Vrhovni sodnik Zobec terja Florjančičevo opravičilo, saj je ta podprl medijski linč; oglasila se je tudi sodnica Zobčeva, ki potrjuje šikaniranje

Vrhovni sodnik Jan Zobec. (Foto: Demokracija)

Vrhovni sodnik Jan Zobec, ki pravosodnemu policistu očita napad, se je na poziv predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča k opravičilu zaradi te trditve odzval z javnim pozivom, naj se opraviči Florjančič, saj da gre za hude obtožbe na njegov račun. Kot je zapisal, gre v izjavi Florjančiča za zelo hude javne obtožbe na njegov račun, “ki imajo za posledico medijski linč, podprt z dejanji delodajalca”, in imajo lahko tudi pravne posledice. Primer bo na naslednji seji obravnaval Sodni svet.

Zobec je decembra lani pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča zadržal in grobo odvedel nazaj, ker se pri vhodu ni prepustil varnostnemu pregledu. Takrat namreč tudi vrhovnim sodnikom, tako kot preostali javnosti, vstop v sodišče preko glavnega vhoda brez dodatnega pregleda ni bil dovoljen. Na dogodek se je kmalu odzval predsednik vrhovnega sodišča Florjančič in izdal odredbo, po kateri je vrhovnim sodnikom vstop v sodno zgradbo dovoljen brez dodatnega preverjanja tako na glavnem kot na t.i. službenem vhodu.

Zobca so podprli nekateri kolegi iz pravne stroke, njegovo ravnanje pa so obsodili v Sindikatu delavcev v pravosodju. Ravnanje policista je pod drobnogled vzela komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in ugotovila, da je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.

Damijan Florjančič (Foto: STA)

V teh dneh pa se je v javnosti pojavil tudi posnetek dogajanja. Kot je v odzivu za javnost po objavi zapisal predsednik vrhovnega sodišča Florjančič, posnetek kaže, da se omenjeni dogodek ni odvil tako, kot ga je javnosti in nekaterim medijem predstavil vrhovni sodnik Zobec. “Če je s takšnim izjavljanjem prizadel pravosodnega policista ali institucijo, v kateri je ta policist zaposlen, potem bi bilo pričakovati opravičilo,” je zapisal.

Florjančičeve besede imajo lahko tudi pravne posledice
Na slednje pa se je danes s pismom, ki ga je prejela STA, odzval Zobec. Kot je zapisal, gre v izjavi Florjančiča za zelo hude javne obtožbe na njegov račun, “ki imajo za posledico medijski linč, podprt z dejanji delodajalca”, in imajo lahko tudi pravne posledice. Od Florjančiča zato zahteva javno natančno pojasnilo o zatrjevanih neskladjih med njegovimi izjavami in tistim, kar prikazuje posnetek. Še enkrat je pojasnil, da je ravnanje policista osebno doživel tako, kot ga je že javno opisal. Prepričan je tudi, da je pravi vzrok želje po njegovi osebni diskvalifikaciji ta, da se bori za izboljšanje delovanja pravne države.

Nekateri vrhovni sodniki bi utišali sodelavce, ki se borijo za izboljšanje stanja v pravosodju
S pismom sodnikom vrhovnega sodišča se je oglasila tudi vrhovna sodnica Barbara Zobec, sicer Zobčeva žena. Zapisala je, da je bila tudi sama deležna podobnega šikaniranja. Kot je navedla, je bila 15. maja lani razpisana občna seja, nato pa še konferenca sodnikov vrhovnega sodišča, katerih glavna tema je bilo obravnavanje sodnikove svobode izražanja. Pri tem je bil po njenih navedbah Florjančič tisti, ki je zahteval, da se vrhovni sodniki opredelijo do nastopanja sodnikov v javnosti, pri čemer je kot izhodiščno gradivo služilo nekaj njenih javno izraženih stališč o določenih pravnih vprašanjih in delovanju sodstva.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec (Vir: Twitter)

Kot piše Zobčeva, je večina vrhovnih sodnikov menila, da predlagani dnevni red ni primeren ne za občno sejo ne za konferenco sodnikov. “Torej napad na Jana zaradi izražanja kritičnih misli o delovanju sodstva ni nič novega. Nov je le način, kako sodnika utišati. Nekaj se je Florjančič le naučil, da preko omejevanja svobode govora ne gre, pa je ubral drugo pot,” je zapisala.

