[VIDEO] Janković se požvižga na kulturno dediščino: Spomenike Jurčiča, Vodnika in Bleiwiessa krasijo ptičji iztrebki

Foto: Nova24tv

Pokopališče Navje je dokaz, kako oblast ne ceni kulturne dediščine. Kljub temu da je zavarovano kot kulturni spomenik lokalnega pomena, so spomeniki velikih slovenskih veljakov polni ptičjih iztrebkov in druge umazanije, a pristojni tega očitno ne opazijo.

Na Mestni občini Ljubljana sicer pravijo, da za vzdrževanje arkad ter obnove napisov in nagrobnikov letno namenijo od 5000 do 7000 evrov. Dodajajo, da so se golobi pod stropom arkad prekomerno namnožili, čeprav so bile v tem delu nameščene žične ovire. Sedaj jih nadomeščajo z električnimi. Čez zimo se čiščenje s paro ne izvaja, saj bi zaradi nizkih temperatur in zmrzovanja prišlo do poškodovanja spomenika.

Golobje iztrebke so počistili 8. marca, čiščenje pa naj bi v teh dneh ponovili še enkrat – zdi se, da le-to poteka zgolj ob večjih praznikih.

Kaj narediti s starim pokopališčem?
Vse od 18. stoletja pa do leta 1936 je bilo na mestu parka in na območju današnjega Gospodarskega razstavišča pokopališče, ki so ga mestni oblastniki preselili na lokacijo današnjih Žal. Imenovali so ga po svetem Krištofu, saj se je razvilo na območju Cerkve svetega Krištofa za Bežigradom.

Ko je bilo odprto novo pokopališče na Žalah, so se oblasti spraševale, kaj narediti s starim. Takrat se je oglasil arhitekt Jože Plečnik in po vzoru znamenitih Čehov na Višegradu v Pragi naredil več predlogov za njegovo rešitev. Leta 1932 se je odločil za novo monumentalno cerkev, “slovenski Panteon” oziroma hram slave, ki pa naj bi stala na starem delu pokopališča v osi glavnega vhoda.

V letih od 1936 do 1938 so nekaj najstarejših grobov premestili na vzhodni del pokopališča in po načrtih Jožeta Plečnika, Iva Spinčiča ter vrtnarja Antona Laha ob ohranjenih arkadah uredili pokopališki park, ki je dobil ime Navje.

Na Navjah počivajo tudi Jurčič, Čop in Bleiweiss
Na omenjenem pokopališču počivajo številni umetniki, znastveniki, pisatelji in politični delavci, med drugimi Tomaž Linhart, Fran Levstik, Valentin Vodnik, Ivan Grohar, Josip Jurčič, Matija Čop, tiskar Jožef Blaznik, Ivan Grohar, Jernej Kopitar, Janez Bleiweiss in Emil Korytko. Prav spomenik slednjega je videti najslabše vzdrževan.

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet dodajajo, da za vzdrževanje parka, košnjo, obrezovanje, urejevanje peščenih površin, čiščenje odpadkov, manjša popravila ipd. od leta 2014 skrbi JP Snaga d. o. o. V parku Navje po njihovih besedah delavci Snage vsak dan pobirajo odpadke in praznijo koše za smeti, sedemkrat letno izvajajo košnjo travnatih površin, štirikrat letno pa grabijo listje.

Kljub njihovim trditvam, da čiščenje poteka redno, je stanje spomenikov sramotno in le upamo lahko, da se bo v prihodnosti to spremenilo.

Barbara Pirh, Nina Knapič

 • MissingLink

  Ivan Grohar je izgleda tako pomemben, da so ga morali v istem odstavku kar dvakrat omeniti. Ali pa je pokopan v dveh delih?

  • Peter

   V vsakem prispevku najdeš nekaj, nad čimer nergaš in nabijaš.
   Čudi me, da nikoli ne najdeš bistva, ideje članka.

