Vlada Mira Cerarja laže, zavaja in manipulira s slovenskimi kmeti

Foto: STA

Ne samo v zdravstvu, ampak tudi v kmetijstvu se dogajajo podobne nepravilnosti. Že sama davčna blagajna je par tisočim kmetom onemogočila prodajati svoje proizvodne izdelke. “Se pravi, da če bi imeli normalno državo, bi moral minister, predsednik vlade ali pa varuh prehranske varnosti sprožiti kazenske postopke proti trgovcem, ki kupujejo hrano po Sloveniji, ki je nižja od proizvodne cene. To je, kot bi nekdo zaposlil delavca pod ceno, ki jo določa minimalna cena. To je kazenska ovadba,” je dejal samostojni kmet Ivan Bučar.

Ivan Bučar, inženir kmetijstva, tudi samostojni kmet, ki se izključno ukvarja s pridelavo zelenjave oziroma pridelavo hrane, je dejal, da je ena od nepravilnosti tudi davčna blagajna, ki je par tisočim onemogočila prodajati svoje proizvodne izdelke. “Te davčne blagajne so marsikoga odvrnile od prodaje, kajti vemo, da so kazni zelo visoke in so male kmete, ki so s to prodajo zaslužili 100 ali 200 evrov na mesec, s tem onemogočili, da bi lahko prodajali svoje pridelke.”

Na to so seveda opozarjali tudi v Državnem zboru in na Kmetijsko gozdarski zbornici. Vendar se te zadeve ne premaknejo. “Verjetno nas imajo kmete še vedno za kulake kot dolgih šestdeset let,” je na sejmu Narava-zdravje še dodal Bučar.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Obstoječa vlada laže in manipulira
Obstoječa vlada je podala podatek, da se zadosti s slovenskimi proizvodi kar 40-im odstotkom trga. Samostojni kmet Bućar pa pravi, da je to čista laž, saj že sam zakon pravi, da je v javnih naročilih dovoljeno 20 odstotkov lokalne in sezonske hrane. “To je čista manipulacija, ker sem tudi sam dobavitelj šolam in vrtcem v Grosuplju z okolico. In vem, kako se moram truditi. Res pa je, da je zakon prej predvideval, da morajo javni zavodi prednostno upoštevati živila z lokalnega okolja in sezonskih živil. To bi bil tisti zakon, ki bi omogočal kmetom in našim zadrugam preživetje. Prav tako pa bi našim staršem, otrokom, ki so v bolnišnicah in ki niso na trgu, zagotovil varno in kvalitetno hrano. Država trenutno pa tega ne dela.”

V Sloveniji ni moč rešiti tovrstne težave
Konkreten primer je pridelava zelenjave. To je deficitarna panoga, kajti kmetijska politika v to ni vlagala nič ali pa zelo malo. Prednostno sta bili obravnavani le panogi, kot sta mlekarstvo in živinoreja.

Vlada imam gluha ušesa
“Ampak panoga, ki bi omogočila 1000 novih delovnih mest, ta panoga je po deficitu. In še danes, ko smo to poslali zdajšnjemu predsedniku vlade – kako bi se lahko 1000 slovenskih ljudi zaposlilo, naletimo na gluha ušesa,” je povedal Ivan Bučar.  

Slovenska vlada ne dela na poštenih smernicah
Bučar tudi meni, da če jih ne predlagajo njihovi, jih avtomatsko dajo v šesti predal. In to za njega ni rešitev. “Jaz sem si vedno predstavljal kot veteran vojne za Slovenijo, da bo ta država delala na poštenih smernicah, na vrednotah, kot sta poštenje in delo. Pa vidim, da ni tako. Tako da mislim, da sem se leta 1991 zastonj boril.”

Slovensko hrano pripeljati v javne zavode ali na trg ni enostavno
Dejal je, da je tudi sam vodil kar nekaj projektov, v Republiko Slovenijo pa je pripeljal preko 2 milijona evrov evropskega denarja. In s temi promocijskimi aktivnostmi so naredili ogromno. Ker pa v Sloveniji nastanejo stroški proizvodnje, hrano pripeljati v javne zavode ali pa tudi na splošno na trg ni enostavno. Vsaka cena nekega proizvoda ima stroške in ti stroški so pri nas ovrednoteni, kot jih je ovrednotil Kmetijski inštitut Slovenije. Se pravi, neka trgovina ne more kupovati od kmeta krompir po 0,13 evra, če vemo, da je Kmetijski inštitut izračunal, da je proizvodna cena 0,18 evra.

