Turkov in Šiptarjev.

  • PRIČEVALCI

   Tako kot SDS.

   • borko

    SMC si mislu je pol čefurjev

    • !!!!!!

     Narodi iz južnih evropskih krajev so to državo izgradili in še delajo tukaj in jo gradijo. Sram naj te bo.

     • centurion

      Sami govnarji s teboj na čelu.
      RAUS v PM balkansko!!

     • RATATA

      Duboko unutar!!!

     • sprehajalec

      Spreminjajo jo v Balkan.

     • borko

      mene sram,tebe naj bo lažnivec rdeči fuj

 • hle

  Se bojim da ste se lotili teme ki je niste dorasli raje se vprašajte kdo nam je popačil in spremenil našo zgodovino in zakaj tisočletje od prevzema krščanstva nismo imeli svojih škofij zakaj je latinsko poimenovanje za sužnja sklavus in še mnogo je vprašanj na katera se bojimo dobit odgovore

 • Nata

  Nova, veste, jaz imam resnično poln kufer vseh smetilcev, ki jim v zadnjem času dovolite tule komentirati.
  Prosim, razložite mi, kaj imate od tega ? Samo to. Ostalo bomo že mi sami opravili.
  Škode vam prav gotovo ne želimo delati.

  • janez cepec

   poanta je u tem, de uživate, ko vas jebemo, zato je Nova tok fer, de vam omogoči jebado, kapiš?

   • Janez

    Malo šale !
    Lej ga, glej !
    “NGAV UNE” IZ “RDEČE PIŽMOVKE” KOMPANIJE, JESHAR ? A ne ? L.r. J. KOMENDA

    • janez cepec

     pa ti š sam sebe ne kontaš, koko bi te drugi?

   • Nata

    Ne drži !!!! Meni osebno greš prav hudirjevo na jetra. In ne razumem, zakaj vam – smetilcem – Nova to dovoli. Odgovoriti nočejo.
    Pa bi bilo čisto enostavno. Nekatere od vas zablokiramo. Da ne beremo packarij. Saj drugega tako, ali tako, ne znate.

    • janez cepec

     pa očitno jih bereš, ti paše, jebada, a?

     • Nata

      No, drugačno vprašanje od tebe niti nisem pričakovala.
      Pa še en plus obiskovalca si dobil-
      Ti kar piši. . . . . . piši. . . . . . . piši

   • Janez

    TI
    SI IMPOTENTEN, PA ŠE J. CEPEC – saj ne veš, kaj pišeš.
    Ti si
    VERJETNO ? “BALKANIZIRAN BREZDELEN BUMBAR”
    ALI?
    Osnovno šolo – imaš ?
    So ti jo šenkal. ? Je mama nosila kure na šolo?
    – saj še slovenščine ne obvladaš ?
    “DIVJI MOŽ, KOSMATI MOŽ – KAR ROKAMI JE ORAL,
    KAR Z ROKAMI JE NAREDIL ,
    JE Z NOGAMI POTEPTAL ” Himna za “našega” J. CEPCA ! L.r. J. KOMENDA
    P.S.
    J. CEPEC
    – RES PRAVO IME NOSIŠ.
    WC
    IMAŠ NA KONCU HODNIKA.
    NE SRAČKAT V LASTNE HLAČE. IN NA TA PORTAL.

    • janez cepec

     Janez aus Begne, cajt je za kol terapijo, kr u vrsto stop

  • Nova24TV Mod 1

   Pozdravljeni,

   žal nimamo možnosti urejanja komentarjev in komentatorjev.
   Lep pozdrav,

   Nova24TV

   • janez cepec

    hehe, a misleš, de bo potešena s takim odgovorom?

    • Janez

     ŠALA !
     “Rdeča pižmovka – cvili. ” Polna neužitnih polit kemikalij. L.r. J. KOMENDA

   • VRHOVNI SODNIK

    Šeytan, ne deli se norca

  • mannuro

   Jaz imam samo 28 pacientov na block, pa bodi prepričana, da je precej miru. Naredi še sama tako pa bo isto, njim pa ne ne več zanimimivo. Pa bodo sami šli! Kar ne vidim, ne vem me ne boli :)

   • Nata

    Bom. Ponovno ! Sem enkrat že.
    Vendar je zanimivo, da nekateri menijo, da je bolje videti kaj pisarijo, da morda kakšno tehtno besedo napišemo.
    Vendar vso pozornost na ta način odvrnejo od teme članka. In to me vedn znova spravi pod strop .

    • janko

     Nata, adrenalin je pa ja zdravilen! Se še spomnim naše stare mame, ki je pravila, da je prišel stari bolehni možakar,tat, ki je bežal pred roko pravice, ni mu bilo do aresta, ležat v hišo, češ da bo vsak čas umrl. Čez čas pa so za to zvedeli žandarji in nekega dne so se bližali hiši. Ko so mu to povedali, je skočil skozi okno in zbrisal v gozd.

     • Nata

      Ojej. . . .luštna !!Naenkrat ni bil več star !!Bolan pa sploh ne – –
      Je pa res adrenalin velikokrat naša rešitev. tudi na odru. Meni požene srce v divje razbijanje. . . . . . se mi zdi, da vsi slišijo.Ampak, potem se vse spravi v ravno prave mere. Pa je !!

     • tohuvabohu

      Gotovo je bil izdan, hehehe. Naši rdečkarji imajo za vse težave eno samo razlago.

    • mannuro

     Vidiš, nekateri pravijo v svoji firbčnosti marsikaj. Vendar vedno končaš na istem mestu, ko se vprašaš, kako hudiča lahko napišeš tehtno besedo z mentalno zaostalim osebkom. Ne moreš,.. pa da se v zid zaletavaš to ne gre. Kot bi se pogovarjala z molilnim mlinčkom. on samo melje svoje.
     Potem pa se ti zgodi, da se moraš spustiti na njegov nivo komunikacije, da te razume, to pa ti verjamem da te spravi pod strop – ali pa v višje obrate.
     Njihov namen je, da zminirajo vsako temo!
     Ne bi pa jim bilo več zanimivo, če bi jih vsi blokirali.. in bi šli. Pač kakalake! Rešiš se jih z ognjem ali pa jim zmanjka hrane!

     • Nata

      Res je. Namen je zminirati temo. S tem, ko se pričkamo, izgubi članek svoj smisel.
      Samo še vprašanje- Kakalake ??

     • mannuro

      Germanizem za ščurka :)

     • Nata

      No, pa zopet nekaj novega vem. Hvala.

     • mannuro

      Človek se vsak dan nauči nakaj novega.. prav je tako :)

  • janko

   Ko bojo, če bojo, smetilci počasi v svojih rdečih piskrih prekuhali vse, kar Nova tukaj piše in kar mi ostali na forumu tu pišemo, jih bo večina “premenila svoje misli in smer za 180 stopinj”….;))

   • Nata

    Iz tvojih ust, v Božja ušesa.
    Potem pa le pišimo. Vendar sem dva vseeno blokirala. Andrenalina sem imela v življenju dovolj. In je res koristen. Takrat šele vidimo, kaj zmoremo !

  • šmentanamuha

   Nata, saj ne želiš, da postane ta portal sterilen kot MMC, kjer je debata umetno zavrta, Komentiranje se razcveti samo ob popevki Evrovizije in fuzbalu. Res je tu tudinekaj šodra, ampak debata je v glavnem sočna in precej zanimiva. berejo nas pa vsi levi bizgeci, ki se potem zmrdujejo, da sploh ne berejo tega portala, ker je tako zanič, potem pa cel dan komentirajo. Na levičarskih portalih pa komentira pet enih in istih modelov.

   • Nata

    Ne, to pa res ne želim.
    Vendar, potem tudi jaz veliko prečepim tule, za rač. !! Ker ne morem iz svoje kože. Rada, nadvse rada čivkam. In se moram precej nazaj držati, da tudi jaz ne packarim.
    Vendar takim tičkom pride vse prav. Na zalogi imajo ogromno domislic in žaljivk.
    Ne glede, oz. se prav nič ne ozirajo komu in kdaj.
    Hudir, no ??

    • šmentanamuha

     Mal popra ne škodi, tko smo bol avtentični. Je pa to dobra vaja za pojasnjevanje svojih stališč, se ti ne zdi? Po žaljivkah sežejo ljudje, ko jim zmanjka municije. Ampak tko najlažje napraviš psihološki profil pisca. Tudi to je dragocen podatek.

 • fact

  Pred Kristusom je vsak samo človek, zato je treba biti pošten in dober, ker nihče ni večen na tem planetu.

 • PRIČEVALCI

  https://en.wikipedia.org/wiki/Adriatic_Veneti#Ethnonym

  According to Julius Pokorný, the ethnonym Venetī (singular *Venetos) is derived from Proto Indo-European root *wen- ‘to strive; to wish for, to love’. As shown by the comparative material, Germanic languages had two terms of different origin: Old High German Winida ‘Wende’ points to Pre-Germanic *Wenétos, while Lat.-Germ. Venedi (as attested in Tacitus) and Old English Winedas ‘Wends’ call for Pre-Germanic *Wenetós. Etymologically related words include Latin venus, -eris ‘love, passion, grace’; Sanskrit vanas- ‘lust, zest’, vani- ‘wish, desire’; Old Irish fine (< Proto-Celtic *venjā) 'kinship, kinfolk, alliance, tribe, family'; Old Norse vinr, Old Saxon, Old High German wini, Old Frisian, Old English wine 'friend'.[2]

  The ancient Veneti spoke Venetic, an extinct Indo-European language which is attested in approximately 300 short inscriptions dating from the 6th to 1st centuries BC. Venetic appears to share several similarities with Latin and the Italic languages, but also has some affinities with other IE languages, especially Germanic and Celtic. Venetic should not be confused with Venetian, a Romance language presently spoken in the region.

  • PRIČEVALCI

   Joj, koliko lažje bi bilo v Sloveniji, če bi janšisti razumeli angleško, italijansko, nemško …. tako pa še slovenščine ne obvladajo. V današnjem globalnem, hitro se razvijajočem in povezanem svetu so usojeni na propad. Ni druge …

   • janko

    Ne morem verjet, da obvladaš slovnico, a imaš lektorico? English pa že ne zastopiš!

  • Janez

   Šala !
   “Rdeča pižmovka” a ne ? Navadne pižmovke so ok, rdeče pa ne. L.r. Jannez KOMENDA

   • janko

    Tunnekove pižmovke! V spomin nanj naj se tako imenujejo rakuni na barju.

  • sprehajalec

   Tako wikipedija, imaš pa najzgodnjše vire, ki enačijo pojem venet in Slovan.

   Vitae sanctorum Columbani (l. 615), Venetorum qui et Sclavi dicuntur. – veneti, ki se imenujejo tudi Slavi.

   pa federgarjeva kronika – 631 (Sclavi coinomento Winidi)

   Pa tudi danes Avstrijci poznajo Windi, Nemci pa Wendi za Lužiške srbe. kaj pravi pa wikipedija na to?

   • Jovo Jamnica

    In kam so Vlahi (Lahi) izginili??? Slovenec od vekomaj pripadnike nekega drugega rodu imenuje Lah. Še danes.

    • sprehajalec

     Jovice slovenizirali so se sčasoma. Si se kdaj vprašal odkod nam beseda čebula (cippola), vsi imajo pa Luk? Pa Raddiccio, pa asparagus, pa brokoli, artičoke, pa covolfiore -karfijola, fasiolo – fižol (grah pri drugih slovanih)?

     Smo res vso zelenjavo dobili od Italijanov leta 1941?

     • Jovo Jamnica

      Eh, ti izrazi so poznega veka, ko so se jeziki že mešali. Tut Srbi rečejo šnicla. Da o pantalonah sploh ne govorim. Daj ti meni povej, odkod beseda svinc???

     • sprehajalec

      To imaš to foro Jovice, s Svinjskim vrhom. Svinec verjetno izhaja iz indoeuropskega korena *kueie, svetiti. verjetno je šlo za svetlečo kovino.

     • Jovo Jamnica

      To foro pozna edino Slovenski jezik in noben drugi. Kajti germanski tepci so Svinško planino prekrstili v Sau Alpe… Svetleča kovina je pa seveda Natrij in ja, svinc je res težek kot svina…

 • Janez

  Malo šale !
  POSEBNA PODZVRST, “ROD” NAŠEGA SLOVENSKEGA NARODA !
  Je
  prepoznaven rod
  “RDEČIH PIŽMOVKA-LJUDI” Zelo poznani pripadniki tega rodu so I. Maček itd. L.R. J. KOMENDA
  P.S.
  NEKAJ LJUDI IZ RODU “RDEČE PIŽMOVKE” JE TUDI NA TEM PORTALU.

 • bednick

  Quiz:
  Kaj je to:
  blond je pa jodla v Švici?
  a) Švicar
  b) poblajhan Turek?
  c) drugo

  • janko

   Turek že ne bo, musliči se ne asimilirajo tako dobro. Švicar bi lahko bil ali pa švicarka… Točka A bo!?

 • sprehajalec

  Ha, ha, ha. Če bi Ivan Janez rekel: Slovenci smo Slovani.

  Bi sledilci lika in dela levih mislecev in humanistov tipa Bračič in Šercer ter Kardelj spodaj zagnali krik: NEEEEE Slovenci nismo Slovansko govoreči, to je iluzija, kaj si Ivan janez zopet zmišljuje. ha, ha, ha….

 • PRIČEVALCI

  V glavnem …. odličen SDS-ov gospodarski program;

  “Naredite mi Venetsko deželo zopet slovensko!”

  …. ostalo bo že počakalo.

  • sprehajalec

   Bolje to, kot pa naprimer kakšen Kordiš

   “Naredite mi Slovensko deželo zopet komunistično!”

   • PRIČEVALCI

    Se pravi, da skrajne levice (ZL) in skrajne desnice (SDS) ne smemo voliti. Se strinjam.

    • sprehajalec

     Druge desnice ni.

    • tohuvabohu

     Zakaj pa ne levice, saj si še hujši od njih.

 • janez cepec

  ma usa ta debata je brezpredmetna, važn je, de je naš dobri pastir, veliki disident, ljubljeni vodja, bivši komunajzar, vodič po poteh Avnoja, prerok, pesnik, pisatelj in od nedavna tudi zgodovinar slovenskega naroda spet na vrhu. Hura. sicer samo na vrhu Triglava, ampak, jebi ga, tud to j’ neki.

  • sprehajalec

   kwa j zej janez, auš reku, da so tisto cerkuco na ajdn taljani nardil a so jo slouenc?

   • mannuro

    Zgradili so jo domorodci, ki so se v hribe zatekali pred barbarskimi komunisti. Tista skalca s temelji cerkvice je prav luštna za ogledat :)

   • janez cepec

    prašej vašga novopečenga zgodovinarja

    • sprehajalec

     On prau da svovenc.

  • šmentanamuha

   Ta kučanistična agenda se bo počasi izpela, dragi moj janez cepec. Dolgo ste nas pitali z njo. Janez Janša je tudi edina municija, ki jo imate na levi.

   • janez cepec

    točn tko, JANŠA je rdeč komunajzar, dok ima njega, tardeči zmagujejo

    • šmentanamuha

     In ti temu ploskaš, al kaj?

 • mannuro

  Slovenci smo se v vseh tisočletjih že dodobro premešali, z vsem kar je prišlo ali je šlo skozi našo deželo. Ga ni Slovenca, ki ne bi znal povedat, da njegov pra dedek, pra-pra dedek je bil pa.. , je prišel iz.. Čistokrvnega ni več, ker ga tudi nikoli ni bilo. Verjamem pa, da nas povezujejo dve stvari, neka genska osnova in jezik. Tista pa je že zelo stara.

