[VIDEO] Pediater iz Maribora: Pacient mora imeti izbiro in odločati o tem, kdo bo dobil njegov denar

Igor Dovnik (Foto: SDS)

Pediater iz Maribora Igor Dovnik opozarja, da se s preplačevanjem in korupcijo izgublja dragocen denar, ki ga je v zdravstvu vedno premalo.

Igor Dovnik je pediater že 17 let, zdravnik še nekaj let več. Opozarja, da se že skozi vsa leta kot temeljna težava kaže pomanjkanje vseh, ki delajo na primarnem nivoju. “Pediatrija je bila nekaj časa zapostavljena, ker država ni točno vedela, če jo želi ohraniti na primarnem nivoju ali jo ukiniti,” zato nekaj let sploh ni bilo specializacij na tem področju. V zadnjem času se stanje nekoliko izboljšuje, več mladih zdravnikov bo razbremenilo to pomanjkanje, vendar ne za dolgo, saj je povprečna starost pediatrov blizu 60 let, zato bo po njihovi upokojitvi stanje spet slabše, če se mreža ne bo popolnjevala.

“Pacient mora postati središče dogajanja v zdravstvu, imeti mora izbiro, kam bo šel in s tem odločati, kdo bo dobil denar,” izpostavlja pediater Dovnik in dodaja, da že dolga leta lahko poslušamo, kako naj bi denar sledil pacientu, pa to nikoli ni bilo izpeljano. Izrazil je prepričanje, da potrebujemo konkurenco izvajalcev, katere je zelo malo in še to novi zakon o zdravstveni dejavnosti ukinja. Tudi koncesionarji so del javnega zdravstva, ministrica Kolar Celarčeva pa besedo javno zdravje zlorablja zgolj za javne zavode. “Celoten manever reforme, ki ni reforma, je šel v smeri, da bo omogočen nadaljnji obstoj nekaterih zavodov, ki bi v normalnih tržnih pogojih morali biti nelikvidni in propasti, s tem pa se ohranja poraba denarja za stvari, ki niso zdravstvene storitve, in korupcija,” je kritičen Dovnik.

Po njegovem mnenju potrebujemo konkurenco tudi na plačniški strani. Vsi, ki delujejo na trgu, pa morajo imeti enakopravne in enakovredne pogoje za delovanje. “Trdim, ne samo jaz, to je pristop celotne Evrope, da so zdravstvene storitve gospodarska dejavnost posebnega pomena, zato tudi posebej regulirana,” je še dejal. To pomeni, da tisti, ki delujejo z javnimi sredstvi, morajo imeti na trgu enake pogoje, potrebne pa so številne spremembe, da se pride do tega. “Če je volja in če se ve, da je denarja v zdravstvu premalo, da bi vsi dobili vse takoj, potem je treba tega, ki ga zberemo, izjemno pomembno skrbno porabljati tako, da je pacient osrednji dejavnik,” še poudarja Dovnik in dodaja, da bo denarja vedno premalo, saj ga zdravstvo lahko ogromno porabi, če se ta izgublja v korupciji in stvareh, ko preplačujemo nekaj, kar v razvitem svetu dobijo ceneje, pa se s tem izgublja več kot dragocen denar, zato je treba temu narediti konec.

J. F.

 • traktor

  Kurc vas gleda in vaš socializem.

 • Soave

  ” Izrazil je prepričanje, da potrebujemo konkurenco izvajalcev,”

  Konkurenca !! Vedno in prav povsodi je glavna vzpodbuda človeka, da še več in bolje dela, za kar se je pač odločil.
  Toliko nebuloz, kot jih je sproducirala ta vlada, jih ni še nobena. Krona je seveda ministrstvo za zdravje. Tam mora res smrdeti do neba !! A nikoli ne bomo izvedeli, kaj se dogaja, saj jim je prva skrb zaslužek.
  Ko pa je že govora o naših malčkih, pa pripenjam dober članek.
  O malčkih, mojstru Mihi in gasilcu z imenom Samo !! Le vzemite si čas in preberite.

  https://www.domovina.je/kaj-sta-zagresila-gasilec-samo-in-mojster-miha-da-so-ju-umaknili-s-programa/

 • Franc Šink

  Oni bi hoteli da pacient če tudi je dojenček soodloča kako z denarjem.Malo za šalo še več pa zares!!!

  • AlojzZ

   Dojenček ni opravilno sposoben, zato naj odločajo starši. Pravzaprav vse odločajo starši. Že odločajo.

   • Franc Šink

    Da ampak tako piše.

 • Anton

  če neb blo komunistov vsa ta leta na oblasti tud teh pizdarij in pomanjkanja sredstev v pokojninski in zdravstveni blagajni in še kaki drugi nebi bilo v tolikšni meri/sploh, toliko o tem

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!