Vse hujše nasilje romskih učencev nad vrstniki v mariborskih šolah, a zaradi strahu pred maščevanjem nihče ne obvesti medijev

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Na Novi24TV smo v ponedeljek prejeli anonimno sporočilo, da je konec meseca maja na eni izmed mariborskih osnovnih šol prišlo do incidenta, ko naj bi se močno sprla dva učenca. Prvi, ki je romskega porekla, je do nezavesti pretepel drugega, zaradi česar so ga morali popoldne sprejeti zdravniki v tamkajšnjem kliničnem centru, ki so nato dogodek v skladu s svojo dolžnostjo prijavili policiji. Anonimni vir trdi (šlo naj bi za eno izmed prič pretepa), da ravnatelj ni ustrezno reagiral, saj je odpoklical rešilca, potem ko je deček prišel k zavesti. Takšni odločitvi naj bi se močno čudili tudi zdravniki, saj se je izkazalo, da je žrtev pretepa utrpela težje telesne poškodbe, zaradi česar so jo tudi hospitalizirali. Dogodek so nam potrdili tako na osnovni šoli kot tudi policiji, kjer pa, ker so otroci deležni posebne zaščite in je potrebno z njihovimi podatki ravnati  skrbno  previdno, prav tako pa bi lahko škodovali interesom predkazenskega postopka, niso želeli razkriti podrobnosti. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da še zdaleč ne gre za osamljen primer in da se na mariborskih šolah pogosto soočajo z nasiljem romskih učencev nad svojim vrstniki. A se o tem javnosti, tudi zato, ker se bojijo maščevanja, ne upajo obvestiti.

Na mariborski policiji so danes odgovorili na naša vprašanja v povezavi z incidentom in potrdili, da je do dogodka res prišlo. “Ker pa  so  otroci  deležni posebne zaščite in je potrebno z njihovimi podatki ravnati skrbno previdno, na podlagi vašega vprašanja pa bi se lahko osebe prepoznale  oz.  postale  določne,  vam  na  konkretna  vprašanja  ne moremo odgovoriti.  Z  odgovori  na  vaša  vprašanja  bi  lahko škodil upravičenim koristim drugim, pa tudi interesom predkazenskega postopka, ki v enem delu še ni zaključen (34. člen Zakona o organiziranosti in delu v Policiji). Naj omenim  še  to,  da  Policija vse ljudi obravnava enakovredno, saj smo pred zakonom  vsi  enaki, in v naših postopkih ne igra nobene vloge ali je nekdo romskega porekla ali ne,” je zapisal tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostjo, Miran Šadl.

Na policiji še zagotavljajo, da so skrbno preiskali naznanjeno dejanje in so obvestili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru in pristojni Center za socialno delo. Že v ponedeljek smo o dogodku povprašali tudi ravnatelja šole, kjer se je pretep zgodil, a je najprej zanikal, da bi karkoli vedel o tem, ob tem pa pripomnil, “da se v naših šolah to večkrat zgodi”. S tem je pravzaprav potrdil navedbe v anonimki, da ne gre za prvi tovrsten incident, ko so se učenci med seboj pretepali in se močneje poškodovali. Prav tako anonimni vir trdi, da so nasilneži najpogosteje otroci romskega porekla.

Romski učenec nemoteno hodi k pouku, šola ne bo ukrepala, dokler se ne zaključi postopek na policiji
Ravnatelj je sicer na naša vprašanja v ponedeljek želel odgovarjati prek elektronske pošte, ko nam je nato tudi sporočil, “da številne navedbe v posredovani anonimki ne držijo. Oziroma manjkajo nekateri ključni podatki, zato vam bom odgovor posredoval jutri (torek) dopoldne”. Ker se nam v torek ni oglasil, smo ga v sredo še enkrat poklicali – tokrat je bil pripravljen povedati več. Čeprav je najprej zatrjeval, da o zgodbi ne ve ničesar, je kasneje potrdil, da za incident ve, da pa zoper romskega učenca še niso ukrepali, dokler se ne zaključi postopek na policiji. Na naše vprašanje, če torej učenec, ki je drugega pretepel do nezavesti, še vedno normalno hodi v šolo, je ravnatelj odgovoril pritrdilno: “Seveda, saj je prav tako, saj so vsi otroci v naši šoli varni in pod našim budnim očesom, to vam zagotavljam!”

Foto: YouTube. Na mariborskih šolah so romski učenci prisotni že več generacij.

