Mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016

V Novem mestu predstavili delovanje vojske in policije pri obvladovanju migrantov. Foto: STA

V Sloveniji in na Hrvaškem od 9. do 22. septembra poteka mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016. Ta med drugim obsega tudi vaje humanitarne asistence.

Migranti, protesti in teroristi
Delu javnosti so v torek, 20. septembra, v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu zaigrali namišljen vdor migrantov in ob tem proteste lokalnega prebivalstva. Med pregledom so razkrinkali terorista, ki se je nato razstrelil in ranil več ljudi. Dva terorista pa sta pobegnila. Polkovnik Slovenske vojske Danilo Jazbec je ob tem povedal, da so morali vojaške enote in štabi ob tem pravilno reagirati in delovati, pri tem pa so jih ocenjevale različne komisije. Sledil je prikaz razminiranja ter iskanja in razkrinkanja teroristov.

V Novem mestu predstavili delovanje vojske in policije pri obvladovanju migrantov. Polkovnik Danilo Jazbec. Foto: STA

V Novem mestu predstavili delovanje vojske in policije pri obvladovanju migrantov.
Polkovnik Danilo Jazbec.
Foto: STA

Spremeniti kaos v znosno zmedo
Ranjene sta helikopterja odpeljala v vojašnico Jerneja Molana v Cerklje ob Krki. Tam so jih oskrbeli v premični bolnišnici.  Glavni zdravnik Slovenske vojske Andrej Strahovnik je ob tem poudaril: ”Ob takšnih dogodkih vlada kaos. Z dobro vajo in znanjem bomo kaos spremenili v znosno zmedo.”

Slovenski vojaki imajo izkušnje

Višji vodnik Janez Oblak ima izkušnje v delu z migranti: ”Bili smo na meji, delali smo te postopke. Takrat so bili začetki. Zdaj o tem vemo marsikaj več. Tu smo se veliko naučili. Prisotni so Albanci in presenečen sem nad tem, kako oni to delajo. Učili smo se tudi od Američanov, z nami so bili tudi Makedonci.”

V vojaški vaji sodeluje 2000 vojakov iz desetih držav, od tega je 600 Slovencev. Stroški vaje znašajo  400.000 evrov, Slovenija jih bo poravnala 240.000.

Namen vaje Takojšen odgovor 2016 sta promocija regionalne stabilnosti in krepitev partnerstva med državami članicami NATA in članicami partnerstva za mir.

A. J.