[Video] Janez Janša ob 15. obletnici smrti Pučnika: “Prihaja čas, ko bomo izpolnili obljubo in v glavnem mestu države, za katero je dr. Jože Pučnik dal vse, po njem poimenovali trg ali ulico”

Foto: Twitter

“Prihaja čas, ko bomo izpolnili obljubo in v glavnem mestu države, za katero je dr. Jože Pučnik dal vse, po njem poimenovali trg ali ulico,” je ob grobu, kjer počiva največja osebnost slovenske demokracije, povedal njegov naslednik Janez Janša.

Nagovor predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše ob petnajsti obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika ob njegovem grobu v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici:

Spoštovani,

petnajsto leto že prihajamo na grob dr. Jožeta Pučnika, vse od njegovega slovesa smo več ali manj prihajali sami, včeraj pa se je zgodilo nekaj, kar je pohvalno. Zganila se je tudi uradna slovenska država. Predsednik republike je po petnajstih letih pripravil uradni sprejem za svojce ob petnajsti obletnici slovesa dr. Jožeta Pučnika in s tem na nek način vsaj delno poskušal popraviti krivico, ki je bila storjena pred petnajstimi leti, ko zaradi nasprotovanja njegove stranke in poslanske skupine najprej niso želeli sklicati niti žalne seje državnega zbora, potem pa so do zadnjega nasprotovali pogrebu z vojaškimi častmi.

Danes vidimo, da v tej državi, za katero je dr. Jože Pučnik dal vse, z vojaškimi častmi pokopavajo že praktično kogarkoli, ljudi, ki sicer zagotovo imajo neke zasluge za dogajanja v življenju samostojne Slovenije, nimajo pa nikakršne veze s slovensko državnostjo. Dr. Jože Pučnik pa je te imel, pravzaprav je oče slovenske državnosti, zato mu je bila takrat storjena zgodovinska krivica in del te krivice je, kar je pohvalno, bil včeraj popravljen.

To se je zgodilo zaradi vašega vztrajanja, zaradi boja Slovenske demokratske stranke za zgodovinsko resnico, zaradi naporov naših kolegic in kolegov po različnih občinah in občinskih svetih od Slovenske Bistrice do Lenarta, Grosuplja in drugih občin, kjer smo uspeli doseči, da se trgi, ulice ali javne ustanove poimenujejo po očetu slovenske državnosti. S tem vztrajanjem je po petnajstih letih bil led prebit in včeraj ob tem sprejemu najvišjega predstavnika slovenske države ob petnajsti obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika ni bilo zaslediti nobenih protestov. Torej zgodovinska resnica je zmagala, ni se pa še popolnoma uveljavila, tako da na tem delu naš boj še ni končan.

Ko smo se pred petnajstimi leti poslavljali od dr. Jožeta Pučnika, smo mu na naši žalni seji obljubili, da bomo storili vse, da bo nekoč v glavnem mestu države, za katero se je boril in za katero ima največje zasluge med vsemi Slovenci tiste generacije ali pa še živeče generacije, da se bo eno od glavnih ulic ali trgov v glavnem mestu poimenovalo po dr. Jožetu Pučniku. Tega še nismo dosegli, vendar prihajajo leta in prihaja čas, ko se bo tudi to zgodilo.

Prvi korak smo naredili pred dvanajstimi leti, ko se je največje letališče v državi, preko katerega v Slovenijo prihajajo mnogi prvič in se prvič seznanjajo s Slovenijo, državo, v katero vstopijo in vidijo napis Letališče dr. Jožeta Pučnika in ta korak je bil pomemben. Ni pa to še izpolnitev tiste obljube, ki smo jo dali pred petnajstimi leti in danes ob petnajsti obletnici to ponovno podčrtavamo in to obljubo obnavljamo. Mislim, da lahko govorim v imenu vseh, ki smo tukaj, in v imenu vseh tisočev ali desettisočev članov, simpatizerjev in volivcev stranke, ki jo je dr. Jože Pučnik, naš častni predsednik, predsednik Demosa – ključne politične tvorbe v zgodovini Slovencev, soustvarjal.

