Logar zaprosil sodišče za podaljšanje roka za odgovor na tožbo Banke Slovenije

Foto: STA

Poslanec SDS Anže Logar, ki vodi parlamentarno preiskovalno komisijo o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu, je upravno sodišče prosil za podaljšanje odgovora na tožbo Banke Slovenije, ki zahteva vrnitev zapisnikov kolegija guvernerja. Logar je pojasnil, da gre za zapleteno tožbo, zato komisija potrebuje več časa za odgovor.

Banka Slovenije je zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine na upravno sodišče v Ljubljani vložila tožbo zoper ljubljansko okrožno sodišče oz. državo. Centralni bankirji zahtevajo, da jim parlamentarna preiskovalna komisija vrne zasežene zapisnike ožjega kolegija guvernerja.

Logarjeva komisija bi se morala o tožbi izreči do torka, Logar pa je pojasnil, da je zaprosil za več časa. Kot je spomnil, so do 15. avgusta sodne počitnice, do septembra pa tudi parlamentarne. Presodil je, da zadeva ni tako nujna, da bi se v tem času sklicevala seja komisije.

“Gre za zapleteno tožbo, zato komisija potrebuje več časa, da nanjo odgovori. Sodišče nam je dalo šest dni časa, to je premalo,” je dejal. Komisija sicer zapisnike že ima, ti se nahajajo v tihi sobi v arhivu, do njih pa lahko dostopajo člani komisije.

V BS od pričakujejo, da jim komisija vrne zapisnike
Banka Slovenije se je za tožbo odločila, ker je okrožno sodišče sklenilo, da mora parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, izročiti zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja.

V Banki Slovenije pričakujejo, da bo upravno sodišče komisiji naložilo, da v treh dneh vrne zapisnike in da morebitne kopije uniči. Prav tako zahtevajo, da sodišče članom komisije “prepove pregledovati, obravnavati, reproducirati ali kako drugače uporabljati zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja Banke Slovenije”. DZ je komisijo, ki jo vodi Logar, ustanovil lani spomladi, s prvimi zaslišanji prič pa je začela marca letos. Pri tem išče odgovornost nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank.

M. P., STA

 • garfi

  Logar-SDS se pogumno in odločno bori

  • Olga

   ,++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • karpelec

  Želim si več takih Logarjev in pogumno naprej!

 • tarantela

  Anže Logar bi moral biti predsednik stranke SDS, potem bi imeli veliko možnosti na volitvah, tako pa…

  • Olga

   Če bi bil predsednik SDS Logar, bi se lotili tudi njega tako kot Janše! Mislim, da je Janša odličen predsednik! Nima pa dlake na jeziku, kar je meni všeč, marsikoga pa moti! Seveda pa vpliva na njegovo sliko v javnosti tudi iskrivljeno, lažnivo in pokvarjeno poročanje režimskih trobil!! Kadar SDS uspeva, se vedno začne pljuvanje po Janši! Zakaj? Ker se bojijo SDS!
   Če želimo demokratično in uspešno Slovenijo, volimo SDS! Oni sebe bodo prodali!!!

 • macon

  Banka Slovenije toži državo, ker si nekdo drzne preiskovati njene kriminalne rabote. BS Banda je pokradla pol milijarde podrejenih obveznic in nič, so nad zakonom in izvršno vejo oblasti, ki jih po njihovo ne sme niti preiskovati.

 • Nata

  Pa saj to je , da bi človek po trepalnicah hodil , če bi kaj pomagalo !!
  Saj ne morem verjeti , da so tako vsemogočni ?
  Hudir ….kdo pa jih plačuje ?

 • Olga

  Človekove pravice?!! Kakšne so pa naše človekove pravice, da moramo stalno pokrivati jame brez dna?! Logar, čestitke za dosedanje delo in pogumno naprej!!

 • Unikatna

  Ali je to črni humor!? Banka SLO toži okrožno sodišče…Kakšne pravice imate?! Potem lahko vsak, ki pride pred sodišče tako ali drugače toži sodišče, ker so mu kršene človekove pravice! Da dol padeš, kaj se gredo v Sloveniji!!!

