[Video] Boštjan Hari: “Ne potrebujemo joge, da bi se srečali z osebnim Bogom!”

Foto: printscreen

V četrtkovi oddaji Aktualno smo spregovorili o pomenu duhovnih gibanj za naš čas, za katerega se zdi, da lahko civilizacija vsak čas iztiri. V studiu smo gostili poznavalce področja in aktivne katoličane: magistra teologije Boštjana Harija, članico duhovnega gibanja Prenova v Duhu Majdo Ganzitti in spreobrnjenega kristjana Darka Srabotnika.

“Prenova v Duhu je duhovni tok v pokoncilski Cerkvi. Začela se je leta 1967 v ZDA, ko je skupina študentov katoliške univerze v Duquesnu v Pittsburghu na duhovnem vikendu zavzeto premišljevala binkoštni dogodek prve Cerkve. Molili so k Svetemu Duhu, da bi milost prvih binkošti tudi sami doživeli. Prišlo je do izlitja Svetega Duha z manifestacijo karizem, tako kot beremo v Svetem pismu. Za ta dogodek se je v katoliških krogih v ZDA hitro razvedelo in karizmatična molitvena občestva so se razširila po vsej ZDA in nato po vsem svetu. V Sloveniji se občestva Prenove v Duhu (trenutno jih je več kot 60) zbirajo že več kot 40 let. Glavna značilnost Prenove v Duhu je kristocentričnost, saj je Jezus Kristus začetek in konec  vsega, vse milosti prihajajo od Njega. Sledita dva stebra, iz katerih vse izvira: slavilna molitev in izlitje Svetega Duha s karizmami (krst v Svetem Duhu), to je osebno srečanje z živim Bogom, molitev osebne izročitve svojega življenja Gospodu Jezusu Kristusu,” so zapisali v vodstvu slovenske Katoliške cerkve.

Iz zgodovine vemo, kako pomembno vlogo je pri oblikovanju na krščanskih vrednotah zgrajene demokratične evropske družbe imela Cerkev, zato bomo o izjemnem duhovnem naboju Jezusovega sporočila in njegovega vpliva na kakovost osebnega in družbenega življenja spregovorili s poznavalci duhovnega utripa Cerkve. Predvsem pa nas bo zanimalo, ali je krščanstvo in s tem katoliška vera res nekaj pravljičnega, zastarelega in neuporabnega za osebni in družbeni napredek, o čemer nas prepričujejo sodobni oblikovalci javnega mnenja.


Magister teologije Boštjan Hari se ukvarja s preučevanjem vzhodnih filozofij in new agea. Slednje primerja s krščanstvom in ugotavlja, da  lastne zaklade pogosto zanemarjamo, segamo pa po tujem, kar nas na dolgi rok lahko psihično ter duhovno poškoduje in onesreči.

Boštjan Hari pravi, da živimo v kulturi telesa, lepote in zdravja. Marsikdo bi za zdravje naredil vse. Ponudb za mir, zdravje in boljše počutje danes ne manjka, posebej močne so vzhodnjaške tehnike, kjer izstopa joga. Njihova skupna značilnost je, da človeka ne odpirajo za dialog z osebnim Bogom, ampak ga zapirajo v svet anonimnega jaza, ki se zapira pred bližnjim in pred Bogom, saj je končni smisel človekovega bivanja izničenje sebe in zlitje z neosebnim božanstvom.

Magister Hari v sodobno duhovno zmedo prinaša nova spoznanja s knjigo Božja ljubezen odpušča in ozdravlja, v kateri spregovori o stranpoteh sodobnega nemirnega duha in izpostavi pomen odpuščanja za telesno, čustveno in duhovno zdravje.