 • MissingLink

  Emily Korytko pa sploh Slovenec ni bil, temveč poljski migrant iz Galicije.

  • Anthon

   Nesposobnost dojemanja domačega se najbolj kaže pri deklariranih marksističičnih rasistih.

 • domovina mili dom

  Kdaj je pa tujec skrbel za kultura avtohtonega prebivalstva? Ko bo zastava na gradu visela, bo tudi preporod naroda Slovenskega.

  • MissingLink

   Khm, khm, pridevniki se v slovenščini z malo začetnico pišejo. Torej narod slovenski….

   • domovina mili dom

    HM. Pridevniki s poudarkom spoštovanja, zaimki s poudarkom spoštovanja, se pišejo z veliko. Torej biti “slovenske krvi” je čast in je poudarjeno “Slovenski”.

    • Anthon

     Če bi že to držalo, me zanima, zakaj si napisal pridevnik zapostavljeno? Naroda slovenskega?

    • Tanja Bor

     To pa ne bo držalo. Je pa tudi neumno. Ali bom pisala Mama, ker jo spoštujem? Ali pa Dobra mama, če ostanem pri pridevnikih?

     Slovenski pravopis res omenja izraze posebnega razmerja ali spošštovanja in navaja primere kot Človek in zaimke v pismih. Posebej pa pravopis poudarja, da je vse to mogoče pisati z malo začetnico, ki ne pomeni nespoštovanja.

     Pisanje narod Slovenski je samo napaka in nič več.

 • Krtača17

  Kmalu pričakujte nove spomenike Njegošu, Vuku Karadžiču in Jankoviču…. To je očitno naša prihodnost….

 • Peter

  Slovenska kultura žepanu pač ni intimna opcija, de.

 • dr Janez Sveti

  Torej je takšen naslov popolnoma nepotreben. Cel “prispevek” namreč ne omenja Jankoviča nitienkrat. Še več. Na koncu avtor prizna, da mesto dobro skrbi za spomenik.
  DR Janez SVeti Ljubljančan (prisejeni)

  • stajerc5

   Dragi DR, ce si ze SVeti, bi lahko vedel, da se mora “svaka takva” stvar pozegnati od nasih, nje-de!?

 • Bogdan Binter

  Kako bi lahko od srbijanskega primitivca pričakovali kaj drugega….Sicer pa dela vse po diktatu murgelčana !

  • noname

   hvala, da se ne počutim osamljeno v razmišljanju o neizobraženi primitivni golazni pri nas; le-ti imajo več privilegijev in denarja kot izobraženi Slovenci! Sledni so za umobolnice in zapor! Ker ne sodelujejo pri drogi, orožju, pranju denarja,……!!!!!!!!!!!!!!!! In policija z IĆ-i pomaga!

 • tarantela

  Tole s ptičjimi iztrebki ni nič kaj redek “okras”. Marsikje se proti prevelikem razmnoževanju golobov borijo na različne načine. Eden je tudi prepoved hranjenja golobov, kar pa je pripravilo nekaj zelo glasnih babnic da so dvignile krik in vik, češ, kako kruti so občinarji. Menim, da je kaznovanje s plačilom kazni za hranjenje golobov čisto v redu, če nočemo imeti jate teh ptic povsod, Ampak pri nas imamo pri vsaki stvari mini civilne skupine, ki se zaradi kavazidemokracije in neodločnih politikov lahko uveljavljajo proti še tako pametni odločitvi.

 • domovina mili dom

  Kar ptiči ne “oserjejo”,
  levičarji z telesnimi izločki označijo.
  Pa naj bo rjav,
  še bolje rdeč.

  Tud z dvigom noge pride prav,
  samo, da olajša se rdeči nepridiprav.

 • noname

  NI SE mu uspelo še dogovorit za 10% plačila od čistilnega servisa! Je ceno nabil, pa kljub temu ne ide….