  Imamo pa dve manjšini, ki nista avtohtoni, ampak od daleč. Prvi niti sami ne vedo od kod so in jim rečemo cigani. Drugi pa zagriženo trdijo, da prihajajo iza Krpatov. Nevem sicer, kakšni neandertalci so takrat tam živeli, ampak manjšina se rdeče zagamanosti nekako ne more znebiti. Da gre za neko neandrtalsko raso, dokazuje še vedno globoko zasidrano nagonsko hrepenenje po gošči. Na vsaki seansi njihovi religiji še vedno obujajo spomine na svoje prednike – gošarje. Kako jih prepoznati? Preprosto, samo malo počakajte, se jih bo verjetno veliko, burno oglasilo. ;)

  • Janez

   Šala !
   Na naš original slo rod “RDEČIH PIŽMOVK- LJUDI” SI POZABIL. Ivan Maček itd. L.r. J. Komenda

   • mannuro

    Ni avtohtonega rdečega slovenskega rodu! Če pa trdijo, da so jim predniki iza Krpatov. Če sami to trdijo, jim rade volje verjamem.. ni tako?

 • Janez

  PIŽMOVKE !
  O barjanskih živalih iz rodu podgan – O PIŽMOVKAH – ŽIVALIH – najdete vse na internetu.

  PIŽMOVKE – LJUDJE ?
  Pa so
  – INCESTNO ROJENI OTROCI : rojeni iz spolnih odnosov med brati in sestrami, v sorodstvu.

  Za
  OTROKE, LJUDI “PIŽMOVKE” JE ZNAČILEN
  ” PODGANJI” ZNAČAJ !
  ZAHRBTEN IN PRIMITIVEN, BRUTALEN TUDI MORILSKI – ZNAČAJ !

  Ljudska govorica je bila,
  DA JE INCESTNO ROJEN ČLOVEK BIL ZNANI KPS NESODNI MORILEC Ivan MAČEK !
  Govorica pač – slišana s strani resnih ljudi.
  Če KPS POLIT ZLOČINEC Ivan Maček ?
  NI BIL ROJEN INCESTNO – SE SORODNIKOM – OPRAVIČUJEM. A ne ? L.r. Janez KOMENDA

  • janko

   L.r. Janez, posrečen in en čist poseben tip si; daj se nam en mal predstavi, no!

  • janko

   Nikoli me ne prebereš, daj preberi me kdaj….

 • PRIČEVALCI

  Kakorkoli že ….. Dolenjci niso nikoli bili del Veneta, niti del Noriškega kraljestva, niti del Velike Nemčije v 2. svetovni vojni. Nihče jih ne mara …. razen romov.

  • centurion

   komunistov pa niti cigani…

  • Janez

   TEBE ,
   Nihče ne mara. Ti umazano čvekalo.
   TI – NISI OK, AMPAK ENA UMAZANA “ŽIVAL”
   NAVIDEZ PODOBNA LJUDEM. Dolenjci so 90% vsi zelo ok. Ti ppa nisi ok. L.r. J. KOMENDA

   • MEFISTO

    Ne jezi se!

    PRIČEVALCI ni Dolenjc, temveč Gorenjc.

    Od tam pa, saj veš, niti vetra ni nič prida.

 • Tomaž Sajovic
  • šmentanamuha

   Izobraženosti primanjkuje predvsem tem doktorantom na Mirovnem ištitutu. Sabotaža svoje države je zavrženo veleizdajalsko početje. In to počnejo za naš denar. Če si sam del njihove agende, se zamisli nad sabo. Sicer pa to, kar si prilepil nima nobene zveze z izobraževanjem. Res zavrženo.

  • sprehajalec

   Ja, zelo so se zlagali.

   – Lah naprimer, slovenija ima svoje lastne Lahe, niso iz Balkana. Še celo zelo veliko jih je bilo, sumijo. Živeli so na strnjenih območjih, kot Laško, laški rovt.

   – Ramovševa se je postavila kar v Švico. Začuda ne v Albanijo.

   – Ljuba Šifrer – iz staronemškega Seifrer, se je tudi postavila na bavarsko.

   – Košir – ni židovski priimek, ampak popačenka od košar.

   Pravim, kako lahko dajo v tisk plakate s toliko napak. pa še nekaj, v Sloveniji nikoli niso bili problem migranti iz severa. Vedno nam pa hočejo vtišati migrante iz juga. naj jih pripeljejo iz severa.

   • Tomaž Sajovic

    Tudi moj priimek je židovski (Saiowitz), pa s tem nimam nobenih težav.

    • sprehajalec

     da ni balkanski, Sajović? Mali saje?

     • Tomaž Sajovic

      Ne.

     • sprehajalec

      Žide so Kranjci pregnali že zelo zgodaj, še pred nastankom priimkov. težko, da je sajovic od takrat. Ostale so pobili nemci in pregnali komunisti po vojni.

      Kvečjemu kasnejši Sajevec, od tega poklica. Ali pa vseeno Sajović?

     • Tomaž Sajovic

      Ja. OK. Sajović. A si zdaj vesel?

     • sprehajalec

      Ne nisem, ker si se zopet zlagal. pogledal sem v leksikon, Sajovic je tip priimka, ki je izveden iz opravil in poklica. Zbiralec saj, ki so se včasih uporabljale za primesi pri izdelavi smodnika, barv in podobnih reči.

      Nisi Sajović, si čisto navaden Sajovic.

      Podvprašanje, zakaj pa rabiš migrante sem vozit?

    • RATATA

     Ti imaš težave s svojo glavo in hrbtenico.
     Če si omejen v glavi ne lepi debilizmov, če pa nisi v glavi omejen, jo pa uporabljaj in imej hrbtenico.

  • Janez

   NAPIŠI KAJ SVOJEGA !
   Sajovic – je lep originalno slo priimek.
   TE
   “INŠTITUTE” BO TREBA UKINITI – KER SO ZLONAMERNI. Do nas Slovencev. L.r. J. KOMENDA

   • Tomaž Sajovic

    Ni, priimek je židovski. Saiowitz. Tako pač je.

    • sprehajalec

     Na vsak način želiš biti Žid, v svojem mesijanstvu in dobroti. Da bi dosegel določeno mero provokativnosti. Priimek sajovic je zelo slovenski, sam jih osebno poznam kar nekaj.

     Židov je na Kranjskem živelo za vzorec zanimivo pa, da sta se kar dva iz plakatov proglasila židovskih korenin. verjamem, da je v ozadju zelo prozorna provokacija.

     naj ti tukaj povem, da je vsak Žid dobrodošel na tem portalu. Če ste morda drugače mislili….

     • Tomaž Sajovic

      A Šalamun tudi ni židovski piimek?

     • sprehajalec

      Šalamun je izvedeno iz imena Salomon (nosilec miru), v Prekmurju popačeno v Šalamun. Torej tip priimka, izveden iz osebnega imena.

      krščanski svet pozna veliko oseb z imenom Salomon. Čeprav je bil zelo pogost pri Židih, še sploh v obliki Šlomo.

     • Tomaž Sajovic

      Ne, ne bo šlo. Čisto klasično židovsko. Pa se lahko trudiš kolikor hočeš.

     • dr Janez Sveti

      Pridi k meni , da te osunetim :)
      DR Janez Sveti imam

     • Tomaž Sajovic

      Salomon je bil židovski kralj. Še kakšno vprašanje?

     • sprehajalec

      Uf, še celo to veš? Tudi Apostol Matej je bil judovski apostol. kaj ne veš, da so skoraj vsa današnja krščanska imena izvedena iz Hebrejskih? Še sploh črnskim sužnjem so radi dajali ime Salomon. Američani za ime salomon uporabljajo okrajšavo Sol, na balkanu pa Sale.

      Še kakšno vprašanje?

      ja, zakaj se greste to akcijo? Saj slovenija je maksimalno gostoljubna do migrantov in jih je bilo v zadnjih 50 letih nekaj sto tisočev. Pa tisti ki pridejo, dobijo boljše pogoje za življenje, kot marsikateri slovenec? V čem je poanta te plakatne akcije? Da zaslužite svojo plačo, ali kaj?

     • Tomaž Sajovic
     • sprehajalec

      zgoraj sem ti dal odgovor. pa primer priimka hitler. Ki je bil med najbolj pogostimi judovskimi priimki nekoč v Brooklynu. na popisu ladijskih prihodov v Ameriko, je ogromno hitlerjev, z imeni kot Šlomo, isaak,

      http://www.jta.org/2017/05/10/life-religion/when-hitler-was-a-popular-jewish-surname-in-new-york

     • Jovo Jamnica

      Čuj, keri IP maš dans???

    • Janez

     Smešen sii. Sajovci iz okoliša Šk. Loke
     so čisti Slovenci.
     ŽIDOV V OSREDNJI Sloveniji je bilo malo.
     Sajovic pride od “saj ali sajenja” . Niti enega Žida verjetno ni v Slo. L.r. J. KOMENDA

     • sprehajalec

      Ja, imaš prav Janez, tudi iz sajenja bi lahko bil izveden, skratka tip priimka, ki je vezan na opravila oz. poklic. Nima veze z židovstvom.

      Oblika Saiowitz na google ne vrže nobenega zadetka, kljub vsem milijonom in je edina razlaga, da nikoli ni obstajala. Vrže pa ven google slovenske strani. To pa je zadosten dokaz, da gre za čisto slovenski priimek.

     • Jovo Jamnica

      Sajovic pride vun od črni humor… saje+vic… :-)

      Sicer pa nehajte s temi priimki, ker so dokaj nov pojav.

     • Tomaž Sajovic

      Torej… kaj je s priimkom Šalamun? Tudi ta ni židovski?!

     • sprehajalec

      Spodaj imaš mojo razlago. najprej nanjo odgovori, potem se loti janeza.

     • Tomaž Sajovic

      Ne, ne bo šlo. Čisto klasično židovsko. Pa se lahko trudiš kolikor hočeš

     • sprehajalec

      ne, ne bo držalo, zopet vztrajaš v zmoti. Hrvatje pravijo, da gre za klasičen hrvaški priimek, po poreklu iz Bosne. Ampak kolikor imam v spoominu so šalamuni bili iz prekmurja, pa verjetno iz međimiurja ter Hrvaškega zagorja. Hrvatje pravijo takole;

      Surname Salamun in modern Croatia

      Salamun families are Croats and they are mostly from Pazin.
      According to some sources they are from Bosnia. In the past century,
      relatively most of Croatian residents bearing this family name were born
      in Nasice and Pazin.

     • Tomaž Sajovic

      AHAHAHAHAhaahahahahahaha!!!!!

     • sprehajalec

      Smeh obupa?

     • Tomaž Sajovic
     • sprehajalec

      Uf, si pa dal primerjavo.

      priimke so nosili tako eni, kot drugi. Tako kristjani, Judje so jih pa ponavadi kupili, ko so prišli iz Vzhoda, zato so lepo zveneči priimki.

      Verjetno ne veš, da je bil priimek Hitler med najbolj pogostimi priimki med Judi v brooklynu nekoč?

    • dr Janez Sveti

     Kaj biti želel in kaj drži, sta dve nasprotni si zadevi.
     DR Janez Sveti genij

  • dr Janez Sveti

   Izobrazbe od Sorosa nebi jemal resno. Je pa lepo, če ti da plačo a ne?
   DR Janez Sveti genij

  • Janez

   BEDASTO !
   TO SO POKOMUNISTIČNO INDOKTRINIRANI PIFLARJI !
   To ni
   NOBENA IZOBRAZBA. To so laži, zlonamerna zavajanja.
   V
   OZADJU JE LE SKRB POKOMUNISTOV ZA – NJIH PODPORNIKE.
   ZELO
   LAŽNIVE POKOMUNISTE – SMO PREPOZNALII KOT ZLONAMERNE ! L.r. J. KOMENDA

  • šmentanamuha

   Skratka, ti Tomaž Saiowitz, nam skušaš povedati (sklepam iz tvojih odgovorov sprehajalcu), da si del NWO sionistične agende, ki ruši evropske narode in države in se sam sebi zdiš kul, ker te za tvoje (vaše) protislovensko in protidržavno delovanje moramo celo plačevati. Verjetno pa kaj primakne tudi Soros. Si samo ena navadna židovska pizda, če že tako hočeš, to je vse.

   • RATATA

    Tak mora izpuhteti skozi raufnk

    • sprehajalec

     Nikar, ravno takšno govorjenje želijo slišati. Zato provocirajo.

   • Tomaž Sajovic

    Ti si pa ničvreden slovanski gnoj, ki živi samo zato, ker Hitler ni dokončal svojega dela.

    • šmentanamuha

     No, pa si se le izkašljal.

     • mannuro

      Revežu se je zataknilo.. ha ha, pa je fsekala vun njegova prava narv.

     • šmentanamuha

      Yessss!

 • VRHOVNI SODNIK

  Pa se poglobimo v zgodovino Slovencev lahko tudi Slovincev, kakor so sami sebe imenovali, drugi narodi so nas imenovali, Vendi, Veneti, Vindišarji, Sclavi, Sclavini. Pojem Slovani si je izmislil 1839 Češki profesor in ne označuje naroda. Kot je danes potrjeno z DNK analizo, je Haplotip R1a( arijci ) na kromosomu Y prišel na prostor današnje srednje EU med 5000 do 7000 l p.n.š. tako, da smo mi najstarejši narod v EU. Zasedali smo prostor od Baltskega morja do Grčije, če kdo ne ve, Trojanci so bili Veneti, ki so po zasedbi ušli Grkom in se naselili v severni Italiji. ZDAJ PA NAJBOLJ POMEMBNO, PRIHODA SLOVANOV IZA KARPATOV V 6.STOLETJU NIKOLI NI BILO, BILO JE RAVNO OBRATNO. Ko je haploskupina R1b
  prodirala iz Španije čez Francijo v Nemčijo, se je velik del Slovencev umaknil iz Nemčije v Rusko stepo in iz te selitve so nastali Rusi,prišli so do Novgoroda, ki so ga tudi ustanovili. Majhen del teh Venetov je še danes v Nemčiji v 2 mestih, zgornja in spodnja Lužica, to so Lužiški Serbi, ki se imajo za svoj obstoj zahvaliti SSSR, ki je zavzela V Nemčijo in naložila Nemcem, da so dobro skrbeli za njih, saj Rusi prav dobro vedo iz kje izvirajo. Druge selitve Slovencev na Vzhod so se dogajale v času zavzetja Rimljanov naših krajev, veliko jih je prebegnilo v Ukrajino. ZDAJ PA NAJPOMEMBNEJŠE, HRVATI IN SRBI SO ISTI NAROD ! Oboji pripadajo Iranskemu ljudstvu SARMATOV, oboji so ALANI, prvi so rod CROATI, drugi pa Serboi. Croati so prišli v 6.st. na naše prostore, ko jih je Karantanija najela za boj proti Avarom ( Obrom )
  in se po zmagi nad njimi, naselili na območju LIKE in GOZDA, ki so ga kasneje HR potvorili v GVOZD. Današnjo HR so sestavljale 3 banovine, Regnum Slovenijah, ki je segal od Brežic do Srbije in še čez Savo na Jugu, manjši osrednji del je bila banovina Croatov, južni del je bila banovina Dalmatov, ki so tudi Venetskega izvora. Najbolj znani Slovenski bani na HR so bili knezi Celjski, ki so vladali celotni današnji HR.Ko so Hrvati bežali pred Turki so jih Slovenci v kraljestvu Slovenijah toplo sprejeli, za zahvalo so jim HR ukradli državo in Slovence preimenovali v Kajkavske HR.
  Serboe je najel Bizantinski cesar za obrambo meja v 7 st. Tako so se tekom stoletij pomešali narodi, kljub temu imajo HR v Sev. delu do 60% Slovenskega gena, na jugu pa okoli 40 %. Med Srbi je ta gen okoli 22% s tem, da ga je v Vojvodini okoli 35%.
  ZAPOMNITE SI SLOVENCI, MI SMO IMELI SVOJE DRŽAVE, KO NEKATERI NARODI NISO NITI VEDLI KAKO SE IMENUJEJO ( Germani, Angleži, Španci itd….