“Če bi imeli normalno državo, bi moral minister ali predsednik vlade ali pa varuh prehranske varnosti sprožiti kazenske postopke proti trgovcem, ki kupujejo hrano po Sloveniji, ki je nižja od proizvodne cene. To je, kot bi nekdo zaposlil delavca pod ceno, ki jo določa minimalna cena. To je kazenska ovadba.”

Kdo je največja konkurenca slovenskemu kmetu?
Ključen problem je, ker je še zmeraj ključno merilo pri hrani najnižja cena. “Ker nekaj moramo vedeti. Hrana je specifična zadeva. To ni nakup panoja ali pa stola ali mize. Hrana gre v najbolj intimne dele našega telesa. In potrošnik se mora zavedati, kaj ta hrana pomeni. Se pravi hrana, ki je pridelana v Sloveniji, ima specifične stroške. In mi, slovenski kmetje, ne moremo biti konkurenčni italijanskim proizvajalcem, kjer dobi kmet za vsakega prebežnika iz Lampeduse 28 evrov od skupne evropske politike za fizično pomoč,” je povedal Bučar. Če tega prebežnika vzame in ga ima na svoji kmetiji, lahko z njim počne, kar želi. Po vsej verjetnosti pa prebežnik pri italijanskem kmetu dela tudi brezplačno.

“Kot davkoplačevalec imam pravico vedeti, kaj moj otrok je v šoli.”
Na 47. sejmu Narava-zdravje je Ivan Bučar pojasnil, da niso ekološki pridelovalci, temveč integrirani pridelovalci. Od sejma pa pričakujejo predvsem to, da jih kupci v Ljubljani z okolico prepoznajo, kajti v Ljubljani imajo tudi svoje prodajno mesto, kjer njihovi člani prodajajo na enem mestu hrano, ki je lahko dostopna vsem, po drugi strani pa se tudi borijo, da bi te hrane čimveč prišlo v naše javne zavode. Bučar je še dodal: “Kajti mi kot davkoplačevalci imamo tudi pravico vedeti, kaj naši otroci jedo v šoli, kaj naše mame jejo v bolnišnicah in to je tudi naša ustavna pravica.”

I. K., S. P. S.

 • MEFISTO

  Vlada zavaja in kmetijstvo je v kurcu, kar ve že vsak otrok.

  Dejan Židan,kmetijski minister je pa v redu.

  Pa še nič ni kriv, saj ne ve, za kaj gre.

 • RATATA

  Izvoljeno ljudstvo s prašičministrom židanom izvajajo uničevalske smernice in direktive eu za uničevanje slovenskega človeka.
  Kmetom je šlo najboljše, ko so bili še zaposleni v firmah in ko so imeli delo na kmetiji, so vzeli pa bolniško.
  Ve se komu je treba davčne blagajne nekam zatlačiti.

 • janez.pokoncni

  Z denacionalizacijo se je kmetijstvu v Sloveniji zadal udarec, katerega posledice se ne bodo sanirale še 100 let, pod takšno oblastjo kot jo imamo zdaj pa nikoli. SLS in SD držita kmetijstvo v svojih rokah od osamosvojitve dalje. Iz kmetov sta naredila subvencijske odvisnike. Razmere so skoraj identične, kot je primer pri socialni politiki, kjer SD kupuje in financira določen krog volilcev.

  Malo izven konteksta pa vendarle. V Sloveniji delimo kmetom subvencije glede na obdelovalno površino in ne glede na pridelav. Razumete? Sploh višinski kmetje v veliki večini nič ne pridelajo. Pod nič, mislim dobesedno nič. Skrbijo, da se površine ne zarastejo, ampak ekonomskega haska od tega ni, saj ni nobenih proizvodov. Kdor v to dvomi naj preveri, koliko hrane pridelajo vse eko kmetije v Sloveniji skupaj.
  Slovenija dosega cca 40% samooskrbo. Pred 1941 smo bili povsem samooskrbni z malo slabšo mehanizacijo, kot je na voljo danes.

