Mineva 25 let od mednarodnega priznanja Slovenije

Slovenska zastava.

Danes mineva 25 let, odkar je takratna Evropska skupnost, predhodnica današnje EU, priznala Slovenijo. To je bila prelomnica pri vključevanju države v mednarodno skupnost, sledila so priznanja še drugih držav in že maja istega leta je bila Slovenija sprejeta v organizacijo Združenih narodov.

Kot prva je Slovenijo že dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, priznala sosednja Hrvaška, s katero sta se osamosvojili na isti dan. V drugi polovici leta so sledile še Litva, Gruzija, Latvija, Estonija in Ukrajina. Islandija, Švedska in Zvezna republika Nemčija so Slovenijo priznale 19. decembra 1991. Slednja je na ta dan sicer sprejela le sklep o priznanju, ki je v veljavo stopil 15. januarja 1992.

Sledila so priznanja Vatikana, Rusije in ZDA
Vatikan in San Marino sta Slovenijo priznala 13. oziroma 14. januarja 1992. Prvi prekomorski državi, ki sta priznali novo državo, sta bili Kanada in Avstralija, to sta storili 15. in 16. januarja 1992. Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, 7. aprila 1992 je sledilo še priznanje ZDA.

Po priznanju Evropske skupnosti so mednarodna priznanja začela deževati in do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo že 92 držav. Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami po svetu in je članica večine mednarodnih organizacij.

Že marca 1992 je začela delovati kot polnopravna članica Konference o varnosti in sodelovanju v Evropi, današnje Ovse. V ZN je bila Slovenija kot prva nekdanja jugoslovanska republika sprejeta maja 1992, leto kasneje je postala članica Sveta Evrope, pa tudi Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. V Nato je bila sprejeta konec marca 2004, mesec kasneje, 1. maja 2004, pa je postala še članica EU. Nazadnje je leta 2010 vstopila v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Po vstopu v EU je Slovenija leta 2007 kot prva med državami iz t. i. velikega vala širitve uvedla evro, konec istega leta pa postala še članica Schengenskega območja. Leta 2008 je Slovenija predsedovala Evropski skupnosti.

A. R., STA

 • centurion

  Za vse gre zahvala trudu tov. Kučana in KPS in derivatom..

  • orsa

   Ki so se skrivali po bunkerjih.

  • Franc Šink

   Če smo cinični je to celo res.

 • svatne

  Čista laž! Republika Slovenija je svojo samostojnost razglasila 26. junija 1991. V Zagrebu so “raskid državnopravnih sveza sa bivšom državom” razglasili 8. oktobra 1991. To dejstvo so ponosno vklesali v kamen. Kaj pa je tedanji zunanji minister v Ljubljani 26. junija 1991 priznal, ve samo on.

 • RATATA

  No, na takole pisanje moram pa protestirat!
  Kakšne neumnosti pa pišete?
  Hrvatska se ni osamosvojila na isti dan kot Slovenija! Torej tudi Slovenije ni mogla priznat in obratno. Kako je lahko Slovenija priznala hrvatsko, če se ta ni osamosvojila – ni razglasila samostojnosti?
  Kaj se pa greste Nova 24 TV BEMTI? Kaj bi radi s tem pisanjem?
  Ni čudno, da je tako z arbitražo in z memorandumom in
  – s Teranom
  – s krajnsko

  – z ocvirki
  – s čebelami
  – z jedrsko
  – z varčevalci
  – ….
  Tu ste šli pa tudi Vi med kretene matrbožja!!

  • Franc Šink

   Tudi jaz sem priznal ženo ko še ni bila moja.

   • RATATA

    Jaz sem jo priznal že v 3. letniku srednje šole, pa ji še zmir pustim prat pa peglat.

  • svatne

   Ja, prijatelj. Ni težko uganiti, zakaj Ljubljana hlapčuje Zgb in tudi sama govori o “osamosvojitvi” na dan 25.6.1991. V resnici se je osamosvojitev Slovenije zgodila Z RAZGLASITVIJO (tudi zakon začne veljati z JAVNO OBJAVO) naslednji dan – 26.6.1991. Ker se je Slovenija na ta dan osamosvojila, je tudi JLA (vojska preostanka SFRJ – torej tudi hrvaška !!!! – napadla osamosvojeno državo. Ni je napadla, dokler je bila del SFRJ! In tudi ni napadla hrvaške, KER (!!) je bila del SFRJ (torej tudi agresor).
   Ker se je Hrvaška dejansko osamosvojila z RAZGLASITIVJO, 8. oktobra, danes jim pa to hodi močno narobe, podtikajo (ob asistenci Ljubljane) kot osamosvojitev sprejetje nekega sklepa v saboru 25.6.1991. Takih sklepov – ustavnih amandmajev, zakonov, TUL itd. je slovenska skupščina sprejela nič koliko, tudi zdavnaj pred dejansko razglasitvijo!
   Zagreb ve, da hrvaške države ni bilo pred 8. oktobrom in ima zato precej zapleteno situacijo – tako glede meje kot vsega ostalega. Laž zato ponavljajo (in Ljubljana pritrkava – že vedo nekateri, zakaj!) z namenom, da bo postala resnica…
   Če še ni jasno, kdaj se je HR osamosvojila, je treba prebrati, kar je londonski Guardian objavil naslednji dan 27.6.1991:
   Odlomek:
   By contrast with the Slovene declaration, the Croatian
   statement appeared to be more gesture than substance. A senior adviser to
   President Franjo Tudjman of Croatia said that the independence declaration
   should not be taken literally. ‘It’s just a declaration. Everything remains the
   same.’
   Članek je podpisal novinar Ian Traynor, ki je bil prisoten ob razglasitvi v Ljubljani.

   • RATATA

    Hvala Vam Svatne za spletno stran.
    Tako vsaj nekateri vemo, de se nekdo želi iz nas “norca delat”, pa čeprav s tem težko živimo tudi zato, ker ta relevantna in nesporna dejstva poznamo!

 • Franc Šink

  Jaz sem Slovenijo priznal takrat ko sem se začel zavedati svojega obstoja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!