C. Š.

 • Božobožo

  Zakaj bi sploh po politikih morali poimenovati ulice. To smo delali v komunizmu pa se ni dobro končalo. Se vidi da je v SDS največ bivših komunistov.

  • totex39

   Veš to sploh ni primerjave z komunističnimi klavci slovenskega naroda in velikim domoljubom Slovenije.

 • Aron

  Jože se obrača v grobu, ko vidi, kakšna pisana druščina škodljivcev se zbira na njegovem grobu in zlorablja njegovo ime in zapuščino…

  • xtc

   Še posebej ko vidi Kučana,Isajloviča,Zemljariča,Rigelnika,Roterja itd,ki upravljajo s Slovenijo in jo uničujejo.

 • Nejc Ornik

  Dr. Pučnik je ponosen na vse, ki so se zbrali na njegovem grobu. Nis(m)o ljudje brez napak, lahko jim očitate kakšno naivnost, a ljubezni do domovine, ki jo levičarji vse bolj odkrito sovražijo, si ne pustijo vzeti!

 • PLavi-mil

  Dokler bo srbin šerif, bo težka, njemu je g. Pučnik razbil JUGO.

 • Caetano

  Te obljube ne more uresničiti vsak, ampak Janša jo lahko! Bravo Janez!

 • xtc

  Ja Pučnik se res lahko vrti v grobu ,ki vidi kako stari komunisti in udbaši vladajo Sloveniji isti,ki so to pčeli v Yugi.
  Seveda pa očitno leze na plan ,da levica s Kučanom na čelu zlorablja SOVO,OVS-e in še nekatere tuje obveščevalne službe za obračunavanje z opozicijo.
  Skratka,če prileze na dan,kdo z levice je dal komando za zlrabo obveščevalnih služb za nadzor opozicije bo to škandal mednarodnih razsežnosti,sploh še če je nekdo z levice sodeloval še s tujo,skratka afera posojilo se utegne Kučanu vrniti kot bumerang.

 • janez cepec

  Pučnik se obrača u grobu zato, ker vid, koko mu ljubljeni vodja razjebava stranko, poteptov je usa njegova načela, tistih par vernih ovac, ki mu sledi, je napravu za poslušne bebčke, ki peketajo za njim u prepad. sploh ja pa Pučnika, k’ je biu mimgrede taprav disident, ne tko kot luzer, ups, lider stranke, prav ljubljeni vodja zjebu, mu prevzeu stranko, tko, de je Pučnik umrl zagrenjen z zavestjo, de so ga komunajzarji jebal ceu živlene, nakonc g j’ pa še JJ zjebu. no ja, sej tud on komunajzar, ane?

  • mginko

   Opis cepca je razbrati iz njegovega bluzenja. No tudi take cepce prenaša ta Zemlja.

  • učko

   Jah, lahko bi mal bol po ovinkih in bolj prizanesljivo, da bi ovce manj bolelo !

  • Viktorh

   Obrača se, ker vidi, da še nismo počistili s takšnim gnojem kot si ti.

 • Antonius

  Zanimivo je spremljati in opazovati, kako Kučanovi na skoraj neopazen način postavljajo poleg grobnice morilcev ob parlamentu, spomenike svojim. K revolucionarju Stanetu Kavčiču so dodali še spomenik tistega Franceta Bučarja, ki kot predsedujoči slovenskemu parlamentu ni dovolil lustracijo. “Samo preko mojega trupla”, se je bivši oznovec šopiril s stola predsedujočega v parlamentu. Ministriral mu je predsednik vlade, zvitorepec Peterle, ki mu je uslužno zagotovil, da še ene revolucije njegova vlada ne bo delala. Takrat bi morali Bučarjevega Franceta spremeniti v truplo, danes bi pa njegov spomenik pristavili k spomeniku sprave, kjer tudi od njega počiva kakšna duša pospravljenih. Zasliševalska baraba ni nikoli odgovoril na javno zastavljeno vprašanje, kam je pospravil tisto uro, ki jo je vzel z roke zaslišanega. Ti jo itak ne boš nič več rabil, mu je zabrusil, danes je pa poniknjena duša nesrečnika, pospravljena med spravljenimi.
  Danes bi morali osrednji del ceste od križišča Zoisove z Aškerčevo pa do sramotnega, še ne preimenovanega *trga osvobodilne fronte* poimenovati po Velikem Slovencu, Jožetu Pučniku, spomenik bi mu morali postaviti pa na Trgu republike pred državnim parlamentom.
  Kidričev spomenik v Parku sveta Evrope je pa cinizem brez primere. Kot, da bi kupu hlevskega gnoja postavili spomenik na plato, pred vhodom v Klinični center.