  • indijanka

   Veš, BSI je morala odreagirati. Država preko poslancev ni pobrala ničesar, kar bi lahko dokazovalo karkoli. Gre za pogovore o stroki ne za sprejete odločitve. Pobrali so zapisnike za vrsto let. Ti zapisniki vsebujejo podatke o celotnem bančnem sistemu za vrsto let. Unikatna ali veš kaj to pomeni?

   • Unikatna

    Kako pa naj parlamentarna preiskovalna komisija preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu? Morda je kaj takšnega v teh zaseženih zapisnikih ožjega kolegija guvernerja, da jih zahtevajo nazaj? Ne vem…

    Itak pa ne bo nič iz tega, ker pri nas še nihče ni bil kaznovan!!

    • indijanka

     Torej dovoliš, da prebirajo podatke tudi o tebi, čeprav s tem nimaš nič? Dali so jih na vpogled. Dovolj časa so imeli za sortiranje.

 • montyamp

  Digitalni banditi , mladiči POLNILCEV 700 HUDIH JAM , se dobesedno norčujejo iz slovenskega naroda . Islandci so z banksterskimi podganami opravili po kratkem postopku : : :
  http://www.sinteza.co/resitev-krize-po-islandsko
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO MARIONETE VAJENCEV TITO-KIDRIĆ-KARDELJANSKIH STALINOVIH GLIST , NELEGITIMNO NA OBLAST .

 • Viktorh

  Problem ni tako enostaven kot zgleda.
  BS si domišlja, da deluje izven sistema, guverner pa si domišlja, da je mali bog.

  Murglam se je ta špil ponesrečil. Logar se je izkazal za za bolj prefinjenega kot so oni, ki hočejo z glavo skozi zid, mimo sistema doseči nekaj, kar jim ne gre.
  Guverner si bo polomil zobe, murgle pa bodo ponorele.
  Zadeva je ušla izpod nadzora stričekov.

 • if

  Človekove pravice, na katere se sklicujejo bankriji v tem primeru, načeloma nimajo prioritete, ker je potrebno blokirati, aretirati in obsoditi potencialne kriminalce, ki so državi vsilili in še naprej vsijujejo svoj način skrivalniškega dela v škodo države.

  Tisti hip, ko sprejmeš tako igro, si izgubil boj s omenjneimi potencialnimi kriminalci.
  V interesu davkoplačevalev je, da se zadeva razčisti in primerno ukrepa, pri čemer s podatki in informacijami razpolaga preiskovalna komisija skladno z zakonodajo in narekom tožilsko sodnega reda.

 • Shalalabayzer

  Hja, tole se bo zgodilo z vsemi tajkuni:

  https://soundcloud.com/samo-glavan/jo-koti

 • indijanka

  Moji komentarji vedno vsebujejo kritiko državnih bankirjev. Tokrat pa se postavljam na njihovo stran. Nedopusten je vpogled poslancev v vse bančne stranke našega sistema. Pa, dajmo še enkrat od začetka. 1. BSI ni povzročila slabih posojil. Država in državne banke so jih. Da bi tiste, ki so kradli kaznovali, bi potrebovali pogovore in zapisnike med njimi. 2. ukrep izbrisa obveznic je zmanjšal luknjo, ki jo je morala pokriti država. Ukrep, je predlagala ECB, zaradi načel, da se z državno pomočjo nihče ne sme okoristiti. Brez izbrisa pa bi se obvezničarji. 3. ukrep je BSI izvedla nestrokovno 4. poraja se vprašanje koliko informacij o stroki, je že pricurljajo ven s pogledom komisije v zapisnike pogovorov. Pogovori niso podlaga za sprejem odločitev. BSI najmanj moti, da Boštjan Logar brska po njihovih dokumentih, ker je zaupanja vredna oseba. Ali grska res samo on? 5. na teh sestankih se pogovarjajo o zaupnih podatkih o strankah bank, tudi tujih 6. v kolikor bo en sam podatek o tujih strankah, ki niso predmet zlorabe bančnega sistema pricurljaj v javnost gorje naši državi.