V anonimki sicer ravnatelja obtožujejo, da ni želel poklicati policije tudi zato, ker je prisoten določen strah pred romskim maščevanjem, če bi zadeva prišla v medije. Prav tako naj bi bilo zaradi istega vzroka strah starše otrok, ki so bili v zadnjih letih deležni nasilja s strani romskih vrstnikov. Toda ravnatelj takšne trditve odločno zavrača. Opozoril je, da v povezavi z omenjenem incidentom niti ne moremo govoriti o pravem incidentu, saj ni šlo za medvrstniško nasilje, ki bi bilo dlje trajajoče.

Ravnatelj neimenovane osnovne šole: Incidenti niso na nacionalni osnovi
“Včasih se zgodijo določeni konflikti med mladimi, mi pa bomo poskrbeli, da se to v bodoče ne bo dogajalo. Zagotavljam vam, da vsak dogodek resno obravnavamo, verjamem, da tako ravnajo tudi na ostalih osnovnih šolah,”
nam je obrazložil sogovornik, ki še dodaja, da ni govora o kakršnem koli sporu, ki bi nastal na osnovi narodnosti. “To so dogodki, ki se zgodijo čisto mladostniško, čeprav tukaj izjemno dobro skrbimo za to, da to tega ne prihaja.” Na mariborski šoli, katere imena zaradi varstva podatkov otrok ne bomo razkrili, imajo sicer po besedah ravnatelja socialno delavko in še dodatnih pet strokovnjakov za vzgojo, prav tako naj bi po besedah ravnatelja na zadnji seji sveta staršev roditelji izrazili zadovoljstvo nad vodstvom šole.

“Prepričan sem, da na naši šoli ni prisotnega strahu pred Romi, morda zgolj pri kakšnem posamezniku. Naša šola skrbi za to od malega, saj je romska populacija tu prisotna že več generacij. Ker pa sem bil v zadnjih dneh na številnih osnovnih šolah v tujini, tudi v Avstriji in na Švedskem, vam lahko zagotovim, da smo lahko Slovenci zelo ponosni na to, kako varne šole imamo,” je še dejal naš sogovornik, ki obljublja, da bi takoj pisal medijem, če bi kadar koli začutil nemoč zaradi morebitnega neobvladljivega mladostniškega nasilja na njihovi šoli.

T. F.

 • PikaPolonica

  Včasih so imeli učitelji več pristojnosti, kar je bilo dobro za otroke.

  • janez.pokoncni

   Zadnji zobotrebec v hrbet je SLO šoli dal Gaber, ko je šolam vzel še zadnje vzgojne funkcije. Prenekaterih “mladih opic” nihče ne vzgaja. Starši orangutani, otroci šimpanzi.

   • PikaPolonica

    Problem je ker družba strmi samo na demokratični vzgoji. Jst sem za mešano vzgojo, vse mora bit..malo demokratične, malo permisivne in malo avtoritativne vzgoje.

  • RATATA

   Ko mi je ena učitlca zabrisala šop ključev v betico, sem jih pobral in ji jih vljudno prinesel nazaj.
   Bolelo me je, fotru pa nisem povedal, saj bi me še s ključavnico vgrajeno v vrata useku okol boleče kepe.
   Zaslužil sem si tiste ključe, ker sem motil. Zdaj sem pa priden. Tu pa tam komu vržem kak šop ključev v glavo v iskrenem upanju, da mu bo kaj nucalo.

   • PikaPolonica

    Jst tut doma nisem upala povedat.

    • RATATA

     Sej smo vsi vedl zakwaj smo jih fasal hihi

   • MižekFiga

    Zelo nepedagoško. Morala bi te s trobento, orglicami, ….
    Ali pa samo fejst nadret, poglej kako dober pevec je sint Oto Pestner in Lidija Kodrič je iz iste šole.

    • RATATA

     Hehe… boljš da ne s plehom, ki se spešta. Bolj priročen je klarinet.
     Posluš ti Mižek …
     Če nebi Janko, tam v Praprotnem nad Hrastnikom Ota v rit nabrcal, ko se mu je Oto na voz obešal, tudi ne bi tako lepo pel.
     No Ota pa naprej vleče tudi ciganska kri, kar je lepo s pesmijo povedal.

  • MižekFiga

   Nekatere smo zelo spoštovali! Bili so vredni tega spoštovanja!

