Masleša se glede Klemenčičevih ostrih besed ni opredelil – je to znak močne spolitiziranosti Vrhovnega sodišča?

Foto: STA

Vrhovno sodišče je glede včerajšnje izjave pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bodo v primeru zastaranja v zadevi Bavčar letele glave, podalo stališče, da zadeve ne morejo komentirati. Trdijo, da zaradi splošnosti izjave ni mogoče iskati povezav s pravnim redom. 

Vrhovno sodišče navaja, da je v primeru Istrabenz popolnoma prezgodaj za hipotetična sklepanja glede zastaranja. V sporočilu za javnost so navedli: “Primer pa vsekakor predstavlja dobro priložnost, da se na širši strokovni, družbeni in politični ravni izostrijo in celovito ter iskreno premislijo splošna vprašanja tako glede zdravniških potrdil kot tudi nekaterih zastaralnih rokov.”

Pravijo, da že vrsto let opozarjajo na problem pristojnosti in odgovornosti zdravstvenih izvedencev, saj imajo pri zagotavljanju navzočnosti v postopkih popolnoma zvezane roke v primeru zdravniških mnenj.

Zadeva v primeru Istrabenz
V javnosti so se pojavili burni odzivi, ko je posnetek Igorja Bavčarja med igranjem košarke zaokrožil Slovenijo, saj se le-ta zaradi šibkega zdravja v zadevi Istrabenza ni mogel odpraviti na prestajanje zaporne kazni. Prva sodba je bila sicer razveljavljena in nato vrnjena v ponovno sojenje, nato pa je sodišče že v drugo razsodilo, da je Bavčar kriv. Zastaralni rok v primeru Istrabenza bo junija prihodnje leto, zaradi tega mora do takrat postati pravnomočna. Sicer sodba še ni spisana in še ni bila poslana strankam v postopku. Obramba je že napovedala pritožbo.

V sodstvu so se zaradi Klemenčičeve izjave sprožile številne burne reakcije, saj z njimi napada neodvisnost sodstva, ki bi morala biti v vsaki normalni demokratični državi in v evropski Sloveniji brezpogojno zagotovljena.

Vrhovno sodišče znova dokazalo, da je izjemno politično
Poslanec SDS Vinko Gorenak je že na svojem blogu zapisal, da bi se vrhovni sodniki lahko hitro odzvali in sklicali izredno sejo Sodnega sveta. “Če pa bodo vrhovni sodniki tiho, bodo z molkom priznali, da so v službi leve politične opcije,” je dejal. Isto velja po njegovem mnenju za Sodni svet, ki bo z morebitnim molkom po Gorenakovem mnenju samo potrdil, da gre za izpostavo leve politične opcije. Največje upanje zato polaga na neodvisne pravnike, ki bi morali podati objektiven pogled na dogajanje.​

N. Ž., STA