  • Darth Vader

   dovolj bi bilo, da bi samo skopirali hrvaški model kmetijstva……kjer statusa kmeta brez ustrezne mehanizacije, črede, proizvoda, oziroma status OPG ne moreš dobiti…..pri nas pa je vsak drugi bankirček opremljen še s statusom kmeta, ki ga je dobil po narejenem teoretičnem pisnem tečaju, zato da se lahko vmeša na trg kmetijskih zemljišč kot kupec…..

   • dež

    So hudo zasrali pri denacionalizaciji, ko so gozdove in kmetijske površine vračali nekmetom v naravi – namesto z odškodnino. Žledolom, podlubniki, je cel kup takšnih lastnikov, ki še do danes niso sanirali nastale škode.

    • janez.pokoncni

     Šele sedaj sem videl, da sem v osnovnem postu napisal denacionalizacija namesto nacionalizacija. Napa”č”a – sem popravil!!

     No, tokrat se s tabo ne strinjam.V kolikor ne bi vračali premoženja v naravi, bi vso to premoženje ostalo v rokah države in s tem mafije. Poglej samo državne gozdove.

     Sam sem prepričan, da je za Slovenijo mnogo boljše, da nečesa sploh nima kot, da je v lasti države. O tem bi lahko napisal knjigo primerov. Če boš želel, jih bom nekaj naštel.

     • dež

      Sam sem bil tudi nekaj časa prepričan, da je prav, da se vsem vrne v naravi, potem pa naj s tem počnejo kar hočejo. Tudi nisem nasprotnik vračanja cerkvi v naravi, čeprav se načeloma ne ukvarja s predelavo lesa. Pri njih je nasploh malo drugače, ker gre za ogromne površine. Stojim na načelu, da naj bo za vse enako, navsezadnje ima država vedno možnost, da lastnikom predpiše oziroma jih prisili, da umno gospodarijo z gozdovi.
      Tisto kar je mene zmotilo so bila vračanja manjših gozdov (v nekaterih primerih tudi kmetijskih zemljišč) denacionalizacijskim upravičencem v naravi. Kamor koli okrog sebe se ozrem, vsi so nekaj dobili nazaj, sedaj vse propada ali je v celoti zaraščeno, vsi bi radi to premoženje prodali.
      Imam znanca, ki niti vseh iglavcev še ni počistil od žledoloma in čaka na odločbo gozdarjev po sanitarni sečnji. Bo plačal izvajalca, ker sam tega ne zna, niti se mu s tem ne da ukvarjati, ima pa dovolj denarja. Imam soseda, ki je dobil nazaj vsaj 10 ha kmetijske zemlje. Vse prodal gradbenim mešetarjem, za tisto kar mu je ostalo pa stalno težači, če koga poznam, ki bi kupil parcelo za gradnjo. Na srečo se zaenkrat ne da graditi, ker gre za kmetijsko zemljišče 1. ktg..
      Morda je bilo najenostavneje vsem vrniti vse, a v mnogih primerih (vsaj tistih v moji okolici), bi bilo veliko koristneje, da se jim izplača pravična odškodnina. Načeloma naj bi bila kmetijska in gozdna zemljišča namenjena kmetovanju, v teh primerih pa temu ni tako, ker je večino pokupila gradbena mafija.

     • janez.pokoncni

      Po vrsti. :)
      Cerkev je inštitucija, ki traja dlje od velike večine držav in to gre v nos tudi veliki večini držav. Ravno to “trajanje” je razlog ogromnega premoženja. Tudi, če je cerkev v posamezni fari dobila kmetijo zgolj na vsakih 100 let, se je tega od leta 800 do danes nabralo precej.
      Zapuščena kmetijska zemljišča. Seveda zadeva ne drži,ampak to sploh ni pomembno. Še več. Kaj je zate, kot nekmeta boljše, intenzivno obdelana kmetijska površina ali zaraščena zemlja? Povem?
      Intezivna obdelava kmetijske zemlje je brez vsakršne konkurence v celotni Evropi daleč največji onesnaževalec površin. Za ZDA to več ne velja ampak o tem kdaj drugič. Recimo intenzivna obdelava kmetijskih površin je cca 7x bolj “strupena” od “obdelave” golf igrišč.
      Če bi bilo možno in bi se vprašalo mene; jaz bi si želel, da se v radiju 20 km okrog mene ne poliva nič z nobenimi strupi. To bi bil hkrati tudi garant, da ne bom nevede preko “pitne” vode za časa življenja požrl par litrov pesticidov.