 • antimur

  Naj si ministrica za šolstvo in ravnatelji zabijejo svoje gobcanje v ta zadnjo, da na šolah ni mednacionalnega nasilja. Seveda je, ne samo s strani ciganov, ampak tudi šiptarjev, kajti to civilizacijsko okolje ni za njih, niso dorasli temu, živijo še dobesedno v plemenskih skupnostih in v nekakšni mračni preteklosti. To so dejstva, ki jih levaška drhal prikriva, namesto, da bi se spoprijela s tem problemom. O integraciji pa naj samo sanjajo, nikakor se ne more nekdo integrirati, če ni temu dorasel. Kaj bo šele potem, ko se bo migrantska drhal razlila po Sloveniji, oni so še pa dosti bolj zaostali za razvitimi civilizacijskimi normami od omenjenih.

 • rubec

  Kakšna škoda da ta ravnatelj nima bakrene glave saj nam potem ne bi bilo treba poslušati takih traparij.

 • MEFISTO

  Če te udari cigan po levem licu, mu nastavi še desnega.

 • Diverzant

  Cigani so z nami ze stoletja“so se prilagodili? Da so.Sploh na podrocju kraje in spoznavanju lukenj v zakonu drzavne pomoci. Za to so specijalisti.

  • xtc

   No tukaj se ne strinjam popolnoma;so že obstajale metode za rešitev teh ežav in bile so uspešne;prilagoditev je bila popona oz popolnoma brezhibna:Tudi rezultati so bili sto odstotni:

 • janez.pokoncni

  Udeleženci invazije na EU pretepajo, posiljujejo in pobijajo staroselce vsak dan pa so šele prišli, majhni cigoti pa ne smejo malo decivilizirati, svoji vrstnikov čeprav so tukaj že desetletja?
  Bodite strpni. Kaj pomeni tu in tam kak psihično povsem uničen otrok v primerjavi s srečo, ki jo je prineslo izživljanje nad njim predstavniku etične manjšine??
  Ciganom po zakonu pripada pravica, da nam kradejo, da živimo njih in njihove otroke. V zameno za našo dobroto pa … nas jebejo.

  • ney

   Kdo jim je dal tak zakon pravic???Tisti je najbolj odgovoren za njihove kriminale!
   (Tu po Dolenjski se “umori” vrstijo pa še nihče ni dobil 30 let resta.)

   • janez.pokoncni

    Gnil sistem je učinkovit zgolj zoper “pridne” in “barabe”, ki prekoračijo hitrost za 3 km/h.
    Problem civilizirane družbe je zanikanje razlik. Mi smo postavili kalupe in vanje tlačimo vse. Ovce, koze, leve, tigre …
    Rešitev? Za začetek ukinitev “pravila”, po kateri vsakemu “pripada pravica” do brezskrbnega življenja na račun drugih.
    Cigani ne jebejo žive sile na nobenem področju. Naseljujejo se na/v tujo lastnino, iz generacije v generacijo živijo izključno od sociale, kradejo v bistvu brez kazni. Vsi beremo v časopisih primere, ki obravnavajo 20letnike brez vozniških izpitov, ki so jih v petek ponoči že 31tič dobili brez vozniškega izpita!

    Včasih se mi zdi, da živimo v risanki. Na eni strani birokrati tipa Cmerar “pišejo” (in računajo) za vrtce razne ustavno pravne nebuloze, na drugi strani pa smo pravno povsem nučinkoviti in nezaščiteni pred terorjem 3 malih ciganov, ki lahko mirno držijo v “šahu” celo šolo.

    • Mojca pokraculja

     Imaš prav, risanka je vse skupaj. Znajdi se, če moreš. Aja, da ne pozabim, pazi da ne prekoračiš brzine (na Streliški v Ljubljani) za 3 km/h, omejitev je 30 km/h :))

    • ney

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++-čista+10

 • totex39

  Ni dosti, da imamo cigane, sedaj nam pa še skrivno prevažajo arabske in afriške migrante, samo sranje bomo imeli v tej državi, od teh noben ne bo nič delal in povrhu vsega bodo zaščiteni na vseh področjih.

 • ney

  Na Dolenjskem se takšne zadeve dogajajo že ves čas. Ko pa se oglasi kakšen civil ali župan, ki pove mnogo zadev, ki nakazujejo proti romom, hop takoj udrihat po njemu, da je rasist in ne vem kaj še…Država si zatiska oči pred resnimi divjimi početji romov. (izjem je zelo malo)
  Tisti, ki zagovarjajo rome, še sami ne vejo, da se jim romi smejijo in zaradi njih se delajo norca iz poštenih delavnih državljanov, ki pošteno plačujejo davke…Koliko romov oz. romskih manjšin prispeva v državni proračun…???

