Za zdravnike je sistem plač povsem nepravičen – tako pravijo zdravniki

Foto: sta, fotografija je simbolična

Sindikat in vlada se bosta znova pogajala. Vlada naj bi danes odgovorila na kompromisni predlog, ki ga je predstavil Fides, in sicer ob koncu prejšnjega tedna. Če se danes ne bodo uspeli dogovoriti, se bo jutri stavka še okrepila. Ta je sicer posledica nezadovoljstva zdravnikov s plačanim sistemom.  

Sindikat zdravnikov in predstavniki vlade se bodo na današnji dan ponovno pogajali. Vlada bo v teku današnjega dne odgovorila na kompromisni predlog, ki ga je podal Fides, in ki je bil predstavljen ob koncu prejšnjega tedna. Če se v toku današnjega dne ne bodo uspeli dogovoriti, se bo jutrišnji dan stavka še okrepila, poroča STA.

Ob tem se predvideva, da bi lahko zdravniška stavka še dodatno oslabila zdravstveni sistem. Zdravniki sicer zahtevajo izstop iz enotnega sistema plač. Sistem zdravstva pri nas je neučinkovit, kar med drugim dokazujejo predolge čakalne vrste.

Zdravniška stavka slabi zdravstveni sistem
Če bo stavka trajala nekaj tednov, se bodo bolniki začeli koncentrirati v zdravstvenih domovih, na urgencah in v bolnišnicah. In če se bodo začeli bolniki kopičiti na teh treh vstopnih točkah, bo začel zdravstveni sistem kolapsirati in ga bo zelo težko uravnavati,” je bilo opozorjeno na morebitne posledice stavke. Ta je sicer posledica nezadovoljstva zdravnikov v zvezi s plačnim sistemom. Zdravniki si predvsem želijo izstopiti iz enotnega sistema plač, saj se slednjih drugače ne da spreminjati. “To je popolnoma socialističen sistem!” je bil glede tega perečega področja kritičen predsednik Fidesa.

Čakalne vrste se “vijejo do Kosova” 
Na Ministrstvu za zdravje smo v zadnjem času že slišali zagotovila, da si bodo prizadevali za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, v kar pa v zdravniški zbornici dvomijo: “Vlada nima ne politične volje, ne moči, ne želje, da bi uresničila zdravstveno reformo, ki jo potrebuje Slovenija.” Kritika se nanaša predvsem na nedavni predlog zakona podan s strani vlade, saj področja ne rešuje dovolj temeljito. Med drugim bo povzročil propad zasebnih dejavnosti znotraj javnega zdravstva. Hkrati bi takšen zakon prinesel monopol javnih zavodov, kar bi le še okrepilo že sedaj predolge čakalne vrste.

D. M.

 • Anton

  ne rečem da zdravniki ne nosijo kup obveznosti na svojih plečih, vendar tu so še medicinske sestre in vsi ostali zaposleni v sklopu ukc-ja. O njih prav rado se pozablja. Od vseh zaposlenih je prav zdravnikom najbolj “fletno” in prav slednji so tisti ki imajo največ za rečt čez pravice. Osebno bi pričakoval na cestah prej medicinske sestre,in to tudi povsem upravičeno, glede nato kako so plačane glede na vso delo ki ga postorijo.Toliko o mojem mnenju glede stavke zdravnikov.

 • hle

  V Slovenskih novicah je danes objavljeno 50 največjih zaslužkarjev v javnem sektorju in zanimivo prav vsi so zdravniki

  • marta

   Če si pozorno prebral, gre tule za BRUTO izplačila, kar pomeni, da ti zneski vsebujejo tudi izplačila za dežurstva, kar je vse preko rednega delovnega čas.
   Prispevki so izredno visoki – več, kot polovica.
   Sem spadajo prispevki za socialno varnost, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, prispevek za zaposlovanje, prispevek za starševsko varstvo, akontacija dohodnine…..
   Če pogledamo za primer po nekem izračunu prvega:
   univerzitetni profesor na MF in še dela v UKC BRUTO = 11,203,00 EUR
   od tega znašajo prispevki cca = 5.859,00 EUR
   Za izplačilo NETO = 5.344.00 EUR
   Kot vidiš, pobere država več prispevkov, kot dobi delavec izplačano od Bruto zneska.

   Če si poslušal pred nekaj dnevi zdravnika iz Jeseniške bolnišnice, ko je rekel, da ima za preko 7 let delovne dobe dela v dežurstvu in to mu ne gre v pokojninsko dobo.
   In vsled tega, je tudi življenjska doba zdravnikov najkrajša.

 • Mojca pokraculja

  Ok, naj dobijo plače kot zahtevajo, naj dobijo normative kakršne si želijo- vse bo v končni fazi v prid pacientom. Samo en pogoj naj izpolnijo, da bo pacient obravnavan v normalnem roku , začenši od dneva izpolnitve njihovih zahtev.
  Čakalna vrsta kardiolog 1 leto, za pregled žil na dermatološki 1 leto in več, ultrazvok srca v UKC 1 leto ????