  • SDS je v mojem srcu

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10

  • Jezus Kristus

   Tud jaz ne bi mogel bolje napisati

  • dr Janez Sveti

   Zelo zanimivo. Če vse drži in ni samo teorija je tudi logično. Narodi se niso preseljevali kakor vojska. Tudi vojske, ki so zavzele neko državo ali narod, niso pobili ljudi, saj so nujno potrebovali za preživetje. Tako so se narodi mešali in jaz menim, da pravzaprav v Evropi nekega “čistokrvnega” naroda ni. Tudi jeziki so se strahotno spreminjali, saj sami vidite, da Dalmatina povprečen Slovenec nebi razumel. Slovenci so menda tudi Avstrijci, samo ponemčeni so. Da ta teorij drži vidimo po tem ,kako so zajebani. Pravi Slovenci :) !

   DR Janez Sveti vesoljc

   • mannuro

    Seveda imajo Avstrijci v svojih genih več slovenkih genov kot si mislimo. Dokler smo bili v istem cesarstvu, smo se mešali med samo in še danes ko govorim z marsikom.. celo na Tirolskem bo znal povedat, da njegov pradedek je bil iz Slovenije,.. Kar se pa Avstrijske Štajerke tiče, pa je med domorodci več ljudi z slovenskimi geni, kot si sploh povprečen Slovenec zamišlja. In tega niti ne zanikajo, večina so celo ponosni na svoj izvor… na strica Tonija, pri Ptuju, na teto Emo iz Zasavja, kjerje bil kot mali na počitnicah. Najbolj zanimivo je, da nekateri se še po vseh letih spomnijo slovenskih besed.
    Vse, kar odvrača Avstrijce od svoje “domovine” je predvsem dejstvo, da ne morejo razumeti, kaj hudiča se v Sloveniji dogaja, kako je mogoče, da je narod tako degradiran, da je po osamosvojitvi, ko je tako dobro kazalo, tako propadel.. Samo to je pa druga zgodba, ki jo je tudi meni težko razumet :)

    • dr Janez Sveti

     Se strinjam :)
     DR Janez Sveti Vindišar

     • RATATA

      Ne Vindišar no!! Bitte.

     • mannuro

      Ist eh egal, was du bist, oder wie du sprichst. In wirklichkeit bist du dass, als was du geboren wurdest – Slowener. ha ha.. torej tut, če si Vindišar – je tut uredu. Šteje samo, da si po duši človek, drugače si zombi.

     • Jovo Jamnica

      Ni glih fse en vuršt…

     • mannuro

      Gledano od “zgoraj”… se mu pasje jeble. Samo mi navadni smrtniki, se cufamo zarad malenkosti. Če si Slovenc pa si to priznaš – Sem, kar sem – je čist, ok. Ko pa začneš z forami, kako se ne moreš identificirat s svojem priimkom, poreklom.. si pa idiot. Einfach ko pasulj. ;)

     • RATATA

      Ja, sv.Janezu namenjam, sicer redko kakšno besedo. Pred leti me je zanimalo predvsem slovenstvo napram nemštvu na Koroškem. Akcija Vindišarstva je bila skupna, nemško jugoslovanska. Razlika je med Vindiš (Slovensko govoriti /biti Slovenec) in Vindišar (ne govoriti Slovensko, čeprav Slovenec / ne želeti govoriti Slovensko, čeprav morda zna…). Zavajali so nas “naši” dolga desetletja in nadzirano skrbeli za razprtije med nemškimi pritepenci in Slovenskimi staroselci. Tak je bil dogovor na državni ravni Kraljevine Jugoslavije (Srbije) in nemške Avstrije. SfrJ je nadaljevala dogovorjeno sistematiko.

     • mannuro

      Ha.. imaš take, inu drugačne. Men ni problem tut, če je kdo musliman, samo, da je normalen – pač, nisem še srečal takega. Dokler je normalen, ni žaljiv se lahko menim z vsakim. Zato sem tistega krščenika od zadnjič butnil na mojo top listo – najbolj zagamanih osebkov.

      Politika pa je vedno hudič. Vem, da se je na veliko zavajalo in se še zavaja. Posebno, ker bi bili nekateri radi več, kot pa so. Nikdar ne bom pozabil, ko sem se enkrat pripeljal na mejni prehod Ljubelj, bilo je okrog eninih ponoči, ko še nismo bili v šengenu, jaz pa z graško tablico. Na oni strani tunela, se je iz koje pripajtlal policaj, pa sem si samo mislil – sedaj pa bodo problemi. Navadno je bilo tako – ko je dvignil rit ponoči iz udobnega stola, te je spraševal na veliko. Pa gleda moje papirje – potem pa na lepem v prekleto lepi slovenščini: “Vi ste se pa zagotovo zgubili!” – po tistem sva debatirala skora tričetrt ure – v slovenščini in mi je marsikaj dalo misliti, kaj je počela in počne politika. Zato pa.. Če si Slovenc pa si to priznaš – Sem, kar sem – je čist, ok. Ko pa začneš z forami, kako se ne moreš identificirat s svojim priimkom, poreklom.. si pa idiot.

      Jaz, z dejstvom, da sem Slovenec, nisem nikoli imel problemov, razen doma, v Sloveniji. Žal je tako, da tam te navadno na vsakem uradu čaka samo jeba in si navadno vedno obravnanvan, kot največje tele.

     • RATATA

      No, jaz sem šel pa letos maja v Železno kaplo. V gostiln pozdravim dobr dan. Pa mi kelnerca odzdravi dobrdan in zadovoljna reče o Slovenec!
      Pa jo vprašam puSluensk ves hepi : “ne mi rečt, da bom lahko južno puaslue sk naroču?” Pa prav kelnerca: “ja sevede, pa še Slivensk kuhar jo bo skuhu!”
      Enkratno doživetje!!!

     • mannuro

      Ha ha.. ni malo Slovencev v Avstriji… eni zgodovinsko, drugi.. hja, slednjih nas je največ, izredno veliko. Vsak s svojo zgodbo, zakaj ni zdržal doma. In nobena ni nekako najbolj srečna!.. Kaj čemo!

     • dr Janez Sveti

      Bolje kakor Hrvat?
      DR Janez Sveti Kolpljan

     • RATATA

      Isti kupus

   • FORT WORTH

    Po tvoji uokvirjeni levaški teoriji si pa razlagal, da smo Slovenci slovani tako, kot rusi.
    Lepo pozorno poslusaj g.Perdiha, da se bos razsvetlil.

    • dr Janez Sveti

     Kako si zadovoljen s svojo kratko pametjo. Eno vprašanje za tebe, če nebo pretežko? Ali imaš družinsko drevo doma za nekaj generacij nazaj? Recimo do leta 1300? Nimaš. No vidiš, pa si ponovno izpadel neumen. Tvoji predniki so namreč goniči oslov iz Perzije, ki so po hudi zimi ostali v Bosni, od koder so se nekaj generacij nazaj preselili v Slovenijo. To je bilo v času Tita, ki ti je dal tudi izobrazbo. Vse 4 razrede, ki si jih uspel naredit. Se spomniš? Ne? ja vem, najboljše je pozabit tisto,kar te boli.
     DR Janez Sveti genetik

     • FORT WORTH

      Meni tvoj tito ni dal nic.
      In druzinsko drevo tudi imam. Pa ves, kje dobis podatke. V zupnijah.
      Ne pa, kot tvoji rdeci barbari, ki so sezigali cerkve (narodovo zlatnino) in njihove arhive, da bi zabrisali vse mogoce sledi nasih hrabrih prednikov. Zupnike in inteligenco pa pobijali.
      Ostali so samo taki bedaki, kot ti in mosa pijade, ki je neredil plan za partijski stab, kako narediti Slovence berace in jih poneumiti z jebenim srbizmom in marxizmom, da jim bodo lahko nemoteno vladali in kradli narodovo bogatstvo.

     • dr Janez Sveti

      Drži, da so neumni komunisti zažigali narodno in kulturno bogastvo, čeprav cerkve niso narodne ampak last Vatikana. Tudi župniki niso pisali podatkov zaradi ljubezni do ljudi ampak zaradi ljubezni do denarja. A te moram vsega naučit?
      DR Janez Sveti genij

     • FORT WORTH

      Last Vatikana so zgradbe ne pa narodovi podatki.
      In vodili so podatke samo za ljudi, ki so se izrekli za kristjane.
      Ne pa kar vse povprek.
      In zaradi kakega denarja ?!
      Denar ob krstu, v puscico…lahko das ali pa tudi ne, in lahko das malo, ali pa veliko.
      Tega ni nikjer predpisano.
      In nehaj ze enkrat srati po Slovenskemu narodu in njegovi veri.
      Nikjer ni predpisano,kdo bo sledil krscanstvu in kdo ne.
      Samo najvecji zaplankani bedniki in neizobrazeno ljudstvo je sledilo partiji.

     • dr Janez Sveti

      Partija in Cerkev sta popolnoma enaki organizaciji, samo da je Cerkev na 2000 let starih temeljih. O denarju, pa raje midva nebi, ker sem tu kar dober in lahko pišem cele dneve o njemu. Cerkev je vedno prišla in prihaja do denarja na zelo preprost, vendar izredno sugestiven način. Zelo veliko so se naučili v 2000 letih. Ni jih za podcenjevat. Imajo pa zadnje čase težave,kakor jih ima tudi islam. Oboji se bojijo interneta. Z dobrim razlogom.
      DRjanez Sveti genij

     • FORT WORTH

      Daj ne nabijaj o cerkvi in partiji, ker si samo zaplankani vseglihar in cisto nic drugega.
      Ne da se mi vec ukvarjati s tabo, ker si balkanske kratke pameti.
      Aja,
      ko bos nepokreten starec in na smrtni postelji, ne bos dal poklicati sekretarja partije, temvec svojega popa…

     • dr Janez Sveti

      Sekretar partije te je naredil. Moj Bog, je tako poseben, da ti nebi nikoli tega razumel. Vem kdo si. Umrli bomo vsi in nikogar nebom klical, ker živim po svoji vesti. Nisem Balkanec, čeprav bi s ponosom povedal, da sem, saj me je sram, da obstajajo tudi taki Slovenci, kot si ti.
      DR janez Sveti genij

     • FORT WORTH

      No, ce ves, kdo sem pa pridi ti reva na kavo.
      Se bova mal pomenla po mosko.
      Seveda, ce bos nasel cas za to… hehehe

     • dr Janez Sveti

      Kaj si želel povedat?Da bi se rad pretepal? Lepo te prosim! Ne bodi smešen. A ni dovolj, da te umsko ponižujem, sedaj prosiš še za fizično ponižanje? Ne kliči hudiča.
      DR Janez Sveti KravMaga

     • FORT WORTH

      Kje pa ti vidis poziv na fizicen obracun ???!
      Tega ste samo vi revolucionarji vajeni.
      Zdi se mi dovolj, da ste ze enkrat, zmagovalnega leta 1991, ko ste vpili, da “hocete oruzje” dobili, kar uredu po piskru. Hehehe.

     • dr Janez Sveti

      Sem veteran in bil profi vojak Slovenske vojske. Tako, da..Kolikor vem, je moj rod popolnoma slovenski. Če bi bil Srb ali Bosanec, bi ti z veseljem povedal.Jaz se ne skrivam in ne bojim. Javno se ne želim izpostavljat, ker ne maram imeti osebno opravka z vsemi debili, ki tukaj stresajo svoje frustracije.
      DR janez Sveti genij

     • FORT WORTH

      Daj ne nabijaj o profesionalnisti, ker si popoln amater v vsemu.
      Pa L.p.

     • dr Janez Sveti

      Upam, da boš ti pokazal, kaj je profesija. Čakam.
      DR Janez Sveti genij

     • stajerc5

      Uuuuu, ti si pa veliko knjig precital, bravo! Pa da nisi slucajno ravno ti tisti knjiznicar, Janez iz Komende!???

     • dr Janez Sveti

      Ne.On je nepismen. V Komendi imajo še eno težavo. Toliko so se v sorodstvu razmnoževali, da jih je večina malo čudnih!
      DR janez Sveti genij

     • FORT WORTH

      Zato pa si ti iz begn…

     • dr Janez Sveti

      Ne vem kaj je begn. Jaz sem vesoljc.
      DRJanez Sveti genij

  • !!

   NAKLADAŠ.

   • mannuro

    evo, še eden Zakrpatski Neandrtalec.. .pač, take imamo.

  • Anton

   bravo vrhovni sodnik več o haploskupinah, je govoril že dr. kemijskih ved Anton Perdih

   več o njem si lahko preberite tu

   http://www.primorci.si/osebe/perdih-anton/953/

   veliko o Slovencih pa je pisal že sedaj žal pokojni pater Ivan Tomažič, več o njem si preberite tu

   https://sl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Toma%C5%BEi%C4%8D_(1919%E2%80%932014)

   sarkazem press

  • Janez

   Hrvati
   In Srbi – NIKAKOR NISO ISTI NAROD. HRVATI SO SLOVANIZIRANI AVARI. L.R. J. KOMENDA

 • Janez

  Janez CEPEC !
  JE PLAČANA POKVARJENA PLOŠČA.
  PREŽIVLJA SE Z NIZKOTNIM PISUNSTVOM – PO NAROČILU. Uboga plačana – para.
  SVOJEGA NE ZNA NIČ POVEDATI.
  LE
  STALNO PIŠE TISTO O J. JANŠI IN AVNOJU.
  Pa stvar ni nič pomembna. 37 let stara reč.
  J. CEPEC SI RES
  ZASLUŽI
  SVOJ VZDEVEK. RES JE PRAVI – C E P E C – J. Cepec. Pač. Ubogi Cepec pač. L..r. J. KOMENDA

  • janez cepec

   BUNKSL

 • šmentanamuha

  Kdor želi vedeti več.
  DNK raziskave: predavanje dr. Anton perdih
  Izvor Slovencev in drugih Evropejcev
  https://www.youtube.com/watch?v=l8-dXqUo7pk&t=4318s

 • Marjan

  Res ne vem kaj se Janša tle zraven štuli, glede na to da prihajajo njegovi predniki iz Kosova (so Albanci).

  • tramal

   On je desetkrat večji slovenec kot ti.Res je sramota da je nekaj prišlekov večjih in bolj ponosnih slovencev kot pa domača izdajalska komunistična drhal.

 • Tomaž Sajovic

  Zanimivo pa je, da ste tu sami zavedni, ponosni in kleni Slovenci, pa se vsi sramujete svojih priimkov. Bilo bi zabavno, če ne bi bilo žalostno.

  • dr Janez Sveti

   In ti si Sajovic? Resno? Pokaži osebni dokument.
   DR janez Sveti policaj

  • RATATA

   A maš kej gnarja za posodit? Ti bom obresti plaču. Za garancijo hipoteka na bajto, notarsko zapisano….

  • sprehajalec

   Sramuješ se ga ti, ker ni židovski, ampak navaden slovenski. To pa je žalostno.

  • šmentanamuha

   Veš kaj, ti židovski bimbo, ki po pomoti govoriš slovensko in si nekako zataval na naš portal. Če ti ni dobro v Sloveniji, saj lahko odideš v Izrael, med svoje. Tam se zdaj zbirajo Židi vsega sveta, ker želijo ustvariti monolitno židovsko kulturo. Tako nas je poučila Barbara Spectra. Množično izseljevanje židov iz Evrope se je že pričelo, očitno se nekaj pripravlja. Res ne razumem, zakaj moraš v Slovenijo vlačiti Afganistance, Pakistance, Palestince in vso drugo šeriatsko navlako, da bi ti tu bilo lepše. Razen če so ti obljubili nagrado za to. Ampak ti si mala riba, take uporabijo samo za umazana dela, zato ne računaj na vrečo zlata.