 • princeska

  “To so dogodki, ki se zgodijo čisto mladostniško, čeprav tukaj izjemno dobro skrbimo za to, da to tega ne prihaja.”

  Kaj bi šele bilo, če ne bi IZJEMNO DOBRO skrbeli, da do incidentov ne bi prihajalo?

 • Antonius

  Vzorec obnašanja se prenaša z očeta na sina. Po obnašanju sina je mogoče marsikaj ugotoviti o njegovem očetu.
  Državi, ministrstvu in partijskim socialnim centrom se niti ne sanja, kako se lotiti reševanja problemov asocialnega obnašanja slovenskih Romov. Odrinjeni na rob družbe se prav gotovo ne bodo nikoli integrirali v skupnost s katero živijo. Enega romskega otroka ni, ki bi kdaj od znotraj videl, kako zgleda in zakaj vrtec.
  Rešitev problemov z Romi je zelo preprosta in niti finančno prezahtevna ne bi bila.
  Največji problem predstavljajo povsem nesposobni politično nastavljeni ministri s strokovnim dometom ministrice Kopačke, ki v vsem svojem mandatu ni izpeljala drugega, kot eno zelo odmevno ugrabitev.
  Treba se je zavedati, da si tudi romski otroki želijo postati s poklicnim znanjem opremljeni, pa jim v večini primerov zaradi pišmeuhovskega odnosa odgovornih nikoli ne uspe.
  Kaj pa naj družba pričakuje od otrok, ki so odrinjeni na socialo in starševski vzorec obnašanja. Če nimaš vzemi (ukradi) tam kjer je, če bo pa kdo zatežil, bomo pa skupaj stopili.
  Romski pretepaški otroci vsaj mene ne presenečajo, presenečen bi bil, če bi na rob odrinjeni dosegli vzgojo tistih, ki se jih lotijo in pretepejo.

  • Mojca pokraculja

   Z vsem spoštovanjem do siceršnjega tvojega pisanja, ampak to, da ni enega romskega otroka, ki bi znotraj videl, kako zgleda vrtec, pa zagotovo ne drži. So vrtci in romski otroci vanje hodijo, le če starši to sprejmejo.
   Je pa vsekakor problem, da romski otroci ne obiskujejo pouka, kar seveda ni mogoče reševati s kaznovanjem staršev. To se sicer počne, a romov se hvala bogu tako ne da disciplinirati. S tem hočem povedati, da so prekrškovni postopki zoper starše na splošno, popolnoma zgrešena poteza šolnikov. Razumeti rome in njihovo vzgojo, so namreč absolutno zaščitniški do svojih otrok, je velik problem za “civile”. Vendar nisem črnogleda, so ljudje na terenu, ki zadevo dobro poznajo in imajo tudi uspehe pri opismenevanju romskih otrok.

   • Antonius

    Romskega problema ni mogoče obdelati v petnajstih vrsticah. Zgolj nakazal sem svoje nestrinjanje z reševanjem romske problematike, za kaj več bi se moral pa z zainteresiranimi skupaj za mizo najti.
    K izhodišču vaših razmišljanj bom dodal samo razmislek o tem, da so posamične težave naložene na en kup v končni posledici velik kup težav.
    Kje pa piše, da morajo vsi Romi bivati v romskem naselju, ki se po običaju vedno najde tam nekje, Bogu za hrbtom.
    Skupnost je potrebno v okolju razseliti, potem bodo pa tudi ustrezne službe lažje opravile, za kar jih plačujemo. Otrokom vzorec vsakdanjega življenja predstavlja marsikaj. Ne nazadnje tudi druženje s sosedi.
    Od tu naprej pa upam, da boste zmogli sami.

    • Mojca pokraculja

     Se v celoti strinjam, res je cel kup težav, vključno s službami, ki ne funkcionirajo kot bi morale. Moja pripomba je bila le glede možnosti za vključenost romskih otrok v vrtce in šole. Dejstvo je, da romi sami odklanjajo, da bi otroci hodili v vrtce in šole, pri čemer je to največji problem na Dolenjskem in Kočevskem. Nekoč je nek romski poglavar odgovoril na vprašanje, zakaj njihovi otroci ne hodijo v šolo, takole:
     ” Naši otroci se učijo iz kozmosa” . Torej vzorec,ki ga bo težko preseči, vsaj kar se tiče šolanja. V tem kontekstu se tudi pridružujem komentarju janeza.pokončnega.

    • FUCK COMMUNISM

     Res je, lahko se ga obdela v eni – drzijo naj se zakonov in pravil, delajo in placujejo naj davke in ne delajo naj pizdarij! Ena vrstica!

