[VIDEO] V 82. letu starosti umrl t. i. kosovski Mandela in dolgoletni aktivist za človekove pravice Adem Demaci

Adem Demaci (vir twitter)

Nekdanji dolgoletni kosovski politični zapornik Adem Demaci, ki je med kosovskimi Albanci zaradi svojega dolgoletnega odpora srbski oblasti veljal za kosovskega Nelsona Mandelo, je v četrtek umrl v 82. letu starosti.

Adem Demaci je v času komunistične Jugoslavije preživel 28 let v srbskih zaporih. Za večinsko albansko prebivalstvo je po pisanju Slobodne Dalmacije veljal za “simbol boja proti komunistični Jugoslaviji in kasneje Srbiji”, saj se je zavzemal za več pravic in neodvisnost Kosova, ki je bilo takrat jugoslovanska pokrajina.

“Težko je sprejeti, da je simbol našega odpora odšel. Vedno je bil nezlomljiv in dosleden v soočenju z vsakršnimi izzivi,” je na Facebooku zapisal kosovski predsednik Hashim Thaci. V Kosovu so zaradi Demacijeve smrti razglasili tridnevno žalovanje.

28 let dolgo politično zaporništvo
Ko so Demacija leta 1990 spustili iz zapora, je do leta 1995 deloval kot aktivist za človekove pravice in opozarjal na kršitve pod režimom Slobodana Miloševića. Evropski parlament mu je leta 1991 za njegov boj za človekove pravice podelil nagrado Andreja Saharova. Konec 90-ih je Demaci postal vodja političnega odreda Kosovske osvobodilne vojske, ki se je borila proti Miloševićevem režimu. Kosovo je svojo neodvisnost razglasilo leta 2008, do zdaj pa je državo priznalo 115 držav po svetu, od tega 23 članice EU.

Kot dolgoletni politični zapornik je Demaci leta 2014 izrazil podporo po krivem zaprtemu Janezu Janši in ljudem, ki so s protesti vztrajali pred sodiščem, dokler ni bil prvak SDS-a spet na svobodi. Takrat je Demaci po poročanju Reporterja vztrajnikom sporočil: “Ne branite samo Janeza Janše in Slovenije, ampak tudi Evropo in cel svet.”

Oblast ga je s preganjanjem spremenila v heroja
Svoje spomine na dolgoletne boje je Demaci delil tudi na javni tribuni Odbora 2014, ki se zavzema za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Povedal je, kako je zaradi svoje neuklonljivosti pred komunističnim režimom moral v zapor. Kako je bil zaradi svojega vztrajanja, da si tudi Albanci v Kosovu zaslužijo svoje pravice, dolga leta preganjan. Sodišče je takrat naredilo napako in ga naredilo za heroja.

“Dejal sem, da nam pripada, da se odcepimo od Jugoslavije in združimo z materjo Albancev. Obsodili so me na tri leta zapora. Pol dvorane je jokalo, saj so Albanci prvič slišali, da kdo tako govori na sodišču. Tako se je začelo moje življenje iz zapora v zapor.” Vseeno je Demaci dočakal izpolnitev svojih dolgoletnih prizadevanj, neodvisno Kosovo. Umrl je v 82. letu starosti.

Ivan Šokić

 • Caetano

  Poklon! Tudi v primeru Patria je branil obsojence, ki jim je sodila ista klika ki je bila aktualna tudi prej pod udbovsko diktaturo.

 • УДБА

  Koga zanima eden zločinski šiptar? :)

  PS: Aja, on je v sorodu z Janšo. :)

  • xtc

   Končno gredo Sr bini na mere Pašaluka ,ki jim pripada že od nekdaj,še Trump in Putin njih bosta v dogovoru malce zmanjšala-TAKO JE PRAV.