   • Tomaž Sajovic

    Po pomoti ti bom razfukal glavo, pička nacistična.

    • šmentanamuha

     Seveda, v tvojem stilu. Glavo bi mi razfukal, ker ne maram tvojih šeriatskih prijateljev, ki jih vlačiš v Slovenijo? Glej, da ne bo kdo od njih razfukal tebe, kar tako za alahovo slavo. saj veš, kako to gre, brezbožnik.

     • Tomaž Sajovic

      Poglej, pička zafukana zaplankana. Sovražiš vse. Žide, Arabce, Ruse in vse, ki niso iz tvoje zagovedane usrane dolinice. Si pač zafukan neizobražen omejen kreten, ki za svojo bedno usrano mezdo krivi vse, razen sebe. SAM SI KRIV, GOVEDO. KER SI ZABIT. Daj sprijazni se s tem. Tudi če noben tujec nikoli v zgodovini ne pride v Evropo, boš ti še vedno mizerna pizda s slabo službo in usranim minimalcem. A štekaš gnoj usran?!

     • šmentanamuha

      Tvoj človekoljubni izliv me je res ganil, humanitarec Tomažžžžž. Stvar je v tem, da moramo zabita goveda s svojimi usranimi mezdami po vrhu še plačevati brezdelno življenje ilegalcev, ki se delajo norca iz nas (tudi iz tebe). Dobro preplačani družboslovci jih tihotapite v državo, pri tem pa se sprenevedate, da gre za begunce. Mislim, da bodo tudi vam kmalu stopili na prste. Italijani so že zaostrili zakonodajo. Ti, mizern pizdun, pa si za svoje početje ne zaslužiš niti usrane mezde. Sploh pa ne vem, zakaj se drkaš na tem portalu, ki je namenjen zagovedenim in zaplankanim usrancem, ker ti to nisi, ampak si plemenit človek, z velikim srcem, …v katerem tli toliko sovraštva…, da bo treba k spovedi, junaček bedaček.

     • Tomaž Sajovic

      H kakšni spovedi?! Jaz ne verjamem v vile, škrate, bogove in ostale pravljice, govedo pizdunsko. Nisem 3 leta star.
      Še enkrat: tudi če se vsi priseljenci spokajo nazaj in nikoli več tudi en sam samcat ne pride, boš še vedno zagrenjena pizda na minimalcu v usrani službi. iz to ZARADI SEBE! A je to jasno!? SAM SI POFUKANO KRIV ZA SVOJE KURČEVO NIČ VREDNO ŽIVLJENJE. In krivi drugih za to. A razumeš, teslo usrano?!?! SAM SI KRIV. Tudi za cent višje plače ne bi imel, ker enostavno nisi vreden dodatnega centa.
      Tvoje znanje je premajhno za karkoli več. Ker nihče ni pripravljen zate in za tvoje delo plačati več. Pa če tudi Slovenijo naenkrat preplavila nafta in diamanti. NISI VREDEN VEĆ! JASNO?!?!! Noben Janezek Ivanček Jašna ti ne bo “zrihtal” lepšega lajfa. KER GA NISI VREDEN. OK? Do konca usranega lajfa boš jezen, razpizden in posran.

     • šmentanamuha

      Hm, kdo je pravzaprav jezen, razpizden in posran…? Pejd si usta umit, ker si tle nabruhal polno dreka.

     • Tomaž Sajovic

      Jaz spravljam drek iz sebe skozi drugo luknjo. Ne srejejo vsi skozi usta, kot ti.
      Sovraštvo, do vseh, ki ne mislijo in ne zgledajo kot to pa je ena od stopenj razpizdensoti. Samo ti si preglup, da bi to razumel. Ja?!

     • šmentanamuha

      Zdaj pa si se olajšal, kajne? Še dobro.

 • Janez

  ŠALA TEDNA !
  Ti?
  Pa Žid!

  Spodnji TOMAŽ SAJOVIC – SE IMA ZA ŽIDA. Ha, ha.- pojdi jih vprašati v Izrael.
  Veliko Židov ima žal zelo slab značaj, npr. Soros – zato so bili osovraženi.
  Verkjetno
  Si bolj zagotovo član naroda “MALOUMNEŽI” To pa verjamem. L.r. Janez Komenda
  P.s.
  JAZ SE NA SVOJ SLOVENSKI – PRIIMEK – IZJEMNO PONOSEN. Še celo Angleže sem gnjavil, da so eno zaplankano otoško pleme. KI NITI DVOJINE NIMAJO.

  • Tomaž Sajovic

   Ja. Zlahka si predstavljam da gnjaviš vse po vrsti.

   • Janez

    JA !
    ZLASTI VSE NAPIHNJENCE IN LAŽNIVCE.
    Dokaži !
    Da je priimek Sajovic – ha, ha ” Ž I D O V S K I !
    ŽIDJE ?
    So bili znani – uporabljalci – da ne rečem “tatovi” nežidovskih ptiimkov.
    SKRIVALI SO SE POD NEMŠKE, RUSKE .. ITD. PRIIMKE. To se ve. L.R. J. KOMENDA

 • vsemojebabe

  Sloveni (nemško Wenden {Vendi} oz. Winden {Vindi}), so veljali do nacionalnega prebujenja v 19. stol. za
  avtohtone prebivalce srednje Evrope. Široko razgledani Adam Bohorič nazorno zapiše tisto, kar je konec 16. stol. jasno vsem v takratni Evropi: “Quotquot autem hatenus historias conscripserunt, & in eis gentium originem & mores rimati, omines in eo consentiunt, Henetos, Venetos seu Venedos, VVindos,VVandalos & Slavos, candem & vnus eiusdemq’ue esse originis, gentem.”1ali slovensko: “Vsi pa ki so doslej pisali zgodovino in v njej preiskovali izvor in običaje ljudstev, vsi soglašaj s tem, da so Heneti, Venetiali Venedi, Vindi, Vandali in Sloveni isto ljudstvo ter enega in istega izvora.”

  Vir: http://www.zgodovina.eu/slovenci/od_kod_ime/od_kod_ime.htm

  • šmentanamuha

   Super, danes poteka tu na portalu Nova 24 pravo zgodovinsko izobraževanje::))

  • Jovo Jamnica

   Ve mogoče Bohorič tudi, kako so se ob snidenju v stilu… ti Tarzan, jaz Jane… eni druge imenovali? Je Tauč rekel… jaz German, Slovenc pa jaz Venet???

   • vsemojebabe

    Ne, Slovenec je rekel jaz Karantanec in nagnal Germane, da se je bliskalo!

    • Jovo Jamnica

     Ne bo držalo. Stare kronike pravijo, da so “šturmiše Venden” bli strah in trepet Bajuwarov, ko so v svojih bojnih pohodih “klepinili” njihove žene po Bavarskem. Nihče od Bajuwarov ni poročal o Karantancih…

     • vsemojebabe

      Ne bluzi, nimaš pojma. Tudi Kučan ne bo pel hvale domobrancem.

      Saj ti pravim, da je o tem pel že Prešeren.

      Karantanci so bili na področju Bavarske domačini, Bavarci pa so bili zagrizeni krščani, ki so Karantance skušali pokristanjiti. Najprej so zahtevali glavo Gorazda, kasneje še karantanskega kneza Boruta.

      Žal mi je, a slabo poznaš zgodovino, verjetno si se jo učil od Bavarcev samih.

     • Jovo Jamnica

      Prešern je živo v devetnajstem stoletji, pa še ni vedo za izsletke DNK analiz…

     • vsemojebabe

      Tudi ti ne, pa živiš v 21 stoletju.
      Bavarci so agresivno pokrščanili ogromno Karantancev, za krščanskega boga Jehovo, pa naj bi se uporabil ime Bog, izraz, ki označuje slovanske bogove, samo zato, da se Karantanci ne bi več tako hudo upirali pokristjanjanju..

     • Jovo Jamnica

      Vem, sam kaj dost nea dam na njih, če pa so vzeli sam 500 vzorcev iz cele države. Največ z Dolenske… LOL

   • sprehajalec

    Imenovali so slovenci, za tiste ki so slovili. tisti, ki niso slovili, jih niso razumeli, zato so bili nemci.

    • Jovo Jamnica

     Dokazat je mogoče edinole, da so živeli na dalnem severu, tamkaj v Rusiji, kjer se danes diči mesto Veliki Novgorod, Slovenci! Tako so se imenovali sami in tako so jih imenovali sosedni Kriviči. Pleme Slovencev ni bilo številčno in po eni od teorij se je v določenem trenutku ločilo na dva dela in eden od teh delov se je po “Jantarni cesti” odpravil novim dogodivščinam naproti. Njih napredovanje naj bi ustavilo Adriansko morje in Langobardi (Lahi), kot so jih Slovenci zmotno poimenovali. Tiste Slovence, ki so ostali tam okoli jezera Ilmen in mesta Pskov, so pozneje Rusi porusili.

     • sprehajalec

      Jovice, če danes spremljaš migrante ne vlačijo svojih zadekanih s seboj, ampak upajo na švabice. tako je bilo tudi prej. krdela konjenikov, nič drugega. Ženske so si pa vzeli, rimska legenda o Sabinkah in Romulu pa Remu pove točno takšno zgodbo. Nihče ni prišel sem, toponimi so tukaj enaki še iz rimskih časov. tisti ohranjeni. zakaj bi bili, če so prišli novi?

     • Jovo Jamnica

      Gre samo za besedo Slovenc. Ta beseda pa tukaj, kjer živimo danes, ni bila zapisana preje, predno je ni zapisal tujec na temelju žlobudranja prebivalcev, ki so tukaj prebivali. Za razliko od Slovencev iz dalnega severa, so bili naši predniki Slovenci tukaj nepismeni.

     • sprehajalec

      Tudi tisti zgoraj so bili napram tem tukaj še precej nižje po pismenosti. konec koncev si slovenci lastijo prvi slovenski latinski tekst na svetu…

  • VRHOVNI SODNIK

   ++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10

  • lili pili

   Preprican sem da smo vandali…

   • tramal

    Samo komunisti .

   • vita

    to pa prav gotovo – vsaj večina :)

  • Hribouc

   Odlično! Vse to so dejstva !
   Prekmurci si so do nedavnih časov klicali: VENDI !
   Križana gora, vse se je skurbalo in začelo za Uralom, za Pripjatskimi močvarami, fuknjeni lažnivci!
   Nobena kurba rdečuhasta nas ni učila , ne tega, ne podobnega!

  • VRHOVNI SODNIK

   Presenetljivo pa je, vsaj na prvi pogled, da se podobno ime, in sicer Slovieni, pojavi tudi v dalljni Rusiji, na območju med Moskvo in St. Petersburgom. O njih poroča, kot o enem izmed prvotnih ruskih ljudstev, znani kronist Nestor (11./12. stol.). Bolj nadrobna raziskava nam odkriva naslednje:

   Tako so se imenovali prebivalci mesta in države Veliki Novgorod, ki je bil največja ruska kneževina. Edina, ki si je Tatari niso podredili. Potem, ko se je kneževina Moskva okoli 1450 rešila izpod tatarske nadoblasti, je začela posegati tudi na ozemlje Velikega Novgoroda, in si ga leta 1458 pripojila. Mesto Novgorod je do srede 11. stoletja nosilo ime Slovensk. Še nekoliko poprej mu je vladala dinastija Sloveničev. V mestu se je ohranila do danes četrt z imenom Slovenski konec in grič Slovenski holm. Tudi tukaj je bil na čelu države ljudsko plemiški zbor, imenovan veče, ki je izvolil kneza. Njegovo spremstvo so bili bojari. Sledi o obstoju teh so tudi v Karantaniji in na Bavarskem. Bližnje Ilmensko jezero je nosilo ime Slovensko morje. Finski zaliv je na starih kartah še Sinus Vendicus. Finci imenujejo Ruse še vedno Veneja, Estonci pa Venelane. Ta naziv se je sprva očitno nanašal na novgorodske Sloviene, in se potem razširil na vse Ruse.

   Očitno je, da je Veliki Novgorod kot država in republika tvorba Venetov. Toda, kdaj je kak venetski naselitveni tokprodrl v te predele? V zgodovinskih virih naletimo v tem pogledu na eno samo navedbo. Kot proča rimski zgodovinar Tacit († 117 po Kr.)v svojem znanem delu (Germania, 46), so preko ozemlja Peucinov (Baltov) vpadali tudi na ozemlje Sarmatov (nomadi) in Fincev (lovci). – Po mojem sklepanju se je tedaj ena izmed venetskih skupin naselila na območju današnjega Novgoroda. Od tukaj je med finske rodove v današnji severni Rusiji, ki so bili prvotno lovci, postopoma razširila svojo kmečko kulturo in tudi venetski (slovenski, slovanski) jezik. Tako je nastala jezikovna skupina Vzhodnih Slovanov, ki pa v etničnem pogledu, razen Slovienov (Novgorod) nimajo venetske korenine.

   Kot sodi Matej Bor, naj bi Veneti imeli svoje izvirno ime Sloven’ti (od “slovo” – beseda). Torej ljudstvo, čigar pripadniki se po besedah med sabo razumejo. Tako za razliko od Nemcev (Germanov), ki so jim bili “nemi” (nerazumljivi), ker njih jezika niso razumeli. Potemtakem bi bilo ime Veneti okrajšava izvirnega imena Sloven’ti. Od tega prvotnega imena izhajajo oblike Vendi, Veneti, kot tudi Slovieni in Slovenci, pa tudi grška oblika Henetoi.

   Skupina Vzhodnih Slovanov, ki je v slovanski jezikovni družini največja, v etničnem pogledu (razen Slovienov) torej ni venetskega izvora. Podobno velja tudi za skupino Južnih Slovanov, ki ji Slovenci ne pripadajo. To skupino sestavljajo pretežno stari Iliri in Tračani. Slovenci pripadajo skupini Zahodnih Slovanov, ki so pravi nasledniki Venetov. Slednjim pripadajo tudi drugime skupine narodov v Srednji Evropi, ki danes govorijo nemško. Toda njihova podstat pretežno venetska. Vse te skupine so pod skorjo skorjo svojega novega jezika, ohranile izredno veliko izvirnih etnoloških značilnosti, ki so jih imeli njihovi venetskih predniki.

 • Janez

  “BIMBO” OD T. SAJOVICA”
  Ali so priimki – VRTAČNIK ” , JAGODIC, ŠTRUKELJ, KORENČAN ITD.
  Od
  mojih prednikov – “židovski”?
  Sajovci iz okoliša ŠK.LOKE NIKOLI NISO IMELI NOBENEGA STIKA – Z ŽIDI.
  Krave se ti smejejo.
  Tvojo “izobrazbo” vrzi v smeti. “Pofl” ne-izobrazba – je to. A SI HANDIKAP TIP? L.r. .J. KOMENDA

 • Tomaž Sajovic
  • sprehajalec

   kaj bi nam rad koga iz saturna uvozil?

   • stajerc5

    Verjetno se boji, da bo zmanjkalo dvakrat zganih…

  • Janez

   TU NI
   ČAKALNICA !
   SERVISA ZA POPRAVILA – PODSTREŠIJ – ZMEŠANCEV !
   O
   IZOBRAZBI – NE PIŠI. NIČ !
   Šole si verjetno le od zunaj opazoval ?!
   To
   Si si SVOJE NEZNANJE – TAKOJ – DOKAZAL: Sajovici, Sajevci itd. in Židje ?
   Zlasti tisti natur blond Sajevci, ki jih – so “ŽIDJE” !
   Pa
   niti ene židovske besede ne poznajo ! Le ALELUJA – V SMISLU ! L.r. J. KOMENDAU: HVALJEN BODI GOSPOD .
   DALEČ OD ZMEŠANIH KOMENTATORJEV – KOT Tomaž S. – smo !