Magdalena Ganzitti: Duhovnost je v samem jedru slovenstva
Magdalena Ganzitti
je članica vodstva karizmatične Prenove v Duhu, ki že 40 let v naš prostor prinaša sodobne duhovne vsebine. V oddaji nas je popeljala skozi paleto duhovnih gibanj v Sloveniji in pričevala o zdravilni moči duhovnosti za osebno in skupno dobro. Iz življenja pozna veliko pričevanj in primerov telesnih ter duhovnih ozdravitev. Pri temi o pomenu duhovnosti v vzgoji naših otrok pa se je dotaknila žgočega problema zaničevalnega odnosa do krščanstva v naših šolah, ki ga je opisala tudi v enem svojih razmišljanj: “Državne šole in vrtce financiramo davkoplačevalci. Torej financiramo tudi prostočasne dejavnosti. Že desetletja je med njimi joga. To je vzhodnjaška duhovnost, in če bi kateremu koli iskrenemu in ponosnemu vzhodnjaškemu učitelju joge rekli, da ni povezana z duhovnostjo, bi vam upravičeno zameril. Poze v jogi so kultne. Pa poglejte še kaj o karateju, ki vsebuje duhovno učenje. … Ali države nič ne moti, da otroci v vrtcih izvajajo tudi pozdrav soncu, ki je kultna vaja? Pa ne le to! Na faksu, kjer študirajo vzgojiteljice, jim to priporočajo. Dekle je dobilo za nalogo, da v svojem vrtcu z otroki izvaja to vajo. In jo je. Neka vzgojiteljica pa se je v glasniku vzgojiteljev pohvalila, da je z otroki prakticirala poze iz joge, ne da bi oni to sploh vedeli. Ja, starši – vam je to všeč?”

Veste, kdo je bil indijski guru, avatar, Sai Baba? Direktno poslan z neba, njegova “dobra dela” raziskujeta FBI in CIA. Pred leti sem bila po opravkih v osnovni šoli. Neverjetno! Zidovi hodnika in učilnic so bili polepljeni z mnogimi izreki tega človeka, ki je bil med drugim ves v ezoteriki, o njem si preberite sami. Delavka iz njihovega kolektiva je bila pol leta na izrednem dopustu, da se je usposabljala v Indiji pri Sai Babi, ki je bil indijski duhovni vodja. Ravnatelja je kar streslo, ko sem ga vprašala, če bi smeli nalepiti še kaj rekov iz Svetega pisma. Ne, to pa ne, saj to je vendar neverjetno,” zaključuje svojo izkušnjo z vdiranjem new agea v šolski prostor Magdalena Ganzitti.

Darko Srabotnik: Jezus mi je rešil življenje
Za Darkom Srabotnikom je izjemna življenjska zgodba. Bil je uspešen trgovski zastopnik, živel je na veliki nogi, pa vendar je bil vse življenje močno povezan z duhovnostjo. Notranja žeja po duhovnem in iskanje na napačnem kraju ga je privedlo v okultno prakso, ki mu je na koncu povsem uničila življenje. Na koncu je imel samo še dve izbiri. Smrt ali življenje. Izbral je slednje in po težki poti duhovnega iskanja in radikalnega spreobrnjenja je danes pričevalec za življenje, svojo knjigo pa uspešno predstavlja po celi Sloveniji in v tujini. Trenutno živi v župnišču Svetega Rešnjega telesa in z veseljem predstavi svojo knjigo tudi v vašem kraju.

Darku ni bilo prizaneseno s preizkušnjami, ki so za povprečnega človeka nepredstavljive. Ko so Darkovo hišo zaradi dolgov sorodnikov prodali na dražbi, je postal žrtev nepravičnega socialnega sistema Ivana Svetlika in Anje Kopač Mrak, vrniti je moral namreč celoten znesek denarne pomoči, ki jo je zadnja leta čakanja na upokojitev prejel. Cesar je vzel svoje, pravi mož molitve, ki je med zadnjimi  rednimi obiskovalci bogoslovne kapele, ki sameva v praznem Andreanumu sredi Maribora.

Vsakdanje preizkušnje in drobni porazi naj nam krepijo trud za dobro in lepo!
Etapni porazi nam dajejo zagon in željo po resničnem in lepem, za vztrajanje v boju za lepšo narodovo prihodnost, nam sporočajo tokratni gostje. Kam se bo nagnila tehtnica med kulturo smrti in kulturo življenja v slovenskem narodu bodo pokazale že letošnje parlamentarne volitve.

Franci Donko

 • Hun

  dj spelte se zavedni klerikalski placanci tipa Hari…mag.Teologije …vsak student Teoligije fakulteto konca z 10…potem ti je jasna selekcija pametnih na Teoligiji

  • tohuvabohu

   A ti si pa padel, zato si tako besen.

   • Hun

    padu bos ti k tem zakucal u magarecjo celjust

    • tohuvabohu

     Lačen si ful razkačen.

     • MEFISTO

      In nor!

     • Steiermark

      to je pa vedno, že od rojstva….

  • tramal

   Srbin ,a si se zbudu na levi nogi Najbiljše da greš kar nazaj spat v svoj svinjak.