   • BorisDe

    Pripada že od nekdaj? Zgodovino in pa karte v roke obrezanec in pa poglej kaj vse je imela Srbija in njeno kraljevstvo že od nekdaj, glede “pašaluka” pa ti povem, da to govorijo samo hrčki in pa šiptarji, saj so to njihove mokre sanje, zato predvidevam da si infiltriran hrčko-musli seronja. Lahko nam ga samo povlečete 10x vsi skupaj, kot to že znate in imate prakso s tem. Rang tvoje kulturne dediščine in zgodovine/znanstvenikov ter književnikov je enak “0” proti Srbiji, samo v vednost, ampak Srb ti nikoli ne bo šel to govoriti, dokler ga ne napadeš javno in misliš da si neko “jaje”. Ti si recimo nekje na nivoju amebe proti Srbom in njihovi bogati zgodovini. Pašaluk ti bo ratal, ko ti Srbi stisnejo Bosno in jo naredijo zopet Srbsko kot nekoč, ko so jo vodili samo Srbski kralji. Si slišal majmune muslimanski-ustaški ali karkoli že si, najverjetneje balija posrana, poglej na netu kdo je vodil Bosno in za koga se je imel in kaj je rekel da so njegovi predniki (Rekel je da so predniki njegovi Nemanjići), na tvojo žalost so to vedno bili Srbi in Slovani, pač sprijazni se da si mala ameba proti njim in sanjaj o “pašaluku” še naprej poturico ena obrezana.

    • УДБА

     Bravo! :)

     PS: Se iskreno opravičujem za prejšnjič. Narobe sem vas precenila. :)

     • BorisDe

      Se žal ne ujemamo še vedno UDBA in sicer po trenutni partijski pripadnosti. Ocenil sem, da kot moderen državljan in ker ima vsak svojo državo, da ideja o “Jugoslaviji” ne bo več pila vode in tudi bolje je tako. Npr. Srbi so se že enkrat zafrknili in z večjim ozemljem šli v to bratsko unijo in na koncu so postali manjši in vsi te “kristjani Slovani”, ki bi morali držati skupaj, so jih nategnili po celi črti, večinoma so to bili vatikanoidi proti pravoslavcem pa še podpirali so muslimane in demonizirali Srbijo kot eno in edino “krivo” s strani demokratov-liberalcev s severa in zahoda (ZDA, VB CNN/BBC). Zgodovine kot take pa se zavedam in vem kdo je bil zmagovalec, torej “rdeča zvezda”, veliko Rusov (takrat z imenom Sovjeti) okoli 22mio+ je stradalo za našo svobodo in da nismo okupirani Slovani, tega se ne da spremeniti in tako pač je, ker zmagovalec piše zgodovino. Fašizem in nacizem naj bi “premagali” pa je le ta v novi preobleki in sam sem mnenja, da je tokrat čas za desnico proti invaziji te tretje entitete muslimanov-šeriatovcev k nam in ZA državljane Slovenije proti levofašistom, ki dopuščajo to invazijo in za desnico zato, ker je za družino in družinske vrednote (ne pa 2mamice in 2očeta v literaturo kot “sprejemljivo”). Tudi sama cerkev je poleg napak v osnovi za DRUŽINO. Najhujši so trenutno te “zaostali komunisti”, ki imajo še vedno radi multi-kulti in krajo denarja ter tisto večino v parlamentu, zato podpirajo vse hudiče levo-fašiste/lgbt in ostale sprijenc za GLASOVE. Kaj dobimo potem? Potem dobimo teroristično celico džamijo sredi Ljubljane (vodeno s strani najbolj radikalnih vahabitov šeriatovcev iz Bosne in Katarja ter Turčije), dobimo mavrično zastavo sprijencev na Ljubljanski grad namesto SLOVENSKE zastave. Ker imam v Sloveniji vse je to edina logična izbira zame, ne zanimajo me Hrvaška, Srbija, Črna gora, Makedonija in ostale države naokoli, ampak kako bo življenje lepše meni in moji družini kot državljanom Slovenije, zato sem za Janšo in Jelinčiča, najbolj pametna izbira, saj so “nacionalisti”. Dejstvo pa je tudi to, da so partizani res delali zločine (tiste nad ustaši ne obsojam) in pa da “komunistov” ni več pri nas. Tudi Rusija več nima komunizem (dobijo max do 20% glasov vsako leto, torej 80% je proti njim). Govorim realna dejstva, zato to gledaj s te perspektive. Desnica je TRENUTNO najboljša izbira, ker vem da SD/SMC niso naredili nič, da bi nam bilo bolje, ampak so celo privedli do invazije in peder-bala parad. Putin je parado sprijenosti prepovedal za 100 let v Moskvi. V vednost.