   • Tomaž Sajovic

    Saj veš, da so Židje tudi blond, a ne? Govno neizobraženo. Poglej kakšne stavke tvoriš. Ti ti boš govoril o izobrazbi. Enega koherentnega stavka ne znaš napisati. In to naj bi bil zaveden Slovenec, pa še materinega jezika ne zna? Sramota!!!

  • Janez

   Smrdi !
   UH, KAKO SMRDI – “GNIL JAJC” , KLOPOTEC -MED NAMI – SLOVENCI! L.r. J. KOMENDA

  • dr Janez Sveti

   Hja. Še vedno so Slovani bolj pomembni kakor Židi.Židi so nekakšni potepuhi,ki povsod samo zgago delajo.
   DR Janez Sveti Svarun

  • Bozz

   To dragi moj, je CGI slika. Nasa laže.

   • Tomaž Sajovic

    Ja, seveda. Pa chemtrailisi, pa HAARP, pa hoax moon landing, pa flat earth… OK. Sva zaključila.

    • Bozz

     Samo za info: Chemtrailsi so bili letos uradno priznani v znanstveni publikaciji. Ne morejo več zanikati in skrivati, preveč ljudi že ve o tem.

     Pilots, Doctors & Scientists Tell Truth about Chemtrails [Excerpts]
     https://www.youtube.com/watch?v=DPnWaBsMYnY

     O ostalem pa ne bi, ker te bo preveč bolela tvoja oprana in naivna glava in kot je rekel Jack Nicholson v filmu: “YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH!”

     Tomaž, še zdaleč ne veš vsega.

 • Olga

  Čestitke! Slovenci imamo biti na kaj in koga ponosni!
  Naša zgodovina se je začela daleč pred letom 1945, kar želijo komunisti izbrisati! V Jugovini so morali naši fantje v vojski govoriti tuj jezik, v Avstroogerski pa slovenskega!! Kje in kdaj nam je bilo bolje?

 • Kučko pod pručko

  Pod komunisti ne bo premikov na bolje

  Največji problem Slovencev so komunisti, ki jim svoja domovina pomeni manj kot lanski sneg. Prav zaradi teh pišemritenskih barab ni nikoli obstajala potreba za raziskovanje našega obstoja, od kod izviramo, kdo so bili naši predniki in podobnem.

  In dokler se teh škodljivih pijavk, ki izčrpavajo kri lastnega naroda, ne bomo znebili, si kakega bistvenega napredka ne moremo obetati. Kar je v Trenti naredila SDS je vredno pozdraviti in jim čestitati, toda situacija se bo pričela izboljševati, ko bodo že vzgojiteljice v vrtcih, še bolj pa učiteljice v osnovnih šolah, vzgajale naraščaj v smeri domoljubja. Ta mladež bo čez dve, tri destletja imela svoje otroke in jih sama usmerjala po poti ponosnega slovenskega naroda.

  Kljub temu, da je pred nami še dolga pot, ji moramo slediti. Splačalo se bo in o tem bodo pisale zgodovinske knjige čez več stoletij!!!

  • janez cepec

   lepo si opisu vodjo “opozicije”, najnovejšega zgodovinarja Janeza Janšo

   • Hribouc

    Butnglavc z zaskorjenim mozgom!
    Trot trotasti, ne da se lepše napisat!

    Janez dela na tem, na zgodovini že leta, spisal knjigo o Noriku, kup knjig o osamosvajanju!
    Janez dela, doktorira na osamosvajanju in na osvoboditvi ; dvojni doktorat: 2.Republika!
    Janez dela tudi na obramboslovju, začel je z Diplomo na kapitulaciji JLA !
    Janez dela na ekonomiji in na delavskih pravicah – magistriral 2004-2008 !
    Janez dela na penzijah-edini, ki jih je dvigoval brez reklame in brez gobezdanja rdečuhov!
    Janez dela na obstoju Slovenije ; ima kup otrok !
    Janez dela na funkcioniranju EU-super vodstvo Evrope za vzor vsem po vrsti!
    ————————————————————-
    Si že videl, Cepec, Kučanovo knjigo?
    Povej naslov, prosim?
    Si že slišal Kučana govoriti angleško, rusko, srpsko ?
    Povej kje in kdaj?

    • šmentanamuha

     Hudo, a vse to študira? Pol pa moj poklon.
     Moram pa rečt, da ima dober slog pisanja, tisti roman o Noriku ni švoh. Verjetno je med najbolj opismenjenimi slovenskimi politiki.,

    • mannuro

     Jaz sem zadnjič Kučana uspel zaslediti ne youtubu, ko je v njegovih mladih letih, se trudil ponavljati napiflane floskule, pa že takrat je švical, jeclal, gledal v tla in si živčno popravljal lase. Zna srbohrvaščino – sa naglaskom, ostalo pa je za njega španska vas. Aja, zasledil sem še en video, kjer je po pomoti zamenjal stran vozila. :)

    • janez cepec

     Butngauc hribouski si kvečm ti, brez mozgan sevede.
     ti si antipropaganda za hribuce!
     Janez dela na zgodovini od kar je špilu turist gajda po poteh Avnoja u Jancu!
     Janez je doktoriru na osamosvajanju, poj je pa s švercom orožja doktorat razvrednotu!
     Janez je diplomiru iz abrambe s pomočjo samozvanega generala Krkota pa njegovga sina, ko so sami osvobodil Slovenijo!
     Janez je magistriral ekonomijo z najmanjem pufov in iznajdbo tajkunov!
     Janez ne bo rabu penzije, ma dost dnara od šverca orožja
     Janez uhka deva otroke, uhka jih mu pa tud kešn drug
     Janez je kurac vodu EU, EU vodjo birokrati
     kar se pa Kućkotove knige tiče, se on nč ne hval, de bi kej napisu

  • Hribouc

   Kučko, džesi, Bolane bio?
   Nije, valjad, Štefanija tebe zaključala za kaznu što si Zorana vodio na otvaranje spomenika svim, skoro svim žrtvama komunizma, jeli brate?

   Bravo, sam de si nazaj!

   JANŠA NI PRVIČ VZPODBUDIL TAKE REČI, BIL SEM ŽE NA PODOBNI STVARI, KI JE DRAKONSKO SUPERSKA!

   ŽIVELA DRUGA REPUBLIKA!

  • hle

   Problem Slovencev je ta da smo v bistvu pohabljen narod žrtev več tisočletnega pohabljanja od Rima naprej in to da se je komunizem tako prijel pri nas je ravno zaradi tega pohabljanja komunisti so spretno izkoristili NOB za svoj prevzem oblasti vendar pa so narodu razen tistim ki so bili na drugi strani vrnili nekaj že davno izgubljenega ponosa od tod tudi taka zmedenost v narodu danes

 • montyamp

  Zakaj bi habmadžare in srbske Bosance zanimalo kaj o Slovencih .
  Podtaknjenci morilsko zločinske hunte kidrić kardeljanske Stalinove glistavosti , dokazujejo vsak dan da se balkanizacija širi pod Alpami kot kuga .
  Slovenci , strpnost med banditi = = = nacionalni samomor .

 • šmentanamuha

  Tudi srbski arheolog Đorđe Janković govori o Slovenih.
  POREKLO SLOVENA
  https://www.youtube.com/watch?v=vDQlYCivLC4

  • sprehajalec

   tega je veliko na jugu, Deretić pa pri Hrvatih tudi. De administratio imperio Konstantina porfirogeneta Bizantinskega cesarja omenja prihod Srbov in hrvatov v 7. stoletju. Jugo znanost je to razširila na prihod vseh Slovanov, odtod vse izhaja. Sedaj gre v smer, da so Hrvatje in Srbi prišli kot konjeniki med že tukaj živeče slovene.. nekako kot Bolgari nekaj prej med tam živeče Slovene.

   Gre za turkmenske narode izza kavkaza, Avari, Bulgari, Hungari, Magiari i so se vturili tukaj živečim slovenom, po razpadu rimske oblasti. Skupno jim je -gary, kar kaže na njihov skupen izvor.

   • RATATA

    Porfirogenetove navedbe v njegovem delu iz leta okrog 840, je v začetku petdesetih let kritično razkrival dr.Bogo Grafenauer, saj se mu ni skladalo zaporedje strani in navedb v posameznih poglavjih, ki so skoraj identične za srbe in hrvate, poleg tega je pa ugotovil tudi neskladanje vrstnega reda v opisovanju, saj je navzkriž s kronologijo dogodkov. No res je, da so knjige tedaj prepisovali. B. Grafenauer je bil tedaj še kritičen, potem pa se je spridil in poklonil režimu.

  • Hribouc

   Od nekdaj Srbi so peli:”Hej Sloveni…!!!!” pa nam niso pojasnili nikoli.
   V Makedobskih šolah učijo, da je njihov jezik slovenski, oz, da izhaja iz slovenskega jezika …to so zdaj že jasne stvari-zato vzemite v roke prave knjige, kot je ruski jezikoslovec in zgodovinar JURIJ VENELIN IN NJ.KNJIGA “SLOVENCI”

   Padeš dol!

   • šmentanamuha

    Seveda, poznam. in to je treba čimveč krat napisati.

   • sprehajalec

    Pravilno srbsko je Sloveni. Hrvaško je Slaveni.

 • Primoz Papez

  Spet neko za zavajanj zvodovine
  No a to zna..

  • Janez

   Ja !
   ZGODOVINA JE POMEMBNA !
   Ok
   Kulturne Ruse
   so Židje in gruzijski zločinec Džugaswilli- Stalin – čisto ZATRLI ! Se zdi. L.r. J. KOMENDA

  • Hribouc

   Blebetalo.
   Knjige v roke, na metre jih je !

  • tramal

   Pa kdo trdi da si ti slovenc .Ti si pritepenec iz sibirije ali pa iz srbije.

   • Primoz Papez

    Ti si kvazi domobranec dej se mal skuliri..

  • mannuro

   Vprašanje? Verjameš v teorijo o slovanskih hordah, ki so prinorele iza Krpatov na to področje?

   • hle

    Seveda verjamem in domorodci so jih pričakali z wilkomen plakati zato tudi ni zabeleženega nobenega konflikta ko so zasedli ogromen prostor srednje Evrope

    • ljubinica

     Obstajajo zapisi o okrutnosti slovanskih prislekov.

  • sprehajalec

   Pravi Slovenec primož, levičar.

   Preleti naslov, pa že vse ve. ker njegova dragocena misel in čas gre za razmišljanje o športanju, pa dopustu, pa vikend izletih. Plačka je pa itak na javnem…..

 • Slovenka

  To. Knjigo bo treba dobiti in prebrati. Na tem področju se na srečo vedno več dela.

 • Janez

  Cenjeni g. HRIBOVC !
  Tale
  “Primož Papež” ima za vornika KPS POLIT MORILCA IVANA MAČKA – ANALFABETA.
  SE
  MU ZDI, DA JE DOSTI,
  ČE ZNA 5 PAROL,
  PA DA ZNA GROZITI.
  PAČ – VERJETNO
  IZ FDV VALILNICE – NERAZMIŠLJAJOČIH “RDEČIH” PETELINČKOV ! Beda. L.r. J. KOMENDA

 • vsemojebabe

  Kdor še ne ve, Karantanci so potomci Samove plemenske zveze, ki se je začela oblikovati že leta 591 in je prerasla v Samovo kraljestvo leta 631. Takrat so Bavarci bili še razdruženi v majhnih bavarskih knježevinah, mi smo pa že imeli svoje prvo kraljestvo. Toliko o tem za tepce brez hrbtenice, ki ne poznajo svojih korenin, saj se je najlažje podrediti trenutni situaciji in se pobalkaniti.

  Za nejeverc pa še zemljevid Samovega kraljestva https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Tribal_Kingdom_of_Samo-sl_version.PNG

  Žal mi je, da je to vse znana in priznana zgodovina, ki je čefurji niti slučajno ne poznajo, zato bi jo pa morali poznati mi Slovenci in biti PONOSNI nanjo. Pomislite, združenih Bavarcev uradno še ni bilo, ko smo Slovenci že imeli svoje kraljestvo.

  • sprehajalec

   Zna biti, da so pravi Bavarci pravzaprav bili sloveni, črta od Wendov iz Lužiške Srbije, gre proti jugi čez regensburg, pa se združi z Windi v Avstriji. Še Friderik Veliki je pisal o svojih Wendskih vojakih, ki niso razumeli besedice nemško. Pa nekje sem zasledil, globoko na jug….

   • VRHOVNI SODNIK

    Domnevno germanstvo

    Območje v Srednji Evropi, kjer se danes govori nemško, je verjetno najbolj tipičen primer za odkrivanje venetske podstati. Kljub drugačnemu, nemškemu jeziku je ta podstat cela stoletja oblikovala kulturo in misel nekega naroda, ki po nekaj stoletjih nosi naziv Nemci (Deutsche). Toda, ali so to zares pravi Nemci; narod, ki naj bi bil naslednik starih Germanov, kot nam vse od 19. stol. dalje dopoveduje nemška zgodovinska šola, in kot se danes na splošno misli?

    Ob upoštevanju istega jezika naletimo v nemško govorečem prostoru tudi na Avstrijce, na velik del Švicarjev, in še do druge svetovne vojne tudi na velik del Čehov z nemškim jezikom, kakor tudi na nemško govoreče Alzačane, ki se imajo za Francoze. V sami Nemčiji pa se kot posebne narodne skupine tudi danes predstavljajo Bavarci, Švabi in Sasi, ki so bili nekoč samostojni narodi. Pričakovali bi, da bomo vsaj pri teh naleteli na značilnosti starih Germanov. Takšno mišljenje vzdržujejo namreč v javnosti množična občila ter šolski aparat. Toda stvarnost je drugačna!

    Ko sem pred leti na območju Srednje Evrope raziskoval razširjenost lipe, življenjskega drevesa Venetov (Vendov), sem se tega jasno zavedel. Odkril sem namreč, da se lipa ne pojavlja na Spodnjem Saškem (med mestom Hannover in morjem), čigar območje je v predzgodovini pripadalo izvirni germanski Jastorf kulturi. Sicer pa se lipa nahaja po vseh drugih danes nemško govorečih deželah. Pričakovali pa bi, da v njihovih vaseh, če bi po izvoru res pripadala starim Germanom, naletimo na hrast. Ker se to dejstvo ne sklada z domnevnim germanskim nasledstvom, je morala nemška znanost, ki je sledila germanski ideologiji, lagati. Tako naletimo npr. v znani enciklopediji Brockhaus pod geslom Linde (lipa) na navedbo, da so se pod tem drevesom zbirali stari Germani (!), kar seveda ni res. Po mojem izhaja prebivalstvo Nemčije vsaj v 2/3 ali celo 3/4 od starih Venetov.

    Ko odkrijemo pravi izvor “Nemcev”, ki je prevladujoče venetski, se nam vsa kultura tega naroda pokaže v drugačni luči. Ne moremo si namreč predstavljati, da bi bili lahko njegova duševnost, čustvovanje, duhovnost, pa romantičnost in pesništvo, kot tudi glasba, slikarstvo itd. zapuščina starih Germanov. Tistih, ki jih pooseblja figura rogatega bojevnika. Nemška kultura je v pretežni meri dediščina Venetov, ki so v teku stoletij prevzeli nemški jezik, ohranili pa svojo venetsko dušo.

    Potrebne bi bile nove študije, v katerih bi odkrivali pravi izvor kulture in duha v nemškem svetu. Nemška javnost je na svoj domnevno germanski izvor še danes izredno ponosna, ne vedoč, da je ideja germanstva v resnici zlagana. Ne glede na jezik izhaja velika civilizacija današnjega nemškega prostora po svojem bistvu od Venetov – Vendov (Wenden). V njej je komaj kaj germansko rogatega, kot so si v svojem zanosu v času narodne romantike predstavljali številni nemški ustvarjalci, na prvem mestu znani Richard Wagner s svojimi operami.