  • tomven

   …naj dobijo plače kot zahtevajo, naj dobijo normative kakršne si želijo…

   sorry, je vse v redu pri vas?

   Kakašna pa je po vašem plača in normativi, ki bodo za njih “pravični”?

   • Mojca pokraculja

    Ne glede na to kakšna je”pravična” plača in normativi, dejstvo je, da niso sposobni ničesar spremeniti, popraviti in izboljšati. To je bil point mojega komentarja.
    V zdravstvu bo ostalo vse enako, nobena čakalna vrsta ne bo krajša, o strokovnosti in zavzetosti zdravnikov rajši ne govorim. Le denarja jim bo več kapnilo, pacienti zaradi tega ne bomo nič na boljšem.
    Vse skupaj je kot jara kača, tega se preprosto ne da rešiti. Za začetek bi bilo potrebno predvsem onemogočiti mafijo in mafijske posle. Povsod, ne samo v zdravstvu, da sem bolj jasna.
    Na RAI 1 teče serija oddaj z naslovom “Cose nostre”, v katerih predstavijo posameznike, ki so se spopadali z mafijo in se zoperstavili korupcijskim poslom. Ravno pred dvemi dnevi so predstavili generalnega direktorja Sanitarne pokrajinske uprave iz Palerma, dr Antonia Candelo. ” Letno se tam “obrne” 2 milijardi eur. No še to, predsednik republike ga namerava odlikovati za pogum .

    Razlik v mafijskih poslih tam in pri nas praktično ni, je pa ena bistvena, policija je na mestu in ukrepa. Kaj pa pri nas?

    • traktor

     Pri nas pa je policija globoko v poslu.

  • tasilo

   Z akutno levkemijo si takoj na vrsti.

   * Hud cinizem. Moj?!?!

   • Mojca pokraculja

    Vprašanje kako si “na vrsti”, tolk da neki na hitr začnejo “zdravt”. Tud to je cinizem dohtarski !

 • Shadow

  Izpostavljam dve ključni dilemi vezani na ZZZS, ki se v teh debatah nikjer ne pojavlja:

  1) Trenutno stanje je kapitulacija edine (monopolne) zdravstvene zavarovalnice. Vsi izvajalci na njenem celotnem portfelju zdravstvenih storitrev ji štrajkajo – oni pa nič.
  – Ali se kdo pri njih ukvarja s pospeškom naraščanja čakalnih vrst v času stavke.
  – Zakaj na njihovi spletni strani ni urgentne novice: “Spoštovani zavarovanci, VSI naši izvajalci storitev stavkajo, kot zavarovalnica smo ‘na kolenih’, zato delamo na alternativnih scenarijih. Za začetek bomo del zavarovancev preusmerjali v Avstrijo, ….. Naš prvi partner je zavarovalnica, njim plačujemo denar, oni morajo reševati problem, ker se jim je sesul sistem izvajalcev. Madona, pa mi to vendar plačujemo. Jaz grem lahko tudi v Avstrijo. Zdravniki naj se pa medtem pogajajo. Saj niso edini na svetu.

  2) Druga dilema so stroški za nabavo bizarno preplačanih medicinskih pripomočkov. OK, naj Nova Gorica plača za umetni kolk 3x toliko kot npr. Jesenice – amapk jaz se vprašam, ali ZZZS te postavke za izvedene operativne posege pokrije 1:1. Jeseničani dajo v obračun 900 EUR za kolk, Goričani pa 2.500 EUR, ali kako? Ali mi zna kdo, ki bolj pozna ustroj poslovanja ZZZS, to razložiti ?

 • Shadow

  Izpostavljam dve ključni dilemi vezani na ZZZS, ki se v teh debatah nikjer ne pojavlja:

  1) Trenutno stanje je kapitulacija edine (monopolne) zdravstvene zavarovalnice. Vsi izvajalci na njenem celotnem portfelju zdravstvenih storitev ji štrajkajo – oni pa nič.

  – Ali se kdo pri njih ukvarja s pospeškom naraščanja čakalnih vrst v času stavke.

  – Zakaj na njihovi spletni strani ni urgentne novice: “Spoštovani zavarovanci, VSI naši izvajalci storitev stavkajo, kot zavarovalnica smo ‘na kolenih’, zato delamo na alternativnih scenarijih. Za začetek bomo del zavarovancev preusmerjali v Avstrijo, ….. Naš prvi partner je zavarovalnica, njim plačujemo denar, oni morajo reševati problem, ker se jim je sesul sistem izvajalcev. Madona, pa mi to vendar plačujemo. Jaz grem lahko tudi v Avstrijo. Zdravniki naj se pa medtem pogajajo. Saj niso edini na svetu.

  2) Druga dilema so stroški za nabavo bizarno preplačanih medicinskih pripomočkov. OK, naj Nova Gorica plača za umetni kolk 3x toliko kot npr. Jesenice – ampak jaz se vprašam, ali ZZZS te postavke za izvedene operativne posege pokrije 1:1. Jeseničani dajo v obračun 900 EUR za kolk, Goričani pa (za isti model kolka) 2.500 EUR, ali kako? Kako te razlike prečrpajo preko ZZZS. Ali mi zna kdo, ki bolj pozna ustroj poslovanja ZZZS, to razložiti ? To je podobno, kot da bi nek klepar iz Gorice Adriaticu pošiljal račune za kasko popravilo, v katerih bi bil zadnij odbijač 4.000 EUR. Adriatic ni nor, da bo to plačal. Ali ZZZS je ?

