Masleša ne more preboleti zavrnitve, saj je ta po njegovem “neposredna grožnja sodnikom in poskus discipliniranja”

Branko Masleša (Foto: STA)

Predsednik Borut Pahor je sodnike opozoril, da jih čaka domača naloga, ki je ne more in ne sme narediti nihče, razen njih. Zanimivo pa je, da se zdaj, ko javnost pritiska, da bi morali sodniki za svoje napačne razsodbe tudi primerno odgovarjati, s tem strinja tudi predsednik Vrhovnega sodišča Masleša, ki pravi, da je bilo odgovornosti sodnikov “v nekaterih primerih mogoče premalo”.

Na slavnostni občni seji Vrhovnega sodišča RS je kot slavnostni gost nastopil predsednik Borut Pahor, ki pa je verjetno v nasprotji s pričakovanji zbranih sodnikov povedal nekaj kritik na njihovo delo. Pahor je namreč dejal o kritičnem odnosu javnosti glede politične neodvisnosti sodstva: “Če vzamemo obe referenčni poročili letošnjega leta, lahko ugotovimo, da smo vendarle tudi na tem področju pravosodnega sistema storili korake naprej, a da ostaja nekaj domačih nalog, ki jih morate opraviti vi; namesto vas jih ne more in ne sme nihče drug. V naslednjih letih imamo vsi svoje naloge zato, da institucije, ki jih predstavljamo, usposobimo, da bolj učinkovito, še bolj uspešno, bolj prepričljivo, z večjo mero zaupanja javnosti opravljajo delo vsaka na svojem področju. V primeru opaznejših stresov se bomo tako lahko primerno in samozavestno nanje odzvali ter ubranili smer razvoja, kot pričakuje velika večina naših ljudi. Pred vami niso lahke naloge.”

Masleša priznal, da so v prvih povojnih letih na sodišču potekali postopki, ki niso bili v skladu z načeli pravne države
Branko Masleša je poudaril, da je šlo mimo Vrhovnega sodišča veliko zgodovine, a da so premalo pozornosti posvečali svojim koreninam. “Ravno na spoštovanju in razumevanju lastne preteklosti je mogoče graditi identiteto, krepiti samozavest in se izogniti ponavljanju napak,” je prepričan. “Dejstva, da je v prvih povojnih letih na sodiščih potekala vrsta sodnih postopkov, ki niso bili v skladu niti s takratnimi standardi sojenja, kaj šele z načeli pravne države in pravičnega postopka, kot jih razumemo danes, nikakor ni mogoče spregledati,” je v svojem govoru povedal Masleša.

Masleša je dejal, da po osamosvojitvi Slovenije ni bilo vse tako, kot bi na najvišjem pravosodnem organu moralo biti. “Sodišča, ki govorijo skozi svoje odločbe, so tako po letu 1991 v celi vrsti postopkov ugotovila kršitve in rehabilitirala mnoge obsojene v povojnih procesih. Žal pa so bile posledice nekaterih krivic nepopravljive. Vse to je del naše pravne zgodovine, za katero se ni mogoče pretvarjati, da je ni bilo. Tudi zato je nujna neprizanesljiva samorefleksija, da se v bodoče tovrstne kršitve ne bi nikoli več ponovile.”

Se je pravo spremenilo v nepravo?
Masleša pravi, da je 25-eta obletnica Republike Slovenije povod za razmislek o vlogi sodstva predvsem v obdobju po osamosvojitvi, ki je bila dosleden in logičen odgovor na kršitve prava, ki so se v prejšnji državi stopnjevale do tolikšne neznosnosti, da se je pravo prelevilo v nepravo. “Vprašati se moramo, ali je sodstvo delovalo v skladu z ustavno opredelitvijo, da je Slovenija pravna država. Seveda je treba takoj opozoriti, kar se prepogosto pozablja, da pravna država ni le stvar sodstva, morda celo v precej manjši meri, kot bi lahko sklepali na prvi pogled. Naloga sodstva je predvsem reševanje konkretnih sporov, tako med fizičnimi in pravnimi osebami, zlasti kadar te pridejo v konflikt z državo, pa tudi varovanje splošnih interesov in družbeni nadzor. Domneva, da je treba samo vzpostaviti demokracijo in zagotoviti delovanje prostega trga, pa bo pravna država prišla sama od sebe ter da bodo s tem odpravljene vse disfunkcionalnosti v njenem delovanju, se ni uresničila.”