    • šmentanamuha

     Super.

    • sprehajalec

     Veliko je skrivnosti, tudi vandali iz območja današnjih Vendov. Moja teorija je, da je šlo za večslojnost prebivalstva in ne narod v današnjem smislu. najbižji sloj kmetovalci, ter sloji bojevnikov, ki so se jim vrinili, pa še nad njih Rimljani. Zgodovina beleži sloj bojevnikov oziroma tiste z realno močjo. Kmetovalcev in njihovih jezikov, običajev in navad nihče ne omenja. Ko sloj bojevnikov (ponavadi keltov imenovani) in Rimljanov odpade se najnižji sloj organizira in emancipira. Naenkrat se pojavijo Slovani po pol Europe. nihče ne zna pojasniti odkod v takšni množici….

    • ljubinica

     Sele zdaj sem sla natancneje prebirat komentarje.
     Ha ha ha
     SUPER, pravi smentana muha.
     Res super, izvedeli smo, da smo Slovenci pravzaprav starodavni Veneti.
     In naprej: stari herojski Galci so bili Veneti, t.j. Slovenci in tudi mogocen nemski narod je v resnici venetski t.j. slovenski ….
     Na taka razkritja ostanem brez besed ….

 • šmentanamuha

  Evo, južna brača, dr. Đorđe Janković vam bo vse lepo razložu: vsi smo mi in vi Sloveni in Slovenci smo vaši starejši bratje. Človek skozi arheološke oči pojasnjuje, zakaj. Niti enkrat ne uporabi besede Slovani. Zato se lepo obnašajte do vaših prednikov. Vse skupaj pa lahko podkrepi še dr. Perdih s predavanjem o genetski poti. Vse ima svojo logiko. Zato se imejmo radi.

  https://www.youtube.com/watch?v=39AohDM2T5Y

 • Bozz

  ” Slovencih pa govorijo kot o navadnih kmetavzih, ki niso v zgodovini ničesar dosegli”.

  Tudi Grki so imeli svoje kmetavze. Brez kmetavzov ne bi preživeli.

 • Goran Hvala

  Zdej en dan bodo pogruntal da smo bli slovenci tukaj se pred neandertalcem…;-)

  • Bozz

   Sem poslušal dr. Perdiha, je rekel, da je 52% genov na tem področju avtohtonih in da nismo prišli iza karpatov in da imamo gensko največ skupnega s Švedi in Čehi, s Srbi imamo komaj 15% genov skupnih.

   • sunday

    in še teh 15% smo dobili po letu1943!!!

   • Goran Hvala

    No sej sicer men je vseeno s kom mam vec skupnega…pac men osebno so ti podatki nekoristni…eni so prihajali, drugi odhajali…eni se danes prihajajo drugi odhajajo…men osebno je dom tam kjer se dobro pocutim, dobro zivim pa se normalno razumem z sosedi ki niso obremenjeni z politiko al pa nekimi zgodovinskimi dogodki..to je to…

  • šmentanamuha

   Vse tako kaže.

   • Goran Hvala

    :-):-)

 • ljubinica

  Tale clanek je pa hudo razocaranje.
  Skoda, da Jansa podpira to amatersko susmarstvo. Fake znanost.
  Prav je, da se zanimamo za svoj izvor, svojo zgodovino, svoj jezik.
  Ampak ucimo se od ljudi, ki so nas narod in nas jezik ljubili, a so tudi nekaj vedeli in znali.
  Samo ljubezen je premalo, slepa ljubezen nas zavede v norost …
  Zakaj se ne ucino pri jezikoslovnih velikanih; znamenitem slavistu Miklosicu, Stanislavu Skrabcu, Francetu Bezlaju, Toporisicu …
  Jezikoslovci so ponavadni konservativni, zato so komunisti skoraj ignorirali velikega Miklosica …
  Tole je res veliko razocaranje. Da se Jansa spusti na nivo nekega Mateja Bora ….

  • vsemojebabe

   Kdo naj te jemlje resno, če Toporišiča, ki je naš lep slovenski jezik posrbjanil, uvrščaš med jezikovne velikane. Fej in fuj.

   • ljubinica

    Toporisic je velikan.
    Ni bil komunajzer.
    Ni posrbijanil slovenscine.
    (Priznam pa, da ni znal napisati za srednjesolce ustreznega ucbenika ….)

    • janez cepec

     pa zakuga j’ to zate pomembn, sej na pomožn šol ga tko niste nucal

     • šmentanamuha

      Ti že veš, ki si jo obiskoval.

    • vsemojebabe

     Bla, bla, bla!
     Naj prepišem kar z neta nekaj njegovih umotvorov, poleg trdilnice da, ki je noben bog ni nikoli prej uporabljal. Slovensko pritrdimo JA:

     Smatram, da me ni pravilno ocenila.

     Menim, da me ni pravilno ocenila.

     Hiša se nahaja na čudoviti lokaciji v mirni okolici.

     Hiša je na čudoviti lokaciji v mirni okolici.

     On izgleda res star.

     On je videti res star.

     Med sesalce spadajo psi, mačke, kiti, opice, krave in tako dalje.

     Med sesalce spadajo psi, mačke, kiti, opice, krave in tako naprej.

     Nehaj oklevati, pač pa se spravi na delo!

     Nehaj omahovati, pač pa se spravi na delo!

     V bivši Jugoslaviji smo se vsi učili srbohrvaščine.

     V nekdanji Jugoslaviji smo se vsi učili srbohrvaščine.

     Pusti me pri miru, boš že kasneje izvedela, kaj se dogaja.
     Pusti me pri miru, boš že pozneje izvedela, kaj se dogaja.

     • VRHOVNI SODNIK

      Prešeren je napisal ZDRAVICO, Toporišić pa zdravljico

     • ljubinica

      Kaj hoces povedati?

     • vsemojebabe

      Meni je takoj ob tvojem imenu jasno, da ti tega ne moreš razumeti, ker slovenščina ni tvoj materni jezik. Pojdi in se usajaj v tvoji domovini, ne bodo te dolgo gledali ne.

     • ljubinica

      Ha ha ha ha ha

    • šmentanamuha

     Mislim, da se motiš.

     • ljubinica

      Argumentiraj.

   • FORT WORTH

    ++

  • sunday

   miklošič ima spomenik na dunaju, kot slovenec, jezikoslovec, slavist in direktor cesarske knjižnice, rektor univerze in še in še, vendar vseskozi slovenec in veliki domoljub – takšni smo mi slovenci, zato smo lahko zelo ponosni nanj in svoj slovenski rod ter seveda nase!!!

   • ljubinica

    Zakaj torej SDS ne spostuje Miklosica in se uci pri njem?

 • Kosobrin

  Noriško kraljestvo.

 • VRHOVNI SODNIK
 • VRHOVNI SODNIK
 • VRHOVNI SODNIK

  Julij Cezar
  Delno po knjigi Šavli-Bor-Tomažič : Veneti …

  Julij Cezar, je v zvezi z Veneti pomemben zato ker o njih obširno piše v svoji knjigi De bello Gallico v kateri opisuje kako so Rimljani pokorili Galce, ki jih sam imenuje Veneti! Galija je pokrajina ob atlantski obali na severo zahodu Francije, ki se imenuje Bretonija, obala sama je poznana pod imenom Armorik.
  Galski Veneti so na obali Bretanije nudili rimskim legijam tak odpor, da je sam Cezar pisal o njih zelo spoštljivo, čeprav je bil dobesedno razkačen nad njimi zaradi njihovega trmastega branjenja svoje samostojnosti. Cezarju ni ostalo nič drugega, kot da se temeljito pripravi na spopad. Med drugim Cezar piše :

  Veneti so daleč najbolj močno pleme na tej obali. Imajo izjemno močno floto, ki obvlada morje do Britanije. Njihovo znanje in izkušnje na morju prekašajo vse kar poznamo.
  Ker je obala tukaj izpostavljena odprtemu morju in je vzdolž obale zelo malo pristanišč, katera pa so vsa pod Venetsko kontrolo, lahko zato Veneti počno kar hočejo in vsakogar prisilijo, da jim plača voznine ali dovoljenja za plovbo.

  Medtem ko je bila Venetska flota zelo močna, mi (Rimljani) nismo imeli na razpolago nobenih ladij; še manj pa smo vedeli karkoli o globinah morja, ali pa o lukah in otokih ob obali kjer smo se morali bojevati.

  Plovba po odprtem morju je vse nekaj drugega, kot pa plovba ob dobro zaščitenih in utrjenih Mediteranskih obalah.

  Tukaj je primerno omeniti, da o Venetih velikokrat slišimo kot o zelo dobrih pomorščakih. Obvladovali so tako odprto morje kot tudi kopenske vode. Najdemo jih na Bodenskem Jezeru sredi Evrope, ter vzdolž vseh pomembnejših rek Evrope in Rusije tja od Črnega morja in Jadrana, do Atlantika, Baltika in severnih voda Evrope. Zelo verjetno je, da so kasneje Vikingi, sami tudi pomorščaki severnih morij, gradili svoje ladje po Venetskem vzorcu, in prav tako pluli po reki Dnjeper vse do Kijeva in še naprej do Črnega Morja in Carigrada.
  http://www.zgodovina.eu/slovenci/od_kod_ime/od_kod_ime.htm

  • Kučko pod pručko

   Naj še dodam, da je Gaj Julij Cezar živel med leti 101 in 44 pr.n.š. in če je že takrat govoril tako spoštljivo o Venetih, naših prednikih, to veliko pomeni!!!

   • VRHOVNI SODNIK

    Še več ti lahko pove naslednje, ko so Rimljani premagali Armoriške Venete ( Galce ) so slavili zmago 3 dni, ko so po 3 letih končno premagali Venetske Histre l.177, so slavili cel teden in tam ustanovili slavno X legijo “Venetia et Histria”

    • Jezus Kristus

     Še en dokaz, od kdaj je bila Istra Slovenska.

 • sale

  Ivan prepričuje svoje ovčice kako bi bilo potrebno več dati na identiteto sam jim pa kuha srbski pasulj

 • Volkhv

  Predvsem ženske, moški niti ne toliko. Moški so se veliko več migrirali. Podobno to še danes počno takoimenovani “begunci” (moški), ki nas bodo moške spet izpodrinili in si prilastili te “starodavne” ženske…

  • Janez

   Povej !
   BOLJ RAZUMLJIVO – KAJ IMAŠ V MISLIH ! A ne ? Takole se ne ve ! L.r. Janez KOMENDA

   • Volkhv

    Preberi si kakšen učbenik za biologijo, osnove genetike in ti bo vse jasno kaj imam v mislih. Takšno ideološko nabijanje, pa naj bo to iz strani hrvaške, italijanske, nemške, kitajske, turške, grške, židovske politične sfere se v ozirih same biologije zdi popolnoma zgrešeno in smešno… Migrirale so torej večinoma sama moške haplo skupine (YDNA; kromosom Y), ženske (mtDNA; mitohondrijska; kromosom X) je VEČINOMA ostajala na 1 in istem koncu, vse od začetkov ledene dobe, pred približno 100 000 leti…

 • Tomaž Sajovic

  Poglejte, pičke usrane desničarske.

  Vaša življenja so bedna, usrana in mizerna. Za to ste krivi sami, ker ste zaukani zahojeni neizobraženi idioti. Če bi dokončali vsaj gimnazijo bi vam bilo precej lažje. Ampak se raje popival, delali pizdarije in bili blazno pametni, kako vam križni račun nikoli ne bo prišel prav.

  Sami ste krivi. NIHČE DRUG. Nobeni komunisti, nobeni Židje, nobeni Arabci, nobeni Švedi… Jasno? SAMI STE KRIVI.

  In tudi če vašim izdajalskim domobranskim govnom postavijo sto spomenikov in se vam vsi opravičijo, ker so vam osvobodili kurčevo domovino in vam vsak dan polagajo vence in ima parlament vsak dan žalno sejo, boste še vedno še vedno usrani pičkuni na minimalcu v usrani službi in usranih gatah. Ker ste nesposobni. VI STE NESPOSOBNI. A štekate, pizde smrdljive?

  In če se nikoli več noben tujec v celotni zgodovini ne preseli več v Evropo boste še vedno lažnjive pizde z bedno plačo kupovali pasjo hrano v EuroSpinu. Ker ste nesposobni. VI STE NESPOSOBNI. Ja?

  In skrajen čas je, da si kurbeži ostudni zagnojeni nacistični to priznate. Lažje vam bo, pa še otroci vas ne bodo sovražili iz dna duše.

  A sem bil dost jasen?!

  • Kučko pod pručko

   Kakšen kreten!!!

   • Tomaž Sajovic

    Resnica boli, a ne?

   • Janez

    A ne ?
    DAJE VTIS, DA SE MU MEŠA !?
    Pa
    MORA BITI RES NA DEBELO OBLOŽEN Z. GREHI KOMUNIZMA?! Se zdi. L.r. J. KOMENDA

    • šmentanamuha

     Ja, čist se je s ketne strgal.

  • Janez

   Ha, ha ,
   Ti – NAM NISI ZMOŽEN UREDITI NIČESAR. Pa še ? Pijan si !
   UŽALJENI KOMUNIST – NORI !?
   – KER SMO GA. VRGLI Z MONOPOLNE OBLASTI !
   Ti !
   SI V KRIZI – NE MI !
   Vi !
   STE SRAMOTNO NIZKOTNO POMORILI !
   TISOČE SONARODNJAKOV, KI NISO MARALIq – BEDNEGA KOMUNIZMA !
   Ti ?
   Kar nori !
   ODPUSTKE IN “PLAČILO ZA GREHE” POTEKA PRI – SV. PETRU !
   Če
   si zaslužiš? Naj te kar butne – v pekel. Zeblo te tam ne bo. L.r. Janez KOMENDA

   • Tomaž Sajovic

    Ne verjamem v tvojega usranega boga, pizdun. Tako, da ne bo nič iz tega.
    Sicer pa resnica boli, a ne? Prav pri premožnih in srečnih nisi, a ne? Debil.

    • Janez

     KAKŠNO?
     Pokvarjeno hrano – si pa danes jedel ?
     Kakšno ? – pokvarjeno pašteto ?
     JAZ SEM MLADOSTEN SITUIRAN PENZIONIST !
     To
     TVOJE NORENJE MI JE – SMEŠNO !
     So
     MIMO ČASI, DA BI MI KAR MORALI “POSLUŠATI IN UBOGATI ”
     ZBLOJENE ?
     Ex komuniste – kot si ti !
     Privadi se – demokraciji.

     Mi?
     NOVA KOMUNISTIČNA PARTIJA – NE BOMO !
     Že ostanki stare KP, ZK – SO ZOPRNI.
     Izgubljate po- komunisti
     – na vseh področjih – to je ? VI SAMI STE VSE ZAFURALI ! A ne ? L.r. Janez KOMENDA

  • Janez

   PA ?
   ŠE DEJANSKO “LAŽEŠ” !
   So
   NAM KOMUNISTI VELIKO ZLA !
   SO POVZROČILI IN ŠE BI GA POVZROČALI ! To je dejstvo.
   A?
   SMO EX KOMUNISTE “ZABREMZALI”,
   MALO ŠE POBRCAVAJO – SO SAMI ZABREDLI V KRI IN BLATO. L.R. J. Komenda
   P.s.
   NIKOLI VEČ – NE BODO LEPI, NIKOLI VEČ JIM NIHČE NE BO VEČ NIČ VERJEL.

