Želimo vam miren in prijeten veliki šmaren

Foto: STA

V Katoliški cerkvi obeležujejo praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren. Na ta dan se katoliki spominjajo, da je bila Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. V Sloveniji je veliki šmaren dela prost dan, na katerega verniki  množično romajo v Marijina svetišča. 

Veliki šmaren je najstarejši Marijin praznik. V Jeruzalemu so kristjani že v 5. stoletju obhajali 15. avgust v spomin dneva, ko je Kristusova mati Marija zaspala. V poznejših stoletjih se je praznovanje razširili tudi po drugih krščanskih deželah.  V 8. stoletju je praznik postal znan kot dan Vnebovzetja blažene Device Marije.

Čeprav je bil praznik znan stoletja, pa je šele 1. novembra 1950 papež Pij XII. razglasil versko resnico, da je bila Marija po končanem zemeljskem življenju s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.

V Sloveniji je večina romarskih cerkva posvečena prav Mariji, kar kaže na njeno veliko priljubljenost med slovenskimi kristjani. Na praznik Marijinega vnebovzetja verniki množično romajo v ta svetišča.

Nekaj slovesnosti je bilo že včeraj, mnoge pa lahko obiščete prav na praznik.

 

V Ljubljanski nadškofiji bo osrednja maša ob prazniku Marijinega vnebovzetja ob 10. uri na Brezjah, kjer bo pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj sveta maša in obnovitev posvetitve slovenskega naroda Božji Materi Mariji. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Na dan Marijinega vznebovzetja bo slovesna nadškofova maša na Ptujski Gori ob 10. uri. Pri tej maši bodo obnovili posvetitev slovenskega naroda Devici Mariji.

V škofiji Murska Sobota bo glavna romarska sveta maša danes ob 10. uri v škofijskem romarskem središču v Turnišču. Mašo bo daroval murskosoboški škof Peter Štumpf.

V Novomeški škofiji bo osrednje škofijsko praznovanje potekalo na Zaplazu. Včeraj zvečer so se verniki zbrali na Čatežu pri župnijski cerkvi in ob 20. uri v procesiji romali na Zaplaz. Osrednja sveta maša pa bo na Zaplazu danes ob 10. uri, daroval jo bo novomeški škof Andrej Glavan.

 

B.P.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!