   • Hun

    jebo ti srbin matet

 • Osti jarej

  ..tudi sakralnega objekta ne potrebujemo za srečanje z bogom

  • luckyss

   Ja, kje boš pa denar fehtal ?!
   Niso od nekdaj na voljo sodobne tehnologije, ko lahko ovce nagovoriš (in “osušiš” ) kar preko interneta ;)

  • Steiermark

   Ne, ti pravgotovo ne, ti je garaža dovolj!

  • tramal

   Še to ne veš da je Jezus ustvaril cerkve oz. so cerkve ,da ljudje spoznajo resnico.Opiši mi malo kako je nastal svet in vse kar je na zemlji in vesolju.

 • luckyss

  Duhovnost ja, poneumljanje ne….
  Drugače bomo spet končali pri skrajnostih …tudi muslimanskih…
  In pustite končno šole pri miru…to velja tako za versko blazne kot za LGBT sceno…

 • Roman Benedik

  Donko,lahko bi tudi povedal,da je Majda Ganzitti v vodstvu Primčevega GoD

  • tohuvabohu

   Pa ti povej, no.

 • dr Janez Sveti

  Boštjan Hari: “Ne potrebujemo joge, da bi se srečali z osebnim Bogom!”

  Seveda ne. Dovolj je en naboj v čelo.

  DR Janez SVeti Kališnikov

  • MEFISTO

   Bodi za praktični primer človeka, ki ne potrebuje ne joge in ne osebnega Boga, temveč kroglo, ne naboj, v glavo.

   • dr Janez Sveti

    Bom preiskusil, če deluje, na tebi.
    DR Janez SVeti genij

    • MEFISTO

     Jugooficirji ste slabi strelci.

     Če mi boš posla naboj, ti bom vrnil samo njegovo kroglo.

     • dr Janez Sveti

      Nisem bil oficir. Od kje tebi to? Bi pa rad bil, saj je to bil družbeni položaj in sedaj bi imel ene 1500€ pokojnine. Tako moram pa od svojega denarja živet.
      Glede krogle je pa tako. Bom raje počakal, saj boš itak umrl .
      DR Janez SVeti potrpežljivi

 • Caetano

  Oddajo bom verjetno pogledal. Dejstvo je, da je krscanska duhovnost in vera dosti boljsa od vzhodnih religij in filozofij, medtem ko jo s teokraticnim islamizmom sploh ne mores primerjati. Ne razumem pa tega kako lahko nekateri kristjani in katolicani to primerjajo.

  • Boljša? Slabša? Kako pa merimo, to, katera je boljša katera je slabša?

   • Caetano

    Ze po vesti lahko vidis. Posebno glede islamizma. Razen, ce si totalitarec ali pa filototalotarec potem, kar verjamem, da ni razlike. Vsaj dokler vztrajas na takih izrojenih staliscih.

    • ..in kako si ‘stehtal’ to, da je krscanska duhovnost in vera dosti boljsa od vzhodnih religij in filozofij?

     • Caetano

      To priznam nisem tehtal toliko v eticnem smislu. Zdi se mi pa boljsa in zlasti bolj primerna za nase zahodno okolje, ker je omogocila znanstveno revolucijo. Ni nakljucje, da je do tega prislo prav v krscanskem svetu. Med 16-19 stoletjem je ta napredek vidno in jasno izhajal iz krscanske vere in prepricanja, da je Bog postavil naravne zakone, ki jih lahko ljudje spoznamo in tudi uporabljamo. Na vzhodu do tega ni prislo, ker naj bi bilo po tamkajsnjih religijah vse prevec usojeno, narava iluzorna ipd.

     • Prebral sem Bhagavad-gita, zadeva sega nekaj tisoč let pred našim štetjem, in tudi nekaj drugih podobnih, in vsebuje presenetljivo znanje o človeku, vesolju, življenske modrosti, napram temu, marsikatera verska knjiga izpade tak-tak..
      Prebral sem tudi kar nekaj budističnih tekstov, tudi zanimivo branje, in po vsem tem in ostalem, ne vem kako bi lahko rekel da je ena religija boljša in druga slabša.

     • MEFISTO

      Ti si pa res v vsakem čudnem oziru nedosegljiv.

     • ..komentiraj vsebino članka, ne komentatorjev.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

      .

     • MEFISTO

      Veliki, modri in učeni Mefisto ne more in ne sme mimo slaboumnežev, ki kvarijo butasti, oplenjeni in osleparjeni slovenski folk.

     • tramal

      Ne ločiš vere v Boga ,od sekt.