  • šmentanamuha

   Ja, kul, jasn si bil, da si dons neki pojedu in že cel dan bruhaš tu po portalu. Smo veseli, da si si zapomnil, kaj je križni račun, nas veseli, da znaš peš zračunat procente. Torej si naredu vsaj osnovno šolo. Ampak na keri šoli so te pa naučili tolk grdo preklinjat, pa ne vemo. Preveč si zagrenjen Tomaž z židovskim priimkom. Zdaj vemo tudi, da v Eurospinu kupuješ pasjo hrano, kdo bi se sicer na to spomnil. Mi imamo Švede radi, pa Ruse tudi, pa Američane, se lepo obnašajo, vsaj ti, ki živijo pri nas. Ne poznam nobenega, ki bi delal sranje. Za tvoje arabske prijatelje pa slišimo vsak dan kaj takega. Pa tudi ti si mi malo sumljiv.

   • Tomaž Sajovic

    Zakaj se pa vikaš?

    • šmentanamuha

     Sej si govoru v množini, a nisi? Naslavljal si nas vse.

     • Tomaž Sajovic

      O fak… kakšno teslo.
      Če bi recimo hodil v šolo (zgolj predpostavka) in bi učitelj vprašal učence: “Mi lahko kdo posodi ravnilo?”.
      In ti bi dvignil roko in rekel: “Mi vam ga lahko posodimo!”
      WOW, fak res. Pizda, da je še minimalc preveč za tako glupe ljudi.
      [pravilno: “Jaz vam ga lahko posodim!”. OK? ]

     • šmentanamuha

      Zdaj pa dvomim, če si res končal osnovno šolo. Dej posod mi tisto prekleto ravnilo, da te kresnem po buči, da boš dal mir. Nije seno za guske.

     • Tomaž Sajovic

      Še tolk nimaš jajc, da bi priznal napako, pizda mala usrana strahopetna. In ti bi spravo?! Še več vas bomo razsekal.

     • RATATA

      Pejt ti najprej ornk srat, da ti bom prazna čreva ven vlekel in ne polna dreka, prosim

     • Volkhv

      “Še več vas bomo razsekal.” Torej, ko boš ti doživel PRAVO vojno, bodo sekali tudi tebe, brez skrbi… Sicer pa zakaj sekati, če pa bomo mi uporabljali raje svinec. Bum v glavo in to je to. Takšnih psihičev kot si sam pa se bomo kar hitro znebili, vključno z onimi islamisti.

  • Janez

   NORENJE ?
   ZMEŠANEGA POKOMUNISTA – ALI ?”HUDO JE BITI – NESPOŠTOVAN”?! L.r. Janez KOMENDA
   P.S.
   ZLOBNIH KP POLIT- MORILCEV KOT STA BILLA WALTERJ.WEISS=MARŠAL TITO !
   IN KPS KARDELJ&COMP. – pa res nihče me spoštuje.Polit morilcev, razlaščevalcev itd.
   Njih zagoovornikov tuudi ? Ne spoštuje nihče ! Tako pač je.

  • slosin

   ..psihič…pravi janšist (duševno moten od sovraštva )…

 • SDS je v mojem srcu

  NESPOSOBNI SO V KOMUNISTIČNI PARTIJI, LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNISTOV !

  • Rdeče zvezdaš Zoran

   ++++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10

  • Jezus Kristus

   Imaš prav.

  • VRHOVNI SODNIK

   ITAQ.

 • Janez

  Ja
  TALE
  – DEBATA O ZGODOVINI NAS SLOVENCEV
  – JE ČISTO POMEMBNA !
  Veliko iz zgodovine je prikrivanega !
  A?
  Dejstvo je,
  DA SMO SLOVENCI STARODAVEN NAROD
  IN OD NEKDAJ ŽIVEČI TU .
  Seveda so bili
  – vzponi in
  – padci – zaradii vojn in epidemij.
  Od nekdaj
  ŽIVIMO TU. Na družinski način. Pa s sorodniki. Itd.
  V NAŠEM OKOLJU – V NAŠI SLOVENIJI !Imamo – tudi – DVOJINO
  Je?
  DVOJINA
  – NEKAJ KAR IMAJO LE NAJSTAREJŠI NARODI. Pride – dvojina – od življenja – v dvoje.
  In?
  Družinskega življenja. Zavest o ?
  Pomembnosti – lastne družine – se hvalabogu zaveda tudii – vedno več mlsdih. L.R. J. KOMENDA
  P.S.
  OPTIMISTIČNO GLEJMO NA PRIHODNOST.
  MLAJŠI DOMOLJUBNI MOŠKI IN ŽENNSKE
  – Z VESELJEM DO OTROK. Oni bodo nosilci naše slovenske prihodnosti.

  • janez cepec

   Ja
   TALE DEBATA S TABO JE BREZ VEZE
   Dejstvo je,
   DA SITI FUKNEN DO AMENA
   IN OD NEKDAJ ZIVIŠ U BEGNA
   Seveda ti nimaš ne
   -vzonov
   -padcev – zaradi bolezni
   Od nekdaj
   ŽIVIŠ U BEGNAH. Na račun države, pa z ostalimi, k so li tko fukneni kot ti. Itd
   V TVOJM OKOLJU- V BOLNICI! Imate- tudi- DVOJNA ZDRAVILA
   Ja?
   DVOJNOST zdravil
   -NEKAJ KAR IMAJO L NAJBOLJ FUKNNI OSEBKI! Pride- od- butnskali in dva kola – v dvoje
   In?
   Ne pomaga ti ne eno, ne drugo. Zavedaš se ?
   Nepomembnosti svoje, al pa ne, bel ne kot ja.
   P.S. KEŠNGA OPTIMIZMA U TVOJI PRIODNOSTI N MOR BIT
   KR SI FUKNEN U NULO
   -DOBR DE NIMAŠ OTROK, Ker taki kot si ti ne bi mel priodnosti

   • Janez

    Ja ?
    Tralala – hopsasa !
    Kako je s prebavo ?
    Ti ?
    Imaš še – drisko – krvavo – rdečo.
    Daj, o morda bratomorilski,
    krvavi preteklosti kakih tvojih prednikov – kaj povej ! Meni gre ok. L.r. Janez KOMENDA

 • Janez

  “Tomaž Sajovic”
  DOMNEVNO, ŽIDOVSKEGA RODU – TAKO PRAVI ON !
  JE
  PO NEURADNIH INFORMACUAH – POJEDEL MOČNO POKVARJENO PAŠTETO !
  Posledica
  ZAUŽITJA HUDO POKVARJENE PAŠTETE – POLNE IZGLEDA – TUDI ŽIVČNIH STRUPOV ?
  Posledica – so spodnji zapisi Tomaža Sajovica”
  Ki kažejo znake – hude živčne vzdraženosti.
  Kakorkoli.
  Mi smo humanisti. Tomažu voščimo uspešno čiščenje želodca in okrevanje. L.r. J. KOMENDA

 • ljubinica

  Tale clanek je bil zame mrzel tus.
  In potem sem preletela se komentarje ….
  Groza.
  Resna stranka ne more trmeljiti na praznih marnjah.
  Slovenski jezik je slovanski. Temu menda ja ne boste oporekali?

  • RATATA

   Trda si ko švasaparat

   • ljubinica

    Si lahko bolj konkreten?

    • RATATA

     to je tvoje:
     “Tale clanek je bil zame mrzel tus.
     In potem sem preletela se komentarje ….
     Groza.
     Resna stranka ne more trmeljiti na praznih marnjah.
     Slovenski jezik je slovanski. Temu menda ja ne boste oporekali?”

     tole je pa moje
     “Trda si ko švasaparat”.
     To sem napisal namesto sledečih vprašanj:

     1. Zakaj mrzel tuš?
     2. Kaj so marnje?
     3. Kaj je groza?
     4. Kdo oporeka, da slovenski jezik ni slovanski?

     • David Štrovs

      1. Mrzel tus, zato ker ze leta zaupam SDS in Jansi in jih podpiram, potem pa prebere
      m, da se Jansa navdusuje za fake znanost …
      2. Marnje so neke “teorije” o Slovencih = Venetih, ki da zivimo tu od nekdaj …
      3. Groza je primitivnost in prostodusnost in aroganca ljudi, ki nimajo pojma ne o zgodovini jezika ne o jezikoslovju ne o splosni zgodovini ne o genetiki ne o tem, kak je narod ….
      pa vseeno zmerjajo tiste, ki nekaj vedo ….
      3.To sem samo vprasala. Ker se tule da prebrati, da sploh nismo prisli izza Karpatov …

     • RATATA

      David Štrovs alias ljubinica:
      ad.1: kdo pa odloča kaj je fake znanost?
      ad.2: ne sodi, da so to “neke” teorije, kdo pa si, da sodiš?
      ad.3: kdo lahko določi, kdo pozna zgodovino jezika, kdo ima o jezikoslovju kaj pojma (o genetiki …), kaj pa ti veš kdo nekaj ve prav? Kdo si? Ali ve Dularjeva o kajkavščini prav ali narobe?
      Tvoji so morda res prišli izza Karpatov, kaj pa veš?
      Ne prisvajaj si pravice sodit o nečem! Prosim.

     • ljubinica

      Ne razumem, kako je prislo do te napake. Jaz nisem David Strovs.

     • RATATA

      Na moje pisanje ljubinici je odgovoril David štrovs.

     • RATATA

      Helmolts Weltgeschichte zgodovinsko delo, nastalo konec 19.
      stoletja. V
      celoti obsega devet zajetnih knjig, od katerih ima praktično vsaka več kot 500
      strani (!!!), obravnava pa dejansko vsa zgodovinska obdobja in vse celine. Prvi
      zvezek obsega: Splošno, predzgodovino, Ameriko in Tihi ocean. Drugi zvezek
      obravnava Oceanijo, vzhodno Azijo in Indijski ocean. Tretji zvezek zahodno
      Azijo in Afriko, četrti Sredozemska ljudstva, peti južno Evropo in
      Slovanstvo. Šesti zvezek zajema Germane in Romane, sedmi zahodno Evropo do
      leta 1800. Osmi zvezek obravnava zahodno Evropo v 19. stoletju, deveti pa
      Atlantski ocean. Izdajatel je Bibliografski inštitut iz Leipziga, ki je
      glavnemu avtorju Hansu F. Helmoltu naročil pripravo zgodovinskega pregleda z
      omenjenim naslovom leta 1894. Prvič je bila Helmoltova svetovna zgodovina
      natisnjena v nemškem jeziku v letih od 1899 do 1907. Zatem so jo še večkrat
      ponatisnili in sicer vsaj še leta 1924. Leta 1901 je celotno delo začelo izhajati
      v angleškem prevodu v Londonu, 1902, pa tudi v ruskem prevodu v Petrogradu. Pravzaprav
      je Helmoltova svetovna zgodovina istočasno izhajala kar v treh svetovnih
      jezikih, kar prav tako dokazuje, da gre za vrhunsko znanstveno delo takratnega
      časa. Pri pripravi tako obsežnega grdiva so Hansu F. Helmoltu pomagali
      Thomas Achelis, Georg Adler, Karl Arendt, Karl Georg Brandis, Berthold
      Bretholz, Konrad Haebler, Eduard Henck, Julius Jung, Clemens Klein, Artur
      Kleinschmidt, Josef Kohler, Felix von Luschan, Richard Mahrenholz, Richard
      Mayr, Wladimir Milkovicz, Karl Pauli, Johannes Ranke, Friedrich Rakel, Rudolf
      von Scala, Hans Schjoth, Emil Schmidt, Hans Schulz, Heinrich Schurk, Kurt
      Sethe, Alexander Tille, Armin Tille, Wilhelm Walther, Karl Weule, Eduard Graf Wilczek,
      Hugo Winckler, Heinrich von Wlislocki, Heinrich Zimmerer in Hans Von Zwiedineck
      – Sudenhorst.

      Pri nas sta vsaj dva izvoda celotne Helmoltove svetovne zgodovine v nemškem jeziku. Eden se nahaja v knjižnici Narodnega Muzeja v Ljubljani, drugi pa v knjižnici SAZU – Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti, prav tako v Ljubljani.

    • RATATA

     Nikarte o slovenskem jeziku!!! …
     primer:
     Kar je o Slovencih učil K o p i t a r , to pripoznava A. Mažuranič, to terdi Fr. Kurelac, to kaže M. Valjavec v živih vzgledih na pr.: ^Narodne pripovjedke skupio u i oko Varaždina” (1858. 8 str. 315); isto poterjuje dr. Miklošič, ki o teh in enacih zbirkah v „Slav. Bibliothek”

     (II. str. 196. 170) piše: „Die vorstehenden zvvolf chorvat i s c h s l o v e n i s c h e n Marchen sind aus einer grosseren Sammlung von Marchen entlehnt, welche Herr Mathias Valjavec in der Umgegend von “VVarasdin aufgezeichnet hat. Ihr Werth beruht a) auf ihrer Bedeutung ftir
     slavische Mythologie . . .; b) auf ihrer Bedeutung als Proben jener Abart des s l o v e n i s c h e n , welche durch den Einfluss des serbischen und chorvatischen entstanden, in P r o v i n z i a l c r o a t i e n gespiochen vird” (S. 151 1 7 0 ; Volkslieder S. 303 — 307; cf. Izgledi slovenskega
     jezika na Ogerskem .. Letopis Slov. Matic. 1. 1874 str. 102 — 155; 1. 1877 str. 92 — 131; Slov. Glasnik; Pucke Novine itd..). —

     Da so stanovniki, ki so po omenjenih krajih nekdaj zvali se Slovenci, v istini Slovenci, to spričuje še dan danes kajkavščina — njihova domača govorica. — Hervatje štokavci te Slovence opisujejo za modre in dobre, ker so iz ljubezni do narodne vzajemnosti pustili svoje starodavno ime in narečje ter sprejeli njih književno štokavščino in ime hervatsko;

     s K o p i t a r j e m vendar — Jure dolemus p r o v i n c i a l e m Croatiam, cujus caput est Z a grabi a (Hesvch. str. 62)!” — In to — zakaj? — Ker so nje stanovniki od tedaj malo da ne do sedaj v nekakem nenaravnem stanu. — Doma kajkavci težko umevajo javno štokavščino ter z njo
     verlo napredovati ne morejo. Vsled tega je nastal preširen prepad med prostim ljudstvom in učenjaki hervatskimi. — „Jao si ga ovci, koj svoje runo bude težko!” — To resnico poterjujejo tožbe hervatske, da naš „puk je neuk i siromašan” (Obzor 1880), in celo dobrotvorne naprave, s kterimi se ponašajo, na pr. družtvo sv. Jeronima, ktero si pri napol večem rodu in pri mnogo lepših podporah primeroma le malo in polagano vzmaguje. V tem smislu poprašuje Kurelac: „Kako to, da u nas nauk nikako cvasti neče?” — Nasproti pa mu je knjiga slovenska pri tolicih neprilikah in v tolikem siromaštvu pogodna i mila „ruža usred trnja” (cf. Slovenska družba sv. Mohora). — Kje je temu iskati vzroka? Ondi, kjer ga je prerokoval Kopitar (cf. Dopisovanje
     njegovo kajkavskemu pisatelju Kristianoviču, po Kukuljeviču priobčeno v Arkivu 1. 1875. XII. str. 53 — 56), in ž njim vred smem v tem oziru klicati vsaktererau hrovaškemu pisatelju blage volje: „Memento, quia populus es, et in populum revertere” (Klein. Schrift. 163)! In kar sem pisal 1. 1861 v gimnazijskem izvestji Ljubljanskem v sostavku: „Slovnice slovenskega jezika” (str. 24), ponavljam še danes. Naj bi bil dr. L j . Gaj v kajkavskem 1. 1835 pričetem narečji napredoval (pravopis bi se bil vredil sam po sebi), lahko bi bili Slovenci in Hervatje sedaj v književnosti vže
     zedinjeni, vsaj je vprav kajkavščina tisti most, po kterem le morejo Hrovatje čez Kolpo in Savo do Soče in Drave! A to resnico imajo sosedje naši bratje doslej vse premalo v čislih. Prazno in brez vspeha je vse nasprotno učeno dokazovanje (cf. Vienac 1880); poglejte le v nekdanje slovstvo in vsakdanje ljudsko (pučko) občevanje. Nas Slovence in Hrovate obrača na zedinjevanje i rod i dom i slovo i pismo i vera; Serbe pa odvrača od Hervatov i pismo (Cirilica) i
     vera (pravoslavje)! To je čutil K o p i t a r , iskreno želeč, naj bi v pravopisji zedinili se na jugu vsi latinsko pišoči zapadni rodovi slovanski,
     in — kdor s tega stališča presoja njegovo dejanje in nehanje, priterjuje mu, ne sicer v zabavljivi obliki, vendar pa v stvari tudi po glasoviti borbi ilirski in posebej hrovaški. —
     h) Osma književna borba bila mu je novoslovenska. — Vže pervo njegovo slovstveno delo — slovnica 1. 1808 — nastalo je vsled nekake borbe z Vodnikom, kterega je v listih do svojih prijateljev rad obiral, dasiravno se ž njim očitno ni prepiral. — Vživo zdelal je v njej ubozega patra Marka P o h l i n a (gl. Jezičn. XIV. 1876. str. 33).