Na objavljeni posnetek dogajanja med Zobcem in pravosodnim policistom se je na spletu odzval tudi pravnik Matej Avbelj, ki meni, da je Zobec dogodek, kot ga je sam doživel, opisal resnicoljubno. Zobca sta na spletu podprla tudi pravnika Jernej Letnar Černič in Andraž Teršek.

C. Š., STA

 • Tweety Bird

  Sumljive pošiljke z belim prahom, ki so bile poslane v državni zbor, antropologinji Svetlani Slapšak in bivšemu poslancu Jerku Čehovinu na podlagi prvih analiz niso bile nevarne za zdravje in življenje ljudi. Je pa res, da so desničarji prah poslali. Banda klerofašistična !!!

  • Olga2345

   Posnemate naciste? Tudi oni so inscenirali napad nase, da so lahko obdolžili Poljsko…zgodovina se očitno ponavlja! Vse kar znate, je širjenje sovraštva in izključevanje! Torej ste prava svojat (po Trčku)!

 • Olga2345

  Še ena zloraba krivosodja!

 • Olga2345

  Levičarji (prebarvani komunisti) so pravi anarhisti! Ne prenesejo nobenih avtoritet! Edino vodilo jim je komunistični manifest, tako kot Koran za islamiste! Sovraštvo, izključevanje, terorizem…

  • macon

   Obratno: komunisti so nadpovprečno klečeplazni konformisti in pokvarjeni ritolizniki.

 • UDBA

  Torej Nova24TV. Po vašem se mora predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič opravičiti, zato ker je obsodil ravnanje vrhovnega sodnika Zobca → laganje in krivo pričanje.

  PS: Mislim, da še sami ne verjamete temu članku. :)

  • Olga2345

   Vas Nick pove vse…. Ste priredili tudi posnetek?

  • komar marko

   glede na to, da ne dojame da smo v demokraciji, od takih ni pričakovati NIČ. Enako pri krivičnih sodbah in pri UNIČENJU dokazov!

  • pajot

   A se ne bi ti rajši kar nazaj v Bosno odpravu,namesto,da tule serješ klamfe.

   • dob

    V Bosni mu prec pičko razbijejo sam da omeni komunizem!

    • sumljivislon

     pa v CRO -tud..!

  • montyamp

   Baje je bla prava frka po sodiščih ko so murglosrbi zaklali Iveka .
   Pijani lovec ki na 2 metra slona zgreši , na 100m pa strelja skozi šivankino uho , je tako kot PATRIA , FATA MORGANA zaradi katere so zaprli človeka , NEDOLŽNEGA .
   IVEK KDO TE JE UBIL :
   https://www.youtube.com/watch?v=7AaeV17w3Os
   In tem zavoženim uničevalcem države bi se naj reklo sodišča ???

 • komar marko

  no dejstva so, da se ga je ustrahovalo s strani varnostnikov. Zelo žalostno. Ostanki preteklosti. problem je, ker piše ločena odklonilna mnenja.

 • Olga2345

  Policaji so očitno tako glupi, da bodo morali hoditi v trojkah…še slovensko mejo po novem pazijo hrvaški policisti…

  • jovan jovan

   Olga, ti si zagotovo poli-cajka v penziji.

 • jovan jovan

  Mater, vse vam prav pride za branjenje samooklicanih elit! Ste že zbrali 6jurjev€ za Tomičevo ali bo Orban dal?!

  • rubec

   majmun majmun, če misliš da je to kar si pri tomićevi bosanki videl pička si v veliki zmoti. pravo boš ti videl šele pri ginekologu.