 • soc

  Kaj pa ima Janković z Vodnikom, Bleiweissom, Jurčičem? Slovenstvom?

  Naredil je pa lep objekt za srbsko pravoslavno cerkev, zdaj gradi še velikiiiiiko večjega za muslimane.

 • antimur

  Tej pol pečeni pleskavici ne samo da ni do slovenske kulturne dediščine, on je celo sovražen do vsega, kar je slovenskega. V kolikor ga ne bo politika ustavila, ga bomo morali slovenski domoljubi, to ni več res, kaj si vse dovoli ta kučanistični levi fašist.

 • Bošta Dr. Dre

  Ha ha ha..
  Če bo NOVA24 delala članke o dreku ???
  Pa kaj res ni o čem drugem snemat, Zoki ima veliko več mučk, kot pa drek na britofu…
  Ali ne znate ali pa nečete in ne smete delat pravih člankov, ta z drekom je malo bosa, kaj ma Zoki s tem ???

  • rubec

   Pa gde si dosad Dosta Zst. Bre? Jesi li pukovniku pofarbo jaja pa da opet nagradno ušičariš a?

   • Bošta Dr. Dre

    Ja rubek, kaj mata z XTECEJOM kosilo na psihijatriji ??? Wifi dela ??

  • stajerc5

   Ce bi naredili DNA analizo, bi ugotovili, da je v mocvirju najvec opankarjevega dreka.

   • Bošta Dr. Dre

    Ampak a ti misliš, da ljudi zanima DREK ?????
    Če zanima tebe lahko greš delat na VOKO… Boš cele dneve pumpo drek…

    Novinarstvo je nekaj drugega… Milijarde so šle znano kam….

 • Pero Skavt

  SICER PA ZOKI PO CELI LJUBLJANI PUŠĆA SVOJE….

  • Breiva

   Prej sem dal moj odgovor pod napačen post.

   Imaš prav, markira Ljubljano kot pes, ki se vsakih 5 metrov polula. Ne veliko, samo par kapljic je dovolj, da smrdi daleč naokoli.

 • Poštenje velja

  srbska posla , srbski standard in kultura; vsi pametni in lepi zadaj pa en sam dreka. Kot naša podalpsko srbska vukojebina, Nima smisla gotovi smo!

  • Breiva

   Imaš prav, markira Ljubljano kot pes, ki se vsakih 5 metrov polula. Ne veliko, samo per kaplic je dovolj, da smrdi daleč naokoli.

 • pokvarjeniSvet

  Ljubljana se srbizira počasi bo že to 100% srbsko mesto…nema više Slovenije tamo….dobivajo pa denar ta srbska mafija od nas celotne Slovenije….je to normalno ?

  • Dimitri

   Upam samo, da se srbska Ljubljana (ex slovenska Lublana) odcepi od te države in tam razglasi srbski/avarski pašaluk, oz. državo in naj nas za vselej pustijo na miru.

   • pokvarjeniSvet

    Naj se tvoj komentar uresniči v realnosti, brat.

   • pokvarjeniSvet

    ne bodo ker sedaj preko centralizacije Slovenije izbrabljajo Ljubljano kot prestolnico da celotni denar iz celotne Slovenije gre k njim, torej nas parizitirajo.

    Zakaj misliš da se jim toliko gre za centralizacijo in so močno proti decentralizaciji.

    Če imaš ti vse glaven ustanove v LJ in tam imaš nadvlado tako imaš pod kontrolo celo državo.

    Oni se ravno zavazemajo za razdrobeljenost in čimvečje število manjših občin….samo da nebo zveznih dežel ali kantonov ker pol ne morejo ostalim regijam po državi krast.

    Jaz sem takoj pogruntal njihovo taktiko.

