Minister Klemenčič ponovno krši zakone: Kdo je Boštjan Tratar in kakšne usluge mu nudi?

Foto: STA

Dosedanjemu generalnemu državnemu pravobranilcu Boštjanu Tratarju je že 18. junija 2016 potekel mandat, pri čemer pa minister Klemenčič ni pravočasno izpeljal imenovanja novega generalnega državnega pravobranilca. Na razpis so se sicer prijavili štirje kandidati: Anamarija Zajc Kovačič, Neva Aleš, Jurij Groznik in dosedanji vodja Boštjan Tratar.

V javnosti je bilo v teh dneh mogoče spremljati polemiko o tem, ali Mateja Senih, ki je bila za namestnico generalnega državnega pravobranilca Boštjana Tratarja imenovana z letnim razporedom dela, sploh lahko opravlja to funkcijo, državno pravobranilstvo pa je pri tem šlo celo tako daleč, da so o tem spraševali državni zbor.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Zakon je jasen. Gre za neumnost ali sprenevedanje?
Iz 37. člena Zakona o državnem pravobranilstvu jasno izhaja, da ima generalni državni pravobranilec enega namestnika, enako je določeno v Državnopravobranilskem redu, ki je glavni predpis o poslovanju in notranji organizaciji Državnega pravobranilstva, ki o enem namestniku govori v 2., 37. in 39. členu.

Kršenje zakona, a brez posledic
V četrtek, 14. 7. 2016, je Boštjan Tratar, ki mu je mandat generalnega državnega pravobranilca že potekel, izdal spremembo letnega razporeda dela, s katero je za namestnico generalnega državnega pravobranilca s 15. 7. 2016 dodatno imenoval Anamarijo Zajc Kovačič, sicer tudi kandidatko za novo vodjo pravobranilstva.

Omenjeno imenovanje je sporno, saj je svojo namestnico Tratar že določil z letnim razporedom, prav tako pa Državnopravobranilski red natančno določa, v katerih primerih so sploh dovoljene spremembe letnega razporeda med letom.

Kdaj so spremembe dopustne?
Letni razpored med letom se lahko spremeni, če pride do spremembe števila zaposlenih pravobranilcev in strokovnih sodelavcev, zaradi bistvenega povečanja števila zadev določene vrste ter zahteve, da se posamezne vrste zadev ali posamezna opravila v zadevi prednostno rešujejo ali pa zaradi daljše odsotnosti pravobranilcev ali strokovnih sodelavcev ali zaradi drugih opravičljivih razlogov.

Tratarjeva samovoljna sprememba letnega razporeda ne temelji na nobenem od teh dopustnih razlogov in tudi ne gre za drug opravičljiv razlog, saj državno pravobranilstvo že ima namestnico generalnega državnega pravobranilca – Matejo Senih, ki je bila skladno z zakonodajo za namestnico določena z letnim razporedom za leto 2016.

Anamarija Zajc Kovačič naj bi se, čeprav je nezakonito imenovana, že udeležila naslednje seje kadrovske komisije za administrativne zadeve in imenovanja. Gre za komisijo, ki deluje kot organ Vlade RS. Kolikor nam je znano, je Vlada RS seznanjena z nezakonitim imenovanjem Anamarije Zajc Kovačič, a bo vseeno dopustila, da sodeluje na omenjeni seji oseba brez pooblastil.

Vpleten tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič
V strokovni javnosti so se glede Boštjana Tratarja, ki od 19. 6. 2016 nima in ne more imeti pristojnosti, ki pripadajo generalnemu državnemu pravobranilcu, že pojavila glasna vprašanja o njegovem delovanju, prav tako pa se poraja vedno več vprašanj, glede odgovornosti pravosodnega ministra mag. Klemenčiča, ki non-šalantno ne imenuje novega vodjo državnega pravobranilstva, kljub poteku vseh zakonsko predvidenih rokov.

Klemenčič vajen kršenja zakonodaje še iz časov predsedovanja KPK
Navedbe ministrstva, da se bo novega generalnega državnega pravobranilca imenovalo v septembru pa zgolj kažejo na težnjo po nezakonitem delovanju. Tega pa je minister Klemenčič vajen še iz vodenja komisije za preprečevanje korupcije, saj je že vrsta institucij ugotovila njegovo nezakonito in neustavno delovanje, med drugim, tako računsko kot tudi upravno sodišče.

Jure Ferjan

 • MEFISTO

  Kdaj bo prišel Klemenčič na zadnjo postajo našega križevega pota in zaradi svojih grehov križan bil.

  • Franc Šink

   Nikoli! Za kaj takega bi bila potrebna drugačna ureditev Države.