  • janez.pokoncni

   Sam se s tem skoraj strinjam, edino rešitev si označil, po mojem, napačno. Ne, da ni zelo preprosta, je nemogoča. Zakaj?
   Nihče ne more tebe, mene, kogarkoli PRISILITI v karkoli.
   Bom “narisal”.
   Povsem pravilno si povzel dedovanje vzorcev. Oče orangutan, sin, ki živi zraven njega, skoraj ne more biti papiga. Očetu orangutanu se gladko jebe za izobrazbo njegovega sina. Še več. Sin mu predstavlja, preko socialnega transferja, vir zaslužka.
   Ni problem ciganov družba, ki jih je dejansko odrinila na rob, ampak predstavljajo 9/10 problema cigani sami, ki hočejo biti na tem robu. Zakaj? Ker so zelo, zelo drugačni.

   Prispodoba, ki je povsem izven konteksta. Sam sem rejec konjev. Če jim naredim srebrne hleve, z zlatimi napajalniki, hifi, tvji, itd., bodo ti v primerjavi s čisto navadnim travnikom zanje brezvredni.

   • Antonius

    Spodaj sem nakazal, kako bi morale ravnati ustrezne službe, pa bi bil problem z Romi mnogo lažje rešljiv.
    Romskim staršem je potrebno zagotoviti stanovanje, njihovim otrokom pa povsem običajno otroštvo, ki ga žal nimajo.
    Socialne službe lahko marsikaj storijo, da staršem omejijo preživljanje z dokladami in rojevanjem preštevilnih otrok. Odvzem in posvojitev je eden načinov reševanja romskega izsiljevanja s preštevilnimi rojstvi otrok.
    Neizobraženi starši brez možnosti zaposlitve bodo svoje življenje sicer preživeli na sociali, otrokom je potrebno pa omogočiti, da dosežejo vsaj poklicno izobrazbo.
    Sam sem dal skozi dom za otroke brez staršev, pomanjkanje in revščino, ki me je za dve leti in pol spravilo celo v bolnico. Brat me je ukradel iz doma, da so sem se vrnil k očetu.
    Hudičevo dobro poznam stisko otroka, ki si želi, pa ne dobi. Starševski način s krajo je najslabša popotnica otroku, da do zaželenega pride, si nezakonito pridobi.
    Razselitev problema je prvi korak k reševanju problemov z Romi.
    Toliko na kratko.
    Janez, vsi smo bili nekoč samo majhni otroci, samo spomniti se je treba, kako je bilo.

    • janez.pokoncni

     Romskim staršem je potrebno zagotoviti stanovanje, njihovim otrokom pa povsem običajno otroštvo, ki ga žal nimajo.

     Pismo “stari” … Meni ni nikoli v življenju prišlo na kraj pameti, da bi moral nekdo drug zgraditi hišo zame, prav tako sem (in jih še) otroke vedno vzgajal, da morajo oziroma bodo morali sami poskrbeti za svojo “štalco”. Lahko bo njihova, najeta, karkoli, ampak nikakor ne smejo pričakovati od katerekoli družbe, da bi ta bila dolžna poskrbeti zanje.

     ps
     Žal mi je, da te je življenje tako teplo. Mene, na mojo srečo, ni. Odrasel sem pri odličnih starših, ki so mi vcepili življenjske vrednote, v katere “na polno” verjamem tudi danes in jih vcepljam naprej svojim otrokom.

     • Antonius

      Vesel in žalosten sem hkrati. Vesel sem dejstva, da splošna stihija na moje razmišljanje ne vpliva, žalosten sem pa zaradi spoznanj, kako malo ljudi je pripravljenih vzrok in problem romske družbe in njenih otrok razumeti in pomagati.
      Nikjer nisem omenil hišo, prav gotovo bi se pa v celi državi našlo nekaj praznih stanovanj. Človeku, družini je treba pomagati, da se v družbo integrira, skozi izobraževalni program je potrebno otrokom nuditi pogoje, da se v okolje socializirajo..
      Slabo naloženi denar je stran vržen denar. Po pameti naložen pa na dolgi rok zagotovo povrne vložek.
      Delati naj gredo je najlažje priporočati. Kje pa piše, da tudi ciganski otrok ne bi dosegel zavidljive strokovne izobrazbe. Ne nazadnje je krasen primer uspešnega davkoplačevalca Oto Pestner. Izobrazbo je dosegel na ljubljanski srednji tehnični, potem ga je pa zaneslo tja, kjer je čutil, da bo največ dosegel.
      Naj zaključim v stilu tistih, ki Cigane sovražijo. Jebemtiga, cigan, ki mu ne bi smelo ratati.