   • Slovenka

    Dragi Dimitri, moje želje so enake tvojim, presrečna sem, da nisem osamljena v svojem preziru do srbo-slavskega mesta, ki se brez sramu razglaša za slovensko prestolnico in ožema vso Slovenijo kot sočno limono. Svoje želje, da Ljubljana ne bi bila več del Slovenije, sem na NoviTV izrazila vsaj desetkrat. Sem pa najine obojestranske želje oblikovala v pesniški obliki. Beri in oceni.

    V Sloveniji obstaja gnila čebula,
    prava gnojna bula.
    To je Ljubljana prodana,
    stehtana, zagobezdana,
    bolana, zaznamovana,
    izdana,
    hudiču zapisana,
    od poštenih Slovencev odpisana.

    Njena sodišča
    navadna so smetišča,
    dodaj še RTV,
    ki svojevrstni je WC,
    sprostituirana beznica,
    parazitska prasica,
    v primerjavi s katero
    vsaka luknja zvezda je Danica,
    kjer TV prostituti
    so komunistični aduti
    in kjer za izvedeno naročilo,
    dobi bogato se plačilo,
    čim nemarnejša je svinjarija,
    večja je na koncu bogatija.
    Če se pridela zguba, nič ne de,
    saj zanjo vsi Slovenci poskrbe,
    naročnino plačujemo prav vsi,
    tudi tisti,
    ki se nam gnusijo RTV laži.

    Slavnih Slovencev spomeniki
    so le še boljših časov nemi kriki,
    in Navje, nekoč pietete središče,
    je danes za ptiče stranišče.
    Bog nebeški, hvala tebi,
    da si Plečnika vzel k sebi,
    da si mu prihranil bolečino
    ob pogledu na razvalino,
    ko se je nekdanje umetniško svetišče
    spremenilo v nagnusno smetišče.
    Nasprotno pa Parada je ponosa
    vredna oblastniškega zanosa,
    s katerim se samo še multi-kulti kosa,
    medtem do slovenstvo ni dostojnega odnosa.

    Ljubljana,
    Jugi žrtvovana,
    mesto brez slovenske si zastave,
    brez morale prave,
    brez poštenja,
    brez hrepenenja,
    brez vesti,
    brez časti
    in na žalost tudi brez denarnih skrbi,
    ker te vsa Slovenija zalaga,
    čeprav proti-slovenska si nesnaga.
    Iz Slovencev se norčuješ,
    denarja prejemati od njih se ne sramuješ.

    Toda ni še vse izgubljeno,
    če, Ljubljančani, mislite pošteno.
    Na Gradu izobesite zastavo
    in pokažite domoljubje pravo.
    Če na občini za čiščenje spomenikov denarja ni,
    ga zberite pač vi
    in pokažite oblasti,
    da je pri vas slovenstvo v časti.
    Pokažite, da Slovenci ste zavedni
    in da ste državnega središča vredni.
    Na volitvah se obnašajte vzorno in odgovorno
    in si izberite oblast,
    ki vam bo povrnila čast,
    oblast, ki ve,
    kaj prestolnici spodobi se.
    Vzemite se v roke,
    ustavite umiranje na obroke!
    Če to storite,
    pri Slovencih spet ugled si pridobite.

    Počistite nesnago
    ali pa pojdite k vragu,
    če tako ljubite Jugo,
    ki vam pripravlja trugo,
    ki vas ponižuje,
    sama pa na vaš račun dobičke kuje,
    se speljite iz naše domovine,
    ki ne rabi vaše jalove ledine.
    Bodite neodvisna država,
    kar bo za vas zabava prava,
    ko boste spoznali,
    da preostali Slovenci nismo tako zaostali,
    da bi noč in dan vaše račune plačevali,
    vi bi se nam pa v obraz smejali
    in se iz slovenstva norčevali.
    Okoli Ljubljane postavite visoki zid,
    da vas preostala Slovenija ne bo jemala v vid.