   • Nšo-či

    Majmun majmun…ha ha.

  • KP

   spet eden zahojeni nehvaležni prihajač..probaj dol takole pametovat,če te bo kdo prenašal

 • Baki

  ne vem zakaj se prepirate. Res da ga je prijel pod roko. To pa še ni nasilje. Sodnik očitno misli da je nedotakljiv. Vendar pa imajo policaji pač svoja pravila.

  • david23

   Glej to pri nas so malček čudni standardi in čudna ureditev. V tujini npr. v ZDA nikomur niti na misel ne pride, da bi se npr. dotaknil (četudi le za roko) sodnika, kaj šele sodnika Vrhovnega sodišča ZDA in sodnikov tudi varnostno ne preverjajo pri vhodu/vhodih na sodišče! Nenazadnje tudi zato, ker so sodniki predstavniki oblasti, sodne veje oblasti in niso kar neki ljudje, ki pač pridejo na sodišče, ampak tam izvajajo (sodno) oblast! V normalnih zahodnih državah je prijem sodnika pod roko nasilje nad sodnikom, ker ima slednji telesno nedotakljivost in tudi imuniteto (tudi po naši veljavni Ustavi RS; sodniku se npr. ne sme odvzeti kar tako prostost, ampak le po postopku predpisanem z Ustavo RS; ali je sodniku g. Janu Zobcu g. pravosodni policist vzel prostost s tem, ko ga je prijel pod roko in ga pospremil nazaj na pregled – to pa zna biti zanimivo vprašanje v kakšnem pravnem postopku).

   Ja, policaji imajo svoja pravila za pregled, ampak sodnik pa ima svojo imuniteto po Ustavi RS in v tem primeru vsekakor prevladajo določbe Ustave RS in ne pravila, ki jih imajo policaji!

 • montyamp

  Zanima me , kolikokrat je varnostnik pred tem videl sodnika .
  Če ga je videl prvič , je stvar pač drugačna , kot v primeru da je sodnik vstopal v njegovi navzočnosti že večkrat .
  Če ga je poznal že od prej , so to udbovska posla , zato bo šel žvepleni na kandelaber , pa ne po žarnico .

  • KrEn

   Ste že kdaj slišali za varnostni protokol?

   • dež

    Varnostni protokol ? Ki je enak za v stavbi zaposlenega vrhovnega sodnika ali stranko v postopku, ki vstopa na sodišče ?
    Ali npr. za nekoga, ki je oropal trgovino in sodnika, ki mu bo sodil ?

    • Tom Žnidarčič

     Kva b se smejal, da cmerota tako ustavi policjot v parlamentu.

     • Tom Žnidarčič

      Opravičila ni, ker cmero ni nikakor tako lepo zagorel kot uni brivec!

     • Gr Enze

      Cmero bi se pokakcal in to zelo na tenko ker je vegetarijanec .

     • dež

      HIK minister Klemo bi šel v akcijo z eno cigareto. Vprašanje je le kdo bi bil prej na tleh, on ali golman na vhodu ?
      Še bolj bi pa bilo zanimivo, če bi ga vratar tako zagrabil pri vhodu v vladno palačo. Bi Mirko takoj palčka v Murgle poklical.

   • dob

    Jaz sem že enkrat slišal.
    Nisem pa še slišal, da ustavno sodišče varuje ustavne sodnike pred ustavnimi sodniki! To je neki nouga. A je to pršlo iz Venecuele?

  • Jakob Kovač

   zakon je za vse enak-kaj pa če bi se slučajno kakemu sodniku strgalo in bi v sodno dvoranoi prinesel bombo,ker ga varnostnik ne bi pregledal-vse je možno!

   • sumljivislon

    ..maš nanašalne ..sej nisi iz Dobove ..bombaš

 • RATATA

  Če florjančič ni arabec nič nočem.

  • babaježaba

   Ne, ni… je Primorc, rega, rega, qwak…

   • RATATA

    Dolgokrak arabski Primorc.