  • RATATA

   Končno še nekdo to reče!
   Ta izjava, ki jo je izrekel “oče naroda” (po Rosvitino), je eden od temeljnih vzrokov, da je bil sploh možen totalni prevzem države s strani starih, le preimenovanih sil in
   njihovega pripravljenega lopovskega podmladka, ki so se odločili govoriti in pisati, da so liberalni in demokratični v Sloveniji.
   Ta izjava je bila le sprejeta, kot zapovedana PREPOVED(!) in to brez obrazložitve ter z večjo veljavo, kot bi jo soglasno sprejelo vseh 90 poslancev v državnem zboru ali pa vsi državljani na referendumu. Nikdar mi ni bilo jasno kako to?
   Hvala za ta zapis!

 • Grenze

  Janez Janša bravo naprej pokončno za bolj pošten in pravičen JUTRI .SAMO TAKO BOMO ŠE V EVROPI

 • Miro

  po Janši lahko poimenujemo psihiatrično bolnišnico !!!

  • mginko

   Vidi se da pišeš iz zaprtega oddelka – psiho……..

 • učko

  “Prihaja čas, ko bomo lahko po Pučniku imenovali kakšen vogal kakšne stare hiše, ki je za podret … ! Kakšne “visoke ambicije”, pa zgleda, da je tud to še vedno in za vedno nemogoče. Razlog? Nesposobnost JaJota !!!!!!!

 • Osti jarej

  ..hinavci

  • xtc

   A si mislil vas levake-ne samo to še kaj hujšega ste-poglej samo v zgodovino.

 • tarantela

  Najprej izrine Pučnika iz stranke, pol pa takole…

  • xtc

   Nihče ni nikogar izrinil,JJ je iz SDS naredil veliko stranko-to pa Kučano ne gre v glavo.

  • Kosobrin

   Jaz se pa nič ne čudim.

 • Kučko pod pručko

  Da ne bo nikjer ulice Milana Kučana, še obljubiti ni treba

  O, ulica dr. Jožeta Pučnika bo, pa ne samo ena, ampak po celi Sloveniji. Samo da se tardečih uničevalcev znebimo. Pa ceste bodo in trgi imenovani po očetu slovenskega naroda in glavnem osamosvojitelju.

  Zanesljivo pa ne bo nikjer ulice Milana Kučana!!!

  • ahnenpass

   Za Kučana šparajo Titovo ulico, ko bo imel narod dovolj teh hrvaških polbogov, se bodo njegovega imena znebili ter zatekli k pristnemu in povsem resničnemu Kučanu.
   Še bolj zanimivo je, da večina Kučana še ni nikoli videla na lastne oči, enostavno verjamejo, da tako bitje res obstaja.

 • Anton

  Čestitam Janez Janša še enkrat več si dokazal svojo človeškost in pokončno držo. Kar tako Janez, ti si eden redkih aktualnih politikov, ki si zasluži Gospod z veliko začetnico.

  Korajža velja!

  • ha, ha ,ha

   kdo je že ukradel stranko Tomšiču,ogoljufal Pučnika in Bajuka ,stranko vodi kot diktator(dobro izučen v Kumrovcu) in podtaknjen slovenski desnici—-RES ZELO VELIK GOSPOD !!!

   • xtc

    Večji kot Kučan ,ki se je med osamosvojitveno vojno skrival po kanalih Ljubljanske kanalizacije,da ga nebi dobila JNA ,zaradi ne pasivizacije JJ in osamosvojiteljev,seveda pa je vmes pošiljal izdajalce v Italijo in preko njih prosjačil EU,da naj ne dovoli samostojne Slovenije narediti ,desni opciji ampak oni ,ki je zmagala v WW2-a je spušil.