Za Maslešo je to neposredna grožnja sodnikom in poskus njihovega discipliniranja
Predsednik Vrhovnega sodišča RS Masleša pa očitno nikakor ne more preboleti zavrnitve. Mandatno volilna komisija je zavrnila kandidata Aleksandra Karakaša, kar pa je Masleša izrazil z besedami: “Kako razumeti sporočilnost odločitve mandatno volilne komisije, ki posega v samo srčiko ustavnih načel neodvisnosti sodstva in pravne države, da zaradi odločitve v konkretni zadevi zavrne kandidata, ki ga je Sodni svet predlagal v imenovanje za vrhovnega sodnika. Ali ni to neposredna grožnja sodnikom in poskus njihovega discipliniranja, da se odrečejo svojega sodniškega bistva in odločajo politično všečno?” 

Kasneje je na novinarsko vprašanje v zvezi z zavrnitvijo kandidata še rekel: “Gre za elementarno nerazumevanje sodniške neodvisnosti in tudi pravne države, ko je nivo imenovanja zaradi odločitve v konkretni zadevi zavrnjen. Na tak način seveda lahko pride do selekcije kadrov do najvišjega sodišča in za samo pravno državo so take razmere nevzdržne.” Ker mu kmalu poteče mandat, je še dejal, da nasledniku želi “boljše delovne razmere oziroma da se bo lahko bolj posvetil delu kot pa valovanju iz družbe, ki sem ga bil tako prijazno deležen vsa ta leta.”

“Zaupanje v sodstvo je bilo najvišje, ko je bilo to najmanj aktivno”
V svojem govoru pa se je dotaknil tudi javnega zaupanja v sodišča. “Zaupanje v sodstvo je bilo najvišje, ko je bilo to najmanj aktivno; sedaj, ko ni več nedotakljivih, pa raziskave kažejo, da je na najnižji ravni,” je prepričan, zato je še zaključil: “Pred nami so novi izzivi. Odgovoriti bo treba ne le na organizacijsko zahtevna vprašanja, povezana z uvedbo enovitega prvostopenjskega sodnika in mreže sodišč, pač pa tudi na konceptualna vprašanja, ki zadevajo razmerje med oblastvenimi pristojnostmi sodstva, in nalogami, ki jih izvaja kot javna služba, namenjena zadovoljevanju družbenih potreb, definirati njegovo vlogo v luči vse večjega števila drugih oblik reševanja sporov, ki na nek način pomenijo privatizacijo sodnih pristojnosti. Izjemno pomembna naloga je povezana tudi s celovito institucionalno in tudi dejansko krepitvijo sodnikovega položaja ob večjem poudarku njegove odgovornosti.”

Masleša pa je kasneje o tej odgovornosti še povedal: “Povedal sem, da je nujen poudarek na neodvisnosti sodnika, ampak da mogoče ni bilo dovolj narejeno v vprašanjih odgovornosti, čeprav tudi te odgovornosti ne moremo razumeti kot pogrom. V mojem mandatu je bilo kar največ teh vprašanj sproženih in največ sodnikov se je moralo zaradi neustreznega dela posloviti od funkcije. To je treba zelo tenkočutno peljat z nekim občutkom na eni strani za neodvisnost, na drugi strani pa tudi poudarjati odgovornost. Mogoče je bilo tega drugega v nekaterih primerih premalo.”

Marjanca Scheicher

 • Bastian

  A je to ta striček ki mu gnoj leti iz ust,vsaj tako je rekla moja stara mama če si klel,grdo govoril.Beseda sfukati vsekakor ni dostojna tepihovarja.

  • karlina

   Oseba na tako pomembnem polozaju, ki izreče takšno besedo, ni vredna, da ga pes……, tašne besede bi mogoče lahko pričakovala od kakšnega pijanega tovariša.

 • totex39

  Vsaki pravni državi bi Masleša že davno bil obsojen mnogih zločinov. Pri nas pa je bil še dodatno “nagrajen” od komunistične murgelske elite.

  • samsara

   Kar še ni, pa še vedno lahko bo.

  • karlina

   Itak, saj pri nas si nagrajen, če delaš svinjarije, ne samo v sodstvu, povsod, v vseh resorjih te drzave, oz. samo, da si naš-njihov.

 • Olga

  Masleša si bomo zapolnili po kršenju človekovih pravic, po nujnosti sf.. Janše, po “tepihivanju”… V pravni državi bi bil v zaporu!

  • karlina

   Ja, v vsaki pravni in demokratični drzavi, kar Slovenija niti slučajno, niti v sanjah ni in kakor kaze, še dolgoooo časa ne bo, na zalost nas, domoljubnih SLOVENCEV.