  Hvala.

  • Mojca pokraculja

   Ej, zakaj pa bi to objavlali na spletni strani. Saj niso nori! Naj folk živi v prepričanju da je vse ok. , propaganda o našem vrhunskem zdravstvu še kar deluje.Čeprav je vse gnilo . Ampak tisti “ta pravi” pa brez problema v tujino na zdravljenje. Pa prosm nobenmu nič povedat !
   Kar se pa plačevanja tiče, mi je sestra na okencu za neko preiskavo na CT-ju rekla, da je čakalna doba celo 3 leta, ker zavarovalnica odobrava samo 2 taki preiskavi na teden ! Čeprav bi jih oni lahko naredili veliko več.

 • Anton

  opažam da zdravniki vedo več o ekonomiji kot naši ekonomisti.

  sarkazem press

 • indijanka

  Danes sem med vrsticami prebrala, da sta starša malo Nežo odpeljala v tujino skrivoma zato, da njenega zdravljenja v tujini ne bi kdo preprečil. Denar za zdravljenje pa itak spet zbiramo ljudje. V tujini zdravniki staršema vsak poseg pojasnijo in se za malo Nežo borijo. Da si ne bi drznili zdravnikom povišati plačo za en sam Euro!

 • tasilo

  “Za zdravnike je sistem plač povsem nepravičen – tako pravijo zdravniki”

  Sistem plač nepravičen??– Že razumem. Zdravniki bi bili raje plačani s svinjskimi polovicami.

  • marta

   Zakaj pa svinjske polovice ?

   • tasilo

    Če ne marajo plač, bodo menda zadovoljni pa s svinjskimi polovicami. Ali pa s kremšnitami z zemfom. Čokolado z regratom. Pršut s kanto nafte. Ne vem, s čim še … samo da ne bo plača, saj “je zanje sistem plač nepravičen”.

    Uff …

    • marta

     tasilo nimaš prav.
     Preberi, kaj pravi celo Sveto pismo o zdravnikih v Sirah 38,1-15

     Zdravnik in bolezen
     1 Izkazuj zdravniku zaradi njegovih uslug spoštovanje, ki mu gre,
     tudi njega je namreč ustvaril Gospod.
     2 Zdravilstvo je namreč od Najvišjega,
     zdravnik od kralja prejema darila.
     3 Znanje zdravniku daje, da lahko nosi glavo pokonci,
     pred velikaši je deležen občudovanja.
     4 Gospod je naredil, da zemlja daje zdravila,
     razumen mož jih ne bo zavračal.
     5 Mar ni Gospod po lesu osladil vode,
     da je dal spoznati svojo moč?
     6 On je podaril ljudem znanje,
     da bi ga mogli proslavljati v njegovih čudovitih delih.
     7 Z njimi zdravi in lajša bolečino,
     iz njih lahko lekarnar napravi mazilo.
     8 Tako se Božja dejavnost ne bo nehala;
     mir prihaja na obličje zemlje od njega.

     9 Otrok, ne bodi zanikrn, kadar zboliš,
     ampak prosi Gospoda in on te bo ozdravil.
     10 Odreci se zablodam, skrbi za svetost rok,
     očisti srce vsega greha.
     11 Daruj kadilo in spominsko daritev pšenične moke
     in tolsto daritev, kakor da ti ne bi obstajal.
     12 Daj prostor zdravniku, ker je tudi njega ustvaril Gospod;
     naj te ne zapušča, saj je tudi on potreben.
     13 Zakaj je trenutek, ko je okrevanje v njegovih rokah;
     14 tudi on bo namreč prosil Gospoda,
     da bi mu naklonil počitek
     in uspešno zdravljenje, da ti reši življenje.
     15 Kdor greši zoper svojega Stvarnika,
     naj pade zdravniku v roke.

     • tasilo

      Marta … al’ jest se zajebavam, no … besedne igre pa to ….

 • Viktorh

  Marjan Koršič:
  “Ko kači stopiš na rep, začne opletati okoli. In resnica najbolj boli. Vas pa moram popraviti. S podatki o dobaviteljih in raznih svetovalcih nisem odkril rane, pač pa zgolj boleče privzdignil gazo z neke rane, ki so jo že mnogi opazovali, a pokvarjeno prestrašeni molčali.

  Ocenil sem, da je prišel čas, ko nam ni treba več biti tiho. Šestdeset let so nas učili, kako moramo molčati, in to je razlog, da smo na prvem mestu po samomorih in raznih odvisnostih. Ljudje se raje odmaknejo, postanejo pasivni, apatični, da zavarujejo sebe, z enakim namenom mnogi zdravniki predpisujejo preštevilne napotnice za nepotrebne preiskave. Aparati so preobremenjeni, stroški previsoki, čakalne vrste predolge.”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!