  • tzt

   Indijanka, v točki 2. ukrep izbrisa obveznic ni bil potreben. Če podatek objavljen v Financah drži, potem se je pričakovalo od revizorjev, da so bančno luknjo razdegnili skoraj do mej nemogočega. Danes pa imamo prekapitalizirane in še vedno neučinkovite banke kar je rezultat trio adia (ECB – SI – BS). Za točki 5. in 6. bi dodal samo to, da se je tajkunizacija izvajala skoraj izključno preko tujih bank v lasti NLB ter nekaj njenih bivših “hčerinskih” bank, ter udbovskih Factor in Pro banke. Banko Celje so preko trupla pahnili v isti koš. Zadnja katera še čaka na vrsto, je Gorenjska banka.

   • indijanka

    Strinjam se, da se zgodba razišče. Nestrokovno je izvedena. Ampak, ljudje božji ne s podatki celotnega sistema ampak ciljno. Banka Celje? Se spomniš, da je bila nekoč predmet ogleda z možnostjo nakupa? Zakaj misliš, da je tuja banka odstopila od te namere?

    • tzt

     Verjetno je Logarju prioriteta dobiti sliko delovanja celotnega sistema. BS kot regulatorja, kateri za časa Kranjca ni naredil čisto nič, in bank.
     Zakaj lahko odstopi potencialni kupec banke? Razloga sta lahko dva. Banka je že preko nosu v vodi ali pa, da ti prodajalec le te noče prodati.

     • indijanka

      :) Logarja sem nekoč poznala. Vem, da se zaveda tveganja, ki mu je izpostavljen zaradi parlamentarnih počitnic. Dokumente bi moral takoj presejati in izločiti. Gre za celotne zapisnike do konca 2015. Financ že dolgo ne berem več. Pika na i je bil populizem CHF stanovanjskih kreditov. Takrat so zame pokazali celotno dojemanje bankirstva. Odkar sem pod rokami imela kredit državne banke dan za 8 let na podlagi zastave delnic dan NN človeku pa dvomim, da je katerakoli luknja dovolj velika za vse traparije, ki so jih odobrili.

     • janez.pokoncni

      O Krajncu sam mislim vse najslabše pa vendarle.

      Vzamiva njivo. Na njej bodo 4 ljudje posadili krompir, tvoja naloga je da na tej in še na tisoč drugih njivah skrbiš za nadzor nad sajenjem. Jasno je, da ne moreš “v nulo” nadzirati vsakega kosa semenskega krompirja. Še več. Ne moreš ošvrkniti niti vseh njiv. Šele meseca maja, ko na polovici njiv ne bo ne duha ne sluha o krompirju boš opazil, da je bilo med sajenjem nekaj zelo narobe.

      Namesto, da bi se za jajca obesili tisti, ki so sadili krompir se sedaj vsa gnojnica zliva nate, nadzornika 1000 njiv. A ni to malo bebavo?? Vsak kredit so odobrili ljudje iz krvi in mesa. Masovno ste nasedli pravljici o slabih nadzorih in danes se za vso bančno sranje skuša kriviti ne nadzornike, ampak celo BS, ki je kilometre stran celo od nadzornikov.

      Na drugi strani kaviar socialistična mafija spušča v eter še eno popolnoma bebavo zgodbo. Večino (ali vsaj nekaj, sploh ni pomembno) lopovskih kreditov je mafija izvedla med 2004-2008. Bebcem se prodaja zgodba, da je za slabe kredite kriv, ve se kdo, Janša.

     • tzt

      Ker je tekla beseda o BS, sem dodal Kranjca. Okrog nadzora bi dodal samo še tole. Če ga nimaš oziroma ga nisi sposoben izvajati, potem nisi noben nadzornik. Seveda so bili tajkunski krediti odobreni s samega vrha. In to ne bančnega. Tam so sedeli samo dobro plačani izvrševalci. Iz prve roke sem bil že pred precej leti informiran kako in od kje so prihajali. Zakaj ima NLB svoje ekspoziture v ČG, SRB in BiH? Namensko.

     • janez.pokoncni

      Prijatelj moj.
      BS ni NADZORNIK bank, to dopovedujem ljudem že leta. Primearne naloge BS so;
      – izvaja skupno denarno politiko,
      – soupravlja uradne devizne rezerve držav članic skladno s Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, in
      – podpira nemoteno delovanje plačilnih sistemov.

      Vsaka banka ima NADZORNE SVETE, razne odbore, notranje kontrole, itd. Vi, vključno s tabo, štartate na BS, ki še, 1x, NI NADZORNIK BANK!!!