 • Bogdan Binter

  Saj to resnično presega vse meje dobrega okusa .Takih anomalij bi si že zaradi lastnega ugleda…, ko bodo zapustili sedanje položaje , ne smeli privoščiti….! Minister Klemenčič kot najkompetetnejša oseba …. sprašuje dršavni zbor…. ???..pa ga resnično ni sram ?

 • indijanka

  Mene pa res zanima, kaj počne toliko zaposlenih na ministrstvu pri takih birokratskih napakah? Niti zelo jasnih in enostavnih postopkov ne znajo izpeljati tako kot je zahtevano. Se vsi ukvarjajo z zapletenimi strokovnimi vprašanji? Mogoče pripravljajo popravke kazenske zakonodaje, ker je tako luknjasta, da ne pride do obsodb kriminalcev. Najprej napaka pri obnovitvi imenovanja, potem pri namestnici. Hmmm, torej tudi dopustov ne znajo planirati. Še dobro, da so zaposleni v državni upravi. Tam bi nazadnje lahko manjkali vsi…

  • MEFISTO

   Če bodo vsi manjkali, bomo pa prepočasi propadli.

   Ti bi nas rada obsodila na dolgotrajno trpljenje .

  • von Rhein

   Več zaposlenih več birokratskih napak.Rešitev? Zaposliti reševalce napak.

  • Vera

   Ne vsi , temveč samo lene barabe !

   • indijanka

    Skupina so. Skupina, ki ne pozna svojega cilja. Ne pozna niti svojih nalog, še manj prioritet. Zdi se, da jim niso jasne niti poti. Seveda je vse to odvisno od vodje. Verjetno je krivično, ampak v skupini je pomembnejše od dobrih posameznikov sinhronizacija vseh. Ta skupina ali ne deluje dobro ali pa je njena prioriteta nekaj revolucionarnega. Pomislila sem na popravek kazenske zakonodaje. Prav bi prišel.

    • Vera

     Prav bi prišel ja, če bi se pri nas v tej vladi držali zakonodaje !

     • indijanka

      Drži. Skupina so, ki postavlja pravila drugim. Nedopustno je, da se pravil sami ne držijo. Pravila bi zanje morala biti ključna vrednota. Neodpustljivo v taki skupini je tudi to, da ne poznajo svojih pooblastil.

     • Vera

      Še govor imajo poslanci SMC-ja napisan , zato nam je lahko takoj jasno za kje bi bili edino dobri , pa še krav ne bi znali pasti na travniku . Minister je svoje ” kvalitete ” pokazal že na KPK, zato se tak človek ne more spremeniti .

  • samsara

   Na Balkanu v takšnih in podobnih situacijah rečejo, da, “svirajo ****u”

 • resnicaboli

  Norci vodijo to državo.

  • MEFISTO

   Mar je to še sploh kakšna država?!

 • tzt

  Mafijska država kateri poveljuje impotentni Mirko. Sedaj se greje nekje na dopustu. Dajte zvrtat kje je in kateri maže hrbet. Medtem v Reporterju pišejo o novi aferi katera presega afero z dodatki samoodstopljenega ministra za finance, Mramorja – http://www.reporter.si/slovenija/konec-vlade-%C4%8De-mramor-ne-bi-sam-odstopil-bi-ga-odnesla-nova-afera/62880 Res ne razumem zaplankancev kateri dajo glas levici.

 • AlojzZ

  Psi lajajo, karavana gre dalje.

 • Sredinec4U

  Ampak, saj je “naš”, kajne?

 • von Rhein

  Nič presenetljivega,če ni možno najti karkoli pozitivnega v delu tega državnega uradnika.Vemo,da ni sposoben in to nesposobnost nadomešča s pokvarjenostjo. Enako me niti malo ne preseneča,ko pri objavah o njegovem delu ni možno prilepiti slike na kateri bi izgledal bolj človeško. Take slike ni.

 • centurion

  “Klemenčič vajen kršenja zakonodaje še iz časov predsedovanja KPK”
  Pravilno bi bilo tekst napisati:
  Klemenčič ni vajen spoštovati zakonodaje in ustave, Pika.

  • von Rhein

   Seveda ni “vajen”.Nikoli mu ni bilo treba.

  • tzt

   Hitr bo kdo pomislu, da se še ni navadil. We need time, pa to.

 • Olga

  Nujno vsi na volitve! Nagnat komplet barabinsko tolpo! Kriv je Klemenčič, kriv je pa tudi in predvsem Cmerar, da kot predsednik vlade in specialist pravne stroke, kreator Ustave in moralnež vse to dopušča!!!!

  • FRANC3

   Cmerar kot pravnik ne šteje nič. Povzpel se je zaradi modre krvi mame Zdenke in očeta Mira.
   Cerar je bil predsednik sodnega sveta. Po izjavi pravnika Panjana, je bil to NAJSLABŠI predsednik, kar ga je Panjan doživel.

