“Vrnite koroška dečka!” V torek, 23. maja ob 15.30, znova shod Gibanja za otroke in družine

Foto: Arhiv Nova24TV.

Zgodba koroških dečkov je v režimskih medijih v zadnjih tednih potihnila, čeprav krivica, ki jo je zagrešila stroka, zaradi političnih interesov še ni popravljena. Prihodnji torek bo minilo natanko leto dni od sodbe Upravnega sodišča v Mariboru, da je bilo z odvzemom dečkov starima staršema grobo kršeno evropsko pravo človekovih pravic. Potem, ko je socialna služba lani marca zahrbtno odvzela dečka s tragično življenjsko zgodbo starima staršema in ju dala v rejništvo popolnim tujcem, otroka številnim protestom navkljub ostajata ločena od svojih najbližjih, dedka in babice. Ves ta čas si še najbolj odločno za to, da bi bila krivica vendarle popravljena, prizadevajo v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Ker ministrica Anja Kopač Mrak še vedno ni pripravljena priznati zmote in ustrezno ukrepati, se bodo člani odbora v torek, 23. maja, znova zbrali na Trgu republike, nasproti zgradbe Državnega zbora RS, kamor vabijo tudi vse Slovence in Slovenke, ki so pripravljeni izraziti solidarnost s koroškima dečkoma. Govorci na shodu bodo med drugim Metka Zevnik, Franci Donko in Roman Vodeb.

Kot že večkrat doslej, tudi zdaj v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev napovedujejo, da bodo na shodu mirno in dostojanstveno pozvali k spoštovanju družine, pravne države in stroke srca. Tokrat Slovence na shod vabijo s slovenskimi zastavami, z lepimi transparenti in plišastimi igračami, s katerimi bodo simbolno izrazili solidarnost in tolažbo vnučkom.

“Predstavniki vladajočih iz vrtca so ugrabili in odpeljali k tujim ljudem in to brez vednosti dedka in babice. Vnučka so odpeljali stran od njunega družinskega okolja. To ni prav in tako so razsodila tudi vsa slovenska sodišča! Vladajoča elita pa se še kar naprej spreneveda in ne naredi nič, da bi vrnila vnučka domov babici in dedku,” v svojem vabilu na shod, ki se bo začel v torek ob 15.30, znova poudarjajo v Gibanju za otroke in družine.

Foto: Nova24TV.

V CSD Velenje na vsak način želeli, da bi primer koroških dečkov v javnosti potihnil
Shod je sicer novi udarec za glavne akterje, ki si na vsak način prizadevajo, da bi primer koroških dečkov v javnosti potihnil. Marca smo na Novi24TV poročali, da je Okrajno sodišče v Ljubljani zavrnilo poskus odvetnice Centra za socialno delo (CSD) Velenje in Slovenj Gradec Simone Marko, da bi dosegla prepoved omenjanja koroških dečkov v medijih. Odgovorni za nezakonit odvzem koroških dečkov so namreč želeli medijem prepovedati uporabo poimenovanj “koroški dečki”, “velenjski dečki” ter “dečka”, saj naj bi bila po mnenju odvetnice Markove fanta, ker se ju povezuje z očetom, “stigmatizirana”. Sodišče pa je razsodilo, da je primer koroških dečkov v interesu javnosti, zato mediji o tem smejo in morajo poročati.

Ministrica Anja Kopač Mrak pa se medtem raje ukvarja s pripravo t. i. reforme Centrov za socialno delo, ki pa je po mnenju izkušenih direktorjev in socialnih delavcev slaba. Podpirajo jo le redki politični povzpetniki, katerim hrbet ščiti stranka SD. Kopač Mrakova in Ivan Svetlik sta že doslej poskrbela za pravo administrativno zmedo, ko sta skozi parlament spravila slab Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Zakon je neposredno pahnil pod prag revščine več kot 40 tisoč Slovencev.

Napačne odločitve zgoraj omenjenih so botrovale šibkostim, s katerimi se trenutno soočajo v slovenskih centrih za socialno delo: preveč je birokracije, premalo specializacije, strokovni delavci opravljajo dvojo vlogo, predvsem pa je strokovni delavec danes izpolnjevalec obrazcev, ki mu primanjkuje časa za terensko delo. S takšno neprimerno kadrovsko strukturo se bo verjetno morala ukvarjati še naslednja slovenska vlada, ki jo čaka precej dela, da popravi vse napake Cerarjevih.

L. S.

 • PikaPolonica

  Upam, da se bo za te dva dečka vse dobro izšlo. ministrica komej čakam, da se te zamenja. To se ne dela in ti si dokazala svojo NEstrokovnost in tudi to, da ne znaš biti ponižana. Vsi delamo napake, ampak če to napako prepoznamo, jo lahko tudi popravimo.

 • VERZIFIKATOR

  Tanja Mračnik

  NOV NAPEV V MRAKU

  Orkester ponovno se organizira,
  ves je performans na moč socialen,
  center premišljeno ukazovalen,
  tone vsem znane po notah ubira.

  Mračna bo sicer ta nova kantata,
  saj socialna je téma napeva,
  v njej se probleme prastare pogreva,
  vendar nedvomno bo skladna sonata.

  Tudi če kje porodi se pomislek,
  da nastopíle lahko bi težave,
  najdejo sile v orkestru se zdrave,
  vodi igralce od zgoraj premislek.

  Se z dirigentom za zdaj usklajuje,
  v mraku je marsikaj še zakopano,
  a na svetlobo prav kmalu bo dano,
  od skladbe refren kot prvi zdaj tu je.