   • Olga

    Sem večni optimist! Verjamem,da bomo uspeli! Le vztrajati moramo in biti glasni, da nas slišijo gluhi in spregledajo slepi!l
    Tudi Trump je bil v nemogočih poziciji! Nasproti je imel medije, velekapital in levičarske fakse! Celo nekateri republikanci so bili proti njemu! Vas kaj spominja na Slovenijo? Dominantni mediji, kapitalisti foruma 21 in FDV in NSI z Novakovo in Toninom!

 • učko

  Masleša je samo produkt oziroma posledica vladavine “rdečih fašistov” v tej državi !!!!!!!!!!

  • rrrrr

   Bi se kar strinjal s tabo, samo narekovaje pri rdečih fašistih odstrani, Saj o tem nihče normalen ne dvomi.

 • Get Smart

  Tako zna povedati tovariš vrhovni tepihovalec Masleša:*

  “Janeza Janšo je potrebno sfukati, popolnoma ga je potrebno sfukati!”

  * Ob tem mora murglska jugopartija seveda tudi “tepihovati Sloveniju” — kot se je izrazi tepihovalec.

  Glede neodvisnosti pa toliko:
  Neodvisnosti ni!
  Sodniki morajo biti odvisni od veljavnih zakonov in Ustave Republike Slovenije.
  Tovariš Masleša pa je odvisen od direktiv CK KPJ in jugokomunističnih zakonov:

  “Kazensko pravo je sredstvo za zatiranje in za sistematičen boj
  proti določenemu delu prebivalstva. Za BOJ PROTI RAZREDU, ki se
  zaradi svojih drugačnih pogledov, upira celovitosti obstoječe
  (JUGOKOMUNISTIČNE) družbene ureditve ali njenim sestavnim delom”
  (tako torej tovariš Bavcon Ljubo, soavtor jugokomunističnega “prava”).

  • karlina

   TOČNO

 • samsara

  Tovarišice in tovariši, sfukator tepihovalec…

 • samsara

  “Za Maslešo je to neposredna grožnja sodnikom in poskus njihovega discipliniranja”

  Ja, lepo in nadvse udobno je biti nedotakljiv, delati ali ne, kaj narediti ali ne, narediti kaj koristnega ali škodljivega, delovati skladno z doktrino ali pa tudi ne, delati nepristransko, objektivno in pošteno ali pa tudi ne…
  Ob vsem tem pa biti deležen plače in vseh ostalih prilivov, beneficij, točno na datum ne glede na vse.
  Dovolj je, da obstajaš in imaš pogodbo o zaposlitvi z državo.

 • samsara

  “Zaupanje v sodstvo je bilo najvišje, ko je bilo to najmanj aktivno”

  Najbrž zato, ker je takrat bilo storjenih najmanj nepravilnosti, blago rečeno.
  Manj delaš, manj si škodljiv.

  • avtohtoni neandartalec

   So vsaj tudi nedolžne pustili pri miru.

 • von Rhein

  Masleša…Karakaš….na katerih pravnih fakultetah sta tovariša diplomirala?

  • Vera

   ????????????????????????????

   • Nata

    Ljubljana – Državni zbor prihodnji teden ne bo glasoval, ali bo višji sodnik Aleksander Karakaš postal član vrhovnega sodišča. Po opozorilih iz SDS, da je Karakaš na višji stopnji odločal v primeru Franca Kanglerja, ko je ta zaradi sodbe na sedem mesecev zapora zaradi dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita izgubil svetniški mandat, so poslanci v mandatno volilni komisiji danes soglasno kandidaturo vrnili sodnemu svetu.

    Za to so se odločili, da bi jim sodni svet pojasni Karakaševo
    ravnanje v primeru Kangler in odgovoril na očitke, ki jih je poslancem
    ob kandidaturi tega sodnika poslal odbor 2015, ki je bil ustanovljen za zaščito nekdanjega poslanca SLS in pozneje župana Maribora Kanglerja.

    Vrhovno sodišče je obsodbo Kanglerja, v kateri Karakaš ni opazil
    česa spornega, razveljavilo, tožilec pa je od pregona po tem že
    odstopil. Že če bi bila sodba le za mesec krajša, bi Kanglerju v
    državnem svetu ne mogli odvzeti mandata.

    Na nenavadnost v postopku proti Kanglerju smo opozorili tudi v Delu, ko smo po razpravah v komisiji za nadzor obveščevalnih služb objavili opozorilo nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča o nenavadni vlogi preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika,
    ki je kar šestkrat odredil preiskovalne ukrepe proti Kanglerju, noben
    drug sodnik jih ni, predlagatelji pa so, če sodnika Žirovnika ni bilo,
    celo počakali, da se je vrnil, da ne bi odločal kakšen drug sodnik.