      Kmetijska zemlja je v Sloveniji ZELO draga in povpraševanje po njej za nekaj stokrat presega ponudbo. Prvovrstna kmetijska zemlja na obrobju Minhna (München) stane cca. 2 evra/m2. Moja odlična prijateljica ima na obrobju velik hlev za konje (500 kom) in obdeluje cca 300 ha. Nekaj svojega, nekaj v najemu.

      Še beseda o pravični oškodnini. Ta itak ne obstaja. Primer. Če danes tebi vse poberejo in potem čez 50 let vrnejo tvojim vnukom, 30 let po tvoji smrti, kakšna bi bila pravična oškodnina s katero bi se strinjal ?:)

     • dež

      Meni kot državljanu je čisto vseeno kdo je lastnik Pokljuških gozdov, zame je važno, da se z njimi umno gospodari in so v dobri kondiciji.
      Velikih kmetov z intenzivnim kmetijstvom je pri nas zelo malo. Okrog mene gojijo zelje, različna žita in koruzo za silažo, več kot polovica zemljišč so travniki. Prijatelj, ki sem ti ga omenil, pri njem kupujem večino zelenjave, ko mi jo doma zmanjka (imam 4 are njive in sadovnjak), mi zagotavlja, da je zelenjava, ki jo pridela (prodaja UKC, vrtcem, gostilnam), b.p. in jo koristi tudi za lastno prehrano. Mu v celoti verjamem, ker vidim tudi sam kako malo škropiv uporablja.
      Iz dveh strani je moja njiva obdana s travnikoma, ki sta zapuščena (ju nihče ne obdeluje, enega občasno pokosijo), služita zgolj za razmnoževanje španskega lazarja in kot pasje stranišče.
      Kemijo s kmetijskih zemljišč ima država vedno možnost omejiti, samo malo zdrave logike je potrebne. Ampak ne subvencijami na takšen način kot pri sončnih elektrarnah. 20 km pas pa ne obstaja, to veva. In isti problem kot z vodo je tudi z zrakom (peči na trda kuriva).
      O pravični odškodnini je nehvaležno razpravljati. Je pa lahko vrnitev v naravi enako nepravična kot v denarju. Vprašanje kaj je za nekoga bolje, ko po 70 letih dobi vrnjeno premoženje, kmetijska zemljišča 1. kategorije in gozd, ob tem, da se s kmetijstvom ne namerava ukvarjati ali denar. In kakšen realen prihodek/dobiček je ta zemlja prinašala leta 1945, kaj lahko iztržiš z njo danes? V vasi že 20 let prodajajo kmetijo, pa je ne morejo prodati, ker je zaščitena in se lahko proda samo v kosu, vsi objekti + vsa zemlja skupaj.

     • janez.pokoncni

      “20 km pas pa ne obstaja, to veva. In isti problem kot z vodo je tudi z zrakom (peči na trda kuriva).”

      ;) Jaz imam vikend postavljen na robu območja, v katerem polkrožno (180 stopinj) vsaj 50 km ni niti ene same njive ali kakršne koli druge kmetijske površine z izjemo gozda – tudi ogromne površine pragozda, v katerem je vsako sekanje strogo prepovedano so vključene.

      Moj point je bil “zgroženost” nad neobdelanimi površinami. Gozd je invazivna kultura, ki v nekaj letih “premaga” travnik – pogoj je seveda takšno področje, kjer gozd sploh uspeva. Kompletno zaledje hrvaškega primorja recimo sem ne spada. Mnogo raje mejim na gozd kot na intenzivno obdelovalno površino.

      Doma sem obdan iz dveh strani s hišami (zadnji v ulici) iz dveh strani pa s kmetijskimi površinami (vzdrževanimi travniki). Rdečih polžev na tone in ta golazen rine predvsem na vrt. Imam občutek, da se v šikari, travnikih, itd. nič kaj dobro ne počutijo, so pa mahnjeni na solate in ostalo zelenjavo.