     • Škof Peter Štumpf

      S tem kar ste povedali se 90% strinjam. Še vedno pa ne morem podpirati Janše, kateri ne obsoja ustašev, domobrancev,… smo videli na proslavi Hrvaške reprezentance, kjer so poslanci SDS-a podpirali Tompsona in njegovo petje o klanju Srbov. Da ne govorim o njihovem sovraštvu do Srbov in ljubezni do Albancev, Ustašev. Strinjam pa se, da Slovenija rabi desno vlado, ampak v SLO, trenutno ni normalne desne vlade. :)

      PS: Pišem, kot UDBA, zato, ker mi je Nova24TV, 10 min nazaj blokirala profil. :)
      PS: CCCC :)

     • BorisDe

      Jaz tega nisem videl, če pa že pa dejansko do neke mere ne morem nič pri tem, mene v osnovi zanima da bodo tudi te “domobranci” naredili kaj boljšega zase in za svoje državljane s SLO potnim listom. Tudi če pri tem zagovarjajo ultra-nacionalizem, je to v današnjem času za naše dobro, saj ostalim tujim invazivnim vrstam onemogočajo spreminjati zakone ŽE samostojne in dobre države, kjer se živi po EU načelih/tradiciji/kulturi. Žalostno je edino to, da če je to res kar si napisal, da Slovenci ne poznajo razlik med “domobranci s koncentracijskimi taborišči / domobranci brez koncentracijskih taborišč” in je razlika med “braniti dom” ali pa “delati zločine in brutalno moriti”. Ustaši niso bili dobri v nobenem primeru, saj so pobijali vse ne-Hrvate s ciljem etničnega čiščenja in nadvlade. Ustaši niso domobranci, ampak “domoVZEMCI” barbari, katere je podpiral Vatikan in takratni Hitler proti “komunistom”.

 • Silka

  Mandela je bil samo eden, vse drugo je zloraba njegovega imena. Kosovskega Mandela, kot piše v naslovu preprosto ni.

 • lado

  POŠTENI UMIRAJO , SAMO MURGELSKI VAMPIRSI KANIBAL BO MORAL PONUJNI POTI V PEKU !!!! SICER PA IMATE RADI RDEČE BANDE , PA UŽIVAJTE ,NE BOTE DOLGO ,B O KMALU JOK IN STOK !!!!!!!!!!! PEDERSKO SAMOMORICI IN MORILCI NARODA !!!!!!!!! ŽAVBI JE NAZAJ , ZDAJ BO VESELO V PŠAJNOVICI , DA NAREDIJO NAČRT , KAM NAJPREJ NA “OBISK ” !! PRIJAVITE SE ZA GOSTOLJUBJE !!!!! KRETENI ; BRIGA VAS ZA VAAAAŠEEE POTOMCEEEEEEEEE !!! A NEEEEEEEEE !!!!!!!!??????????

  • črnaovca

   Na strani 300 knjige To so svete krave Mrkaić piše: »Čeprav Janša ni primerljiv s Kučanom, je po moje zelo sporna osebnost. Zares verjame v svojo brezmadežno podobo in se ima za velikega poštenjaka. S tem, ko se tako slepi, si gradi obrambni zid pred razkrojem lastne osebnosti. Prav zato je Janša izjemno nevaren človek: kljub vsem stvarem, ki jih je do zdaj zgrešil, se ima za moralnega človeka. V resnici pa je prav on eden izmed tistih ljudi brez načel, ki so pripravljeni za nekaj odstotkov glasov več in za ponovni mandat sesanja državnih podjetij v slogu rajnke LDS zamenjati ideologijo, prijatelje in pajdaše. Samoprevara pa mu je potrebna samo zato, da se ne bi psihično sesul – če bi se zavedel globine svojega moralnega propada, bi se verjetno vrgel v brezno! Tudi zato ima Janša okoli sebe večinoma pudlje in kimavce, ne pa ljudi, ki bi mu resno oporekali…«

   • Caetano

    Cisto napacna ocena Jansa je velik borec in ne nekdo, ki bi kar tako spreminjal stalisca.

   • samotoje

    In kako kaj Mrkaićevo zdravje? Je že na prozacu?

 • xtc

  Dokalal je samostojno Kosovo,potem ,ko so ga Srbi po porazu na kosovem polju izgubili nato pa še dokončno razprodali za denar Albancem.

  • BorisDe

   Kosovo še ni samostojno voluharski žid, ni še konec sage, zato ker ga Srbija ni priznala in ga tudi nikoli ne bo. Nič ga niso izgubili, so ga kasneje ko so premagali Ottomane kar lepo vrnili v sklop Srbije in takratna vojska Jugoslavije je nizala zmago za zmago nad šiptarskimi-jewSA ovk teroristi tam. Dejansko te Albanci niso imeli niti ene zmage proti Jugo vojski, vedno so popušili, morali so jim pomagati clinton in pa čarovnica madeline albright ter ostali.