     • Hinduizem (Bhagavad-gita) in Budizem, nista sekti, sta religiji.

     • MEFISTO

      Ti si pa res pravi runkl in bimbo.

      Religije bi tehtal s tehtnicami za premog.

   • MEFISTO

    Najboljša je komunistična religija.

    Če pa že ni najboljša, je pa najbolj krvava.

 • tohuvabohu

  Tega ne razumem. Leta in leta trenirajo jogo, nastopijo pa nikoli. Zakaj potem trenirajo?

 • dob
  • MEFISTO

   Torej ima s tega portala le enega vernika.

   • dob

    MOJ BOG
    https://obstajajoljudje1.blogspot.si/2017/03/moj-bog.html

    Nadaljujem opis Boga, ki je Moj

    • dob
     • dob

      USTVARITI BOGA
      https://obstajajoljudje1.blogspot.si/2017/03/ustvariti-boga.html

      O Mojem Bogu pripovedujem ves čas, tudi kadar govorim o drugih rečeh, ki na videz niso on.
      Vedno je to Moj Bog, vedno je on!

     • MEFISTO

      Ti si torej Bog oče, Bog sin in Bog Sveti Duh.

      Jebiga, zdaj mi pa povej, zakaj imaš poleg osebne legitimacije tudi partijsko izkaznico.

      Upam, da ne boš rekel, da ti zagotavlja imuniteto pred miličniki.

     • dob

      Nisem v nobeni stranki, nikoli bil, nikoli ne bom.

      Moj Bog je majhen otrok na katerega pazim. Nikar ne misli, da je lahko paziti na malega otroka v tem svetu, ki ne trpi Boga v ljudeh!
      Svet je skrenil s poti zato, ker je pozabil na Otroka.
      Jaz ga nisem pozabil, jaz ga čuvam.

      Ljudje okrog mene potrebujejo močnega, maščevalnega, vsemogočnega Boga. Jaz takega ne potrebujem in ga nimam. Ustvaril sem v sebi Boga, kakršnega potrebujem; rasel je iz Otroka v meni, da je zrasel v Srce, ki je odraslo! Gleda Resnici naravnost v oči in pri tem ve kaj vidi.

      Potreboval sem takega Boga, ki bo meni podoben. Da me razume in se zato lahko pogovarjam z njim.
      Če Bog človeka ne razume, človek ne razume svojega Boga (ker se ga boji!). Potem med sabo ustvarita zid.
      Tega zidu pri meni in Mojem Bogu ni. Nisva ga ustvarila. Zaupava si. On zaupa meni, jaz njemu.

      Nikoli ni od mene zahteval, da mora nekdo umreti zanj! Moj Bog hoče, da vsi živimo.
      Če bi potreboval maščevalnega Boga, mi ga ne bi bilo treba dosti iskati po svetu. Tak Bog je povsod in trenutno upravlja s človeštvom, kot se njemu zdi prav. Ime mu je Lucifer.
      Človeka in človeštva ne upošteva. Lucifer je namreč sam sebi namen. Prepoznavam ga v ljudeh, ki nam vladajo!

      Moj Bog ljubi ljudi, ljubi človeka, ljubi človeštvo. Takega sem ga vzgojil in zdaj sem nanj ponosen.
      Drugačnega ne potrebujem. Drugačnega niti nočem! Imam ga takšnega, kakršnega sem si ustvaril, potem pa z njim komuniciral, ker sem potreboval prijatelja, ki me razume. On me razume!
      Zato ga imam rad.

      Bi rad vedel še kaj?
      Na tem svetu ni razen mene nikogar, ki ne bi bil jezen na Boga! Vključno s papežem.
      Ta problem spiritualno polarizirani ljudje (učenjaki, menihi, duhovniki, guruji…) rešujejo s tem, da zanikajo svoje Telo.
      Toda Telo je Zavest! In to tista Zavest, ki je ni nikjer drugje v Vesolju! Vsebuje Ljubezen, ki ima izkušnje iz življenje vseh ljudi, ki so kadarkoli živeli, hodili, trpeli, se učili, ljubili… tu na tem planetu in v tem Stvarstvu! Iz vseh njihovih življenj.
      Moč ljubezni do človeka in zaupanja te Zavesti vanj, je tako velika, velikanska, neskončna… in večna, da ni primerljiva z nobeno drugo vrsto Zavesti ali njenim fragmentom kjerkoli v Vesolju!
      Telo je Oče Stvarstva! Komunicira z Materjo v materiji. In ker je Bog Oče Duh – Telo, ko se vanj spusti, se Bog Oče Duh pogovarja z Materjo Vsega v Vesolju. Mi smo pa ljubezenski sli med Njima, med našima Prvima Staršema, in prenašamo ljubezenska pisemca med njim…

      Razen, ko smo trmasti in ljubosumni smrkavci, ki zidajo zid med njima dvema, da se ne moreta objeti tu na Zemlji.