      Kemijo država zelo težko omejuje. Pri nas so jo recimo z mega kretenskim ukrepom, ki ni vreden absolutno nič in je le še en plod podivjane birokracije : uvedli so izpite za vse, ki hočejo kupovati škropiva. ;)
      Amerika je kemijo omejila mnogo bolj naravno – z denarjem.
      Svet je razdeljen na dva glavna sistema obdelovanja površin. Fitofarmacija, ki jo zagovarja Evropa in GSO, ki jo zagovarja Amerika. Ne, da bi odpiral nove teme, ampak sam sem prepričan, da so Američani na mnogo pravilnejši poti. Vse kar je trenutno na zemlji je med drugim tudi plod genetskih sprememb. V naravi se seveda te dogajajo mnogo počasneje, kot v laboratorijih pa vendarle, genetske spremembe se spontano dogajajo od nekdaj. Križanje različnih vrst z namenom povečevanja produktivnosti in večanja odpornosti proti škodljivcem, je meni mnogo bližje kot zatiranje vsakega škodljivca posebej s svojim strupom, ki se za nameček nikakor noče v naravi razgraditi in je zraven tega za živa bitja še izjemno škodljiv.

     • dež

      Vikende pustiva, v Kočevskem rogu tudi ni večjih težav. Problem so večja poseljena območja. Sam na njivi ne uporabljam nobenih strupenih snovi, v sadovnjaku baker spomladi + 2x kemija za jabolčni zavijač, ničesar drugega. In je pridelek OK, smo vsi zadovoljni, da o okusu ne govorim.
      Roman Mavec šef poskusnega sadovnjaka KIS na Brdu pri Lukovici pravi, “doma jejte neškropljeno sadje, pri nas kupite ozimnico. Škropimo večkrat kot vi, ampak tako kot je treba, zato so ostanki pesticidov nekajkrat manjši kot pri vrtičkarjih”. Se strinjam z njim.
      V prehodnem obdobju zakurim kamin na drva (izključno bukev ali breza), iz mojega dimnika se precej manj kadi kot iz sosedovega, kjer kurijo na plin. Drugi sosed z “drvmi” zadimi celotno vas, da o smradu ne govorim.
      V zvezi z GSO sem pred 2-3 leti prebral intervju z vodilnim slovenskim mikrobiologom (se mi ne ljubi iskati imena), ki se ukvarja s temi zadevami, ki je rekel približno takole : “Ne razumem ljudi, neškodljiv gen proti plevelu v koruzi, zaradi katerega koruze ni potrebno škropiti s herbicidi jih moti, uporaba herbicidov pa ne”. Ampak folk pa še kar pizdi, da gensko spremenjene hrane ne bo jedel. Zakaj je spremenjena in kakšne koristi so od tega, jih sploh ne zanima.
      Zdaj pa zaključujem, da ostane še kaj za drugič..

     • dež
  • dež

   Imam kolega, ki ima mešano kmetijo zelenjava/govedo. Pravi, da so tako nizke odkupne cene za govedo, da mu že 1 klic veterinarju prinese minus pri reji oskrbovane živali. Prizna, da (dobro) živi na račun subvencij, sicer bi moral zapreti. S tem, da so žena in otroci v službah.

   • janez.pokoncni

    Jaz sem na pol kmet – brez subvencij. Rejec športnih konj – Indijanka o tem sem ti pred meseci govoril. Jaz sem pravi indijanec, saj sem čisto vsak dan na konjih. :)
    Svoje zemlje imam cca 3 ha, 4 ha pa od soseda v najemu (brez pogodbe, na črno). Sosed pobira od mene najemnino, od države pa subvencije za obdelavo zemlje. :):)

    Vso hrano razen mesa (enostavno ni variante, da bi ubili in pojedli nekaj, kar ima ime) pridelamo doma. Glede cen se z vsem strinjam in obenem zavedam, da se “nič ne splača”, ampak EU kmetijska politika je po zaslugi Francije in delno VB padla v spiralo “smrti”. Povsem zgrešena zadeva. Na drugi strani imamo ZDA, Kanado in Avstralijo. Tam se kmet splača biti, čeprav tudi tam odkupne cene določa trg.
    Vse subvencije so za vse eno veliko zlo. Stvar je zelo podobna socialni državi. Fantastično branje na to temo so žal pri Reporterju, ki je članek objavil, pred tedni dokončno vrgli v smeti se pa “izvod” valja še tukaj http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=blog&op=func&func=print&c_menu=78278
    Res se splača prebrati !