      “Če ga nimaš oziroma ga nisi sposoben izvajati, potem nisi noben nadzornik. ”

      Uhhhhh!!! Kar pa se tiče nadzornikov nasplošno (zato sem dal primerjavo s krompirjem). Ne vem koliko si star ampak, če si že v življenju karkoli naredil veš, da 100% nadzora ni. Tiste, ki so pizdarije zakuhali pustite čisto na miru, nadzornike (in to takšne, ki sploh niso zadolženi za tisto, kar si vi mislite) pa bi pobesili!
      Še 1001tič. Preden pošljemo BS v PM, daj si vsaj malo preberi v zakonu o BS in se pusti podučiti kaj BS sploh je : http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO2988

     • tzt

      Janez, se oproščam, ker nisem bil ekspliciten. Za nadzor nisem imel v mislih BS ampak tisto skupinico katera po navadi služi za menjavo uprave in vleče sejnine.
      Hvala za link, Ko bom imel malo več časa, ga preberem.

     • janez.pokoncni

      E prijatelj, to pa je druga zgodba in seveda se s z njo povsem strinjam.
      Ko nadzornik odkrije svinjarijo, se mora tistemu, ki jo je naredil, sleči koža. Pri nas nadzorniki niso odkrili nič (za nagrado za svoje kretensko delo je Absolutna postala celo predsednica vlade) in s tem se tistim, ki so odobravali kredite našim ni nič naredilo.

      Zgolj za intermeco (nočem gnjaviti). BS se v bistvu spušča v kapitalsko ustreznost bank in jasno, še precej drugi stvari ampak posameznih kreditnih poslov pa seveda ne kontrolira, morali pa bi jih nadzorni sveti. Še več. Nad neko višino mora krediti odobriti celo sam nadzorni svet kar pomeni, da SO bili nadzorniki bank še kako vpleteni.

     • tzt

      V NLB imajo za nadstandardne kredite kreditni odbor za fizične osebe. Tukaj je vse bolj ali manj regularno. Za podjetja pa kreditni odbor kateri odloča o odobritvi in določa zgornjo mejo zadolževanja. Če temu dodamo še NS s komisijo za tveganja, je slika odgovornih kompletna. Kriminal pa nastane takrat, ko se kredit odobri mimo vseh teh institutov. Po domače, “po telefonu”. Oziroma namenoma spelje preko hčerinskih bank v tujini. Tako so se delila tajkunska posojila levakom.

      Na bruhanje mi gre, ko v gostilni zagledam Ropa in njegovega psa Pavčka kako se mastita in režita ob priložnostnem likofu za posredovanje pri pridobivanju poslov. Pavčka za njegove barabije nihče ne preganja.

      Zadnjič mi je prijatelj razlagal kako “dela” srbski cigan Janković. Ničesar več ne skriva. Prirejeni razpisi in direktive padajo že kar preko telefona. Če ne narediš po ukazu njegovega podanika, enostavno letiš iz službe. Nič več ne jemlje 10%, ampak se cena dvigne za 2 ali 3x. Pri nas se kriminala sploh več ne skriva. Polpismena raja pa se dere “samo, da ni Janša”.

     • janez.pokoncni

      Ja, vse povsem drži. O tem, da svojih svinjarij sploh ne skrivajo več sem že večkrat “jokal”. To samo kaže na to, kako zelo močno imajo državo v svojih rokah. Nihče več jim nič ne more.

   • janez.pokoncni

    Zgodba s podrejenimi obveznicami je težka 600 mio. Na voljo sta bili dve varianti. Ali 600 mio pokrijemo vsi, ali se jih “zapleni” lastnikom podrejencev. O tem verjetno ni potrebno razvijati debate.

    Danes je že jasno, da nihče ne more več s takšno lahkoto “nabijati” o konkretno tej zgodbi. US se že nekaj mesecev ne upa/more izjasniti. Tudi Evropsko sodišče NI razsodilo v prid izbrisa podrejencev in vsak laik, vključno z mano, bi se moral razsojanja na to temo zadržati. Zaenkrat ga še ni junaka ne v Evropi, ne v Sloveniji, ki bi potegnil dokončno razsodbo se pa nekako vse nagiba v smer, da je bil izbris podrejencev pravilna odločitev. Žal seveda ne za lastnike in osebno z njimi sočustvujem.