     Jednako pri sercu mu je bil Jan. N ep. Primic (r. 1785, u.1823), čegar gorečnost za slovenščine vzbujo in povzdigo hvali na pr. 1. 1812 v „Vaterland.BI.” v spisku: „ W i n d i s c h e S p r a c h k a n z e l i n G r a z *).. besetzt in der Person des Herrn Lvcealbibliotheks Scriptors Johann Primic mit einem jungen hoffnungsvollen Professor, den eine Vorliebe und ein Enthusiasmus fiir seinen Gegenstand beseelt, wie er jedem Professor fiir sein Fach nicht nur zu verzeihen, sondern sogar zu vviinschen ist” (Klein. Schrift. 193 — 196). V sostavku „Slavische S p r a c h e in I n n e r o s t e r
     r e i c h ” pa se nahaja (str. 211 — 228) razsodba, ktero je Kopitar priobčil 1.1813 v „Wien. allg. Literatztg.” o knjigi: „Deutsch*) s l o v e n i s c h e s Lesebuch etc. N e m š k o s l o v e n s k e branja etc. Herausgegeben von J o h a n n N ep. Primi tz, bffentlichem Professor der slovenischen Sprache an dem Lyceo zu Graz (1813. 146 S. 8).” — Brusimu v njej dokaj gorke, a
     vmes sproti popravlja napake ter kaže, kako se to ali uno dobro glasi in piše slovensko. V prikaz in poduk bodi tole:
     „Die Vodnik’schen und Jarnik’schen Gedichte ehreuvoll ausgenommen, muss Recensent bekcnnen, dass er oft mehrere Seiten lesen musste, bis er auf einen durchaus echt slovenischen Satz stiess. Durchgiingiges germanisieren und Soloecismen aller Art characterisieren diese Schrift. Recensent Will Beispiele geben, sowohl um sein Urtheil zu begriinden, als um Herrn Primitz willkommene Berichtigungen (bei seiner sichtbaren Liebe zur Muttersprache traut
     er ihm wirklich so viel Selbstverliiugnung zu) an die Hand zu geben, und eudlich, um die Ehre seiues unter dem Volke auf dem Lande noch in voller Reinheit bliihenden, nur in Biichern durch ungeschickte Schriftsteller verunstalteten Dialekts zu retten (S. 213)”. Po teh treh razlogih mu
     našteva napake glede” na nemški ali nemškutarski spolnik, na osebne in svojivne zaimke, v kterih se slovenščina lepše vjema z latinščino, na dvojino; p.: nam. te zadnje vertne vrata reci ali piši prav po slovenski: zadnje vrata na vertu ali vrata zadej na vertu; nam. skoz te velke vrata rec. pri velkih (velikih) vratih; der kleine Valentin, slov. Tinčik, Valentinčik, der kleine freundschaftliche Josef prijazni Jožik. — »Der Begriff klein liegt ja im slovenischen schon in dem
     Ausgange des Wortes čik, ič, eč, ek, wozu also noch mali oder gar te mali ? —
     Selbst das Kopitar’sche (Grammatik Seite 215): Ktiro kravo si drajši prodal, to pisano al to černo? ist nicht im Geiste unseres Dialektes (popravlja si sam); unser Landmann sagt: Ktero kravo si drajši prodal, brezo al dimo?.. On bode bogat, kakor pes rogat..

     On je zvit ko gerča. Slov. Bo bogat kakor pes rogat . . Zvit je ko gerča.. Ti mi naprej prideš s tvojim (svojim) živlenjam kakor polž; der Stockslovene sagt: Tvoje živlenje (življenje) ino pa polžje . .

     • Jovo Jamnica

      Jaz bom srečn že, če bode kedaj beseda slovnica slovo vzela…

     • RATATA

      Slovo bo ostalo neomenjeno po mojem mnenju.
      Si opazil zgoraj … težnje po združevanju v jeziku s “hrvati”. Absurd je, priznanje, da so tam živeči nekdaj bili res Slovenci, potem ko niso več, bi se pa naši, s “hrvati” v jeziku v eno telo združevali.
      Je bil Jovan Cvijić, pa je ene zemljovide risal in navajal daleč proti jugu in vzhodu, da tu žive Slovinci.

     • ljubinica

      Dolg odgovor. Ampak mimo.
      Clanek ne govori o hrvaskih kajkavcih.
      Z jezikoslovnega stalisca bi kajkavci spadali bolj k Slovencem kot Hrvatom. Vemo, da je v 1. pol. 19.st. obstajalo ilirsko gibanje, ki je hotelo zdruzitev Slovencev in Hrvatov v en ilirski narod. Slovenci bi potegnili kratko v taki zdruzitvi. Preseren je bil proti.
      To pa ne pomeni, da bi bilo nemogoce …
      Moderni narodi so nastali iz volje.
      Tisti, ki so HOTELI ziveti skupaj kot enoten narod, so si za to prizadevali in uspeli.
      Poglej npr. Nemce: razlike med Prusi in Bavarci so gotovo vecje kot razlike med Stajerci ob Sotli in kajkavci.
      Ali pa primerjaj razliko med severnimi Italijani in Sicilijanci.

     • RATATA

      Da si izobražena ne dvomim. Ne bodi pa tako strogo zaprta in slepo prepričana, da si se naučila tisto, kar je res.
      Primer o kajkavcih, ki so se nekdaj imenovali Sloveni in Slovenci tudi bili, pa potem po priznavanju “hrvatskih”, v tistem času najpomembnejših jezikoslovcev nekaj pove. Vsi ki govorimo slovensko smo kajkavci (menda tudi ti priznaš). Tisti kajkavci, ki so po politično cerkvenih peripetijah ostali preko Drave (Mure), Sotle, Kolpe, Rečine, govorijo kajkavsko (t.j.Slovensko), če se pa počutijo hrvate so bili (tudi nasilno) hrvatizirani toda njihovo poreklo je Slovensko.
      Bavarcev nikar ne mešaj k Prusom (o Bavarcih na katere so naši predniki mejili pri izviru reke Drave – zdaj je to pod Italijo, je nekaj napisal dr. Joško Šavli). Kar se tiče “Nemčije” se ve, da je bilo to “Sveto Rimsko Cesarstvo nemškega jezika” in o “nemškem narodu” je škoda izgubljat besede (pogojno se o njem sicer lahko govori po Martinu Lutru) toda začuda govorijo “deutsch” .
      Označim te za poslušno in zaplankano režimsko učenko, od tod tudi moja prispodoba o tvoji trdosti “kot švasaparat”.

     • ljubinica

      Sploh ne razumem, v cem mi nasprotujes
      Glede hrvaskih kajkavcev sem napisala, da so z jezikoslovnega vidika blize Slovencem kot Hrvatom.
      Ampak zgodovina je, kakrsna pac je. Kajkavci so danes Hrvati.
      Za moderne narode sem napisala, da so nastali iz volje. Bavarci in Prusi so se povezali v enoten nemski narod, ker so tako hoteli.
      Nasprotno pa do ilirskega naroda ni prislo ….
      (Se spomnim, da sem enkrat na enem predavanju znamenitega slavista slisala , da z jezikovnega stalisca makedonscina ni poseben jezik, ampak gre za bolgarscino …
      Vendar, ce Makedonci HOCEJO biti narod s svojim jezikom, naj pac bodo ….)

  • Janez

   SLOVANSKI !
   NAŠ SLOVENSKI JEZIK SEVEDA JE SLOVANSKI – OZ SLOVANIZIRAN !
   Vendar ?
   JEZIKOVNA PODOBNOST – ŠE NE POMENI
   – KAKŠNE POSEBNE ETNOGENSKE IN KULTURNE SORODNOSTI !
   Upajmo,
   Da bo v to področje starejše zgodovine usmerjeno več – raziskovalne energije !
   Sugeriral bi le !
   VEČ POZORNOSTI NA STARE FEVDALNE IN CERKVENE ARHIVE !
   Tam
   BI SE ŠE MARSIKAJ – NAŠLO.
   TUDI
   GOSPA MIMI MALENŠEK – JE VELIKO GRADIVA – DOBILA V ARHIVIH.
   Glede
   GLEDE LADINSKEGA IN OSTALIH GOVOROV IZ ŠVICE
   – PA REZIJANŠČINE !
   Gre za stare jezike. – ki so zelo romanizirani !
   Nekaj sorodnosti v besedah – glede ostalega – pa težko kaj rečem. L.r. Janez KOMENDA

  • šmentanamuha

   “Slovenski jezik je slovanski. Temu menda ja ne boste oporekali?”
   Seveda ti bomo oporekali. Beseda Slovani se pojavi šele leta 1833.

   Sicer pa preberi (ne da samo preletiš) vsaj tele knjige:
   Anton Vramec: Kronika* (1578) in lahko tudi še študijo Anton Vramec in Slovenci
   Jurij Venelin: Starodavni in današnji Slovenci (1840)
   Knjige najdeš v boljše založenih knjižnicah.

   Resna stranka se ukvarja z resnimi temami in to je resna tema. Ker pa so nam Slovencem skozi stoletja sistematično brisali zgodovinski spomin, je toliko težje zdaj sestaviti pravo sliko. Ampak vsi ljudje vse vemo in tako počasi iz posameznih puzlov nastaja slika.

   • ljubinica

    Bodi resna. Saj ne gre za ime, gre za stvar. Slovani bi obstajali tudi, ce zanje ne bi bilo nobenega poimenovanja ….

   • ljubinica

    Teh knjig ne mislim brati.
    Nisem se nikoli slisala, da bi bili nasteti kaki priznani strokovnjaki.

   • ljubinica

    Tvoj zadnji odstavek je BS.

 • Šobar Davorin

  Jest pa sklepam takule. če je seme res praslovenskega izbora in so ga potem Angleži kot semen preuzeli preko Rimljanou od praslovencou, potlej nej hudič, de b toti Slovenci ne izhajali narmanj iz kromanjonskiga pračloveka. Morbit pa naslouna fotka kaže prou na to. na kromanjonca. Ja pol pa tut nism deleč od misli de se je sodobni kromanjonec politiziral. se združuje u eno stranko. Eno pasmo?

 • Janez

  JEZIKOVNA SORODNOST !
  DOSTIKAT NE POMENI DOSTI
  – DVA JEZIKOVNO PODOBNA NARODA STA SI LAHKO SOVRAŽNA !
  Jaz
  AVTOMATIČNO ČUTIM BLIŽINO Z LJUDMI, KI SO – STAROSLOVENSKI !
  S
  PRAVIMI SLOVENCI IZ OKOLIŠA KOMENDA KAMNIK, DOMŽALE –
  Z IŽANCI
  IN OD POVSOD DRUGOD:s pravimi Primorci, Korošci, Štajerci itd. L.d. Janez KOMENDA
  P.S.
  KRI NI VODA !
  Poglejte si te plavvooke HUNZE , KALAŠE iz Pakistana.
  Potomci vojščakov Aleksandra Velikega so. Veliko jih je v Pakistanu – evropskega videza.
  HUNZE
  IZ PAKISTANA – EVROPSKEGA VIDEZA

  https://www.pinterest.com/pin/513199320011680301/

  • ljubinica

   Slovenci smo Slovani in spadamo v vzhodni t.j. satemski del indoevropskih narodov.
   Pradomovina Indoevropejcev je bila nekje v danasnji Rusiji. Kje tocno, se ne ve. Iz pradomovine so se zaceli seliti proti zahodu, danasnji Evropi , in proti vzhodu, t.j. danasnji Indiji, ze vec tisoc let pred Kristusom.
   Indoevropski so vsi narodi v Evropi, razen Baskov, Madzarov in Fincev.
   Ce gremo proti Indiji: Turki niso Indoevropejci, Perzijci (Iranci)pa so. Indoevropejci so tudi prebivalci severnega dela Indije.
   Ce primerjamo indijski sanskrt in slovenscino, opazimo presenetljive podobnosti v besediscu in tudi slovnici.
   To je zato, ker je slovenscina v marsikaterem pogledu zelo arhaicen jezik.
   Zanimivost: beseda B uda izhaja iz istega korena kot slovenska beseda buden.
   In tudi pomeni isto: buden clovek.

   • Janez

    Ja?
    Drži – kar pravite.
    Mene
    ZANIMA, KATERI JEZIKI ŠE IMAJO – DVOJINO.
    JAZ – PA MOJA ŽLAHTA SMO VSI OD NEKDAJ
    ŽIVEČI V OKOLIŠU KOMENNDA, KAMNIK, CERKLJE, VODICE ITD.
    NOVE LJUDI V ŽLAHTO – KOT ŽENINE ALI NEVESTE !
    Smo vedno pripeljali s hribov: Krvavec, Kamnik, Tuhinj, Trojane !
    Za
    Kmetovannje, obrt itd. Moraš biti zdrav, pri močeh in pameten. L.r. J. KOMENDA

    • ljubinica

     Dvojino smo Slovenci ohranili iz praindoevropscine. Imel jo je tudi indijski sanskrt.
     Od Slovanov jo imajo se Luziski Srbi.
     (Smo pa Slovenci odpravili silno zapleten sistem slovnicnih casov ….)

   • šmentanamuha

    DNK raziskave: predavanje dr. Anton perdih
    Izvor Slovencev in drugih Evropejcev
    https://www.youtube.com/wat..

    • ljubinica

     Video se mi ni odprl, zato tega ne morem komentirati ….

    • ljubinica

     Genetsko smo Slovenci Srednjeevropejci. Tako kot Avstrijci, Cehi, Slovaki itd.
     Saj ti to ze videz pove.
     Tega tudi ni tezko pojasniti.
     Ko so v 6. in 7. st., po propadu rimskega cesarstva, na ozemlje danasnje Slovenije prihrumela slovanska plemena, to ozemlje ni bilo prazno. Tu so ziveli Kelti, v mestih romanizirani. Kaj se je zgodilo z njimi?
     Mnogi so bili gotovo pobiti. Nekaj jih je pa ostalo in so se asimilirali prislekom.
     Nato smo ziveli tisocletje+ v vecetnicni monarhiji, v kateri so se ljudje seveda mesali …. Narodov v danasnjem pomenu ni bilo, ljudje so se identificirali po veri ne po etnicni pripadnosti …

 • herman

  Še dobro, da imamo častnega doktorja prištinske univerze Ivana Noriqija, da nam je razodel alpsko poreklo Slovencev.

  • Janez

   Pa ti pezde slinavo pokaži kaj svojega ,če imaš.Če pa nimaš,pa utihni.Provokacij je od drugih vrh glave.

  • šmentanamuha

   bebavost levičarjev je res neskončna…kot vesolje, ampak za vesolje nismo povsem prepričani.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!