    Za prestolnico izberimo pošteno slovensko mesto,
    Ljubljano vrzimo na cesto
    in z njo naj se pobero iz Slovenije vsi,
    ki jim slovenstvo ne diši.
    ”Marš na Drino”
    primerna godba je za njih edino.

    Brez tega bremena,
    se nam bodo izboljšala vremena
    in spet pošten Slovenec bo
    hodil po Sloveniji z dvignjeno glavo.

    Baje te vesolje usliši, če svojo željo dovolj vztrajno ponavljaš, in ker je moja želja poštena, upam, da me bo nebo uslišalo. Slovenija take prestolnice ne rabi.

 • xtc

  Zakaj bi se Srb sekiral za slovensko dediščin že v yUGI SO NAS HOTELI POJUŽNAČITI:

 • Anthon

  Beton, popravila, drage naložbe so deloma pomembne, še posebej, ker vsaj ženske županske predhodnice vsega tega niso dojemale. Vendar največja stvar, ki bi naredila Ljubljano za pravo, resno evropsko prestolnico, pa ni (samo) to. Slovenski in evropski župan bi moral imeti globok občutek in smisel za slovensko kulturo, vero, običaje. Današnji je žal zaznal samo najslabšo, skoraj ogabno slovensko lastnost, to je nekritično posnemanje tujega, in dela na tem. Njega ne boli, nas pa.

 • janez.pokoncni

  “Janković se požvižga na kulturno dediščino”

  Pravi naslov : Janković se požvižga na SLOVENSKO kulturno dediščino.
  Kako pa nas skrbi za srbsko kulturno dediščino? Bolj malo? Torej ni Jankoviću v bistvu kaj za očitati. Tako kot nas skrbi za srbske relikvije, skrbi Srbe za slovenske.

  • Anthon

   Zgrešen point, saj mi nimamo svojega človeka za župana v Beogradu.

   • janez.pokoncni

    Verjetno zato, ker imajo srbi svojih barab za izvoz in so barabe prepovedali uvažati.

    btw.,
    Anthon pazi, da te kdo ne ukrade. Zadnje čase takšni z nadpovprečno intelektualnimi izjavami kar izginejo. Puf, in ga ni več.

 • Krtača17

  Na tromostovje bi se poleg spomenika Prešernu recimo zelo dobro podal še spomenik fahreti jahić….

  • samsara

   Pred magistratom pa bi Robbov vodnjak morda poćasi že llahko nadomestilli s spomenikom kakemu guslarju ali pa kar skupini trubaćev.

 • samsara

  Važno je le to, da so v Kranjski gori postavili spomenik Srbu Muhajlu Pupinu, kateremu naj bi baje Slovenici morali biti nekaj hvaležni.

 • renee

  Za jankovića so tile slovenski veljaki španska vas ,ker se mu niti ne sanja kaj so bili !

 • Anton

  važn je da se častijo obeležja, spomeniki

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_slovenskih_narodnih_herojev

  pa smo srečni in zadovoljni:)

  sarkazem press!

 • janez zorman

  Zokitova kulturna dediščina je še v gradnji.

 • Tanja Bor

  Čestitam za članek. Všeč mi je, da ste opozorili na zanemarjen spomenik, ki je lep odraz naše družbe.

 • piko8

  Salatarjeva balkanska kultura se lahko vidi v podrtiji v stozicah, vsega kar se ta bakanc loti je eno samo sranje!!

 • Slovenec 33

  Če ga vprašate, kaj je to kultura, boste dobili odgovor, pojma nimam, a se to na kruh namaže?

 • sunday

  jasnoje, da za srba ni kulturne dediščine v sloveniji – kako naj tujec ceni našo kulturno dediščino, saj ni prišel v slovenijo zato, ampak zato da “zaradi” – in tudi o tem naj razmišljajo tisti, ki so ga izvolili!!!

 • Unikatna

  Sramota za zeleno prestolnico!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!