      In še nekaj za vse, ki se pridušajo čez cigane. Koliko je pa kdo dal od sebe, da je, kdaj nekomu, zares pomagal?
      Jaz sem s SVOJIM DENARJEM nesrečnikoma pokrival stroške bivanja 5 let in pol.
      Vsak dan se mi vrača za podarjeno. Ni ga dne, da me izobraženi dr. ne bi poklical.

     • janez.pokoncni

      Ti si se odločil, da je za slabo integracijo kriva družba in ne tisti, ki se ne integrira. V bistvu ne morem nadaljevati, ker je to povsem kontra mojemu razmišljanju in moji življenski filozofiji, ki je proti vsak protekciji. Sam hočem družbo, v kateri bodo imeli vsi enake možnosti, vsi enake pravice in VSI ENAKE DOLŽNOSTI !

     • Antonius

      Ah, dajte no Janez? Preden se za kaj odločimo je najmanj naporna pot, da najprej poizkusimo problem razumeti.
      Pri nas se problemom z Romi nihče strokovnih niti približal še ni.
      Protekcija se začne, ko imajo VSI ENAKE MOŽNOSTI.
      Romom zaenkrat te možnosti še niso bile predstavljene, niti omogočene, da s strokovno pomočjo po njih sploh posežejo.
      Lep dan vam želim.
      Zdaj prihaja moj čas, ko moram počasi pred sodišče. Dve leti bo tega, kar sem bil prvič tam.

     • janez.pokoncni

      Saj se ne kregava le, za razliko od večine zadev, sva tokrat na nasprotnih bregovih, s čemer ni nič narobe.

      btw.,
      Kljub vsemu moram … ne morem biti tiho. ;)
      Če bi bil žleht bi te še za “strokovnjake” dal v “šraufštok”. :):)

      in

      btw2
      Vse na temo računalništva izhaja iz angleščine. Prvi forumi, še pred časom interneta (BBS), so se odvijali v angleščini in od tam izhajajo neka napisana, polpisana in nenapisana pravila. Nekatere vsesplošno znane kratice (btw, lol, …), olika in nenazadnje tudi vikanje.
      Ne vem zakaj si me sicer začel vikati a vendarle – a me lahko prosim vikaš v angleščini?? :) – težka bo in to je glavni razlog, da se v javni spletni komunikaciji vikanje ne prakticira!

     • Antonius

      Različnost pogledov na problem, med sodelujočimi vedno prinese boljšo rešitev.
      Se strinjam! Našo “stroko” bi moral zapisati v narekovajih. Samozvana slovenska strokovna “stroka” je vredna toliko, kot skupaj zneseta strokovnega Gabriječičeva in Kopačeva.
      Ti si eden redkih, ki si vreden spoštljivega tikanja. Malenkost časa nazaj sem ti namenil spoštljivi Ti.
      Angleščina mi je pri tem povsem brez pomena, ker kot Slovenec živim, pišem in komuniciram v slovenskem okolju.
      Na kakšen način Angleži v vsakdanji javni elektronski komunikaciji prakticirajo svoj veliki ego, meni čisto po angleško dol visi.
      Ne tem portalu komuniciram spoštljivo, na distanco in daleč stran od kakršnih koli pritlehnosti.
      Naj to počnejo tisti, ki se na portalu NOVE 24TV trudijo, da portal spustijo na nivo zmerljive, nespoštljive pritlehnosti.
      Janez.pokončni, s teboj sem, kot z enim redkih na portalu na Ti. V naglici me je zaneslo, pa sem se spozabil. Kot sem ti zapisal, se mi je mudilo na vztrajniški protest pred krivosodje.

     • indijanka

      Hvala , ker si se postavil za otroke. Tudi, če so romski. Otroci so. Del prežitvene in ne samo socialne logike tega naroda. Včeraj sem si vas ogledovala ob odhodu domov. Nekoč bom čutila, da je čas, da te nek četrtek pocukam za rokav.

    • FUCK COMMUNISM

     Kaj pa je s tabo danes?!?! Zakaj ne grejo cigani delat in si sami zgradijo in placajo hise, tako kot si jih moramo vsi ostali?!?

   • slosin

    …nekako takole: kaj bi svinjam bisere trosil…

  • janez cepec

   če se vzorc prenaša na sina, je biu tvoj fotr totaln idijot, al kuga?

   • Antonius

    Po vašem pisanju sodeč je bil tudi vaš “fotr” navaden cepec.