    • RATATA

     Komu ni jasno, da mora subvencije nekdo plačat?
     Da bi euju pokazali, kako je država – osamosvojena socialistična republika Slovenija povečala pridobivanje el.energije iz obnovljivih virov subvencioniramo vsem, ki imajo sončne elektrarne, mi vsi pa zaradi tega štrom plačujemo občutno več. (lastniki največjih solarnih sistemov so pa tuji investitorji!)
     Totalni primitivizem – Borzenova gospoda.

     • janez.pokoncni

      Točno in takšnih primerov MRGOLI !!!

    • dež

     Tistim, ki živimo na podeželju, so nam te stvari jasne. Ko vidiš, zakaj vse dobijo subvencije, se zgroziš.
     Ta moj prijatelj (ki je sicer priden kmet in super dečko) ima ograjen sadovnjak, v katerega občasno spusti govedo, zaradi subvencije seveda. Glavna krma je silirana koruza, ne travinje v sadovnjaku, tista ograja je samo za blef.
     Te subvencije so postale način življenja za kmete. Ne vem če ti je poznano, kako so Madžari nekaj časa nategovali EU komisijo z maketami krav na poljih. Kot Montgomery Romla pri El Alameinu. Ujeli so jih šele na podlagi satelitskih posnetkov, ko so v Bruslju ugotovili, da so prav vse krave vsakič na istih mestih.
     Tisti blog sem shranil, a ga pa še nisem prebral.

  • samsara

   “Slovenija dosega cca 40% samooskrbo. Pred 1941 smo bili povsem samooskrbni z malo slabšo mehanizacijo, kot je na voljo danes.”

   Razlika v procentih gre na račun ‘tekovina’ (udbo)komunistične revolucije.
   Revolucija, ki traja, so nas učile tovarišice učiteljice, njega dni.

  • xtc

   Končno en pameten in tehten komentar:

 • tarantela

  Kmetje pričakujejo, da bomo kupci kupovali domačo, slovensko hrano, ki je dražja, češ, da bi morali razumeti, da je slovenska proizvodnja dražja, kot tista, ki je uvožena iz drugih držav. Vse lepo in prav, ampak kupci imamo slovenske plače. Ko bomo imeli plače take, kot v drugih državah, potem lahko pričakujejo več prodaje svojih proizvodov slovenskim kupcem.
  Zanimivo: drugje imajo višje plače in nižje cene, kot jih imamo pri nas!

  • nevtrino

   Tako je, drugod, precej višje plače in nižje cene, za to v slo je pa vsekakor zaslužna gnila slo država, ne pa …

 • FRANC3

  Kmetijsko politiko v Sloveniji vodijo tisti, ki imajo na oknu en tegel rož, v stanovanju pa pse in mačke.

 • MEFISTO

  Se nam po zaslugi ljudske oblasti znova obetajo časi gnile Jugoslavije?

  Takrat tudi nismo nikoli vedeli, kaj je večja katastrofa, dobra ali slaba letina.

  Če je bila slaba letina, smo večinoma živeli v pomanjkanju.

  Če je bila dobra letina, pa je ostala na njivah kmetijskih kombinatov.

 • mona lisa

  Saj ne laže in manipulira samo s kmeti. To dela s vsemi državljani.

 • karpelec

  Vlada se obnaša po načelu: nič ne vidim, nič ne slišim, samo sebe upoštevam.

 • Viktorh

  “Vlada Mira Cerarja laže, zavaja in manipulira s slovenskimi kmeti”

  Zakaj pa naj bi bili kmeti izjema?

 • samsara

  Kmetje so že 3/4 stoletja razredni sovražniki udbokomunistične partije in dandanes njenih pravnih naslednikov ter modificiranih derivatov.
  Zakaj? Ker lahko preživijo brez prej omenjenih krvosesov. Ne rabijo jih. Sposobnejši so od njih. To pa neizmerno muči rdeče krvosese, ki so vedno stremeli k cilju, biti absolutni in edini, alfa in omega, vse in vsakršne oblasti na zemlji.

 • nevtrino

  Seveda nateguje tudi kmete, ma saj je minister komunist, ha, … ampak spet vprašanje: kako je to mogoče, da se vse to kar stoično prenaša, nobenega punta, nič…?

 • Olga

  Vse levaške vlade uničujejo kmete in to načrtno! Spomnimo se, da kmetje sploh niso mogli dolgo vplačevati pokojninski prispevkov!