   • Olga

    Po izjavi športnika, ki je telovadil s ta starim Cerarjem, tudi ta ni bil kaj prida človek!

   • Olga

    Kdo pa je bil oče od Zdenke?!

    • dob

     Sir Oliver.
     Sir eden, sir drugi!

     • dob

      Miro je pa en zdenko.
      Jabolko ne pade daleč od sira.

     • Olga

      Sir iz NOB?

 • Vladimir Sotler

  Kmalu bodo predčasne volitve.PROSIM da pridete čim več na volitve da to golazen pošljemo na smetišče zgodovine.LP

  • Olga

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • domovina mili dom

   Komunisti že strašijo z javnomnenjskimi anketami. Oni na tak način mobilizirajo svoje malikovalce.
   Desnica bo morala najti tudi izvirno idejo, da bo aktivirala volilno bazo.

 • Slovenec 33

  Ljudje poglejte okrog sebe in boste videli, da nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Živi dokazi so trenutna vlada, stranke koalicije, ZL s polmesecem, poturice in ostali, ki vabijo nove okupatorje in peto kolono v slovenske dežele.
  Podpirajo pa jih vsi topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki poučuje nedomoljubje. Res je kretenizem na pohodu.

 • Viktorh

  So what?

  Saj je vendar “njihov”!

  • Vera

   ” Njihovi ” naj delajo tako, kot so rekli , da bodo . Kje je zdaj etika , morala , poštenje ? Kje ? ? ?

 • domovina mili dom

  Na volitve ljudje s parolo: “bodimo Evropejci, ne balkanci”

 • FRANC3

  Mama skorumpirana (Triglav), oče skorumpiran (BS). Ja, kakšen pa naj bo sin?

  • von Rhein

   Skorumpiran na kvadrat.

 • dež

  Če za koga, potem za Klemenčiča zagotovo velja tista, da kjer se osel valja dlako pusti.

 • if

  Zakon je jasen. Gre za neumnost ali sprenevedanje?
  Če je bila storjena neumnost, jo je storila nespospobna oseba, če gre za sprenevedanje, gre za kriminalno dejanje, oziroma so kriminalci avtorji dejanja in tisti, ki se po uradni dolžnosti ne odzovejo demokratično!

 • tomven

  Novinarji, pojdite malo raziskovat, koliko posla z državnimi firmami in ostalimi krožki je v času ministrovanja klemenćića dobila njegova žena, odvetnica!

  • dr Janez Sveti

   Vojna tajna!
   Dr Janez Sveti KOS

 • Anton

  pokvarjenec, nadutež brez primere

 • samsara

  Mirko cincar mu zaupa, brezmejno in brezpogojno. Pika!

  • dob

   Miro je en zdenko.
   Jabolko ne pade daleč od sira.

   • dr Janez Sveti

    Ti jih pa pokaš. :)
    Dr Janez Sveti

   • Anton

    ni res zdenka sir je pravdober kot namaz za na kruh. preverjeno!

    sarkazem press!

    • dob

     hahaha, ma kaj dober – odličen je!
     Zdenka sir je legendaren.

 • MEFISTO

  Mogoče se pa Klemenčič trudi in nam želi dobro, pa mi, slepci, tega ne opazimo.

  Se mar ni znižala brezposelnost pod 100.000 komadov?

 • MEFISTO

  Kaka smešna država bi bili, če bi bili naši ministri tako revni kot je osleparjeno in oplenjeno ljudstvo?!

 • valentin

  EU sodišče potrdilo bančno krajo kot legalno !

  Če imamo opravka z lopovi, lahko pričakujemo, da nas bodo okradli. Veste, zaprosili smo za mnenje Maria Draghija preden smo izdali sodbo. Gospod je obsežno razložil, da je banka na prvem mestu in lahko krade ali prevara kogarkoli. Še predvsem, ker vse banke delajo izključno po navodilih iz Bruslja, ta pa prenaša le Rothschildovo politiko, saj ima v lasti vse Centralne banke tega sveta minus tri! Zato smo zelo lahkotno sprejeli odločitev in potrdili krajo delničarjem kot legitimno dejanje. Seveda morajo vedeti, da so nepomembni vlagatelji, sicer bi zaprosili za desetine milijonov nepovratnih kreditov, ki so jih pritrjevali od Bratuškove do Jazbeca, drugi Jazbec pa vedno pokril izginotje. Vsak, ki vlaga v državne ali bančne posle, pa ni del elite, mora vedeti, da bo okraden in, če je naiven in verjame bankam in državi, potem naj ne vlagatožb. Potem je naiven in verjame celo sodiščem !

 • MEFISTO

  Sicer je pa na dlani, da je tisti, ki je kupoval delnice državnih bank navaden osel.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!