    • janez cepec

     neki bi blo uhka na tem, ja, bo držau

 • pajot

  Pa sej ste se partizanci znali odlično spopasti s ciganskim problemom. Med drugo vojno in po njej ste jih brez slabe vesti množično pobijali.

  • črnaovca

   In bil je mir v šoli

 • Razocarana

  Če je bil na območju šole otrok pretepen do nezavesti ne vem kako lahko ravnatelj take šole trdi da je šola varna.

  • Nata

   Reševalce pa je odpoklical, ker se je posračkal v hlače ! Bog ve, kaj vse so že imeli, pa je vse pometel pod preprogo!

 • črnaovca

  Ravnatelj mora takoj oditi. Saj ni problem samo nasilje ciganov ti so v bistvu staroselci v Sloveniji. Dogaja se po tiho še hujše nasilje Šitarjev, ki hodijo maltretirat učitelje in mi to mirno gledamo. V bivšem sistemu tega ni bilo so bili veliko bolj pohlevni, ker je bila oblast komunistična a zavedno Slovenska, bolj kot danes prizna.

 • ostrovrhar

  Če bi Ivan Maćek – Matija ne bil komunist, bi ga toplo priporočil On bi imel pravi recept. Prava škoda, a ne?

  • Olga

   Ravno njegovi kriminalci so to povzročili! “Integracija” po levaško!

 • Olga

  To naredi pozitivna diskriminacija! Potuha kriminalcem, ker so “ubogi” Romi! Najbolje, da se starši zberejo in nasilneže naučijo kozjih molitvic!

  • FUCK COMMUNISM

   Kam pridem prefukat ene pet ciganov?!?!?

   • RATATA

    Ti tudi misliš, da je treba takoj, ko ciganka povrže cigana, tega takoj stoučt z dvometrskim bakrenim žlebom

    • FUCK COMMUNISM

     Ne, od kod ti taka ideja??!? Takega, ki odraste in dela pizdarije pa definitivno.

     • RATATA

      Tako je tudi prav.
      fuck communism in vsakega, ki dela pizdarije, pa četudi ni cigan!

     • FUCK COMMUNISM

      Sej ciganoljubcem, ki dajejo prednost ciganom pred Slovenci, bi bilo tut treba iz betice zbit podporo ciganom, ki delajo pizdarije!

 • Nata

  Oprostite, no ? Pa toliko se govoriči, da je Cigane potrebno vključiti v šole, itn…….
  Olga spodaj je dobro napisala !!Kaj jih bomo ujčkali ?? Zakaj pa ?

 • cploger

  Domačih ciganov po 500 letih še vedno ne krotimo, ne da bi tepihare.

 • FUCK COMMUNISM

  Nova, zakaj skrivate ime sole in ime ravnatelja?!?!?!? Javna ustanova in javni usluzbenec! Z imenom na plano!!!

 • centurion

  Če prav razumem, je tu govora o ciganih.
  Zdaj bodo še družbo arabsko dobili.

 • MEFISTO

  Katerih medijev nihče ne obvesti?

  A HANZI TV, Večer, Delo, Dnevnik ali celo Mladino?

  Kot da ne bi vedeli, da cigan ciganu oči ne izkljuje!

 • seba goričan

  91. leta je bila priložnost, da bi se jih rešl, zdaj se pač kotijo kot podgane in imajo svojo državo v državi…pridejo pa na vrsto, nič bat…

 • soc

  Ključno ciljno (in slepo) ulico marksistov nekoč in danes je Orwell po povratku iz Sovjetske zveze blesteče pogruntal in definiral. Newspeak, oziroma v našem jeziku pravorek. Kjer belo pomeni črno, vojna mir, ljubezen sovraštvo. Kjer oblast pomeni ustavnopravno pravico razpolagati z mislijo posameznika. Kjer pamet po ukazu od zunaj odpove “za višje cilje”.

  In jasno je bilo nekdanjemu socialistu, kako bodo te stvari šle vnaprej, če bodo totalitarci “dobre misli in volje” prevzeli oblast – začne se z demontažo ključne svobode tako luteranske kot razsvetljenske družbe, svobode govora. V imenu višjih interesov “Človeka”, v imenu ( Newspeak ! ) politične korektnosti. Ki je v levih medijih analogna desetim božjim zapovedim krščanom. In v Sloveniji je 92% medijskega glasu levega. Poslušajte govorico treh javnih cip, ki jih je pred nekaj dnevi izpostavil ta portal – Pašek, Carl in Aščić, poglejte pravoverne članke v Mladini, Delu…

  Naslednji, zadnji korak, je ukinitev svobode misli. Dovoljena bo le razredu tistih, ki mislijo namesto opic in za njih. Konec evolucije. Tistih, ki so najbolj enaki.