    Po oceni nekdanjega ustavnega sodnika Ribičiča bi se nekdanji
    obveščevalec Žirovnik iz postopkov proti obdolženemu Kanglerju, ki je
    bil pred tem nadzornik obveščevalcev in v konfliktu z njim, absolutno
    moral izločiti. Ribičič je, ker se ta ni izločil, zapisal: »gre za
    grobo in zavestno kršitev pravice Franca Kanglerja do neodvisnega in
    nepristranskega sodnika, brez katerega ne moremo govoriti niti o
    poštenem, kaj šele pravičnem sojenju«.

    Franc Breznik (SDS) je pred odločanjem komisije o Karakaševi
    kandidaturi opozoril še na mnenja drugih pravnikov in dejal, da je bil
    Žirovnik v SDV v Mariboru že v prejšnjem sistemu in da mu sploh ni
    jasno, kako je bil lahko pozneje v državnem zboru sploh potrjen za
    sodnika.

    Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je vrnitev kandidature v ponovni premislek sodnemu svetu predlagal, ko mu je novi predsednik sodnega sveta Marko Novak
    na vprašanje, ali kandidaturo osebno podpira odgovoril, da je Karakaša
    za vrhovnega sodnika sodni svet predlagal, ko ga je vodila še Mateja Končina Peternel, ko so na sodnem svetu o tej kandidaturi govorili, pa Novaka zaradi službene poti na tuje tudi ni bilo.

    Na ponovljeno vprašanje, ali ga podpira kot kandidata za vrhovnega
    sodnika, Novak poslancem ni bil pripravljen odgovoriti, češ da to kar
    tako ni mogoče.

    Za vrnitev kandidature, da bi jim jo iz sodnega sveta podrobneje pojasnili, je glasovalo 14 poslancev, proti nihče.

    Povezane novice

    Kangler kot ogledalo nepoštenega odločanja sodnika

    1. december ob 08:00

    Tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Kanglerja v zadevi Ježovita

    6. april ob 15:53

    Franc Kangler: Drnovšek me je opozoril: vas se bo lotila stara Udba

    1. februar ob 10:00

    Kangler obsojen na sedemmesečno pogojno zaporno kazen

    26. januar ob 15:54

    storitev omogoča Podobne vsebine, ki jih zdaj berejo drugiTa članek trenutno bere1

    Državni zbor: smo res pred ustavno krizo?20

    Arhiv: Ustavno sodišče Kanglerja vrnilo v državni svet1

    Arhiv: Vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja1

    Politika

    Fides in vlada prekinila pogajanja

    Ma. F., STA
    ob 17:36

    Pogajanja prekinjena zaradi nove zahteve sindikalne
    strani. Obe strani bosta še danes odločali o predlogu sporazuma.

    Državni zbor: smo res pred ustavno krizo?

    Peter Jančič
    ob 10:05

    Zaščita vode na poti v ustavo, Karakaš pred padcem,
    premier o nadzoru kriminalistov v primeru Ornig in denacionalizaciji.

    Cerar zanika očitke o neukrepanju proti bančni kriminaliteti

    De. P., STA
    ob 13:11

    Vlada se je lotila tudi ukrepov za preprečevanje zlorab
    davkoplačevalskega denarja, je v DZ zatrdil Cerar.

    »Predebela koža pomeni, da ti ni več mar«

    Sonja Merljak
    ob 09:00

    Splet je vse bolj prostor izražanja frustracij, a tudi organiziranih kampanj zasmehovanja.

    NSi snuje nov politični blok na desni sredini

    Zoran Potič
    ob 06:00

    Ljudmila Novak s petim mandatom na čelu stranke in s
    predvolilnim programom Gradimo normalno Slovenijo.

    Mnenja in blogi

    Čas za ukrepanje

    Danes je svetovni dan sladkorne bolezni; breme tega
    kroničnega obolenja postaja vse teže obvladljivo, čeprav bi bilo
    diabetes …

    Diana Zajec

    Sicer pa, glede tega: Dvojna ničla sedem

    Če kulturno ministrstvo ne zmore opravljati svojega dela,
    razpišimo koncesije. Če ne, pa se spravite delat!

    Jure Novak

    Štirje meseci za Kampla

    Slovenija, ki črpa iz manjšega bazena kot München, si ne
    more privoščiti negativnega razpleta »primera Kampl«.