     • indijanka

      Na Demokraciji so lepo uredili komentiranje. Mogoče se tvoj glas tam lahko koga dotakne.

     • MEFISTO

      Ne vabi nickov enega in edinega na Demokracijo.

      Upam, da se je Demokracija kaj naučila na nesreči NOVE in da je blokirla te ničvredne rdeče nicke in njihovega krstitelja ter stvarnika.

 • Joga so vaje, sistem upravljanja z lastno energijo, duhovno je prebujanje srca. Duhovno srce lahko prebuja le resnično duhovna stvar. Kdor to živi ve kaj govorim.Duhovno je nadrejeno energijskemu, ni pa mu v nasprotju. No strašenje z jogo in drugimi energijskimi tehnikami pač ni v prid teologom, ker ljudje ki to strašenje počnejo, nimajo prav veliko spoznanja o tem.

 • Horacij

  Veselilo me je videti kako imajo vsi sogovorniki oseben odnos z Bogom in našim odrešenikom Jezusom Kristusom.

 • tramal

  Mislim da ni potrebe da ta članek debatirajo ateisti.o tem lahko razumno debatiramo samo verniki.

 • več o religiji naših prednikov: http://staroverci.si/

 • Vojko Gologranc

  Tudi Krščanska Cerkev bo morala dojeti da vse tisto kar je nekomu v pomoč in v ustvarjalnost bazirano na pravilnih vrednotah, zasluži pozornost. Pa naj gre za jogo, ezoteriko ali pa za kakršnokoli novodobno znanje.
  Tako kot se svet razvija, se tudi človek razvija, kajti vse je podvrženo razvoju in napredku. Če le tega ni je prisotna stagnacija, propadanje ali vsaj zamiranje. Pomembno pa je ZNANJE, ki mora biti kvalitetno, ustvarjalno in v vsakem primeru mora dati rezultate. Če le tega ni, potem je to podvrženo nerazumevanju in skepticizmu.
  Tako joga, ezoterika in ostala novodobna znanja dajejo mnoge uspešne in v praksi potrjene rezultate. Poti do Boga in Jezusa Kristusa je neskončno. In človek kot razumsko bitje ki ima svobodno voljo se sam odloči kakšna bo ta pot do Boga. Pomembno za to je pot da bi vedeli da smo na pravi poti do Boga in Jezusa Kristusa, da vključuje vrednote, ljubezen, znanje in kreativnost.
  Moje pripomba na oddajo Nova 24TV je v tem da bi kontaktna oddaja mogoče raje dala več poudarka na te vrednote in ne da kažejo prisotni gosti da je edina in najbolj pravilna pot kot jo nakazuje Krščanska Cerkev, medtem ko so joga, ezoterika in ostala novodobna znanja zgrešena. Stvar je v tem, da bo s tem Katoliška Cerkev zgubljala še več verujočih.
  Zato pa je dobro da se ljudi spoznava in uči ljudi tudi z jogo, ezoteriko in novodobnimi znanji. Kajti v nasprotnem bo Krščanska Cerkev in njeno znanje zaspalo.
  Bog je Stvarnik vsega kar je ustvarjeno v Svetu in Univerzumu. Bog je vse ustvaril iz Ljubezni. Le ljudje so tisti ki vse to kar je ustvarjeno iz Božje Ljubezni, izkoriščajo z svojo svobodno voljo in napačnim pristopom.
  Napačna je trditev da smo grešniki. Ljudje smo le človeška bitja ki nam manjka znanja in razumevanja. Beseda GREŠNIKI je lahko primerna za pretekli čas in niti slučajno za sedanji in bodoči čas!
  Vsaka religija bi morala sloneti in biti temelj za blagostanje, srečo vsega kar na svetu obstaja. Seveda da temelji na resnici, poštenju, znanju, razvoju in ostalih Božjih vrednotah. In ne na lažeh, sprenevedanju, goljufanju in uničevanju vsega kar je dobrega in ustvarjenega po Božji zamisli in podobi!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!