  In tako je zaradi politične korektnosti v Sloveniji zakonit in fenomenalen privilegij biti zatirana manjšina – cigan, peder, kolesar… Marx, Lenin, Tito & Co. tam na oni strani se režijo kot zmešani. Peklenska vročina jih ne moti kaj prida,

 • Bozz

  Kje so dobri stari časi, ko je ravnatelj takega mulca poklical na zagovor, potem pa vzel palico in ga po hrbtu in po riti, da je bil plav.

  Pregovori 13
  24 Kdor prizanaša šibi, sovraži svojega sina, kdor pa ga ljubi, ga zgodaj vzgaja.

  Pregovori 22
  15 V otrokovem srcu je zakoreninjeno bedaštvo, vzgojna šiba ga spravi iz njega.

  Pregovori 23
  13 Ne odteguj vzgoje otroku, če ga boš udaril s šibo, ne bo umrl.
  14 Udariš ga s šibo, njegovo dušo pa rešiš podzemlja.

  Pregovori 26
  3 Konju bič, oslu nagobčnik, bedakom pa šibo po hrbtu.

  Pregovori 29
  15 Šiba in opominjanje dosegata modrost, razpuščen otrok pa dela sramoto svoji materi.

  Levičarjem ne bo nikoli jasno kako uničujejo družbo na dolgi rok s svojo permisivno vzgojo, razen, če to počnejo načrtno seveda. Rezultat tega bo seveda še večje nasilje po šolah, tako da bodo na koncu morali v šole in učilnice postaviti policiste, kot v Ameriki (kar poglejte videje na youtube kako policisti razmetavajo smrkavce po učilnicah) in bomo postali policijska država. In mislim, da je ravno to cilj levičarjev. Medtem ko je preprosta rešitev, da se takšna policijska država prepreči, zgornji pregovori. Zato pa so se hoteli znebiti Svetega pisma, ker hočejo cel svet (nov svetovni red) spremeniti v eno veliko policijsko državo, diktaturo.

  Ko se upošteva Sveto pismo = svoboda

  Ko se Sveto pismo vrže skozi okno = tiranija, diktatorji, policijska država

  15 Cops Beat 1 High School Student
  https://www.youtube.com/watch?v=MRfsT5eQoGQ

  Cop assaults kid: Spring Valley High School cop’s violent arrest of black girl goes viral – TomoNews
  https://www.youtube.com/watch?v=QnjeKiDvN0M

 • Moji Signali

  Pocasi nas bodo pokorili,cigani,kozjejebci in siponci.Nasi otroci so samo na fb in igrajo fifo in so po vecini motoricni debili.Ko bo prislo do obracuna med staroselci in zgoraj nastretimi nam bo trda predla ker imamo motoricno nesposobno mladino

 • xtc

  Vse te anomalije nastopajo zaradi multikulti socializma;ki vsiljuje nadvlado in toleranco do deviantnežev in bebcev vseh sort:Vsega tega je kriv predvsem socialističen pogled na svet in vpliv polpretekle zgodovine:Seveda levaki;teptajo lasten narod na račun mariginalcev;da imajo volilce:
  Je pa jasno ;da na tej šoli nekaj ne štima ravnatelj pa režimski(levi) človek:Kako velika je njegova bebavost;pove to;da lahko cigan še napreje hodi v šolo;kaj bo storil;ko bo prišlo do nasldnje podobne zadeve ravno zaradi tega?

 • mannuro

  Je to kaj novega? Cigan je vedno bil tak. Naši predniki, so znali to porihtat. To je bla kot mala šola, za frocovje, da se naučijo naredit red. Sedaj pa… ohh, našega je pa porinil, katastrofa.. Malo, usposobite frocovje za živlenje, pa bodo cigle sami porihtal.

 • MEFISTO

  Cigan in zdravnik st na sosednjih parcela zgradila popolnoma enaki hiši.

  Katera izmed obeh hiš je več vredna?

  Ciganova, ker ima za soseda zdravnika!

 • lauraas

  Evo, ni obrambe pred romskim “skup držanjem”, nemočne so vse institucije! Kako enostaven recept, jebe pa celo državo! Isto bo z muslimani, oni tudi skup držijo, vedno jih je 10 skupaj, enega samega nikoli ne najdeš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!