    • ahnenpass

     Zanimivo, dejansko se je vodja komunistov zatekel po pomoč k nekdanjim nacističnim okupatorjem, neverjetno. Mogoče zato, ker je pravkar izdal partijo in začel državljansko vojno, to bi pa verjetno kdo kupil, za 1 marko.

     • xtc

      A niso že od 41 vneto sodelovali?

    • ha ,ha , ha

     pravijo, da je vse dogovorjeno—da so se gospodje z veliko in malo začetnico dogovorili kako nategniti narod ,da bo lažje vladati. Vsi –levi in desni pa prihajajo iz istega komunajerskega bazena( in ne mi govoriti ,da takrat ni bilo druge možnosti) komunajzer ostane vedno komunajzer,pa če se še tako spreneveda in navidezno udriha po ” nasprotnikih “

 • Miro

  vsa čast Dr. Pučniku. Verjetno bi se človek obračal v grobu, če bi vedel kakšna drhal se je zbrala ob njegovem grobu. Ali je res zaslužil da se taki “ljudje” okoriščajo z njegovim imenom

  • xtc

   Ja kako bi se še le vrtel ,ko bi videl katera drhal vlada Sloveniji od od zunaj kot od dzadaj.

 • Miro

  tako kot Janša in njegovi sedaj pojejo slavo Pučniku, so enako počeli pred 30 leti ko so malikovali Tita in partijo…..

 • MEFISTO

  Miro, ha ha ha, tarantela, Osti jarej, učko, janez cepec in Aron.

  Čigavi nicki so?

 • herman

  Če je Janša Pučnikov naslednik, je Kučan naslednik nadškofa Rožmana.

  • xtc

   Hm?
   Madžarski romi baje niso Slovenci.

 • ahnenpass

  Treba bi bilo organizirati evharistični kongres za Pučnika.
  Je ja tak kot je bil kristus, komunisti so ga zanikali in trpinčili do smrti, on jim je pa vse odpustil. Druge vrednosti enostavno ne vidim, mogoče je bil dober človek, ampak kot mislec in politik je bil navadna nula. Isto kot Kučan, recimo, le da Pučnik ni bil niti približno tako hudoben.
  Ravno obratno je res, demosovi nasledniki bi se morali čim prej ločiti od svojega duhovnega vodje in kritično vrednotiti njegovo delo, ki je samo to kar je in čisto nič drugega tudi nikoli ne bo. Kaj je sploh učil, da je Slovenija kup gnoja, komunisti so pa navadni teroristi mogoče. Saj ni govoril o Sloveniji, kije obstajala ampak v posmrtnem raju pod alpami, ki ga preprosto nikoli ni bilo in ga tudi ne more več biti.
  Težko je razumeti tudi njegov odnos do NOB, razen splošne ugotovitve, da partizani niso bili nobena resna vojska in se je dogajalo marsikaj, nam njegove teorije niso razkrile ničesar posebnega. Sovražiti komunizem so ga učili v zahodni Nemčiji, kjer so imeli z vzhodnim delom podoben problem, vendar zgolj na videz. Njih so okupirali Rusi, za kazen, pri nas pa so se domači ljudje poistovetili z bojem proti okupatorju in lažno nacionalno celovistostjo, vezano na deželo južnih slovanov. Slovenci smo bili bolj jugoslovani kot komunisti, tega Pučnik ni nikoli dojel, zdaj se pa ta virus razuma prenaša še na prihodnje rodove. Na sovraštvu do iluzivnega komunizma, zagotovo ne bo zrasel močan in stabilen narod, na sovraštvu do slovanskih prednikov pa še manj, čeprav je res, da nek gnoj pa vseeno rabimo, za rast podgan in ščurkov, ki rahljajo rodovitno prst.

 • Tanja Bor

  Pučnikova ulica v Lj je brez hiš. https://www.dnevnik.si/1042215105

 • Domus Lubus

  Pučnik je bil levičar. Vedno. Ustanovil je socialnodemokratsko stranko. Bil je ponosen pošten in trmast.
  Najbrž mu ne bi bila všeč stranka v kateri bivši komunisti zganjajo nacionalizem in podpihujejo sovraštvo, ter se ob tem sklicujejo nanj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!