 • Antonius

  Florjančičevi se ne opravičujejo. Postavijo spomenik sprave, pa je za Florjaničeve opravljeno.
  Neodgovornost volivcev je Florjančičevim argument, da se jim niti v tem mandatu izvoljenih, najbrž še vedno ne bo treba opravičiti. Po Masleši, Florjančič, je nadaljevanje istega, če tudi bi menjava potekala v obratno smer.

 • Gr Enze

  RDEČI PEZDETI !

 • Montana

  Ena sama žlahta je v sodstvu, ni čudno, da je vse narobe!

  • Olga2345

   Bolj partijska kot krvna….

   • dež

    Do genskih okvar zaradi medsebojnega parjenja pride v obeh primerih.

 • Primoz Salesin

  Priznajmo, da tole ni bil noben napad je pa tudi res, da je bilo tam kar nekaj pravosodnih policistov in verjetno so poznali Zobca in bi ga lahko pustili naj gre v kabinet. Nekako se mi zdi, da je Zobec imel ranjen ego, ker so ga preverili in je pretiraval z izjavo o brutalnosti.

  • Olga2345

   Vi ne bi imeli “ranjenega ega, če bi vas zagrabili pred očmi obiskovalcev, od preiskovancev naprej in pred vašimi podrejenimi?

   • Primoz Salesin

    Verjetno bi ga imel samo tega nebi ocenll kot napad in javno izpostavil. Kakorkoli ze potem so sprejeli, da se sodnikov vec ne preverja in tako so dosegli svoje.

    Zakaj niso prej tega tako uredili nimam pojma je pa zadeva vsekakor smesna v kolikor te preverjajo samo pri enem vhodu, ampak to je sistemska zadeva in ne zadeva posameznika.

 • Iva

  Nič novega, treba je šikanirati tiste, ki kritično pišejo-govorijo o SLO (krivo)sodju.
  Če bi Florjančič imel hrbtenico – osebno integriteto (da je nima, povedo tudi njegove brezizrazne oči), ne bi mogel postati predsednik vrhovnega sodišča. Da vrh pravosodja obvladuje paradržava najbolj nazorno pove sojenje dr. Milku Noviču.
  http://dosjemilkonovic.si/post/353005/vladavina-prava-ne-montiran-sodni-proces-z-mnozico-krsitev

  Napad na Zobca kaže, da se po volitvah zopet čutijo močne. Kontinuiteta starih strank in nov obraz (marioneta) Šarec jim zagotavljajo nadaljnje “neodvisno ” sojenje – kršenje pravic “notranjemu sovražniku”.

 • šmentanamuha

  Neodgovorni državljani, ki mislite, da ste pametni, ker ne volite, peljete državo v totalitarizem.

 • Jakob Kovač

  Kako lahko lažnjivi in sam sebe poln sodnik pravično sodi?

  • david23

   Glede česa se je pa sodnik g. Jan Zobec zlagal? A lahko pojasniš svojo trditev? No, le toliko v informacijo – tukajšnji zapisi so zapisi v javnosti in če nimaš dovolj dokazov za trditev, da je nekdo lagal, ali da nekdo laže, potem si lahko zelo hitro pravno odgovoren! Torej premisliti je treba, in sicer preden nekaj zapišeš sem gor!

   • jovan jovan

    “Zobec je decembra lani pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča ZADRŽAL in GROBO odvedel nazaj, ker se pri vhodu ni prepustil varnostnemu pregledu.”….. Ni bilo videti grobo! LAŽNIVEC!!!

  • sumljivislon

   eni Kovači so tud novinarji..stalno vabljeni na RTVLJ……………..!

 • jovan jovan

  Zakonca, oba vrhovna sodnika? Nepotizem?

 • sumljivislon

  V bran vrhovnemu sodniku Janu Zobcu stopili priznani slovenski pravniki Teršek, Avbelj in Letnar Černič, ki so izrazili zgroženost nad pogromom mainstream medijev!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!