    Jernej Suhadolnik

    Delo Plus

    Š. P., STA

    Vodenje NKBM bo prevzel John Denhof

    Zamenjal bo Roberta Senico, ki po dogovoru z lastniki iz ameriškega sklada Apollo in EBRD ostaja njegov …

    Pija Kapitanovič, Brigite Ferlič Žgajnar

    Mladi v omami zdravil

    Poraba zdravil za lajšanje motnje pozornosti s hiperaktivnostjo v Sloveniji …

    Na kolesih

    Glasujte za slovenski avto leta 2017

    Bralci izbirate med številnimi novimi modeli avtomobilov na slovenskem trgu.

  • Nata

   Ho…….še vprašaš ?

 • Viktorh

  Žal, neodrasel Brankec se bo moral zamisliti nad sabo.
  Predolgo je živel zavit v celofan, prišel je čas, ko bo moral sprejeti dejstvo, da ni več obdobja, ko je on odločal o življenju in smrti.

 • Brutus

  Ampak, gdo pa so ti gospodje iz pravosodja? Ne vem zakaj bi ta segment institucij imel status ”svete krave”? Vsi ljudje, ki opravljajo kakršno koli delo odgovarjajo nekomu za kvaliteto ali napake pri svojem delu. Res ne vem, zakaj bi bila ta ”gospoda” izjema?

  • avtohtoni neandartalec

   Ne smejo biti izjema, ne da me morejo, to si lahko domišljajo samo v severni Koreji in nacistični Nemčiji.

 • MEFISTO

  S svojim pravniškim znanjem, etko in svojstveno moralo ter s podrejanjem dnevni politiki postkomunistične levice Masleša v demokratični državi ne bi mogel biti niti kurjač na najbolj zahojenem podeželske sodišču najnižjega ranga, kajti za kurjača moraš imeti izpit.

  Tako se nam je pa zgodilo, da so nam sodniki tuje nacionalnosti in vere delili bolj krivico kot pravico.

 • Demi Zen

  ta cetnik se vedno strasi otroke?

 • Silka

  “sfukat ga je treba” je dejal, a na vrsti je on sam.

  • avtohtoni neandartalec

   Ko misliš, da jih jebeš, te jebejo.

 • Nata

  Joj , ta vrhovni je pa dobro naložil ? A je vsa ta leta sploh živel v Sloveniji ? Govoriči že tako čudno. Ima morda kakšnega dvojnika ?
  Ma………brez nadaljnega kom.

 • domovina mili dom

  Tem rdečim biričem še zdaj ni jasno, še vedno živijo v letu 45, ko so rdeče horde prihrumele v mesta in pobile cvet slovenstva.
  Dokler, ne bodo komunisti izolirani in se bo civilna družba, brez rdečega zgodovinskega bremena, reorganizirala v sodobno evropsko kulturno civilizacijsko okolje. Bodo srali in filozofirali o pritiskih in ne vem čem še drugim piz**rijam. Ne morejo in ne morejo sprejeti civilizacijskih norm. Ne sprejemajo druga avtoritete kot je CKZKS.

 • avtohtoni neandartalec

  Škonerne je na Dobu, ampak poznam še več sodnikov, ki so za v Hag, pa niti enega normalnega, ma čelu s popolnoma skorumpiranimi predsedniki sodišč, če je to mogoče za Maslešo kak problem. Rezultati so na dlani, Slovenci smo popolnoma uničeni in tik pred izumrtjem, takih nezaslišanih krivic ne pomni nihče, šalabajzerji pa razmišljajo, če so mogoče tudi sodniki kaj krivi, ki so jih prvi ustvarili. Meni se zdi Masleša opravilno nesposoben, podobmo kot naša prizadeta armija, bi rabil skrbnika in nego.

  Jaz vidim samo eno imstamt rešitev, ki bi okogočila saniranje razmer, naše pravosodje mora taloj pod monitoring Evropskih sodišč, mi se bomo pritoževali, oni naj jih pa procesirajo in postavijo pred zid, Masleša najbolje ve kako se dela s takimi.

 • avtohtoni neandartalec

  V sodobnem Slovenskem fašizmu velja načelo, bolje je obsoditi sto nedolžnih kot enega krivega.

 • Anton

  KAKO DOLGO ŠE? So viseli plakati po lj.
  No očitno do konca, stari udbovc je zdržal do konca. Zdaj bo lahko deodvisno kofetkal v parku ZVEZDA.

 • PLavi-mil

  Bi rad spet nastavljal, počasi a vztrajno se bo stare udbovce ala Masleša izbrisalo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!