  • Gr8_1

   Samo tako laično razmišljanje…..”zaradi načel, da se z državno pomočjo nihče ne sme okoristiti. Brez izbrisa pa bi se obvezničarji.” Okoristili so se prejemniki kreditov, sploh tisti proti koncu. Če vodiš banko poznaš postopke in sigurno so vedeli, da bo država pomagala in ne bo poslala banko v stečaj. Ker ni šla banka v stečaj so se okoristili tudi varčevalci, ker jim je garantiranih samo 100.000€. To je pogled od daleč, na blizu se pa tako ali tako vedno išče nianse, da se opravičuje dejanja.

   • indijanka

    Vse kar si zapisal drži. Razen tega, da vodim banko:). V ukrep zaradi poučenih vlagateljev :) še vedno verjamem. Ne razumem, kako je lahko hajka sedaj usmerjena proti BSI, ki se je trudila nekaj reševati, s kreditom naprimer Dimičevi je pa vse ok. Kredit ne ustreza nobeni bančni zakonitosti in če bi posegli v njene telefonske pogovore v letih njenega delovanja, bi bilo popolnoma jasen njen način delovanja z močjo nadčloveka. Bi bilo to kršenje človekovih pravic, če bi pregledali vse zapise njenega komuniciranja v zadnjih 6 letih?

  • janez.pokoncni

   “Paše” prebrati komentar spisan s strani osebe, ki še ni podlegla brezglavemu populističnemu nabijanju omejenem na pozive trganja glav.
   Velika večina nas itak nima o ničemer pojma. “Vemo” , da so za vse krivi navijači kaviar socializma, na drugi strani pa le ti tudi za slabo vreme krivijo Janšo & co.

   Bi pa, ne zate, ampak za vse, ki si želijo na temo bančne luknje razčistiti vsaj črko A abecede na to temo, “pokazal” kaj je to bančna luknja in omenil vsaj enega izmed razlogov, zakaj smo recimo pred leti tako zelo bili ZA ustanovitev slabe banke.

   Tole je definicija bančne tajnosti, ki VSEM bankam onemogoča kakršnakoli razkritja o kateremkoli kreditu : http://www.vseobanki.si/Abc/14
   Prispodoba. Tako kot ne sme župnik izdati ničesar, kar je slišal v spovednici (ne glede na to, kdo se je spovedal in kaj je povedal), tako ne sme nobena banka izdati svinjarij na temo kreditov, ki jih je sama zakuhala.

   Za “zgodbe”, prenešene na DUTB pa bančna tajnost več ne velja. DUTB ni banka in vsi smo pričakovali, da bodo z zagonom DUTBja barabske zgodbe iz bank pridrvele v javnost, a smo se še kako ušteli.

   • indijanka

    Hvala. Izjemno lepo si dopolnil moje razmišljanje, ker mi je padla tema na oči, ko sem zjutraj prebirala članek s komentarji.

 • odzunaj

  POPOLNOMA zaupamo Logarju in njegovi komisiji, ki je dokazala resnost, strokovnost in odgovornost do države in državljanov !!! Imajo pooblastila in ima odgovornosti, da obdelajo vse potrebne dokumente in informacije, skladno z zakonom in nalogo, ki ji jo je zaupal najvišji organ države – parlament !
  Skrajno neodgovorno, nestrokovno in protidržavno od sodišča , da odredi Logarjevi komisiji, brez najmanjšega utemeljenega razloga, le tri dni časa za tako zahteven strokovni odgovor !
  Postavlja se še eno vprašanje, ZA KOGA DELA SODIŠČE SODIŠČE ?

 • montyamp

  Kmete na banke , ne pa zafrustrirano pasjejebsko mladež z neuporabnimi prepisanimi diplomami . Kaj je pa “””” INTELEKTUALNA “””” smetana naredila iz Slovenije . Če bi spustil idiote iz rehabilitacije in ne iz univerz v te zgradbe , bi škoda bila manjša . Univerzalna negativna selekcija potomstva POLNILCEV 700 HUDIH JAM , še ni končana . Češnjica še pride .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!