 • Vrhovni sodnik

  Vse kmetijske ministre pod ključ. V Sloveniji bi morala biti kmetijstvo ekološko, prepoved vseh pesticidov, država bi morala odkupiti vso hrano od njih in z njo v vrtce, šole, bolnišnice, domove za ostarele, višek pa subvencioniran na trg, pa bi v 10 letih imel 100% pokritost trga z Slovenskimi pridelki. Čim več EU denarja uporabiti za postavitev steklenjakov, ker se podnebje hitro spreminja. Prekmurje je bogato s termalno toplo vodo, imamo pa samo 2 večja proizvajalca, Lušt paradajz in še eden goji Orhideje. Tudi Brežice in Krško imata podzemno toplo vodo. Tudi vode imamo v izobilju, par zadrževalnikov vode treba narediti in razpeljati namakalni sistem, še izvažali bi lahko, samo ker imamo nesposobne ministre, so to samo sanje.

  • xtc

   Socialist?

   • RATATA

    Definiciji levičarja in desničarja nista pravi!

 • xtc

  Če se še popolnoma strinjam z govorcem glede blagajn in davčnih norost:
  Pa od tu napreje veje le še gnila SLS OVSKO sd SOVSKOvRISKOVA PROPAGANDNA RETORIKA:
  Lepo prosim ;da se neha z socialistično retoriko;da je slovenska in slovensko intenzivno kmetijska hrana in mleko bolj zdrava od uvoženega _nehajmo si lagati:Država naj uredi področje eko kmetijstva;norme am in cene;intenzivni pridelovalci se bodo pač morali spopasti z mednarodno konkurenco:Dejstvo je ;da so slovenske kmetije premajhne in nerentabilnbe ravno zaradi drage opreme;majhnosti inrinjenja v najbolj konkurenčno intenzivno kmetijstvo:
  Namesto ;da bi država zaradi sorazmerne neokrnjenosti narave forsirala bio kmetijstvo tudi kot izvozni artikel se raje igra megalomastvo kmetičev s tegelci:
  Ne vem zakaj bi država morala dajati prednost domačim intenzivnim pridelovalcem za oskrbo javnih zavodov_se pa STRINJAM ;DA BI MORALA DATI PREDNOST ZELO STROGO KONTROLIRANIM BIO PRIDELOVALCEM IN JIH TUDI PRIMERNO PLAČATI:
  iZRAČUNI KMETIJSKEGA INŠTITUTA ME NE ZANIMAJO;KAJTI JASNO JE ;DA SLOVENSKI KMETJE LAHKO PREŽIVIJO LE V NIŠNI VISOKOKAKOVOSTNI PROIZVODNJI;ZA KATERO PAČ NISO ZAINTERESIRANI;DELOMA ZARADI NEUREJENOSTI PODROČJA;DELOMA MEGALOMANIJE(NI VELIKIH TRAKTORJEV) IN TREBA JE VELIKO ROČNEGA DELA_TO PA SMRDI KOT DIHUR:
  Nehajmo opletati tule z imigranti;ki so čisti nateg v tej temi:
  In res je Slovenija je specifična zaradi svojega terena za predelavo_ravno zato se morajo začeti kmetje obnašati realno ne megalomansko in opremo prilagoditi specifiki in zadevbe uraditi zadružno;z združenji;strojnimi krožki ipd in stroške optimizirati;kot Avstrijci in Švicarji_kar pa seveda odnaša mega traktorje in Jeepe ipd kramo z kmečkih dvorišč(nek se vidi razkoš)
  Ali po domače;kmetje se bodo morali znormalizirati in omejiti apetite ter megalomanijo in prese***** in se postaviti na realna tla po dometu država pa urediti trg tako ;da bo omogočal preživetje kmetom po nišah;za katere se bodo odločili;razne davčne blagajne ipd pa je treba opustiti:
  sPLOH PA BI MORALA DRŽAVA UKINITI SUBVENCIJE IN POMOČI TER NEPOVRATNA SREDSTVA TAKO OBRTNIKOM;FIERMAM KOT KMETOM IN ZGOTOVITI DA JE KVALITETA DOSTOJNO PLAČANA Z POSTAVITVIJO NIVOJEV KOT OBSTOJAJO ZUNAJ:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!