[VIDEO]: “Zoran ne dela, Zoran krade!” – Razkrivamo, kako je ljubljanski župan izigral družino Jernejc in čez privatno zemljo gradil svoje Stožice!

Zoran Janković (Foto: STA)

Potem ko smo v prejšnji epizodi razkrili nezakonito početje Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića pri projektu Kanal C0, ki bi ga radi nezakonito speljali čez privatna zemljišča, kjer sploh nimajo urejenih gradbenih in služnostnih dovoljenj, se nam je oglasilo še več lastnikov zemljišč v mestni občini ljubljana, ki se v bitki z ljubljanskim šerifom počutijo povsem nemočne, v njihovih primerih pa odpoveduje tudi pravna država. Vas zanima, kako je Zoran Janković nezakonito izgradil kolesarsko stezo mimo Stožic čez privatna zemljišča in nikogar nič vprašal? O tem so v torkovi oddaji Drugorazredni spregovorili člani družine Jernejc.

Povezava do video prispevka o Jankovićevih balkanskih obračunih s svojimi meščani:

Družina Jernejc ima svoje zemljišče neposredno ob Vojkovi cesti, le streljaj od športnega parka Stožice, ki si ga je pred dobrim desetletjem zamislil Zoran Janković. Dvorana je morala biti zgrajena za vsako ceno, saj se je bližal konec njegovega prvega mandata in je občanom obljubil, da dvorana bo. Tista zemljišča, ki jih je ljubljanski župan nujno potreboval, je občina nemudoma odkupila za pravično ceno, po tržni vrednosti. Drugačna je bila zgodba naših sogovornikov, katerih zemljišče je nekoliko oddaljeno od dvorane, a še vedno toliko blizu, da kmetijska dejavnost tam ni več mogoča. Občina bi morala zemljo odkupiti že pred desetimi leti, kar je sprva tudi nameravala.

“Na občini so nam vse obljubili, da bodo zemljo odkupili po tržni vrednosti, za ceno, ki so jo plačali tudi za druga zemljišča, kjer danes stoji dvorana. A ko so papirji prišli do Zorana Jankovića, se je vse ustavilo. Delavka, zadolžena za pogajanje s kmeti, nam je dejala, da dogovor odpade, saj župan ni za to. Morali smo na sestanek z njim, kjer pa se ni želel pogovarjati z nami. Povedal nam je, kakšna je cena zemljišč in nas odpravil z besedami vzemi ali pusti ter zagrozil, da nas bo razlastil, če ne pristanemo,” se spominja Uroš Jernejc, ki cene, razumljivo, ni želel sprejeti.

Uroš Jernejc, lastnik zemljišča (Foto: Nova24TV)

Balkan: Občina si je vzela del parcele, kolesarko stezo pa vseeno speljala tudi čez privatno zemljo
Toda Janković ni potreboval celotne parcele, temveč samo del nje, da bi si mimo dvorane zgradil kolesarsko stezo, ki so jo po letih tožb na sodišču – čeprav je zadeva še vedno na sodišču – uradno odprli letos spomladi. Ker občina ni odkupila celotne zemlje, temveč le del nje, je zemlja družine Jernejc ostala ujeta med asfaltom in dvorano, brez prave vrednosti. Uroš Jernejc sicer pravi, da je bila razlastitev nezakonita, saj v zakonu jasno piše, da če ima investitor možnost projekt izpeljati po svojem zemljišču, se možnosti razlastitve ne sme poslužiti. Okrog dvorane pa je dovolj prostora, da bi stezo speljal drugače, a tega ni storil.

Naši sogovorniki se bojijo, da bo s svojim početjem samo nadaljeval. “Tako pač Zoran dela. Najprej nas je razlastil zaradi kolesarske steze, potem nas bo zaradi kanalizacije in še česa tretjega, dokler si ne prilasti celotne zemlje,” pravi Uroš Jernejc. Njegov stric Anton nam potoži, da Janković, tudi v nasprotju z zakoni, ni uredil, da bi imeli Jernejčevi dostop do svoje zemlje. Ta je kot oaza sredi puščave ostala ujeta med asfaltom, če pa želijo kmetje s traktorjem na svojo parcelo, pa župan nadnje pošlje svoje mestne redarje, ki jim zaradi “onesnaževanja ceste” napišejo kazen. Na vprašanje, kaj si misli o Jankovićem sloganu “Zoran dela”, Anton Jernejc jasno pove: “Zoran krade, ne pa dela!”

Zemlja družine Jernejc je ujeta med kolesarsko stezo in dvorano ter tako ni vredna več počenega groša, saj mestni redarji ne pustijo, da bi kmetje s traktorjem prišli na parcelo, dovoza pa jim tudi niso uredili. (Foto. Nova24TV)

A to še zdaleč ni vse. Janković se ni zadovoljil s tistim, kar je na silo vzel. Kolesarska steza se je delno zgradila tudi na parceli, ki je še danes v lasti družine Jernejc. A župana očitno ne zanima, če je cesta preširoka, saj se zaveda, da bodo tožbe na sodiščih leta in leta. “V civiliziranem svetu vprašaš svojega soseda, ko gradiš, če lahko s stroji in delavci prečkaš njegovo zemljo. Mestna občina Ljubljana tega nikoli ni storila. Za nameček pa so geodeti ugotovili, da kolesarska steza sega na zemljo, ki je občina ni dobila z razlastitvijo,” pravi odvetnik naših sogovornikov Matej Verce.

Ena izmed odvetnic nasilno in nezakonito razlaščenih strank je tudi Lucija Šikovec Ušaj, ki je bila gostja voditelja Luke Svetine v torkovi epizodi oddaje Drugorazredni. (Foto: Nova24TV)

Kako je župan s prevaro izigral menjalno pogodbo: svojo zemljo je prenesel na državo
A tako pač dela Zoran Janković. Z očetom še enega našega sogovornika, Simona Jernejca, je pred leti podpisal menjalno pogodbo na drugi strani stožiške parcele, pri novem krožnem križišču, kjer je pridobil zemljo, medtem ko bi kmetje morali dobiti v zameno novo parcelo. A je še do danes niso, saj je Janković obljubljeno parcelo medtem, ko so ga Jernejčevi zaradi neizpolnjenih obveznosti tožili, prenesel na državo. “Izigral nas je. In nihče naj ne reče, da Zoran nima ničesar s Stožicami. Iz prve roke vam povem, da je ves čas prihajal nadzirat dela, ko se je dvorana gradila. Enkrat se je celo hotel vreči pod naš traktor, ko smo želeli na svojo parcelo,” še pove Simon Jernejc. Njegov stric Anton pa priznava, da si želi, da bi občina čimprej odkupila celotno parcelo: “Nič več ni vredna. Z njo imamo samo še stroške in vsak dan manj živcev!”

Če imate tudi vi svoj problem, nam pišite na elektronski naslov [email protected]. Naša ekipa bo zadevo preučila in morda predstavila v kateri izmed prihodnjih epizod. (Foto: Nova24TV)

Stožice so bile izjemno uspešen projekt za Ljubljano, je nazadnje na zaslišanju pred parlamentarno Logarjevo komisijo trdil župan Janković. V resnici pa se je zgodba končala z ogromno bančno luknjo, dolgovi, ki so jih prenesli na slabo banko. Pred dobrim mesecem je postala obtožnica proti njemu in še osmim soobtoženim v tej zadevi pravnomočna. Je bilo zaradi Stožic torej res potrebno uničiti ali povsem zagreniti življenja premnogih družin, kot je tudi v primeru Jernejčevih?

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]