  »Bežimo, tecimo, cigani gredo.«
  znana se pesmica sliši že v mraku,
  sleherni jo prepozna po koraku:
  »v rdečih bisagah otroke neso.«

  • Nata

   + + + + + + + Tole čudno ravnanaje ministrice je bližje Capricciu ( kaprici tov. M. ), kot cantati, ali sonati. . . . . . . .ampak, potem se žal ne bi rimalo

   • VERZIFIKATOR

    Ja, odgovor je točen.
    Kaprica – …. ica.

 • Fogglof Tunnek

  Upam da bo 23. maja fsekalo…

  • Nejc Ornik

   Aja? kaj pa? A boš koga ustrelil???

 • princeska

  Zakaj kdo ne toži ministrice zaradi kršenja odločbe sodišča in izrabljanja uradnega položaja oziroma prekoračitev službenih pooblastil? Verjetno ji nihče ni dal pooblastila, da lahko mirno krši odločbo sodišča. Če pa to dela z blagoslovom cmerkota, naj letita oba.

 • Prle

  Jasno kot beli dan, volitve se bližajo in naivne ovce je treba pripraviti na striženje. Sramotno je, da za dosego svojih ciljev ne izbirajo ciljev, v tem primeru otroka.

  • Nata

   Kdo pa, Prle ? Kdo ne izbira sredstev ?? Dej, dej no ? Kaj pa zavajaš !! Volitve. . . .. tole traja že eno leto, a ne ?
   Po enem letu bi pa že lahko povedali, kaj za vraga je bil resnični razlog za odvzem. Zapletali so se na veliko. Namesto, da bi povedali. Potem bi se nehalo razpravljati.
   Mislim, da sta fantička izgubljena za dedka in babico.
   Če bi jaz bila njuna rejnica – ki jima seveda hoče dobro, ne glede na denar , ki ga dobiva – bi povedala kje sta. In, kako sta. Pa tudi razloge za odvzem bi želela pojasniti. Tudi zaradi otrok. Naliti je potrebno čistega vina. Kaj bo čez nekaj let, ko bosta sama raziskovala ?

   • Prle

    Kako si naivna, če so tolk sposobni bi otroka že bila pri starih starših. Ampak primc udari na vsake toliko časa, da se ne pozabi, da obstaja tudi on. Sploh pa ne vemo kakšne baže je babica. Ja?

    • Nata

     Nikoli ti ni prav. Pove premalo, enkrat preveč. Pa menda ne misliš, da je ta primer odvisen od stranke Primca, ali od Odbora 14 ?? Saj vidimo, kaj se dogaja !!
     Kakšne baže je babica, pa mora povedati CSD in ministrica. Že morajo vedeti, da so tako ravnali !! In, sem prepričana, da bi že zdavnaj povedali, če bi kaj imeli. Saj nimajo prav nobene empatije do fantičev, do rejnikov in končno do babice.

     • Prle

      Nekaj časa nazaj je vnuk na Primorskem ubil svojo babico, katera ga je vzgajala. Boš še kar z glavo skozi zid.

     • Nata

      Ne razumem. Razloži, prosim.
      Razen, če misliš, da je ubil babico iz maščevanja, ker mu je kaj hudega naredila ?
      Vidiš. O takih primerih ( se je že večkrat izkazalo ) pa CSD nič ne vedo. Zakaj ne ? Ker pri njih človek ne velja nič. Samo politika.
      Se ti ne zdi ?

     • indijanka

      Zakaj se mi pa tam ne oglasiš?

 • Johan

  Pridemo, da mafiji povemo svoje mnenje !

 • Iza Demos

  Nobena državna institucija ni razsodila, da je bila otrokoma storjena krivica. Dajte preberite si razsodbe, tudi če ne poznate pravnega jezika in imate le stopnjo D v razumevanju slovenskega jezika vam bo jasno, da niti v eni razsodbi v tem primeru niso razsojali niti razsodili, da je blla kršena pravica otrok ali, da je bil odvzem otrok neupravičen ampak UPRAVNI POSTOPEK, ker bi morala biti stara starša prepoznana kot stranka v postopku ali kakor se to že imenuje v pravni latovščini.
  Za politiko in predvolilne točke gre!

  • Nata

   No, saj verjetno se spoznate na te zadeve. Pa vendar je čudno, da sodišče ni presojalo o pravici teh dveh dečkov. Saj so ju odpeljali kar iz vrtca !
   In kaj je sedaj s tem upravnim postopkom? Menda nič. Se bo vleklo še eno leto – do volitev ?

 • vsemojebabe

  Kri ni voda, ignorirati odločbo vrhovnega sodišča ni morala. Delati se, kot da nič ni, ni etika.
  Pomagajmo tema dečkoma, tako pomagamo stotinam drugih otrok, ki jih CSD vsak dan načrtno maltretira.

 • MEFISTO

  Neodvisno pravosodje!?

  Ste videli, kako zavlačuje pod taktirko Anje Kopač Mrak?

 • Nič dečka, saj nismo v jugi- fantka sta.

 • Franc Popndekl

  In koliko tistih, ki je vodilo ta sramotni postopek, je bilo sankcioniranih? Prav nobena! Korvo sem kaka 2 meseca nazaj videl na TV, kako je pametovala o nečem, česar si nisem zapomnil, ker me je popadel refleks bruhanja. Dokler te babe ne bodo sankcionirane, kot se šika, bodo njihove kolegice take svinjarije ponavljale. Z njimi vred!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!