   • Slovenc

    Skoda zivcev za take. Bolje se zrelaksiraj in spij eno lasko…

    • УДБА

     Kako Laško! :)

     PS: Pivo Komunajzer je najboljše. Pa še “ta desnim” se meša. :)

     • BorisDe

      Bom stolkel ene 2 komunajzerja danes :D

  • Slovenc

   Ko dol poci bote sele vidli kaj je to cistilna akcija…

 • Olga2345

  Adem Demaci je biološki stric od našega Janeza Janše. Naj počiva v miru.

  • Franc Šink

   Postajaš kurbica.

   • Zgornji

    Torej sta že spet Dve Olgi tule ..

 • Slovenc

  Umrl je veliki brat celavega kosovarja jajota. Pa btw. Mandela je bil vecji kriminalc kot tito… Oh vasi svetniki. Od hitlerja do mandele. Crnisrahcniki pac…..

 • hle

  A je umrl v Ljubljani da tole spada med domače novice al smo že postali del šiptarije je pa še ena podobnost z Mandelo njuni nasledniki postajajo še bistveno hujši kot so bili tisti ki so ju preganjali

  • Caetano

   Bil je posten in je podprl Janso, ko je bil ta ponovno politicni zapornik po procesu Patria. Zato mu pripada ustrezno mesto in pozornost. 28 let je prezivel v temnicah Titove udbe.

   • hle

    A sem mogoče napisal da ni bil pošten le tega da je to tukaj kot domača novica ne razumem

    • sprehajalec

     Hle, pogojni refleks iz JNA ob omembi Šiptarja?

 • Hun

  Kosovo kar cveti po Titu…postenje na vsakem koraku..

 • RATATA

  V bistvu je bil jugoslovanski palestinec v srbski pokrajini.

 • večni srb

  Tudi albanci v Albaniji si zaslužijo človekove pravice!
  Mogoče se bodo potem nehali množiti kot zajci in seliti po celi Evropi.
  Če je bil kdo terorist, je bil to ta tip, za polovico kosovskih prebivalcev je bil navadna baraba, ampak tistih albancev skoraj ni več tam, prav zaradi njega. Kosovo je tipična albanska okupacija, pod okriljem nato soldateske, prej ali kasneje se bodo stvari spet začele obračati v korist avtohtonih srbov.
  lbanci so Kosovo okupirali kot domnevni potomci ilirov, ki jih že tisočletja ni več, v resnici so ostanki turških vpadov.

  • Jurko

   Le kako ti ni jasno da so v Beogradu vse od leta 1987 zganjali hudo represijo nad Albanci na Kosovu. Ljudje so se morali masovno izseljevati. Problemi ki so danes tam so v glavnem zaradi te politike.

   • sprehajalec

    Ne od 1987. Od 1913, ko je Srpska vojska vkorakala na Kosovo.

    Novejše obdobje je pa 1982. Slišal sem izpovedi slovenskih tankistov na služenju v JNA na demonstracijah v Prištini. Ukaz je bil gazi, samo gazi.

    Sedaj se pa reveže delajo. kako znano in že videno….

    • Jurko

     No ampak v SFRJ so imeli vsaj avtonomijo od leta 1974. Kardelj je zagovarjal Leninov princip naj komunisti doma dušijo nacionalizem v centralnih organih države pa naj branijo narodne interese pred centralističnimi težnjami. Saj ne da je idealno to samo je pa delovalo kolikor toliko. Šele ko je srbska partija pod Miloševičem opustila Kardeljev princip so se zadeve v Jugoslaviji bolj resno zapletle. Drugače pa Spreho nič ne poveš na axis forumih na moje teme. XD

     • sprehajalec

      Drugače pa Spreho nič ne poveš na axis forumih na moje teme.

      Saj drugi tudi ne….

      No ampak v SFRJ so imeli vsaj avtonomijo od leta 1974

      Do leta 1981 s prvimi demonstracijami. Kardeljevi družbeni eksperimenti se pač niso obnesli.

 • Krtača 20

  Kva to janša objokuje šiptarsko žlahto? Kosovski častni doktor….hahahaha

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!